Komunikacijske vještine u prevenciji sukoba

prim.mr.sc. Elvira Koić, spec.psihijatar elvirakoic@gmail.com HUPS – Hrvatska udruga za prevenciju suicida www.suicidi.info

Udruga MOBBING Zagreb, 30.11.2012.

uspjeti prenijeti poruku sugovorniku

prilagoditi vlastitu komunikaciju specifičnostima situacije ili sugovornika

Biti komunikacjski vješt

dobiti potpunu i jasnu poruku od sugovornika

stvoriti odnos povjerenja i suradnje

elvirakoic@gmail.com

2

Socijalne vještine mogu se razvijati učenjem.  Za napredak u nekoj vještini najvažnije je njeno izvoĎenje.  Stupanj napredovanja ovisi o treningu, sposobnostima i osobinama ličnosti.

Najvažnije osobine potrebne za uspješnu komunikaciju i produktivni odnos :
  

Socijalne vještine i sposobnosti

Komunikacijske vještine i sposobnosti

   

Tehnike, strategije, metode, znanja, vještine

Otvorenost i srdačnost Samopouzdanje Izbjegavanje stereotipa i predrasuda Empatija Aktivno slušanje Asertivnost Persuazija

elvirakoic@gmail.com

3

Promjena je cilj
Zato za svaku komunikaciju, a posebno za pregovaranje treba posjedovati izuzetnu vještinu, ali i hrabrost,  prije svega zbog toga što je jedan od ciljeva komunikacije i pregovora = promjena,  a prirodno je da se pri pokušaju bilo kakve promjene očekuju otpori,  kako bi sve ostalo tako kako je već poznato.

elvirakoic@gmail.com

4

Kontinuirani trening……….
Što smo se dogovorili da ćemo učiniti?  Jesmo li to i postigli?  Što trebamo postići u slijedećem razdoblju?  Kako ćemo znati da smo to postigli?

elvirakoic@gmail.com

5

Kako to čine oni koje smatramo uspješnijima?  Koje to vještine poznaju i koriste?  Zašto se njihovi planovi ostvaruju? elvirakoic@gmail.com 6 .

. a drugo nudi. kolektivnim ugovorima. o cijenama.. o rokovima.. tko je na redu za čišćenje. nagovara. voĎenju projekata.. o strategijama. kada treba riješiti neki nesporazum elvirakoic@gmail. na poslu. tko će obaviti koji dio posla... o plaćama.com 7 . dogovara. kamo će se poći na ljetovanje. uvjerava..uvijek kada se jedno želi. s prijateljima.Koliko se često pregovara.kod kuće. Svakodnevno .

com 8 .Pregovaranjem do sporazumijevanja elvirakoic@gmail.

com 9 .Kada su strane suprotnih interesa elvirakoic@gmail.

nametanje volje..O potrebi uzimanja lijeka.(u interesu samo jedne strane.com 10 . .Bitna je motivacija! “Diplomacija je umjetnost omogućavanja drugima da im bude onako kako Vi to želite” Daniel Vare elvirakoic@gmail.  Nagovaranje = drugoga potaći učiniti nešto što ranije doista nije htio činiti .dobro ili zlo . dijetalnoj ishrani. bez kompromisa i prilagodbe)  Uvjeravanje (persuazija) = postići da drugi povjeruje u smisao i razloge djelovanja kao da su doista njegovi .“Teško žabu u vodu natjerati”.. uzdržavanju od pušenja...

  uvijek je bolje i poštenije postići razumijevanje.(Spo)Razumijevanje umiješni pregovarači unaprijed saznaju  ili uvjere druge kako žele baš to nešto. elvirakoic@gmail.com 11 .  pa pregovore vode tako  da se čini kako svi nešto dobivaju  To je izvrsna pozicija za postizanje slaganja pri dogovaranju ili pregovaranju.

koji je zajednički i u interesu obje strane.Dogovaranje    češća je situacija u kojoj dvije osobe polaze od suprotnih stavova ili interesa i zapravo pokušavaju promijeniti meĎusobne odnose.  elvirakoic@gmail.  postići dogovor.com 12 . pobijediti kao u takmičenju Kako bi se usaglasili. pregovaranjem pokušavati prevazići prepreke.

elvirakoic@gmail.com 13   . prevarom ili lažnim obećanjima. prijetnjama.Nezadovoljstvo – dogovor kratko traje  Kada jedna strana izaĎe nezadovoljna iz pregovora. rezultat nije dugotrajan jer se postepeno uvijek razviju različiti otpori i dogovor se vrlo brzo prestane poštovati Slično je i kada se dogovor postigne ucjenom...

