You are on page 1of 135

pacientii-sai.htm (Retrieved April 12, 2013)

Confesiunea unui medic roman catre pacientii sai

HotNews.ro

Joi, 11 aprilie 2013, 8:27 Actualitate | Opinii

<a href=http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-14597671-confesiunea-unui-medic-roman-catre- pacientii-sai.htm (Retrieved April 12, 2013) Confesiunea unui medic roman catre pacientii sai de Gabriel Diaconu HotNews.ro Joi, 11 aprilie 2013, 8:27 Actualitate | Opinii dr. Gabriel Diaconu Foto: Hotnews Mi-e foarte greu sa scriu randurile urmatoare. Am stat sa ma gandesc pe parcursul zilei de azi de ce mi-e greu. E o vina partajata, pana la urma? Sunt eu primul sa ridice piatra? Si daca e o piatra de ridicat asupra cui ar trebui sa o indrept? Si ce mi-as dori sa obtin odata aruncata piatra? Sa sparg un cap? Sa omor o femeie adultera? Sa imi revendic dreptul de a fi (si) eu cel care gandeste normal doar pentru ca am starpit deviantul dintre noi? Mi-e greu pentru ca, pentru un moment, am nevoie sa revin la mintea mea din urma cu sapte ani cand am plecat din Romania. Vreau sa explic de ce am plecat din Romania. Am intrat la facultate la UMF Carol Davila in 1998. N-am sa irosesc atentia cititorului cu anecdota din spatele aventurii mele de licean. In primavara respectiva Cristina Daia, diriginta mea draga si una dintre profesoarele mele de suflet a fost diagnosticata cu cancer de san. A refuzat sa faca vreo incercare de-a se trata. A stat langa mine: "tu trebuie sa ajungi doctor, Gabi". Asa mi-a zis. A apucat sa ma vada admis la Medicina. A mai trait doua saptamani dupa ce am devenit student si s-a prapadit. Intr-o zi de vineri. Ultima oara cand am vazut-o era la ea in casa, cu oasele frante, chinuita de durere. Avea 38 de ani. " id="pdf-obj-0-17" src="pdf-obj-0-17.jpg">

dr. Gabriel Diaconu Foto: Hotnews

Mi-e foarte greu sa scriu randurile urmatoare. Am stat sa ma gandesc pe parcursul zilei de azi de ce mi-e greu. E o vina partajata, pana la urma? Sunt eu primul sa ridice piatra? Si daca e o piatra de ridicat asupra cui ar trebui sa o indrept?

Si ce mi-as dori sa obtin odata aruncata piatra? Sa sparg un cap? Sa omor o femeie adultera? Sa imi revendic dreptul de a fi (si) eu cel care gandeste normal doar pentru ca am starpit deviantul dintre noi? Mi-e greu pentru ca, pentru un moment, am nevoie sa revin la mintea mea din urma cu sapte ani cand am plecat din Romania.

Vreau sa explic de ce am plecat din Romania.

Am intrat la facultate la UMF Carol Davila in 1998. N-am sa irosesc atentia cititorului cu anecdota din spatele aventurii mele de licean. In primavara respectiva Cristina Daia, diriginta mea draga si una dintre profesoarele mele de suflet a fost diagnosticata cu cancer de san. A refuzat sa faca vreo incercare de-a se trata. A stat langa mine: "tu trebuie sa ajungi doctor, Gabi". Asa mi-a zis.

A apucat sa ma vada admis la Medicina. A mai trait doua saptamani dupa ce am devenit student si s-a prapadit. Intr-o zi de vineri. Ultima oara cand am vazut-o era la ea in casa, cu oasele frante, chinuita de durere. Avea 38 de ani.

Ar fi ieftin sa zic ca am facut facultatea in memoria ei. Dar m-a urmarit prin ani. M-a urmarit cand doctorul Lascu, la vremea aia sef de lucrari la Catedra de Anatomie, m-a acostat intr-o joi sa ma intrebe daca stiu sa lucrez pe calculator. Obisnuit cu filosofia Cristinei Daia am raspuns, clar, da. Nu mi-a fost niciodata rusine de munca. Si am muncit. Am muncit 3 ani in Catedra de Anatomie a UMF Carol Davila ca preparator.

Am avut studenti. Am pregatit oameni de multe ori mai varstnici decat mine.(

...

)

Am fost bursier in toti anii de facultate. In primul an am terminat cu 9.90. Ironic sunt mai multi oameni care isi aduc aminte de mine decat imi aduc eu aminte de ei. E posibil ca memoria nu ma ajuta foarte mult. Am tocit-o foarte mult in anii aia. Am invatat, calculat la sfarsitul facultatii, vreo patru metri cubi de cursuri. Pagina cu pagina.

Am batut spitalele Bucurestiului. Am pierdut nopti fara numar si in anul VI de facultate aveam 68 de kilograme. Un an mai tarziu, dupa absolvire, aveam 86 de kilograme. In facultate fumam mult. La anatomie, cand disecam pentru studenti, tocam repede un pachet. Puneam pudra de talc intr-o masca de chirurgie ca sa ia mirosul acru, toxic, de formaldehida.

Mancam la cadavru. Râdeam la cadavru. Intre halatele albe ne simteam complici. Stiam ca noi, medicinistii, incepem primii anul si terminam ultimii. Cand ASE-ul pleca la mare noi inca mai dadeam o luna de examene. Si multe examene au mai fost.

In fiecare an, la examene, se strangea un fond de protocol. Pentru domnii sau doamnele profesor. Captatio benevolentiae. Majoritatea stiam de la secretare ce vor. Unul un stilou de lux. Altul un ac de cravata cu diamante. Unul o carte scumpa, veche, invelita in piele. Altul fonduri ca sa-si publice dracul stie ce carte de-a lui.

Toti vroiau ceva, mai mic sau mai mare. Pe unii ii gratulam doar ca sa ne lase

in pace sa ne ocupam de ce ne interesa mai tare. Pe mine, pe vremea aia, ma interesau si alte lucruri in afara de medicina. De la spital plecam la televiziune. Sunt

oameni care asa m-au cunoscut. (

...

)

Mi-am facut lucrarea de diploma in neurologie la clinica profesorului Bajenaru. Cand l-am rugat daca pot sa-mi fac diploma la el mi-a zis ca e o singura conditie. Care? Sa iei 10 la mine la examen. Nu prea se lua 10 la el la examen. Am luat 10 la el la examen. A insistat sa o fac “pe bune”. Nu prea faceau studentii lucrari de diploma pe bune la UMF Carol Davila. Teoria o luau de unde puteau, practica o faceau din burta.

Profesorul Bajenaru m-a luat cu el la cursul de Movement Disorders al profesorului

Tolosa la Poiana Brasov. Cu o saptamana inainte mi-am rupt mana la sala. La cursul profesorului Tolosa am luat notite cu stanga.

Mi-am dat examenul de licenta in vara/toamna lui 2004. Pe 30 septembrie mi-am sustinut lucrarea de diploma in fata profesorilor Bajenaru si Ion T. Popa. Am luat 9.50 la examenul scris si 10 la licenta. A doua zi ma suiam intr-un avion si plecam spre Montreal unde am stat urmatoarele doua luni ponderand daca merita sa ma intorc in Romania sa dau rezidentiatul sau sa raman definitiv acolo.

Pentru ca, dupa sase ani de facultate, eram sleit moral. Pentru ca stiam ce urmeaza sa se intample: aranjamentele la rezidentiat, munca sub-valorizata prin spitale si destinul mediocru de-a continua sa fiu sustinut de parinti pana la adanci batraneti. Pentru ca aveam 24 de ani si vroiam sa traiesc. Vroiam sa cutreier. Vroiam sa invat lucruri pe care Romania nu mi le daduse niciodata dar eu le gandeam si mi-era foame de ele. N-am plecat din Romania de rau. Am plecat din Romania de foame. Intelectuala.

M-am intors totusi, si mi-am dat rezidentiatul. Am ales psihiatria, nu neurologia. Ceva m-a indemnat. N-am sa insist pe motivele de-a alege psihiatria aici. Pe data de 13 ianuarie, cu ordinul numarul 13, am fost confirmat in rezidentiat ca viitor specialist psihiatru. Am nimerit, aiurea, la clinica directorului spitalului Obregia, doctorul Radu Mihailescu. E al doilea om care m-a impins, indirect, sa plec. Imi ramane drag, am ramas aproape departe peste ani.

Mi-am facut jumatate din doua treimi din rezidentiat in Canada, si restul in Romania. Ma amuza gandul ca, din varii motive, specialitatea mea am terminat-o in 5 ani si jumatate, nu doar in 5 ani cat se face training-ul in psihiatrie in Romania. Am formatie de suicidolog si psihotraumatolog.

Cand m-am intors in Romania, un domn profesor care era indrituit de statul roman sa echivaleze studiile mi-a zis ca el nu poate sa-mi dea o recunoastere pentru competenta mea pentru ca in Romania nu exista. Pana sa ajung la dansul a trebuit sa ofer flori, bautura si cafea unor doamne.

Asa m-a invatat o doamna doctor. Eu venisem naiv de peste ocean cu gandul ca birocratia functioneaza doar pentru ca ai dosarul/hartiile complet. Dupa 8 luni de asteptare, un buchet de trandafiri si o punga bine plasata mi-au rezolvat situatia de drept in trei saptamani.

Rezidentiatul in Romania a fost minunat. Cu unii dintre oamenii respectivi, indeosebi cu cei de la Spitalul Universitar, inca mai lucrez indeaproape. Am revenit, la ani

distanta, la profesorul Bajenaru cu care imi incep o teza de doctorat. E la fel de

tanar. Mi-e la fel de drag. Altora le-am ramas ca un pai in ochi. ( cand sunt inapoi in Romania si sunt multumit de ceea ce fac aici.

...

)

Am cinci ani de

Vreau sa va spun de ce m-am intors in Romania.

In toamna lui 2007, tatal meu a avut o pierdere de memorie. Ne-am ras, cum se zice. El era foarte serios cand spunea ca nu are nici cel mai mic detaliu al unei discutii la care asistasera mai multe persoane. A urmat un RMN facut imediat dupa sarbatori, si un diagnostic de meningiom de lob frontal. O tumoare pe creier.

Am asteptat sase luni sa vedem daca tumora ramane pe loc. N-a ramas. Decizia a fost luata. Pe 28 august 2008 am aterizat pe Bucuresti. Doua luni mai tarziu, tatal meu a fost operat de profesorul Ciubotaru la spitalul Bagdasar din Bucuresti.

Cateva amintiri raman pe retina si am sa le mentionez ca om, nu ca medic.

Imaginea tatalui meu iesind bandajat din operatie iara eu tinandu-i mana: "E ok, tata. S-a terminat cu bine". Mai tarziu urma sa aflu ca nu a fost tocmai bine. Profesorul Ciubotaru mi-a explicat ca a trebuit sa disece “la rasul durei” ca sa-i scoata toata tumora, adica foarte aproape de sinusul sagital.

Apoi tata la lift. Era frig in ziua aia. Ca sa ajunga la salon trebuia sa stam in fata liftului in timp ce pe scari, de jur imprejur, oameni urcau cu papornite si cu pungi de iuta, murdari, cenusii, intunecati, unii stranutau, altii puteau a transpiratie. Pe tata era halatul lui de molton sa nu-i fie frig.

Seara in care am urlat la niste apartinatori care intrasera in salonul postoperator in haine de strada si urmau sa desfaca parizerul pe ziar. Toaleta de pe culoar care refulase si o pelicula galben-maronie colorase podeaua.

Criza de grand-mal a tatalui meu, 24 de ore mai tarziu, cand maica-mea m-a sunat si mi-a spus urland in telefon sa vin ca tata moare.

Asistentele de acolo, gratia lor, in special una – Elena – blonda si buna, care i-a ciuruit tatalui meu venele in saptamana care a urmat pentru ca a trebuit sa primeasca un anticonvulsivant in perfuzie ca sa nu se repete incidentul. Venele tatalui meu n-au mai fost niciodata la fel. Dar ea, cu gratia unui consumator de droguri, i-a gasit cele mai ciudate cai incat medicamentul sa ajunga la destinatie.

Ii dadeam, stangaci si ciudat, cate 10 lei cand venea. Profesorul Ciubotaru a refuzat. Tata i-a facut cadou o carte cu "Cave Minerals of the World" cu autograf. Tatal meu e mineralog. Unul dintre cei mai buni mineralogi din lume.

Profesorul Ciubotaru a fost foarte miscat. Am ramas in relatii bune pana in prezent. In fiecare dimineata, in fata cabinetului lui erau cel putin 50 de persoane pe care le vedea incepand cu ora 8. Uneori opera pana la orele 12 – 1 ale diminetii. In fiecare

zi era la fel.

Am stat un an la spitalul Universitar. Am facut garzi cu cei de acolo. Eram sus pe sectie, garda avea patru linii, etajul are 4 sectii fiecare cu aproximativ 60 de bolnavi. Uneori erai singur pe toata sectia, toti medicii erau prinsi jos, in garda, cu diverse cazuri.

La spitalul Universitar sectia de Neurologie vedea in medie, in fiecare garda, peste 120 de bolnavi. Asta inseamna ca la o garda de 24 de ore vedeau cam 5 bolnavi pe ora, ora de ora, neintrerupt.

Am resuscitat oameni. Unii au trait. Altii au murit. Am vazut drame. Am vazut durere. Am vazut oameni urland si am vazut oameni razand. Au fost oameni care mi-au sarutat mana. N-a fost om care sa ma injure. Am tratat tigani. Am tratat somalezi si ugandezi. Am tratat VIP-uri.

Lucruri pe care le-am vazut n-ar fi corect sa le dezvalui. Nu ma consider un delator. Da, se primeau cadouri. Da, se primeau bani. Da, oamenii scoteau plicuri si medicii intorceau obrazul. N-am vazut un medic sa ceara ceva. Dar da. Era implicit.

Au fost oameni care, cand am refuzat, s-au simtit jigniti si au venit dupa aia suparati

ca "Domnule doctor, banii nostri ce au? Nu sunt buni?" Le era frica de faptul ca daca nu primesc bani, n-am sa le tratez ruda. Le explicam la toti ca tot aia e, ca nu de-aia

imi fac eu meseria. (

...

)

In Romania, in orice spital, pe orice sectie, oricarui medic i se ofera bani sau bunuri si medicul va primi. Sunt gesturi care sunt atat de incetatenite in constiinta individului incat au un caracter aproape spontan. Noi, medicii, vorbim intre noi (desi e secret sacerdotal) despre “cat ia fiecare”.

Unii – spunem noi – sunt de-a dreptul nesimtiti. Ca ia 400 de euro pentru o operatie, sau 100 de euro pentru o consultatie. Suntem cumva neobisnuiti inca – in 2013 – ca medicul ar trebui sa aibe un tarif.

Caci medicul, inclusiv in copilaria mea ca medic, nu avea tarif. Iar daca avea tarif, era ceva atat de confidential incat nimeni nu stia; iti dadeai seama dupa costumele poate un pic mai scumpe sau masinile poate un pic mai bune. Dupa aia s-a ajuns la vile si limuzine de lux. Doar un oligofren nu si-ar da seama ca doctorul ala nu si-a luat ML din salariul de la stat.

Stiu sa fac diferenta dintre bine si rau. Teoria e simpla si la indemana. Stiu sa fac diferenta si ca medic, si ca pacient.

Mi-a fost rusine de asistenta aia cand tata era internat in spital, de ochii ei incercanati si de tenul ei pergamentos, de mainile ei bune si de calmul ei incredibil in timp ce tata gemea sub acul ei cand nu-i mai ramasesera cai venoase patente. Mi-a fost rusine sa zic "Stii ce? Eu sunt doctor, deci nu cumva sa ceri."

Si i-am dat. Si nu-mi pare rau. Si nu-mi pare rau pentru nimeni care a dat vreodata ceva unui medic.

Mi-as fi dorit sa fie un medic pentru Cristina Daia. Mi-as fi dorit ca diriginta mea iubita sa fi trait. Mi-as fi dorit, contra oricarei sume de bani, ca cineva sa-i fi bagat mintile in cap si sa-si fi facut mastectomia aia. Si sa-si fi luat citostaticele. Cineva sa-i fi zis: uite ai un copil mic de 3 ani si o viata inainte. Nu ti-o irosi. Acolo e medicina. Acolo sunt medicii. Oamenii aia pot sa te ajute. Pentru ea, adevarurile astea au venit prea tarziu.

Am 33 de ani. Si eu sunt medic azi. Am vazut mii de oameni. Am salvat cateva vieti. In fiecare zi, in drum spre munca, imi spun, cand ma sui la volan, hai Gabi, jocurile sunt facute, azi dai ce poti tu mai bine.

In urma cu trei saptamani a murit bunica mea. Intr-o noapte de duminica spre luni. M-am trezit la 7 dimineata cu un mesaj de la mama mea. Am vorbit cu sora mea. Ne-am suit in masina si i-am dus la Fagaras, acolo unde am crescut eu. A trebuit sa- mi anulez primele 3 consultatii. La ora patru eram inapoi. Am plans tot drumul inapoi. E femeia care m-a crescut. Am plans in parcare. Dupa care mi-am zis: hai Gabi, jocurile sunt facute, azi dai ce poti tu mai bine. Mi-am terminat consultatiile la ora 9.

In Romania sunt undeva la 30 de mii de medici. Numarul lor scade in fiecare zi. Traiesc intr-o lume a moravului universal ca, la fel ca la orice administrator de vraji si magie, trebuie sa dai un ban. Ca lui Chairon vaslasul. Ca banul pe care il pui pe ochii mortului in anumite parti ale Romaniei. Ca banul pe care il primesti in portofel pentru ca, superstitios, sa traga banul la ban.

In afara de gesturile lor ocazional reprobabile, in afara de scandalurile si can-can- urile si tabloidele care mustesc, din cand in cand, de savoarea mizeriei risipita de vreun deject al profesiei noastre, umbletul nostru prin vietile voastre e tacut.

Noi v-am plans mortii cand nu ne-ati vazut. Noi, cand ati primit o veste oribila - "ai cancer sau tata nu mai are nici o sansa sau copilul tau va ramane cu un handicap" - am fost acolo, aparati doar de halat.

Noi n-am avut pe cineva care sa ne mangaie dupa ce tiganul ala a urlat, si a scuipat, si a scos cutitul la noi. Asistentele de la spitalul Grigore Alexandrescu, cu care am lucrat in grupuri de terapie, se mangaiau una pe alta cand se mai

decompensau.

Mie, cand o pacienta a venit cu un cutit sa ma omoare la mine la cabinet, nu m-a intrebat nimeni cati bani fac, daca or fi multi, daca or fi putini. Daca mi-am dorit neaparat sa fac meseria aia si daca nu-mi convine, de ce nu plec?, ca e o tara libera.

Nu cer compasiunea nimanui, n-am nevoie de ea. Dar uneori, cand ma intalnesc cu colegi si trecem de penibilitatile afabile ale saluturilor, stiti despre ce vorbim?

Despre voi.

Despre cazuri.

Despre bolnavii pe care i-am mai avut. Despre ciudateniile pe care le-am intalnit. Despre cum am facut unii sau altii sau ce-ar fi mai bine sa faci cand te intalnesti cu o problema noua pe care nu stii sa o rezolvi.

Da, vorbim si de masini. Da, vorbim si de bani. Da, vorbim si de spaga luata de cutarica si de can-can-uri si barfet-uri. Ok, nu suntem sfinti. Halatele noastre nu sunt albe. Sunt patate.

Atunci cand nu sunt patate cu sangele vostru sau cu solutii dezinfectante, atunci cand nu sunt patate cu pranzul mancat pe fuga in timp ce alergi pe scari la vreo urgenta, atunci cand nu sunt patate cu cerneala de la stilou sau de la parafa care a curs pentru ca ai incarcat-o cu tus ieftin, atunci cand nu sar manusile cumparate din salariu de la farmacie pentru ca spitalul nu mai are, atunci cand nu ne caram noi vata hidrofila si spirt-ul de la noi de acasa, abia atunci halatele noastre sunt patate cu plicurile slinoase in care oamenii isi pun banutii pentru doctor.

Ca sa ii dea ce e al lui.

Onoarea pe care altcineva i-a luat-o.

Traiesc bine din meseria mea in Romania. Am un angajator caruia i-am spus in prima zi cand m-am dus la el: “asteptam un copil, uite abilitatile mele, ajuta-ma sa nu plec din nou din Romania pentru ca a doua oara nu ma mai intorc”. A inteles asta.

Anul trecut i-am zis: ”uite munca mea, am nevoie sa circul, am nevoie sa invat, am nevoie sa imi platesc formarea in terapia asta noua, am nevoie de mai multi bani”. Si a inteles din nou. Angajatorul meu nu e statul roman. E un roman la fel ca si mine, dar nu e statul.

Daca angajatorul meu a inteles lucrurile astea atat de simple, statul roman unde se impiedica? Unde are mai exact dificultati?

In prima zi, cand am ajuns la Montreal la Universitatea McGill unde am fost fellow, am dat 1000 de dolari la librarie, pe carti. Doctorul Rusu, arestat recent pentru “luare de mita”, avea 1000 de dolari in buzunar. Contravaloarea a doua tratate de medicina.

Vreau sa cititi lucrurile astea. E foarte posibil ca a doua oara n-am sa le mai scriu in formatul asta. Pe mine, medicina m-a otravit. Mi-a scrintit mintile. E foarte putin posibil sa mai fac altceva in viata decat meseria asta. Doctorul Lascu, s-a spanzurat saracul. Ne spunea intr-o zi, la o tigara: “Sunt blestemat, voi va dati seama? Daca eu nu mai pot opera copii, am sa mor de foame”. N-a mai apucat sa moara de foame. A murit de streang.

Dar ceilalti?

Asta nu poate sa ramana asa. Atata cat tine de mine, in memoria oamenilor frumosi pe care i-am intalnit, pentru numele inaintasilor mei si a tot ce e bun si sfant in meseria asta a mea, pentru halatul ala alb pe care l-am pus acum 15 ani de zile prima oara pe mine si pentru cinstea de-a fi doctor in fata parintilor si-a copilului meu, asta nu are voie sa ramana asa.

134609 vizualizari

[ 341 comentarii

+31 (49 voturi)

toata stima (Joi, 11 aprilie 2013, 9:10) bai [anonim] Toata stima, domnule Doctor.

Traim in Romania, o tara in care politicienii ne-au tradat. Traim intr-o tara care promoveaza nonvalorile.

In prostia mea, inca mai sper in tara asta. Inca mai sper ca intr-o zi lucrurile vor reveni la normalitate. Traim intr-o tara care are prea multe boli cronice. Situatia doctorilor este una dintre bolile critice ale Romaniei. Imi doresc s-o vad cat mai repede vindecata.

Va salut si va doresc toate cele bune. raspunde trimite +21 (45 voturi) Situatia doctorilor e partial vina lor (Joi, 11 aprilie 2013, 10:23) Michelangelo [utilizator] i-a raspuns lui bai

o

Lacomia si lipsa de empatie ii caracterizeaza pe foarte multi dintre cei care si-au ales profesia de medic tocmai pentru a lua spagi. Cu putin talent scriitoricesc e usor sa justifici mita luata de oricine. Oare functionarul public care semneaza pe contracte de milioane de euro si isi asuma raspunderea supravegherii cheltuirii lor, nu merita mai mult decat ia salariu in prezent? Dar lectorul universitar care pregateste viitorii judecatori, nu merita sa castige cel putin cat vor castiga acestia? E extraordinar! Spagarul arestat avea 1000 de dolari in buzunar intr-o zi, pe care nu ii adusese de acasa, deci ii luase in ziua respectiva, iar noi ii gasim justificari spunand ca doua tratate de medicina costa 1000 de dolari. Cate tratate de medicima isi cumpara pe an nu stiu, dar stiu ca spaga aia de 1000 de dolari o ia in fiecare zi, de multe ori dand de inteles clar (fara sa ceara explicit) ca e posibil sa nu te opereze pana nu dai banii respectivi.

raspunde trimite

 

+37 (41 voturi) (Joi, 11 aprilie 2013, 11:27)

Aveți dreptate

... AlinL [anonim] i-a raspuns lui Michelangelo

dar tot parțial.

Eu sînt medic și am plecat din România. De ce? Pentru că nu am vrut să trăiesc din șpagă. La nivel de sistem medicii nu sînt plătiți corespunzător. Nici ei și nici dascălii.

Ajungem tot la politică și la politicieni. Practica politicienilor este ”Dă-i dracu pe ăștia că se descurcă ei”. ”Descurcatul” acesta omoară țara aia. Sigur, politicienii se tratează în străinătate.

Spuneți că profesia trebuie să își facă curățenie în ogradă. Cum e posibil așa ceva într-un sistem în care se împarte un pai la trei măgari de ani de zile?

Eu nu justific șpaga și nu o apăr. Sînt sătul pînă în gît de dilemele morale în care te împinge traiul în România. Sînt sătul și de excesele șefilor de clinică și ale medicilor primari care și-au moștenit posturile de la tata, mama, unchiul, mătușa și de care n- ai loc prin spitale etc.

Cunosc problemele sistemului chiar dacă nu am lucrat ca medic în România niciodată.

Ca să supraviețuiesc moral am ales să plec din România. E simplu: nu face nimănui plăcere să trăiască din șpagă. Dar ori trăiești din șpagă ori nu poți funcționa ca medic în România pentru că salarul nu este suficient.

Medicina este un serviciu care costă. Poziția guvernelor prin politica pe care au făcut-o este că ”nu ne permitem să-i plătim pe medici mai bine”, că ”ce produc medicii? Ăștia numai cheltuie”. Sigur, cînd n-ai viziune și gîndești pe termen scurt așa este.

Bolnavii nu pot ieși cu bîte în stradă (ca minerii de exemplu). Medicii prin lege NU au dreptul la grevă - convenabil,nu?

Eu unul vă doresc să nu fiți bolnav și să nu aveți nevoie de servicii medicale.

În încheiere vă salut din Marea Britanie. Aceasta nu este o ironie - ci, dacă vreți, un bilanț.

Vă îndemn să vă aruncați o privire la item-ul 26 din acest document.

http://www.degarda.org/medicina-uk raspunde trimite

-8 (8 voturi) lasitatea (Vineri, 12 aprilie 2013, 10:29) mihaela [anonim] i-a raspuns lui AlinL 0 (0 voturi) (Vineri, 12 aprilie 2013, 17:54)

... Leilana [anonim] i-a raspuns lui mihaela

Mihaela, mai citeste o data comentariul, cine stie, cu un pic de noroc poate intelegi si tu ce a vrut sa spuna omul asta de fapt.

raspunde trimite

+2 (26 voturi) lipsa de empatie? (Joi, 11 aprilie 2013, 12:30) zgriptzu [utilizator] i-a raspuns lui Michelangelo

daca un medic s-ar pune in situatia unuia care are cancer sau a unuia cu un picior amputat sau a unui parinte cu un copil cu vreo malformatie congenitala grava etcetera si ar simti ca el si ar sta sa il inteleaga din toate punctele de vedere, nu numai ca nu ar mai avea timp sa salveze alte vieti, dar ar claca in mai putin de o

luna de zile. un medic nu e robot, e un om ca oricare altul si simte la fel! si pe el il doare cate ceva cateodata si in majoritatea cazurilor ii e greu sa iti dea tie, ca pacient, o veste proasta. mita asta de care scrii tu si situatia doctorilor e din vina lor"" nu sta in picioare atata timp cat niciun pacient nu merge la medic fara bani in buzunar, doar sa se asigure ca il va trata medicul. e vina ta, a educatiei tale, pacientule, care iti dicteaza sa recurgi la gesturi de acest gen! dai bani fara sa ti se ceara doar ca sa fii tu sigur! nu demult mama mi-a spus, la un timp dupa operatia de hernie de disc pe care a avut- o, ca nu are bani sa mearga la control - intr-un spital de stat!!!! si am rabufnit, pentru ca mentalitatea cretina pleaca de la pacient, din familie, din educatie si din valorile morale egale cu zero cu care vii de-acasa!! procentul medicilor din Romania care cer bani pentru a-si trata pacientii este infim comparat cu restul medicilor care

sunt platiti mai putin decat femeile de serviciu din spitale

si ei totusi vin si isi fac

... treaba cu respect cu onestitate! cei care nu renunta la cariera medicala sunt cei pasionati de ceea ce fac, nu de banii care le intra in buzunar! sarim ca arsi cand auzim de 2 medici ca au fost prinsi cu "spaga" de 1000 de dolari in buzunar si criticam oameni cu poate cea mai admirabila meserie existenta, pt ca fara ea, nu ajungeai tu, Michelangelo, sa traiesti pana in ziua de azi sau poate chiar mureai la nastere ca nu stia nimeni ca ai cordonul ombilical infasurat la gat!! nu vrei sa dai bani cand medicul iti cere? cheama procuratura, marcheaza banii, fa ceva sa schimbi sistemul si mentalitatea!!!

raspunde trimite

+3 (23 voturi) Si totusi! (Joi, 11 aprilie 2013, 13:18) Michelangelo [utilizator] i-a raspuns lui zgriptzu

Pe principiul aplicat de dvs. nici in cazul unui viol nu e vinovat violatorul ci victima, pentru ca nu striga suficient de tare. E aberant!

raspunde trimite

+2 (2 voturi) /// (Vineri, 12 aprilie 2013, 16:08) ghiocel costachescu [anonim] i-a raspuns lui zgriptzu

Am fost pt o operatie ,la spitalul sf Ioan,la chirurgie-urologie.M-am ingrozit,,vazind ,cum bolnavii faceau preturile, pt tot felul de operatii.Am intrebat un pacient care s- a operat de hidrocel,cit trebuie sa dau la medic si mi-a spus ; 400 ron la medicul care ma opereaza,100-200 ron la anestezist,40 ron la asistentele care ajuta ,la anestizie,20ron la cele doua care distribuie instrumentarul doctorului care opereaza si 10 roni la brancardieri.Doctorului care m-a operat ,i-am dat 100Euro,desi era multe lume, mi-a indicat buzunarul,in care sa il pun la halat,iar restul cu banii in buzunar pina la sala de operatii,pe care i-am distribuit dupa modelul indicat de anti pacient.La operatie s-a constatat, ca nu e vorba,doar de hidrocel voluminos sting,dar mai aveam si o Tumora LIPOMATOASA PROPERITONEALA HERNIATA PRIN SCROT,Strictura uretrala,FIA,Sd febril,SUV. In timpul operatie dr care m-a operat ,mi-a spus ca a facut o operatie ,premiera mondiala, 3 IN UNA,si mi-a dat de gindit ca pretul dat a fost de trei ori mai mic.De aici a inceput tot taraboiul.Vazind ca nu mai misc nimic (din urechi),spaga,a inceput sa ma ia peste picior creindu-mi o stare groaznica de disconfort.Dupa 4 zile m-a externat,trimitindu-ma intr-o stare jalnica acasa,chemindu-ma periodic, martea, la contorol.La control ,punind-o pe nevasta sa-mi desfaca bandajele si iar sa mi le puna ,fara manusi ,fara nici-un fel de matereale sterile si denigrindu-ma in fata sotiei ,a baiatului meu, de fata si a asistentei ,asta pt -canu i-am imbogatit suma care i-am dato.Sotia ma indemna sa-i mai dau 50 Euro, sa-l mai imblinzesc.Am un an de zile ,sunt ,aproape vindecat si ma gindesc cu groaza ca trebuie sa merg la control si v-a incepe iar cosmarul cu injurii din partea dr-lui respectiv.Daca mint mergeti la acest spital ;sf ioan, si convingetiva.Mai stiu cazuri cu batrini pensionari cu pensii de 400 de roni pe luna ,care au dat 500 de roni spaga pt operatia de prostata si care revin pt o alta ,fiindca prima nu areusi

raspunde trimite

+18 (22 voturi) Suntem cu totii in aceeasi oala. (Joi, 11 aprilie 2013, 16:15) adro [anonim] i-a raspuns lui Michelangelo Atunci cand un medic din Romania ia spaga, de obicei ia de la un roman

nu de la

... americani, nemti sau britanici. Ia de la oameni pe care nu-i da banul afara din casa,

poate dimpotriva. Oameni care au si ei "mizeria" lor de care le e plina viata. Nu exista justificare pentru spaga!

Observati ce complicatii teribile s-au creat: daca un doctor refuza spaga, e tratat cu

suspiciune de pacient. Ca si cum refuzandu-i-se spaga i se refuza sansa celui mai bun tratament posibil in conditiile date. Intr-atat s-a schingiuit si contorsionat

mentalitatea romanului

In situatiile astea bolnavul nu da banul din empatie pentru

... medic, ci din neincredere si suspiciune fata de cadrul medical. Medicul ar trebui sa inteleaga bine cum e privit de pacientul pe care il are in fata si care in acel moment e strans cu usa. Sa vada ce mentalitate gireaza si incurajeaza atunci cand intinde mana sa accepte plicul, sau mai rau, cand il pretinde. Si inca ceva, nici un doctor nu e mai moral doar pentru ca a luat o spaga mai mica! Cei care se cred mai buni si barfesc nesimtirea colegilor mai spagari nu sunt cu nimic mai presus decat ei!

As vrea sa subliniez cu toata puterea ca sunt de acord cu gesturile de recunostinta

din partea pacientilor fata de medici! Asta ar trebui sa se intample doar DUPA actul medical si sub nicio forma sa nu il conditioneze. Abia atunci poti stii ca nu e vorba de frica sau suspiciune ci de recunostinta autentica. Nu e nimic de condamnat la medicul care lasa un pacient sa-si manifeste recunostinta, asa cum doreste el, atunci cand lucrurile au ajuns la un deznodamant! Este un beneficiu meritat pentru sacrificiile pe care le indura un medic traind in Romania, iar acest beneficiu va fi receptat de primitor dincolo de valoarea lui materiala (care, de ce nu, poate sa fie

concreta si palpabila). Multi medici probabil n-au simtit asa ceva pana acum diferenta imensa intre spaga si darul venit din recunostinta pacientului!

..

Ce

raspunde trimite

-2 (18 voturi) mda (Joi, 11 aprilie 2013, 18:15) Mowgli [utilizator] i-a raspuns lui Michelangelo +6 (8 voturi)

Asa ...

(Joi, 11 aprilie 2013, 20:10)

adro [anonim] i-a raspuns lui Mowgli

...

atunci

ce-i de facut? Cum indreptam lucrurile? Propuneti solutii, dar nu uitati ca

traim in Romania, cu specificul socio-economic de aici. Si nu uitati ca exista

rezolvari legale si ilegale (haiducesti). raspunde trimite

+10 (12 voturi) pt mda (Joi, 11 aprilie 2013, 20:29) Madi [anonim] i-a raspuns lui Mowgli

Nu, medicii nu sunt nesimtiti, imi pare rau ca trebuie sa folosesc acest epitet citat de dvs, nici pacientii nu sunt nesimtiti. Pacientii platesc domnule doctor, platesc mult pentru serviciile medicale, platesc si ei, platesc si angajatorii, enorm. Nu ii faceti pe pacienti sa se simta cersetori sau speculanti ai serviciilor medicale scumpe, platite cu doi bani. Si spun asta si ca angajat, si ca pacient si ca angajator. Stiti care este postura de deinteles in care ne simtim, nu totdeauna, dar de cele mai multe ori, cand suntem pacienti in spital? De damnat, de vinovat. Stiti care este cel mai greu de suportat intr-o situatie limita de sanatate, cand abia te ti pe picioare, gandul ca nu sti cum , cand unde si cum sa dai banii. De ce? Pentru ca asa suntem tratati. Este adevarat , nu in toate spitalele, dar destul de frecvent. Nu va doresc, dar daca vreodata ajungeti in postura de pacient, undeva unde nu aveti pile, nu sunteti cunoscut, si unde Omul- seful de sectie directorul de spital nu sfinteste locul, si toti cei de sub ei se comporta la fel, atunci veti vedea ca pacientii nu sunt nesimtiti, nu sunt nici speculanti nu sunt nici cersetori, sunt doar bolnavi. Nu jignind pacientii ii sustineti pe medici. Ci intelegandu-i si pe unii si pe celallti.

raspunde trimite

+1 (1 vot) realpolitik (Vineri, 12 aprilie 2013, 8:28) un trecator [anonim] i-a raspuns lui Madi

Fara nici un fel de suparare - in Romania NU se plateste mai nimic pentru medicina. Este mult raportat la veniturile generale, dar pentru medicina este extrem de putin si nu ma refer, neaparat, la veniturile medicilor care fac parte, si eloe, din ecuatioa banilor in medicina.

raspunde trimite

+1 (3 voturi) Pentru mda (Vineri, 12 aprilie 2013, 0:01) Michelangelo [utilizator] i-a raspuns lui Mowgli

Spagarii trebuie sa faca inchisoare, iar cei care isi fac meseria in bataie de joc sa ramana someri. Asa isi vor gasi locuri de munca si medicii tineri si toata lumea va fi multumita. E simplu.

raspunde trimite

+1 (1 vot) nu intelegi problema (Vineri, 12 aprilie 2013, 12:44) get-beget [utilizator] i-a raspuns lui Michelangelo

nu se poate trai decent ca medic din salariile de rahat (mai ales daca vb de tinerii medici) Aia tineri de care zici tu vor fi nevoiti sa primeasca sau sa emigreze.

raspunde trimite

+3 (9 voturi) pentru asta isi aleg unii profesia? (Joi, 11 aprilie 2013, 20:23) anonim [anonim] i-a raspuns lui Michelangelo

Chiar credeti cu tarie ca cineva se duce sa dea admiterea la Medicina cu gandul ca va lua spaga intr-o buna zi? Chiar credeti ca gandul la spaga ne motiveaza in sutele de nopti nedormite pe care le petrecem in sala de lectura, in zilele in care nu mai stim daca e zi sau noapte cand iesim pe usa spitalului dar stim sigur ca pana maine mai avem ceva de invatat? Asa credeti ca ne-am ales profesia? Ne dam viata pentru voi, putin cate putin, zi de zi. Credeti ca plicul cu 50 de lei poate cumpara asta?

raspunde trimite

+3 (7 voturi) Da (Joi, 11 aprilie 2013, 23:24) Michelangelo [utilizator] i-a raspuns lui anonim

Dezinteresul profund si uneori chiar dispretul manifestat fata de pacienti, dublat de interesul deosebit pentru plicurile acestora ma face sa va raspund cu un categoric da. Desigur exista si exceptii, dar cu siguranta nu se numara printre acestea indivizii care incearca sa-si justifice chiar si in cadrul acestor comentarii mizeria morala spunand ca spaga reprezinta o manifestare de recunostinta. Iar acestia sunt multi, asa cum se poate constata din opiniile exprimate. Medicii trebuie sa priceapa ca nu sunt zei, ci oameni ca toti ceilalti. Cand o vor face vor avea sanse de vindecare morala. Pana atunci, nu cred!

raspunde trimite

+2 (4 voturi) gresit! (Vineri, 12 aprilie 2013, 7:53) mihaela [anonim] i-a raspuns lui Michelangelo

Numai cineva care nu a trecut prin facultatea asta si nu are un medic in familie poate sa raspunda cu "da" la o asemenea intrebare. La 18 ani cand ai toata viata in fata nu te gandesti sa iti mananci 6 ani din viata cel putin cu gandul la spagile ce vor veni, poate, vreodata, de la oameni saraci, la fel ca bunicii sau parintii tai, intr-o

tara saraca si amarata

Mai degraba fac tinerii medicina cu gandul plecarii in

.... strainatate, unde, culmea, nu se gandeste nimeni la spaga. Salutari din Suedia si toata stima autorului!

raspunde trimite

+3 (5 voturi) toti studentii muncesc mult (Vineri, 12 aprilie 2013, 2:00) anca [anonim] i-a raspuns lui anonim

plicul cu 50 lei poate cumpara sanatatea unui copil, daca nu il ai te trimt in aripa "sugarilor" - aripa in care sunt internati numai rromi, unde nici nu poti resira si ca urmare refuzi internarea si te duci la alt spital in speranta ca vor fi mai oameni. asta desi sti sigur ca sunt locuri in alte saloane. pate nu va-ti ales meseria dupa spaga, ci dupa vocatie, dar cu timpul s-a pierdut si banul a inceput sa guverneze aceasta meserie.

dupa umila mea experinta ne alegem meseriile astfel incat sa ne fie bine si financiar, daca salariile sunt stiute a fi mici, de ce mai merg tineri la medicina? toti studentii muncesc mult pentru o diploma nu numai medicinistiii

raspunde trimite

0 (0 voturi) chitanta din strainatate (Vineri, 12 aprilie 2013, 17:25) ana [anonim] i-a raspuns lui anca

dar daca tot sunteti superati pe spaga din Romania de ce nu veniti sa va tratati in strainatate; ca nu costa mai mult dzcat spaga de acasda si primiti si chitanta

raspunde trimite

+4 (4 voturi) da (Vineri, 12 aprilie 2013, 3:34) antianonim [anonim] i-a raspuns lui anonim

Nu direct pentru spaga, dar foarte multi medici isi aleg profesia pentru bani. Si da, cred ca plicul cu mai mult de 50 de lei poate cumpara asta.

raspunde trimite

+1 (1 vot)

pentru asta isi aleg unii profesia? (Vineri, 12 aprilie 2013, 12:08) DoinaP [utilizator] i-a raspuns lui anonim DA. Am citit postari ale unor medici tineri, care spuneau cuvant cu cuvant ceeace

intrebati dv aici. Motivatia? Joburile bine platite "afara" deci o viata lipsita de griji marunte, pe termen lung. Iar acolo nu ajungi decat daca esti bun, Cum sa fii bun, daca nu invatand? De pe ce sa inveti? De pe tratatele de medicina care trebuie

cumparate. Din ce? Din spaga raspunde trimite

....

si tot asa.

-6 (6 voturi) a (Joi, 11 aprilie 2013, 22:45) Set [anonim] i-a raspuns lui Michelangelo

+5 (7 voturi) revoltator si penibil (Joi, 11 aprilie 2013, 22:57) Anonim [anonim] i-a raspuns lui Michelangelo

Este absolut revoltator si penibil articolul

Sunt atatea alte categorii profesionale

... care fac ani buni si grei de facultate, inclusiv in strainatate, au motivatie si

chemare ...

Termina cu 10, cu sperante, fara sa fie "sleiti moral" si au in grija

sanatatea si securitatea oamenilor

Si apoi poate ajung la catedra sau altundeva in

Si nu iau spaga

Si invata ZILNIC

sau isi mai iau o

... sistemul bugetar si sunt platiti cu 900 lei pe luna

.. ORE INTREGI ca sa faca fata sau chiar nu dorm noptile pentru asta

..

... slujba sa faca fata cheltuielilor. Unde mai pui ca daca se intampla ceva grav, fie

numai o amenintarea la adresa securitatii/ sanatatii oamenilor, dar nimic in fapt, ei si/sau organizatiile in care activeaza platesc amenzi/ despagubiri exorbitante sau persoanele responsabile ajung la inchisoare mult mai repede decat un medic care

 

da gres

..

In medicina, dupa n tratatate de sute de euro tocite de fiecare evlavios

 

inchipuit

..

tot nu e clar

...

Numai incertitudine

..

Nici un pic de responsabilitate si

demnitate

...

Ceva mai revoltator nu este decat lipsa de empatie si decenta afisata

in general pacientilor

lux

Cu medicii ai parte de parada pentru haine, bijuterii, masini

Ce folos ca esti om doar

Mult mai

... Si mai putin o parada intelectuala sau sufleteasca

.. intre prieteni!? Si ca prosperi pe seama unor oameni deja amarati

...

..

amarati decat tine dar care de fapt

..

 

decat un medic "doxat"?! Slava-Domnului ca statul nu e inca numai reflexia

medicilor

..

convine

Asta

este Romania acum si medicii ar trebui sa fie solidari

si daca nu le

.. si pacientii pleaca in tari in care foarte probabil ca nu se vand la

sa plece

... farmacia din colt materiale si medicamente deturnate de cadrele medicale din

..

spitale ...

raspunde trimite

+6 (6 voturi) da, domnule revoltator si penibil (Vineri, 12 aprilie 2013, 6:13) da, domnule revoltator si penibil [anonim] i-a raspuns lui Anonim

asa este, si mie mi se pare exagerat intr-o anumita directie articolul. Asa este, sunt si alti oameni bine pregatiti care NU iau spaga, si muncesc pe bani mai putini ca uni doctori. Poate nu-i vorba de banii de pe fluturasul de salariu, dar cum sa te compari cu un medic care pe 'tarif' pleaca de la serviciu cu 3000 de lei pe zi. PE ZI?! Si sunt atatia multi altii care castiga 500 de lei, sa nu mai spun, venitul total mediu pe persoana in trim.4/2012 era de 894 lei (vezi insse.ro).

Nu zic nu, cred ca oricine este de acord sa fie recompensati medicii, poate chiar mai mult decat alte categorii profesionale, ca sunt 'dumnezei', foarte bine, sa ia si 'cadou', dar NU pe tarif, NU conditionand actul medical (cine nu stie despre asta?), cadoul sa fie mai in concordanta cu veniturile pacientului, nu cu nevoile de ferrarri ale medicului. Intelegem ca vreti sa spalati imaginea medicilor, stim ca nu toti sunt asa de lacomi, mai sunt medici si cu suflet, dar nici noi, pacientii, cand devenim pacienti, nu ne dorim asta, si inca mai avem dreptul sa traim. Asa prost, si cu putinele venituri pe care le avem.

Nu va indoiti, domnilor doctori, va iubim, avem nevoie de voi, stim ca faceti lucruri uneori mari, dar si noi, ceilalti (zidari,maturatori,agricultori,asistenti,etc.) facem ceva pe lumea asta de care e nevoie, nu se poate acorda premiu numai medicinei. Fara pacienti, nu ar mai fi nevoie de medici! Nu putem judeca precum ca 'numai medicii sunt buni', restul ce este, pleava? Si da, stim, de acelasi cancer este extins in aparatul de stat, acolo sus ...

Si nici noi n-am avut 'pe nimeni' sa ne mangaie cand ne-au amenintat unii cu cutitul, nu sunteti singurul, domnule doctor, am mai fost si noi, mai suntem si noi ..

PS: Tin sa ii dau dreptate si ancai de mai sus: <<plicul cu 50 lei poate cumpara

sanatatea unui copil, daca nu il ai te trimt in aripa "sugarilor" raspunde trimite

...

>>

+1 (5 voturi) realpolitik (Vineri, 12 aprilie 2013, 8:34) un trecator [anonim] i-a raspuns lui Anonim

Aveti dreptate din multe puncte de vedere. Exista o singura diferenta, mi se pare mie, majora: viata unui medic incepe de acolo de unde se sfarseste normalitatea pentru ceilalti. Daca intr-o alta profesie nu-ti vine "ideea" la timp, poti sa iei o pauza, sa reflectezi, sa te mai gandesti. Cand curge sangele si simti ca pierzi pacientul printre degete nu mai ai timp de intrebari pro si contra ... Si nici sa iei pauza nu mai ai timp.

raspunde trimite

0 (4 voturi) Sa nu dramatizam (Vineri, 12 aprilie 2013, 9:09) Michelangelo [utilizator] i-a raspuns lui un trecator

O ciuperca a piciorului sau o dioptrie in plus la ochelari permit pauze din belsug. Nici scrierea unui cereri de finantare pentru obtinerea de fonduri europene pana la un anumit termen, pentru dotarea unui spital, nu permite pauze sau greseli. Ai gresit, ai pierdut finantarea. Dar desigur, medicii nici nu stiu ca in unele situatii au existat oameni care au facut asa ceva. Ei cred ca banii au picat din cer, fara niciun efort, cum le pica lor spagile. Si daca doamne fereste, dupa ce le-ai atras finantarea, ai nevoie de un serviciu medical in spitalul respectiv, e foarte putin probabil sa gasesti altceva acolo in afara de vechii mitocani pe care noile conditii (la care ai contribuit tu din plin) nu i-au schimbat deloc, care te trateaza desigur, in continuare, cu dosul si iti cer spagi. In spitalul partial facut de tine, pentru ei! Niste gunoaie.

raspunde trimite

0 (0 voturi) realpolitik (Vineri, 12 aprilie 2013, 11:45) un trecator [anonim] i-a raspuns lui Michelangelo

Stati linistit, si medicii fac proiecte! Nu mai vorbesc de partea scriptica de care se ocupa desi nu este treaba lor. Stim foarte bine ca banii nu pica din cer, pentru ca, de multe ori, pentru un tratament corect facem nenumarate referate, lucru care se intampla, de asemenea in ce priveste achizitiile (cu note de fundamentare cu tot), asta ca sa nu mai vorbim de programele de investitii pe care tot singuri ni le facem, astfel incat sa functionam corect. Toate astea, in afara programului, fara a fi sarcina de serviciu, sau obiectul vreunui contract, da? Problema pe care o ridicasem tinea, insa, de faptul ca medicul functioneaza acolo unde normalitatea dumneavoastra inceteaza. Poate veniti sa petreceti 12 ore la UPU intr-un spital de urgenta, ca sa vedem cum decurge chestia cu pauzele?

raspunde trimite

-3 (7 voturi) de aceea va mentinem in viata (Vineri, 12 aprilie 2013, 0:11) Anonim [anonim] i-a raspuns lui Michelangelo +3 (3 voturi)

Domnule, sunteti jalnic

(Vineri, 12 aprilie 2013, 8:42)

... CONU' [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

incercati

sa justificati spaga prin " greutatile" meseriei. Dar v-ati gandit vreodata

.... ca spaga aia pe care o cereti de la un bolnav, va lasa pe altcineva fara mancare sau

fara medicamente sau fara bani de studii? Si da, avem dreptul sa va judecam , pentru ca noi ,pacientii, suntem beneficiarii serviciilor dvs. Da , avem dreptul sa va

scuipam cand luati si bani si faceti si o treaba de mantuiala, pentru ca este

sanatatea si viata noastra in joc

..

Oare din neant a aparut vorba aceasta : operatia

reusita , pacientul mort ? Si credeti ca numai voi , medicii, ati invatat ? Dar

economistii, inginerii, profesorii, juristt, IT-istii,

ei ce au facut? Au baut cerneala?

, Nu neg ca exista si medici care exercita aceasta profesie din dragoste pentru ea si

...

pentru pacienti, dar acestia sunt o minoritate, majoritatea o fac pentru banii necontabilizati si neimpozitati, adica spaga .

raspunde trimite

+5 (5 voturi) Justificarea spagii (Vineri, 12 aprilie 2013, 8:44) Michelangelo [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

"Idealistii tampiti" nu iau spaga! Poate doreati sa spuneti "materialistii" si nu v-a iesit. Sa va spun ceva despre mine, cel care nu munceste. Sunt cadru didactic universitar. Cand am constatat ca cei 1500 de lei pe care ii iau salariu dupa 10 ani de munca (si un doctorat) nu imi ajung stiti ce am facut? Va spun in primul rand ce nu am facut: nu am luat spaga de la studentii mei niciodata (cu toate ca mi s-a oferit si ca probabil dupa unii ar fi trebuit sa iau "ca sa le dau incredere"). Revenind la ceea ce am facut: mi-am mai luat un loc de munca. Si stiti ce am facut cand am vazut ca nu imi ajung nici banii de acolo: mi-am facut o firma in care imi petrec de cand o am tot timpul pe care il mai aveam. Dar nu iau si nu am luat spaga, pentru ca spre deosebire de niste pseudooameni, eu am principii. Exista o multime de medici care fac ceea ce am facut si eu, infiintand cabinete particulare, dar cu toate astea, gaunosi fiind pe dinauntru, continua sa ia spaga la spitalul de

stat (de fapt, pentru asta continua sa lucreze acolo). Asa ca lasati-ma cu jertfa suprema a medicilor pe altarul umanitatii! Toti facem lucruri utile.

raspunde trimite

+1 (1 vot) bravo, domnule doctor! (Vineri, 12 aprilie 2013, 11:30) devx [utilizator] i-a raspuns lui Michelangelo

De-ar publica hotnews si articole cu opinii ca a dvs., si nu doar ca aceasta spalatura. Dvs. sunteti un om adevarat, si nu ca domnul 'doctor' a carui opinie a fost prezentata aici.

raspunde trimite

+1 (1 vot)

Pasiunea (Vineri, 12 aprilie 2013, 12:21) adro [anonim] i-a raspuns lui Anonim

Pasiunea

..

ah

..

pasiunea de care vorbiti ar fi bine sa fie pasiune pentru oameni,

pentru binele lor, din dragoste pentrru ei

O fi posibil sa iubesti atat de mult

... oamenii incat sa le pretinzi spaga cu atata dezinvoltura sau sa incerci in vreun fel s-

o justifici? Vorbesc la cazul general, despre medicii cu aceasta problema.

Ati mai vorbit si de idealism. Idealismul presupune ca v-ati indragostit de o idee, nu neaparat de oameni. Diferenta intre cele doua e enorma. Cred ca e mai cinstit sa spuneti asta, daca e mai aproape de adevar.

Exista oameni pasionati de masini, de exemplu, sau de calculatoare, si e vorba de o pasiune foarte puternica, care le solicita mult timp si consum sufletesc. Dar daca pasiunea asta e tot ce au, totul e egal cu 0 din punct de vedere uman! E foarte bine ca exista, dar trebuie sa fie si ALTCEVA in sufletul tau ca sa fii om. Altfel, esti un simplu depanator de trupuri umane si nimic mai mult! Sigur, poate esti unul foarte pasionat de ceea ce faci. Dar te face asta OM? Daca nevoia si durerea pacientului din fata ta nu iti inspira sentimente de compasiune, ce altceva o sa ti le inspire? Pasiunea? Daca nu e dublata de dragostea pentru oameni te poate chiar indeparta de ei si de nevoile lor, indiferent ca esti doctor, om de stiinta, manager, inginer sau orice altceva.

Pentru oricine se regaseste in randurile de mai sus, punctul asta poate fi un inceput de drum. Cunoasterea de sine, a faptului ca ceva nu e in regula, poate sa genereze o dorinta de schimbare. Cu totii avem nevoie sa fim oameni mai presus de pasiunile noastre.

raspunde trimite

+2 (2 voturi) mai vedeti si alte cazuri (Vineri, 12 aprilie 2013, 8:56) Sialtii [anonim] i-a raspuns lui Michelangelo

Cosmeticienele ,coafezele ,barmanii,ospatarii;in VIENA daca la cofetarie nu am lasat ciubuc ,ospatarul m-a apostrofat.Si se zice ca in strainatate nu se i-a spaga!!!!!!!!! Licitatiile ptr reabilitarea spitalelor ,cum vine patronul echipei de zugravi cu masina

la care un medic nu poate visa?Unde se mai da chitanta cand iti faci o instalatie de

incalzire ,cand iti renovezi locuinta ,cand iti repari frigiderul

.......

angajarile la negru

la patroni

...

etc

ASTEA NU SE VAD?

raspunde trimite

-2 (2 voturi) Dezvoltati, va rog! (Vineri, 12 aprilie 2013, 9:33) Michelangelo [utilizator] i-a raspuns lui Sialtii +20 (26 voturi) Si pe politicieni, cine i-a votat bai? (Joi, 11 aprilie 2013, 11:04) dafsd [anonim] i-a raspuns lui bai

o

Nu politicienii ne-au tradat. Ne-am tradat noi singuri cand l-am acordat atata incredere si atata putere. Pentru o felie de salam si un kil de faina ne-am vandut libertatea si acum am ajuns sa ne plangem de nonvalorile de la teve? Dar de nonvalorile promovate de sistemul politic care ne conduc viata? Suntem o tara de impotenti care isi merita liderii.

raspunde trimite

+1 (1 vot) si ce propui? (Vineri, 12 aprilie 2013, 1:44) bai [anonim] i-a raspuns lui dafsd propune o solutie, te rog.

Un lucru pe care forate putini concetateni il realizeaza, desi toata lumea il cunoaste:

actuala clasa politica NU BENEFICIAZA DE INCREDEREA omului de rand. stai 5 minute intr-o statie de tranvai si intreaba-i pe necunoscutii din jur care politician e demn de incredere? Nici unul, o sa ti se raspunda in majoritatea cazurilor. Sunt toti

niste hotzi. Toti o apa si-un pamant.

Daca s-ar trezi un lider care sa ceara un "reset" total al clasei politice, ar castiga orice alegeri. Daca s-ar trezi un lider care sa ofere o solutie pentru implementarea unei legi a parlamentarului normale, ar fi sprijinit de 90% din populatie. O lege care sa:

-reduca imunitatea parlamentarului la activitatile din parlament. Nu vad de ce un politician are imunitate cand jigneste un ziarist sau cand trece cu masina peste un om pe trecerea de pietoni

-interzica oamenilor de afaceri accesul in politica. Un afacerist e afacerist, nu are ce cauta in politica sau in administratie

-amendeaze absenteismul sau lipsa de activitate. Parlamentul functioneaza cel mai bine atunci cand toti membri lui sunt prezenti. Prin absenta unui parlamentr, se reduce (teoretic) eficienta parlamentului. Eu vad absenta parlamentarului de la locul de munca ca pe o TRADARE. ganditi-va la un sofer care trage un pui de somn in timp ce masina merge cu 90 km la ora. Ce amenda merita soferul ala, ce amenda merita parlamentarul care doarme la servici?

-amendeaza orice abatere de la regula prin : a) excludere din viata politica (pentru o anumita perioda de timp) si b) in cazul in care s-a produs un prejudiciu economic, confiscarea averii (mai mult sau mai putin)

si probabil o gramada de alte reguli

Ne trebuie un lider care sa ne spuna ca se poate implementa o lege de genul asta si sa ne arate cum.

Astea-s gandurile care ma muncesc in ultima vreme. Sau eu? Sa fuga ei!

...

sa

emigrez? De ce sa fug

In rest, prefer sa incerc sa-mi formulez ideeile in modul cel mai constructiv cu putinta.

raspunde trimite +20 (20 voturi) aiurea (Joi, 11 aprilie 2013, 13:21) Adrian Popescu [anonim] i-a raspuns lui bai

o

Conditia medicilor si a pacientilor din Romania e vina tuturor, a unora mai putin, a altora mai mult. Exista oameni rai, oameni mici, oameni slabi, si cativa oameni buni

peste tot

printre

medici, printre pacienti, printre politicieni. Eu as impusca pe loc,

... indiferent de motivatie, un medic care iti cere un tarif pe fata, la fel cum mi se pare

odios ca un preot sa aiba un tarif fix de 500RON pentru o inmormantare. Este ok sa primeasca, atata timp cat omul ii ofera din bunavointa, este deosebit de grav cand

nu iti da nici o atentie, sau te trateaza ca pe un gunoi al societatii cand nu ii oferi nimic sau ceva sub limita asteptarilor sale. Am intalnit doctori EXTREM DE BINE PREGATITI care nu au acceptat niciodata bani de la mine sau de la oricare din pacientii lor pe care i-am intrebat.

Dar asta nu se limiteaza doar la doctori

...

la

fel de mult dispretuiesc si niciodata nu o

sa am o farama de consideratie pentru secretare, functionari publici, profesori, si lista e foarte lunga care te trateaza fara respect atunci cand nu le oferi ce asteapta.

Sunt si multi prin toate taberele care sunt buni raspunde trimite +12 (14 voturi) nu-i chiar asa (Joi, 11 aprilie 2013, 16:35) alex00 [utilizator] i-a raspuns lui bai

o

..

dar prea putini.

acesta este motivul pentru care am ales eu sa plec din romania: dupa ce ca foarte multi oameni sunt corupti pana in maduva oaselor isi mai si cauta justificari ca, in mintea lor, sa aiba sens propria coruptie. Justificarile pot fi: politicienii astia, salariul mic, etc .. toate astea nu schimba nimic. fiecare tara are politicienii pe care ii merita, pentru ca pana la urma i-a ales. iar salariul stiai care este cand ai acceptat jobul, si de fapt il stiai si cand ai intrat la facultate.

nu merge asa domnilor. lipsa de morala tot lipsa de morala este, chiar daca o imbracam intr-un strat frumos.

raspunde trimite

0 (0 voturi) Eu nu as fi asa sigur (Vineri, 12 aprilie 2013, 1:27) gise [anonim] i-a raspuns lui alex00

Cat de moralisti sunt toti care pleaca din tara pentru ca in alta se castiga mai bine. Sunt medic pediatru si crede-ma ca dupa 14 ore de stat in picioare nici nu iti mai ai putere sa refuzi, sa insisti si sa te certi cu parintii care iti baga mana in buzunar cu cei 5, 10 sau rar 50 de lei. Unii se arunca cu banii in buzunarul tau imediat dupa ce ii saluti respectuos.

Consider ca termenul de "spaga" este mult prea dur pentru ceea ce se intampla de

cele mai multe ori in sistemul nostru medical

la tine daca stie ca a dat

cand

pacientul pleaca mai linistit de

... si a primit o reteta.

.... E drept ca in fiecare padure exista uscaciuni si dpdv meu de vedere sunt aceia care conditioneaza actul medical, care isi stabilesc pretul dar nu trebuie generalizat. Este extrem de mare procentum celor care muncesc cu daruire inca, as spune pasiune, dar cred ca pasiunea se disipa in momentul in care tiganul te ameninta, te scuipa si chiar te loveste.

raspunde trimite +6 (10 voturi) "Toata stima" pentru ce? (Joi, 11 aprilie 2013, 21:05) Franz [anonim] i-a raspuns lui bai

o

Am senzatia acra ca doctorul are remuscari si ca prin aceasta spovedanie se justifica practica luarii de spaga. Ok, doctorul nu-i de accord cu sistemul. Trebuie schimbat radical.

Ok, salariile medicilor sint mici. Dar oare numai ale lor? Cum e cu restul milioanelor de romani? A uitat doctorul ce-i aia onoare si demnitate? A uitat doctorul juramintul lui Hippocrates?

"

abia

atunci halatele noastre sunt patate cu plicurile slinoase in care oamenii isi

... pun banutii pentru doctor.

Ca sa ii dea ce e al lui.

Onoarea pe care altcineva i-a luat-o." Dar cum e cu onoarea restului de romani care nu sint medici? Ce, aia care nu salveaza vieti omenesti, aia n-au drept de onoare? Doctorul, inainte de a se apuca de medicina, n-a stiut cu ce se maninca medicina in RO? De ce nu se pune doctorul in situatia unui amarastean care cistiga putin, care are o sotie somera, 3 copii, unul din ei grav bolnav care trebuie operat , iar operatorul ii cere 400 €? De ce? De ce nu se pune in situatia altor zeci de mii de romani, saraci, care numai ei stiu cum fac rost de bani pt. a plati o operatie sau o consultatie? De ce bagatelizeaza doctorul 1000 de dolari luati INTR-O ZI de colegul lui arestat? Citi dolari a luat ala intr-un an? Cit lucreaza un amarit pt. 1000 de dolari?

Asi fi avut TOATA STIMA daca doctorul s-ar fi spovedit si daca nu s-ar fi "murdarit"! Din Viena

raspunde trimite

-2 (4 voturi)

vocatie? (Joi, 11 aprilie 2013, 21:49) codrean [utilizator] i-a raspuns lui Franz -2 (2 voturi)

ceilalti amarati

(Joi, 11 aprilie 2013, 23:35)

... Charlie [anonim] i-a raspuns lui Franz

0 (0 voturi) De cand a invata e pierdere de timp?! (Vineri, 12 aprilie 2013, 16:59) Anonim [anonim] i-a raspuns lui Charlie

Tocmai asta este

..

ca foarte multi medici sunt doar asta

..

medici

..

acesta e cel mai

grozav lucru pe care il pot spune despre ei, nu ca sunt oameni si scandalizeaza

teribil ...

aerul de superioritate, pretentia la un tratament special social, financiar,

fiscal (merg de 1,5 ani la un cabinet de ortodontie privat si de cate ori credeti ca am

primit bon fiscal sau factura?! niciodata

..

) ..

si faptul ca isi inchipuie ca sunt singurii

care stau in picioare 14 ore, ca lucreaza in stres, ca munca lor e pe viata si pe

moarte, ca ii costa sute, mii de euro cartile, aplicatiile pe calculator, cursurile de 1

sau 2 zile

..

ca trebuie sa ia decizii rapide fara sa mai apuce sa stea pe ganduri

..

ca

muncesc 5-10 ani pe langa altii mai buni pe sume de nimic ca sa fie in stare sa faca

ceva mai apoi

n-o sa numesc celelalte meserii pentru ca nu vreau sa dau impresia

.. ca sufera de sindromul medicinistilor ...

raspunde trimite

+2 (2 voturi) Domnule Franz, (Joi, 11 aprilie 2013, 23:52) un dac [utilizator] i-a raspuns lui Franz

perfect de acord cu dvs pana la un punct. Milioanele alea de romani despre care vorbiti chiar nu merita sa castige cat ar merita un doctor. Dvs ne scrieti din Viena, plecat probabil ca sa castigati "mai aproape" de cat meritati. Oricata cerneala ar curge pe acest subiect, cred ca e greu sa nu fim de acord cu faptul ca doctorii si profesorii sunt de departe cel mai prost platiti romani in comparatie cu practicantii altor meserii. Evident ca acest lucru nu justifica conditionarea actului medical de o suma de bani. dar nici nu pot fi de acord cu aruncarea medicilor in derizoriu sau cu asemuirea lor cu alti "prestatori de servicii".

raspunde trimite

-2 (2 voturi) despre ce vorbim aici? (Vineri, 12 aprilie 2013, 0:29) ene [anonim] i-a raspuns lui Franz -1 (1 vot) realpolitik (Vineri, 12 aprilie 2013, 8:46) un trecator [anonim] i-a raspuns lui Franz -1 (1 vot) toti au mai mari salarii decat doctorrii (Vineri, 12 aprilie 2013, 9:20) SI TU VREI MAI MULT! [anonim] i-a raspuns lui Franz +1 (3 voturi) LASA-NEEE (Vineri, 12 aprilie 2013, 4:52) SemiPortocaliu [anonim] i-a raspuns lui bai

o

Se vede ca esti pshiolog (care operezi :). Ne duci tu cu LUGU-LUGU sa vedem noi

cat de greu o duceti voi. Anyhow

gestul

nenitului Rusu e inacceptabil. Degeaba

.... imi spui tu mie ca lumea da plicul insistent (adevarat,stim) atat timp cand nenitu

Rusu a conditionat operatia. "Dai ti-l operez.Nu dai

poa`sa

crape!"Si chiar si

... oamenii aia amabili care iti baga plicu,ti-l baga pentru ca stiu ca daca nu-i da porcului,trebuie sa astepte 8 luni asa cum ai asteptat si tu pana ti-a venit mintea la cap si ai dat buchetul si plasa acelei scroafei.Dupa parerea mea, toti astia ca nenitu Rus trebuie aruncati in temnita macar 5-6 ani.Iar Dumneata,domnule erou, daca nu- ti convine DUTE INVARTINDU-TE! Oricum esti arogant si te crezi unicat. Stai linistit ca mai sunt baieti destepti. Spagarule!

raspunde trimite

-1 (1 vot) si (Vineri, 12 aprilie 2013, 9:12) morbid [anonim] i-a raspuns lui SemiPortocaliu 0 (0 voturi)

o

Romania .....

(Vineri, 12 aprilie 2013, 9:16)

Romania [anonim] i-a raspuns lui bai

Traim in Romania o tara pe care nu o profesia(medic, politician,etc) a tradat-o, ci

noi ca cetateni si nationalisti am inselat-o si am vandut-o

la bucata. Fiecare am

..... dat si am luat spaga. Unora le-a placut altora le-a provocat grata si disconfort.

Din pacate ne-am vandut pe noi, nu tara, din pacate ne-am apucat sa facem meserii care nu ne apartin, din pacate suntem neinspirati si nesabuiti. Avem capacitatea sa ne judecam unii pe altii si sa uitam sa ne facem autocritica. Pe aceste principii strainii si nonvalorile, analfabetii in limba romana castiga, VALORILE se spanzura, dispar in sanatorii psihitrice.

Incerc sa citesc dincolo de cuvintele doctorului

...

multe dintre aceste lucruri nu sunt

nici MADE medicina, nici MADE Romania Imi ramane in final ceea ce am avut de cand m-am nascut: Romania te iubesc si voi "consuma romaneste indiferent unde voi fi".

raspunde trimite -1 (1 vot) Platitudini, patetisme ! Pe facebook acest dom dof (Vineri, 12 aprilie 2013, 17:18) Valdimir Lara [anonim] i-a raspuns lui bai 0 (0 voturi) /// (Vineri, 12 aprilie 2013, 17:31) ION [anonim] i-a raspuns lui bai Sunt un om simplu de la tara.Nu mi se pare corect

o

o

sa platesc doctorul dupa ce toata viata am cotizat la sanatate.Am ramas fara paine

la copii ...

ca

sa pot sa merg la doctor sa i tratez

...

Ce

poti face din 700 lei

.....

sa

iti

cresti copiii, sa dai spaga, sa te intretii

cu varf si indesat

....

pana

Tata

mi a murit de cancer

tratamentul

din

... si seringa am cumparato

...

.....

am

dat spaga

terapie,doctorul etc ....

 

E normal sa fie platiti bine de stat,dar din spaga .... aceia ,SPAGA ,poate

o

fac pe nefericirea altora.Banii

insemna pentru cei mai multi dintre romani

sa

si vanda tot ca sa poata oferi ceva

zile celor apropiati raspunde trimite

...

DACA

....

+14 (24 voturi)

meseria de medic (Joi, 11 aprilie 2013, 9:19) ana [anonim]

mi-a placut foarte mult articolul şi am un gust amar in inima şi suflet. Ma găndesc când ne vom scutura de puricii nefolositori pentru popor, dar care pentru ei distrug tot populaţie şi ţară.

raspunde trimite

+8 (28 voturi)

bun articol (Joi, 11 aprilie 2013, 9:24) Xorciser [utilizator] Felicitari! raspunde trimite +2 (14 voturi)

o

felicitari (Joi, 11 aprilie 2013, 12:39) Doina [anonim] i-a raspuns lui Xorciser

Felicitari pentru acest articol superb scris,pentru continutul lui atat de adevarat si dureros.Citind articolul m-am dus cu gandul la o carte ´¨ARTA CONVERSATIEI¨scrisa de Ileana Vulpescu.acest articol pare continuarea sau P.S acestei carti. Trist dar adevarat tot ce ai scris si din pacate nu cred ca se va schimba ceva in urmatorii zeci de ani.Din poporul viteaz,frumos,bine crescut se pare ca nu am mai ramas mare lucru.Felicitari inca o data .

raspunde trimite

+10 (26 voturi)

felicitari (Joi, 11 aprilie 2013, 9:27) pacient [anonim] Felicitari domnului doctor pentru sinceritate

...

si

pentru stilul mult mai bun decit al

multor ziaristi Speram ca vor fi din ce in ce mai multi ca dvs domnule doctor Cu stima

raspunde trimite

+16 (20 voturi)

mgu [utilizator]

Se va intimpla acelasi lucru si peste 1000 ani.In tara asta oamenii care nu fac nimic cistiga foarte bine,exemple cite vreti,de la invatatoarea grevista a foamei din Caracal-la ministra pentru dialog social din Min Muncii.Toti maninca o piine alba,moale si proaspata-pentru ca idioti ca noi le-o da.Aici este problema.Salariile nesimtitilor astia nu sunt date da Ponta si Guvernul lui ci de muritorul de rind, platitor de impozite si taxe.Ponta doar semneaza plata salariilor.

raspunde trimite

+18 (28 voturi)

Respect (Joi, 11 aprilie 2013, 9:36) Sorin [anonim]

Tot respectul, Am avut ocazia de a cunoaşte şi modul de viaţă de dincolo, respectiv Montreal, Canada. Şi am ales să mă întorc şi să lupt aici.Acolo era bine. Imediat după ce am revenit aici am avut pe cineva apropiat internat in Spitalul B. Bagdasar la secţia dl. prof. Ciubotaru. OM şi oameni deosebiţi şi luptători acolo (dedicaţie, sacrificiu şi luptă pentru a salva vieţi) şi nu numai. Ma plangeam uneori ca aveam un program incarcat 12- 14 ore. La acel spital era ca in transee. Nu e vina medicilor sau asistentelor că nu au tot ce le trebuie. Nu e vina lor ca sistemul de sănătate este subfinantat şi că salariul unui rezident este de 900-1000 de Lei. Cu ce să trăiască? Nu iau apărarea tagmei medicale dar cred că normalitatea este alta. Cred că ceea ce spune dl. dr. Diaconu este perfect adevărat. Ce se întâmplă prin sistemul de sănătate nu prea e normal şi cred ar trebui să dea de gândit la cei care fac legi şi gândesc sistemul unitar de salarizare şi finanţare. Respect pe cei care rămân să lupte şi nu îi acuz pe cei care aleg să plece. Numai bine şi respect pentru ceea ce faceţi dl. dr. Diaconu.

raspunde trimite +6 (6 voturi) Bravo Sorine. (Joi, 11 aprilie 2013, 11:51) AlinL [utilizator] i-a raspuns lui Sorin Așa este. raspunde trimite

o

+17 (19 voturi)

remarca (Joi, 11 aprilie 2013, 9:36) liviu [anonim] Domnule Doctor, dincolo de medicina in general si de psihatrie in special v-as

recomanda cu toata modestia sa-l cititi pe Dostoevski si Soljenintin. Au raspuns cu

mult timp in urma la dilemele pe care ni le puneti raspunde trimite

....

cu stima

...

+23 (25 voturi)

doare (Joi, 11 aprilie 2013, 9:38) cristi [anonim]

Doare. Azi au oprit banii pentru medicii stomatologi ai romaniei.Cica nu sunt

rentabili

Groaznic

..... raspunde trimite

+10 (22 voturi)

comentariu (Joi, 11 aprilie 2013, 9:39) George Ardeleanu [anonim]

Emotionant text! Un mod extrem de sincer de a circumscrie mult mai aproape de realitate, extrem de dlicata problema a platilor informale, in contextul aut al subfinantarii sistemului medical si al incompetentei manageriale a ministerului, de mult timp incoace, de fapt de 20 de ani. E important si altceva in text: atat abordarea profesionala (cercetarea e fundamentala, ea costa, ea cere bani, e necesar sa fii foarte bun, sa fii la varf), cat si cea etica (nimeni nu-si pune inca la modul sistematic, foarte serios, problema eticii medicale, a relatiei medicului cu pacientul, a drepturilor reciproce, conexe). Un atribut fundamental al gradului de dezvoltare al sistemului medical este dat de etica profesionala, de raporturile om-om, intre medic si pacient. Mostenim, si e important sa meditam mai acut la aspectul acesta, o relatie medic pacient din anii comunismului. Adica una in care pacientul este un "caz", printre alte cazuri, caruia nu ii este necesar sa-i explici complexitatea unei afectiuni, sa-i explici punct cu punct ce vei face cu el, sa-i explici in detaliu natura unei interventii, consecintele, riscurile etc. Nu avem o cultura etica a drepturilor, ci mai curand una mostenita si intretinuta a servitutii in fata autoritatii. Medicul este autoritatea profesionala, lui trebuie sa i te supui. Sau, in sens invers, autoritatea descentrata a banilor, pe care o aplica, mai nou, pacientii agresivi, care vor sa-si adjudece medici, sa ceara imperios un act medical, sa pretinda, dincolo de autoritatea profesionala-strict medicala.

Suntem departe de respectul necesar intre cele doua parti, depotriva necesar a fi privite ca persoane umane, profilate etic, cu drepturi, responsabilitati, vulnerabilitati, etc. Statul comunist, din nefericire, a supravietuit mai ales in relatiile interumane, prin extrema atomizare sociala, lipsa solidaritatii și a responsabilitatii fata de persoana celuilalt. E mult mai comod sa te comporti in aceasta paradigma, din nefericire.

Multumesc autorul raspunde trimite +1 (7 voturi)

o

Ma inclin! (Joi, 11 aprilie 2013, 17:55) anca corut [anonim] i-a raspuns lui George Ardeleanu

Am citit cu dintii stransi,fiecare cuvant

petala-de-

suflet aruncata in drumul celor

.... ce trebuie sa le-adune, pentru a reface un sistem ce are medici de exceptie si care

are dreptul de fi viabil ..

Mi-am retinut lacrimile,citind -traind emotii marturisite in adevaruri pe care omenia unui medic le asterne dintr-o suflare ..

Multumesc !

....

Mi-as

dori sa nu plecati din nou

....

imi

eu vreau sa ma-ntorc!

doresc tot atat de mult cu cat si

raspunde trimite

+2 (22 voturi)

realitate romaneasca (Joi, 11 aprilie 2013, 9:41) karina [anonim] Tot respectul pentru dumneavoastra ! raspunde trimite

medici

+3 (19 voturi) (Joi, 11 aprilie 2013, 9:43)

... codrean [utilizator] Foarte frumos si adevarat. In sfarsit, un comentariu "dinauntru". raspunde trimite

+5 (23 voturi)

Consideratie (Joi, 11 aprilie 2013, 9:45) Florian [anonim]

Dupa citirea articolului ochii imi sunt inlacrimati. Toata consideratia si admiratia d le doctor. Un parinte.

raspunde trimite

+4 (12 voturi)

Impresionant (Joi, 11 aprilie 2013, 9:48) abisala [utilizator]

Ciudat cum viata asta e plina de nuante de gri ... raspunde trimite

+9 (17 voturi)

adio, dar ramai cu mine. (Joi, 11 aprilie 2013, 9:49) Cristina [anonim]

E dureros articolul, foarte dureros. Insa exista un pasaj care ma duce din nou cu gandul la intrebarea: de ce nu sunt psihologi in spitale? De ce medicii nu colaboreaza cu psihologii? De ce sanatatea mentala nu este o prioritate pentru sistemul de sanatate? De ce medicii nu recunosc ei insisi ca au o problema si nu apeleaza la psihologi? De ce psihiatrii nu colaboreaza cu psihologii? In alta gama, de ce parcarile spitalelor sunt pline de masini scumpe? De ce nu se plateste impozit pe spaga? De ce consultatia la o clinica privata costa 100 de lei sau mai mult si dureaza 10, maxim 20 de minute (adica 100 de dolari pe ora sau mai mult, in cazul unui profesor)? De ce medicii din spitale isi cheama pacientii la propriile cabinete? Pricep multe lucruri, dar refuz sa inteleg si mai ales sa accept multe alte lucruri. Jos palaria, doctore, mi-ar parea nespus de rau sa pleci din tara.

raspunde trimite

0 (0 voturi) (Joi, 11 aprilie 2013, 14:55)

o

De ce

... oscar [anonim] i-a raspuns lui Cristina

nu se deduc de plata impozitului sumele cheltuite cu "platile informale" sau cu platile in clinicile private pentru sevicii medicale. Pentru serviciile medicale private ar trebui ca CNAS-ul sa suporte parte din costuri, la nivelul costurilor pt. aceleasi servicii din sistemul de stat, iar diferenta sa fie suportata de pacient, cu deducere pt. impozit.

raspunde trimite

0 (0 voturi) CNAS suporta (Joi, 11 aprilie 2013, 17:28) Cristina [anonim] i-a raspuns lui oscar

Oscar, ai fi uimit sa afli cati bani iau clinicile private de la CNAS. Poate ai auzit de scandalul creat dupa ce ministerul sanatatii a spus ca nu mai da bani la privati. In ceea ce priveste platile informale, nu ma refeream la deducerea lor din impozitul meu pe venit, ci la impozitul pe care ar trebui sa-l plateasca cei care incaseaza platile informale. Un fel de impozit pe norma de venit. Daca tot se cunosc tarifele (inclusiv autorul articolului face aceasta afirmatie), ba chiar exista studii referitoare la piata spagii pe sectoare, de ce nu intra bani in buget?!

raspunde trimite

-1 (17 voturi)

placaciuni si felicitari (Joi, 11 aprilie 2013, 9:54) Anonimus [anonim]

0 (14 voturi)

Toata stima (Joi, 11 aprilie 2013, 9:56)

Valentina Emanuela Ion [anonim] Aveti toata stima si admiratia mea ... raspunde trimite

+3 (7 voturi)

sfat (Joi, 11 aprilie 2013, 10:00) nina trifan [anonim]

Dle. dr,am citit cu atentie tot ca-ati relatat mai sus. Sunt inspaimantata,de aceea va rog sa-mi dati un sfat:

Copilul meu in varsta de 17 ani,se pregateste pt. medicina.La varsta de 6 ani,i-a

murit bunicul,care i-a fost si tata.Atat de mult a suferit,incat,atunci a hotarat ca o sa se faca medic si o sa descopere o pastila - sa nu mai moara oamenii. Nu si-a schimbat optiunea nici pana acum,insa eu sunt bulversata de sistemul medical romanesc. Ce sfat imi dati? Va multumesc si va admir! P.S. sunt bugetara si-l cresc singura.

raspunde trimite +1 (5 voturi) Re:sfat (Joi, 11 aprilie 2013, 11:27) ovidiu123 [utilizator] i-a raspuns lui nina trifan

o

Cunosc bine situatia medicilor rezidenti si sfatul meu este sa-l convingeti sa NU dea la medicina. Aratati-i chiar articolul asta.

Ganditi-va ca o chirie in Bucuresti incepe de la 250EUR iar salariul lui de rezident va fi de cca. 1000RON ...

raspunde trimite

si ...

-1 (5 voturi) (Joi, 11 aprilie 2013, 12:20)

Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu123 +3 (3 voturi) sfat (Joi, 11 aprilie 2013, 18:35) . [anonim] i-a raspuns lui nina trifan

o

Chiriile in bucuresti sunt scumpe insa exista si camine pentru cei cu situatii sociale si medii mari, iar la camin e chiria 120 de lei, la cei cu situatie sociala chiar 60 daca nu ma insel. Copii cu note bune brimesc bursa, cazurile sociale de asemenea. Cred ca important e ca fiul dumneavoastra sa faca ceva ce ii place si a trebui sa isi ia singur decizia pentru ca apoi sa nu ramana cu regretul in suflet toata viata.

raspunde trimite

+11 (15 voturi)

subiectul are multe fatete (Joi, 11 aprilie 2013, 10:01) gabi [anonim]

saracia medicilor este valabila si la bolnavi, daca un medic isi doreste haine

frumoase si vacante de vis, exact la fel isi doreste si pacientul - numai ca nu are nici bani de vacante, nici bani de haine, iar banii pe care ii da la medic sunt banii de intretinere si ramane dator si un an de zile se va zbate sa revina la zi . si daca dupa ce dai banii iti mai si moare pacientul, intrand in alte cheltuieli cu inmormantarea .... eu cunosc persoane din sistem si stiu sigur ca sunt tratati diferit cei care dau - poate la bucuresti este altfel dar si drumul la bucuresti este de multe ori prea

scump

si atunci nu mai speri decat la o vorba buna din partea medicilor, dar nici

... pe aia nu o primesti ... eu , avnd ceva probleme ( mici , multumesc Cerului ) de sanatate, am mers la cabinet particular sa fiu tratata cu atentie , dar surpriza : nici daca dai banii ceruti nu esti tratat mai bine pentru ca doctorii de spital asa s-au obisnuit - nici o informatie pacientului, nici o explicatie, doar o reteta scrisa repede ca mai asteapta si altii la usa.

raspunde trimite

+5 (21 voturi)

Toiagul care desparte apele (Joi, 11 aprilie 2013, 10:02) berger [anonim]

Sunteti un om teribil de lucid ,domnule doctor. Articolul dumneavoastra desparte apele in societatea noastra ca toiagul lui Moise. Sa nu mai fim ipocriti, noi pacientii. Sa iasa si medicii din coliviile lor de aur. Sa scoata capul din nisip conducatorii acestei tari. Fiica mea va da examen la medicina in acest an, ii voi da sa citeasca acest articol.

raspunde trimite +8 (18 voturi) Minusuri de la ipocriti? (Joi, 11 aprilie 2013, 10:54) berger [anonim] i-a raspuns lui berger

o

Ati votati cu minus pentru ca nu sunt strict de partea pacientilor si nu am sarit la gatul medicilor spagari? Va intreb un lucru atunci - ce credeti ca s-ar intampla daca NICIODATA pacientilor nu le-ar trece prin cap sa dea spaga?? S-ar mai astepta medici sa o primeasca?? Mentalitatea pacientilor este ca spaga rezolva problema de sanatate. Dar culmea in primul rand de mentalitatea asta nu profta medicii, ei profita doar in al doilea rand; in primul rand profita guvernantii, care continua sa subfinanteze Sanatatea din moment ce majoritatea pacientilor si medicilor supravietuiesc!

raspunde trimite

+8 (12 voturi)

Bravo ! Foarte frumos, dureros de adevarat ! (Joi, 11 aprilie 2013, 10:02) Andreea [anonim]

Da, noi pacientii sintem plimbati de colo, colo , stam la cozi, ni se trintesc usi in fata, ne milogim pentru atentia unui doctor cunoscut, sintem ignorati, ni se cer bani de multe ori in fata, citeodata doar ni se sugereaza dar obligatoriu cu totii stim ca trebuie sa dam Sint insa oameni care nu au de unde, sint oameni care nu isi permit sa mearga la o clinica particulara unde contra a nenumarate sume de lei primesc atentia pe care ar trebui sa o primeasca in mod normal E, reversul medaliei este ca un doctor invata toata viata, aici in tara sint tratati atit de stat , cit si de oamenii furiosi pe buna dreptate, prost, in cel mai rau mod posibil. Sint platiti atit de prost incit sint nevoiti sa primeasca Categoric, ii condamn pe cei care cer si conditioneaza Pina la urma vinovatul este statul roman care isi bate joc si de pacienti si de medici Si atunci, sa nu ne mai miram ca pleaca si vor pleca in masa Am vazut la stiri deunazi ca pleaca zilnic in jur de 4-5 medici romani Trist si ingrijorator ...

raspunde trimite

+14 (16 voturi)

Pentru contrast (Joi, 11 aprilie 2013, 10:03) gaspy [utilizator]

Mama mea a facut medicina in anii '60, la Bucuresti. Cum adica proiect "pe bune"? Nici nu se concepea ca un proiect sa nu fie original, cu partea practica realizata, iar teoria nu mergea sa copiezi totul dintr-o carte. Fond de protocol pentru profesori? S- ar fi simtit jigniti.

Mama mea nu a primit niciodata atentii de la pacienti. Doar flori si cate o ciocolata pentru mine (era in anii '80, eu eram copil, imi aduc aminte cat de bucuros eram cand aducea o ciocolata). Bani, Kent sau cafea nu accepta. Sa pretinda spaga i s-ar fi parut un sacrilegiu.

raspunde trimite +5 (5 voturi) Refuzarea banilor (Joi, 11 aprilie 2013, 20:03)

o

Nick Arden [anonim] i-a raspuns lui gaspy

As fi curios sa stiu care este statusul financiar al mamei tale astazi. Ce a realizat pana acum? Are masina? Ce marca? Are casa ei? Cate dormitoare are? A vazut Parisul si Londra? Raspunde te rog ca sa imi pot face si o imagine despre mediicii care traiesc numai din salariu.

raspunde trimite

+2 (4 voturi)

cinematografic (Joi, 11 aprilie 2013, 10:05) Dragos [anonim]

ar putea fi un film, sau nu o miniserie de 6 episoade x45' cu trei puncte culminante la sfarsitul ep2, 4 si 6. dar stai. nu cumva si in filmul romanesc sunt cam aceleasi controverse din medicina

raspunde trimite

+13 (13 voturi)

(Joi, 11 aprilie 2013, 10:06) gabriela [anonim]

...

Exemplul acesta este unul care face diferenta dintre un OM ADEVARAT si restul. Din pacate ‚resturile’ predomina, insa nu acopera, nu pot matui ceea ce se ridica si patrunde ca o raza de lumina. Sunt multi astfel de oameni -din diverse domenii- care fac lucrurile sa mearga, dar nu suficienti, trebuie sa ai norocul sa-i intalnesti şi speranta ca ei vor ‚domina’.

raspunde trimite

+5 (23 voturi)

neinteligibil (Joi, 11 aprilie 2013, 10:11) inlocsadorm [utilizator]

ce scriitura mediocra! si cat de manipulativa! o rusine! o lunga introducere lacramos telenovelistica doar pentru victimizarea, pe final, a unui medic arestat pentru mita. mita solicitata in avans, negociata si incasata inaintea executarii actului medical. nu plata tacuta, nu atentie izvorata dintr-o mila ipocrita, "ochi incercanati, ten pergamentos". acest psihiatru care a invatat carti la metru cub ne ia de prosti sau e orb ca o cartita. ne povesteste intai de chirurgul care i-a operat tatal, coplesit de recunostinta pentru cartea cu autograf oferita drept multumire,

apoi isi deplange colegul arestat pentru mita. avea doar 1000 de dolari in buzunar, un mizilic, cat dai pe carti intr-o vizita la librarie.

raspunde trimite -4 (8 voturi) mai bine dormi (Joi, 11 aprilie 2013, 19:09) chirurg [anonim] i-a raspuns lui inlocsadorm +4 (8 voturi) ce trist (Joi, 11 aprilie 2013, 20:11) inlocsadorm [utilizator] i-a raspuns lui chirurg

o

stimate student, daca tu nu ai instrumentele necesare evaluarii unui text, daca nu intelegi melodrama ieftina, de prost gust, daca vocabularul tau limitat te face sa te indignezi caraghios la citirea cuvantului "scriitura", nu e vina ta. esti un alt produs mediocru, confuz si infatuat al unui sistem mediocru, confuz si infatuat, la fel ca semnatarul acestui text descalificant. de ce e manipulativ textul? doctorul arestat a conditionat actul medical, nu a acceptat o plata tacuta, informala. nici un medic nu a fost arestat in romania pentru banul strecurat, la final, in buzunar. acest psihiatru pledeaza de fapt pentru un tarif informal platibil de pacienti pentru ca medicului trebuie "sa i se dea ce e al lui". textul e manipulativ fiindca incepe caldut si lacramos, medicul primeste fiindca altfel ar muri de foame, dar nu a cere niciodata, si se termina in forta cu "trebuie sa i se dea ce e al lui" si 1000 de dolari sunt un fleac, 2 carti mai groase. apoi textul e asimetric si in privinta medicilor. intai aflam ca ca elita universitara e frivola si superficiala, nu pentru tratate accepta bani ci pentru cate un ac de cravata cu diamante sau stilouri de lux. studentii sunt lenesi si cam hoti, putini fac pe bune cate o lucrare de licenta. iar mai apoi aflam ca de fapt medicii sunt niste martiri care plang infundat in parcare apoi purced eroic la treaba, cu halatele patate. va sa zica textul e descalificat, mai ales pentru un psihiatru. pacienti, feriti-va de el.

raspunde trimite

-1 (1 vot) (Joi, 11 aprilie 2013, 23:50)

.. charlie [anonim] i-a raspuns lui inlocsadorm

0 (8 voturi) austriaca? (Joi, 11 aprilie 2013, 20:27)

Aramis [utilizator] i-a raspuns lui chirurg

haida-de domnule chirurg, exista precizie romaneasca, neaosa, e mai buna ca toate preciziile mondiale la un loc. Stii de care precizie vorbesc: de cea cu care banii de spaga se baga pe sest de catre medic in buzunar, sau se dau asistentei in plic. De unde se iau tot pe sest

raspunde trimite

+1 (15 voturi)

impresionant

(Joi, 11 aprilie 2013, 10:17)

... Marinela [anonim] si, in acelasi timp, datator de incredere, speranta. Felicitari dle doctor, stiu ca

...

exista oameni frumosi ca dvs, avem nevoie de astfel de oameni. Si nu doar in

spitale, peste tot

in scoli, pe campuri, pe santiere, ...

in

biserici

din pacate,

... raportul este de 1 la 1000 sau 10.000 sau 100 000

...

Dzeu stie, dar nu conteaza,

... important e ca ei exista si nu suntem pierduti de tot.

raspunde trimite

+6 (10 voturi)

nimic nou sub soare (Joi, 11 aprilie 2013, 10:22) Toruk [anonim]

Domnule doctor, problemele nu sunt la noi pacientii!Scrieti un text pentru doctori ,ii cunoasteti foarte bine,medicii sa-si faca ordine in familia lor.Noi bolnavii nu avem decat sa va luam asa cum sunteti buni ,spagari,de multe ori nepregatiti,de foarte multe ori oameni de omenie.Despre cum sa fie sistemul de asistenta medicala in Romania ati gresit "adrisantul'.Intre voi, medicii,trimiteti-va scrisori!Noi bolnavii avem treaba doar cu durerile si bolile ce indiferent ca traim in lumea bogata sau in Romania vin peste capul nostru.

raspunde trimite

+6 (12 voturi)

doctorii fara de arginti sunt numai cei din icoane (Joi, 11 aprilie 2013, 10:22) Jaan [anonim]

E un demers laudabil. Confesiunea unui medic e ceva rar. Actul de a scrie, in sine, nu e la indemana oricui (desi unii o fac, indiferent daca au aplecare, fara sa se gandeasca ce forta au cuvintele). Am privit lumea medicala prin ochii dvs, dintr-o alta perspectiva. Nu reusesc sa inteleg insa un lucru din tot ceea ce ne-ati marturisit

aici. De unde nevoia de a apara colegii care au luat recent mita? Stim ca viata

doctorilor e grea, stim ca nu oricine ar putea face meseria asta si banuim ca nu e usor acolo, sub halat. Condamnati atata de vehement "sistemul", dar simtiti nevoia sa va aparati colegii care NU FAC CINSTE MESERIEI DVS. De ce? Nu exista dubii ca "au luat". Altii poate n-au fost prinsi inca. Asa cum vad eu tonul de final al acestei

confesiuni

ei

nu nu sunt cu nimic mai prejos decat cei care-si fac din integritatea

... morala o piatra de neclinitit. Doar pentru ca le e greu? Nu, domnule doctor, meseria dvs nu trebuie sa absolve pe nimeni de acest gen de vina. Hotul neprins e negustor cinstit si e cazul atator altor doctori care fac acelasi lucru. Nu va solidarizati in asta! Nu au o justificare destul de nobila pentru a fi aparati! Condamnati mercenarii din meseria asta, nu-i mangaiati pe crestet!!! Au existat "doctori fara de arginti' care au trait in mizerie totala. Dar ei exista numai in icoane. Cu respect pentru misiunea pe care o aveti si pentru vietile pe care le-ati salvat.

raspunde trimite

+7 (9 voturi)

of (Joi, 11 aprilie 2013, 10:23) IePe [utilizator]

mi-as dori sa intalnesc doar doctori care primesc. si nu cer. pana acum, n-am intalnit doctori care cer. mi-e frica cand il voi intalni, si nu doresc nimanui sa il intalneasca. am intalnit un doctor care a refuzat sa primeasca. i-am multumit cum am putut mai bine, recunostinta pentru efortul rutinat si epuizant dar atent totodata. mi-as dori sa se schimbe lucrurile astea si am incredere ca se vor schimba in bine.

raspunde trimite

0 (12 voturi)

Sunt si medici onorabili (Joi, 11 aprilie 2013, 10:24) Gedo [anonim]

Va felicit domnule doctor pentru luciditatea cu care ati "radiografiat"o parte din sistem.Cred ca e datoria medicilor sa lupte impotriva celor care nu le recunosc munca si valoarea.Sa aiba de partea lor pacientii ,si,impreuna sa-i intrebe pe guvernanti ce fac cu banii din sanatate.Inca o data va felicit si va doresc sa rezistati AICI.

raspunde trimite

+1 (13 voturi)

Iulia [anonim]

Felicitari DOMNULE DOCTOR! pentru sinceritatea dvs., pentru modul transant in care alegeti sa spuneti totul. Nu am pe nimeni care sa lucreze in sistemul sanitar, dar mi-am pierdut tatal pentru ca acest sistem nu l-a putut ajuta. Asa cum spuneti: "nu are voie sa ramana asa" dar se mai poate oare? Ne-am transformat intr-un popor de oameni bolnavi si tristi, ne mai bucuram doar

de Paste si de Craciun in rest

plangem in noi. Pana cand?

... Ma inclin cu sufletul in fata Dumneavoastra.

raspunde trimite

0 (12 voturi)

Un adevar cunoscut si iata rostit (Joi, 11 aprilie 2013, 10:41) Nicolae [anonim]

Foarte interesant. As vrea sa-l cunosc pe acest Domn (nu, nu am gresit cand am folosit majuscula D). Dupa parerea mea, este mult peste Raed A pentru care niste romani au iesit in strada.

raspunde trimite

+11 (11 voturi)

salarii mari, fara spaga, sanctiuni mari, respect (Joi, 11 aprilie 2013, 10:41) patient [anonim]

Ceea ce fac medicii romani este demn de admirat si trebuie sa aiba salarii pe masura, adica enorme. In discutie este exclusiv conditionarea actului medical, daca nu dai, mori. Si de aici, toate seria de mizerii. Medicii romani nu trebuie sa se caciuleasca pentru cateva sute de lei, ei trebuie sa aiba oficial aceste venituri. Si nici oamenii simpli nu trebuie sa moara pentru ca nu au bani. Pacientii agresivi trebuie controlati la intrarea in cabinet, simplu. A scos cutitul, face inchisoare, simplu, nu medicul trebuie sa stea cu gandul si la asta. Medicul trebuie sa stea cu capul la carti si la ce are sub cutit, nu daca ii scapa pacientul ceva. Respect pentru medicii de la Gr. Alexandrescu dar convorbirea lor nu este demna de munca lor. Salariile sa le creasca de 10 ori, sa nu mai ia nimeni spaga, nicaieri, sa nu se mai faca tot felul de afaceri penibile, malpraxisul sa fie aspru sanctionat. Simplu, nu?

raspunde trimite 0 (2 voturi)

o

salarii mari, fara spaga, sanctiuni mari, respect (Vineri, 12 aprilie 2013, 13:07) DoinaP [utilizator] i-a raspuns lui patient Nu aveti senzatia ca, oricat ar creste salariul medicilor, al profesorilor,

invatatorilor

etc,

ei ar lua si ar pretinde in continuare? Sau daca nu ar pretinde ar

...

Sigur ca nu

... sugera tacit prin comportamentul fata de bolnavi, fata de copii in scoli

toti iau sau conditioneaza, ferice de cei care NU, dar societatea este plina de cei

care DA. Cu totii cred ca stiti cum se aduna in zilele noastre la scoala, un fond pentru cadou de 1 sau 8 martie: cea mai tupeista si vulgara mamica merge la "doamna", o intreaba ce are nevoie si i se spune: datoria la intretinere lasata intentionat neplatita de cateva luni bune, stiind ca va sa vina aceste "sarbatori",

concediu in Grecia

Aceleasi

pretentii le au si medicii. Dar si romanul greseste,

.... clar, atunci cand la internare, nici nu-si scoate pachetul de parizer si prosopul din papornita ca imediat incepe sa fosneasca milioanele in plicuri.

raspunde trimite

+10 (14 voturi)

vai de mine! (Joi, 11 aprilie 2013, 10:42) Dana [anonim]

Vreau sa cred medicul care a scris articolul ne transmite ca vina statului nu e ca a arestat cei 2 medici care au luat spaga ci fiindca nu salarizeaza motivant medicii!

Daca nu, extrem de subiectiva si ...

lacrimogena

abordarea. Da, meseria de medic e

grea si deosebit de grea, dar articolul nu spune / eludeaza extrem multe! Nu vorbeste despre umilintele la care sunt supusi pacientii, despre conditionarea actumului medical de primirea plicului, despre situatiile in care VORBIM DE VIATA SI DE MOARTE. Oare lunar medicii aceia cate "tratate" de medicina ajung sa-si permita a cumpara? cU TOATE ASTEA TOT E MAI IMPORTANT PLICUL DECAT SA SALVEZI VIATA A TREI COPII. Despre a fi oameni indiferent de cat de grea e profesia pe care o alegem cand vom vorbi?

raspunde trimite +2 (2 voturi) erata (Joi, 11 aprilie 2013, 10:51) Dana [anonim] i-a raspuns lui Dana *conditionarea actului medical raspunde trimite 0 (6 voturi)

o

o

o umila parare (Joi, 11 aprilie 2013, 19:56) Crisu [anonim] i-a raspuns lui Dana

Aveti dreptate,sunt multi medici care conditioneaza actul medical,dar asta nu inseamna ca toti fac asta.Mentalitatea omului de rand ,care nu a avut de-a face cu sistemul medical este gresita de multe ori.Intrebati orice pacient din spital,daca crede ca a fost tratat bine doar pt ca a dat bani si v-a spune ca da.Cei care nu au avut posibilitatea de a da bani vor gasi motive ca nu au fost tratati corespunzator.Realitatea e alta:nu am intalnit inca medicul care sa trateze prost sau insuficient sau sa dea un tratament nepotrivit cu buna stiinta doar pt ca nu a primit spaga.Fiti realisti,credeti ca facem medicina ^6ani si apoi rezidentiat 6 ani ca apoi sa ne supunem pericolului de malpraxis intentionat,ca nu am primit spaga? Cine ar face asta?Asa ca oameni buni mergeti la medic,nu dati spaga dar de tratat tot veti fi tratat bine si daca boala are leac va veti vindeca.Nu iau apararea nimanui,fiecare cu pacatele lui,dar si voi pacientii gresiti,si de multe ori aveti asteptari poate prea inalte si asteptati de la medic sa fie si consilier,Spuneti ca vb repede si va repezesc multi medici,acesta e riscul si realitatea cruda:prea multi pacineti la un singur medic,asa ca majoritatea dupa un timp ,se rezuma la a explica pe scurt boala si necesitatea tratamentului, si trec la urmatorul pacinet.Cu privire la comentariul cu salvatul a trei copii vs plicul cu bani,ati vazut vreun medic care sa stea langa 3 copii si sa nu-i ajute pt ca nu a primit plic?Daca da,depuneti plangere la politie dar nu mai faceti astfel de acuzatii generale la adresa medicilor,ca nu suntem toti la fel. Eu din articolul de mai sus,nu am inteles ca le ia apararea celor 2 medici din Bucuresti,ce pur si simplu am inteles ca acest medic ,incearca sa arate si ce sta in spatele unui halat alb,ca suntem toti oameni cu greseli si ca problema cu spaga este de condamnat dar trebuie rezolvata cauza ,

raspunde trimite

+2 (2 voturi) cu exceptia lui Ciomu (Joi, 11 aprilie 2013, 20:31) Aramis [utilizator] i-a raspuns lui Crisu

chiar ati vazut creun doctor roman condamnat pentru malpraxis? Nu, pentru ca seful de la colegiul medicilor e si el "baiat de gasca", si dar din dar se face rai. Dar tot pentru ei

raspunde trimite

+1 (1 vot) realpolitik (Vineri, 12 aprilie 2013, 8:51)

un trecator [anonim] i-a raspuns lui Aramis

Colegiul Medicilor NU are atributia legala de a judeca malpraxisul. Asa suna legea din Romania, deci "baiatul de gasca" de care vorbiti NU are cum sa dea rezolutii de malpraxis.

raspunde trimite

+2 (14 voturi)

comentariu (Joi, 11 aprilie 2013, 10:43) gabriela stoica [anonim]

De multa vreme nu am mai avut sentimentul respectului si admiratiei pentru cineva. Mi-as dori ca viata dvs. de medic si om sa fie reprezentativa pentru cat mai multi doctori romani. Va doresc sa nu mai plecati si, la capatul drumului, sa nu aveti regrete.

raspunde trimite

+2 (12 voturi)

eu as privi altfel Ana [anonim]

...

(Joi, 11 aprilie 2013, 10:50)

Ok, doctorii castiga putin. Foarte putini bani cinstiti. Dar daca ai fi inginer? Sau economist? Sau jurist? Muncind cinstit, la stat sau la privat, pe un salariu similar. Cine v-ar mai da plicul slinos, dar cu ceva in el, mult-putin, cat o vrea bolnavul? Sau oamenii aia nu ar avea nevoie de bani?

raspunde trimite +7 (7 voturi)

o

Venituri din munca prestata! (Joi, 11 aprilie 2013, 15:16) oscar [anonim] i-a raspuns lui Ana Daca esti inginer si constati ca veniturile nu-ti ajung:

  • - ori iti plangi peste tot de mila ...

  • - ori cauti un "job" mai bine platit ...

  • - ori te angajezi "part-time" si la o alta firma ...

  • - ori incerci sa te specializezi ...

  • - ori iti schimbi meseria

...

te faci "militian" si iei si tu spaga cu radarul din dotare!

PS: Sunt inginer si iti pot spune ca se poate trai bine si fara "plic" si fara servici la "stat'.

raspunde trimite 0 (6 voturi) a (Joi, 11 aprilie 2013, 20:06) crisu [anonim] i-a raspuns lui Ana

o

Oamenii aia,nu stau inconjurati de boli toata ziua,nu trebuie sa isi cumpere manusile de protectie si alte lucruri pt spital din cauza lipsei de fonduri,E plina tara de TBC si SIDA si hepatite c,b si noi ca medici nu avem asigurat un minim de protectie de multe ori.Multi dintre pacineti nu stiu ca sunt infectati iar altii care stiu nu spun pt ca isi doresc ca mai fie si altii ca si ei.Asta e diferenta,nu spun ca manusile costa 1000 dolari,ar fi absurd.Dar am ajuns la culmea rabdari sa vad cum medicii sunt bataia de joc a tuturor.Aveti dreptate mai bine faceam politehnica,sau ASE sau orice altceva ,la fel si colegii mei,sa nu mai dea nimeni la medicna pt ca dupa 12 ani de studii, ai un salar de 1000 ron si infirmiera din spital castiga mai mult ca tine si maturatorii de strada au salar de 800 ron,Asta e solutia,sa vedem cine va mai trateaza si cum va fi mai bine.

raspunde trimite

+2 (4 voturi) Fiecare isi alege meseria (Vineri, 12 aprilie 2013, 1:07) Ana [anonim] i-a raspuns lui crisu

nu tin partea medicilor, putini sunt cei care trateaza pacientii cu un dram de consideratie fara spaga. spui ca dupa 12 ani de studii ai salariul aproape ca un maturator de strada de parca maturatorul ala nu e important. ia sa nu mai mature nimeni strada, sa nu mai lucreze nici o femeie in croitorii pe un salar mizer de 600 ron, sa vedem domnule doctoras cum e cand ti se strange gunoiul la usa ca nu ti-l ridica nimeni. Nu mai desconsiderati celelalte meserii mai putin platite sau mai putin scolite ca fara ele nu prea ar fi usor. Ia incearca sa pui tu caramida pe caramida sa-ti faci casa singur. sau cum faceau bunicii sa-ti faci tu singur caramizile din pamant sa vezi atunci ce important e zidarul ala si hamalul ala ce cara roaba cu beton si cate si mai cate. multi pt ca au familii acasa, copii, ca provin dintr-o familie care nu l-a sprijint catre un liceu macar. dar asta nu-l face mai putin sau mai mult onorabil decat un doctor. indiferent de meseria pe care o ai fa-o bine si fara spaga si vei avea onoare. restul sunt vorbe in vant. multi au salarii mici in Romania, nu doar doctorii . Nu zic ca nu ar fi bine sa primeasca mai mult, la fel si ceilalti, dar asta nu scuza spaga. dupa cum au spus si altii fiecare stie la ce se inhama. studentii la medicina stiu care

e situatia financiara, la fel stie si tanti de la croitorie, si zidarul, si maturatorul de strada, si fiecare stie cand isi alege o meserie care sunt compensatiile.

raspunde trimite 0 (2 voturi) scuze (Joi, 11 aprilie 2013, 23:55) charlie [anonim] i-a raspuns lui Ana dar, nu cred ca se pot compara :) raspunde trimite

o

0 (0 voturi) se pot compara (Vineri, 12 aprilie 2013, 11:49) Ana [anonim] i-a raspuns lui charlie

@ charlie ai pantofi? ai haine? ai casa ? ai masina?

te rog dezbarca-te , descalta-te, fa-ti singur cort ori casa, mergi pe jos

descult ...

... daca pt tine nu valoreaza nimic pantofii, hainele, casa, masina la care cineva a muncit ca tu sa le ai. nu le-a facut gratuit dar si medicii au salar, poate e mic, dar si tanti de la croitorie tot salar mic are. as vrea sa vad pe careva sa zica: mie nu-mi trebuie haine (nu vorbesc de triburile din africa sau mai stiu eu unde, ci de aici de la noi) tu spui ca nu se compara ca munca pt a face haine nu e importanta. te rog nu te mai imbraca. vezi cat ai putea rezista. fiecare meserie isi are rostul ei. tot ce folosim si luam de-a gata ca nefiind important sa vezi ce important devine cand nu-l mai avem.

raspunde trimite

+3 (19 voturi)

Rusine

(Joi, 11 aprilie 2013, 10:58)

... val111 [anonim]

Ce frumoasa Oda spagii si necinstei ! Penibil, domnule doctor ! Adica un doctor ia spaga 1000 de euro ca sa nu lase sa moare cu zile un om si noi trebuie sa il plingem ca sunt scumpe cartile de medicina ! Ce-ar fi sa-i cereti vreo mie doua spaga in Canada unui pacient pe moarte domnu

doctor ? Aveti tot dreptul ca un ceas Rolex este mult pentre salariul dumneavoastra !

raspunde trimite -1 (9 voturi) realpolitik (Joi, 11 aprilie 2013, 11:43) un trecator [anonim] i-a raspuns lui val111 +4 (8 voturi) asa e cand vorbim dupa ureche (Joi, 11 aprilie 2013, 16:30) alex00 [utilizator] i-a raspuns lui un trecator

o

http://www.thestar.com/news/canada/2013/01/22/canadian_doctors_made_307482_

on_average.html

problema este ca atunci cand doctorul s-a angajat a stiut pe ce se angajeaza, prin urmare faptul ca i se pare ca salariul lui mic justifica coruptia este cam deplasat

raspunde trimite

+1 (1 vot) realpolitik (Vineri, 12 aprilie 2013, 11:49) un trecator [anonim] i-a raspuns lui alex00

Medicii care au prilejuit aceste discutii sunt chirurgi si anestezisti. Putem sa producem un link si cu veniturile omologilor lor canadieni? Multumesc!

raspunde trimite

+5 (7 voturi)

Nu. (Joi, 11 aprilie 2013, 11:08) Monica Pamparau [anonim]

"abia atunci halatele noastre sunt patate cu plicurile slinoase in care oamenii isi pun banutii pentru doctor.

Ca sa ii dea ce e al lui.

Onoarea pe care altcineva i-a luat-o."

Eu as spune ca aici nu este echitate. Sunt de acord ca onoarea a fost luata, fara doar si poate, dar totusi, nu este treaba si nici vina omului care asteapta sa fie operat sau asteapta pe hol un parinte sau un copil sa fie operat de a-i restaura onoarea medicului pentru care actul medical ar trebui sa fie prioritar. Pot sa adaug de exemplu, fara a incerca sa fiu zeflemitoare, unde este onoarea celui care, desi cotizeaza ca orice salariat/pensionar la stat pentru Sanatate, poate nu mananca o saptamana pentru a avea sa dea unui medic de a carui pregatire depinde viitorul lui sau al celor dragi lui? Doar o intrebare. Nu vreau sa spun ca este vina sistemului, deoarece am invatat, avand tot 33 ani, ca fiecare dintre noi alegem modul de a trai si de aceea nu pot gasi justificarea unui astfel de mod de a gandi prin recapatarea onoarei.

raspunde trimite

+10 (12 voturi)

Unde sunt valorile morale ? (Joi, 11 aprilie 2013, 11:08) Un Pacient [anonim]

Nu poti sa ai compasiune pentru cineva care ia spaga, care conditioneaza actul medical de o anumita suma, care te-ar lasa sa mori sau te-ar trata cu foarte mare indiferenta daca nu ii dai ATENTIA. Povestea este trista, dar tot nu poate sa scuze mijloacele, IEI SPAGA, NU AI VALORI MORALE !

raspunde trimite

+11 (13 voturi)

1000 dolari = 2 luni de munca pentru unii (Joi, 11 aprilie 2013, 11:12) MirelaV [anonim]

Am o stima deosebita pentru "anumiti" medici. Am intalnit si persoane de acest fel dar de cele mai multe ori m-am lovit de medici total incompetenti, nepasatori sau interesati. Cum credeti ca se simte o mama care intra cu copilul de un an si trei luni in cabinet la medic si i se spune textual:" Ah, dermatita atopica, cu asta nu se castiga bani, preferam un astm bronsic" urmat de "Facem un tratament injectabil, nu te priveste ce contin doar ca sa stii ca o sa-ti vinzi casa pentru ele". Am plecat trantind usa. Intre timp copilul a dezvoltat si astm bronsic alergic, am gasit un medic pediatru alergolog care l-a tratat ani buni, l-a stabilizat si caruia ii voi pastra recunostinta vesnica. Dar pe un medic care are in buzunar doar intr-o zi 1000 dolari (salariul pe 2 luni

pentru unii pacienti) nu il voi respecta niciodata si il voi evita mereu indiferent de motivatia banilor.

raspunde trimite +3 (7 voturi) din pacate (Joi, 11 aprilie 2013, 15:26) Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui MirelaV

o

nu. Nu-l vei evita, daca vei fi pusa intr-o situatie disperata, cand TIMPUL conteaza si nu e suficient ca sa cauti un ALT medic respectabil. Vei scoate banii cu disperarea omului care-si da si camasa de pe el ca sa scape de necaz. Sunt perfect de acord cu tine in privinta ACELOR medici pentru care cinismul a depasit limitele bunului simt, iar juramantul lui Hipocrat e doar o poveste de adormit copiii.

raspunde trimite

+14 (14 voturi)

Viata medicilor (Joi, 11 aprilie 2013, 11:18) Barbu Gheorghe [anonim]

M-a tulburat postarea asta.Am fost prieten cu dr. Lascu Marin,cel de care spune ca s-a spanzurat.Fiind in Franta,in 1995 la o specializare( 6 luni),profesorul francez mi- a zis :"E crunt,e mizerie, la voi in Romania"". L-am intrebat de ce zice asa ceva.eu demonstrandu-i ca stiu nu doar medicina ci si (mai bine ca el) Istoria Frantei,a Religiilor etc.Mi-a raspuns senin : "Cind un chirurg de varsta ta,vine in Franta cu autobusul,isi trage carti la copiator si nu-si permite o viata linistita si concedii in zone de lux,inseamna ca e mizerie".Da, in 1995,plecasem cu autobusul,ca din vestul Romaniei era mai ieftin,(puteam duce bagaje,masina-Dacia 1300- am lasat-o familiei),stateam intr-un salon de spital,mancam la spital cu personalul,mi-am copiat toate cartile din biblioteca lor si o mare parte din experienta lor.Le-am demonstrat ca pot opera o hernie,o apendicita in 10-15 minute,ca pot face si chestii complicate,ca am manualitate si simt clinic. Totusi profesorul m-a intrebat: "Cum de te lasa sindicatul sa lucrezi asa?" . Nu am inteles sensul intrebarii,apoi mi-a explicat : " Ömule,daca tu operezi 4-6 pacienti pe zi,in 4-5 ore,zilnic,,primul lucru este ca iti devalorizezi munca ta,a doua este ca lucrezi si in locul altora-unii nu exista-,in plus fiecare medic trebuie sa aiba arondate 2 asistente,o statisticiana,dta le pui pe ale dtale sa lucreze-in plus- prea mult,si spitalul nu angajeaza personal,ca ii convine,dar nici nu te plateste in plus. Tu trebuie sa faci 3-4 operatii pe saptamana,minim 1,5 ora interventia,-deci opereaza incet,dar sigur-apoi trebuie sa te ocupi de cei operati,de formularistica,de stiinta-lucrari stiintifice-trebuie sa citesti,mai trebuie sa ajuti pe altii.Daca tu doar operezi mult nu e corect,pentru

tine,pentru sindicatul tau (suprasolicitezi oamenii),pentru spital nu face angajari,pentru stat, ca nu aduna impozite".Ce sa-i spun: ca daca operez mai castig ceva ? ca am doar o sala si trebuie operat repede ca sint si alti ? ca am salariul mic ?

raspunde trimite 0 (0 voturi) Viata medicilor (Vineri, 12 aprilie 2013, 13:16) DoinaP [utilizator] i-a raspuns lui Barbu Gheorghe

o

D-le doctor Barbu Gheorghe, 1995 ziceti? Adica acum aproape 20 de ani? Cred ca stiti cat de departe este, inca, aceasta mentalitate, a medicului francez care v-a apostrofat , aici in tara. Pentru ca se perpetueaza proastele obiceiuri. Studentii la medicina si medicii de pe aici care sustin ca nu pleaca la drum cu ideea de a lua, vor sa intre la categoria "nici usturoi n-am mancat, nici gura nu-mi miroase". Sa dea Dumnezeu sa fie asa, dar , pe masura ce trec anii, gandurile astea bune nu prea se regasesc in spitale.

raspunde trimite

-1 (13 voturi)

raspuns (Joi, 11 aprilie 2013, 11:19) mihaela [anonim]

+1 (11 voturi)

Multumim pentru ganduri (Joi, 11 aprilie 2013, 11:22) sieempi [anonim]

Cel mai bun articol care descrie sufletul unui medic aflat intre un sistem napastuit si neintelegerea lui (sistemului) de catre pacienti.

raspunde trimite

+2 (10 voturi)

Romani am fost, romani sintem (Joi, 11 aprilie 2013, 11:22) Anonim, fluier [anonim]

Domnule Doctor, multumesc. Mai sint si romani,mai sint si doctori romani in fata carora sa zambesti, cu respect si prietenie, fara teama, jena sau alte retineri. Voi, doctorii, aveti nevoie sa va curatati grupul. Noi, romanii, avem nevoie sa ne

curatam, sa plivim buruienile. Politicienii sint de vina? De ce nu gasim o cale sa-i

dam jos, ne-o fi lene sa muncim in locul lor si sa facem lucrurile bine? Pentru ca autorul acesto randuri ne arata ca se poate, inclusiv ca se poate gasi un angajator, tot roman, care sa inteleaga. Domnule Doctor, multumesc. Am dat bani doctorilor, asistentelor, infirmierelor - pentru ca am vrut sa dau, pentru ca am vrut mai multa atentie, fara sa mi se ceara sau sa mi se conditioneze actul medical. Si acum cred ca oamenii carora le-am dat bani meritau si merita, chiar mai mult. Din pacate, cred ca propria lor parere si propriul lor respect de sine sufera, de aceea au de pierdut.

Unii pleaca dincolo cu avionul, altii cu streangul de gat multumesc ca ati ales Romania.

...

Domnule Doctor,

raspunde trimite

-1 (15 voturi)

Copleşitor de frumos! (Joi, 11 aprilie 2013, 11:24) Cecilia Badea [anonim] +6 (8 voturi) Adevarat, nu frumos !! (Joi, 11 aprilie 2013, 12:55)

o

solar [utilizator] i-a raspuns lui Cecilia Badea Doamna, pentru ce vedeti dv ca acest articol e

frumos?

. Articolul este tragic,

... dramatic de adevarat !! Sunt tata a doi copii , medici. fata si baiat. Cu cativa ani mai mari deca autorul articolului.Tot ce spune aici medicul autor este discutat zilnic in familia noastra. Viata lor se desfasoara sub ochii nostri, zi de zi, cu a nepotilor mei cu tot.(am si sotie si in acest an vom implini 50 de ani de casatorie) .Din

pensiile noastre , atat cat sunt , trebuie sa ii ajutam . Pentru ca sa NU IA spaga !! Pentru ca nu suntem nici unul de acord cu spaga,dar nici cu salariile pe care le iau dupa zeci de ani de studiu. Ca ani de studii nu exista medic pe lumea asta care sa nu aiba cativa ani in plus ca estul salariatilor.Cu ce sunt ei mai prejos in fata ziaristilor, a tuturor celor care fac si impun morala societatii decat judecatorii , advocatii, in general juristii acestei tari? Copiii mei au avut colegi de clasa, cum au si ai tuturor parintilor cu copii. Unii s-au facut medici, altii juristi, isi cunosc potentialul, capacitatea de a rabda, de a alege , de a fi altruisti sau exigenti, sau

buni sau rai

"Juristii " iau de la statul roman salarii incredibille, medicii la limita

... subzistentei. Este cumva mai aproape Dumnezeu de ei decat de medici? Medicii pleaca cu duiumul in strainatate si nu cred ca e totusi o placere nebuna sa pleci in lumea mare. Ati vazut pe vreunul din justitie sa plece dupa munca in strainatate? Da , opinia publica acuza pentru spaga( si inca ce spaga !) pe cei din justitie. Aceeasi opinie publica care, ajunsa in fata celor din justitie , scoate bani si mai grei din buzunar . Opinia publica = aceeasi societate care legal acorda salarii nesimtite

cu o generozitate mai mult decat suspecta si total nejustificata ...

moral Iata de ce

ma intreb, cand nu vom mai fi noi cu micul nostru ajutor in spatele copiilor nostri medici, ce vor face? Cu cine vor timite copii la scoala, ,cine-i va supraveghea la lectii ori va sta cu ei bolnavi fiind ?

raspunde trimite

+5 (5 voturi)

La fel de importanti suntem fiecare dintre noi (Joi, 11 aprilie 2013, 11:27) Ciprian Dragne [anonim]

Buna ziua, Felicitari! Sincer si concret! Dar, precis ceva asemanator ar scrie si un judecator sau un politist, sau un profesor, sau un inginer sau un primar sau chiar un politician, daca ar fi sinceri. Despre mizeria din sistem! Insa nu sunt destui inca, cei care sa le ajunga cutitul la os si sa aibe si o asemenea influenta ca domnul doctor! Adica nu auzim inca sau ne facem ca nu auzim despre regretele,reprosurile, plansetele celor de langa noi! Ele de fapt exista, se aud, e plina presa si tv-urile de ele! Nu le auzim inca suficient de tare ca sa si facem ceva pentru schimbare! A venit vremea sa invatam ca tara asta nu se poate salva singura, si ca depinde de noi, adica de noi toti! Nu poate veni salvare (sau mai bine spus o ameliorare, caci vreo salvare nu se intrevede inca) de la un singur om, ci de la noi toti, fiecare din locul lui! Sau mai bine sa ne intrebam, mai vrem sa fim o natiune? Fiecare e important,si femeia de serviciu si presedintele tari! La fel de importanti suntem fiecare dintre noi, oriunde am fi! Dar sanatatea e cea mai importanta mai de pret si mai scumpa! De aceea si medicii sunt foarte importanti!

Sa aveti sanatate, Ciprian raspunde trimite +9 (11 voturi) Medic in Romania (Joi, 11 aprilie 2013, 11:50) vlad.pe [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian Dragne

o

Dupa 90, guvernele care au codus Romania au transformat breasla medicilor din una care impunea respect si admiratie in una defavorizata si aici ma refer mai ales la medicii aflati la inceput de cariera.

Am cativa prieteni doctori, multi lucreaza sau au lucrat in strainatate, cu totii imi spuneau ca in spitalele romanesti de stat sunt prea multi medici specialisti, multi care au functii inalte, salarii grase insa care nu fac mai nimic pentru pacienti, de

exemplu dr. Bradisteanu de la spitalul Floreasca care opera doar VIP-uri, daca ma

duc eu sau voi sa ma operez la el, sa imi puna un stent, mi s-ar fi spus ca nu functioneaza aparatul, nu sunt materiale si sa ma duc la Municipal sa ma operez nu la Floreasca sau alti medici se orienteaza pe alte surse de venit, cum ar fi medicina alternativa, de exemplu medicul Constantin Erena, specialist în cardiologie la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Bucuresti care le recomanda pacientilor cumpararea unor holograme energetice care ar avea actiuni revoluţionare fata de toate medicamentele si remediile existente actualmente pe piață (poate face

hotnews o analiza

..

).

Prietenii mei imi mai povesteau ca in strainatate spitalele functioneaza foarte mult pe baza rezidentilor si doar a câțiva specialisti care ii monitorizeaza si ii indruma.

Interesanta campania Hotnews insa as dori sa aflu parerea medicilor care au plecat, pana la urma asta e problema, ce i-a determinat sa plece, ce i-ar determina sa se intoarca.

raspunde trimite -5 (5 voturi) Exista o mare diferenta (Joi, 11 aprilie 2013, 18:48) Alex [anonim] i-a raspuns lui Ciprian Dragne +6 (6 voturi) Despre mentalitatea unui viitor medic (Joi, 11 aprilie 2013, 19:31) Caracter [anonim] i-a raspuns lui Alex "LA DOCTOR II DAI SPAGA SA ITI SALVEZE VIATA" ...

o

Văd că eşti omniprezent, Alex.

Dacă ai avea simţul ridicolului

...

n-ai mai milita aşa de înflăcărat pentru ŞPAGĂ.

Prietene, Arafat afirma despre medici că li s-a creat posibilitatea de A AVEA BANII LOR. Prin colaborări cu clinicile private.

Tu, ca viitor medic, n-ai putea să-ţi iei ADIO de la şpagă - in favoarea unei colaborări cu clinicile private ? În afara CRITERIILOR foarte dure DE COMPETENŢĂ, nimeni, dar nimeni nu te ţine pe loc să câştigi LEGAL câţi bani doreşti.

raspunde trimite

0 (4 voturi)

Niai citit atat dar nu ai inteles nimic (Joi, 11 aprilie 2013, 21:23) Alex [anonim] i-a raspuns lui Caracter

Nu sant petru spaga

....

Spun

ca nu poti trai din mizeria de salar pe care ti-o acorda

statul si nu exista alta varianta.Iar asta cu privatu e o mare vrajala.Spitalele si

clinicile private sunt detinute tot de doctori care au colegii lor din spital prietenii lor

cu care fac afaceri intre ei

....

nu

ai loc nici in privat(in spital)Cabinetul tau sa il faci

de asemena ai nevoie de foarte multi bani,un ecograf e pe la 40 de mii de euro asa .. ca exeplu.Si poate ai dreptate poate dau in ridicol da nu suport sa vad cum eu si cei

ca mine suntem criticati atat de dur

....

omu

asta a relatat niste adevaruri si voi sariti

asa ca niste hiene ca ati auzit voi ca a luat unu o mie de euro spaga

iau 10 oameni dintr-un spital judetean ca un simplu cetatean

....

nu

totii doctorii

....

Da

spagi deastea

... e usor sa vorbesti asa

raspunde trimite

-3 (7 voturi)

Respect! (Joi, 11 aprilie 2013, 11:36) Balasa Violeta [anonim]

+9 (15 voturi)

abureala (Joi, 11 aprilie 2013, 11:46) Lght [anonim]

De fapt, ce vrei sa spui ? Ca ai plecat din tara din cauza dezastrului din sistemul de sanatate ? stiai asta dinainte sa incepi facultatea.

Daca as fi medic, probabil ca si eu as pleca, dar nu as incerca sa aburesc pe nimeni cu argumente de genul "sistemul m-a invins". as pleca pentru mai multi bani.

De aia doctorii iau spaga - vor mai multi bani punct. Vor masini scumpe cu numere cu "DOC". Nu vreau sa generalizez, nu toti vor numere cu "DOC".

Sora mea este medic primar intr-un spital din Bucuresti care arata ca toate celelalte. Si nu vrea sa plece. Desi garzile i s-au triplat (nu si salariul, care a scazut chiar) de cand unii dintre voi s-au carat. Iar conditiile sunt mai rele ca acum cativa ani.

Pentru sanatatea noastra, sper ca sunt mai multi ca ea si mai putini ca voi. Altfel, vom ajunge sa mergem la policlinica in Bulgaria.

raspunde trimite +2 (6 voturi) realpolitik (Joi, 11 aprilie 2013, 12:11) un trecator [anonim] i-a raspuns lui Lght Curand, o sa va fie foarte greu sa cautati medici in Bulgaria

o

Pleaca si ei in

... Occident. Spre desosebire de medicii romani, ei au in plus varianta Slovenia, care

absoarbe extrem de multi medici. raspunde trimite

+15 (15 voturi)

Doctori - o alta imagine (Joi, 11 aprilie 2013, 11:49) UnCititor [utilizator]

In 6 februarie 2012, pe tatal sotiei mele in urma unui RMN l-am diagnosticat cu o forma foarte agresiva de cancer. Pe el l-au operat la Spitalul 9 si da, au primit din plin. Nu le spun numele pentru ca nu asta este subiectul. Dupa operatie a mai trait o luna.

am trimis RMN-ul la clinici in Ungaria, Turcia, Elvetia si Germania. Clinici private, unde o operatie sa face pe bani multi. De la toate a venit acelasi raspuns:

inoperabil. Ca o anecdota, dupa ce ne-au raspuns detaliat problemei noastre, si ne- au recomandat sa nu il transportam, cei din Ungaria ne-au emis o factura de 150 EUR; pe care evident am platit-o, desi nimic nu ne obliga.

Ma intreb de ce romanii l-au operat si l-au chinuit? Orare pentru cele mii de eur platite? Oare ce i-a oprit pe Elvetieni din tentatia de a ne lua niste zeci de mii si nu i-a oprit pe romani sa ne ia 2000? oare ONOAREA?

raspunde trimite

+5 (9 voturi)

Greva. (Joi, 11 aprilie 2013, 12:05) Un_Oarecare [utilizator]

Medicii ar trebui sa faca greva pe termen nelimitat (dandu-si demisiile in bloc) si pana cleptocratii (politicienii) nu le rezolva problemele sa nu miste un deget. Daca nu fac asta inseamna ca le convine sa ia spaga si in acest caz inseamna ca este bine ca ii vaneaza pe capete si presa si lumea si DNA si politia. Este evident, o

farsa, o farsa a cleptocratilor, care vor sa devieze vina spre medici, dar cat timp nu fac asa cum au facut medicii in Cehia (demisie in masa) inseamna ca au alta fibra morala (si anume indoielnica). In concluzie, principalii vinovati sunt sefii colegiului medicilor din romania, pentru ca acestia ar fi responsabili cu initierea acestei masuri (demisie in masa a intregului sistem sanitar). La fel au fost luati la suturi si judecatorii de cleptocrati acum cativa ani. Judecatorii au oprit lucrul si pana nu li s-a rezolvat ce au cerut nu au venit inapoi.

raspunde trimite +1 (3 voturi) N-AU VOIE!!! (Joi, 11 aprilie 2013, 15:01) Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Un_Oarecare Legea le INTERZICE sa faca greva!! raspunde trimite

o

+4 (4 voturi) Fleoshk! (Joi, 11 aprilie 2013, 17:17) Un_Oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

Pai nu fac greva! Fac "greva" adica isi dau demisia in acelasi timp! La fel ca in Cehia, si astfel legea este eludata. Ce, este interzis sa te lasi de medicina?

raspunde trimite

+2 (2 voturi) realpolitik (Vineri, 12 aprilie 2013, 8:54) un trecator [anonim] i-a raspuns lui Un_Oarecare

ASTA este problema. Medicii nu au facut greva si nici nu dau semne ca ar fi dispusi s-o faca. Din pacate.

raspunde trimite

+7 (7 voturi)

Sistemul medical va costa la fel oricum !!!! (Joi, 11 aprilie 2013, 12:08) Alexandra [anonim]

Costa mult onorariul doctorului pentru efortul sau profesional? Ce credeti ca in statele dezvoltate este ieftin sa iti permiti tratament si ingrijire medicala? Mor oamenii cu zile pentru ca nu isi permit asigurarea medicala in statele democrate cu economii dezvoltate. Diferenta dintre sistemul nostru si cel din viitor (inevitabil vom ajunge si noi acolo) este ca viata unui pacient de multe ori este salvata de doctorul mult mai empatic decat un intreg sistem medical (atat doctorul cat si pacientul renunta la demnitate in schimbul foloaselor urmarite: tratamentul cel mai bun in schimbul pretului cel mai mare platit pentru tratament) fapt care uneori ii ajuta sa relationeze intro maniera mai umana decat cea strict formala doctor-pacient asigurat medical (ca restul nu conteaza oricum). In concluzie: aveti rabdare, ca o sa primiti ceea ce va doriti, dar oare ce va doriti? Vor veni vremuri in care numai adolescentii ai caror parinti au trudit si au economisit toata viata isi vor permite sa plateasca studiile facultatii de medicina in Romania (si nu doar medicina). Vremuri in care daca nu ai doua job-uri nu iti permiti rata la facultate pentru datoria pe care ai facut-o ca sa platesti studiile si cheltuielile implicite dar cand ai timp sa mai inveti? Vor veni vremuri in care un caz de malpraxis poate distruge reputatia si cariera de o viata a unui medic, iar simpla teama a unei eventuale asemenea situatii va anihila orice idee empirica a unui medic impotriva mortii, Isi vor asuma riscuri minime si vor da vina pe epuizarea oricaror proceduri medicale acceptate in profesie, asteptand moartea unor pacienti conform normelor legale decat sa incerce orice metoda salvatoare de frica malpraxisului. Nu vor mai exista miracole in medicina, ci doar tratament medical pentru care semnezi. Si pe acele vremuri doctorii vor avea vile si jeep-uri, dar licit. Vor fi si mai multi oameni care nu vor plati intretinerea ca sa plateasca tratamentul, dar vor face inca un credit bancar daca pot.

raspunde trimite

+5 (7 voturi)

sanatatea omului de rand. (Joi, 11 aprilie 2013, 12:09) voda stefan [anonim]

Domnule doctor Sunt ferm convins ca medicul. atunci cand apuca bisturiul, seringa, cateterul, etc, si incepe sa controleze pacientul prin cap, prin burta, prin plamani, prin ochi, nu trebuie sa se gandeasca la ziua de maine, la ce va pune copilului pe masa sau daca mai are bani de o pereche de manusi pentru urmatoarea operatie. la aceste lucruri trebuie sa se gandeasca angajatorul, care trebuie sa si raspunda de rezultatele muncii medicului, in solidar cu acesta. in cazul statului, banii colectati ca asigurare medicala sunt (spune guvernul) insuficienti. Spun eu; insuficienti cat sa fure ei si sa mai ramana ceva si la doctori. Uite as vrea ca domnul Doctor Diaconu sa fie numit macar secretar de stat la MS Si alti colegi ai sai si acesta sa fie inceputul reformarii sistemului medical din tara

noastra in asa fel incat sa se piarda mai putin de 5% din banii asiguratilor prin manariile guvernantilor. Si cred ca atunci medicii nu vor mai fi nevoiti sa se umilesca in fata taranului cu plic slinos ... RESPECT D-LE DOCTOR!!!

raspunde trimite +1 (1 vot)

o

Secretar de stat

(Vineri, 12 aprilie 2013, 11:10)

.... berger [anonim] i-a raspuns lui voda stefan

Sunteti un tip sau o tipa funny. Secretarul de stat tre sa aiba culoare politica, stimabile, sa accepte lesa si botnita, tre sa nu miste in front sau uitati in ce tara traiti?? Pe bune, wake up and smell the coffee! Daca poporul nu ar accepta o data la 4 ani tranchilizarea, da, atunci nu v/as lua in ras. Daca nu era Sergiu Nicolaescu sa bage niste fumigene, pariu ca in 89 poporul pleca fericit acasa cu cei 100 sau 200 de lei pe care ii promitea tovarasul de la tribuna cand incepuse agitatia??? : *

raspunde trimite

+6 (10 voturi)

Aveti o meserie demna de tot respectul,dar Vali Cel Batran [utilizator]

. . .

