You are on page 1of 17

CAPSULE. CAPSULAE (F.R.X) Planul: 1. 2. 3. 4. 5.

Generalităti; Tipuri de capsule utilizate în practica farmaceutică; Prepararea comprimatelor; Comprimate de uz special; Comprimate oficinale în F.R.X. 1. Generalităti A. Definitie Capsulele sunt preparate farmaceutice formate din învelisuri care contin doze unitare desubstante active asociate sau nu cu substante auxiliare, destinate administrării pe cale perorală. 2. Tipuri de capsule utilizate în practica farmaceutică A.Capsule de hârtie (Capsulae Papiraceae) Capsulele de hârtie sunt utilizate pentru ambalarea dozelor individuale de pulberi, divizate în cantităti de decigrame până la 1-2 grame. Capsulele de hârtie trebuie să fie confectionate dinhârtie de bună calitate (celuloză aproape pură) si să fie inerte chimic fată de majoritateasubstantelor (exceptii Rezorcina etc.). Substantele higroscopice efluorescente sau cele sensibile fată de gazele din atmosferă seambalează în capsule siliconate sau cerate. Capsulele sunt fabricate din bucăti de hârtie dreptunghiulară îndoite în lungime. Pentru formarea capsulei marginile libere se îndoiesc dublu pe o mică portiune din lătime astfel încât să fie posibilă închiderea. În functie de mărimea capsulei de hârtie se numerotează de la 1 la 10, numerotare prezentată în tabelul 1.1 Tabel 1.1 Dimensiunile capsulelor de hîrtie Nr. de capsule 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Dimensiuni 22×82 mm 26×0 mm 30×102 mm 35×109 mm 40×125 mm 45×140 mm 50×160 mm 56×175 mm 63×185 mm 70×200 mm
1

1. 2 .1 pentru cantităti de 1-1. Capsulele amilacee au formă de cilindrii plati. de exemplu: .sunt un învelis preferat pentru pulberile divizate în farmacie.5 g pulbere.5 g pulbere.5-2.Capsule Amilacee (Capsulae Amylaceae) a.5-1 g pulbere. a . respectiv agenti atmosferici siavantaje care pledează pentru utilizarea acestui tip de învelis. .sunt inerte chimic.Generalităti Capsulele amilacee folosite pentru pulberi divizate în ultimele decenii prezintă pe lângădezavantaje legate de sensibilitatea amidonului la umiditate. Capsule amilacee (după Popovici A. . al XIII-lea d. .).5 g pulbere.biodisponibilitate bună. Despre utilizarea acestei forme există referiri în literatura de specialitate încă din sec. .Punerea la punct a acestor învelisuri este realizată de farmacistul Limoustin (1972). b . .2 pentru cantităti de 1. .Pulberile care se prepară în cantităti mai mari de 5 g sunt ambalate în pungi.Tehnologie farmaceutică.0 pentru cantităti de 0. B.formă „saturn” Figura 1.00 pentru cantităti de 0.1. deschisi la partea superioară cu diametreputin diferite astfel încât să fie posibilă îmbinarea (vezi Figura 1.mascarea mirosului si gustului neplăcut a unor substante medicamentoase.sunt biodegradabile. . c .formă „nasture”.H.2004) În functie de cantitatea de pulbere divizată care poate fi ambalată în capsule avem patrumărimi: .formă normală.

. 2004) Pentru obtinerea casetelor coca se introduce între cele 2 plăci unde este presată si încălzită timp scurt la aproximativ 1000C. d) Conservare. c) Umplerea capsulelor amilacee. glicerină si de asemenea agenti de conservare. Generalităti a)Definitie.) este format din 2 plăci metalice prevăzute cu 100-200 orificii (pe placa superioară pentru capace iar pe placa inferioară pentru corpul capsulei).sau prin divizarea direct în capsulele amilacee asezate apropiat pentru a eliminaeventualele erori.Capsule gelatinoase (Capsulae) C 1.introducerea în capsule a pulberilor divizate de pe cartele din plastomeri. Capsulele se păstrează ferite de umiditate în cutii. Umplerea capsulelor amilacee se face prin: .2.b) Obtinere. Tiparul (vezi Figura 1. C. Schema masinii pentru prepararea capsulelor amilacee (după Popovici A. Istoric 3 . Pentru a nu rezulta casete friabile se adaugă pastei înprealabil ulei. După extragerea de pe matrite selasă un tip de 48 de ore la aer pentru a fixa o anumită umiditate.Tehnologie farmaceutică.2. Prepararea capsulelor amilacee are loc în următorul mod: pentru obtinerea capsulelor seutilizează amidonul de grâu si porumb care amestecat cu apă formează o pastă numită „cocă deamidon” care se toarnă apoi în tipare. apoi se taie si se ambalează în cutii de carton. Figura 1.

R.capsule gelatinoase cilindrice. Nu se pot administra în capsule. d3) după modul de eliberare a substantei medicamentoase: .cel mult 1% stearat de Magneziu. glicerină sidiferiti alti auxiliari ca: metilceluloza. apă sau solutii apoase si nici substantecare reactionează cu gelatina (săruri de Fier. alcoolul polivinilic etc.capsule gelatinoase ovoidale. .cu actiune controlată. d2) după consistentă: . .R.capsule stantate.Capsulele gelatinoase sunt învelisuri compuse dintr-un amestec de gelatină. .protectia substantei active de agentii atmosferici.dirijarea absorbtiei. Formularea si prepararea capsulelor gelatinoase Pentru obtinerea capsulelor gelatinoase se utilizează gelatina si auxiliari care trebuie săcorespundă calitativ prevederilor din F. d) Clasificarea capsulelor .capsule obtinute prin picurare.cu efect imediat (eliberarea substantei imediat). . b) Avantaje. .administrare comodă.prepararea simplă si rapidă. Capsulele se clasifică după mai multe criterii: d1) după formă: . F.dozare exactă. X admite înformula de preparare: . . . . Aceste învelisuri s-au utilizat încă de la începutul sec. Utilizarea capsulelor gelatinoase prezintă următoarele avantaje: . d4) după modul de preparare: .) trebuie să fie cei admisi de Ministerul Sănătătii si Familiei. c) Dezavantaje. . al XIX-lea (1833) dar perfectionarea lor are loc spre sfârsitul secolului odată cudezvoltarea intensivă a industriei de medicamente.conditionare elegantă.capsule rigide (dure).cel mult 10% Aerosil. C2. X sau altor normative de calitate. Auxiliarii utilizati (conservanti. .).cu actiune prelungită.capsule moi.capsule obtinute prin imersie. Tanin etc. stearat de Calciu sau acid stearic.cel mult 3% pentru Talc. . Prepararea capsulelor comportă 4 faze: 4 . . coloranti etc.capsule gelatinoase sferice.capsule operculate (cu capac). . .