com 14 .  elvirakoic@gmail.obraniti svoje interese.Pravo pregovaranje ima za cilj .  ali sačuvati i protivnika  i pretvoriti ga u saveznika i partnera.

com 15 . ili –  „i sok i džem“.Obostrana korist Istinski pregovarači vode pregovore sve do postizanja obostrane koristi. a ovce na broju“).  kada svi sudionici imaju osjećaj zadovoljstva ishodom pregovora i osjećaju se pobjednicima  (win-win.  elvirakoic@gmail.  ili: „vuk sit.

budućnost često dokaže najboljim mogućim. elvirakoic@gmail. ishod pregovora ponekad ne mora biti samo prihvatljiv. rješenje koje možda trenutno ne izgleda potpuno.com 16  . već i i bolji od planiranog.

mogao bi to i dobiti!“ Prije svega je potrebno potpuno biti svjestan što se točno želi kada se kreće u pregovore.com 17 .„Pazi dobro što želiš.  poći od jasnog plana i slike željenog cilja.  gledajući u najbolji mogući rezultat.  elvirakoic@gmail.  sa minimumom ispod kojeg se ne smije poći.

Prepreke      Pregovaranje često nije ugodno. ponajprije zbog susreta sa neugodnim ili konfliktnim sugovornicima koji mogu biti i agresivni u namjeri ostvarenja svojih ciljeva. Neki su pregovarači lukavi poput starog trgovca koji se pravio gluh sve dok nije čuo ponudu cijene koja mu odgovara elvirakoic@gmail. Mogu biti i vrlo moćni. poput Mojsija s faraonom ili Abrahama o sudbini Sodome i Lota.com 18 . pa je prava umjetnost pregovarati.

Stereotipi i predrasude   Generalizacije (dobne. govorimo o diskriminaciji.  Svaka je osoba posebna. rasne. elvirakoic@gmail. a ako se te predrasude odražavaju i u našem ponašanju. nacionalne. pristrani. Svatko od nas je unikat. profesionalne) Stereotipno promatrati osobu kao predstavnika neke skupine. Mišljenje smijemo formirati samo ako osobu detaljno upoznamo kao cjelovito biće. spolne.com 19     . jedinstvena i nema dvojnika. govorimo o predrasudama. pretežno negativni. klase ili kategorije Ako su stereotipi rigidni.

com 20 . jer tada pregovor propada.vanity fair (sajam taštine) Taština pregovarača mora biti u drugom planu kako se pregovaranje ne bi pretvorilo u prigovaranje. elvirakoic@gmail.

elvirakoic@gmail.com 21 .

intonacija 38% elvirakoic@gmail.com 22 . sadržaj 7% govor tijela 55% način govora.riječi. kako to činimo.

Komunikacijski sendvič  Red dobrog • Red lošeg • Red dobrog elvirakoic@gmail.com 23 .

Sjetimo se snage riječi      u svakodnevnom svjesnom i nesvjesnom govoru u molitvama i mantrama snage izrečenog sadržaja snage proizvedenog zvuka i njegove fekvencije zvuk je val elvirakoic@gmail.com 24 .

com 25 . Masaru Emoto je šef Hado instituta u Tokiju.  Istraživao je Hado utjecaj na vodu. Mali djelić energije.Dr Masaru Emoto i vibracije vode The Power of Prayer Made Visible  Playing a Mozart symphony to water  Dr.net  "Arigatou" -Thank you in Japanese elvirakoic@gmail.  Hado se opisuje kao : “Unutrašnja vibracija dijelova i atomskih nivoa u svoj materiji.hado. www. Bazira se na energiji ljudske svjesnosti.

elvirakoic@gmail.com 26 .

com 27 .elvirakoic@gmail.

a njeno sadašnje ponašanje je najbolji izbor koji joj je dostupan.MAPA NIJE TERITORIJ – poštujte mapu drugih osoba Ponašanje osobe ne čini tu osobu. elvirakoic@gmail.com 28 .

com 29 . jasnoća odreĎivanja cilja.Spremnost. sposobnost obrane svojih argumenata Upoznati sugovornika pregovarača i njegove potrebe Izložiti dobitke elvirakoic@gmail.

2012. 12.Vježba – dobro postavljeni cilj Slika u boji  Radost  Ni na čiju štetu  Postavi vrijeme. npr.  Posvijetli  Uokviri  Postavi sliku na vremensku liniju  elvirakoic@gmail.12.com 30 . datum.

odreĎivanje reprezentacijskih sustava prema pokretima očiju (pogled je usmjeren ovisno o sustavu koji osoba preferira) (shema je za dešnjake) konstruiranje..com 31 . kinestetički tjelesne senzacije.. interni dijalog možeš li naći odgovor? odluči se. kako bi zvučao promukao? auditorno-tonalni sjeti se pjesme.smišljanje novih sadržaja (i laganje) npr... kakve je boje bio tvoj stari auto? vizualno-prisjećanje auditivni-konstr. kako se osjećaš? auditorno-digitalni. elvirakoic@gmail. kakvu želiš boju novog auta? vizualni -konstr prisjećanje npr.

Što smo se dogovorili da ćemo učiniti?  Jesmo li to i postigli?  Što trebamo postići u slijedećem razdoblju?  Kako ćemo znati da smo to postigli?  elvirakoic@gmail..com 32 .Kontinuirani trening…….

Izrecite ga na način da bude razumljiv. Treba znati cilj feedbacka. Feedback nije uvijek pohvala niti je uvijek kritika. Bez feedbacka teško je očekivati napredak i poboljšanje u bilo kojoj aktivnosti.Feedback        Jedna od osnovnih kvaliteta u interpersonalnoj komunikaciji je biti otvoren za davanje feedbacka i dati konstruktivan feedback. jasan osobi kojoj je upućen. Tko daje feedback? elvirakoic@gmail.com 33 . Strukturirajte feedback na način da osoba kojoj je upućen zna što s njim napraviti.

ne generalizirajte Istaknite pozitivne elemente.Nema neuspjeha – sve je samo feedback Negativan feedback:        Pri davanju feedbacka:     Prihvatiti. ne odbaciti Nastojati izbjeći jaku emocionalnu reakciju Složiti se s mogućnošću prihvaćanja izrečenog Tražiti dodatna objašnjenja Prepoznati namjeru Dati feedback na rečeni feedback Ne očekujte da vas svi vole i prihvaćaju Odaberite vrijeme Naglasite što čujete. elvirakoic@gmail.com 34 . vidite i osjećate Budite specifični.

Bit će napuštene. dobrostiv. Ljubav nikad ne prestaje. I naš utjecaj ostat će zauvijek Prisutan u životima učenika. Ne sablažnjava se kad mu se ljudi povjeravaju. I kad bih poznavao sve tehnike i ispitao mnoge metode. I kad bih provodio mnoge sate u pripremanju Da bih postao napet i nervozan.com 35 . i kad bih imao toliko obrazovanja da bih se osjećao kompetentnim. ne obeshrabruje se lako. I samo malo ga možemo predati svojim učenicima. A ne bih imao ljubavi i razumijevanja Za osobne probleme mojih učenika To još ne bi bilo dovoljno. Metode? . ograničeno je naše znanje.A gdje je tu Ljubav?   Kad bih poučavao vještinom najboljih učitelja. to troje ali najveća je među njima ljubav. metode i ljubav.  Programi? .  Anonymous (Prema 1. Nije nepristojan Nego je uvijek svojim učenicima živi primjer Dobrog načina života o kojem govori. Ali ako imamo ljubavi Onda će svi naši napori postati stvaralački. A sada ostaju vještine. a ljubavi ne bih imao bio bih samo pametan govornik i simpatičan zabavljač. Učitelj koji ljubi je strpljiv. a ne bih shvaćao način na koji moji učenici razmišljaju i osjećaju ne bi bilo dovoljno. Korinćanima 13) elvirakoic@gmail.Zastarjet će. Jer. Tehnike? . Ne ogovara.Postat će staromodne.

NEMA NEUSPJEHA – samo rezultati i feedback. povratna informacija. Ako nismo zadovoljni. elvirakoic@gmail. nađimo način za promjenu do željenog rezultata. tj. Odgovor koji dobivamo je rezultat naše komunikacije.com 36 .

info elvirakoic@gmail.com 37 .Hvala na pozornosti! Udruga za zaštitu žrtava mobinga i Hrvatska udruga za prevenciju suicida .suicidi.HUPS www.

Ciljevi Razlike u željenim ishodima neke akcije. 3. kad postoje razlike u tome kako se nešto radi.com 38 . Vrijednosti Najsloženiji sukobi. Odrediti jasniji kriterij za odabir postupka. Treba visoka motivacija za pokušaj razumijevanja druge strane.Uzroci sukoba (Cushine) 1. Treba raspraviti i vidjeti postoje li zajednički interesi. Važno je izbjeći kategoriziranje različitih mišljenja u “pogrešna” i “pravilna” te pokušati pronaći rješenja podnošljiva za obje strane. pronalaženje pravog puta. 4. Činjenice Razlike u podacima. Treba iznijeti svoje argumente i raspraviti ili zajednički pronaći pouzdanije informacije. 2. Postaviti zajednički cilj. elvirakoic@gmail. Treba prihvatiti činjenicu da se ista radnja može obaviti na nekoliko različitih načina. tj. tj. Postupci Kad ne postoji zajednički standard.

već poštovanje i pravo. poštovati obrede. Koristiti tumača jezika ako je potrebno. vjerskom pripadnošću. u skladu s kulturnom. elvirakoic@gmail. Moramo paziti da neverbalno ne protumačimo pogrešno.Psihosocijalni aspekti     Gostoljubivost – pozdravljanje. Paziti na imena. ne kao povlasticu.com 39 .

11. drugu stranu. kao što želite da oni čuju vas 15. 20. 27. 12. Nemojte raspravljati svojim rukama. 22. Ne biti tvrdoglav. Biti nepristran u potrazi za istinom. Izbjegavati generalizacije. elvirakoic@gmail. 3. 9. 2. Ako se slažete u nekom dijelu s protivnikom. 8. 5. Biti koncizan. Ne naglašavajte očito. Nemojte vrijeĎati opoziciju. Izbjegavajte osobno. Nemojte raspravljati baš o svemu. Govorite jasno. Izbjegavajte visoke tonove 16. tj. 25.  14. Nikada nemojte podcijeniti protivnika. Imajte glavnu točku za dokazivanje.com 40 . Držite neka streljiva u rezervi. 26. Mnoge sitnica mogu biti neosporene. 7.Zlatna pravila  1. 17. Slušajte druge strpljivo. Njegujte smirenost i otvorenost. 13. 18. Izbjegavajte samodopadnost. Nemoj okolišati. Napravite jak završetak. Gledajte slušatelja u oči 21. Definirajte svoje uvjete. tako kažite. 23. 6. Kontrolirati svoj temperament. 24. Nastoje napraviti povoljan dojam. 19. Neka vas ne bude strah svoje istine 4.

vještine.com 41 . informacije.Priprema sastanka  Jasno definirati cilj i strategiju postizanja cilja Dobro se pripremiti – znanje. podrška  elvirakoic@gmail.

problemi koji traže hitno rješenje elvirakoic@gmail. što neformalniji “jedva čekam” dijeliti s drugima neko iskustvo ili priču “za vašu informaciju” o svemu što smatram potrebnim “vruće teme” . bez stolova Posude s cvijećem.Redizajnirati poslovni sastanak      Zidovi s porukama o uvjerenjima Majice sa sloganom tvrtke Svatko sjeda gdje hoće. grickalice. samoposluživanje Zapisnik koji se na kraju dijeli svim sudionicima Uvesti motivirajuće sastanke      Svakodnevno 15-30 min Kratki “brifing”. osvježavajuća pića. u načelu u krugu u pokretnim stolcima.com 42 .

)  Što je specifičan cilj ovog sastanka (ili ove točke dnevnog reda)? elvirakoic@gmail.VoĎenje sastanka Uspostaviti dobar raport  Ne započinjati sastanak negativnim konstatacijama.com 43 . uznemiriti i sl. Radije recite: porazgovarat ćemo o …navesti konkretnu situaciju.. uputama i nejasnim uputama (nadam se da vas ovo što ću reći neće  preplašiti.

com 44 .VoĎenje diskusije Backtrack frame i parafraziranje  Ograničiti duljinu trajanja diskusije i frekvencije javljanja  Zaključiti sastanak s jasno izraženim zaključkom i konsenzusom svih  elvirakoic@gmail.

