Radiologjia ne Infermieri Viti i III

Tema 1-Radiologjia e Pergjithshme Tema 2-Radiologjia e Sistemit Lokomotor dhe Neurologjik Tema 3-Radiologjia e Sistemit Kardio-Vaskular dhe Pulmonar Tema 4-Radiologjia e Sistemit Gastro-Intestinal-Pankreato-Hepatik dhe Urinar Tema 5-Radiologjia e Sistemit te organeve gjenitale ,gjirit dhe ndjekja e barres

Tema 1-Radiologjia eshte nje dege relativisht e re e cila sherben dhe ndihmon ne konfirmimin e
diagnozes klinike te nje semundje te caktuar. Kjo realizohet nepermjet imazheve te cilat perfitohen nga teknika radiologjike. Keto teknika klasifikohen ne dy grupe te medha: 1-Teknika qe perdorin radiacionin jonizues a-Radiografia me ose pa kontrast (RX me ose pa kontrast) b-Tomografia aksiale e kompjuterizuar (TAC-Skaner) me ose pa kontrast c-Skanimi me radioizotope (Mjekesia nukleare) 2-Teknika qe nuk perdorin radiacion a-Ultrasuonografia b-Rezonanca Magnetike me ose pa kontrast

Teknika qe perdorin radiacionin jonizues

kane per baze rrezet X , te cilat jane

pjese e spektrit elektromagnetik. Ne doza te medha keto rreze jane te demshme pasi kane aftesi kancerogjene duke dhene efekte lokale dhe sistemike. Por metodat e sotme imazherike perdorin sasi me te vogla te mundshme me kohe ekspozimi me te vogel. Kunderindikacione relative te perdorimit te tyre jane: a-Grate gjate periudhes se barres b-Femijet e vegjel nen moshen 3 vjec c-Organet gjenitale d-Perdorimi i tyre jo me shume se 1 here ne jave e-Mos ekspozimi i personave te shendoshe. Metodat kryesore te ekzaminimit me rreze X jane: a-Radiografia, eshte nje metode ku rrezet X kalojne tek pacienti dhe perplasen ne nje pllake fotografike. Radiografia e pare ka zgjatur 2 ore . Ajo tani kryhet e shumta 0.1 sek. b-Tomografia , eshte nje metode e cila lejon qe nje shtrese e caktuar e indit te filmohet , duke eliminuar shtresat e tjera. Imazhet qe perftohen jane derivate e nje ngjyre gri , ku indet qe jane me opak si psh. kocka, shfaqen si imazhe te bardha, kurse kur kalojne ne indet me pak opak si psh.indet e buta marrin pamje me te erret. Metoda kryesore quhet TAC e cila mund te jete tradicional ku indi shfaqet ne pamje monodimensionale-planare. TAC spiral ku indi shfaqet ne pamje tridimensionale anatomik. TAC helikoidal ku indi shfaqet me pamje tridimensionale por edhe ne aspektin funksional . c-Skanimi me Radioizotope. Ne kete rast kemi te bejme me rreze γ (gama). Ne imazheri perdoren me shpesh izotop (substanca me te njejtin peshe atomike por me mase te ndryshme te berthames) i Iodit radioaktiv psh I123, I131, Tecnecium radioaktiv, Cobalt etj. Kane te njejta kunderindikacione dhe efekte si te rrezatimit X. Kjo teknike (e cila quhet Shintigrafi) gjen perdorim kryesisht ne organe si pulmon ne diagnozen e TrombEmboliPulmonare-TEP (Shintigrafia pulmonare), tiroide ne diagnozen e hypo/hyper funksionit (Shintigrafia e tiroides) etj.

Ajo eshte nje metode e cila ka nje kosto te larte dhe qe kunderindikohet ne paciente te cilet mbartin sisteme metalike ne organizem. Keto vale prodhohen prej sondes me veti piezoelektrike e cila perhapet ne trupin e njeriut dhe kur ato arrijne ne struktura me permbajtje akustike te ndryshme kthehen prapa.Ekografia mund te jete me ose pa efekt Doppler. Kohet e fundit krahas Echo mono dhe bi-dimensionale eshte zhvilluar dhe Echo tridimensionale (perdoret ne Obstetrike. qe jane shume te dobishme per trurin. Kontraste jane substanca te cilat kane aftesi perthithese te larte te rrezeve X ne krahasim me indet e organizmit. Kontrastet me te perdorur jane: a-Kriperat e metaleve te renda si psh Bariumi . Avantazh i RMN eshte fakti i perftimit te imazheve ne planin sagital. ne varesi te permbajtjes se struktures qe ekzaminohet mund te jete: a-hypoekogjene (per struktura likide ose koloidale ). Rezonanca Magnetike perdor valet elektro-magnetike te cilat perftohen nga orientimi i levizjes se protoneve hidrogjen te struktures qe ekzaminohet. artikulacionin e gjurit etj.O). Ne kete rast imazhi duket ne ngjyre te zeze ose ne spektrin e ngjyres se zeze.H. nje strukture e cila nuk perfshihet as ne a) as ne b) d-izoekogjen. Sistemin e vazave te gjakut. Ne kete rast quhet “kontrast i dyfishte” Ushtrime 1)Cfare rreze perdoren ne rrezatimin jonizues? 2)Cilat jane kunderindikacionet e perdorimit te rrezatimit jonizues ne radiologji? 3)C’quajme izotop? 4)Si klasifikohet TAC? 5)Cfare tipe imazhe perftohen nga perdorimi i ekografise? 6)Cfare kuptoni me efekt Doppler? 7)Ku perdoret me shpesh RMN? 8)C’quajme kontrast te dyfishte? 9)Ne ekzaminim e vazave te gjakut cilat kontraste do te perdorni dhe pse? 10) Cilat jane kunderindikacionet e perdorimit te RMN . perdor valet zanore-ultratinguj. i cili perdoret ne Traktin Urinar.). Keto vale merren serish nga sonda qe i leshoi ne organizem dhe i transformon ne elektricitet. Ky efekt perdoret ne monitorimin e patologjive fetale. permedni shembuj? 11)Shintigrafia cfare vlereson ? . ne ekzaminin e organeve gjenitale etj. Ultrasuonografia nuk eshte e deshme per organizimin. Imazhi qe perftohet . nje strukture e cila nuk paraqet ndryshim me strukturen normale. kolonen vertebrale. keshtu ajo gjen nje perdorim te gjere ne ndjekjen e gruas shtatezene. Keto futen ne kavitete ose organe te ndryshme dhe si rezultat kemi perftimin e pamjeve radiologjike te organeve te brendshme ose te vazave te gjakut. c-Ajri ose gaze te ndryshme te cilat kur perdoren bashke me kriperat e Ba.C. c-anekogjen . b-hyperekogjen( per struktura te forta ). Sa me i larte te jete perqendrimi i joneve H+ aq me cilesore dhe me te qarta do te jene imazhet.Ultrasuonografia (Ekografia-E. Ne kete rast imazhi duket ne ngjyre te bardhe ose ne spektrin e ngjyres se bardhe. i cili perdoret ne studimin e stomakut dhe zorreve b-Lende me baze Iodi si psh Gadolina . kardiake dhe vaskulare. Kardiologji etj.

Drites B. kocka 9-Mjekesia nukleare vlereson A. eko doppler 15-Nga substancat e meposhtme nuk konsiderohet lende kontrasti A. suspensioni ujor i sulfatit te bariumit B. Mund te influencohen nga fusha elektrike C. dioksidi i karbonit 16-Efekti doppler perdoret ne A. grafia me kontrast IV C. Barium i holle + barium i trashe B. kriperat e argjendit C. rrisim distancen nga burimi i rrezeve D. morfologjine e nje strukture C. Perhapen gjithnje ne vije te drejte B. pijme me shume qumesht 11-Ekzaminimi i pare i testeve eshte A. Asnjera prej ketyre 4-Nese vihet re ajer i lire peritoneal atehere kundraindikohet A) Ekzaminimi me kontrast i ezofagut B) Ekzaminimi me kontrast i kolonit C) Ekzaminimi me kontrast i vezikes urinare D) Ekzaminimi me kontrast i uterusit 5-Kur thuhet se do te perdoret ekzaminimi me dopio kontrast i stomakut atehere eshte perdorur A. Barium + ajer D. muskuli B. urografi C. kryejme me pak ekzaminime B.1-Ekspozimi ndaj rrezatimit jonizues mund të reduktohet nga A) Përdorimi i mbulesave mbrojtëse B) Duke rritur distancën nga burimi i rrezatimit C) Duke kufizuar kohën e ekspozimit ndaj rrezatimit D) Të gjitha të mësipërmet 2-Rrezet X jane forme e : A. funksionin e nje strukture D. ekografi 17-Lendet e kontrastit me barium jane te kundraindikuara ne pacientet me A) konstipacion kronik B) suspekt perforacion intestinal C) insuficience renale kronike D) diabet 18-Nje kist renal i thejshte ne ekzaminimin ekografik do te jete A) anekogen B) Hiperekogen C) Hipoekogen D) Izoekogen 19-Cilat jane burimet e energjise qe perdoren ne RMN? A) infrared B) fusha magnetike dhe valet e radios C) rrezatimi jonizues D) ultratingujt 20-Cila lende kontrasti indikohet intravene ne TAC? A) Sulfat barium B) Gadolinio C) Lende jodike e tretshme ne uje . dhjami C. Mund te influencohen nga fusha magnetike D. nuk levizim C. lendet organike me permbajtje te jodit D. B dhe C 3-Rrezet X A. Radiacionit elektromagnetik D. skaneri D. ajri D. histerosalpingografi D. grafi direkte B. Radiacionit te grimcave elementare C. grafia direkte B. te gjitha 10-Efekti demtues i rrezatimit ulet nese A. Barium + uje C. anatomine e nje strukture B. Asnjera nuk eshte e sakte 6-Mutacioni si pasoje e rrezatimit ndodh nga prekja e A) Membranes qelizore B) Murit te qelizes C) ADN D) ARN 7-Pjesët dense të trupit duken në radiografi A) Gri B) Të zeza C) Të bardha D) Kafe 8-Cila prej substancave thith me shume rreze x A.

Ndersa ne diagnostikimin e metastazave kockore (psh meta i Ca prostates/pulmoni/gjirit) perdoret kryesisht Shintigrafia me Tecnecium. duke marre formen e kupave. kosto-kondral kemi zgjerimin e tyre te cilat quhen “rozariot rakitike”. Per vendosjen e diagnozes krahas metodave hormonale perdoret radiografi e dores se majte te femijes. 4)Displazia zhvellimore kokso-femoral ne Rx direkt karakterizohet nga dislokacion i kokes femorale ne fossa femori te acetabulit. Element tjeter i rendesishem jane frakturat patologjike te vertebrave te cilat priren te mbivendosen duke formuar “pyken vertebrale”. Paraqitja radiologjike eshte e njejte. 5)Semundjet tumorale dhe patologjite e brendshme te gjurit diagnostikohen me mire nepermjet TAC dhe RMN. humbje e hapesires artikulare dhe subluksacion te artikulacioneve. Patologjite e fituara te aparatit lokomotor 1)Avitaminoza C dhe D. .Kocka behet me e tejdukshme -osteoporotike. kemi pamje granulare te kockave te kokes (si ena e piperit. kriporja). Ne kete grup permendimin Artritin Reumatoid(AR) dhe Podagra. Problem per shoqerine tone eshte mungesa e vitramines D.Tema 2-Sistemi lokomotor perbehet nga tri njesi baze kocka. atlanto-oksipital. 3)Sindromi Down ne Rx direkt karakterizohet nga shkurtimi i falangut te mesem te gishtit te peste. Nje tjeter patologji degjenerative eshte Spondilit Ankilozant-Bechteriev i cili ne format e avancuara e tregon kolonen vertebrale “si shkop bambuje” pasi vertebrat hunbasin konkavitetin anterior. E para quhet SKORBUTI ndersa e dyta RAKITIZMI. Osteoklastoma. 2)Semundjet metabolike dhe endokrine. per shkak te nefrokalcinozes do te kemi kalkuloze renale bilaterale. Kjo menyre tregon moshen kockore te pacientit 3) Semundjet inflamatore. kemi ulje te permbajtjes mineralete kockave. traumat torakale perdoret TAC. Mieloma Multiple. Kemi te bejme me demtimin e kartilagos artikular . Kjo shoqerohet me deformime te kockave te gjata dhe zgjerim te artikulacioneve (Sindromi O).muskujt dhe aparati ligamentoz. 4)Semundjet degjenerative. e vogla si ato te duarve dhe kembeve. mungesa e hapesires artikulare. Ne metafiza kemi hemorragji subperiostale . Ne Rx direkt shohim erozione kortikale te falangave te duarve. Podagra eshte semundje e depozitimi te kriprave te biuratit. Ne frakturat kockore te thjeshta perdoret Rx direkt Ndersa ne paciente te politraumatizuar sic jane traumat kraniale. Patogjite e lindura te aparatit lokomotor 1)Achondroplasia ne Rx direkt karakterizohet nga deformimi i kokes se femurit 2)Sindromi Klippel-Feil ne Rx direkt karakterizohet nga bashkimi i C2-C3 por mund te perfshij edhe art. korteksi eshte i holle dhe kocka ka nje pamje “si xham akulli”. 6) Patologjite traumatike. Ne art. Tumori Ewing etj. Per cdo njesi do te kemi patologji te ndryshme te cilat nepermjet te dhenave klinike . te cilat shfaqen si rezultat i mungeses ose rritjes se GH. laboratorike dhe radiologjike na orientojne drejt diagnozes se sakte. Karakterizohet nga destruksioni i kartilagut artikular . ndryshime osteosklerotike me formimin e pseudokisteve-“sqepave” dhe ne stadet e vonshme kemi zhvendosje jashte aksit te artikulacionit. Pothuajse te gjithe tumoret e kockave kane karakter osteolitik-osteosklerotik si psh Osteosarcoma. Semundje tjeter eshte NANIZMI Endokrin (Hipopituitarizim) dhe GJIGANDIZMI Endokrin(Hiperpituitazmi). Klinikisht shfaqen me deviacion ulnar . OSTEOPOROZA endokrine (Hiperparatiroidizmi. nga zgjerimi i kockave te iliake dhe nga mungesa e nje brinje. Paraqitja grafike e tyre eshte pothuajse e ngjashme pavaresisht lokalizimit anatomik. Ne demtimet mekanike te muskujve dhe tendinave perdoret kryesisht ekotomografia. Sindromi Cushing) dhe ajo Senile(kryesisht tek femrat pas menopauzes) kane shenja radiologjike te perbashketa. Ne kete grup perfshihen te gjitha format e OSTEOARTROZES si a)Spondiloartroza cervikale b)Spondiloartroza torakale c)Spondiloartroza lumbare d)Koksartroza femorale dhe e)Gonartroza. te cilat jane te palpueshme klinikisht. AR prek kryesisht art. Keto depozita ngrumbullohen ne indet e buta te cilat priren te kristalizohen dhe me tej te kalcifikohen. ngushtim te hapesires artikulare .

