You are on page 1of 16

Proiect realizat de :

Vrgolici Daniel Ionel Atanasiu Robert

De ce am ales s prezentm o carte de Eugen Ionescu? tim foarte bine c operele semnate de talentatul dramaturg contureaz teme grave, cu multe interpretri, care, credem noi, ne-au solicitat imaginaia i inteligena cum nu multe cri au fcut-o pn acum. Aadar am vrut s fie un exerciiu i s-a dovedit s fie unul reuit, pentru c pies de teatru Scaunele ne-a extins orizontul de gndire i de judecare pe care l aveam pn acum.

Eugen Ionescu ,nscut pe data de 26 noiembrie 1909 n Slatina i decedat pe 28 martie 1994 la Paris, cunoscut n afara Romniei sub numele de Eugne Ionesco, conform ortografiei franceze, a fost un scriitor de limb francez originar din Romnia, protagonist al teatrului absurdului i membru al Academiei Franceze. Primele apariii ale lui Eugen Ionescu sunt n limba romn, cu poezii publicate n revista Bilete de papagal a lui Tudor Arghezi, articole de critic literar i o ncercare de epic umoristic, Hugoliada: Viaa grotesc i tragic a lui Victor Hugo. Volumul de debut e un volum de versuri i se numete Elegii pentru fiine mici. ntreaga oper ce va urma poate fi considerat ca un efort original i reuit de a desprinde din banalitatea contingentului sensul tragic i absurd al existenei, fatalitatea morii, splendoarea i neantul condiiei umane.

- A fost lansat n 1952; - Pies de teatru se ncadreaz n teatrul absurdului;

Teatrul absurdului este un tip de creaie teatral aprut dup cel de-al doilea rzboi mondial, la nceputul anilor 50.El respinge realismul psihologic i social, bazat pe iluzia mimetic, aceea de a nfia spectatorilor aparena unor oameni i a unor situaii reale, evolund pe scen. Personajele sunt vag conturate, cu o identitate incert, dezindividualizate (n cazul operei Scaunele doi btrni, so i soie, imaginai de autor ca avnd 95 i 94 de ani). Temele sale predilecte sunt lipsa de sens a existenei, golul sufletesc,dezarticularea limbajului, incomunicarea, claustrarea, acapararea omului de automatisme i stereotipii, sugernduse imposibilitatea de a iei din acest impas. Teatrul absurdului a avut un impact considerabil asupra evoluiei artei dramatice, nnoindu-i radical mijloacele de expresie i lrgindu-i universul tematic.

Copert este simbolic, surprinznd elemente cromatice care se transpun n trsturile operei. Scaunele este cea mai complex i mai neagr n comicul ei plin de vivacitate, grotescul supranatural fiind surprins n dialogurile cu fantomele invizibile. Astfel, umbrele surprind aceast latur a operei. De asemenea, scaunele din prim-plan au o valoare anticipativ, prevestind continuitatea textului. Astfel, scaunul din centru, care este mai ridicat dect celelalte, valorific simbolismul spaial-axiologic, semnificnd superioritate, prevestindu-se astfel scen intrrii mpratului, invizibil fiind pentru toi.

Piesa Scaunele are ca tem principal neantul, dup cum afirm nsui scriitorul: Scaunele au rmas goale fiindc nu este nimeni. [...] Lumea nu exist cu adevrat, tema piesei a fost neantul, nu eecul. Absena total: scaune cu nimeni. Lumea nu este pentru c nu va mai fi, totul moare. Considerm c n text se poate vorbi i de tema iubirii care poate fi considerat o tem secundar deoarece, piesa sugereaz faptul c cei doi btrni au ajuns s formeze un cuplu att de strns sudat,prin trecerea timpului,prin izolarea lor fa de ceilali nct nici unul nu mai poate exist independent de cellalt. De asemenea cei doi mor mpreun.

Motivul nsingurrii este schitat de limbajul, care este o surs a alienrii, un fel de zid sonor ce desparte personajul de lumea nconjurtoare, izolndu-l. Discutia cuplului devine incoerent. Motivul nstrinrii fa de sine i fa de ceilali reconstituie ipostazele singurtii absolute n faa limitelor existeniale. Este conturat i motivul morii prin finalul tragic n care btrnii se arunc pe fereastr, n apa, sinucigandu-se.

Textul este alctuit dintr-un singur act la care particip dou personaje reale : Btrnul i Btrn i alte personaje imaginare : Doamn, Colonelul, Frumoas, Fotogravorul, mpratul. n final se observ i prezena Oratorului.

Spatiu: Perei circulari cu un intrnd nfund. O

ncpere foarte srccioas. n dreapta, pornind dinspre avanscen, trei ui. Apoi o fereastr, cu un scunel de buctrie n faa ei; pe urm nc o u. nintrnd, n fund, o u somptuoas, cu dou batante, i alte dou ui, aezate fa n fa,ncadrnd ua somptuoas: aceste dou ui, sau cel puin una dintre ele, sunt aproape complet ascunse ochilor publicului. n stnga scenei, tot pornind dinspre avanscen, trei ui, o fereastr,avnd lng ea un scunel de buctrie, aezat simetric fa de cea din dreapta, apoi o tabl neagr i un podium. Pentru mai mult claritate, la marginea scenei, dou scaune, unul lng altul.

1. 2.

Indicaiile de decor sunt cruciale pentru desfurarea piesei, cu numeroase accente, pe care o cpta scen n cursul lecturii : Spaiu profan : circ, teatru, sal de spectacol Spaiu sacru : catedral, biseric, altar cu ui mprteti

: Timpul este descris succint. Se prezint un singur reper, nainte de moartea celor doi btrni. Astfel, aciunea se petrece n illo tempore, deci de fapt, n locul unde nu mai exist timpul. Simbolic, este aluzia la mrul din grdin Edenului : Btrn, c arhetip feminin este o reincarnare a Evei (pe de o parte nevast, care nu i-a nelat soul, pe de alt parte, mam acestuia i mam mamei sale) pe o linie care se pierde n negur trecutului.

Timp

Apa = simbol al societii n care doresc btrnii s se integreze; Tendina btrnului de a se apleca mai mult pe fereastr = gest simbolic pentru dorina de a evada din starea de solitudine; Scaunele = simboluri ale nevoii unei prezene umane i de a comunica cu mulimea, care este absent.

Din opera :
Sunt att de btrn, att de btrn. E de necrezut. E ridicol.
Sala de bl de cartier cu mult lume i cu <<muzic derizoriu triumfal, de blci, subliniind jocul ironic, cnd grotesc, cnd dramatic, al celor doi actor. Lumina rece i vid. Btrn : pn acum nu l-am nelat niciodat pe brbatul meu, pe maresal. Da astmpra-te c m ia cu ameeal Eu nu sunt dect biat lui mam

1.
2.

3. 4.

Alte citate : Teatrul absurdului este o absorbire in art a anumitor concepte filosofice existenialiste i post existenialiste, care se refer, n principal, la eforturile omului de a da un sens situaiei sale golite de sens ntr-o lume care n-are nici un sens care n-are nici un sens fiindc structurile morale, religioase, politice si sociale pe care le-a ridicat omul pentru a-i face iluzii s-au surpat (Horia Deleanu , Teatru Antiteatru Teatru p.12)

http://ro.wikipedia.org/wiki/Eugen_Ionescu http://www.samanatorul.ro/editura/2010/M arian_Dragomir-Teatrul_absurdului.pdf http://www.scribd.com/doc/32719204/Euge n-Ionescu-Scaunele