što jest a što nije njegov posao i odgovornost B) kako izgleda dobro.com 45 . “napravi to što prije možeš”. koristi Uvijek konkretno i točno odrediti rok Opasno je nedefinirati rokove! Npr. Neki voditelji namjerno ostavljaju stvari nejasnima jer im to daje povećani osjećaj vlastite moći elvirakoic@gmail. rokove. troškove. postiže li se cilj ili ne       Zbog nedostatka vremena ili nebrige voditelji timova često ne objasne što žele da netko uradi  Neki voditelji smatraju da će možda nekoga uvrijediti detaljnim objašnjenjem   Obavezan dogovor o ciljevima Dogovor o ispravnom načinu postupanja Dnevno sagledavanje rezultata Jasno odrediti očekivanu kvalitetu. a kako loše obavljen posao.Prva minuta: postavljanje ciljeva    Svakom članu tima moraju biti jasna pravila igre: A) što se od njega očekuje.

izmanipuliranom? Jesu li u obavljanje zadatka bili uključeni i drugi ljudi? Poslije pohvale: Je li pohvala djelovala motivirajuće? Nije li pohvala poslužila samo zato da članu tima date još jedan zadatak? Jeste li poslije pohvale rekli “ali” …i izrekli neku kritiku? elvirakoic@gmail. Pohvaliti treba odmah. pred svima. početnicima su pohvale najvažnije. Treba “uhvatiti” ljude u onom što rade dobro. Reći članu tima što je uradio dobro i to što prije. Treba mu reći kako ste se osjećali kada je on dobro obavio svoj posao. Članovi tima su skloni ponavljati ona ponašanja koja donose pohvale a izbjegavaju ona koja donose kritike. Izbjegavati laskanje. i objasniti što je dobro uraĎeno. Rukovati se ili dodirnuti kao gesta podrške za uspješan rad.         Prije pohvale razmislite zašto to činite? Namjeravate li pohvaliti člana tima zato što je to zaista zaslužio ili ste danas izuzetno dobro raspoloženi? Postoji li mogućnost da će se osoba zbog vaše pohvale osjećati izigranom. Ohrabriti da se tako nastavi.Druga minuta: pohvale            POHVALE NE KVARE LJUDE. Pripravnicima. Pohvale nisu podjednako značajne za sve tipove ljudi.com 46 .

a što pred svima? elvirakoic@gmail. Ne kumulirati nezadovoljstvo i eksplodirati radi neke beznačajne sitnice. odreĎen i precizan. Paziti da se ne kritizira podreĎenog zbog nečega što je izvan njegove kontrole Usmjeriti kritiku na ponašanje. Treba biti točan.Treća minuta: kritike      Ako član tima učini nešto loše.com 47 . kuditi ga treba što prije. ne na ličnost      Podsjetiti koliko ih inače cijenite Rukovati se ili dodirnuti kao gesta podrške Više se nikada ne vraćati na počinjenu grešku Uz kritiku treba i pohvaliti osobu Što reći u četiri oka.

Vježba : dobro postavljeni cilj  Što Zašto Kada Kako Slika elvirakoic@gmail.com 48     .

Problem s teškim ljudima Neki su sudionici doista naporni  Neki voditelj doživljava sudionike kao naporne osobe. (reframing-kakav bi to bio sastanak kad se nitko ne bi javio. stvorio dinamiku?)  Naporni. komentirao. ali iznose vrijednosti grupe.  elvirakoic@gmail.com 49 .

com 50 .”  Vi to doživljavate kao…ponovite njihove riječi  “to je interesantan stav.ali možemo to gledati i ovako. Možete strpljivo odgovarati i pustiti da grupa pokaže negodovanje Možete napornu osobu zamoliti da izaĎe sa sastanka elvirakoic@gmail.   “to je jedino stajalište..    Postavite sebi pitanje “čime sam pridonio ovom ponašanju?” Slobodno i bez ustručavanja recite: nemam o tomu informaciju….Problem s teškim pitanjima odgovarati na pitanja je kao ploviti po uzburkanom moru važno je odvojiti ponašanje od osobe Uvažavajte druge točke gledišta pojedinca ili skupine. druge mape  Ne igrajte se pobjednika obasipanjem argumentima ili gubitnika  Ponašajte se po mehanizmu win-win.jedino gledište. dobro da ste mi skrenuli pažnju na to i td…”.. nisam to našao u literaturi. ali…  Jako dobro da ste postavili to pitanje.. Možda ima još onih koji slično misle..

Kakve veze ima pitanje s temom. brbljajući. ciljem sastanka i sl.Teška pitanja i ljudi    Možete zamoliti da bilježi pitanja i da pita na kraju Možete ponuditi diskusiju u pauzi uz obrazloženje da morate ispredavati zadani materijal Neki opstruiraju sastanke pričajući. elvirakoic@gmail.  Koristeći meta model. Riješite to u pauzi ili prije sastanka. možete povremeno pokazati da dotična osoba sama ne zna točno što je htjela pitati. Zapravo su prikriveno jako agresivni. analizirajući postavljeno pitanje. djeluju djetinjasto.com 51 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful