You are on page 1of 6

Opinca Natalia XB

Fişă de lectură
Am început lectura in data de: 28.06.2011 Am sfarşit lectura in data de: 28.06.2011 Titlul carţii: Povestea lui Harap Al! Autorul: "on #rean$%

&ate importante din activitatea scriitorului:
Data naşterii lui Creangă este incertă. El însuşi afirmă în Fragment de biografie că s-ar fi născut la martie !"#. O altă $ariantă o repre%intă data de & iunie !"'( conform unei mitrici )condici* de nou-născu+i din ,umuleşti( publicată de -.. /ngureanu. Creangă a mai a$ut încă şapte fra+i şi surori0 1a.ei( 2aria( Ecaterina( 3leana( 4eodor( 5asile şi 6etre. /ltimii trei au murit în copilărie( iar 1a.ei( 2aria şi 3leana în ' '. 4inere+ea lui Creangă este bine cunoscută publicului larg prin prisma operei sale capitale 7mintiri din copilărie. 8n !9# începe şcoala de pe l:ngă biserică din satul natal. Fiu de +ăran( este pregătit mai înt:i de dascălul din sat( după care mama sa îl încredin+ea%ă bunicului matern );tatal mamei( bunicu-meu Da$id Creangă din 6ipirig;*( Da$id Creangă( care-l duce pe $alea Bistri+ei( la Broşteni( unde continuă şcoala. 8n !<" este înscris la =coala Domnească de la 4:rgu Neam+ sub numele =tefănescu 3on( unde îl are ca profesor pe părintele 3saia 4eodorescu )6opa Du.u*. După dorin+a mamei( care $oia să-l facă preot( este înscris la =coala cati.etică din Fălticeni );fabrica de popi;*. 7ici apare sub numele de 3on Creangă( nume pe care l-a păstrat tot

Diteratura rom:năDa ' decembrie !C& se naşte fiul său Constantin.oldele( c:mpul cu florile şi m:ndrele dealuri( de după care îmi %:mbeau %orile( în %burdalnica $:rstă a tinere+ii@ 7semenea( dragi mi-erau şe%ătorile( clăcile( .i. 8ntre !#< şi !!"( la îndemnul poetului( scrie cele mai importante opere ale sale. 3on Creangă moare pe data de " decembrie !!'( în casa sa din cartierul Gicău. 7 căutat o casă în care să se mute( aleg:nd o locuin+ă în ma. Este înmorm:ntat la B ianuarie !'& la cimitirul Eternitatea din 3aşi. )8n ''"( el a fost reprimit post-mortem în r:ndurile clerului. de la >ocola.orile şi toate petrecerile din sat( la care luam parte cu cea mai mare însufle+ire. >e însoară mai t:r%iu la 3aşi cu 3leana( fiica preotului 3oan -rigoriu de la biserica 6atru%eci de sfin+i din 3aşi( de$enind diacon al acesteia )BC decembrie !<'*.* Ca urmare a eEcluderii din cler( ministrul 4ell îl destituie şi din postul de institutor( însă $enirea lui 4itu 2aiorescu la minister contribuie la renumirea sa pe acest post.alaua Gicău )boFdeuca* 8n !#<( îl cunoaşte pe 2i. 8n !#" se înc.iuind( cutreieram dumbră$ile şi luncile umbroase( +arinele cu . 7cesta îl aprecia foarte mult şi l-a numit în$ă+ător la =coala primară nr.5eniamin Costac. din 3aşi. 7 colaborat la elaborarea a patru manuale şcolare.restul $ie+ii. Prima impresie dupa lectură: . După ce timp de B ani este dascăl şi diacon la diferite biserici din 3aşi( este eEclus definiti$ din r:ndurile clerului ) & octombrie !#B*( deoarece şi-a părăsit ne$asta( a tras cu puşca în ciorile care murdăreau Biserica -olia şi s-a tuns ca un mirean( lucruri considerate incompatibile cu statutul de diacon. 8ntre !!" şi !!' a fost bolna$ de epilepsie şi a suferit foarte mult la aflarea bolii şi apoi a decesului lui Eminescu( şi al 5eronicăi 2icle. După desfiin+area şcolii din Fălticeni( este silit să plece la 3aşi( absol$ind cursul inferior al >eminarului teologic . >-a despăr+it cu greu de $ia+a +ărănească( după cum mărturiseşte în 7mintiri0 ?Dragi mi-erau tata şi mama( fra+ii şi surorile şi băie+ii satului( to$arăşii mei de copilărie( cu cari( iarna( în %ilele geroase( mă desfătam pe g.ai Eminescu( atunci re$i%or şcolar la 3aşi şi 5aslui( cu care se împrieteneşte.i( unde l-a a$ut profesor pe 4itu 2aiorescu.ea+ă şi la săniuş( iar $ara în %ile frumoase de sărbători( c:nt:nd şi c.eie procesul său de di$or+( copilul său de B ani fiindu-i dat în îngriFire. 8n !C9( Creangă intră la =coala preparandală $asiliană de la 4rei 3erar.A Din !<< p:nă în !<' urmea%ă cursurile seminarului iar apoi( lu:ndu-şi atestatul( re$ine în satul natal.

