You are on page 1of 15

UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI FACULTATEA DE GEOGRAFIE SPECIALIZAREA GEOGRAFIA TURISMULUI AN III

TURISMUL CASTELELOR DIN ZONA VALEA LOIREI

STUDENT: PRIPOAIE BIANCA ELENA

PROFESOR: DL. PUIU VIOREL

Chinon. și este și sursa cuvântului francez lie.ANUL 2012-2013 Teorie si glosar de termeni Castelele de pe valea Loarei fac parte din moștenirea arhitectonică a orașelor Amboise. Angers. Saumur și Tours. de-a lungul Văii Loarei. depunere. În limba franceză un adjectiv derivat din denumirea fluviului este ligérien. Numele Loara provine din Limba latină. ce înseamnă „sediment. un climat considerat ca fiind cel mai plăcut din . Denumirea galică provine din cuvântul galic liga. Blois. fiind numită de romani Liger. Nantes. Ele se încadrează stilistic în cadrul curentului Renașterii și Iluminismului. care este la rândul său transcrierea denumirii native galice a numelui fluviului. Orléans. situate în Franța. ca de exemplu în le climat ligérien („climatul Văii Loarei”). aluviune”. care la rândul lui este sursa cuvântului englez lees ambele cu sensul de depunere.

cu ierni mai calde și în general extreme de temperatură mai reduse față de climatul continental mediu. cu o suprafata ce trece de 85 395 ha. o salbă impresionantă de castele.partea nordică a Franței. Loara izvorăște din Masivul Central. care au adus faima turistică a acestei zone. un fragment însemnat din istoria Franței și cunoscută peste tot în lume datorită celor peste 300 de castele ridicate aici de regii și nobilii francezi. iar la baza acestei afirmatii stau mai multe motive. fără îndoială. . Renumită pentru frumusețea peisajelor. Valea Loarei este. situl fiind inscris in Patrimoniul mondial al UNESCO din anul 2000. Castele exista in toata Franta. Valea Loirei. de-a lungul timpului. din Franta. Mai mult. pentru ca apoi să se verse în Oceanul Atlantic. și împarte Franța în două jumătăți. din muntele Gebier-le-Jonc. este locul din lume cu cea mai mare densitate de castele pe metru patrat. aici existau deja cele mai prospere orase. orase protejate de fortarete solide. Aspecte generale Lunga de 280 km. în jurul său construindu-se. gratie comertului pe raul Loire. fertilitatea regiunii i-a atras denumirea de „gradina Frantei“. datorita preferintei regilor Frantei din perioada Renasterii pentru aceasta regiune. dar nicaieri nu sunt mai multe decat pe Valea Loirei. Loara este cel mai lung fluviu al Franței și unul dintre cele mai spectaculoase de pe continent. denumire care s-a schimbat mai tarziu in „gradina regilor“. In Evul Mediu.