obtinerea capsulelor propriu-zise. .. Forme metalice folosite la prepararea capsulelor (după Fauli i Trillo. Figura 1. apoi sunt scoasede pe formă prin usoară tractiune manuală. În acest mod se ob tin industrial capsule gelatinoasesferice numite Äperle´.Conform acestei metode gelatina hidratată cu apa necesară se încălzeste pe baia de apăcu glicerina si alti auxiliari până la dizolvare. După fixarea foitelor degelatină pe plăci (care în prealabil sunt gresate) acestea se încălzesc astfel încât prin topiregelatina să fie repartizată uniform pe suprafata plăcilor si a scobiturilor aferente. c) Metoda plăcii sau de preparare a capsulelor prin presiune . Plăcile utilizate sunt prevăzute cu scobituri sferice.În acest mod se obtin capsule stantate.Constă în turnarea materialului fluid pentru capsule în forme prealabil gresate. După imersie se scoate forma si se lasă pentru întărire la loc răcoros. Capsulele se pot prepara prin mai multe metode utilizând diferite tehnologii: a) Metoda imersiei .umplerea capsulelor cu substantele medicamentoase. În acest amestec fluid se introduce forma în prealabil gresată (cu ulei de silicon sau ulei deparafină).închiderea capsulelor. . Conform acestei metode substantele medicamentoase se introduc între două plăci degelatină care apoi sunt supuse presiunii. Între 5 .Metoda este asemănătoare variantei precedente cu exceptia că plăcile sunt înlocuite cu doicilindri care se rotesc în sens opus pe suprafată cărora se găsesc scobituri de forma capsulelor.3. b) În continuare capsulele sunt uscate în etuvă la aproximativ 200 30 C. c) Metoda matritei rotative . 1993) b) Metoda turnării .prepararea masei. Metoda a fost elaborată în 1836 de Lavalle siThevenot. . În cavitătileformate (scobituri) se introduce medicamentul care după suprapunerea plăcilor si presare să seobtină capsulele.

tub de încărcare pentru solutia de gelatină. 1 . 4 . 3 . 2 .orificiul de iesire a masei. 4 . respectiv înlocuireamantalei cu duze.container pentru solutia de gelatină. 8 .robinet de reglare. 6 . 5 . Procedeul Schererr pentru prepararea capsulelor gelatinoase(după Popovici A.ghivent pentru reglarea. 11 .folii de gelatină.Se utilizează dispozitivul din figura de mai jos (masina Globex).capsule. Un exemplu de astfel de masină este cea a lui Schererr (vezi Figura 1.4.dispozitiv de alimentare. 5 . 6 . 3 robinet. 1 .solutia medicamentoasă.substanta activă.container pentru solutia de substante medicamentoase. Picătura de solutie medicamentoasă este înconjurată de pelicule de gelatinăcare ajungând în lichidul de răcire se solidifică. Acest dispozitiv este formatdintr-un tub cu peretii dubli. 7 .manta cu duzereglabile. 2004) e) Metoda picurării .cilindrii se introduc foitele de gelatină care vor lua forma capsulei concomitent cu introducereasubstantei active.Tehnologie farmaceutică. 13 .valturi de formare.4. 2 . 10 . 12 solutie de gelatină. 6 .).tăierea benzii de gelatină dintre capsule Figura 1.capul duzei interioare. 9. În tubul interior curge lichidul de umplere a capsulelor în tubul exterior masa gelatinoasă.tub metalic pentru solutia de gelatină.

glicerol.Tehnologie farmaceutică.2 Ingrediente 1 Gelatină Glicerol Apă Sirop simplu Mucilag de gumă arabică Sorbitol Nipasol Gumă arabică 25g 25g 50g 2 23g 45g 32g Formule 3 100g 75g 150g 15g 20g - 4 22g 9g 48g 4g 0. sunt elastice siutilizate pentru substantele solide sau lichide în cantităti de 0. Capsulele operculate utilizate sunt de diferite dimensiuni si în functie de capacitate aufost numerotate de la 000 la 5 (cele cu numărul 5 au capacitatea cea mai mică). Dimensiunile capsulelor operculate utilizate sunt prezentate în tabelul 1. a) Capsule gelatinoase moi (Capsulae Mollae) Capsulele gelatinoase moi au formă ovoidală. apă.5-5 g.: Tabelul 1.2. c) Capsule operculate c1) Generalităti Capsule operculate sunt capsule gelatinoase tari formate din doi cilindri închisi la un capăt.Figura 1. sirop sau mucilagii în diferite proportii de exemplu: Perlele sunt capsule sferice si se utilizează pentru uleiuri volatile.cu diametre putin diferite astfel încât să permită închiderea capsulei prin usoară suprapunere siapăsare. sferică (perle) sau alungită. tincturi. Prepararea capsulelor gelatinoase prin picurare cu aparatul Globex(după Popovici Adriana.17g 6g 5 24g 18g 47g 7g - d) Capsule gelatinoase dure Ca formulă şi mod de preparare acest tip de capsule sunt asemănătoare capsulelor gelatinoase moi diferenţa constând în duritatea ridicată parametru 7 . Tipuri de capsule gelatinoase. Capsulele gelatinoase moi seobtin din amestecuri de gelatină. 2004) C3. b) Capsule gelatinoase dure Ca formulă si mod de preparare acest tip de capsule sunt asemănătoare capsulelor gelatinoase moi diferenta constând în duritatea ridicată parametru realizat prin utilizarea unor cantităti crescute de gelatină si prin scăderea continutului în glicerină.5. vitamine.