Ekografia perdoret tek femijet e vegjel per aq sa kohe fontanelat kraniale te mos jene te osifikuara dhe gjate periudhes se barres ku vleresohet ne menyre te sakte ventrikuj cerebral te fetusit. Ne grupin pare perfshihen gliomat. Teknikat qe perdoren ne imazherine e kokes dhe kolones vertebrale jane 1-Radiografi e thjeshte 2-TAC 3-RMN 4-Ekografia 5-Angiografia 6-Mielografia 7-Studimi me radioizotop. glioblastoma. Ajo perdoret ne aneurizmat cerebrale. Tumoret akustike paraqiten si formacione hypodense me madhesi te vogla. Ato jane formacione te cilat me kalimin e kohes nga formacione izodense shnderrohen ne struktura hypodense. Mielografia dhe Radioizotopia (per percaktimin e metastazave vertebrale) kane kryesisht vlere historike pasi jane zevendesuar nga TAC dhe RMN. Angiografia ka vlere ne studimin e lezioneve vaskulare. TAC perdoret kryesisht ne hemorragjite subaraknoidale. Radiografia mund te tregoje te dhena indirekte per tumoret cerebrale. ne tumore verebrale. sklerozim etj. Sot te gjithe te semuret qe dyshohen per lezione intrakraniale. spostim lateral anterior ose posterio te gjendres pituitare. angioma cerebrale. ne lezionet kongenitale si Hidrocefalia (TAC zbulon ngushtimin e duktusit). Tumoret e kokes mund te jene intracerebral dhe extracerebral. oligodendroglioma dhe metastazat. Meningeomat paraqiten si formacione te kalcifikuara( rritje te densitetit) dhe lezione te rrumbullakta. kongenitale.Neuroradiologjia. hapjen e ngushticave vaskulare. tromboza ose okluzione parciale te vazave kryesore cerebrale. Ushtrime 1-Cilet jane elementet radiologjik te S. ne tumore intrakraniale dhe ne lezionet vaskulare. Ajo perdoret edhe ne patologjite vazale te qafes. tumoret akustik. Sot rolin diagnostik e plotesojne metodat si TAC ose RMN. trauma dhe urgjenca te ngjashme me te mesiperme kryejne pa perjashtim TAC ose RMN. hernia diskale etj) . kraniofaringiomat. tumoret pituitar.Ndersa metastazat shfaqen kryesisht si formacione multiple me densitet te ndryshem. Ne rast se do te perdornim kontrast do te kemi rritje te densitetit. Ne grupin e dyte perfshihen meningeomat. TAC perdoret ne fraktura kraniale. te cilat flasin per rritjen e presionit intrakranial. RMN gjen perparesi ndaj TAC ne diagnostikimin e lezioneve inflamatore. per kete arsye ato diagnostikohen me mire me RMN. hollim te kockes.dhe ne patologjite e kolones vertebrale( tumore. qe lidhen me embolizimin . Kjo tek femijet e vegjel shprehet nepermjet diastazat e suturave ndersa tek adulte nepermjet hollimit dhe erozion te dorsum sellae. si nje unaze rreth tumorit. Nga kjo kuptojme se angiografia sot praktikohet ne lezionet vaskulare kraniale ne sensin e metodave te radiologjise terapeutike . Per kete arsye eshte e nevojshme kryerja e TAC ose RMN me ose pa kontrast. Down? 2-Cfare eshte dhe ku vihet re Sindromi O? 3-Cilet jane elementet radiologjik te osteoporozes? 4-Cilat jane karakteristikat radiologjike te gonartrozes? 5-Ne politrauma cilen metode do te udhezonit ju? 6-Cilat jane metodat neuroradiologjike? 7-Ne cilat raste perdoret ekografia ne neurologji? 8-Krahasoni perdorimet e TAC me RMN . Ajo mund te kete dy funksione 1)diagnostik dhe 2) terapeutik. Vlen te permendet se tumoret cerebral dhe cdo formacion hapesire-zenese behen te dukshme npm RX direkt ne rast se kane ndodhur procese kalcifikuese. TAC dhe RMN jane metodat kryesore ne diagnostikimin e lezioneve vaskulare. Ne TAC gliomat duken si formacione me densitet te ndryshem . te cilat japin spostim dhe deformim te ventrikujve.

eshte shtatzene D. kocka 7-Cfare kocke eshte perballe radiusit A. ka qafe shume te shkurter 9-Karakteristika patognomonike e spondilitit ankilozant ne radiografi eshte A) kolona si shkop bambuje B) prania e osteofiteve marginale C) osteoporoza difuze D) osteoskleroza 10-Ekzaminimi i pare ne suspekt tumor kockor konsiderohet A) radiografia B) shintigrafia C) rezonanca magnetike D) skaneri 11-Ekzaminimi i pare ne iktus hemorragjik eshte A) rezonanca magnetike B) skaneri me kontrast C) skaneri pa kontrast D) angiografia dixhitale 12-Cili nga ekzaminimet e meposhtme indikohet per vleresimin e medulles spinale A) skaneri B) rezonanca magnetike C) radiografia D) osteodensitometria kockore 13. Te gjithe jane te sakta 5-Pjesët dense të trupit duken në radiografi A) Gri B) Të zeza C) Të bardha D) Kafe 6-Cila prej substancave thith me shume rreze x A. humerusi B. RX. RX. muskuli B. dhjami C.1-Mosha kockore e femijes percaktohet nepermjet A. Nga grafia e kembes se majte C. ka bere me pare nje ekzaminim me kontrast C. RMN e kollones 2-Mosha kockore e femijes percaktohet A. tibia 8-Kunderindikacion absolut per kryerjen e radiografise se kollones cervikale eshte A.grafi Anterio-Posterior e kollones ne kembe C. RMN e dores D. RX. B dhe C 4-Nese ne radiografine Anterio-Posterior te kolones lumbare shihet nje fisure vertikale ne nivel te harqeve posteriore te L5 patologjia e dyshuar mund te jete A. Nga grafia e dores se majte 3-Per vendosjen e diagnozes se kifoze /skoliozes behet A. skafoid D.grafise se dores B. pacienti nuk qendron dot ne kembe B. ajri D. Hernia diskale B.Ne rast traume muskulare me suspekt hematome ne pulpen e kembes cila metode eshte me e pershtatshme A) Skaner pa kontras B) Skaner me kontrast C) Radiografi konvencionale D) Ekografi 14-Ne nje pacient me metastaza kockore cili eshte ekzaminimi qe vlereson me mire perhapjen e semundjes A) skaner me kontrast i te gjithe trupit B) skaner pa kontrast i te gjithe trupit C)shintigrafia kockore skeletike D)rezonance e kollones lumbare 15-Cili eshte ekzaminimi i pare qe realizohet ne nje pacient me trauma kraniale A) Radiografi crani B) RMN e trurit C) TAC bazale D) TAC me contrast 16-Ekazminimi I zgjedhur per kerkimin e metastazave koskore ne nje pacient onkologjik asimptomatik eshte A) Shintigrafia kockore B) RMN C) TAC D) Radiologjia konvencionale . ulna C. Nga grafia e dores se djathte D. Spina bifida C. TAC se kollones C.grafi e kollones shtrire B. RX. Artriti reumatoid D. Nga grafia e kembes se djathte B.grafi Latero-Laterale e kollones ne kembe D.

