P. 1
-Bolile Sistemului Nervos Central.docf9a8a

-Bolile Sistemului Nervos Central.docf9a8a

|Views: 0|Likes:
Published by Tataru Radu
Bolilse sist nervos central
Bolilse sist nervos central

More info:

Published by: Tataru Radu on Dec 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/11/2015

pdf

text

original

Bolile sistemului nervos central

Locomoţia, senzaţia, gândirea, vorbirea şi sentimentele se bazează pe structurile complexe ale celulelor nervoase ce formează sistemul nervos central, care poate fi afectat de o varietate de disfuncţiuni şi boli. Nervii trimit şi transportă mici semnale electrice prin întregul corp. i sunt implicaţi în toate acţiunile noastre şi în felul în care percepem lumea din !ur " prin vedere, auz, miros, gust şi atingere. #istemul nervos are două părţi principale. $na dintre ele este sistemul nervos periferic %#N&'. Nervii #N& (ului se ramifică prin corp şi a!ung în fiecare parte a acestuia, de la frunte şi sprâncene până !os la vârful degetelor mâinilor şi picioarelor. )ealaltă parte este sistemul nervos central %#N)'. *cesta este format din creier +centrul de comandă şi de control al sistemului nervos' şi măduva spinării, care coboară de la creier prin tunelul format de oasele coloanei vertebrale. #N), primeşte semnalele nervoase de intrare de la #N& şi transmite semnale de comandă de ieşire prin #N& către toate părţile corpului. )reierul este şi locul în care oamenii gândesc, percep şi simt. Simptome #N) (ul efectuează multe sarcini, astfel simptomele problemelor legate de #N) sunt foarte variate. ,dentificarea sursei problemei în sistemul nervos este dificilă pentru că bolile şi lezările nervilor într(o parte a sistemului apar ca simptome departe de locul în care se află adevărata problemă.

adesea ea însăşi provocată de boală. . *ltă cauză poate fi embolia " un c/eag de sânge sau o bucată de ţesut din altă parte a corpului. sau un c/eag de sânge. -acă în interiorul craniului se deteriorează un vas sanguin. -ouă categorii principale de boli sunt cele care implică probleme ale alimentării cu sânge şi cele care implică infecţii. )a orice parte a corpului. apare o scurgere de sânge ce măreşte presiunea asupra creierului. *cest lucru se poate datora unei probleme existente precum arterioscleroza. xistă multe simptome provocate de o leziune fizică. La creier mai există o problemă " este înc/is în cutia osoasă rigidă formată de oasele craniului. #ângele poate ţâşni printr(o zonă a peretelui vasului de sânge care este prea subţire şi asemănător cu un balon " acesta este anevrismul. xistă multe boli care pot să afecteze #N) "ul.ntreruperea alimentării cu sânge mai mult de câteva minute provoacă probleme şi celulele nervoase încep să moară. slăbirea sau dificultatea în locomoţie. #N) are nevoie de alimentare vasculară. confuzie. pierderea capacităţii de a vorbi. e transportat prin sistemul circulator spre creier şi se bloc/ează în vasele sangvine mai înguste.)âteva dintre simptome sunt pierderea simţului tactil. când se depune grăsime pe interiorul pereţilor arterelor. . precum inima sau plămânii. 0 arteră ce aduce sângele la creier poate fi blocată de tromboză. ameţeală şi pierderea cunoştinţei. când pereţii arterelor se îngustează şi+sau ateroscleroza. tulburări de vedere.n cazul unei congestii cerebrale alimentarea cu sânge a unei părţi a creierului încetează dintr(un motiv oarecare şi celulele nervoase ale creierului private se substanţe nutritive pot să moară. . 0 altă cauză a congestiei cerebrale este /emoragia cerebrală( scurgerea de sânge dintr(un vas sanguin deteriorat din cutia craniană.

