You are on page 1of 3

Personalitatea umana si cele patru tipologii psiho-cromatice

Publicat pe 14 Iulie 2010 Pentru Angela Wright culorile au viata, substanta si ascund un univers intreg de mistere, secrete si adevaruri. Iata care sunt cele patru tipuri de personalitate umana in viziunea Angelei Wright si familiile cromatice care le sunt asociate: Pentru Angela Wright, expert in psihologia culorilor, culorile au viata, au substanta si ascund un univers intreg de mistere, secrete si adevaruri. Angela Wright a inceput sa studieze serios influenta culorilor asupra psihicului si comportamentului uman inca din 19 ! si a identificat existenta anumitor legaturi intre modelul culorilor si modelul comportamental uman. In 19"# si$a expus teoria pe care a testat$o ulterior in mod empiric. %ulorile ne afecteaza pe fiecare in parte in mod psihologic, influentandu$ne comportamentul si starea emotionala, concluzioneaza psihologul in studiile sale. &e altfel, efectele culorilor asupra noastra nu depind nici de gradul de cultura al individului, nici de gen, nici de varsta, fiind intr$o oarecare masura predictibile. In plus, culorile pot fi impartite in patru grupuri mari de culori, grupul de care apartine culoarea respectiva determinand modul in care dispozitia ne este afectata. 'ai mult, intre nuantele, tonurile si tonalitatile cromatice existente in interiorul unui grup se stabilesc anumite relatii care difera de cele existente in celelalte trei grupuri. Impreuna, aceste patru grupuri de culori detine secretul echilibrului universal. (na peste alta, culorile din interiorul unui grup se vor armoniza intotdeauna intre ele. Avand in vedere preferinta individuala diferita pentru anumite culori, oamenii pot fi impartiti in patru grupuri psihologice ce corespund celor patru mari grupuri de culori. Indivizii asociati unuia din cele patru tipuri de culori au in comun anumite trasaturi fizice si psihice si aceleasi reactii estetice vizavi de culori. 'ai mult, sustine Angela Wright pe http:))***.colour$ affects.co.u+) indivizii apartinand unui grup cromatic sunt atrasi de toate culorile grupului caruia apartin. ,-u exista o culoare universal atragatoare,, isi argumenteaza in continuare Angela teoria. .e poate intampla ca verdele sa fie culoarea ta preferata si sa o percepi drept o culoare vesela si revigoranta, in timp insa o alta persoana sa o urasca si sa o considere o culoare obositoare, tipatoare si enervanta. &e asemenea, Angela Wright este de parere ca nu o singura culoare declanseaza reactia in cel care priveste, ci culoarea respectiva in combinatie cu alte culori. Angela Wright da in continuare si un exemplu excelent: reactia in fata unui peisa/ de vara in care cerul este gri poate fi diferita de reactia ta in fata aceluiasi gri, incadrat de data aceasta intr$un

