P. 1
Acp Curs Introduct

Acp Curs Introduct

|Views: 50|Likes:
Published by Iritz
acp uauim
acp uauim

More info:

Published by: Iritz on Dec 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/20/2014

pdf

text

original

A C

rhitectura

ontext

P

eisaj

curs introductiv

(1) câteva chestiuni care subîntind cursul: proiect/strategii, obiect/oras, spatiu public/oras/societatea contemporana, proiect/peisaj/teritoriu/strategii (2) perspectivele din care se vor privi: estetica, functionala,contextuala,a peisajului
anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE

A C
rhitectura

ontext

P

eisaj

în loc de motto:

monika sosnowska: bienala de arta, venetia, 2007
anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE

obiect-constrangeri-proiect

arhitectura oras

anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM

prof. ana maria ZAHARIADE

A C rhitectura ontext P eisaj “motto”: pavilionul olandez / bienala de arhitectura venetia 1996: arhitectul ca seismograf anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE .

obiect-constrangeri-proiect arhitect comunitate urbana anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE .

Fapt colectiv si pluralist.orasul Forma de agregare in jurul sistemului cultural al unei comunitati Un sistem social si fizic. anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. Cadrul fizic urban . expresia valorilor publice ale unei colectivitati. coagulat in timp . urmand logica modului de viata specific. ana maria ZAHARIADE .forma urbana: un ansamblu de elemente care constituie un tot omogen.

orasul isi gaseste astfel limitele prin constrangerile care apasa asupra vietii de relatie si prin dezavantajele care se nasc de aici. astazi.orasul fenomen greu de definit Conform dictionarelor de uz comun: conditii necesare pentru ca o asezare umana sa constituie un oras: (1) o relativa aglomerare a constructiilor. detenta. din interactiuni. orasul ia nastere fundamental din functiuni centrale de schimb.) indispensabile in afara orelor de activitate (din Breviar de curs. loisir. diversitatea si activitatile de relatie. de intalnire colectiva. ana maria ZAHARIADE . (2) anumite trasaturi sociale ale populatiei.. din cum s-a cristalizat orasul (memoria lui)… anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. pag 41) greu: in termeni concreti/cuantificabili si mai greu: in termeni calitativi. dar variabila de la tara la tara) si (4) predominanta unui anume tip de activitati. care reies din “modul de viata urban”.. (3) o anumita dimensiune (relativ importanta. (ce reprezinta urbanitatea?). din comunicare. cum ar fi conferirea unui anume statut in diverse timpuri istorice. Din studiile geografilor. Cei care participa in permanenta la aceste functiuni trebuie sa locuiasca cit de aproape posibil de teatrul in care se desfasoara o mare parte sau totalitatea vietii lor active: astfel se conjuga in mod necesar interactiunea si locuinta. economistilor. etnologilor si istoricilor: Orasul se naste din nevoile de interactiune ale oamenilor si din avantajele pe care pe aceasta le procura. la care se adauga diverse alte echipamente pentru rezidenti (diverse arii de joc. de confruntare. sociologilor. demografilor.

obiect-oras-proiect arhitectura noua orasul mostenit Ampliación Ayuntamiento Murcia Rafael Moneo anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE .

orasul “teatru al memoriei” “teatru al anticipatiei” Escalera de la Granja. Toledo Lapeña y Torres anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE .

SPATIUL „FAMILIARULUI“ SPATIUL „VECINATATII“ prof. ana maria ZAHARIADE .orasul perspective asupra orasului: va amintesc din cursul de anul trecut perspectiva „monumentala“ : tesut urban major SPATIUL „ANONIMATULUI“ SPATIUL PUBLIC anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM perspectiva „domestica“: tesut urban minor.

arta vizuala. Relevanta lui devine cu atat mai presanta cu cat capitalul tinde sa inchida din ce in ce mai mult ceea ce era gandit ca “bun colectiv/comun/impartasit cu ceilalti”. ana maria ZAHARIADE .spatiul public o dimensiune calitativa Arie sau loc deschis sau accesibil oricui. fara nici o discriminare de nici o natura. folosit “impreuna”. Piatra de incercare a teoriei critice in relatie cu filozofia. anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. geografia. studiile culturale si sociologice si proiectarea urbana. Problema discreditarii ideii de “bun comun” in Romania post-comunista.

