You are on page 1of 8

Motorul rotativ Wankel

Motorul rotativ este un motor obinuit, exact ca cel de pe orice main, dar construcia si funcionarea lui este complet diferit de cea a motorului convenional. ntr-un motor cu piston, acelai volum (cilindrul), face pe r nd ! operaii diferite" admisia, compresia, aprinderea i evacuarea. ntr-un motor rotativ, toate aceste operaii sunt fcute #n paralel, fiecare #n camera ei, datorita variaiei de volum a camerei, determinat de rotirea rotorului. $xact ca un motor cu piston, motorul rotativ folosete puterea de%voltat de arderea amestecului aer-combustibil. ntrun motor cu piston, presiunea de%voltat de arderea combustibilului, forea% micarea oscilatorie a pistonului, care este transformat #n micare de rotaie de arborele cotit. &a motorul rotativ, presiunea de combustie, este de%voltat #ntre camera, #ntre rotor i peretele cilindrului, determinand rotirea acestuia. 'otorul urmea% o cale ce seamn cu ceva creat cu un spiro(raf. )ceast traiectorie #i permite rotorului s menin un contact permanent cu pereii cilindrului, cre nd * camere separate, al cror volum se modifica #n timpul unei rotaii complete a motorului. )ceasta modificare de volum, aduce aer i combustibil #n motor, il comprima, utili%ea% ener(ia (a%elor i #n final le evacuea%. Motorul rotativ, are de asemenea, exact ca un motor cu piston, nevoie de un sistem de alimentare i de unul de aprindere.

Motorul rotativ a fost inventat de +r. ,elix Wankel in -./!, primul brevet fiind obinut #n -./. (+'0 123 14!). +in acest motiv, acest motor mai este numit i Motor Wankel sau Motor 'otativ Wankel. 5 aruncm o privire #n interiorul motorului i s examinam parile componente.

Rotorul

)a, cum se poate observa i #n fi(ur, rotorul, are * fee convexe, fiecare din ele comport ndu-se ca un piston. ,iecare fa a rotorului, are o ad ncitur pentru a mri 6cilindreea6 motorului, permi nd mai mult spaiu pentru amestecul aercombustibil. &a v rful (mar(inea) fiecarei fee, o plcu de metal i%olea% camerele formate de rotor #ntre ele. )ceast placu poate fi considerat a fi corespondentul se(menilor de la motorul cu piston. +e asemenea exista inele de oel de fiecare parte a rotorului, pentru a si(ila mar(inile camerei de ardere. 'otorul are la interior o parte dinata. )ceti dini se an(renea% cu dinii de pe arborele fixat in cilindru. )ceti dini determin traiectoria i direcia rotorului. &a trei rotaii ale arborelui de ieire, rotorul se rotete o sin(ur dat.

Cilindrul

,orma cilindrului este oarecum oval (de fapt este epitroc7oid). )ceast form a fost proiectat astfel #ncat cele * mar(ini ale rotorului s fie #n contact permanent cu cilindrul formand cele * camere etane ale motorului. ,iecare %on a cilindrului este dedicat unui sin(ur proces al motorului. 8ele ! sectiuni sunt" -)dmisie -8ompresie -)rdere -$vacuare 9rificiile de )dmisie i $vacuare sunt dispuse #n cilindru. 9bservai c nu exista supape i c aceste orificii comunic direct #n evacuare: admisie.

Arborele de ieire

)rborele de ieire are camele dispuse excentric. )rborele de ieire are nite came excentrice, ceea ce #nseamn c sunt excentrice fa de axul arborelui. ,iecare rotor se aea% pe una din aceste came. 8amele acionea% asemntor cu arborele cotit al unui motor cu piston. Motorul inv rtindu-se #n carcasa lui, apas pe aceste came. 8um camele sunt excentrice fa de axul de ieire, fora cu care acionea% rotorul asupra camelor creea% o for de rotaie #n arbore, determin nd rotirea acestuia. )rborele are / came dispuse #n

pari opuse din considerente de ec7ilibra;. +atorit micrii rotorului, #ntotdeauna se folosesc minim / rotoare pe acelai arbore. $vident aceste rotoare se vor afla mereu #n contrafa% pentru a se ec7ilibra reciproc.

Cum se asambleaz?

<n motor rotativ este asamblat #n straturi (stratificat). 8ele dou motoare pe care le-am luat de exemplu au cinci straturi principale care sunt asamblate prin bolturi lun(i. )(entul de rcire trece prin canalele care #ncon;oar toate piesele. <ltimele dou straturi conin (arnitura i rulmenii arborelui de ieire. $le i%olea% cele doua pri ale carcasei care conine rotorul. 5uprafeele interioare ale acestor piese sunt foarte netede, ceea ce a;ut (arniturile s-i fac treaba. 0e fiecare pies se (asete un orificiu de intrare. <rmatorul strat dinspre exterior este o carcas oval, care conine canalul de evacuare. )ceasta este partea carcasei care conine rotorul. 0iesa central conine dou orificii de admisie, cate unul pentru fiecare rotor. $a separ cele dou rotoare, aa #nc t suprafeele exterioare sunt foarte netede. n centrul fiecarui rotor se (sete cate un pinion care imbric un pinion mai mic care este fixat de carcasa motorului. 'otorul este le(at de asemenea de o cam a arborelui de ieire.

Producerea puterii

Motorul rotativ utili%ea% ciclul de ardere #n patru timpi, care este acelai cu cel al motorului cu piston #n patru timpi. +ar la motorul rotativ aceasta se petrece intr-un mod total diferit. =nima motorului rotativ este rotorul. n mare se poate spune c este ec7ivalentul pistonului de la motorul cu piston. 'otorul este montat pe o cam circular mare, pe arborele de ieire. )ceast cam este coaxial cu axul arborelui i acionea% ca manivel la sistemul biela - manivel, d nd rotorului fora de rotaie necesar ca s #nv rteasc arborele de ieire. 8um rotorul se rotete #n interiorul carcasei, el #mpin(e cama arborelui de ieire, rotindu-se de trei ori la fiecare rotaie complet a rotorului. 8um rotorul se mic spre carcas, cele trei camere create de rotor #i sc7imb dimensiunile. )ceast sc7imbare de dimensiune creea% efectul de pompare. 5 urmrim fiecare din cele patru cicluri ale motorului privind po%iia rotorului.

Admisia
,a%a de admisie, #ncepe atunci c nd captul rotorului trece de (aleria de admisie. n momentul #n care orificiul de admisie este #nspre camer, volumul camerei este aproape minim. n micarea sa rotorul trece de orificiul de evacuare, volumul camerei crete, tr( nd amestec de aer : combustibil #n interiorul camerei. 8 nd v rful rotorului trece de (aleria de admisie, acea camer este i%olat i #ncepe compresia.

Compresia
0e msur ce rotorul #i continu micarea #n carcas, volumul camerei scade i amestecul aer:combustibil se comprim. n timpul stabilit faa rotorului a;un(e #n dreptul bu;iilor, volumul camerei este din nou aproape de minim. n acest moment #ncepe combustia.

Aprinderea
8ele mai multe motoare au dou bu;ii. ,orma camerei de combustie este alun(it, aa #nc t flacra s-ar 6imprtia6 prea #ncet dac ar avea doar o sin(ur bu;ie. 8 nd apare sc nteia, amestecul aer-combustibil se aprinde, cresc nd brusc presiunea i for nd rotorul s se mite. 0resiunea combustiei forea% rotorul s se #nvarteasc #n direcia #n care crete volumul camerei. >a%ele de ardere #i continu expansiunea, for nd rotorul s se roteasc si (ener nd putere, p n cand camera a;un(e #n dreptul (aleriei de evacuare.