(Joi, 11 aprilie 2013, 12:10)

exista un dar. Ce ati fi Dvs. daca ceilalti din jur nu ar exista si implicit nici munca lor? Ati fi la fel de nevolnic ca oricare pentru ca innafara de medicina nu va pricepeti nici sa va legati sireturile ca lumea. De ce nu ar fi importanta munca pantofarului care va da incaltari, a croitorului care sa va puna haina(halatul alb la care faceti referire) in spate, a crescatorului de animale care sa va dea carnea necesara, a taranului, a otelarului, a politistului care va apara si cate si mai cate meserii care toate contribuie ca sa va si sa ne faca viata mai frumoasa si mai suportabila. Si ei invata carte nu numai dostorii si aceia trebuie sa manance sa se imbrace sa isi creasca copii si totusi lor celor anonimi nu le nimeni spaga si traiesc ca vai de ei, dar in demnitate, cu salariul minim pe economie. La aceste lucruri v-ati gandit vreodata domnule doctor? Si Dvs. cu meseria pe care o aveti faceti parte dintr-un tot in care funtioneaza din plin diviziune sociala a muncii asa ca moral nu aveti drepturi mai mari decat oricare membru al societatii pentru unul fara celalalt nu putem trai.In ce priveste spaga la medic, da ea exista si poate ca indirect sunteti profitorii spaimei omului in fata bolii sau al mortii si care e in stare sa dea si camasa de pe el unui doctor numai sa il faca bine. Problema e ca sunt multi confarati de-ai dumneavoastra care uita de pacient imediat ce a bagat plicul in buzunar. Mie personal mi s-a intamplat acest lucru. Am asteptat bolnav fiind in camera de garda

. . .

medical pe care il platie sotia mea 2 ore si cand sotia s-a dus sa il caute l-a gasit dormind. De asta ce spuneti? Respectati daca vreti sa fiti respectat spune un dicton si mult adevar mai ascunde. Numai bine va doresc!

raspunde trimite +2 (2 voturi) Nu toate meseriile sunt egale (Vineri, 12 aprilie 2013, 0:05) Daria [anonim] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

o

Iertati-ma, comparati un doctor cu un cizmar sau un croitor? Sigur, fiecare meserie are rolul ei pe lume, dar sa avem totusi simtul ridicolului. E ca atunci cand spui ca un pilot ar trebui sa fie platit la fel ca un functionar. Vorbim de raspundere uriasa,

atat la medici, cat si la piloti. Daca croitorul iti face o haina suie, sau cizmarul o pereche de ghete care te bat, nu moare nimeni, ai aruncat doar banii pe fereastra. In schimb, o eroare de pilotaj sau o eroare medicala au consecinte mult mai grave. Exista meserii care au un grad imens de responsabilitate (medic, pilot, controlor de trafic aerian, etc) si care ar trebui sa fie remunerate pe masura. La fel, profesorii ar trebui platiti mult mai bine decat sunt in prezent, pentru ca au raspunderea formarii generatiilor viitoare. Dar nu-mi spuneti ca un cizmar sau un croitor ar trebui pusi pe picior de egalitate dpdv salarial cu un medic. Sau cu un profesor. Da, conditionarea actului medical de spaga este o mizerie - medicii aceia nu se pot numi nici macar oameni, darmite medici. Da, exista medici care nu sunt interesati de profesie si-i doare la basca de orice. Da, exista medici complet incompententi - am avut recent "onoarea" sa intalnesc asemenea specimene. Dar de aici pana la o blamare a

intregii profesii

e cale lunga. Mai exista inca medici care sunt OAMENI si

... PROFESIONISTI si acestia ar trebui incurajati si sustinuti sa ramana in tara asta unde tot mai multe valori sunt "incurajate" sa plece. Ma amuza ca "bacsisurile" luate de chelneri, taximetristi, coafeze samd (la fel de nefiscalizate) nici nu ne scandalizeaza atat de tare, nici nu intra in zona penalului, in schimb la medici sau profesori intra imediat politia pe fir. Sa fie oare pentru ca sumele sunt mai mari? Sau pentru ca avem asteptari mult mai mari de la acestia din urma?

raspunde trimite 0 (0 voturi) realpolitik (Vineri, 12 aprilie 2013, 8:56) un trecator [anonim] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

o

Exact "diviziunea sociala" despre care vorbiti l-a pus pe medic, peste tot pe lumea asta, intr-o anumita pozitie care in Romania este ignorata, cu buna stiinta, de mai toti politicienii si de multi cetateni.

raspunde trimite

+6 (10 voturi)

Intelectualismul si aroganta medicului (Joi, 11 aprilie 2013, 12:23) maria [anonim]

asa precum nu este nevoie decat sa ascunzi un fapt important ca sa poti fi acuzat (pe drept) de minciuna, tot la fel poti sa nu ceri spaga pacientului, insa sa il dispretuiesti ignorandu-l, ca sa poti fi acuzat de coruptie. Nu legal, din pacate, dar as miza pe faptul ca foarte multi dintre noi cunoastem sentimentul de umilinta dat de imposibilitatea de a determina un medic sa intervina in lipsa unui stimulent material.

Povestea este frumos spusa, dar nu pot sa empatizez deloc cu autorul care apara in general medicul, acela care se face vinovat de conditionarea actului medical de primirea unor bunuri sau bani.

Nu imi place cand spune ca nu a vazut niciodata un medic sa ceara ceva, aceasta este o facatura contextuala. In acelasi timp insa ma bucur ca spune 'noi nu suntem sfinti', pt ca multi medici traiesc cu o aura de aroganta deasupra capului, pe care o confunda cu aura unui sfant, ceea ce nu este cazul, binenteles.

raspunde trimite

+3 (9 voturi)

memorie selectiva (Joi, 11 aprilie 2013, 12:29) ioana [anonim]

Da, intr-adevar medicii au o viata complicata si o meserie care uzeaza. Dar da, au ales-o. Sigur, statul ii plateste destul de prost, dar un medic mi-a spus odata, in timp ce lumea se imbulzea in fata usii sectiei de spital: "uite, intr-o zi din asta, cu atata lume, eu fac un salariu". Deci un salariu (cat ala de la stat) pe zi. Cate zile din alea sa fie pe saptamana? 3? Adica 12 salarii cat ala de la stat, pe luna. Si nu cerea explicit, si nu conditiona grija de bani. Dar oamenii erau "recunoscatori". 12 salarii pe luna! Cel putin! Astfel incat, ma scuzati daca nu compatimesc pe nimeni pentru dificultatile pe care le intampina la serviciu zi de zi. Chiar daca "la serviciu" pentru ei este la spital, printre cadavre sau printre tigani cutitari.

raspunde trimite

+12 (12 voturi)

Dana [anonim]

Eu inteleg foarte bine situatia. Sotul meu este bugetar, lucreaza in invatamant si stiu ce inseamna un salariu sub limita decentei. Pe de alta parte, profesorii cam mor saraci, dar medic sarac nu am vazut (cel putin dupa 30 de ani). Ce nu inteleg eu este conditionarea actului medical de spaga. Adica daca un om are bani si vrea sa ii multumeasca doctorului astfel, pot sa inteleg. Nu pot sa inteleg cand doctorii nu fac nimic fara ban inainte. In Romania oamenii sunt saraci, cateva sute de lei date unui doctor sunt o avere pentru unii. Scrieti bine, intr-adevar, insa nu pot spune ca sunt de acord cu dumneavoastra. Depuneti un juramant, iar multi, mult prea multi colegi de-ai dvs nu-l respecta. Sa lasi un om sa moara pentru ca nu are sa-ti dea bani mi se pare cel mai grav pacat. E ca si cum l-ai omori cu mainile tale.

raspunde trimite

+3 (5 voturi)

Multumesc (Joi, 11 aprilie 2013, 12:31) Iulian [anonim]

Va multumesc pentru adevar. E floare rara. Cunosc medici si-i recunosc in ceea ce- ati scris.

raspunde trimite

+4 (8 voturi)

noi i-am invatat (Joi, 11 aprilie 2013, 12:37) rv [anonim]

Noi i-am invatat, noi am fost nascuti crescuti in mentalitatea spagii, toti am invatat ca usa cu piciorul se deschide daca vrei sa rezolvi ceva. Pornind de la ala care a descoperit ca treaba se tine, fenomenul s-a extins, s-a dezvoltat si se pare ca-i de neoprit. Un lucru insa e clar: sistemul sanitar din Romania e o bataie de joc, sistemul social e la fel de prost, economie viabila nu exista, dar de ce ar vrea politicienii sa schimba ceva? Pentru ei e mai bine asa: cu cat mor bolnavii saraci mai repede cu atat mai putina cheltuiala are statul cu ei plus ca mai face economie si la pensii. Asta-i ideea lor: tragi cat poti de pe ei, si cand nu mai ai ce profita le trantesti usa in nasul lor.

raspunde trimite +2 (6 voturi) adevarat (Joi, 11 aprilie 2013, 13:21)

o

get-beget [utilizator] i-a raspuns lui rv

intr-o tzara cu cetateni moi ca mamaliga e normal ca interesul 'conducatorilor' e sa ii tzina prosti si bolnavi, numai cu grija zilei de maine.

raspunde trimite

0 (12 voturi)

SA VA FIE RUSINE! (Joi, 11 aprilie 2013, 12:39) Lavinia [anonim] Sa va fie rusine!!! poate ca unii nu au banii aceia

..

ei

nu merita sa fie tratai?

De ce stiti sa va comportati frumos cu noi si sa va faceti job-ul doar dupa ce primiti plicul??

SA VA FIE RUSINE! Trebuia sa ramaneti in afara tarii!! Nu avem nevoie de alti hoti!! raspunde trimite +4 (8 voturi) pai o sa ramana (Joi, 11 aprilie 2013, 13:19) get-beget [utilizator] i-a raspuns lui Lavinia

o

toti in afara tarii pana romanii verzi ca tine se vor trata cu comprese si musetzel. Toti sunt obisnuiti in tzara sa li se dea gratis. Platiti, iesiti in strada sau emigrati. Treziti-va odata din amorteala!

raspunde trimite

+5 (7 voturi)

problema venitului e complet falsa leeloo [anonim]

...

(Joi, 11 aprilie 2013, 12:45)

1. medicii rezidenti castiga prost oriunde in lume, avand in vedere ca sunt inca un fel de studenti. 2. un medic specialsit in romania, care lucreaza cam 6 h/zi la spital +niscaiva garzi si are si un cabinet privat cu contract cu casa unde sa zicem ca mai presteaza o medie de nca 4h/zi ajunge lejer la 3000 de euro/luna net, cu care se traieste decent in orice oras din Romania. Aci nu intra atentii, pacienti veniti la cabinet in regim privat, bani complet nefiscalizati etc etc ... O fi putin poate in comparatie cu vest, dar e un venit suficient pentru o ipoteca la o

casa, un leasing la 2 masini si niscaiva concedii, si raportat la un salarii medii din romania, se apropie de nivelul de salarizare din vest.

Mitul asta cu medicii prost platiti

sa fim seriosi

.. Sunt de acord cu atmosfera de lucru, starea spitalelor, stress etc

..

..

venitul ... raspunde trimite 0 (8 voturi)

o

dar nu cu

da, sigur ca da

(Joi, 11 aprilie 2013, 13:29)

... get-beget [utilizator] i-a raspuns lui leeloo

un rezident in germania 2000-2500 rezident spania 1400-2200 romania 200 Saracii rezidenti din vest.

raspunde trimite

-4 (4 voturi) Si in USA (Joi, 11 aprilie 2013, 15:47) croco [anonim] i-a raspuns lui get-beget +6 (6 voturi) :) (Joi, 11 aprilie 2013, 17:16) Oana [anonim] i-a raspuns lui get-beget

in romania un medic rezident ia intr-adevar minimi 200 de euro. Dar se ajunge si la 3400 de lei net. Pentru un medic rezident. depinde de specializare. eu din ce am vazut tptusi specializarile care sutn cel mai bine platite nu sunt neaprat cele la care se ingramadaeste cel mai mult lumea. Unoeri da alteori nu. Nu stiu care e explicatia. poate pentru ca un medic rezident intelege ca unde e salariul mare e si un risc mai mare. Sau pentru ca nu i-ar placea sa lucreze in anumite domenii. Sau pentru ca stie ca oriunde se va duce va putea sa mai scoata un ban in plus daca va fi nevoie. si nu te gandi ca in spania sau in germania cu un salariu de medic rezident esti mare rege. Ce iti permiti e intr-adevar mai mult decat aici. Dar asta pentru ca acolo toata lumea isi permite mai mult. In general majoritatea isi permit un apartament mai frumos, mancare mai buna etc E suficient sa te uiti la ce inseamna un apartament urat in Romania si unul urat in alte tari. Imi povestea la un moment dat un baiat din Australia ca el intelege ce

inseamna sa fii sarac. Pentru ca el cand era student avea foarte putin bani si provenea dintr-o familie de imigranti. Si mi-a zis. imagineaza-ti ca eram fortat sa gatesc pentru ca nu imi permiteam sa manac zilnic in oras. -----Pai parintii mei nu si au permis niciodata sa manance zilnic in oras. Nici macar la fast food, ca sa nu mai vorbim de restaurante. Si au salarii peste salariul mediu oficial din Romania

Cred ca se pot oferi salarii mai mari pentru medici, si pentru alte profesii. Dar ce cred ca este clar e ca pentru nivelul de dezvoltare economica din Romania statul nu si-ar permite oricum sa plateasca medicii suficient pentru ca unii dintre acestia sa aiba stilul de viata pe care il au acum. Cati medici ar lupta, in aceste conditii, pentru salarii mai mari dar nici o spaga?

raspunde trimite

+1 (1 vot) realpolitik (Vineri, 12 aprilie 2013, 9:45) un trecator [anonim] i-a raspuns lui Oana Dumneavoastra chiar sunteti serioasa?!?!?! raspunde trimite

vorbesti din auzite

0 (0 voturi) (Vineri, 12 aprilie 2013, 8:55)

... leeloo [anonim] i-a raspuns lui get-beget

Ar trebui sa fii mai atent. In vest intodeauna se vorbeste de venituri brute, fata de castiguri nete in Ro. Cele 2000 de euro de care vorbesti sunt de fapt cam 1200 in mana, sau chiar mai putin, in functie de nivelul de impozitare in fiecare tara, care intr-un oras ca Munchen, sau Madrid, sau alt oras mare sunt un fel de frectie la picior de lemn .. Cat despre cifrele care le-am dat sunt reale, ma ocup de retele in cateva cabinete private, si vad toate raportarile am ceva rude doctori care muncesc si la stat si au si cabinete private si stiu ce vorbesc.

raspunde trimite

+1 (1 vot) nu vb din auzite, e chiar cazul meu (Vineri, 12 aprilie 2013, 11:50) get-beget [utilizator] i-a raspuns lui leeloo

si vorbeam despre NET, nu BRUT nu mai compara 2000 in mana cu 200 in mana, ca te rad si curcile.

raspunde trimite +2 (2 voturi) raspuns (Joi, 11 aprilie 2013, 20:28) medic specialist [anonim] i-a raspuns lui leeloo

o

3000 euro? sunt medic specialist am aproximativ 5-6 garzi pe luna si spor de 25%, mai mult de 10 ani vechime si am 3300 LEI pe luna iar in ambulator aproape 40-50 consultatii pe luna in contract cu CNAS (pacientul nu plateste cu bilet de trimitere) 500-600 lei/luna deci nici 900 euro/luna din ambele surse.

raspunde trimite

+1 (5 voturi)

sa facem ceva, zic! (Joi, 11 aprilie 2013, 12:45) zgriptzu [utilizator] sunt studenta la medicina si mai am destul pana sa termin facultatea. insa stiu de

pe acum ca aici voi ramane si in rezidentiat si la specializare si toata viata. pentru daca este ceva ce nu pot suporta este sa vad ca lumea da din gura si acuza in stanga si in dreapta si nimeni nu face cu adevarat nimic! suntem o tara de

demagogi, si nu numai dpdv politic

fiecare dintre noi se plange si iar se plange si

... totusi ne complacem in aceleasi situatii, chiar daca nu suntem de acord, mergand pe principiul "cu o floare nu se face primavara". si toti gandesc la fel, nimeni nu e de acord, dar toti sunt de aceeasi parere. pai daca nu ne unim fortele sa schimbam ceva, unde ajungem? o sa luam cu noi in mormant injuriile la adresa medicilor care iau/cer spaga si nu vom schimba nimic pentru copiii, nepotii nostri, ba, din contra, vom perpetua acelasi spirit, aceeasi lasitate. pot sa mor de foame si eu tot nu plec si am sa merg pana in panzele albe ca sa schimb ceva pentru ca nu vreau sa ajung tot ce am mai de pret pe lume din cauza unei atitudini comune vicioase! si da, am sa iau spaga atunci cand mi se va da, nu ai cum sa te intretii cu 1000 de lei pe luna sau 1700 de lei si cu un copil in facultate! am sa iau spaga aia nenorocita, dar nu am sa o cer si nu am sa-mi neglijez viitorii pacienti doar pentru ca nu au dupa ce bea apa!

raspunde trimite -3 (7 voturi) Spaga vs Salariu (Joi, 11 aprilie 2013, 13:36)

o

MirelaV [anonim] i-a raspuns lui zgriptzu +1 (3 voturi) eh (Joi, 11 aprilie 2013, 13:47) get-beget [utilizator] i-a raspuns lui MirelaV

lasa, stii prea bine ca dupa cativa ani in sistem va lua calea europei. Entuziasmul tineretii.

raspunde trimite

-3 (5 voturi) Ca sa iti salveze tie viata (Joi, 11 aprilie 2013, 19:11) Alex [anonim] i-a raspuns lui MirelaV +2 (4 voturi) cred ca (Joi, 11 aprilie 2013, 20:44) Aramis [utilizator] i-a raspuns lui Alex

gramatica limbii romane e foarte grea si inteleg de ce scrii asa cum scrii, doar gramatica nu v-au obligat sa faceti in rest le stiti pe toate

raspunde trimite

0 (2 voturi) Evident ,sa judecam o carte dupa coperti! (Joi, 11 aprilie 2013, 22:12) Alex [anonim] i-a raspuns lui Aramis

Pai poate deasta nu-s ziarist ,jurnalist,

.....

Nu

am spus ca le stiu pe toate(e imposibil)

dar in contextul in care a sugerat cineva ca nu am fi buni la altceva ,am vrut doar sa spun ca la medicina nu se fac doar medicamente injectii radiografii si operatii,nu e

genul de facultate in care toate materiile fac parte din aceeasi stiinta,

Si poate

... cine stie is ungur si ma descurc mai prost cu gramatica sau poate sunt doar idiot

cine stie

hai

ca poate sti tu mai bine ca mine cine sunt si ce reprezint

..... raspunde trimite

0 (0 voturi) alex si gramatica (Vineri, 12 aprilie 2013, 17:04) liliac [anonim] i-a raspuns lui Alex

alex taci

numai in penultimul text ai greseli cu duiumul

.....

si nu sunt cauzate de

.... graba sau tastatura defecta

..... invata intai sa vorbesti. Sau poate esti veterinar ....

raspunde trimite +2 (2 voturi) bravo (Joi, 11 aprilie 2013, 13:46) get-beget [utilizator] i-a raspuns lui zgriptzu

o

iti doresc sincer sa iti pastrezi entuziasmul, doar tinerii mai pot schimba tzara asta. Ca sugestie, un sot care sa lucreze in MAI sau SPP sau asa ceva, ca sa rezolve swiftly clanurile care vin in spital cu arme albe.

raspunde trimite -1 (3 voturi)

o

Ai sa iei si ai sa dai (Joi, 11 aprilie 2013, 17:41) Ana [anonim] i-a raspuns lui zgriptzu

+1 (3 voturi)

ATITUDINE (Joi, 11 aprilie 2013, 12:54) DIANA GLUCK [anonim]

Intr-adevar toata stima DOMNULE DOCTOR! In vara anului trecut sotul meu trebuia sa se opereze la hernie de disc si pentru aceasta a facut imprumut in banca ca altfel

nu se putea.Fara bani nu se uita nimeni la tine ca sa nu mai zic ca am cumparat toate cele necesare operatiei.El castiga 8 milioane vechi si 2 milioane lunar plateste rata la banca.Si eu sunt bugetara si salar de batjocura.Amandoi platim sanatatea

suntem asigurati vorba vine dar nu stiu pentru ce

...

daca

tot platim incepand de la

fluturasi

...

Acesta

este sistemul sanitar ca dealtfel toate sistemele din Romania de

azi. raspunde trimite +7 (7 voturi)

o

parasiti sistemul bugetar

(Joi, 11 aprilie 2013, 13:34)

... get-beget [utilizator] i-a raspuns lui DIANA GLUCK

e cea mai buna idee, eu asa am facut. Aveam la stat un salariu caldutz (sa zicem 11-15 mil), care venea fara sa ma spetesc. La privat e foarte greu, te lupti pentru

fiecare banutz, dar daca nu te lasi si mai scapi si la lucru pe afara, merita. In doi ani am realizat cat in 10-15 ani de lucru la stat!

raspunde trimite

-1 (7 voturi)

Pe noi pe mana cui ne lasati? (Joi, 11 aprilie 2013, 12:55) Rodica [anonim] +2 (4 voturi)

o

veniti si voi (Joi, 11 aprilie 2013, 13:36) get-beget [utilizator] i-a raspuns lui Rodica

daca sunteti buni in ceea ce faceti si e ceva vandabil in vest. Nu se va schimba nimic in cea mai saraca tzara din europa multa vreme de acum incolo. Vorbe si doar vorbe.

raspunde trimite

+3 (9 voturi)

aaa (Joi, 11 aprilie 2013, 13:04) sanduv [utilizator]

Am stat mult pe ganduri daca sa postez sau nu un comentariu. Aparent s-a spus mai sus cam tot ce se putea spune. Dar ...

  • 1. Da, medicii sunt printre categoriile cele mai prost platite pentru munca pe care o

fac si raspunderea pe care o au. Ei si profesorii. Dar e si vina lor. Nu prea am auzit

de proteste ale acestora. Nu am auzit ca i-ar invata pe elevii si studentii lor

(profesorii) sa ia de guler guvernantii si sa dea cu ei pe jos. Si e forta exista in tinerii elevi si studenti!

  • 2. Cineva spune ca noi suntem de vina ca am votat. Si daca nu votam nu era la fel?

Pai venea UE si ii punea tot pe cei care au iesit la vot. Ca altii nu au nici dreptul de a

candida. Imediat sunt taxati ca nationalisti, rusofili, antieuropeni, antiamericani, antidemocrati etc.

  • 3. Sigur plecarea peste mari si tari ar fi o solutie personala. Dar nu cumva tocmai

asta urmaresc cei care ne tin in starea actuala? Sa le ramana un teren vigin ieftin sa gratuit?

  • 4. A plati omeneste medicii (si alte categorii) este prea scump si nu sunt bani. Prea

scump este a plati decent un muncitor necalificat. Numai atunci se va misca ceva in tara asta cand salariul minim va fi la nivelul altor tari din UE (nu Luxemburg, evident, dar Spania si Italia, da). Atunci nu se vor mai duce aiurea oamenii simplii, vor lucra la noi, vom produce propriile rosii, mere, pere etc, iar cei care le vor lucra

vor castiga, statul va castiga si le din impozite pe salarii mai mari, va putea sa-si plateasca medicii si profesorii, etc. 5. Sigur ca mai este ceva important: unde se duc banii (chiar mai putini cati sunt ei)? O analiza pe aceasta tema ar scoate in evidenta niste lucruri extraorinara. 6. A compara acest om cu Raed Aafat este ca si cum ai copmpara varza cu suruburile. Alt context, alte imprejurari. Oricum, daca fiecare roman ar fi facut in tara asta cat a facut Raed Arafat, poate autorul articolului nu ar fi avut mtive sa il scrie.

raspunde trimite

+3 (3 voturi)

sistemul de santate (Joi, 11 aprilie 2013, 13:05) irina [anonim] Emotionant si necesar!. O schimbare a perspectivei necesara

...

cred ca pentru un

''sistem de sanatate" care sa functioneze in beneficiul participantilor (contribuabili,

pacienti si profesionisti) la dialog ar trebui sa participe toate partile

...

si dialogul sa

fie nu numai emoționant dar mai ales sincer ... raspunde trimite

+3 (5 voturi)

continua (Joi, 11 aprilie 2013, 13:17) george [anonim]

Omule, lectura confesiunii tale are un efect mai intens decat citirea multor altor carti celebre. Iti multumesc pentru bucata de adevar pe care ai scos-o din sufletul tau. Dupa ce termini cu medicina te poti apuca de scris cu inima impacata, n-ai sa plictisesti pe nimeni. M-ai suspendat pentru cateva minute, m-ai plimbat prin ani, prin oameni, prin lume. M-ai scos din amorteala zilelor mele cenusii, m-ai facut sa simt gustul nebun, maret si mizerabil din adancurile vietii. Nu te aprob, nu te condam, nu te analizez. Continua, oricum vei fi crezand de cuviinta.

raspunde trimite

+10 (10 voturi)

Respect ! (Joi, 11 aprilie 2013, 13:18) O MAMA !!! [anonim]

Respect pentru dumneavoastra si pentru toti medicii din Romania, inteleg greutatile

pe care le intampinati in spitalele de stat din tara, dar EU am ajuns sa stau cu

copilul bolnav in casa deoarece nu am bani sa merg sa-l consulte un doctor

...

si

asta in conditiile in care eu si tatal lui platim asigurari de sanatate si ne este teama

sa mergem la o consultatie fara a avea pregatita spaga aferenta, este adevarat ca nu mi s-a cerut niciodata, dar am trecut printr-o situatie cumplita atunci cand am

fost nevoita sa ma duc cu copilul care avea febra aproape de 40 la un spital de urgenta ( Emilia Irza ) si pentru ca n-am bagat repede ceva in buzunarul asistentei am fost nevoiti sa lasam in fata "urgentele mai grave" , iar daca stau bine sa ma gandesc nu medicul asteapta sa-i fie bagati bani in buzunar ci cei care ii sunt prin preajma, probabil ca el ca medic nu asteapta neaparat sa fie omenit dar asistentele cu siguranta nu-si misca fundul pana nu-si primesc compensatia. Mi-e teama sa ma

imbolnavesc, mi-e groaza

si poate aceeasi groaza a simtit-o si diriginta dvs cand

... a ales sa moara demn decat sa cerseasca atentie medicala din partea unui

NEOM !!! raspunde trimite

+3 (7 voturi)

pana aici am avut rabdare sa citesc textul (Joi, 11 aprilie 2013, 13:23) eu [anonim]

"in Romania, in orice spital, pe orice sectie, oricarui medic i se ofera bani sau bunuri si medicul va primi." bullshit!!

NU ESTE ADEVARAT! poate ca 99% asa fac, dar nu cu totii!!

Pt. mine doctorul neonatolgo Andreica S. din Cluj este un etalon din toate punctele de vedere. (om. medic). Textul de sus ma jigneste rau de tot, dar cred ca il jigneste si pe dr.ul aminit.

Un lucru e clar: indiferent daca vorbim de medic, invatator, artist, sportiv, om

simplu, needucat, nespalat etc. etc

tot sa ajunge la concluzia urmatoare:

.. La noi nu a fost pe vremuri Evul Mediu. Si incercam sa recuperam aztazi. Asta e ..

de fapt trebuia sa ma opresc de a citi textul mai departe cand am ajuns la faza: "Au fost oameni care mi-au sarutat mana. N-a fost om care sa ma injure. Am tratat tigani" ..

raspunde trimite

+4 (12 voturi)

A cui e umilinta mai mare? (Joi, 11 aprilie 2013, 13:29) Alexandra [anonim]

"abia atunci halatele noastre sunt patate cu plicurile slinoase in care oamenii isi pun banutii pentru doctor.

Ca sa ii dea ce e al lui.

Onoarea pe care altcineva i-a luat-o." Cum ramane cu onoarea noastra, a celorlalti, domnule doctor, cei care platim

pentru onoarea dumnevoastra nereperata? Cum ramane cu onoarea mea, care am un salariu de 300 de Euro pe luna si conduc o Dacie? Nu sunt medic, nu-mi da nimeni spaga, in schimb trebuie sa platesc pentru viata rudelor bolnave, sa platesc pentru onoarea medicilor, furata de altcineva. Textul dumnevoastra lacrimogen e o zeflemea, o insulta aproape, la adresa oricarui doctor care nu ia spaga (mai sunt si din acestia). Va plangeti de umilinta pe care trebuia sa o suportati atunci cand luati plicul slinos, ganditi-va la umilinta si revolta pe care o simte cel care da plicul slinos, cu salariul lui pe 3 luni! Luati apararea unor domni prinsi cu ma-ta-n sac! 1000 de dolari intr-o zi- pare un fleac pentru dumneavoastra, echivalentul a doua tratate de medicina- este salariul pe 3 luni al multora dintre noi, mancarea, transportul,

hainele, facturile

..

Si

eu m-as simti umilita sa cobor dintr-un ML si sa iau plicul cu

salariul pe 3 luni al conducatorului unei Dacii. Suntem suficient de umiliti ca si pacienti si apartinatori intr-un spital. Pentru pacienti si apartinatori, spitalul este un

loc in care banii dispar ca si cum n-ar fi fost, incepi cu domnii bodyguarzi de la

intrare, apoi brancardieri, infirmiere, asistente, medici

asta e ierarhia. Le dai

... bani tuturor, in stanga si-n dreapta, "ca sa fie bine". Astepti ore intregi pe holuri, fara sa te bage nimeni in seama, fara sa ti se dea nici o explicatie, fara sa ti se explice detaliat si pe intelesul tau ce se intampla, pas cu pas, in ce consta tratamentul si ce optiuni ai.

cam

raspunde trimite -2 (6 voturi)

o

cu respect, (Joi, 11 aprilie 2013, 14:00) get-beget [utilizator] i-a raspuns lui Alexandra

0 (2 voturi)

oameni, nu statistici (Joi, 11 aprilie 2013, 13:52) anonim [anonim]

Tot ce vreau sa spun e ca cei pe care ii tratati nu ar trebui sa fie vazuti ca niste cazuri si ar trebui sa fie vazuti ca niste oameni.

Poate ca diriginta dumneavostra a vrut sa fie vazuta ca un om, nu ca o statistica pentru o boala care oricum nu este bine definita. Si oricum ce promite medicina traditionala de fapt? O statisica din care aflii ca ai sansa la 5 ani din care 3 te recuperezi dupa masectomie si inca 2 in care ai toate simptomele inrautatite. Oamenii ar trebui sa ramana oameni nu sa devina cazuri si statistici.

raspunde trimite

0 (0 voturi)

aiurea (Joi, 11 aprilie 2013, 14:01) Adrian [anonim]

Conditia medicilor si a pacientilor din Romania e vina tuturor, a unora mai putin, a altora mai mult. Exista oameni rai, oameni mici, oameni slabi, si cativa oameni buni

peste tot

printre

medici, printre pacienti, printre politicieni. Eu as impusca pe loc,

... indiferent de motivatie, un medic care iti cere un tarif pe fata, la fel cum mi se pare

odios ca un preot sa aiba un tarif fix de 500RON pentru o inmormantare. Este ok sa primeasca, atata timp cat omul ii ofera din bunavointa, este deosebit de grav cand

nu iti da nici o atentie, sau te trateaza ca pe un gunoi al societatii cand nu ii oferi nimic sau ceva sub limita asteptarilor sale. Am intalnit doctori EXTREM DE BINE PREGATITI care nu au acceptat niciodata bani de la mine sau de la oricare din pacientii lor pe care i-am intrebat.

Dar asta nu se limiteaza doar la doctori

...

la

fel de mult dispretuiesc si niciodata nu o

sa am o farama de consideratie pentru secretare, functionari publici, profesori, si lista e foarte lunga care te trateaza fara respect atunci cand nu le oferi ce asteapta.

Sunt si multi, prin toate taberele, care sunt buni raspunde trimite

..

dar prea putini.

+3 (3 voturi)

██ MULTUMIM TOVARASILOR CONDUCATORI ██ (Joi, 11 aprilie 2013, 14:05) Mihai [anonim]

█████████████████████████████████

Sa multumim tovarasilor conducatori care de-a lungul a doua decenii, si din TOATE partidele politice, au adus tara intr-un dezastru total.

Diferenta intre politicienii din Romania si cei din alte tari, e ca ai nostrii nu numai ca doar fura, dar fura mult si nu le pasa deloc de populatie.

Politica e gresita din radacini. Ganditi-va cine dracu' vrea sa ajunga ministrul al Economiei sau al Invatamantului

pentru un salariu de 1000 de Euro. Un eminent in economie lucreaza in privat pentru castiguri mult mai mari sau pleaca sa lucreze pentru corporatii straine, pentru salarii de 10,000 Euro pe luna. Absolut toti politicienii astia sunt niste oameni de cacat, singurul lor motiv fiind jmenul si furtul. Nici un om onorabil si invatat nu are motive sa devina ministru sau premier sau presedinte

Ar trebui sa se faca o organizatie care sa incerce sa educe oamenii in felul voteaza. Daca nu stiu pe cine sa voteze, sa nu mai voteze deloc. Eu nu votez si nu voi vota, atata timp cat nu am pe cine.

raspunde trimite

+3 (5 voturi)

comentariu (Joi, 11 aprilie 2013, 14:06) un pacient [anonim]

frumos articol, bine zis din foarte multe puncte de vedere, dar: - nu sunt de acord ca in momentul in care un pacient care se zbate intre viata si moarte un doctor chirurg

pe nume Chicos din galati sa vina si sa iti bage pumnul in gat si sa-ti spuna ca daca

nu-i dai

nu il opereaza iar dupa ce este operat sa mai si moara

.Sunt de acord

... cu faptul ca aveti un salariu de mizerie si Da am dat si eu atentii dar dupa operatie

...

si dua ce am fost tratat cum se cuvine in semn de recunostinta. Da cu asta sunt de acord .

Oricum

....

toata stima

raspunde trimite

+6 (6 voturi)

nu toti

nu

de la toti (Joi, 11 aprilie 2013, 14:12)

Dan [anonim]

Am citit , si m-am intristat , pentru colegii care , fie au ales , fie nu au avut puterea sa plece din tara . Da, am plecat, si nu e e usor , dar nici nu pot spune ca regret alegerea facuta. Pot macar sa traiesc putinul timp liber pe care il lasa munca , asa cum imi doresc , si sa

imi ajut familia din tara

mi-a fost rusine destul sa ma intretina parintii 6 ani in

.. facultate , nu pentru ca as fi fost lenes, dar nu era timp pt un "job" pe langa

facultate. Si nu, nu amfost nici un student de 10 , departe de asta vad note , nu vad examene, ci ceea ce esti astazi.

...

dar pacientii nu

Da , sunt si aici (rar) oameni care incearca un plic cu bani , o atentie , ceva

..

doar ca

totul e la externare . Ce e si mai bine, e posibilitatea de a refuza , neavand grija lunii viitoare. Nu am luat niciodata , nu am avut nevoie. In timpul facultatii, in practica noastra de

vara, m-am trezit cu un plic in buzunar simtit prost , si nu l-am pastrat.

..

nu stiam ce e cu el, de unde si pt ce. M-am

Intoarcerea in tara

suna bine, dar cred ca un angajator care sa inteleaga si sa si

..

intalnesti

rar, si nu in toate domeniile medicale.

.. reactioneze cum se cuvine

raspunde trimite

o

+1 (5 voturi) (Joi, 11 aprilie 2013, 14:22)

stai acolo

... get-beget [utilizator] i-a raspuns lui Dan

ca stai bine. Chiar iti trebuie sa fii facut spagar pe la toate colturile? Poate cand nu mai ramane picior de doctor in RSR se trezeste si 'populatia' sa iasa in strada.

raspunde trimite

0 (6 voturi)

frumos (Joi, 11 aprilie 2013, 14:14) - [anonim] Frumos! raspunde trimite

+1 (5 voturi)

RMN (Joi, 11 aprilie 2013, 14:20) jdepp [anonim]

Foarte bun si curajos articolul. L-am cunoscut pe dl doctor si am o parere buna/foarte buna despre el. in fond este o crima ca nu se amelioreaza substantial sitemul medical in Romania. si ar costa mai putin decat eforturile risipite si daunele/prejudiciile din societate. Este vorba de o elita a unei societati, medicii, care sunt impinsi spre o zona neclara si perversa. Un comentariu pe fapte: 1000 USD (in buzunar) sunt totusi bani multi ptr orice medic din lume iar conditionarea actului medical de primirea unui cadou este inacceptabila si tot crima este. Si la fel cand conducatorii de unitati medicale

dreneaza puternic fondurile alocate. Sanatate!

raspunde trimite

+2 (2 voturi)

Domnule Doctor, (Joi, 11 aprilie 2013, 14:29) monica [anonim]

nu este nevoie sa va cunosc personal, pentru a-mi da seama ca sunteti un Medic dedicat. Felicitari pentru tot: incepand de la articol, pana la faptul ca ati avut curajul de a reveni acasa. Sa va ajute Dumnezeu( si cei de langa noi, care au si puterea s-o faca) sa nu va pierdeti, incet, incet din elan si idealuri!

raspunde trimite

0 (2 voturi)

despre asa zisa spaga (Joi, 11 aprilie 2013, 14:30) a [anonim]

DA, si in Germania am dat "spaga". O atentie scumpa pentru atentia cu care soacra mea a fost tratata. Medicul a fost foarte impresionat, si a primit. Chestia e ca acolo nu iti da nimeni de inteles ca daca nu dai, te lasa sa mori.

La noi sunt multi medici buni, altfel de ce si-ar pune cu mandrie pe cabinetele din Germania scoala de medicina pe care au facut-o in Romania?

Sa tinem medicii in tara si sa nu-i mai umilim. Nici noi pe ei, nici ei pe noi. Sa ne dea Dumnezeu sanatate!

BUN ARTICOL! raspunde trimite

+3 (5 voturi)

respect (Joi, 11 aprilie 2013, 14:45) andra dru [anonim]

tot respectul pentru ceea ce ai scris.

si eu sunt medic

.....

in

romania

....

dar

cu toate asstea in 2 saptamani plec in

germania

.....

eu

miam pierdut speranta in ceva mai bun in tara asta si de aceea am

ales sa plec si eu si familia .... probabil vreodata am sa ma intorc

.....

dar

nu se stie

.....

aici

e o mizerie extraordinara

raspunde trimite

0 (6 voturi)

Extraordinar articol ! (Joi, 11 aprilie 2013, 14:56) Camelia [anonim]

Multumim pentru curaj, pentru onestitate, pentru felul minunat in care ati ales sa ne

ne lasati sa vedem dincolo de aparente si de ipocrizie lasat lucrurile asa ...

...

si mai ales pentru ca nu ati

raspunde trimite

0 (4 voturi)

Ca la noi

(Joi, 11 aprilie 2013, 15:07)

... turcu [anonim]

Stim cum sintem! Ce ar fi sa nu ne mai comparam cu Germania, Anglia vecinii nostri:, Bulgaria, Ungaria. Ar fi mult mai instructiv si ne-ar scuti de scuze jenante.

...

, ci cu

raspunde trimite

+1 (13 voturi)

Înduioşător cu ghilimele (Joi, 11 aprilie 2013, 15:17) Caracter [anonim]

Plângeţi cu lacrimi slinoase halatele albe, care încearcă (prin fraze mieroase) a justifică ŞPAGA. Fireşte, este omeneşte ca pacienţii să-şi arate recunoştinţa (inclusiv recunoştinţa financiară) faţă de un act medical responsabil.

Însă medicii ce condiţionează actul medical de încasarea şpăgii, să aibă în vedere că nu ştiu de unde poate sări FLAGRANTUL.

Cât despre hahalerele care ne ameninţă cu plecarea în străinătate

Ei, unde n-am

... avea noi norocul să se scuture sistemul de sănătate de leprele veşnic flămânde de şpagă ...

raspunde trimite -1 (11 voturi)

o

ce stii tu? (Joi, 11 aprilie 2013, 16:07) alex [anonim] i-a raspuns lui Caracter +6 (8 voturi) Lui Alex (Joi, 11 aprilie 2013, 16:49) Caracter [anonim] i-a raspuns lui alex Stimate viitor medic, Alex,

Ne spui tu: "foarte probabil si eu voi lua şpagă ca altfel nu poti sa taiesti" ... Ei, în băloasa noastră democraţie, este respectabil să încasezi şpagă. Partea nasoală începe când şantajezi pacientul: "dă-mi bani pentru a te băga în operaţie, că altfel te las să mori în chinuri"

raspunde trimite

-4 (4 voturi) FIecare padure are uscaciunile lui, (Joi, 11 aprilie 2013, 17:47) Alex [anonim] i-a raspuns lui Caracter +5 (9 voturi) Decat asa medic mai bine lipsa (Joi, 11 aprilie 2013, 17:58) MirelaV [anonim] i-a raspuns lui alex

Dar pacientii tai cum pot trai cu 1200-1500 lei pe luna si in acelasi timp din salariile lor de mizerie sa iti umfle tie buzunarele ca tu sa ITI FACI meseria pe care ti-ai ales- o in perfecta cunostinta de cauza? Ei ce vina au? Poate doar ca s-au imbolnavit si trebuie sa apeleze la medici. Nu va mai plangeti atat, daca se castiga asa putin in sistemul medical de ce va inghesuiti sa va duceti acolo? Si daca va duceti din convingerea ca destinul vostru este sa salvati vieti atunci salvati-le fara sa asteptati altceva decat recunostinta pacientilor ( si in niciun caz materiala).

raspunde trimite

-2 (4 voturi) E o diferenta! (Joi, 11 aprilie 2013, 20:18) alex [anonim] i-a raspuns lui MirelaV

-1 (7 voturi) Scopul meu ca viitor medic (Joi, 11 aprilie 2013, 16:30) alex [anonim] i-a raspuns lui Caracter +3 (3 voturi) halal medic (Joi, 11 aprilie 2013, 21:56) cris76 [utilizator] i-a raspuns lui alex

o

nici macar limba romana nu o stii cum trebuie si te mai dai si medic si ai mai facut

si 6 ani de facultate raspunde trimite

...

acum inteleg de ce scriu doctorii retetele indescifrabile

...

+6 (6 voturi)

Stima (Joi, 11 aprilie 2013, 15:17) Anonim [anonim]

Cu toata stima pentru meseria pe care o practicati Dvs. si colegii Dvs., nimic, dar absolut nimic nu indreptateste "spaga" sub nicio forma. Dar traim in Romania si asta ne mananca tot salariul ..... P.S.: Majoritata doctorilor, asistentelor si infirmierilor isi schimba subit atitudinea

adunci cand la bagi ceva in buzunar raspunde trimite

....

din pacate.

+5 (5 voturi)

doctore (Joi, 11 aprilie 2013, 15:21) casieru [utilizator]

- ai facut bine ca nu ai ramas la Douglas. - ai facut bine ca te-ai confesat.

ai calitati care te pot ajuta sa pui bazele a ceva care sa schimbe un pic viata doctorilor in Romania. fa ceva in sensul asta.nu irosi timpul.

n-as putea sa-ti spun ce este acel ceva .

poate o organizatie profesionala sau habar n-am, voi doctorii ar trebui sa stiti ce e bine si ce nu e bine pentru voi, si voi ar trebui sa iesiti din starea asta in care sunteti impinsi de un sistem putred,corupt si meschin.

raspunde trimite

+7 (7 voturi)

pareri (Joi, 11 aprilie 2013, 15:38) bodea silvia [anonim]

Articolul este emotionant si bine scris.Autorul vorbeste din punctul lui de vedere si pare norrnal sa-si aprere casta.Nu toti medicii sunt insa la fel cum nici noi, potentialii pacienti nu suntem la fel.Cunosc vreo cateva cazuri in care anumiti "medici"nu numai ca nu au dat dovada de profesionalism dar au dovedit si cea mai

de jos treapta de degradare morala.S[ iei ultimii banuti de la un om iar apoi sa-l lasi sa moara ca un caine spunand ca e pacat sa irosesti medicamentele pe un

muribund

...

Sunt

sute de medici care au facut aceasta meserie doar din orgoliu si din

dorinta de parvenire. Cum ma poate trata pe mine un medic ce si-a luat examenele

doar cu note minime? raspunde trimite

....

Voi reveni

+8 (8 voturi)

medicina privata in Romania are un viitor bun (Joi, 11 aprilie 2013, 15:43) anca [anonim]

Viitorul in domeniul medicinei private, in Romania, pare promitator in sensul ca generatia tanara care vine (exceptandu-i pe cei cu pile si/sau fara competente!) - aici ma refer la profesionistii harnici si pasionati - e o generatie cu o noua mentalitate. Sunt mai empatici, mai demni, mai dornici de a evolua profesional (nu doar ierarhic, ci si in cunostinte), multi dintre ei au vazut si strainatatea (prin diverse stagii si burse) si au o perspectiva mai larga asupra lucrurilor.

Faptul ca, incet-incet, se dezvolta medicina privata in Romania este un pas mare inainte (pentru medici; pentru pacientii care beneficiaza de abonament medical la astfel de clinici; pentru oamenii cu ceva situatie materiala; chiar si pentru turismul medical). Privatii isi permit sa ii plateasca mai bine pe medici, precum si sa investeasca in aparatura si materiale, ceea ce duce la cresterea performantei actului medical.

Ceea ce nu pot vedea, in continuare, cu optimism este situatia din unitatile medicale de stat - personal frustrat si neimplinit (de cele mai multe ori, pe buna dreptate), lipsa de echipamente si materiale, pacienti modesti tratati oribil.

In Romania, plata CAS-ului nu-l mai ajuta prea mult pe pacient care, deseori sarac fiind, mai trebuie sa dea si spaga, de multe ori, cand se afla in pragul mortii (altminteri, nu-l baga nimeni in seama). Trist, foarte trist!

In opinia mea, cel mai mare dezavantaj al saraciei pe pamant il reprezinta dificultatea/imposibilitatea de a beneficia de servicii medicale de calitate, mai ales atunci cand ai mare nevoie de ele.

Sanatate si fericire doctorilor omenosi! raspunde trimite

+10 (12 voturi)

Empatie ? (Joi, 11 aprilie 2013, 15:57) Doru [anonim]

Domnule doctor, nu va doresc sa ajungeti vreodata in asemenea situatia, dar faceti un exercitiu de imaginatie : aveti un salariu minim pe economie, sotia e somera, aveti doi copii, din care unul trebuie operat urgent, iar medicul cere 200 euro pentru operatie, plus ca va trebui sa bagati bani si in buzunarul asistentelor, sa cumparati medicamente etc. Ce faceti daca medicul nu va opereaza copilul pentru ca nu aveti banii necesari ? Tot asa justificati spaga ?

raspunde trimite

+1 (7 voturi)

un pacient care a ales sa ramana in Romania (Joi, 11 aprilie 2013, 15:59) mashreq [utilizator] Felicitari pentru aceasta scrisoare adresata noua, pacientilor care am ales, ca si dumneavoastra, sa ramanem in Romania. Si, conform zicalei "speranta moare ultima", nu-mi ramane decat sa sper si sa cred ca, in sistemul medical romanesc, oameni/medici ca dumneavoastra sunt toti sau 99% raspunde trimite

+8 (10 voturi)

nu spagii! (Joi, 11 aprilie 2013, 16:02) laura [anonim] Nu sunt de acord cu spaga.

Medicii care sunt interesati, in primul rand, de progresul lor financiar, pot foarte bine sa caute solutii mult mai demne: sa se angajeze la privat (unde isi pot negocia salariul in functie de experienta si competente), sa emigreze unde li se pare mai

bine, sa isi deschida o afacere, etc.

Omul bolnav, plin de dureri si suferinta, nu cauta un medic care sa profite de nenorocirea lui. Altminteri, probabil ar fi preferat sa nu i se ia obligatoriu, din venit, CAS, ci sa-si puna el insusi acei bani la ciorap, pentru zile negre.

Cine se stie corupt, sa faca loc celor care isi practica meseria cu cinste si demnitate! Exista si asemenea caractere, dar nu au loc in sistem din cauza celor bine instalati acolo.

raspunde trimite

+3 (15 voturi)

de Demnitate si Onoare , ati auzit ?? (Joi, 11 aprilie 2013, 16:22) gerula [anonim]

de ce tot spuneti ca medicii si dascalii nu sunt bine platiti in Romania ?? Romania e facuta numai din medici si dacali ?? Celelalte profesii nu merita respect ? Eu am alta profesie , si la mine se sare cu cutzitul, si eu lucrez cu public, in stress , dar nimanui nu-i pasa de asta . Daca , Doamne fereste , ma imbolnavesc, trebuie sa ma gandesc de unde sa iau bani sa ma duc la spital, desi cotizez constant de zeci de ani, la asigurari medicale. Medicul Lascar a fost gasit cu 1000 $ in buzunar ; eu nu am avut niciodata atatia bani in buzunar ! Dupa lege: si cel care da, si cel care ia spaga sunt la fel de vinovati. Cum nimeni nu e mai presus de lege - conformati-va. Medicii stomatologi fac cea mai mare evaziune, se stie, si tot sunt nemultumiti. Asa ca :

ciocul mic , nu va mai plangeti de mila si nu va aruncati cu cenusa in cap !! Fiti mai demni !!

raspunde trimite -1 (11 voturi)

o

Fara suparare (Joi, 11 aprilie 2013, 17:40) vlad.pe [utilizator] i-a raspuns lui gerula

+4 (14 voturi)

fals (Joi, 11 aprilie 2013, 16:31) Ana [anonim]

falsa e toata dezvaluirea care de fapt nu dezvaluie nimic.Ce trebuia sa intelegem din acest articol?!Ca toate persoanele dragi dv-voastra au murit din cauza sistemului?ca ati pierdut o diriginta draga care a refuzat sa se injoseasca pt boala ei?asta patim cand ajungem din nefericire pe paturile spitalelor, cersim pt dreptul la

viata

...

Aveti

idee ca pe langa spaga slinoasa si imputita de sudoare platim si

tratamentul din spital invocandu-se mereu lipsa lor din depozit?aveti idee cate medicamente se scot din spiatale pe hartii fictive , medicamente prescrise pe scheme de tratament dar care nu ajung niciodata la pacienti ci pe rafturile anumitor farmacii?stiu, sistemul e de vina bata-l vina dar nici nu ne deranjeaza.

Vreti sa fiti erou pt alegerea de a reveni in tara

...

America

nu mai e de mult "tara

tuturor posibilitatilor" , a fost detronata de Romania- vaca inca buna de muls dar

nimeni nu se gandeste ca ne lasam generatiile viitoare in faliment

Bunica avea o

.... vorba: "in viata asta e bine maica sa nu ai treaba cu 3 categorii de oameni -

politisti,medici si preoti" si bine zicea raspunde trimite

+6 (8 voturi)

medici???? (Joi, 11 aprilie 2013, 16:36) Gabriela [anonim]

Sunt de acord ca un medic trebuie sa invete continuu si am un respect deosebit pentru cei care sunt dedicati acestei meserii si fac acet lucru cu placere si daruire. Insa, sa nu uitam ca NU pacientul este vinovat pentru salariu mizer pe care il ia un medic sau pentru nerecunoasterea valorii lui, ca medic. Cei mai multi dintre noi platim din venitul pe care il obtinem, dupa parerea mea, un procent destul de mare pentru conditiile si serviciile care ne sunt oferite.Medicul nu trebuie sa uite ca omul

care vine la el vine de nevoie, vine ca este bolnav si are nevoie de ajutor, iar meseria de medic implica sa ajute pacientul si sa faca tot posibilul sa il salveze indiferent daca pacientul da sau nu ceva ( aici ma refer la tarifele aplicate de medici pacientilor in unitatile medicale de stat). Inteleg sa dau pentru ca vreau, pentru ca sunt multumit, insa pentru ca mi se cere ca sa fiu tratat nu accept asa ceva. Medicii ar trebui sa isi aduca aminte de juramantul pe care il depun cand devin medici. Cei care cer anumite tarife ar trebui sa stie ca sunt si unii oameni care chiar nu isi permit sa plateasca. Cu acesti oameni ce se intampla? Nu vor fi salvati pentru ca nu au dat? Vor fi lasati sa moara pentru ca nu isi permit? In conditiile de acum, cand exista clinici si spitale private, daca CAS-ul nu ar mai fi obligatoriu de platit cred ca multi dintre angajati ar migra catre sistemul de

sanatate privat. La fel s-ar intampla si in cazul pensiilor. Asa ca

ar trebui sa fim

.... mai umani si medicii sa inteleaga ca daca vor sa puna vina pe cineva acela este

,

statul care dupa parerea mea nu vrea sa se faca nimic in multe domenii de activitate din Romania , nu pacientul. Sincer sunt revoltata cand vad ca unii oameni sunt tratati ca niste gunoaie, doar pentru faptul ca nu au posibilitatea sa dea ceva medicului, preotului sau functionarilor publici pentru a obtine ceva. Sunt revoltata cand vad oameni bolnavi care nu merg la medic pentru ca nu isi permit.

raspunde trimite

+1 (1 vot) Eroare! (Joi, 11 aprilie 2013, 17:36) casandra [anonim] i-a raspuns lui Gabriela

o

Uite un articol recent despre asigurarile private de sanatate din Romania:

http://jurnalul.ro/bani-afaceri/piata-asigurarilor-si-abonamentelor-private-de-

sanatate-nu-trece-de-50-milioane-de-euro-636625.html

Cel mai recent produs de asiguare privata de sanatate costa intre 45 lei lunar, pentru pachetul de baza, si aproape 265 lei lunar pentru o asiguare serioasa. Cati dintre asiguratii de azi pot plati aceste asigurari? 27% din salariatii romani au salarii la nivelul salariului minim sau putin peste. Romania nu isi poate permtie sa renunte la asigurarile sociale de sanatate, doar cateva procente din populatie dispun de venituri care sa le permita asigurari private pentru toti membrii familiei.

raspunde trimite

+1 (9 voturi)

doctori romani (Joi, 11 aprilie 2013, 16:37) emilia [anonim]

Un articol care m-a miscat. Totusi

...

ma aflu intr-o stare in care mie mi-e clar ca

daca mergi in spital trebuie sa ai bani cu tine. Nu ma mai deranjeaza atat de tare. Ce ma tulbura cu adevarat este ca va veni vremea sa am banii cu mine si totusi sa

nu mai gasesc nici un doctor care sa ma mai poata salva fratilor pe toti!

...

prin Romania. Ii alungam

raspunde trimite +1 (1 vot)

o

Tineti medicii acasa! (Vineri, 12 aprilie 2013, 2:31) emigrant [utilizator] i-a raspuns lui emilia

Mda

Nu

e usor nici in Occident, cred ca multi au o imagine idealizata. Iti ia multi

... ani in SUA de ex sa iti echivalezi studiile iar rezidenta si fellowshipurile presupun multa, f multa munca. Imi pare rau cind vad ca in Rom nu mai ramine nimeni sa aiba grija de oameni, in special de batrini. Multi care au plecat erau dintre cei buni, mai mult sau mai putin fara pile. Dar imi pare si mai rau sa vad ca medicii romani, de obicei respectati in Vest, sint batjocoriti la ei acasa: de sistem, de personalul auxiliar, chiar si de pacienti. In SUA cel putin medicul are un statut special. Este foarte respectat. Trebuie sa invatam sa respectam valoarea si munca acolo unde sint, chiar printre medicii romani care inca ne trateaza. Sint convinsa ca sint destui

care isi fac bine meseria. Cit despre spaga, nu sint pentru. Dar nu rezolvam pina nu crestem salariile. Comunismul ne-a invatat ca munca unui profesor si a unui medic de ex se plateste similar. Nu e cazul nicaieri in lume. salariile medicilor trebuiesc cel putin triplate. In Occident insa nu pleaca nimeni din spital la 2pm ...

raspunde trimite

+2 (6 voturi)

anonim (Joi, 11 aprilie 2013, 17:28) anonim [anonim]

orice meserie cere scarificii si implica riscuri si pt asta nu toata lumea cere

spaga

sunt

oameni amarati care abia isi permit painea de zi cu zi si datorita spagii

... li se ia dreptul la viata , deoarece , medicul care are datoria sa-l ajute si sa-l salveze

de la moarte, daca nu primeste plicul cu bani nici nu se uita la ei

...

cine vrea sa

devina medic, trebuie sa devina pt dorinta de a ajuta oameni nu de ai chinui mai

tare

...

esti

numit medic sau doctor doar in momentul in care poti ajuta fara sa ai

pretentia la nimic in schimb, sa ai dorinta si sa vrei sa salvezi bolnavul indiferent

daca e bogat sau sarac daca iti ofera bani sau nu

lumea

se tareste de pe o zi pe

.... alta si abia au cu ce sa-si hraneasca familiile iar medicii fac spagi de 1000 EURO pe

zi mai mult sau mai putin

....

sa

le fie rusine acestor oameni cruzi care se pot numi

medici

se mai satura de bani si nu se gandesc ca atunci cand ei isi fac case, isi

cei

care le-au dat toti banii astia sufera

... schimba masiniile , isi permit vacante etc

nu

... si plang si poate nu au ce manca si raman cu datorii la banci pe ani de zile doar ca un "medic" sa rada si sa se lafaie in bunatatile lumii ....

raspunde trimite

+3 (7 voturi)

Doctore, jos palaria! (Joi, 11 aprilie 2013, 17:36) un dac [utilizator]

As fi adaugat doar culpa conditionarii actului, ca asta ma doare pe mine cel mai tare. Nemaivorbind ca uneori, destul de des, este practicata de personal medical incompetent.

Altfel, e destul de trist sa observi atatia oameni ipocriti. Daca printr-un miracol totii medicii romani ar fi ca cei din Germania, daca intreg sistemul medical ar fi ca cel din Germania, multi dintre voi ati fi socati de cat de "hahalere" (ca sa citez pe invers un comentator) sunt cei mai multi dintre pacienti.

Evident ca sistemul este mai mult decat putred. Este diabolic. Dar ma deranjeaza mai tare politicienii si bugetarii cu vile si masini scumpe, decat ma deranjeaza

doctorii cu vile si cu masini scumpe. Asta in afara spitalului. In spital, evident ca ma deranjeaza ca trebuie sa dau spaga. Dar si mai mult ma deranjeaza lipsa personalului medical (in iarna sectia cardio de copii din targu mures nu mai opera pt ca cei 2 anestezisti plecasera la privat), lipsa medicamentelor, lipsa conditiilor etc.

Pentru ca in Romania, din pacate, poti muri, oricata spaga ai da, de boli care afara sunt tratate fluierand. Si asta este mult mai grav decat 100 sau 1000 de euro spaga. Iar aici statul roman este muuuuult mai vinovat decat medicii care iau spaga.

raspunde trimite

+4 (10 voturi)

degeaba

(Joi, 11 aprilie 2013, 18:08)

.... om de rand [anonim] atata scoala si atatea carti de $1,000 ....

...

Omenia, etica si morala nu au pret. Va folositi educatia sa militati pentru spaga.

Mesaj bolnav imbrobodit in cuvinte bine alese si propozitii bine cladite.

O telenovelistica elevata. Felicitari.

Ma iertati ca nu pot sa va simt durerea, ma dor mai mult povestile omului de rand, omului simplu care face credite si vinde case pentru plicul ala slinos fara de care nu faceti meseria pe care ati ales-o de bunavoie si nesilit de nimeni.

raspunde trimite 0 (4 voturi) subscriu (Joi, 11 aprilie 2013, 19:23) maria [anonim] i-a raspuns lui om de rand Intr-adevar. Intr-adevar ... raspunde trimite 0 (0 voturi) Pentru om de rand si maria, si elaela (Joi, 11 aprilie 2013, 23:35)

o

o

star [anonim] i-a raspuns lui om de rand

Omul de rand face credite si vinde case daca vrea sa se trateze in Austria, la un medic roman! Aia de "sus" se trateaza tot in Austria sau Germania sau Franta pe baii Casei de Asigurari de Sanatate la care contribuim toti, saraci, medici, etc. Lasa, ca n-ati dat atata spaga la doctori, nu va mai plangeti! Cei care dau spaga dau peste tot, ca le place sa fie tratati "prin fata", peferential! De regula, nici macar nu au ceva serios, dar asa-i romanul, Ii place sa "sufere de el"! Tipic! Sau vin cu bolnavul in stadiu terminal si vor minuni,arunca cu banii si daca moare amaratul, doctorul e de vina! Sau se duc la spital vreo saptamana cu pachete de mancare pentru bolnav, (ala saracu, nici nu are timp sa manance ce-i aduc rudele) eventual mai cumpara papuci si capot nou si apoi se vaita ce de bani au dat pe la doctori. Hai, sa nu dramatizam! De sistemul privat de invatamant medical ati auzit? Superior sau pentru asistente? Nu prea mai plateste statul pentru formare! Parintii saracii duc greul! Si cred ca-i doare si pe ei sufletul acum de cum va bateti joc de munca lor, ca numai ei stiu cum au platit facultatea si scoala postliceala, ce credite au facut si ce case au vandut! Oameni simpli, de rand!

raspunde trimite

+5 (7 voturi)

Sa nu ne lamentam degeaba (Joi, 11 aprilie 2013, 18:09) Elaela [anonim]

Nu mai scuzati lacomia unor doctori si nu va ascundeti in spatele greutatilor prin care ati trecut. Toti facem sacrificii sa invatam, sa ne pregatim. Daca medicii sunt "impinsi" de sistem sa "ceara" (poate fi si indirect prin insinuari, prin amanarea

instituirii tratamentului, etc

...

)

si sa accepte spaga sunt liberi sa demisioneze de la

stat si sa isi deschida cabinete si spitale private. Acolo sa ceara cat doresc. Sa nu

uitati ca in clipa in care venim in fata medicului noi avem deja platiti ani de contributii la sanatate in avans, ca medicul acela a facut studii gratuite in Romania si datorita impozitelor pe care noi le platim. Si medicii ne datoreaza noua consideratie pentru ceea ce suntem.

raspunde trimite +3 (7 voturi) Adevăr elementar (Joi, 11 aprilie 2013, 19:11) Caracter [anonim] i-a raspuns lui Elaela

o

Elaela: "medicul acela a facut studii gratuite in Romania si datorita impozitelor pe care noi le platim. Si medicii ne datoreaza noua consideratie"

Adevăr elementar! raspunde trimite

+1 (3 voturi) gratuita? (Vineri, 12 aprilie 2013, 0:13) charlie [anonim] i-a raspuns lui Caracter

Nu stiu cat de gratuita o credeti. Cartile pe care le primim de la biblioteca - in mare parte, sunt depasite, sunt de 20, 30, 40 de ani ! Ori intre timp s-au facut o multime de descoperiri. Si doar vreti sa aveti parte de cel mai bun tratament, nu? Cartile costa mult ! Le luam in engleza, pentru ca unele nici nu exista traduse, facem comenzi online pentru ca unele nici nu se gasesc la noi. Cautati de curiozitate, cat costa un tratat Harrison, sau un Guyton, sau un atlas Netter etc etc etc

raspunde trimite +1 (1 vot) "toti facem sacrificii sa invatam"? (Joi, 11 aprilie 2013, 23:14) un dac [utilizator] i-a raspuns lui Elaela

o

pe ce lume traiti doamna? cu super retete de copiat, cu profesori care inchid ochii, cu teste pentru oligofreni etc abia avem 50% rata de promovabilitate la bac. despre ce vorbiti dvs aici? din cei 50% care iau bacul cei mai multi se angajeaza, pleaca sau sunt someri. din cei putini ajunsi studenti, cei mai multi fac facultatea "la misto". haideti sa nu generalizam pozitiv o natie destul de inculta. PS: nu am studiat medicina, dar nu mi se pare "fair" sa comparam vita kobe cu "tacamuri" de pui.

raspunde trimite

+4 (8 voturi)

hmm (Joi, 11 aprilie 2013, 18:13)

ida [anonim] Ce poveste lacrimogeno-mioritica pentru justificat spagi! raspunde trimite

+3 (5 voturi)

spaga strica treaba (Joi, 11 aprilie 2013, 18:24) codo [utilizator]

Doamnelor si domnilor doctori, este o evidenta faptul ca e nedemn sa fii platit astfel dupa atatea studii si pentru atata raspundere. Dar va intreb: cand v-ati mobilizat ultima data sa protestati impotriva acestei mizerii? Sau v-ati mobilizat VREODATA? In alte tari, cand sunt probleme acute in sanatate imediat vezi halatele albe in strada. De ce acceptati starea asta de lucruri si va complaceti in spaga si/sau saracie? Nu e mai normal sa incepeti o miscare de protest ampla si de durata (mentinand un serviciu minim desigur) ca sa aratati ca existati si ca bataia de joc a salariilor trebuie sa inceteze? Mie asa mi se pare normal.

raspunde trimite +1 (1 vot) pentru codo (Joi, 11 aprilie 2013, 23:11) star [anonim] i-a raspuns lui codo

o

Au iesit, draga, au iesit! Si au fost huiduiti si atunci ca si acum! Le-a fost jena si au intrat iar in camerele de garda, sa-si faca treaba! Si toata lumea a fost fericita, nu s- a schimbat nimic!

raspunde trimite

-2 (4 voturi)

pacat (Joi, 11 aprilie 2013, 18:30) wallenttmar [anonim] -1 (3 voturi) re (Joi, 11 aprilie 2013, 20:25)

o

daniel [anonim] i-a raspuns lui wallenttmar

+1 (3 voturi)

Şi ttotuşi sunt prea puţini astfel de oameni ! (Joi, 11 aprilie 2013, 18:56) Radu Humor [anonim]

Un exemplu care te umple de gânduri, care cu siguranţă te vor urmări mult timp ! Chiar până pe ultimul drum ! Când poţi pleca liniştit, dacă ai dat peste un asemenea OM ! Vei ştii atunci cu siguranţă că numai atât ai avut de trăit, şi că nu numai atât ai avut

să dai şi de asta te-ai oprit acolo ! Sănătate, Doctore !

raspunde trimite

0 (6 voturi)

Un articol excelent (Joi, 11 aprilie 2013, 19:02) O colega [anonim]

Va multumesc din suflet pentru acest articol. Ati exprimat cum nu se poate mai bine ce simtim noi medicii, astia putinii care au ramas si care isi fac meseria cu pasiune.

raspunde trimite

0 (2 voturi)

Domnule doctor Gabriel Diaconu (Joi, 11 aprilie 2013, 19:37) adrian88000 [anonim]

Tulburator mesajul dumneavoastra

Indraznesc sa va pun o intrebare. Daca ati fi

... fost in locul mediculi de familie de la Cluj , ce ati fi facut ? I-ati fi trimis pacientului acel SMS sau ati fi procedat altfel. Cum ?

raspunde trimite

+4 (4 voturi)

Câteva gânduri:- 1. (Joi, 11 aprilie 2013, 19:52) 333 [utilizator] 1. Cât trebuie plătit un medic?

Mai mult decât sunt plătiţi acum, să nu mai plece aşa mulţi din ţară, şi să nu se mai aştepte toată lumea să dea şpagă, conştienţi că ar fi inuman ca medicii să trăiască doar din salarul mic pe care îl au ţinând cont de responsabilitatea pe care o au şi de cât de greu este să fii un medic bun.

2. Cum trebuie plătit un medic?

Nu prin şpagă cerută înaintea actului medical, dar nici prin recompensă după actul medical.

Nu prin şpagă fiindcă este imoral şi neprofesionist, şi

ilegal. Cine cere şpagă

... pentru a îşi face datoria trebuie să ajungă la închisoare şi să fie oprit să profeseze.

Şi nici prin recompensă, fiindcă deşi unii merită recompensa, alţii nu o merită, dar dacă este/devine normal să recompensezi medicii, atunci devine o necesitate:

,,păi cum, dom'le, nu ţi-am operat fata, nu a ieşit totul perfect, mie nu-mi dai nimic? Colegu' a fost recompensat pentru aceeaşi operaţie cu 300 euro azi de dimineaţă, şi

el tot de la un funcţionar la bancă ca mata a primit. Deci dacă ăla poate, mata de ce

nu poţi? Lasă, că te ţin eu minte pe mata, data viitoare nu te mai primesc

...

!"

Unde tragi linia între şpagă şi recompensă? În ţările civilizate, nu se oferă nici una nici alta. Este destul să îi mulţumeşti sincer medicului care te-a ajutat - este toată recompensa la care se aşteaptă!

3. Doar sfinţii trebuie să devină medici?

Nu. Nu avem dreptul să cerem de la medici să fie sfinţi. Sunt oameni normali cărora le place să rezolve probleme medicale. Nu avem dreptul să cerem de la ei să fie plătiţi mai puţin decât merită.

4. Dar nu trebuie să şi iubească oamenii, să vrea să îi ajute?

Ba da, dar nu mai mult decât profesorii, agenţii de vânzări, avocaţii

toţi care

... lucrează cu publicul, cu oamenii. Nu avem dreptul să cerem de la ei să se sacrifice pentru ,,omenire".

raspunde trimite 0 (0 voturi) maica tereza (Joi, 11 aprilie 2013, 23:04) star [anonim] i-a raspuns lui 333

o

Leafa doctorului e suficienta doar ca omul sa se prezinte la servici. Ca un functionar! Subiect de gandire: cand o sa-i spui ca te doare, o sa te ia in brate si o sa planga cu tine, spunandu-ti ca si pe el il doare la fel. Ai copiii dezbracati si flamanzi, si el are la fel! Ai parinti batrani si neputinciosi, are si el! Daca vrei compasiune, te duci la Maica Tereza (desi si acolo te costa ceva). Dar cand tu erai la munte cu fetele si baietii, si la film, si la discoteca si la chefuri, el medicul de acum, invata pentru examene! Nu mai conteaza ca le-a luat cu 10 sau cu 5! Degeaba se va duce la munte si la Ibitza la 45 de ani, cand se presupune ca are cu ce! Tineretea lui s-a dus, acum nici nu mai stie ce sa faca la o petrecere! Si tu, platitor de taxe, vrei ca medicul sa te faca de nou, daca s-ar putea, repede si bine,dar sa nu fii nevoit sa intelegi ca omul acesta (si parintii lui) a investit in el cel putin 10 ani de pregatire superioara.Ceri de la un om ceea ce, in mila si puterea Lui cea mare, doar

Bunul Dumnezeu poate! A! si sa nu uit! sa nu te coste nimic, pentru ca tu esti cetatean european si ai drepturi!

raspunde trimite

+3 (3 voturi)

Câteva gânduri: 2 (Joi, 11 aprilie 2013, 20:08) 333 [utilizator]

5. Şi atunci, cât să fie plătiţi? Mai mult ca acum, dar cât, dacă nu au voie să primească nici măcar recompense?

Piaţa trebuie să decidă. Cerere şi ofertă.

Studenţii/rezidenţii ar trebui să ia/primească un împrumut de la stat care să le permită să se întreţină decent în timpul studiilor. Apoi, când încep să lucreze, încep să plătească înapoi împrumutul.

Pe de-o parte, nu este nevoie ca în România doctorii să fie foarte specializaţi, la standardele cele mai înalte pe plan mondial, devreme ce această specializare nu este justificată dpdv economic. Nu are rost tu, ca medic, să dai bani mulţi să ştii tehnicile de ultimă oră dacă pacienţii tăi nu şi le pot permite. Avem nevoie în România de doctori mai mulţi, şi mai puţin buni, (dar mai ieftini ca în ţările bogate).

Pe de altă parte, doctorii trebuie să fie plătiţi în funcţie de contribuţia economică pe care o au - mult mai mare decât indică salariile mizerabile la stat. Asta nu se va putea decât în momentul în care medicii vor decide, în mare parte, să lucreze mai mult la privat.

6. Ce trebuie să se schimbe?? (Concluzii)

i. Doctorii NU trebuie să mai ia şpagă. ii. Doctorii NU ar trebui să accepte/să aibă voie să accepte nici recompense iii. NU trebuie să ne aşteptăm de la doctori să fie sfinţi sau să se sacrifice pentru ,,omenire''. Au dreptul să câştige bani buni în mod cinstit, fără să se umilească, pentru că contribuţia lor este foarte valoroasă. iv. Doctorii NU trebuie să se aştepte să câştige mai mult decât valorează contribuţia lor dpdv economic în societatea în care trăiesc. Cu alte cuvinte, fiindcă sănătatea românilor valorează mai puţin dpdv economic decât sănătatea americanilor (fiindcă într-o oră, un american sănătos produce mult mai mult decât un român sănătos), doctorii din România nu se pot aştepta să câştige cât doctorii din America.

raspunde trimite

o

-1 (1 vot)

Pacat de patos si de efort. (Joi, 11 aprilie 2013, 23:24) un dac [utilizator] i-a raspuns lui 333 0 (0 voturi) Viata americanului valoreaza mai mult (Vineri, 12 aprilie 2013, 11:31) 333 [utilizator] i-a raspuns lui un dac

nu

numai fiindca produce mai mult. Produsul mai mult este numai rezultatul final -

... multe alte lucruri, valori morale, duc intr-acolo:

Americanul munceste mai mult decat romanul. Americanul respecta regulile si legile mai mult ca romanul. Americanul ii respecta pe oamenii valorosi mai mult ca romanul. Americanul este mai serios ca romanul. Americanul se plange mai putin ca romanul. Americanul este mai optimist ca romanul. Americanul se lupta mai mult decat romanul. Americanul munceste pentru progres mai mult decat romanul. .... Americanul isi respecta propria viata mai mult decat romanul - de aceea valoreaza viata americanului mai mult decat viata romanului.

Americanii investesc mai mult in ei insisi, in viata lor, in familiile lor, in comunitatile lor, in tara lor, si de aceea se bucura de o viata mai buna! Nu fiindca i-a picat din cer!

Dar matale ce iti pasa, ca esti dac! Vezi-ti de tara ta, Dacia! raspunde trimite

0 (0 voturi) America rules! (Vineri, 12 aprilie 2013, 14:56) un dac [utilizator] i-a raspuns lui 333

ce sa va mai zic, daca ganditi asa? Doar drum bun. Americanii sunt atat de "dastepti" incat primesc pe oricine. Vad ca studiati istoria Americii doar pe pasaje. Ce rost ar avea sa va aduc aminte de amerindieni, de impuscaturile din scoli, de ipocrizia politicienilor si de ignoranta americanilor de rand. Da, suntem muuuuult in urma, dar sper ca nu pe acelasi drum.

Ar trebui sa-mi fie rusine ca sunt dac? raspunde trimite

+1 (3 voturi)

Bazaconii (Joi, 11 aprilie 2013, 20:13) Colega [anonim]

Bazaconii colega. Bazaconii. Sa vorbesti in 2013 despre medicul care pune sufle in ceea ce face si pentru asta trebuie respectat este un discurs de fecioara neprihanita pe un vas de pirati. Ata furnizorul de servicii cat si cumparatorul acestora au obligatia sa-si maximizeze profitul. Sufletul nu are ce cauta aici. Daca te duci in piata si gasesti morcovi frumosi cu 1 leu/kg la concurenta cu morcovi urati cu 2lei/kg sa nu-mi spui mie ca vei cumpara mai scump numai pentru ca astia sunt facuti cu mai mult suflet. Nici nu te va interesa ca cei cu 1 leu sunt asa de ieftini pentru ca folosesc muncitori senegalezi exploatati mizerabil. Nu - cumperi mai ietin si mai bun. Pentru suflet va adresati in alta parte. Totul se rezuma la sistem: fiecare va cauta sa ia cel mai mult din el fara sa se intereseze de ce ramine pentru ceilalti. Fiecare medic care pleaca se gindeste la cit de bine ii va fi lui si nu se gindeste la cit de rau va fi pentru pacientii care ii lasa in urma. Unde e sufletul aici? Ca pleci cu amaraciune din tara? Vax! Amaraciunea e pentru tine si ai tai, pentru ce pierzi TU nu pentru pacientii care ramin cu mai putini medici. Si unde e sufletul aici? Sistemul permite oricui sa sa bata pe holurile spitalelor, sa injunghie un medic si sa cafteasca o asistenta. Permite si nu pedepseste.Si de aceea se intimpla asa ceva. Sistemul permite ca medicii sa ia spaga. Si medicii o fac. Pentru ca se permite. Sistemul permite ca asigurarile de malpraxis sa valoreze fix cit un sul de hirtie igienica atunci cind vrei sa te folosesti de ele. Permite companiilor de asigurari sa-si umple buzunarele vanzind iluzia asigurarii de malpraxis. Permite managerilor sa faca avere din renovarea spitalelor. Si lucrurile se intimpla. Pentru ca se permite. Hai sa nu ne mai plingem de mila. Acesta este sistemul si SINGURII VINOVATI SUNT POLITICIENII. Hai sa intelegem asta si sa-i aratam cu degetul. Sa nu mai aruncam mortul de la medici la pacienti si apoi la media.

raspunde trimite +3 (3 voturi) Păi v-aţi contrazis. (Joi, 11 aprilie 2013, 20:33) 333 [utilizator] i-a raspuns lui Colega

o

Am fost întru totul de-acord cu gândirea dvs. logică/sănătoasă până aţi spus că singurii vinovaţi sunt politicienii. Păi cum? Eu credeam că trăim într-un stat

democratic, unde politicienii sunt aleşi. Păi cine îi alege? Aaaah ...

De ce să fie un politician cinstit, responsabil, competent, muncitor, performant,

când vede că are şanse mai mari să fie votat de electorat dacă minte, fură, înşeală,

îşi bate joc

...

?

Cererea şi oferta - acest mod de gândire se aplică şi la morcovi, şi la doctori, şi la politicieni!

raspunde trimite

+3 (3 voturi)

Câteva gânduri: 3 (Joi, 11 aprilie 2013, 20:16) 333 [utilizator]

v. Doctorii din România nu au dreptul să aştepte ca societatea românească să le permită să se specializeze la fel de mult ca colegii din America. Ăsta e un moft. Federer nu joacă tenis la Romanian Open. Joacă la Wimbledon, fiindcă acolo e plătit bine. La Romanian Open joacă tenismenii mai puţin buni. Nu are rost să investim în doctori aşa de specializaţi, buni, atenţi, devreme ce nu se justifică dpdv economic. Trebuie să ne mulţumim cu doctori mai puţin buni/specializaţi.

vi. Doctorii care vor să fie cei mai buni TREBUIE să plece din ţară şi să lucreze în sistemele cele mai performante, unde şi pretenţiile cele mai mari se justifică dpdv economic. Nu se pot aştepta să le fie oferite condiţii să facă mare performanţă aici.

vii. Statul român/societatea românească/cetăţeanul român plătitor de taxe investeşte în studenţi/rezindenţi care apoi devin medici. Nu se justifică investiţia dacă sunt plătiţi prea puţin să dorească să rămână în ţară!

Concluzie: Trebuie privatizată medicina. Cine nu poate plăti cât valorează actul

medical pe piaţă, trebuie să primească ajutor de la stat (sub formă de asigurare,

etc.) sau de la semeni prin organizaţii caritabile, sau ...

poate

operaţie pro bono

...

că suntem oameni, nu?

face şi doctorul o

raspunde trimite +3 (5 voturi) cu cine si cu ce? (Joi, 11 aprilie 2013, 21:36) Pink [anonim] i-a raspuns lui 333