confuzie. 3ocul isc/emic temporar %#. )ongestia cerebrală este una dintre cele mai frecvente cauze de deces în lumea occidentală. fectele pot fi vagi şi scurte. #imptomele depind de regiunile afectate ale creierului. . *lţi factori de risc sunt diabetul. în funcţie de ce parte a creierului a fost afectat. paralizia sau amorţirea unor părţi ale corpului. ceea ce duce la lipsă de sânge %isc/emie' în ţesuturile pe care le alimentează.4' sau atacul isc/emic temporar %*. dar simptomele pot dura mai multe luni. &aralizia sau înţepenirea se produce adesea pe o singură parte a corpului. 5otivul blocării poate să fie un embolus. )ongestia cerebrală are simptome diferite. #imptomele sunt mai puţin grave şi durează un timp scurt " mai puţin de o zi. bolile de inimă şi cazuri de congestie cerebrală în familie. *cestea includ pierderea capacităţii de vorbire. Cine se află în pericol? )ongestia cerebrală este mai probabilă la cei cu tensiunea arterială mare şi+sau fumători. *proximativ o treime din congestiile cerebrale sunt fatale.-iferitele zone ale creierului controlează diferite procese în anumite părţi ale corpului. )ongestia cerebrală afectează oamenii mai în vârstă. slăbiciune. în special bărbaţii peste 12 de ani.4' se numeşte o minicongestie cerebrală. 0 altă treime lasă în urme daune permanente şi infirmităţi. şi pot fi puse pe seama unei simple 7ameţeli8. bolnavii îşi revin la timp. ameţeală şi poate leşinuri.n ultima treime. deoarece de obicei doar o parte a creierului este afectată.4 este destul de frecvent la vârsta de peste 16 de ani. #. nivelul înalt de colesterol în sânge. . )auza este blocarea temporară a unui vas de sânge din creier. dar de fapt prevestesc o congestie cerebrală.

sau meninge. *ceastă afecţiune tinde să apară la vârstnici sau în urma unor lezări ale capului. sângele se scurge în stratul meningeal interior. #imptomele includ durere de cap . cel mai adesea. &resiunea sângelui poate cauza vătămări permanente ale creierului. în funcţie de locul sângerării.ntr(o /emoragie subdurală intervine de obicei o sângerare lentă din vasele sangvine mici din stratul mi!lociu ara/noida şi stratul exterior dura mater. . pentru că unele cazuri sunt fatale. #imptomele sunt similare cu cele ale congestiei cerebrale. #imptomele includ durere bruscă de cap şi puternică. ste nevoie de asistenţă medicală de urgenţă.6 şi 16 de ani. dar apar treptat. leşinuri ţi pierderea cunoştinţei . $mflarea este dureroasă.n /emoragia subara/noidă. pia mater. iar creierul " surprinzător " nu conţine. :emoragiile mici pot să treacă şi să se vindece. şi cel mi!lociu. greţuri. pentru că meningele conţine nervi care detectează atingerea şi durerea. xistă mai multe tipuri de /emoragii. cel mai adesea femei. &ot apărea şi simptome ale congestiei cerebrale. incapacitatea de a suporta lumini puternice. *ceasta se datorează adesea unei fracturi craniene. . 9uperea unui vas sanguin meningeal poate fi cauzată de anevrism sau de o lovitură asupra craniului. 9uperea şi sângerarea unui vas sangvin din meninge poate provoca o inflamaţie care exercită presiune asupra creierului şi îi întrerupe alimentarea cu sânge. înţepenirea cefei. dar cele mari adesea necesită intervenţii c/irurgicale. *ceasta apare mai frecvent la vârste între .n cazul unei /emoragii extradurale există o sângerare în !urul stratului exterior . şi la cei cu tensiune arterială mare.n interiorul cutiei craniene creierul este prote!at de trei straturi de membrane. dura mater. . ara/noida.Presiune asupra creierului . în decursul mai multor săptămâni.

aşa cum se întâmplă şi cu alte părţi ale corpului. îşi pot recăpăta treptat capacitatea de utilizarea a unui membru sau să înveţe din nou să vorbească. precum tomografia computerizată %4)' şi rezonanţa magnetică nucleară %95N'. *cestea permit medicilor să vadă ţesuturile moi din interiorul cutiei craniene sau a coloanei vertebrale şi să localizeze tipul şi poziţia problemei cu o precizie mai mare decât razele <. Infecţii >ermenii mici precum bacteriile sau virusurile pot să infecteze sistemul nervos central. interpretarea mesa!elor nervoase provenite de la un organ se simţ sau recunoaşterea unei persoane. alte celule nervoase şi alte trasee pot prelua sarcinile celor care au fost pierdute. $neori infecţiile pun viaţa în pericol.n anumite cazuri. *daptarea şi refacerea pe această cale necesită de obicei a!utorul psi/oterapeuţilor. ameţeală. *sistenţa medicală de urgenţă este vitală. xistă raze < convenţionale şi metode mai noi de scanare. &rocesele care se bazau pe aceste celule nervoase nu mai pot avea loc= mişcarea unei părţi a corpului. )elulele nervoase deteriorate prin lezări. . în . Diagnostic şi pronostic )u te/nologia modernă se pot diagnostica acum /emoragiile cerebrale şi alte boli ale #N). *şa se întâmplă că oamenii care au suferit o congestie cerebrală. de exemplu. &ronosticul pentru victimele congestiei cerebrale este variabil. $nele tipuri de celule ale corpului precum cele din piele. infecţii sau alte probleme nu pot face acest lucru " mai ales cele din sistemul nervos central. . greţuri.puternică care poate să apară cu mai multe ore după rănire. vărsături şi pierderea cunoştinţei. se pot multiplica pentru a reface deteriorările.ncapacitatea de reconstituire se datorează parţial formelor şi interconexiunilor lor extrem de complicate.