Caracterul deosebit pe care il are acest tanar il $a aFuta sa de$ina imparat( fiind rasplatit pentru omenia de care da do$ada.....H 2onolog.ea%a si coordonea%a pe . Da fel de surprin%ător este momentul0 in care >panul suparat ca i s-a aflat secretul ii taie capul lui .H Dialog. >p:nul este antagonistul.Ceea ce ma impresionea%ă este0 indra%neala lui .A Te'nici narative0 relatarea se face la persoana0 persoana 333 Tema: lupta dintre bine si rau (oduri de e)punere: Nara+iune. Este o intruc..arap-7lb.. .H Descriere.arap-7lb >p:nul 4ipologie Este protagonistul acesei po$eşti..ipare a raului( Nume >f:nta Duminică 4ipologie Este un personaF secundar care are rolul initiatorului si al protectorului( il supra$eg...arap-7lb( dandu-i sfaturi si aFutandu-l la ne$oi.arap-7lb atunci cand a $rut sa-si incerce si el norocul la fel ca si fratii sai. Este un tanar obisnuit( . Calul Este personaF secundar care il aFuta pe protagonist are .... Este lipsit de insusiri supranaturale si este construit realist..arnic( supus( cu suflet milos si sensibil.. Persona*ele: Nume ... Demn de admirat este fragmentul0 ?Capul de-ar fi sanatos( ca belele curg garla.

arap7lb..arap-7lb a$ea si slabiciuni spre eEemplu rusinea in momentul mustrarii feciorilor de catre Crai si disperare 0A >i de-as muri mai degraba ( sa scap odata de %bucium ( decat asa $iataA. 4otusi .arap-7lb.arap-7lb( • .arap7lb era fiul cel mai mic al Craisorului@ "ndirect%)eEemplu*0 Calitatile si defectele sunt sugerate de oEimoronul din numele sau care reflecta conditia duala0 rob( sluga( neinitiat).. darul metamorfori%arii miraculoase( cu aFutorul calului .i$uri de stil: 6ersonificări0 ?doarme şi păm:ntulA .arap-7lb si care dincotro il ruga( unul sa-i deie banarit cat cere el( altul sa-i deie fata si Fumatate de imparatie pentru asemenea odoare. #aracteri+area persona*ului: &irect%)eEemplu*0 3n teEt nu este preci%ata caracteri%area directa este preci%at doar ca .arap-7lb era milosti$ deoarece isi face mila de >fanta Duminica si ii da un ban0 ?4ine( matusa( de la mine putin si de la Dumne%eu multAH indra%net pentru ca $rea sa Jsi incerce si el norocul la fel ca si fratii lui H bun deoarece0A Fii incredintat ca nu eu( ci puterea milosteniei si inima ta cea buna te aFuta( .arap* si initiat)7lb*.insa este Iun rau necesarA este $iclean(brutal se comporta trufas( tiranic cu . ?4ine( matusa( de la mine putin si de la Dumne%eu mult.A H generos 0 face adapost albinelor( marinimos si curaFos 0 ocroteste furnicile( trecand printr-o ?apa mareAH pre%inta sentimentul prieteniei fata de cei < to$arasi.AH loial0 respecta Furamantul fata de >pan in pofida ispitei de a se imbogati0 A 2ulti crai si imparati ieseau inaintea lui .A 6rin acest citat putem obser$a milostenia si bunatatea de care da do$ada ..arap7lb trece peste toate dificulatile.

.A &inamice0 ?Cum aFunge in gradina( odata incepe a smulge la salati.i ca păm:ntul( moale ca matasea si $erde ca burateculA Kepeti+ii0 I=i merge( şi mergeAH ?mai@ mai@ mai@A 2etafore0 ?boboc de trandafir din luna lui mai( scaldat in roua diminetii( de%mierdat de cele intaii ra%e ale soareluiA Epitete0 ?codri întunecoşi( ostro$ mandru( casuta singuratica( musc.A -oca!ular: Cu$:nt di.anie $rednic 7 mornai a .A .Compara+ii0 ?5ec..A Auditive:A 3a ascultati ( mai @ 1ise -erila0 5orba lunga saracia omului.i pletos.lfactive0 ?îl freacă pe dinăuntru cu cătuşnică( cu sulcină( cu mătăciune( cu poala s:ntă-2ariei şi cu alte buruiene mirositoare.A "ma$ini artistice: -i+uale: ?la $ederea acestei minunatii( toti au ramas incremeniti si( uitindu-se unii l altii nu stiau ce sa %ica.ălădui %dra$an EEplica+ie fiara (animal(creatura capabil a bombani a i%buti( a reuşi robust( solid( $oluminos .

.arap-7lb.arap7lb atunci cand a iesit ursul de sub pod iar el l-a infruntat cu curaF dand do$ada ca e $rednic sa conduca imparatia. Fa+ă de opera literară 2i-a plăcut aceasta po$este deoarece 3on Creanga ne demonstrea%a inca o data ca binele intotdeauna in$inge raul.Fa+ă de personaFe 7m admirat curaFul supunerea si sensibilitatea lui .arap-7lb de care a dat do$ada pe toata durata actiunii. 2i-a placut $iteFia lui . 5i%a$i de problema operei 2i-a placut momentul in care fata imparatului Kos il demasca pe >pan si il alege pe .