juridica.monument – spaţiu public – vegetaţie (acum 1) celia ghyka . DOSARE BUCURESTENE (http://www.iaim. Definit din perspective diverse: politica/filozofica.spaţiul public azi şi rolul artei publice (acum 3) cosmin ungureanu . sau ne faceţi şi nouă loc în oraşul vostru? (acum 2) stefan vianu . ana maria ZAHARIADE . 3.arhitectura spatiului public (acum 1) violeta răducan .ro/catedre/istorie_teorie_restaurare/cercetare) ana maria zahariade -despre arhitect si “spatiul public al filozofului (acum1) celia ghyka .heerlijkheid hoogvliet.spaţiul public ca peisaj între politic şi vernacular (acum 3) anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.mircea cel batran iasi-radiografia unui spatiu public (acum 2) stefan vianu .spaţiul public şi intervenţiile artistice (acum 2) ioana suliciu .spatiul public “ceea ce punem in comun” Piatra de incercare a teoriei critice in relatie cu filozofia. mort. geografia. recistigat ioana tudora . sociologica. 2. BIBLIOGRAFIE: ACUM 1.arta si experienta spatiului public (acum 3) ioana tudora . arta vizuala.incursiuni în spaţiul public (acum 3) nicole valois . studiile culturale si sociologice si proiectarea urbana.spatiul public pierdut. arhitectural-urbanistica Dificultatea vine din faptul ca ele nu se suprapun neaparat.pleinOPENair (acum 2) ioana tudora .

de a nu fi in atentia publica. in legatura cu “sfera dezbatere libera. casa) si in care isi gaseste sinele autentic (Heidegger).spatiul public definitii si notiuni inrudite sfera publica un “spatiu discursiv”. In acest sens. “punerea in comun a lumii” (Hannah Arendt) prof. un sector al vietii societale in care individul se bucura de “privacy” (greu de tradus. caracter privat. este oarecum separat de restul societatii. posibilitatea de a vedea si auzi. ”publicity”/public /expunere publica o conditie esentiala a unui spatiu public. care mediaza intre “sfera privata” si “sfera autoritatii publice”. viata in care “lucreaza” doar pentru el si pentru intretinerea familiei lui. un fel de “intimitate sociala”. argumentare si schimb de opinii politice. pentru binele comun. ana maria ZAHARIADE anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM . neobservat si nederanjat de altii. de a fi vazut si auzit de ceilalti. sfera privata complementul sferei publice. prin un grad de autoritate si libertate neingradita de institutiile puterii (familia. privata”) conditia unui individ sau grup de a fi liber. “un domeniu al vietii sociale in care se pot forma opiniile publice”.

folosite în comun: strazi. promenade … maidane. ana maria ZAHARIADE . fizice sau juridice (ex. galerii. gazele naturale etc. mall-uri. piete. in proprietate publica sau privata: biserici. parcuri. hale. spatiul public urban Poate fi considerat spatiu public acea parte a domeniului public neconstruit afectata Planul Nolli 1748 anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. apele continentale.) Alte ordine juridice considera ca domeniul public este format din acele bunuri al caror titular este o comunitate. spatii abandonate … Este deci format dintr-o forma de proprietate si de afectarea prin folosinta. holuri de cladiri administrative. teatre etc. pentru ca folosite liber in comun sunt si unele spatii construite/inchise. Dar tot spatii publice. domeniul minier.: domeniul public ce consta din spatiul radio-electronic.domeniul public Prin domeniu public al statului se întelege situatia unor bunuri sau drepturi care nu sunt în posesia nici unei persoane. cheiuri. holuri de banci. folosirii publice. apele terestre.

ana maria ZAHARIADE . A. anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. en Barcelona. Alemany. Montes y J. 1992.spatiul public este viata urbana impreuna ce proiectam? cum proiectam? pentru cine proiectam? Rehabilitación de la Porta del Angel.

spatiul public este viata urbana impreuna anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE .

anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. Experienta colectiva se transforma. care se insereaza in sfera anonima a orasului modern. ana maria ZAHARIADE . comunitatile locale). care aduc in discutie si alte forme de “oras”. in directa legatura cu importanta crescanda a individualismului. apar insa alte tipuri de colectivitati. care ridica multe intrebari privitoare la proiectarea si la gestiunea lor. Ce forma arhitecturala poate lua aceasta sfera publica? Toate se leaga de mutatiile societatii contemporane. fara sa dispara totusi.spatiul public in orasul contemporan Orasul contemporan este caracterizat de disparitia unor forme de colectivitate evidente si care erau specifice societatilor traditionale (familia.

The Phantom of Public Sphere Michael Sorkin .n-ar mai trebui sa constituie o problema pentru arhitecti Rem Koolhaas – “evaporation of the public realm” – The Generic City Bruce Robbins .Variation on a Theme Park – The End of Public Space anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.opinii negative privind conditia spatiului public: o permanenta eroziune si pierdere a calitatii . ana maria ZAHARIADE .spatiul public in orasul contemporan Anii 80-90 .

ana maria ZAHARIADE . “untitled” anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.monika sosnowska.

ceea ce ridica multe intrebari: Este reflectia arhitecturala influentata de aceasta privire negativa? Cum se face ca in acest context foarte multe cladiri au pretentia/incearca sa exprime “o identitate colectiva” si sa joace “un rol formator pentru comunitate”? In ce masura designul / proiectul de diverse feluri poate intr-adevar sa dea forma vietii publice? Ce rol joaca ele in relatie cu multele fete ale colectivitatilor care par sa apara in interstitiile domeniului urban? Ce altceva decat designul arhitectural si urban poate ajuta coagularea spatiului public? anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. arhitectii au continuat sa se gandeasca la spatiul public / oras.spatiul public in orasul contemporan Pe de alta parte. ana maria ZAHARIADE .

ana maria ZAHARIADE .spatiulrolul public arhitectului ce proiectam? cum proiectam? pentru cine proiectam? ce pozitie avem fata de oras/spatiul public? cum ne angajam. in conditiile discreditarii ideii de “bun comun” in Romania post-comunista? depinde de ce vrem anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.

Craciunescu.obiect-spatiu public-oras-proiect ce vrem? Fagaras 2007 (foto J. ACUM3) Eforie 2008 (foto A. ACUM3) anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. Kiraly. ana maria ZAHARIADE .

ana maria ZAHARIADE . ACUM3) anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. Kiraly.Piata Buzesti. Bucuresti 2008 (foto J.

foto Stefan Tuchila anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.obiect-spatiu public-oras-”impreuna” artistii incearca Noaptea muzeelor 2008. ana maria ZAHARIADE .

prin interventii cu dotari publice. reconditionarea fondului existent. ana maria ZAHARIADE . programe de reabilitare integrata a cartierelor de locuinte populare deteriorate. calificarea spatiilor verzi.obiect-spatiu public-oras-proiect ce vor altii? adecvarea prin interventii contemporane a spatiilor libere publice urmarind un criteriu de calitate si de stimulare a vietii citadine. prin valorizarea a ceea ce este trecutul activ … Palacio de Justicia y dotaciones en el Canyeret. Lérida Amadó y Domenech TOATE FOTOGRAFIILE DIN SPANIA PROVIN DIN CONFERINTA LUI FRANCISCO POL / NEC 2009 anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.

calificarea spatiilor verzi. ana maria ZAHARIADE . prin interventii cu dotari publice.adecvarea prin interventii contemporane a spatiilor libere publice urmarind un criteriu de calitate si de stimulare a vietii citadine. Giles & Mariscal anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. Morales. Níjar (Almería) MGM. reconditionarea fondului existent. programe de reabilitare integrata a cartierelor de locuinte populare deteriorate. prin valorizarea a ceea ce este trecutul activ … Espacio Escénico.

prin valorizarea a ceea ce este trecutul activ … Ampliación mercado Sta Caterina. prin interventii cu dotari publice. calificarea spatiilor verzi. reconditionarea fondului existent.adecvarea prin interventii contemporane a spatiilor libere publice urmarind un criteriu de calitate si de stimulare a vietii citadine. Barcelona Enric Miralles anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE . programe de reabilitare integrata a cartierelor de locuinte populare deteriorate.

prof. prin interventii cu dotari publice. Barcelona. 1990. ana maria ZAHARIADE anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM . Quintana y M. M. reconditionarea fondului existent. programe de reabilitare integrata a cartierelor de locuinte populare deteriorate.adecvarea prin interventii contemporane a spatiilor libere publice urmarind un criteriu de calitate si de stimulare a vietii citadine. El casco antiguo de Tarragona. calificarea spatiilor verzi. a finales de los 90. prin valorizarea a ceea ce este trecutul activ … Avenida de la Catedral. con participación de distintos arquitectos.Periel.

adecvarea prin interventii contemporane a spatiilor libere publice urmarind un criteriu de calitate si de stimulare a vietii citadine. prin valorizarea a ceea ce este trecutul activ … Parque de Vista Alegre. ana maria ZAHARIADE . programe de reabilitare integrata a cartierelor de locuinte populare deteriorate. César Portela y Arata Isozaki anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. calificarea spatiilor verzi. Santiago de Compostela. adecuación de la ribera del Sarela. reconditionarea fondului existent. prin interventii cu dotari publice.

in care arhitectura noua / noile limbaje sa participe activ.obiect-spatiu public-oras-proiect strategii … astfel incat sa formeze o retea “de fire tari” / o “urzeala” (strategii politice. anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. planuri urbanistice si programe de reabilitare integrata) si de “ite” / “bateala” (principalele linii de interventie). ana maria ZAHARIADE .

in conditiile discreditarii ideii de “bun comun” in Romania post-comunista? nu depinde doar de noi anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.spatiul public edificare ce proiectam? cum proiectam? pentru cine proiectam? ce pozitie avem fata de oras/spatiul public? cum ne angajam. ana maria ZAHARIADE .

anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. asumarea si interiorizarea normelor ce le reglementeaza. chestiune care implica si “vointa politica”. Spatiul public poate fi vazut nu doar ca scop al proiectarii.obiect-spatiu public-oras-proiect rolul arhitectului rolul publicului rolul politicului participare Participarea în spatiul public presupune nu numai a fi vazut si a-i vedea pe ceilalti (Hannah Arendt). ci ca un instrument vizând producerea unor efecte mai ample si la o scara mai larga (sociala. presupune si implicarea în procesul de decizie asupra spatiului public. a fi vazut si a-i vedea pe ceilalti presupune reamintirea uzantelor sociale ale spatiului public. de implicare in viata civica si deci în treburile “cetatii”). ana maria ZAHARIADE . Deci e vorba si despre strategii. Prezenta indivizilor ce formeza acest public face apel la responsabilitatea fiecaruia ca cetatean – a vedea.

ana maria ZAHARIADE .architecturefoundation.uk anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.spatiul public in dezbaterea contemporana European Prize for Urban Public Space / The Architecture Foundation http://www.org.

ana maria ZAHARIADE .anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof.

spatiul public o sansa a noii arhitecturi Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona Piñón y Viaplana anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE .

prin prisma atitudinilor contextuale. ana maria ZAHARIADE . anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. (3) vom încerca sa le integram intr-o posibila perspectiva a perceptiei estetice in arhitectura. obiect/oras. spatiu public/oras/societatea contemporana.A C rhitectura ontext P eisaj (1) câteva chestiuni care fac obiectul cursului sau îl subîntind cursul: proiect/strategii. proiect/peisaj/teritoriu/strategii (2) le vom privi din câteva perspective reflectate in teorie si proiect: o intelegere contemporana a functiunii. prin speranta actuala a arhitecturii peisajului.

ce proiectam? cum proiectam noul? pentru cine proiectam? ce facem cu orasul? anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE .

interventie noua (2009) in Lipsani ACTUALUL CENTRU ISTORIC PROTEJAT (de citit facultativ: Craciunescu Adrian. De ce centrul istoric al capitalei este astazi un spatiu public de mâna a doua ACUM 3) anul III / ACP 2010-11 / facultatea de arhitectura / UAUIM prof. ana maria ZAHARIADE .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->