3data ce vara incepe sa isi intre in drepturi. sprinteni. 2otul este foarte proaspat.peisa/ de iarna. uneori intunecate. vioi. printre profesiile care le implinesc si le pun in valoare calitatile se numara cea de muzician. cu o putere de stapanire foarte mare. artist. Au un umor subtil si rafinat si intelectual vorbind sunt foarte agere. au o infatisare proaspata si tanara chiar si la maturitate. pot fi extrem de sensibili si vulnerabili. 4ulgaritatea si trivialitatea reprezinta dusmanii lor de moarte. insa niciodata greoaie sau apasatoare. 3amenii care iubesc aceste culori si se simt bine in prezenta lor au o personalitate placuta si efervescenta. rozul florilor este mai dulce. voiosi. &e asemenea. delicate. echilibrate. . diplomat. doctor. Au o fire analitica si iubesc sa introduca ordinea si pacea acolo unde exista dezordine si haos. %ulorile asociate tipului psihologic I sunt culorile primaverii: culori curate. etc. atunci soarele este puternic. culorile devin mai putin clare. serioase si poate prea distante. Tipul psihologic II . &upa luni intunecate de iarna. nu sunt indiferente fata de sentimentele celorlalti. Iata care sunt cele patru tipuri de personalitate umana in viziunea Angelei Wright si familiile cromatice care le sunt asociate: Tipul psihologic I0 %ulorile primaverii $ 1eprezentarea diminetii Primavara are o schema de culori specifica si o personalitate aparte. 5a amiaza. delicate si proaspete ce au galben in compozitia lor si niciun pic de negru de cele mai multe ori. . Isi gasesc motivatia in viata mai ales in surse externe. %ei din /ur ii gasesc uneori lipsiti de substanta. lipsiti de finalitate si ducandu$si cu greu planurile pana la capat din cauza faptului ca vor sa faca prea multe lucruri in acelasi timp. 4erdele devine mai inchis. . calde. Iubesc copiii si se simt confortabil in prezenta oamenilor tineri si exceleaza in domenii care se bazeaza pe comunicare si creativitate. din punct de vedere emotional. in ciuda faptului ca motivatia lor este una interioara. Pe plan profesional.unt gratiosi si zburdalnici. continand gri sau albastru in compozitie. &in punct de vedere fizic. culorile naturii nu mai sunt atat de proaspete si vii precum primavara.%ulorile verii $1eprezentarea viselor $ 4ara are o paleta de culori racoroase si subtile. lipsite de interes in a fi pe placul celorlalti si deloc interesate sa socializeze sau sa lege prietenii. 2ind spre perfectionism si inghit cu greu defectele celorlalti. optimisti. iubesc miscarea si dansul si dega/a un soi de luminozitate in /urul lor. %eilalti le gasesc uneori rezervate. Persoanele care apartin acestei scheme cromatice sunt calme. poate superficiali si nestatornici. usor mai sobru si mai racoros.e simt excelent atunci cand se lasa antrenati in activitati efectuate in aer liber. plin de energie si vibratie. natura reinvie. nou. &e asemenea. clare.

nu se lasa influentate de ceilalti. peisa/ele de iarna sunt rigide. 5asa impresia ca au totul sub control. au obiective clare de la care nu se abat. obositoare si formate predominant din contraste puternice. avand o atitudine autoritara. de data aceasta mai intense. . Tipul psihologic IV 0 %ulorile iernii $ 1eprezentarea stelelor $ Iarna este caracterizata prin culori reci. iar actiunile le sunt previzibile. Personalitatea lor este cel mai bine pusa in valoare in profesii precum cele de /urnalist. maturitate. format din culori calde ce au in compozitie galben dar si negru 6cu toate ca negrul nu se regaseste in grupul III al culorilor78. (neori. 'otivatia lor este una interioara si isi sunt autosuficiente. . 1osul florilor devine aprins si matur. mai aprinse. distante si deloc afectuoase. galbenul este inlocuit de auriu opulent. precum cele mostenite din tata in fiu. politist si se simt confortabil in companiile vechi. preocupate mai ales de problemele practice si banoase. cer respect. etc. dure chiar si in glumele pe care le fac. cu traditie si blazon. sigure pe ele. Au succes in profesii pompoase si sofisticate si in domenii precum finante. emfatici in exprimare.Tipul psihologic III 0 %ulorile toamnei $1eprezentarea focului $ 2oamna are un repertoriu cromatic bogat. teatru. 2oamna. Pot fi uneori afectati si pretentiosi. Pentru ca totul este acoperit de zapada. incercand sa patrunda in miezul lucrurilor si sa faca ei dreptatea. Pot fi insa percepute de ceilalti drept persoane tacute. deloc subtile. violetul. iar peisa/ul capata un strop de drama. maroul si portocaliul caramel se regasesc in frunzele copacilor. Persoanele apartinand acestui tip de personalitate sunt impunatoare. natura se caracterizeaza prin abundenta. fie foarte usoare si deschise. design vestimentar. incandescent. excentric. fie foarte inchise si intense $avand albastru in compozitia lor cromatica. sunt extrem de eficiente. inceti si greoi. 3amenii care iubesc si se regasesc in aceste culori sunt personalitati puternice si inflacarate chiar daca uneori par sa afiseze exact contrariul. Au un simt /ustitiar foarte bine dezvoltat. de moda veche. urmarindu$si propriile interese.unt elitiste. aprins. au prezenta si un fel mandru de a fi. Au tendinta de a fi sarcastice si acide. par lipsiti de spontaneitate. culori puternice si clare.