Evacuarea
=mediat ce mar(inea rotorului a trecut de (aleria de evacuare, presiunea din camer este evacuat din motor. 0e msur ce rotorul #i continu micarea, volumul camerei se micorea%, for nd i (a%ele rmase s prseasc cilindrul. 8 nd volumul camerei este aproape de minim, mar(inea rotorului trece de (aleria de evacuare, i%ol nd-o i ciclul #ncepe din nou. +e subliniat este c fiecare din cele * camere formate de rotor lucrea% #n paralel la o parte a ciclului. ntr-un ciclu complet, al motorului, vor fi * admisii, * compresii, * evacuari i cel mai important * combustii care vor de%volta putere, dar cum unui ciclu complet #i corespund * rotaii ale arborelui de ieire , #nseamna c pentru fiecare explo%ie avem o rotaie. +in acest punct de vedere randamentul motorului rotativ ar trebui s fie superior celui #n ! timpi, cu piston, care pentru o curs activa face / rotaii .

Principalele diferene

$xist c teva caracteristici care diferenia%a motorul rotativ de cel cu piston. )ceste diferene vor determina avanta;ele i de%avanta;ele fa de motorul cu piston.

Avantaje
Mai puine pri #n micare. Motorul rotativ are cu mult mai puine pri #n micare dec t un motor similar, #n patru timpi, cu piston. Motorul cu rotor rotativ are trei pari principale #n micare" cele dou rotoare i arborele de ieire. 87iar i cel mai simplu motor cu piston #n patru timpi are cel puin !2 de pari in micare, printre care pistoanele, ti;e de acionare a supapelor, arborele cotit, supapele, arcurile supapelor, biele, curele de transmisie, pinioanele de distribuie i arborele cotit. Micorarea numarului i #n definitiv a masei prilor #n micare se poate traduce #ntr-o si(uran mai mare a motorului rotativ. +in acest motiv anumii constructori de avioane prefera motoarele rotative #n locul celor cu piston. <niformitate. ?oate prile motorului rotativ se rotesc continuu #ntr-o direcie, spre deosebire de sc7imbrile brute de directie care se petrec #ntr-un motor conventional, cum sunt pistoanele. Motoarele rotative sunt ec7ilibrate intern cu contra(reuti care sunt defa%ate #n aa fel #nc t s elimine orice vibraii. $liberarea puterii la motoarele rotative este de asemenea mai uniform. +eoarece fiecare fa% de combustie se petrece pe parcursul unei rotaii de .2 de (rade a rotorului, i arborele de ieire efectuea% trei rotaii pentru fiecare rotaie a rotorului, fiecare fa% a combustiei durea% /32 (rade din rotaia arborelui de ieire. )ceasta #nseamn c un motor cu un sin(ur rotor elibera puterea a trei ptrimi din durata ciclului de rotaie a arborelui de ieire. 8omparat cu un motor cu un sin(ur piston, #n care combustia se petrece pe durata rotaiei de -42 (rade la dou rotaii, sau doar pe o ptrime din fiecare rotaie a arborelui cotit (arborele de ieire al motorului cu piston) Mai lent. +eoarece vite%a rotorului este de trei ori mai mic dec t a arborelui de ieire, prile principale #n micare ale motorului cu rotor se mica mai #ncet dect parile motorului cu piston. )ceasta contribuie de asemenea la creterea si(uranei i fiabilitii motorului.

Dezavantaje
$xist c teva probleme #nt lnite la proiectarea motoarelor rotative" n mod obinuit, este mult mai (reu (dar nu imposibil) s reali%e%i un motor rotativ care s respecte condiiile de poluare actuale (din ce in ce mai restrictive). 8osturile de fabricaie pot sa fie mai mari, #n principal pentru c se fabrica #n serii mai mici dec t motoarele cu piston. n mod obinuit consum mai mult combustibil dec t motoarele cu piston din cau% c randamentul termodinamic este micorat de forma prelun( a camerei de combustie i de raportul de compresie mic.