ca să ridice și în Franța castele după modelul celor din Italia. Refugiul lui Leonardo da Vinci În 1495. realizează proiectul unui castel și planurile unei grădini. când regele Francisc I este luat prizonier de împăratul Imperiului Romano-German. Nobilii din anturajul regelui și-au ridicat și ei conace somptuoase. este alungat de englezi din Paris. Chenonceau. Pe la sfârșitul anilor 1400. este supranumit Prințul Renașterii și a fost luat prizonier de împăratul Carol Quintul în 1525. în 1515. Sosirea lor la Amboise marchează. ci și pe unii dintre cei mai mari artiști universali. Bois. din Italia. Francisc I se întoarce biruitor de la Marignan. Cheverny. printre cele mai cunoscute și vizitate castele din zonă fiind Chamboard. când cel aflat pe tron la vremea respectivă. el este cucerit de această mișcare artistică în timpul războaielor pe care le poartă în Italia. care îi va cuprinde nu doar pe arhitecții locali. drept mărturii ale statutului lor. Carol Quintul. regele Carol al VIII-lea se întoarce de la războaiele purtate în Italia și aduce cu el muncitori napoletani pricepuți. Înainte de asta.Această zonă a devenit domeniul regilor Franței începând cu secolul al XV-lea. Francisc I. Chaumont. Usse. Loches. ornamentate cu statui și fântâni. suveranii Franței sunt cuprinși de o adevărată febră a construcțiilor. începutul Renașterii. care s-au înconjurat de cei mai renumiți artiști și arhitecți ai vremii. cu influențe napoletane. însă. pentru care elaborează proiecte de canale. Valea Loarei a fost înscrisă în anul 2000 pe lista locurilor din patrimoniul mondial UNESCO. Marele artist renascentist acceptă și își petrece ultimii ani din viață în tovărășia regelui francez. cunoscută și sub numele de castelul ducilor de Anjou. Primele atinse de suflul renascentist sunt grădinile castelelelor. și până în secolul al XVI-lea. Azay le Rideau. florentine sau lombarde. Carol al VII-lea. de ecluze. Parada castelelor a început cu fortăreața de la Angers. Amboise. Acesta poate fi unul dintre punctele centrale de atracție pentru turiștii care au șansa de a face o entuziasmantă călătorie în această regiune. în Franța. și îl invită pe maestrul italian Leonardo da Vinci să locuiască în castelul Amboise. Valea Loarei devine Valea Regilor. . reședința preferată a capetelor încoronate. In perioada Renașterii. regiunea castelelor de pe Valea Loarei este leagănul Renașterii franceze. construită în secolul al XII-lea. Timp de mai bine de un secol. Saumur și Montsoreau. Ultimul monarh care locuiește pe Valea Loarei. cu scopul de a rezista asediilor de durată.

armonia. Castelul Azay le Rideau este construit in cel mai pur stil renascentist si este considerat o bijuterie arhitecturala.000 de acri de padure si este inconjurat de un zid de 32 de kilometri. cele mai atragatoare sunt Azay le Rideau. Un exemplu in acest sens este Azay-le-Rideau. Pentru turisti. Ludovic al XIV-lea. fosta capitala a Frantei pe vremea regilor de Valois. un castel de basm pe malul raului Indre. creand un castel in stil gotic. unde se concentreaza cele mai multe castele din cea mai vizitata tara din lume. castel menit sa gazduiasca baluri pompoase si oaspeti din familii regale. Acest stil a atins punctul culminant cand s-a construit Chenonceaux pe malul raului Cher. acest gen de cetati erau cenusii. adesea comandat de vreun nobil pentru a-si face nevasta fericita. este o creatie grandioasa. aceasta fiind o regiune a superlativelor. al carui scop era de a impresiona oaspetii cu decoratiunile sale luxoase. Fosta scena a pieselor lui Moličre. Cel mai mare castel din valea Loirei. rezultatul combinatiei dintre imaginatia lui Leonardo da Vinci si visele regelui Francois I. In mod traditional. castelul a fost multa vreme neglijat si apartine acum statului. Amboise sau Cheverny. Parada castelelor a inceput cu fortareata de la Angers. Ridicat pe o insula situata pe raul Indre. Ducele de Berry a decorat fortareata cu numeroase turnulete.Zeci de milioane de turisti viziteaza in fiecare an castelele din Valea Loirei. Castelul Chambord. In perioada Renasterii. . Chambord dispune de 13. cu 440 de camere. Chambord. piese montate aici pentru Regele Soare. Chenonceaux. triste si lipsite de confort. construita pentru a rezista asediilor de durata. adusa in Franta de Charles al VII-lea la sfarsitul secolului XV. gratia si echilibrul erau cerintele principale la ridicarea unui castel.

A fost construit intre anii 1515 si 1521. Aici se pot observa. familia Menier (renumita pentru ciocolata). . l-a cumparat si il detine si in prezent. Diana l-a impodobit cu gradinile de legume si de flori. In plus. mobilier si tapiterii din secolul al XV-lea. pentru a construi aceste lacasuri impresionante. regii si nobilii francezi fiind atrasi de climatul moderat de aici. Chenonceaux este construit ca un pod peste raul Cher. ce include lucrari de Ruben. apropierea de Paris si tinuturile fertile. iar altele functioneaza ca hoteluri sau pensiuni. Numele de „Castelul Damelor“ vine de la faptul ca trei femei celebre au locuit aici: Caterina de Medici (sotia lui Henri al-II-lea). In anul 1951 au avut loc renovari ale exteriorului si interiorului. in timp ce unele sunt deschise publicului pentru a fi vizitate. Catherine de Medici a alungat-o de acolo si a pus stapanire pe castel. Dupa ce a fost sechestrat de regalitatea franceza pentru niste datorii neplatite. Dreptul de proprietate asupra castelului a apartinut multora de-a lungul timpului. In prezent. Desigur. sotia acestuia. Ei au angajat unii dintre cei mai buni designeri si arhitecti. lemn sculptat si pictat si mobila din perioada renascentista. Castelul Chenonceau Supranumit Castelul Damelor. Catherine de Medici este responsabila de aparitia gradinilor imense cu terase. Henry al II-lea a oferit cadou castelul Dianei de Poitiers. Interiorul sofisticat se remarca prin multe camere incantatoare si o capela mare decorata cu opere de arta nepretuite. ea nu avea drept legal de proprietate asupra castelului. iar partea de cladire construita peste pod adaposteste si acum marea sala de bal. perfect conservate.Exemple concrete In vale exista peste 300 de castele. pe care turistii le pot vedea in prezent. multe dintre castele sunt inca private. iar arhitectura sa apartinand stilului gotic tarziu si renascentist si gradinile imense fac din Castelul Chenonceaux o adevarata opera de arta. 1. regina Scotiei. Diane de Poitiers (amanta aceluiasi rege) si Mary. construite in perioada cuprinsa intre secolul 10 si secolul 15. asa ca atunci cand regele Henry al II-lea a murit. ea a anexat castelului si Marea Galerie care extinde constructia peste raul Cher. iar principala lui destinatie a fost de resedinta a amantelor regale. dar in anul 1914.

Castelul Chambord a zacut multi ani in ruine. Una dintre cele mai faimoase parti ale castelului cuprinde scarile duble in spirala. in timpul secolului 16. Castelul este inconjurat de un parc forestier ingradit – Parc de Chambord. guvernul francez a cumparat aceasta proprietate si a investit in restaurarea ei. Acoperisul elaborat al castelului are peste 800 de coloane sculptate. fara sa se intalneasca cu supusii sai. construite in asa fel incat regele le putea urca sau cobori. Designul arhitectural impleteste armonios elemente apartinand stilurilor italiene si franceze. ceea ce face din el cea mai mare constructie de acest gen din Valea Loarei. Castelul Chambord Construit drept locuinta de vanatoare pentru François I. dar sa nu se intalneasca niciodata.2. In anul 1930. Au fost necesari peste 30 de ani pentru a-l construi. piesa de rezistenta fiind structura sa inconjurata de patru turnuri. Aceasta structura face ca doi oameni sa se vada pe scari. dand nastere cladirii magnifice din zilele noastre. . Cerbi si porci mistreti hoinaresc liberi in cel mai mare parc de acest gen din Europa. Castelul are peste 440 de camere si 85 de scari. Castelul Chambord este unul dintre cele mai bune exemple ale arhitecturii renascentiste din Franta.

Este ocupat de descendentii Contelui de Blacas. actualul proprietar al castelului.3. lasand locul pentru constructia ridicata in secolele 15 si 16 si care poate fi vazuta si in zilele noastre. iar cand acesta a murit. ducele de Blacas. Castelul actual se afla pe locul unei fortificatii datand din secolul 11. spre deliciul vizitatorilor. De asemenea. in 1848. care au mostenit castelul in anul 1885. ea a oprit toate ceasurile din castel. lumineaza feeric cladirea in fiecare noapte. . impanzit de gradini cu terase. care a fost distrusa. „Frumoasa din padurea adormita“. Descendentul ei. Castelul d‟Ussé Situat la marginea padurii Chinon. Despre castelul D‟Ussé se spune ca a fost sursa de inspiratie a lui Charles Perrault pentru povestea sa. a fost iubita poetului Viscont René de Chateaubriand. exact ca in povestea mai sus amintita. se mai spune ca una din proprietare. castelul se afla chiar pe malul apei. ducesa de Durras. care se oglindeste in fluviul Indre.

bani care sa-i asigure lui Leonardo. aflat la etaj. de catre oameni de stiinta si ingineri de la IBM. 6. precum si frescele din biserica. Castelul Azay-le-Rideau Azay-le-Rideau. Da Vinci nu a fost numai un mare pictor printre operele caruia se numara celebra Mona Lisa. alaturi de o cana de cafea in micul salon din spatele cladirii. de a visa si de a munci‟. spectaculos prin faptul ca l-a gazduit pe da Vinci Legata de castelul din Amboise printr-un tunel subteran. Acesta a murit in anul 1519 in dormitorul sau. Sfat: Aloca oricat de mult timp poti pentru a explora gradina resedintei Clos Lucé. Clos Lucé Clos Luce. „libertatea de a gandi. Asa ca fii sigur ca le vezi pe toate si savureaza si o prajitura. care traia in castelul din apropiere. dar si un extraordinar inventator al unor masinarii si descoperitor al unor fenomene stiintifice. castelul a fost construit in stil renascentist. Dr Joachim Carvallo (strabunicul actualilor proprietari) a achizitionat castelul in anul 1906 si a creat gradinile fabuloase care il inconjoara in prezent. unul dintre ministrii de finante de pe vremea regelui François I. ii platea acestuia din urma 700 de monezi din aur pe an. castelul cu cele mai frumoase gradini Iubitorii de verdeata si de tot ce tine de gradina vor fi cu adevarat impresionati de Castelul Villandry. Leonardo da Vinci. Terminat in anul 1536. Regelui ii placea sa stea de vorba cu Leonardo si facea asta zilnic. hidraulice si mecanice care ii apartin. Ele au fost construite dupa schitele sale detaliate. resedinta Clos Lucé este locul in care a trait si a creat in ultimii 3 ani de viata. In anii ‟60. In plus. Castelul Villandry Villandry. pentru a restaura aspectul cladirii. 5. Multe dintre inventiile lui Da Vinci sunt expuse aici. Leonardo a fost adus la Amboise de catre Regele François I.4. de catre Jean le Breton. Resedinta a fost construita in stil renascentist. castel ridicat pe raul Indre . aeronautice. din caramida si calcar (scos din carierele de piatra din apropiere). Clos Lucé a fost supus unor lucrari extinse de renovare. Subsolul resedintei si gradina adapostesc un numar de 40 de inventii militare.

un castel foarte bine conservat Chinon este unul dintre cele mai bine conservate orase medievale din Franta. iar stilurile sale arhitecturale sunt franceze si italiene deopotriva. cat si imprejurimile sale. 8. multe figuri istorice notabile au trait sau au vizitat castelul. printre care se numarat hughenotii. Aripile sale si cladirile adiacente au fost construite intre secolele 13 si 17 si inconjoara o incantatoare curte centrala. dau castelului un aer medieval. A fost inaltat intre anii 1518-1527. Sfat: Daca vorbesti engleza. Locatia sa de la intersectia celor doua importante cursuri de apa aseaza orasul Chinon pe traseul principalelor rute comerciale si este excelenta pentru un castel fortificat aflat in cel mai inalt punct din zona – un munte. pentru un concert de muzica clasica. In celelalte seri. Castelul Blois Catelul din Blois. paralel cu malul raului si o latime de aproape 80 metri. Sfat: Fa rost de un ghid audio sau apeleaza la un ghid insotitor. De-a lungul timpului. chiar inainte de a-si incepe misiunea care avea ca scop eliberarea Frantei de sub ocupatia englezilor. Castelul Blois se afla chiar in centrul orasului Blois. Castelul este locul in care Arhiepiscopul din Reims a binecuvantat-o pe Ioana d‟Arc. inainte ca aceasta sa porneasca in marsul ei spre Orleans. 7. spectacolul e prezentat numai in limba franceza. Henry II a construit maretul castel care se intinde pe o suprafata cu o lungime de 400 de metri. Castelul Azay-le-Rideau pare aparut de nicaieri. Fa-ti timp sa vizitezi atat cladirea. insotit de un spectacol de lumini. Turelele. . chiar inainte de locul in care acesta se varsa in Loara. Castelul Chinon Chinon. prezentat in limba engleza. In secolul 12.Construit pe o insula in mijlocul fluviului Indre. cararea din jurul zidului exterior si apa care il inconjoara. Aripa regelui François I adaposteste piesa de rezistenta a castelului – o scara in spirala. o adevarata carte de istorie Alcatuit din cateva cladiri. care sa te ajute sa apreciezi asa cum trebuie atat exteriorul cat si interiorul magnificului castel. Charles al VII-lea si Ioana d‟Arc in anul 1429. viziteaza castelul intr-o seara de miercuri. in anul 1429 si a servit drept resedinta pentru multi regi ai Frantei. Orasul este situat pe malul raului Vienne.

de cateva ori pe saptamana. Poti opta si pentru o calatorie cu balonul cu aer cald…modalitatea perfecta prin care sunt surprinse momentele speciale din ziua nuntii ! Artizani din partea locului comercializeaza imagini ale balonului cu aer cald. Sfat: Daca ai mai mult timp la dispozitie. 9. organizate zilnic. avand in fundal castelul. dar in anul 1739. 10. ca semn de razbunare din partea Regelui Louis al XI-lea.In prezent. . care au fost renovate in anul 1768. de catre Philippe Hurault. Castelul Chaumont a fost inaltat intre anii 1465-1510. zidul din spate a fost daramat. de catre Charles I si Charles al IIlea de Amboise. Tavanele casetate si lambriurile din lemn sunt absolut incantatoare. mobila si opere de arta. Fortareata originala a fost distrusa la jumatatea secolului 15. castelul se afla in proprietatea si este administrat de orasul Chinon. Renumit pentru interioarele sale minunate. castelul adaposteste o colectie imensa de tapiterii. Castelul Cheverny a fost construit intre 1624 si 1630. Castelul Chaumont Construit pe ruinele datand din secolul 10 ale unei fortarete ridicate pentru a apara orasul Blois. care traiesc la castel. Mai multe informatii despre Festivalul anual al Gradinilor (care se tine din luna iunie pana la jumatatea lunii octombrie) sau despre circuitele turistice. Animalele sunt scoase la vanatoare in imprejurimi. pentru a obtine o priveliste mai buna asupra Loarei. Castelul Cheverny In Cheverny gasesti o multime de colectii de arta Aflat de-a lungul anilor in proprietatea mai multor nobili si conducatori militari. La castelul Chaumont se tine anual un festival al gradinilor Castelul are patru laturi care inconjoara o curte interioara. gasesti aici. asista la hranirea zilnica a celor 70 de caini de vanatoare.

care constituie principalele puncte de atractie turistica ale Frantei.Castelul de la Angers . dar si restul monumentelor.Cine ajunge pe Valea Loirei poate descoperi intreaga istorie a Frantei. dupa Paris.Domeniul national Chambord . Iata care sunt cele 19 castele aflate pe Valaea Loirei: . catedrale impresionante…sunt numai cateva dintre punctele de atractie. clima blanda si peisajele de vis sunt un veritabil punct de atractie chiar si pentru cel mai pretentios turist.Fortateata regala de la Chinon . asemeni unor perle rare in coroana Frantie. se intinde intre Sully-sur-Loire ( din regiunea Loiret) pana la Chalonnes-sur-Loire ( Anjou).Castelul de la Saumur .Domeniul Chaumont-sur-Loire . fiecare castel fiind martor la epoci demult apuse din viata tarii si concentrand mai mult ca orinde urmele artei si arhitecturii de odinioara.Castelul de la Langeois . Valea Loirei. Insirate majestuos.Domeniul Cheverny . cel mai vizitat loc din lume.Le Cadre Noir ENE de la Saumur .Castelul regal de la Blois .Abatia reagal de la Fontevraud . gradini si parcuri de vis. Valea Loirei are 19 castele. numita si Gradina regilor sau Gradina Frantei. Regiunea a fost locuita din anul 4 000 i. Fortarete medievale. castele regale.Castelul de la Chenonceau .Castelul de la Azay-le-Rideau . palate din timpul renasterii. conace. castelele de pe malul fluviului. Loc cu o valoare universala de exceptie.Hr.Castelul regal de la Amboise .Castelul ducilor de Bretania de la Nantes .Castelul de la Clos-Luce – Parcul Leonardo da Vinci .

care izvaraste din Masivul Central. . ci si un teritoriu natural de exceptie gratie florei si faunei sale.Tours. arta de a trai a la…francaise . din sudul Frantei. principalul pol horticol al Europei . In timp ce castelele de la Chambord si Chenonceau sunt cunoscute in intreaga lume.Blois. De la plantele obisnuite in Europa pana la cele tropicale.Orleans.Saumur. cel de la Vilandry se poate mandri cu cea mai fascinanta gradina a planetei. iar cel de la Saumur este mandru de scoala sa regala de echitatie. si se varsa in Atlantic in zona Saint Nazaire.Cstelul de la Sully-sur-Loire . la pasari si animale care de care mai inedite. care imbina traditia cu modernismul . unele gazduiesc evenimente sau au fost transformate in hotel. plin de farmec a la…italienne . capitala cailor . originare din Africa sau America de Sud. dupa ce strange o multime de afluenti. Spectacolul naturii Valea Loirei nu este doar leagnul civilizatiei franceze.Orasul regal de la Loches. de unele primarii sau chiar de mostenitorii celor care le-au ridicat.Angers.. fascinantele orase de patrimoniu aflate pe Valea Loirei constituie la randul lor puncte de atractie turistica.Amboise. Loire este este un fluviu lung de 1 013 km. Pe langa acestea. care atrage vizitatori de pretutindeni. toate pot fi admirate in aceasta zona.Nantes. acestea sunt perfect conservate si si-au pastrat intact farmecul de odinioara spre uimirea turistilor de pretutindeni. Castelele de pe Valea Loirei sunt detinute de statul francez.Castelul de la Valencay . capitala ducilor de Bretagne. Iata care sunt acestea: . care populeaza atat malurile cat si insulitele sale. Ridicate inca din secolul XII. Acestea pot fi vizitate.Castelul si gradinile Villandry . un oras regal fermecator .

care incepe de la Nantes. multe au o traditie de secole: Bourgueil. Arta de a trai…a la francaise Gastronomia si vinul se numara printre punctele forte ale francezilor. intreaga zona a Vaii Loirei poate fi observata calatorind cu vaporul. cu bicicleta. Vourvray. . cu 50 km inainte ca acesta sa intalneasca Oceanul Atlantic. saumurChampigny. Chinon. dar si estuarul fluviului.Principalul punct de atractie il constituie Parcul Natural Regional Loire-Anjou-Touraine. Menetou-Salon… Amboise este insa considerat cel mai important castel al Renasterii. probabil datorita faptului ca aici se afla mormantul lui Leonardo da Vinci. Cum sisitemul de vizitare este foarte bine pus la punct. Muscadet. asa ca turistii opteaza intotdeauna pentru preparate traditionale. Dintre vinuri. calare sau in…balon.

agenda.net/tag/raul-loara http://ro.ro/articol/Lifestyle/1939/Valea-Loirei-tinutul-castelelor.ro/2011/08/top-10-castele-de-pe-valea-loirei/ http://www.org/wiki/Castelele_de_pe_Loara .org/wiki/Loara http://ro.wikipedia.html http://www.ro/castelele-de-pe-valea-loirei/173285 http://travelwithasmile.wall-street.http://www.tuktuk.wikipedia.