17-RMN e trurit eshte absolutisht e kundraindikuar ne A) Pacientet epileptike B) Ne pacientet te operuar ne koke C) Ne paciente me anemi falciforme D) Ne pacientet me pace maker kardiak 18-Ne rast te hematomes posttraumatike ne kofshe cila teknike radiografike eshte me e pershtatshme A) Ekotomografia B) Kserografia C) Termografia D) Grafi direkte 19-Cili eshte ekzaminimi I pare I zgjedhur per diagnozen e frakturave kockore A) Radiografi ditekte ne projeksione te ndryshme B) Shintigrafia C) RMN D) TAC 20-Cila nga ekzaminimet e meposhtme perdoret ne nje trauma kraniale A) RMN B) TAC C) Radiografi krani D) EEG 21-Ne nje pacient me iktus cerebral akut ekzaminimi I pare qe kryhet eshte A) Angiografia cerebrale B) Radiografia e toraksit C) TAC D) Elektroencefalograma 22-RMN e kollones vertebrale ka vlere ne studimin e A) Medulles spinale dhe rrenjeve nervore B) Komponentit kockor vertebral C) Vaskularizimit te medulles D) Funskionit dinamik te kollones 23-Cili eshte ekzaminimi I pare qe realizohet ne studimin e sinuseve paranazale A) TAC B) RMN C) Radiografi crani D) Ortopantomografia 24-Ne studimin e traumes faciale kryhet A) Vetem radiografia e craniumit B) Vetem TAC C) Vetem RMN D) Radiografi crani dhe me pas TAC 25-Ne nje pacient me suspekt per iktus TAC cerebrale kryhet ne urgjence A) Gjithmone B) Asnjehere C) Vetem nese ka hemorragji D) Vetem ne pacient ne koma 26-Cili ekzaminim lejon studimin e fazave te vatrave hemorragjike ne parenkimen cerebrale A) TAC me contrast B) Angiografia C) Angio RMN D) RMN pa contrast 27.Cilat jane kundraindikacionet kryesore ne kryerjen e RMN A) Pacemaker apo aperture te tjera te terapise intensive B) Prania e fragmenteve metalike ne korne C) Proteza valvulare karidake metalike D) Te gjitha jane te sakta 28-Cfare eshte efekti doppler A) Modifikim I frekuences se ultratingullit kur reflektohet nga nej trup ne levizje B) Modifikim I drejtimit te ultratingullit nga veprimi me eritrocitet C) Reflektim I ultratingullit nga paretet vaskulare D) Modifikim I ultratingullit nga verpimi me indin dhjamor 29-Per te diagnostikuar dhimbjen e kokes eshte e nevojshme te kryhet A) EEG B) RMN cerebrale C) TAC D) Asnjeren 30-Nese dyshohet per disekim intracranial te arteries vertebrale ekzaminimi I pare qe kryhet eshte A) Radiografi crani B) Punksioni lumbar C) Angio RMN intrakraniale D) Asnjera .

Ebstein (anomali te valvules trikuspiadale) dhe ne Tetraden Fallot. Radioskopia eshte nje teknike e cila kryhet perpara se te behet koronarografia. kryesisht nga semundjet e valvules trikuspidale ose patologji kronike pulmonare. pancreas. sic ndodh ne patologji kongenitale me shunte mjatas→djathtas. Shkaqe te tjera mund te jene kardiomiopati dilatuese. Zmadhimi i zemres mund te jete pasoje e semundjeve te vecanta te seciles dhome. merret agia e Seldingeri dhe futet ne arterie. Analizojme secilin parameter qe do te vleresojme: 1-Madhesia. Vendosim nje gid ages dhe heqim ate duke futur me pas kateterin. zemer. 2- Sistemi kardio-vaskular mund te studiohet nepermjet ketyre metodave: 1-RX direkt 2-Radioskopia 3-Kateterizimi kardiak 4-Angiokardiografia 5-Arteriografia koronare 6-Ultrasuonografia 7-TAC 8-RMN 9-Radioizotopia Radiografia e zemres eshte ekzaminimi i pare qe kryhet krahas EKG. Nje rast i vecante eshte edema pulmonare . Zmadhimi i ventrikulit te majte mund te shfaqet nga patologji te valvules aortale . Shkaqe kryesore jane patologjite e zemres se majte(stenoza mitrale. Ekokardiografia eshte nje nga metodat kryesore ne diagozen e semundjeve te zemres. mat perqendrimin e oksigjenit ne secilen dhome. Pulmonare . mushkeria merr pamjen e kraheve te flutures. E para vlereson anen e djathte te zemres ndersa e dyta anen e majte te zemres. Pasi jemi te sigurte qe agia eshte ne arterie terheqim mandrenin. Nje shembull i tille eshte DIV. Koronarografia eshte metode selektive . efusione perikardiale si ne rastin e perkarditit eksudativ. Zmadhimi i atriumit te majte vjen kryesisht si pasoje e veseve te lindura ose te fituara e valvules mitrale. ne kete moment do te dali nje curril gjak prej ages. Kjo metode ka rol diagnostikues dhe terapeutik. invazive per a. M. do te kemi shfaqjen e S. Ajo nderkaq eshte ne gjendje te zbuloj kalcifikime ne valvulat dhe arteriet kardiake. Angiografia eshte nje metode tjeter inavazive e cila mund te jete venoze ose arteriale. Kateterizimi mund te jete i djathte ose i majte. formen . i cili shoqerohet me zmadhimin e ventrikulit te djathte. Kateterizimi kardiak eshte nje metode invazive e cila realizohet nepermjet nje kateteri. Pasi behet nje incizion perkutan ne arterien femorale te djathte. Zmadhimi i atriumit te djathte . Roli terapeutik i kesaj metode realizohet ne saje te ballonave qe bejne zgjerimin e lumenit te vazes se gjaku . ne saje te vendosjes se stendave metalik dhe duke injektuar substanca qe favorizojne shkrirjen e trombit (streptokinaza) . angiografia ose ventrikulografia. 3-Fushat pulmonare. Nepermjet kateteri kemi mundesi te shkojme ne cdo organ si ren.Tema 3-Ne kete cikel leksioni do te trajtojme Sistemi respirator. b) Pleonemi pulmonare karakterizohet nga rritja e fluksit te gjakut ne mushkeri . Ne perikarditin eksudativ ka pamje globoze.Coronare. ku per shkak te likidit qe ngrumbullohet ne alveola. 1-Sistemi kardiak dhe vaskular . Duke perdorur . hepar. insuficienca mitrale). c)Oligemi pulmonare ne te cilin kemi ulje te fluksit pulmonar sic ndodh ne Stenozen e a. Eisenmenger ne te cilin konvertohet shunti duke u shfaqur me zmadhim te arterieve ne hilusin pulmonar qe priren per tu kalcifikuara. tru. zmadhimin e dhomave si dhe marrim te dhena indirekte ne pulmone . a) Kongjestion pulmonar i cili shfaqet si pasoje e HVP. Ne kete rast do te kemi me teper gjak ne apex pulmoni ne krahasim me baze pulmoni ne grafi te perftuar ne ortopozicion. Ne menyre qe imazhi te jete sa me afer raportit kardio-pulmonar duhet qe distanca nga llampa deri tek pacienti te jete afersisht 2 metra. Kemi tre situata te vecanta. IAM pasi jane kryer EKG-te perkatese. Kjo realizohet nepermjet metodes se Seldingerit. 2-Forma-Ne Tetraden Fallot ajo ngjason me kepucen. dy sitemet kryesore. Ne nje grafi ne vleresojme madhesine . Kjo metode lejon vleresimin antomik te dhomave kardiake. HTA etj. Ne rast se kjo situate neglizhohet.Nje zemer e madhe (e cila karakterizohet nga nje raport kardiopulmonar me i madh se 50%) eshte shenje ne pergjithesi e IKK. Perdorimi i saj eshte ne SIZ .