.50 0.protejează substantele active fată de factorii externi (lumină. 8 . umiditate etc.dezagregare corespunzătoare. eritrozină etc. Dimensiunile capsulelor operculate utilizate sunt prezentate în tabelul 1. e) Capsule operculate e1) Generalităţi Capsule operculate sunt capsule gelatinoase tari formate din doi cilindri închişi la un capăt.agenti tensioactivi.se poate dirija absorbtia în functie de materialul utilizat la prepararea învelisului. Capsulele operculate utilizate sunt de diferite dimensiuni şi în funcţie de capacitate au fost numerotate de la 000 la 5 (cele cu numărul 5 au capacitatea cea mai mică).3 Mărimea capsulelor 000 00 0 1 2 3 4 5 Volumul în ml la greutatea specifică =1 1.).3.conservanti (parabeni). glicerină etc.: Tabelul 1. oxigen. .utilizând diferiti coloranti se pot distinge diferite tipuri de capsule. Utilizarea acestor capsule prezintă următoarele avantaje: . ..realizat prin utilizarea unor cantităţi crescute de gelatină şi prin scăderea conţinutului în glicerină.30 0. ..se pot fabrica usor. cu diametre puţin diferite astfel încât să permită închiderea capsulei prin uşoară suprapunere şi apăsare.13 Capsulele operculate sunt utilizate pentru ambalarea diferitelor medicamente sub formă depulberi sau granule. . .21 0.68 0.37 0.permit mascarea gustului neplăcut al unor substante medicamentoase.coloranti: se utilizează doar coloranti admisi de Ministerul Sănătătii si Familiei si anume:galben de tartrazină. rosu de amarant.37 0. Pentru prepararea acestui tip de capsule se utilizează gelatina amestecată cu apă în raport1/2 alături de alti auxiliari. e2) Prepararea capsulelor operculate. . Auxiliarii utilizati la prepararea capsulelor pot fi de mai multe categorii sianume: .95 0.

Prepararea capsulelor se realizează prin metoda imersării. .bac de imersie. 2 – mecanism de imersie. 8 – ajustare.tuneluri de uscare. Gelatina utilizată la prepararea capsulelor trebuie să corespundă unor norme severe depuritate si anume: .să nu contină agenti patogeni etc. bac de imersie. Amestecul de gelatină apă siauxiliari este încălzit într-un recipient cu manta la 570C după care se lasă câteva zile în repauspentru degajarea aerului încorporat.opacifianti (bioxid de titan care este suspendat în solutia apoasă a gelatinei încălzită la 570C).sistem de actionare.bandă transport. Tehnologie farmaceutică. Maşină de fabricat capsule operculate (Colton) (după Popovici Adriana. . 2004) e3) Caracteristicile capsulelor operculate si factorii de care depind alegerea lor Capsulele operculate goale sunt de opt mărimi standard. .3. Solutia limpede rezultată este utilizată pentru preparareacapsulelor utilizând masini automate formate din următoarele păti principale: .6. 5 – bandă de transport. . .: 9 . . Diferitele caractere specificepentru fiecare dintre acestea sunt prezentate în tabelul 1.continutul în metale grele să fie sub limitele admise. Schema unei astfel de masini este prezentată în figura următoare: 1. .7 – tunele de uscare.mecanism de imersie.4. 9 – sistem de acţionare Figura 1.4. 3.ajustoare..să nu aibă miros sau gust neplăcut.

Culoarea capsulei se alege în functie de mai multi factori: . microcomprimate) cât si cu substante de consistentă semifluidă sau fluidă.21 5 0.necesitatea protectiei fată de lumină. e4). Pentru umplerea cu pulberi sunt importante proprietătile reologice (de curgere) amaterialului pulverulent. Alegerea capsulelor depinde de volumul amestecului de pulberi care va fi introdus încapsulă cât si de culoarea necesară.90 6.50 2 0.30 9. .pentru efect psihologic etc.95 0 0.90 16.35 5. Pentru corectarea acestui inconvenient se procedează la uscareamaterialului până la umiditatea admisă cât si la adaosul unor lubrifianti care îmbunătătesccaracterele reologice a amestecului de pulberi ca de exemplu: stearat de magneziu 1%.13 28.5-1% 10 . Capsulele operculate pot fi umplute atât cu materiale solide (pulberi. O umiditate prea mare duce la deformarea capsulelor iar un aer preauscat duce la uscarea accentuată a acestora devenind prea rigide si casante în acelasi timp.68 1 0.30 4 0. Nu toate substantele au o curgere uniformă. dezavantaj care poate ducela o dozare necorespunzătoare.10 14. Când în amestecul de pulberi care va fi introdus în capsule există substante fotosensibilese vor utiliza capsule opace care contin bioxid de titan si având culoare neagră.37 00 0.Tabel 1.sărurile de chinină etc.30 17. granule.37 3 0. aerosil 0. . Umplerea si închiderea capsulelor operculate.3 Mărimile standard a capsulelor operculate Mărimea capsulei Volumul de umplere (ml) Lungimea capsulei (mm) Diametrul capacului capsulei (mm) 000 1. Pentru a determina mărimea capsulei utilizate este nevoie de cunoasterea volumuluiaparent al amestecului de pulberi care va fi introdus în capsulă.62 6.Se consideră potrivită o temperatura de 15-200C si o umiditate relativă cuprinsă între 35-65%.90 8.20 4.50 21.71 5. Exemple de pulberi care manifestă greutăti în ce priveste curgerea sunt: bicarbonatul de sodiu. Acest parametru poate fi aflat prinutilizarea unor tabele sau diagrame în care este indicată mărimea capsulei în functie de densitatealor aparentă respectiv de cantitatea substantei utilizată. microcapsule. rosie sau albă.82 Capsulele operculate goale se păstrează în recipiente închise ermetic în conditii de umiditatesi temperatură controlate.mascarea continutului.10 10. Acest dezavantaj poate fi datorat adezivitătii particulelor dincompozitia amestecului care va fi introdus în capsule fie datorită umiditătii acestui material.30 19.40 7.00 23.

Un asemenea dispozitiv numit gelulier este format dintr-o placă prevăzută cu orificii în carese introduc capsulele goale. 1993) e4.000 capsule pe oră. Lichidele ambalate trebuie să aibă o anumită vâscozitate pentru a fi evitată scurgereaacestora din capsulă prin fenomenul de capilaritate.utilizând dispozitive mecanizate. .separarea capacului de corpul capsulei. ) Modalităti de umplere a capsulelor în industria farmaceuticăUmplerea capsulelor operculate în industria farmaceutică se realizează cu diferite tipuri demasini care lucrează cu randamente ridicate de aproximativ 200.1.2. . Ca agen ti de vâscozitate se poate utiliza unagent tixotrop care în timpul agitării si umplerii capsulei nu creste vâscozitatea fluidului. În capsule pot fi conditionate substante lichide cu caracter lipofil.6.alimentarea masinii cu capsule goale. e 4. .: Figura 1.eliminarea capsulei din aparat. Un astfel de aparat este prezentat în figura 1. Această masină asigură următoarele operatii: .închiderea capsulei umplute. Gelulier (după Fauli i Trillo. În figurile 11 .6. Umplerea capsulelor poate fi realizată în două moduri: . .etc.utilizând dispozitive manuale. În afară de operatiile amintite acest tip de masini mai realizează următoarele operatii:deprăfuirea capsulelor si asigurarea închiderilor. Masinile industriale realizează umplereacapsulelor în flux liniar sau circular. . Cu ajutorul unei manete se ridică căpăcelele apoi cu ajutorul uneipâlnii dozatoare este introdus materialul pulv erulent. După introducerea amestecului de pulberi seactionează maneta în sens invers si căpăcelele sunt readuse pe corpul capsulelor realizându-se îmbinarea acestora.umplerea capsulei. în schimbla scurt timp după umplerea acestuia transformă continutul într-un gel tixotrop.) Umplerea capsulelor operculate utilizând dispozitive manuale. Capsulele nu pot fi umplute cu solutii apoase deoarece apa dizolvă învelisul de gelatină.

2004) Figura 1.7. Figura 1. .dozator cu disc. Tehnologie farmaceutică.dozator cu tubusor etc. 2004) Pentru asigurarea umplerii uniforme se utilizează dispozitive dozatoare având constructiidiferite: .: 12 . Schema umplerii capsulelor operculate utilizând dispozitiv de melc este prezentat în figura 1. Umplerea capsulelor operculate în flux circular (după Popovici Adriana. .următoare sunt prezentate fazele umplerii capsulelor operculate cu material pulverulent la cele două tipuri de masini.8. Umplerea capsulelor operculate în flux circular (după Popovici Adriana.9.dozator cu melc.Tehnologie farmaceutică.

Expunerea capsulelor poate fi realizată în mai multe moduri si anume: . Umplerea capsulelor operculate cu dispozitiv de melc (după Popovici Adriana.) Prin formolizarea gelatinei Operatia constă în expunerea capsulelor operculate la formaldehidă de anumiteconcentratii un timp determinat. Pentru protectia capsulelor fată de agentii externi (aer.9. f.Siliconarea se realizează prin introducerea capsulelor într-o solutie continând 5% răsină siliconică DC 803 dizolvată în cloroform. Lok-Caps etc. .prin sudarea celor două părti ale capsulei cu ajutorul unui dispozitiv termoelectric cu accare înmoaie gelatina în două puncte la locul de îmbinare. „Pilule” etc.1.) Prin utilizarea unui excipient enterosolubil (gastrorezistent) excipienti care au fost prezentati în capitolele: „Drajeuri”.prin mentinerea capsulelor într-o atmosferă saturată cu vapori de formol în etuvă timp de30 de minute. umiditate etc.prin introducerea capsulelor timp de 60 de minute într-o solutie de formaldehidă înconcentratie de 1-3%.2.Figura 1. f) Capsule durate (capsule enterosolvente) Sunt capsule rezistente la pH-ul gastric dar care se desfac la pH-ul alcalin din intestin.prin aplicarea unei benzi de gelatină la nivelul contactului dintre cele două părti alecapsulei (între capacul capsulei si corpul capsulei). si anume: Acetoftalat de 13 . .prin introducerea capsulelor timp de 5-10 minute în solutie de formaldehidă 5% după caresunt introduse în alcool concentrat.Enterosolubilizarea se poate realiza prin mai multe moduri si anume:d f.) sau pentru a prevenidifuziunea continutului prin peretii capsulei.prin utilizarea unor capsule speciale care prin constructia lor asigură blocarea capaculuidupă aplicare.Tehnologie farmaceutică. . de exemplu: Coni-Snap. . se poate aplica siliconarea capsulelor umplute. 2004) Închiderea capsulelor este foarte importantă si se realizează în diferite moduri: .