şi c/iar comă. şi alte părţi ale corpului pot fi afectate treptat.special dacă sunt afectaţi nervii care controlează bătăile inimii. po!arului sau a mononucleozei infecţioase. . ameţeală şi pierderea cunoştinţei. dar în ciuda mitului popular. respiraţia sau alte procese vitale. 5eningita bacteriană poate fi mult mai gravă. la surzire sau orbire. &oate provoca dureri de cap. în special în cazul bătrânilor sau a celor foarte tineri. intestinelor şi a vezicii. $mflarea şi infecţia pot afecta creierul în mod ireversibil şi să ducă la pierderea unor capacităţi mintale.n cazul meningitei. pierderea vederii. straturile din !urul creierului %meningele' se infectează şi se inflamează. sau pot pătrunde în cutia craniană prin urec/i sau prin sinusuri. 5eningita vitală poate să dispară singură şi să nu lase în urmă efecte. >ermenii a!ung în sânge prin plămâni. ele sunt foarte rare. vărsături. #imptomele includ greţuri. sau printr(o lezare a capului. teamă sau durere la vederea luminilor puternice. ncefalita este inflamaţia celulelor creierului %nu a meningelor'.ngri!irea medicilor experţi este esenţială într(un stadiu cât mai incipient. Bebeluşii şi oamenii bătrâni sunt mai ales în pericol. greţuri şi tulburări de vedere. )azurile grave sunt extrem de rare dar duc la paralizie. . 4ratamentul medical urgent este extrem de important la prima suspiciune de meningită. febră. Tumori )reşterea unei tumori în creier bloc/ează alimentarea cu sânge şi exercită presiune asupra celulelor creierului. xistă mai multe tipuri de tumori. c/iar fatală. vorbirii şi a auzului. dureri de cap. *desea nu există un traseu de intrare evident clar pentru apariţia infecţie. *pare singură sau poate fi complicaţie a oreionului. . 4umorile de pe măduva spinării implică dureri de spate şi pot afecta funcţionarea membrelor. înţepenirea cefei.

)oreea lui :unington ester o boală ereditară a creierului care are ca rezultat mişcări incontrolabile ale corpului şi sc/imbări de personalitate. mai ales în acţiunea lor c/imică. şi probabilitatea ca copii să fie afectaţi. . xistă un alt grup de probleme ale sistemului nervos cunoscut sub numele de tulburări funcţionale.4ratamentele acestor tumori includ o combinaţie de c/irurgie. &rintre tulburările funcţionale ale #N) se numără durerile de cap. radioterapie şi medicamente. 5intea de obicei nu este afectată(. )onsilierii genetici discută efectele bolii. *ceastă boală afectează oamenii cu vârste de peste @2 de ani. în special L(dopa. *cestea sunt subiecte . cu membrii familiilor în care apare. a!utoarele fizice şi aparatele a!ută bolnavul să menţină o viaţă activă. #imptomele bolii &ar?inson sunt tremurul incontrolabil sau mişcarea repetativă a unei părţi a corpului. *cesta înseamnă că boala se naşte din felul în care lucrează sau funcţionează celulele nervoase. ţi nu din defecte fizice sau structurale. epilepsia şi verti!ele. şi o tot mai mare dificultate în mişcări precum mersul şi vorbitul. Boala nu poate fi vindecată. a este rară şi nu poate fi vindecată.n boala &ar?inson " o afecţiune cronică progresivă " sunt distruse celulele nervoase sin anumite părţi ale centrelor motoare ale creierului. migrenele. specializate pentru controlul mişcărilor. *ceste celule produc în mod normal substanţa c/imică necesară creierului numită dopamină. &e lângă acestea. Degenerarea 5ulte părţi ale corpului se uzează şi se degenerează cu vârsta. $nele părţi ale #N) "ului sunt vulnerabile la anumite tipuri de degenerare. care afectează senzaţiile şi mişcările. #crisul de mână se sc/imbă şi devine mai mic. dar simptomele pot fi ameliorate cu a!utorul medicamentelor.

Powered by http://www.ro/ cel mai complet site cu referate . la fel ca şi bolile degenerative cum ar fi demenţa. boala *lz/eimer.vaste de discuţie şi sunt tratate separat.referat. ţi scleroza în plăci.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->