You are on page 1of 22

1.

Find the sum of all odd numbers


upto 100
a)250
b)1005
c)2125

d)2500

ANSWER:
n/2(first+last term)
50/2(1+99) = 2500

2. In the following sum, ? stands


for
? + 1? + 2? + ?3 + ?1 = 21 ?
a)4
b)6

c)8
d)9

ANSWER:
x+(10+x)+(20+x)+(10x+3)+(10x+1)
=200+10+x
22x=176
x=8

3. If n is a negative number, then


which of the following is the least
a)0
b)-n
c)2n

d)n2

ANSWER:
n<0 = 2n<0, -n>0 and n2>0
Therefore least of
2
2n,0,-n and n is 2n

4. The sum of first 45 natural


numbers is ?
a)1035
b)1280
c)2070

d)2140

Answer:

(1+2+3+.+n) = n(n+1) /2
45x46
= --------2
= 1035

5. Which one of the following


number is exactly divisible
by 11 ?
a)235641

b)245642
c)315624
d)415624

Answer:
(4+6+1)-(2+5+4)=0

6. Find the HCF of 108, 288 and 360.


a)34
b)36

c)42
d)28

Answer:
HCF of 108,288,360
108=22x33
5
2
288=2 x3

and

3
2
360=2 x5x3

=22x32 = 36

7. The ratio of two numbers is 3: 4


and their HCF is 4. Their LCM is
a)12
b)16
c)24

d)48

Answer:
Let the number be 3x and 4x. Then
their HCF = x. So, x = 4.
The numbers are 12 and 16. LCM
of 12 and 16 = 48.

8. Which of the following fractions


is greater then less than 5/6?
a)
b)2/3
c)4/5

d)9/10

Answer:
= 0.75; 5/6 = 0.833; = 0.5;
2/3 = 0.666; 4/5 = 0.8; 9/10 = 0.9 ;
So, 0.8 lies between 0.75 and 0.833.
Therefore 4/5 lies between and
5/6.

9. If x/y = 6/5, find the value of


2 +y 2
x
--------------x 2 y2
a) 61/11

b) 63/ 14

c) 36/24

d) 11/61

Answer:
2
2
x +y
--------------2
2
x y

2
2
x / y +1
-------------------2
2
_
x /y 1

61
------11

10. What is the square root of 0.009?


a) 0.003
b) 0.03

c) 0.3
d) 0.03

Answer :
0.03

11.The average of 25 results is 18.


The average of first twelve of
them is 14 and that of last twelve
is 17. Find the thirteenth result.
a) 72

c) 56

b) 62

d) 78

Answer:
13th result = (sum of 25 results) (sum of 24 results)

= ( 18 x 25_ - [(14 x 12) + (17 x 12)]


= 450 - (168 + 204)

= 450 372 = 78