3.R. având formă sferică sau ovală. g) Spansule. 14 . Eudragit S etc. una de dimensiuni mai mici continând o anumităsubstantă si alta de dimensiuni mai mari continând o altă substantă si în care este introdusăcapsula de dimensiuni mai mici.capsule amilacee (casete) sunt preparate din amidon. X). ambalarea si conservarea capsulelor A. suspensii. având formă decilindri alungi ti rotunjiti la capete care se închid prin suprapunere si contin de obicei amestecuri desubstante sub formă de pulberi sau granulat.. Capsulele trebuie să prezinte următoarele caracteristici legate deaspect în functie de tipul de capsule după cum urmează:. A 2. În aceste capsule se introduc doze unitarecontinând diferite substante medicamentoase sub formă de solutii. h) Capsule gelatinoase rectal . Descriere (aspect). Capsulele enterosolubile trebuie să reziste timp de cel putin 2 ore într-o solutie acidă depepsină dar să se desfacă în cel mult 60 de minute într-o solutie bazică de pancreatină.Aceste preparate contin două capsule. Datorită învelisului diferit al granulelor respective se realizează o cedareprelungită a substantelor active. control. Cele două capsule contin de obicei substante incompatibile sausunt preparate care asigură o cedare treptată a substantelor respective si anume: initial este cedatcontinutul din capsula exterioară (capsula de dimensiuni mai mari). au formă de cilindri plati a căror diametre diferă putin ca mărime permitând închiderea acestora prin suprapunere si usoarăapăsare. Aceste capsule contin substante active lichide sub formăde pastă sau substante solide în solutie.capsule gelatinoase moi (perle) sunt formate dintr-un învelis continuu si moale degelatină.Sunt capsule operculate care contin în interiorul lor un amestec de granule enterosolubilecu granule gastrosolubile.capsule gelatinoase tari (capsule operculate) sunt preparate din gelatină. Caractere. Aceste capsule contin substante sau amestecuri de substante sub formă de pulberi.celuloză. având un învelis gastrosolubiliar ulterior este cedat continutul din capsula mai mică care poate avea un învelis enterosolubil.. Caractere si control La capsule se controlează următorii parametrii: A1. emulsii etc. Dezagregarea (F. i) Bicapsule . Eudragit L.Aceste capsule au formă alungită de 2-6 cm si un diametru de 1-2 cm si sunt elastice avândperetii formati dintr-un strat subtire si rezistent de gelatină.

sau pentru cel mult 2 capsule se admit abaterile procentuale prevăzute în coloanele B: Tabel 1.Conform F. se îndepărteazăcontinutul si se cântăreste învelisul capsulei.Continutul în substantă activă se determină conform prevederilor din monografia respectivă.  capsulele amilacee trebuie să se transforme în prezenta apeiîntr-o masă moale în 30 de secunde. Determinarea continutului de substantă activă se realizează în următorul mod:se cântăreste pulberea continută în 20 de capsule cărora li s-a determinat în prealabil masa medie.capsulele gelatinoase gastrosolubile trebuie să se dezagrege în cel mult 30 de minutedacă monografia nu prevede altfel. Conţinutul declarat în substanţă activă pe capsulă Până la 10 mg 10 mg până la 100 mg 100 mg şi mai mult de 100 mg Abatere admisă ± 10% ± 7% ± 5% 15 .X dezagregarea capsulelor trebuie să aibă loc înurmătorul mod:.4 Masa media a continutului capsulei Până la 300 mg 300 mg şi mai mult de 300 mg Abaterea admisă B A ± 20% ± 15% ± 15% ± 12% A ± 10% ± 7% B ±30% ± 24% A4.5.  capsulele gelatinoase enterosolubile nu trebuie să se dezagrege în solutie de pepsinăacidă timp de 120 de minute dar trebuie să se dezagrege în cel mult 60 de minute în solutie bazicăde pancreatină.5. Determinarea se repetă pe încă 19 capsule si se calculeazămasa medie a capsulelor.4. A3. Fatăde continutul declarat în substantă activăSe admit abaterile procentuale prevăzut în tabelul 1. Diferenta dintre cele două cântăriri reprezintă masa continutului. seusucă până nu se mai percepe mirosul de solvent apoi se cântăreste.: Tabel 1. Fată de masa medie calculată masa individuală a continutului uneicapsule poate prezenta abaterile procentuale prevăzute în coloanele A din tabelul 1. Pentru determinarea acestui parametru se iau în lucru 20 decapsule după care se cântăreste o capsulă intactă care apoi se deschide.4. Uniformitatea masei.R. În cazul capsulelor gelatinoase moi după îndepărtarea continutului învelisul se spală în prealabil în eter sau cu un alt solvent potrivit.: Tabel 1. Dozare.

3. 6. Identificarea. Capsulele cu iodură [131I] de sodium contin radionuclidul Iod-131 adsorbit pehidrogenofosfat de disodiu anhidru. Ambalare si conservare Capsulele se conservă în recipiente bine închise la umiditate relativă potrivită si otemperatură de maxim 300C. Actiune farmacologict si întrebuintări: antibiotic. gusă.I. Capsulae Retinoli Acetatis Capsule cu acetat de retinol Sinonim: capsule cu acetat de vitamina ACapsulele cu acetat de retinol contin 50. 10) si 25 mC I pe capsulă). cancer tiroidian. Capsule oficinale în F. Actiune farmacologict si întrebuintări: tireotoxicoză. Actiune farmacologict si întrebuintări: În hipovitaminoză A. 16 . Capsule Natrii Iodidi [131I]Capsule cu iodură [131I]de sodiu Capsulele cu iodură [131I] de sodium contin 3. Actiune farmacologict si întrebuintări: antibiotic antituberculos.7. 4. 2. X 1. Solutia de iodură [131I] de sodium folosită pentru preparareacapsulelor cu iodură [131I] de sodium contine tiosulfat de sodiu sau alti agenti reducători. Determinarea se face conform indicatiilor din monografia respectivă. Capsulae Rifampicini Capsule cu rifampicină Capsulele cu rifampicină contin 150 mg sau 300 mg rifampicină pe capsulă. Actiune farmacologict si întrebuintări: antibiotic betalactamic.000 U. 4. B. Actiune farmacologict si întrebuintări: citostatic.R. 370 si 925 MBq pe capsulă (0.A5. Capsule Oxacillini Natrici Capsule cu oxacilint sodict Capsulele cu oxacilină sodică contin 250 mg oxacilină pe capsulă. Capsulae AmpicilliniCapsule cu ampicilint Capsulele cu ampicilină contin 250 mg ampicilină pe capsulă.Iodul-131 este un izotop radioactiv al iodului si se obtine prin iradierea cu neutroni atelurului. 5. Capsulae Cyclophosphamidi Capsule cu ciclofosfamidă Capsulele cu ciclofosfamidă contin 50 mg ciclofosfamidă pe capsulă. acetat de retinol pe capsulă. 185.1M 5.

antioxidant. Actiune farmacologict si întrebuintări: hipovitaminoză E.7. Actiune farmacologict si întrebuintări: antibiotic cu spectru larg. intervine în sintezanucleoproteidelor.Capsulele cu acetat de E -tocofenol contin 100 mg acetat de E-tocoferol pe capsulă. 8. Capsulae E -Tocopherolo AcetatisCapsule cu acetat de E-tocoferol Sinonim: capsule cu vitamina E. Profesor: Vasilisa HADÎRCA 17 . Capsulae Tetracyclini Hydrochloridi Capsule de clorhidrat de tetraciclină Capsulele cu clorhidrat de tetraciclină contin 250 mg clorhidrat de tetraciclină.