Aktualisht perdoret TAC. TAC dhe RMN jane teknika shume te mira por per shkak te kostos se larte nuk perdoren si ekzaminime rutine. Npm RX direkt duhet te dallojme 1-masen tumorale 2-ndryshimet sekondare le tumori 3-zbulimi i metastazave. ku shfaqeshin elementet te quajtura “si shinat e trenit” . 9)Sarkoidoza shfaqet me lezione granulomatoze bilaterale te nodujve mediastinal (zmadhim i tyre). ne grafi nuk paraqet ndonje ndryshim. vazave femorale(psh claudicatio intemitent). tumore neurogene zbulohen npm RX-AP dhe akoma me mire npm TAC ose RMN. Semundjet kryesore te cilat mund te diagnostikohen npm imazherise jane: 1)Tuberkulozi primar shfaqet si nje vater me densitet te rritur ne mushkeri me nje zgjatje ne forme shiriti drejt hilusit(Linfonodul hilar i zmadhuar). Kur ajri alveolar zevendesohet me nje likid jep opacitet pulmonar. kistet e timusit. kur eshte transudate kemi edeme pulmonare dhe kur eshte hemorragjik duhet te mendojme per patologji malinje.efektin Doppler mund te marrim informacion per shuntet e ndryshme intrakardiak. Metodat kryesore te ekzaminimit te aparatit respirator jane: 1-Radiografi e thjeshte 2-Radioskopia 3-Bronkografia 4-Angiografia pulmonare 5-Shintigrafia 6-TAC 7-RMN 8-Fibroskopia Ne radiografine e thjeshte e cila eshte teknika baze e semundjeve respiratore duhet te indentifikojme keto struktura a)Vazat e mushkerive b)Fushat pulmonare c) Zemren d)Mediastinin e)Zonen e diafragmes f)Pjesen kockore te toraksit (brinjet. 7)Pneumotoraksi shfaqet si nje zone e erret e cila perqendron indin pulmonar afer hilusit te tij. ne arterien karotis interna(psh ndryshime ateromatoze). Azbestoza. Per sa i perket bronkitit kronik . Pulmon-radiologjia. Kur likidi eshte pus kemi pneumoni. E para shfaqet kryesisht si nje lezion i pseudorrumbullaket. Ekografia vazale gjen perdorim ne ekzaminimin e aorte (psh aneurizmat aortal). 6)Tromboembolia Pulmonare diagnostikohet npm tre metodave 1-angiografia 2shintigrafia dhe 3-TAC me kontrast. 11)Carcinoma bronko-pulmonare. Duhet te dime qe ne stadet e para TBC perqendrohet ne apexin pulmonar. 8)Semundje profesionale si Pneumokonioza. Radioizotopia perdoret kryesisht per te marre informacione per muskulin kardiak. karakterizohen nga shtimi i indit fibrotik(zona te medha opake) ne te dyja fushat pulmonare. \ 4)Enfizema paraqitet me diafragma te sheshta. Kur zona opake shfaqet me zona me pak te errta ne brendesi kemi te bejme me bronkogramen aerike e cila flet per nje proces inflamator. 10)Masat tumorale te mediastinit si timoma. kollona vertebrale) g)Indet e buta(muskujt dhe gjoksin). skapula. 3)Pneumonia dhe Bronkopneumonia shfaqet hije opake ne pulmone pa prekje linfonodulare. Dikur perdorej bronkografia me doze te larte te rrezeve X . 5)Bronkektazia ndodh kryesisht ne bazat e pulmonit. volumet e ejeksioni etj duke studiuar insuficiencat valvulare dhe stenozat e tyre. Aktualisht si me tode kryesore paraqitet TAC. 2)Tuberkulozi sekondar (senil) shfaqet me shume vatra pulmonare kryesisht miliariforme te cilat nuk shoqerohet me prekje te linfonodujve hilar. fenomeni “mismatching” ath konfirmohet diagnoza per TEP. fushat pulmonare te erreta me predominim hilar. E para zbulon defektet e vaskularizimit ndersa e dyta defektet e ajrosjes. Kur kjo mase eshte afer hilusit ath npm fibroskopise mund te shihet direkt bronku dhe . Ne rast se midis ketyre metodave nuk ka perputhje . klavikula.

Elemntet baze te atelektazes jane a) Hije hiperdense ne anen e semure b)Terheqje e diafragmes te anes se semure per shkake te prekjes se nervit frenik dhe c) Hapesira interkostale te ngushtuara. 12)Trupat e huaj te cilet lokalizohen kryesisht ne laring. trake. Kjo metode vlen per te diferencuar nje tumor primar pulmonar me nje metastaze pulmonare. bronke diagnostikohen npm fibroskopise.te behet biopsia. Bronko-pulmonar? 1-Kërkimi i limfonodujve per stadifikimin e tumoreve preferohet te kryhet me A) echo color doppler B) radiografi C) tomografi kompjuterizuar D) limfografi 2-Cili është ekzaminimi i pare qe indikohet per studimin e aortes abdominale A) ekografia me lende kontrasti B) ekografia e thjeshte C) Skaneri D) Rezonanca 3-Skaneri ne studimin e tumoreve pulmonare ka per qellim A) te karakterizoje tumorin duke evituar biopsine B) te vleresoje aftesine thithese te kontrastit evlefshme per terapine C) te stadifikoje tumorin (loko -regjional dhe ne distance) D) te vleresoje rrugen e vazave per nderhyrjen kirurgjikale 4-Metoda e pare ne ekzaminimin e venave varikoze te ekstremiteteve inferior eshte A) flebografi dixhitale B) angiorezonanca C) angioskaner D) eko color dopler 5-Per diagnozen e pneumotoraksit ne fillim kryhet A) ekografia transezofageale B) skaneri pa kontrast C) skaneri me kontrast D) radiografi toraksi 6-Metodika e duhur per realizimin e biopsise pulmonare eshte A) bronkoskopia B) ekografia C) skaneri D) rezonanca . Ne keto raste fibroskopia mund te kete efekt terapeutik duke hequr trupat e huaj. Ushtrime 1-Cilat jane metodat kryesore ne radiologjine kardiovaskulare? 2-Cilet jane elementet grafike qe shohim ne fushen pulmonare nga Radiografia kardiake? 3-Shpjegoni metoden e Seldingerit.A perdoret Eko-ja ne patologji pulmonare? Ne rast se po. 4-Ne cilat patologji perdoret Radioizotopia kardiake? 5-Kur rritet raporti kardio-pulmonar? 6-Cilat jane metodat kryesore ne radiologjine e pulmonit? 7. ne cilat raste dhe cfare roli ka? 8-Cila jane metodat e diagnostikimit te TEP? 9-Ne SPOK. Asthma bronkiale cilate nga metodat radiologjike do te perdorni? 10-Cilet jane elementet radiologjike te nje grafie normale te toraksit? 11-Cilet jane elementet radiologjike te Ca. E dyta shfaqet me mbylljen e lumenit te bronkut duke dhene atelektazen(largimi i ajrit prej alveolave) te nje segmenti ose te nje lobi te mushkerise. E treta per te percaktuar shtrirjen e tumorit perdoret TAC.

7-Cila metodike zgjidhet per te studiuar detajet anatomike te aneurizmes se aortes torakale A) radiografia e toraksit B) angiografia dixhitale C) angioskaner D) ekografia transezofageale 8-Nese dyshohet per stenoze te srteries renale ne pacientin hipertensiv. ekzaminimi i pare qe kryhet eshte A) angioskaner B) Angiorezonance C) Eko color doppler D) Angiografi dixhitale 9-Ne studimin e steonoze karotide ekzaminimi i zgjedhur eshte A) eko color doppler B) angiorezonance C) angioskaner D) angiografi dixhitale 10-Ekzaminimi i pare qe kryhet ne pacientet me hemoptize eshte A) skaneri B) shintigrafia me gallium C) shintigrafi me hemoglobine te markuar D) radiografia e toraksit ne dy projeksione 11) Cili eshte aspekti radiografik tipik i likuidit pleural ne radiografine e pulmonit ne pozicion ortostatik A)opacitet modular B)zone radiotrasparente apikale C)Zone radiotrasperente bazale D)Opacitet bazal me kufij te sipërm konkav 12-Ne patologjite koronare acute cili ekzaminim konsiderohet I standartit te arte per te vleresuar anatomine e koronareve A) Kardio TAC B) Ekokardiografia C) Kardio RMN D) Koronarografia 13-Ne pacientin me arteropati obliteante periferike cili eshte ekzmainimi me I mire per tu kryer A) Angio RMN B) ANgio TAC C) Ekokolor Doppler D) Angiografi 14-Nese dyshohet klinikisht per emboli pulmonare cili eshte ekzaminimi qe na jep diagnozen me Te sakte A) Radiografi toraksi B) Angio TAC e toraksit C) Ekokardiografia D) Ekografia trasezofageale 15-Nese dyshohet per limfonoduj mediastinale cila metodike eshte me e pershtatshme per te Vleresuar mediastinin A) Ekografia B) TAC C) Ekodopler me contrast D) Radiografi direkte e toraksit 16-Kriteret radiologjike te malinjitetit te nje nodusi pulmonary te paqarte jane A) Forme e crregullt B) Konture te cregullt C) Mungesa e kalcifikimeve apo kalcifikime qendrore D) Te gjitha jane te sakte 17-Nese dyshohet per pneumotoraks. nese radiodiografia e toraksit nuk eshte e qarete cila Teknike ka vlera me te medha diagnsotike A) TAC B) RMN C) Shintigrafi D) Angiografi 18-TAN e toraksit A) realizohet Pas kryerjes se radiografive B) lejon kryerjen e biopsive perkutane .

Arteria femorale dexter D.radiologjik te karcinomes pulmonare . Arteria karotide dexter 27-Ne pozicionin Trendelenburg pacienti A. Qendron permbys 28-Ne angiografine pulmonare kontrasti leshohet ne A) Arterien femorale dex B) Vena cava superior C) Arterien pulmonare D.C) lejon stadifikimin e formacioneve D) te gjitha jane te sakta 19-Ne dyshim kliniko. V. Koka me lart se kembet C. Koka me poshte se kembet D. eksaminimi I indikuar eshte A) ekotomografia me color Doppler B) RMN C) TAC D) Arteriografia 20-Ne emboli pulmonare ekzaminimi mei pershtatshem eshte A) Kavografia superior B) TAC spirale C) RMN D) Ekokolor Doppler 21-Cila teknike ekografike perdoret ne studimin e eneve te gjakut A) Ekotomografia B) Doppler I vazhdueshem C) Color Doppler D) Te gjitha jane te sakta 22-Flebografia eshte ekzaminim qe diagnostikon A) Arteriet B) Venat C) Artikulacionet D) Te gjitha strukturat 23-Ne studimin e pneumopatise interstiziale ekzmainimi me I mire konsiderohet A) Radiografi toraksi B) Ekografia C) TAC D) RMN 24-Per evidentimin e metastazave pulmonare ekzaminimi I zgjedhur eshte A) TAC B) RMN C) Angiografi D) Ekografi toraksi 25-Ne radiografine e toraksit radioopaciteti ulet ne pranine e A) Versamentit pleurik B) Pneumotoraksit C) Kistit D) Asnjera 26-Per kryerjen e koronarografise punksioni per injektimin e kontrastit behet ne A. Aorta torakale C. Arterien koronare B. Pulmonare 29-Ekografia mund te ndihmoje ne : A) Diagnostikimin e pneumotoraksit B) Diagnostikimin e atelektazes pulmonare C) Drenimin e versamenteve pleurale D) Diagnostikimin e patologjive hilare 30-Hiperplazia e timusit ne radiografi duket si E) Ndryshim i konturit mediastinal F) Spostim i hapesires nderbrinjore G) Pamje nodulare ne qafe H) Zone e kalcifikuar . Ka trupin te kthyer anash B.

Tema 4-Ekzaminimi imazherik i aparatit gastro-intestinal perfshin metodat e meposhtme: 1-Radiografia me ose pa kontrast 2-TAC 3-Irigoskopia 4-Fibroskopia rigide ose fleksibile 5-Ekografia 6-Kolecistografia orale 7-Kolangiografia 8-RMN 9-Shintigrafia Radiografia e thjeshte eshte ekzaminimi kryesor i cili ve ne dukje pranine e ajrit ne peritonium sic mund te ndodh gjate perforacionit te ulceres gastrike. Inazhi qe perftohet eshte rezultat i defekteve te mbushjes me sulfat bariumi. Shintigrafia ka nje vlere kryesisht historik. trupat e huaj. semundje tumorale. abcese subdiafragmatike. ne rastet se kriprerat e bariumit jane kunderindikuar. Ajo konstiton ne marrjen e kontrastit nga goja nje nate perpara. divertikujt te ezofagut ose te faringsit. Kolecistografia orale ka vlere historike pasi eshte zevendesuar plotesisht nga Ekografia. 2. Ne raste te vecante mund te perdoret gastrografina. TAC perdoret per te percaktuar shtrirjen meta-nodulare te tumoreve te ndryshme. Formacioni qe formohet ne kete rast eshte nisha. Diten e ekzaminimit pacientit i jepej ushqim yndyror per te stimuluar sekrecionin biliar. heparit etj. varicet e ezofagut. divertikuloza. parazitoza.Patologjite si Akalazia e stomakut (imazhi si bisht miu). Prej ketej merreshin filma ku shihej rruga qe bente kontrasti. Ajo perdorej per zbuluar keqfunksionimin e rrugeve hepatike . ne te cilen anesite infiore jane ne nje plan me larte se pjesa e toraksit.Ulcus dhe carcinoma e stomakut edhe keto paraqesin imazhe me difekte mbushje vecanerisht tek ulcera. . Radiografia jep te dhena edhe ne rastin e volvulsit intestinal. Crohn. polipet .Imazhi qe perftohet do te tregoje nivele hidroaerike nen diafragme. Ekografia perdoret per te diagnostikuar Apendisitin. striktuara nga acidet ose bazat te ezofagut. M. traumat etj). Patologjite te rrugeve biliare ose te temthit. Ajo ka vlere edhe ne perhapjen dhe vleresimin e pankretitit akut ose kronik. kiste. carcinoma e ezofagut. Ne kete rast sulfati i bariumit eshte ne rruge perreTACale. Patologjite hapesirezenese te heparit ose pankreasi (si tumore. megakoloni etj. Vlera e irigoskopise qendron ne diagnostikimin e semundjeve si Koliti ulceroz. semundje parazitare. Fibrogastro- duedenoskopia ka rol shume te rendesishem si ne aspektin diagnostik edhe ne ate terapeutik. Te gjitha patologjite e mesiperme diagnostikohen edhe npm Fibroezofagoskopia rigide ose fleksibile. kerkojne pozicione te vecanta te vendosjes se pacienit. Per te gjitha semundjet e mesiperme perdoret Fibrocolonoskopia totale ose parcial e cila ka vlere diagnostikues dhe terapeutik. Hernia hiatale. 4-Ne ekzaminim e aparatit intestinal kryesisht ate inferior quhet Irigoskopia. Eshte e rendesishme te themi qe ne te gjitha patologjite e organeve kavitare mund te perdorim kontrastin e dyfishte. Radiografia me sulfat barium sherben per te diagnostikuar : 1-Patologjite e faringut dhe ezofagut sic jane. Kolangigrafia perkutane ose ERCP(ColangioPankreatografia Retrograde Endoskopike) jane metoda te cilat kane vlere kryesisht terapeutik ne eliminin e gureve te rrugeve biliare. Hernia paraezofageale. Ne disa raste ajo mund te kete rol terapeutik. Nderkaq ato jane metoda qe kerkojne etiologjine e ikteri mekanik. 3. I tille eshte pozioni Tredelenburg .

megaureteri kongenital etj). Npm kesaj metode jemi ne gjendje te bejme e punksionin e kisteve renal. madhesine e mitres. Pielografia perkutane aktualisht i ka mbetur historise. Cdo anomali ne eleminim e kontrastit na ben te dyshojme per defekte anatomike te aparatit urinar. per refluksin vezikoureteral( quhet cistografi mixionale). Mund te dallojme hidronefrozen. te cilet mund te bllokojne kalimin e urines duke dhe hidroureteri ose hidronefrozen ne varesi se ku ndodhet pengesa. Ajo jep te dhena te veshken. Cistouretrografia retrograde vlereson graden e inkotinences urinare. Npm kesaj metode mund zbulojme anomalite kongenitale te renit (veshka polikistike. Urografia IV eshte ekzaminimi qe jep informacion te mire per gjithe aparatin urinar.RMN 11-Shintigrafia renale 12-Fibroskopia Radiografia e thjeshte mund te indentifikoj zmadhimin e veshkes (hipertrofia. Kjo metode perdoret per tumoret e vezikes. Masa tumorale sic eshte Hipernefroma ose kisti.TAC 10. 2-Mamografia e cila na jep te dhena mbi kalcifimeve te masave te gjirit. Kjo realizohet duke injektuar urografin ne venen basilike. Por per te diferencuar keto dy patologjite e fundit eshte e nevojshme Ekografia renale. dhe ne fund ne veziken urinare. Ne rast se ndyshojme per tumor ath kryhet TAC ose RMN. me pas ne ureter . Keto mund te zbulohen edhe npm Ekos ose TAC per percaktimin e stadit. Nderkaq tek seksi mashkull perdoret krahas prostates edhe per ekzaminimn e testikujve. Gjate periudhes se shtatezanise . ekografia eshte ekzaminimi kryesor. 1-Histerosalpingografia me kontrast e cila na jep informacion anatomo-funksional te mitres dhe tubave uterin. ajo do te perhapet fillimisht ne pielon. formen e mitres. Cistografia eshte kalimi i kateterit ne veziken urinare dhe injektimi i kontrastit npm tij. ne stenozen uni-bilaterale te saj ose ne vazat e hipernefromes).Pielografia ante/retrograde 4-Arteriografia renale 5-Cistografia 6-Cistouretrografia retrograde 7-Uretrografia 8-Ekografia 9. Per te diferencuar nje mase tumorale nga nje kist eshte e domosdoshme kryerja e Ekografise. Ne disa raste mund te perdoret Eco-color Doppler. Ajo zbulon kalcifikimet ne kalikset renal ose ne pelvis renal ose pengesa ne ureter. Guret duken si difekt mbushje . Ekografia eshte metoda kryesore e ekzaminimit te aparatit urinar. Arteriografia renale eshte metode invazivee cila vlereson rrjetin arterial te renit(a. veshka ne forme patkoi . veziken urinare dhe per prostaten. pranine e likidit amniotik dhe siguron nje ndjekje te vazhdueshme te barres. Ushtrime . pielonefritin kronik( atrofi e parenkimes renale me zmadhim te kalikseve.renale. Ne perdorimin e radiografise vlen te permendet dy aparate kryesor. vecanerisht per masat tumorale. Edhe vezika urinare duket mire. rrahjet e zemres fetale. hidronefroza ose tumore). Pas injektimi . pranine te tyre . Kjo metode perdoret per te vleresuar madhesine e ovareve . Tema 5-Ekzaminimi i aparatit gjenital realizohet kryesisht npm Ekografise. Ajo vlereson moshen e barres.Ne ekzaminimin imazherik te sistemit urinar mund te perdorim: 1-Radiografia e thjeshte 2-Urografia IV 3.

Tumorit intestinal D.grafia direkte e abdomenit B. Ro – grafise me kontrast te Traktit gastrointestinal C. A dhe B D. Ka trupin te kthyer anash B. C. Toraksin D. Asnjera 11-Lëndet e kontrastit në uro . Ro.angiografi A) janë shume toksike B) përkufizohen “negative” C) janë molekula me permbajtje jodi D) të gjitha janë të sakta 12-Ekzaminimi i zgjedhur per studimin e gjendrave mamare ne paciente nen 40 vjec eshte A) Rezonanca magnetike B) Mamografia C) Ekografia D) Shintigrafia 13-Lendet e kontrastit me barium jane te kundraindikuara ne pacientet me A) konstipacion kronik B) suspekt perforacion intestinal C) insuficience renale kronike D) diabet 14-Nese dyshohet per stenoze te arteries renale ne pacientin hipertensiv. Traumes se mbyllur te abdomenit B. Ro. Koka me lart se kembet C. Te gjitha jane te sakta 2-Ne pozicionin Trendelenburg pacienti A. Mukozes se uterusit B. Ecurine postoperatore ne uterus D. TAC me kontrast intravene D. Qendron permbys 3-Ekzaminimi i pare per kalkulozen e koledokut eshte A. Redukton rrezatimin perhapes B. Gjendrat tiroide B. Kalkuloza e kolecistes C. Ulcera gastrike D. Artefakt 7-Veshka ne forme patkoi diagnostikohet me A. Kalueshmerise se tubave te Fallopit C. As A as B 8-Radiografia e abdomenit eshte ekzaminimi i pare i zgjedhur ne rast te A. Okluzionit intestinal B. Klakulozes renale 9-Ne radiografine e traumes se abdomenit cilen pjese te trupit te femres duhet te mbulojme me perparese plumbi A. Koka me poshte se kembet D. Gjendrat e gjirit C.grafise se thjeshte B. ekzaminimi i pare qe kryhet eshte A) angioskaner B) Angiorezonance C) Eko color doppler D) Angiografi dixhitale 15-Cila eshte rruga kryesore e eliminimit te lendeve te kontrastit jodik nga organizmi A) anale B) hepatike C) salivare D) renale 16-Ne nje radiografi direkte abdomeni cila eshte shenja qe tregon dyshim klinik te okluzionit intestinal A) opacitet abdominal i perhapur B) radiotransparence abdominale e perhapur C) nivele hidroaerike abdominale D) linje ajri subdiafragmatik 17-Nese dyshohet per perforacion intestinal cili eshte ekzaminimi i pare qe duhet kerkuar ne . Trupit te huaj ne rektum. Organet genitale 10-Kompresioni ne kryerjen e mamografise eshte I rendesishem sepse : A.grafi aparatit urinar 6-Nivelet hidroaerike ne nje grafi abdomeni jane shenje e: A. Rezonanca magnetike 4-Akalazia evidentohet nepermjet A. A dhe B D. TAC D.1-Histerosalpingografia ka vlere ne evidentimin e A. Echo abdominale C. Rezonance magnetike 5-Funksioni renal diagnostikohet me A) Shintigrafia renale B) Cistografi C) TAC renale D) Ro. Cistografi B. Redukton ekspozimin me rreze X C. Urografi IV C.

cili eshte ekzaminimi qe duhet kryer? A) radiografi e aparatit urinar B) Ekografi me kontrast C) urografi D) Uro skaner 20-Nese dyshohet per ikter obstruktiv cili ekzaminim preferohet te kryhet ipari 10 A) kolangiorezonance B) skaner abdomeni pa kontrast C) ekografi abdomeni D) skaner abdomeni me kontrast 21-Ne nje grua 25 vjec me nje nodul mamar te prekshem.urgjence A) ekografi abdominale B) radiografia e traktit tretes me sulfat bariumi C) klizme me dopio kontrast D) radiografi direkte abdomeni 18-Cili ekzaminimesht eme i indikuar per ndjekjen e pacientit me pankreatit akut A) ERCP B) Kolangio rezonanca C) Kolangiografia D) Ekografia 19-Nese nje pacient mbi 50 vjec me episode hematurie dhe ekografikisht nuk rezulton kalkuloze renale. cili eshte ekzaminimi me i indikuar A) galaktografia B) ekografia C) mamografia D) rezonanca 22-Cili ekzaminim eshte me indikuar ne rast te komplikacioneve te nje pankreatiti akut A) ekografia abdominale B) radiografia abdominale C) Kolangiorezonanca D) Skaneri me lende kontrasti 23-Ne nje pacient 70 vjec me gjak okult pozitiv ne fece dhe me dyshim per tumor intestinal cili ekzaminim duhet kryer A) Irigografia me kontrast unik B) Irgografia me dopio kontrast C) Kolonsigmoidoskopia D) Skaner abdomeni me kontrast 24-Ne nje pacient me kolika renale acute cili eshte ekzaminimi I pare qe realizohet A) pielo RMN B) uro RMN C) ekografi D) urografi 25-Nese dyshohet per semundje inflamatore kronike intestinale cili ekzaminim dyhet kryer per te perftuar nje diagnosze me te sakte A) Entero RMN B) Radiografi e aparatit tretes C) Kolonsigmoidoskopia D) Ekografi me contrast oral 26-Kolangio RMN kerkon A) Perdorimin e lendes se kontrastit B) Mosperdorimin e lendes se kontrastit C) Kateterizimin e vijave biliare D) Perdorimin ne ikterin hepatoqelizor 27-Ne rast se dyshohet per perforacion gastric cili eshte ekzaminimi I pare qe realizohet A) Radiografi me sulfat barium B) Radiografi direkte abdomen ne kembe C) TAC abdominal D) Ekografi 28-Cila esht metodika me e ndjeshme ne diagnostikimin e torsionit testicular A) Urografia B) TAC C) Ekokolor Doppler D) RMN 29-Radiografia e abdomenti A) Duhet kryer esell B) Duhet te kryhet para TAC C) Indikohet ne rast te suspektit te okluzionit intestinal D) Te gjitha jane te sakta 30-Ne cilat raste indikohet kolangiografia perkutane A) Kolecistit kronik B) ikter obstruktiv C) kolelitiaze D) cirroze biliare 31-Ekografia transvaginale ne studimin e patologjive uterine eshte A) e perdorshme shume pak sepse ka vlera diagnostike B) nje metode e sakte edhe per studimin e tumoreve uterine C) e perdorshme vetem ne vleresimin e malformacioneve uterine D) vlefshme vetem nese kryhet me contrast .

Cila eshte metodika kryesore qe perdoret per follow – up (ndjekje) te pacientit me transplant renal A) TAC B) RMN C) Urografi D) Ekografi + ekokolor Doppler 41-Ne tumoret e rektumit. TAC eshte ne gjendej ete percaktoje A) Shtrirjen ekstraparietale. biopsia perkutane nen drejtimin ekografik rezulton metode komplementare diagnostike A) Angioma e thjeshte B) Angioma kavernoze C) ne tumoret primitive D) shunti porto –kaval 44.Vizualizimi i ezofagut arrihet me A) Sulfat barium B) Radiografi toraksi C) Ekografi D) Shintigrafi me teknecium 39.32-Diagnostikimi I nje pacienti me ematemeze realizohet me A) radiografi e traktit tretes me contrast B) radiografi direkte abdomen C) ekografi D) endoskopi 34-Cila eshte metoda qe perdoret me shpesh per punksionet perkutane te vijave biliare A) Ekografia B) RMN C) Kolangiografia intravenoze D) ERCP 35-Ne cilat nga patologjia e meposhtme ekzaminimi radiologjik jep pak ose aspak informacion A) Hepatitis akut B) Steatoza C) Cirroza D) Abcesi 36-Ne rast se dyshohet per tumor te prostates cila nga teknikat e meposhtme kryhet e para A) TAC B) Angiografia C) RMN D) Ekografia transrektale 37-Per te bere diagnozen e hidronefrozes eshte e mjaftueshme vetem A) RMN B) TAC C) Urografia D) Ekografia 38.Kur perdoret ekografia ne studimin e mamelles A) Veten ne grate e reja B) Vetem ne grate e moshuara C) Kur duhet te diferencohet natyra solide apo likuidiene e nje lezioni D) Ne asnjeren nga keto rast 47-Cili nga ekzaminimet e mëposhtme është i saktë në defektet e lindura të zemrës? A)Skaner B)Radiografi C)Rezonancë D)Ekografi .Ne cilat nga patologjite e meposhtmehepatike.Cila metode ekzaminimi stadifikon me sakte karcinomen ekstrakapsulare te prostates A) TAC B) RMN C) Urografia D) Ekotrasnrektale 45-Imazhi ‘nisha’ ne radiografine me sulfat barium te stomakut vjen nga A) Gastritis kronik B) Polipi gastric C) Lipoma gastrike D) Ulcera gastrike 46. limfonodujt lokoregjionale B) Shkallen e prekjes se paretit reTACal C) Shtrirjen jashte paretit D) Asnjeren prej te mesipermeve 42.Ne rast te renit polikistik. urografia intravenoze rezulton A) Ekzaminimi kryesor ne protokollin diagnostic B) Ekzaminim sekondar pas ekografise C) Ekzaminim me vlera nese kryhet dhe shintigrafia D) Ekzaminim qe nuk ka rol ne diagnozen diferenciale 43.Cila nga patologjite e meposhtme nuk perben indikacion per histerosalpingografi A) Steriliteti primar apo sekondar B) Aborti spontan C) Kisti ovarial D) Tumori pelvic 40.

per cfare mund te perdoret fibroskopia e aparatit renal? . është e saktë. A)ECO B)EKG C)Radiografi D)Të gjitha 49-Rol te rendesishem ne vendosjen e diagnozes se pneumonise ka: A) Radiografia pulmonare B) Torakocenteza dhe biopsia e pleures C) Shintigrafia D) Testet kutane 50-Pamja radiologjike e shkopit te bambuse eshte tipike per cilen patologji: A) LES B) AR C) Polimiozit D) Morbus Bekteriev 51-Vlerësimi i moshës kockore bëhet më mirë me radiografinë e: A) Gjurit. C) Kaviljes.ankesa e te cilit eshte hematemesis? A) arteriografia B) ezofago-gasrto-duodenoskopia C) egzaminimi radiologjik me barium D) egzaminimi radiologjik direct I abdomenit 56-Cila nga keto egzaminime perdoret me shume per te arritur ne nje diagnose sa me te sakte mbi polipet gastrike? A) shintigrafia B) TAC C) radiografi e rrugeve te siperme digjestive me contrast te dyfishte D) gastroskopia 1-Cilat jane metodat e ekzaminimit te aparatit digjestiv? 2-Krahasoni grafi e ezofagut me barium me ezofagoskopin. D) Bërrylit 52-Cili prej ekzaminimeve me poshte eshte me I pershtatcem per diagnozen e kolecistitit akut? A) Ekografia B) TC C) Radiografia e abdomenit 53-Cili prej ekzaminimeve me poshte eshte me I pershtatcem per diagnozen e neoplazise te bronkut principal te pulmonit: A) Radiografia standarte e toraksit B) Shintigrafia pulmonare C) Stratigrafia D) Bronkoskopia 54-Cili prej ekzaminimeve me poshte eshte me I pershtatcem per diagnozen e kancerit gastric: A) RX digjestive B) Esofagogastroskopia me biopsi C) TC D) Citologji I lengut te stomakut 55-Kush eshte egzaminimi kryesor qe duhet kryer ne nje pacient.D) Kolangiografia retrograde 48-Cila nga ekzaminimet e mëposhtme në sëmundjet kardiovaskulare. B) Artikulacionit radiokarpal. 3-Ne cilat patologji te organeve abdominale perdoret ekografia? 4-Cfare eshte ERCP ? 5-Cilat jane metodat e ekzaminimit te aparatit urinar? 6-Cilat jane fazat e urografise IV? 7-Cfare eshte cistografia mixionale? 8-Per cfare perdoret ekografia e aparatit renal? 9-Sipas jush .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful