DEFINIREA INCENDIULUI

Este un proces complex de ardere,cu evoluţie nedeterminată, incluzând şi alte fenomene de natură fizică şi chimică (transfer de
căldură,formarea flăcărilor, schimbul de gaze cu mediul înconjurător, transformări structurale produse în materialele de construcţie şi elementele de rezistenţă etc.)

Focul joaca un rol foarte important in unele ecosisteme ca preeriile sau savanele de stejar. Totusi, cand focul ameninta vietile omenesti sau proprietati, este considerat un hazard natural.

SURSE DE APRINDERE NATURALE

Trăsnetul - o descărcare electrică disructivă aperiodică, de mare intensitate, care se produce în timp de furtună, între nori şi pământ, prin interiorul unor canale de aer izolat ; Căldura solară -razele solare încălzesc direct un material până ce acesta ajunge la temperatura de autoaprindere ; Radiaţia solară poate iniţia incendii direct şi indirect (focalizată, prin efect de lentilă) ; Eruptiile vulcanice .

Incendiile naturale , provocate de descarcarile electrice din atmosfera sau de autoaprinderea vegetatiei uscate , determina distrugeri ale recoltelor , ale suprafetelor impadurite , constructii etc.

Pe langa amenintarile normale ale flacarilor fierbinti ce cauzeaza arderea materialelor, focul poate trimite cantitati vaste de cenusa in atmosfera, cauzand inhibitia dezvoltarii plantelor, reducand vizibilitatea si intervenind in probleme ale aparatului respirator. Poate fi si locul propice pentru instalarea alunecarilor de teren , prin distrugerea vegetatiei si lasand regiunile de deal vulnerabile la caderi masive de precipitatii dupa ce focul s-a stins. Incendiile in paduri si regiuni salbatice sunt incendii care se extind pe multi kilometri si care ard zile intregi si sunt cauzate de fulgere /{activitati umane ca fumatul sau focurile de tabara ( hazard antropic)} .

Aproape 1000 de persoane au intervenit pentru localizarea şi stingerea incendiului . Un fulger a provocat incendiul din Parcul Naţional Domogled, în care

peste 100 de hectare de pădure s-au făcut scrum. Aceasta este una dintre concluziile anchetei făcută de pompieri, care s-au chinuit mai bine de o saptamana sa stinga flacarile . Terenul greu accesibil, cu stânci şi prăpăstii, a făcut intervenţia extrem de dificilă.

Focul a izbucnit brusc, într-un singur loc, într-o zonă în care nu

au fost turişti in acea perioada . Din cele 100 de hectare mistuite de flăcări, 25 erau cu pin negru de Banat, specie protejată şi extrem de valoroasă. Pagubele totale ale incendiului se ridică la cel puţin 220.000 de lei, potrivit specialiştilor Direcţiei Silvice Caraş-Severin.

Proiect realizat de:

-Ionita Diana Alexandra -Catalin George Claudiu

Profesor coordonator :

Sterienescu Lidia

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful