alt e rnat iva-za-vas.

co m

http://alternativa-za-vas.co m/index.php/clanak/article/antio ksidansi-u-zacinskim-biljkama

Antioksidansi u začinskim biljkama
4 Autor: Nada Babović - Bioss

0

10

0 Google +

Antioksidansi u začinskim biljkama - snažniji i zdraviji od sintetičkih antioksidanata Sigurno ste čuli za slobodne radikale i oksidativni stres. Oksidativni stres je stanje koje nastaje kada proizvodnja slobodnih radikala nadvlada sposobnost tijela da ih neutralizira ili eliminira. Oksidativni stres vodi do brojnih teških bolesti današnjice poput dijabetesa, prijevremenog starenja i srčanih tegoba. Najveći neprijatelji oksidativnih procesa su antioksidansi, koji osnažuju imunosni sustav i neutraliziraju slobodne radikale. Ljudski organizam ima vlastite antioksidativne sustave, koji ga štite od štetnog utjecaja slobodnih radikala. No, antioksidante možemo unijeti i hranom. Prirodni izvori antioksidanata su voće, povrće i začinske biljke.

Sintetički antioksidanti
Prehrambena, f armaceutska i kozmetička industrija u svoje proizvode ubacuje neke sintetičke antioksidante. To su butilirani hidroksianizol (BHA, E320), butilirani hidroksitoluen (BHT, E321), terc-butilhidrohinon (T BHQ, E319) i estri galne kiseline (E310 – E312). Nakon pojave sintetičkih antioksidanata često se postavljalo pitanje njihove sigurnosti po ljudsko zdravlje. Z bog nepovoljnih toksikoloških izvještaja o sintetičkim antioksidansima preporučujemo da koristite samo prirodne antioksidanse.

Prirodni antioksidanti u začinskim biljkama

Velik broj začinskih biljaka sadrži kemijske spojeve koji imaju antioksidativne osobine. Prirodni antioksidanti mogu se naći u brojnim dijelovima biljaka, kao što su sjemenke, lišće, korijen i kora. Najvažnije grupe prirodnih antioksidanata u voću i povrću su tokof eroli, f lavonoidi, f enolne kiseline, terpenoidi i karotenoidi. Aktivne komponente začinskih biljki s antioksidativnim učinkom su polif enoli i f enolne kiseline. To su primjerice ružmarinska kiselina iz ružmarina, kadulje i origana, f lavonoidi cirsimarin i genkvanin iz ružmarina i kadulje. Uz njih su i prirodni pigmenti kao kapsaicin u paprici i terpeni iz ružmarina i kadulje. Neke začinske biljke iz obitelji Lamiaceae, poput ružmarina, kadulje, origana i timijana, mogu se koristiti u prehrambenoj industriji. Ne samo zato što štite hranu od oksidacije, već joj daju i brojna ljekovita svojstva. Smatra se da antioksidansi... štite stanice od slobodnih radikala usporavaju proces starenja energiziraju organizam štite od mnogih bolesti poput raka, artritisa, Alzheimerove bolesti itd.

Ružmarin – kralj antioksidanata
Lišće ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) i ekstrakti ružmarina koriste se ne samo kao začini, već i zbog svojih antioksidativnih osobina. Ružmarin je poznat kao biljka s najjačim antioksidativnim djelovanjem. Spojevi u ružmarinu koji imaju najveću antioksidativnu aktivnost su karnosolna kiselina, karnosol i ružmarinska kiselina. Antioksidansi u ružmarinu sposobni su prekinuti proces oksidacije dodajući vodik slobodnim radikalima.

Kadulja
Kadulja (Salvia officinalis L.), jedna je od najpoznatijih i najčešće korištenih ljekovitih biljaka. Osim u svrhu liječenja, kadulja se koristi i kao začin. Z ajedno s ružmarinom, posjeduje najjaču antioksidativnu aktivnost među biljkama. Antioksidativno djelovanje kadulje pripisuje se prisustvu f enolnih diterpena, f enolnih kiselina i f lavonoida.

Timijan

Komponente odgovorne za antioksidativno djelovanje eteričnog ulja iz origana su timol. Podijelite ovaj članak! 4 0 .) se u tradicionalnoj medicini koristi kao ljekovita biljka zbog svojih jakih antibakterijskih. zbog kojeg ima f ungicidno. a u kozmetici kao izvor eteričnog ulja.) upotrebljava se u tradicionalnoj medicini zbog svojih antibakterijskih.ili aromaterapeuta. Najbolje ih je dodati jelima na kraju. timijan se koristi i kao začin. Istraživanja su pokazala da ekstrakt origana usporava lipidnu oksidaciju. Također možete koristiti kapsulirani prah. Eterično ulje iz lišća timijana koristi se i u parf emima. Bosiljak Bosiljak (Ocimum basilicum L. Otkriveno je da ružmarinska kiselina. timol i karvakrol. ima jače antioksidativno djelovanje od vitamina E. Kako koristiti začinske biljke Najjednostavniji način kako možete iskoristiti dobrobiti začinskih biljaka jest dodati ih u vaš svakodnevni meni. antigljivičnih i antioksidativnih svojstava.Timijan (lat. sapunima i pastama za zube. Osim primjene u kozmetici i f itoterapiji. antiseptičko i antioksidativno djelovanje. tinkture ili čista eterična ulja začinskih biljaka. Origano Origano (Origanum vulgare L. antigljivičnih i antioksidativnih osobina. posebno eugenol. jer kuhanjem biljke gube vrijedne nutrijente i ljekovita svojstva. imaju veću antioksidativnu aktivnost od sintetičkih antioksidanata BHT i BHA te od vitamina E. Thymus vulgaris) je ljekovita biljka bogata eteričnim uljem. Istraživanja su pokazala da aktivne komponente u ekstraktu timijana. U kulinarstvu se primjenjuje kao začin. kao glavna komponenta bosiljka. Z ajedničko djelovanje sastojaka eteričnog ulja origana igra vrlo važnu ulogu. karvakrol i timohinon. U vezi primjene i doziranja takvih pripravaka pitajte stručnog f ito.

lavande kako ih koristiti i gdje naci tocna uputsva ? jane July 08.0 10 0 Google + Svidio Vam se članak? Primajte naš elektronski časopis.15 Najbolje je sve ovo staviti na picu… branko July 08.super je.25 ja sam inače ljubitelj aromatičnog bilja i uvijek otrgnem list ili grančicu da se osvježim u prolazu. 2013 u 7.Dosta koristim ružmarin i tako okus hrane poboljšavam. 2013 u 7. 2013 u 7.20 Ja imam u vrtu kadulje. obavezno pročitajte pravila komentiranja na našem portalu.ruzmarina. recimo glazuru od čokolade s okusom ružmarina. branko . Goga July 08. besplatno je! Pribilježite se ovdje! Povezani članci Komentari Prije nego što ostavite komentar.smilja.

:Sve ostalo je povrće i sve to je Z AČINJENO sitnim prahom od mešavine ovog nabrojanog bilja u gornjem tekstu. Ista stvar je i bosiljak koji imam priliku dobiti sviježi. 2013 u 7.poslednjih 6-7 godina Takođe puno koristim orijentalne začine (kumin. linija. u sireve u ulju. konstitucija. Molim Alternativu da podrobnije nešto napiše o masalama.38 Pooštovani. a ispred nje živu ogradu od ružmarina.27 . Lavande imam nekoliko grmova koje prije odlaska sa Pelješca odrežem i donosim ih u Z agreb. Marija Milić July 08. zlata vrede. čorbe.29 Ajde Jane nastavi dalje. mešavinama orijentalnih začina. 2013 u 8. 2013 u 8.) smiksane u različite MASALE. kao i kadulju.July 08.30 Već godinama ne posećijem doktore niti pijem ikakve lekove. sameljem u starom mlinčiću za kaf u. na vreo pomf rit…ma. 2013 u 9. ukoliko već pisala nije… Leona July 08. dakle 1/4 mesa… 2. sočivo.Koristim ih jedino pri kuhanju Da li od njih mogu kuhati čaj.očnjake. S poštovanjem Marija Milić PS: Vašu e mail poštu redovito čitam sa puno korisnih savjeta i hvala Vam za to.. pasulj. na sve što jedem a gurman sam. Z anima me kako bih mogla koristiti odsjećen grančice ružmarina i da li ga mogu koristiti kad se te grančice osuše. Nisam vegan niti vegetarijanac ali radim dve stvari: 1.Taj mix dodajem u tanjir na sve supe. kurkumu. opšte stanje i bio analize su mi kao da mi je 35 a ne 60… I tako . Na Pelješcu imamo kuću za odmor. Taj mix pravim tako što sušene biljke u količini 1:1:1:1….32 Ispravka: U TANJIRU MI JE DAKLE 1/8 mesa !!! mirza July 08. cimet. čili. variva. U tanjiru mi je. karanf ilić. dok pravim palentu. ribu.: prema rasporedu zubiju u vilici čovek ima 4 ‘kidača’mesa . Leona July 08. 2013 u 7. No. na mesa. te ih samo koristim kako bih ih stavila u ormare..

žubora vode ogradio sam dvije lijehe u kojima imam 15 različitih kultura.. čubra) lavanda..kantarion. se suše. samo po tom pitanju je poslušala (jer je zbog tlaka bila u hitnoj dok je slušala moj zadnji pokušaj da ja nju savjetujem) i danas prenosi recept dalje . Ja sve sušim pojedinačno.04 nije mi jasno zašto zamrznuti osušenu biljku za čaj.34 Divan niz biljaka.matičnjak (melisa.. onda mu je miris izraženiji i ne pocrni. živjeli. A za visok tlak ČAJ OD LIŠĆA MASLINE def initivno pomaže . ružmarin.. . u sve to je lijepo staviti i papr šareni u zrnu i sol u zrnu. malenog mlinca za papar pa do električnog staroga mlinca za kavu.pčelinja ljubica). 2013 u 10. Nedostaju majčina dušica i još neke. ref ila kupovnih mlinčića.. oprez!!ne smije se “baciti” na vrelu hranu jer pocrni i izgubi čarobni miris. moja nevjerna mama koja me nikada nije slušala. pored cvijeća. hajdučka trava. Pun je ovaj naš prelepi balkanski prostor ovih blagodarja.32 Leona stari mlinčić za kavu je genijalna stvar.. A pre upotrebe se može potopiti na kratko (par sekindi) u vrelu vodu. komorač sjeme. Kadulja je jedini čaj s kojim nestaje znojenje uzrokovano bilo kojim problemom. Kada jednoga dana nabavim dugi ručni stakleni mlinac za papar. jane July 08. i djeca su se skoro navikla (nakon dvije godine :)... 2013 u 10.. povrća ili mesa na tanjuru . moje iskustvo kaže da je tek ubran i zaleđen bosiljak naj bolji za konzumiranje zimi.lovor. 2013 u 11. timijan (majčina dušica... Ja u “čarobni prah za sve” stavljam iz svoga vrta: kadulju. bosiljak (zeleni i ljubičasti). melisa. samo mi nikako da naučimo da podelimo ljubav i slogu među sobom. hvala autorima.. Inače sam pobornik toga da se uvijek konzumira samo jedna vrsta voća..miloduh. ČAJ OD KADULJE ILI RUŽ MARINA: ne konzumirati redovno ili napraviti prekide (nađite uputstva na netu) mada bih ja kadulju pila svaki dan kroz godinu jer mi paše njen gorki okus a sasvim drugačiji od crnoga čaja. Zorica July 08.. Možda je zato ovaj sajt jedinstven.za moju avliju dobio sam drugu nagradu u sarajevskoj općini centar..menta. no začini su iznimka i radujem im se svaki dan jednako kao i samome obroku . Mirza (i ostali) ja bosiljak operem. spremam u velike staklenke i kada imam sve . trave..menta.origano. Niti jedan obrok već dugo ne jedemo bez bočice toga začina na stolu ..najčešće u jesen prpremim mix. osušim i zamrznem..pa biljke kao lipa. ddjafok July 08.. ali ga valja dodati isključivo na kraju.. malo suhog maslinovog lišća. Ručni mlinčić bi mi oduzimao puno vremena pa nastojim samo na trenutak koristiti eletrični…. I mene je mučilo pitanje kako koristiti “svoje” začinske biljke pa sam prošla od avana. i kao takve spremaju u staklenke ili papirnate vrećice...

a najbolje ih je konzumirati u sirovom svježem obliku (dodavati salatama. Pozdrav svima Ivana rade July 08. umacima. Ivanuska July 08.Nastavit cu Vas i dalje pratiti. ostale trave ili sušim ili koristim i za čajeve i za kuhinju. možda griješim.38 Hvala.mirza July 08. ali ja bosiok pretpostvljam prvenstveno u gurmanskoj kuhinji i ponavljam da je duboko smrznut jako dobar za zimski period kada ga.nesto sam naucio. Od ovih biljaka možete napraviti čaj ili tinkturu.pri kraju kuhanja). obe pominjete stari mlin za kaf u. 2013 u 13.50 @jane ako ste aludirali na zamrznuti bosiok što sam ja napisao onda smo se negdje mimoišli.59 . branko July 08. 2013 u 11. 2013 u 14. 2013 u 14.Sledece godine ce biti jos bilja :) Hvala unapred na odgovoru. Možete nabaviti i eterična ulja ovih biljaka.Ovo je prva godina da sam sama gajila bosiljak a ruzmarin vec imam pa bih probala sama da pravim zacinski mix.38 Postovane Leona i Z orice.47 Branko. 2013 u 18. Z a oralnu primjenu potrebno je samo 1-4 kapi eteričnog ulja 3 puta dnevno. barem ja u sarajevu. "Alternativa za Vas" July 08. ne mogu nabaviti svježeg.je to onaj sto je imala rucka da se vrti? Mozda je glupo pitanje ali eto. jelima od povrća itd .

Danas se u svetu govori o epidemiji nezaraznim bolestima:kardiovask.poznajem njihova ljekovita svojstva i uzgajam ih u svom vrtu.33 .Nizak nivo AO kod ovih bolesti je simptomatičan!Lester Peker je tvorac teorie AO i on kaže:70%ljudi umire pre vremena od bolesti a ne od starosti a kod 80% uzrok smrti je niska koncentracija AO ! mirna July 08. 2013 u 20.radioaktivno zračenje.promena ishrane.diabetes.UV-zračenje.Nauka kaže da čovek ima genetski potencijal da živi 144g a prosek dužine života u ovim krajevima je 68g a u zadnje vreme sve češće umiru ljudi od 55-60g..Vrednosti se izražavju u Raman-ovim jediniciama(indijski f izičar koji ga je konstruisao.Jedina prevencija tih bolesti su kretanje.AO a sada je konstruisan biof otonski skener f irme Farmanex koji meri skin carotenoid score.šlog.26 PRVI puta javljam se na bilo koje komentare pa mi pomozite. 2013 u 20. 2013 u 20. 2013 u 19.respiratorne b i koštanozglobne b. pušenje.Do nedavno u nauci nije bio poznat način merenja konc.kanceri. lekovi. Kada se bere list od masline? rade July 08.zanima me kako i kojim količinama se priprema čaj od suhog lišća masline za visoki tlak.promena navika i ppromena često pogrešne životne f ilozof ije.b. otrovi u industrijskoj hrani itd rade July 08.radikalima živeli bi smo samo 72časa!!!Z ato je nivo AO u proceni zdravlja veoma važan pa se kaže kao pravilo:nivo AO u telu je direktno proporcionalan kvalitetu zdravlja i dužini života.Jedan od ranih simptoma u Dg ovih bolesti jeste nivo antioksidanasa=AO.19 Drugi deo AO:Ovo je f rapantan podatak u promeni stava o uzroku smrti kod ljudi..26 treći deo:Kad ne bismo imali sistem AO u telu da se suprostave slob. 2013 u 20. miryana59 July 08.Slobodni radikali su agresivni hemijski spojevi koji oštećeuju DNK i organele ćelije i direktno utiču na dužinu života.radikala su stres.31 Mirna Pumo koristim zaćinsko bilje u prehrani.Od svih tih bolesti pati i umire milioni ljudi. rade July 08.Izvori slob.

2.od 40-50. Kuhajte 20 listova u 3 dl vode. .Ali najjači prirodni antioksidans je LJUBAV! Ivan July 08.osteoporoze itd. Svetlana Pasarić (Alternativa za Vas) July 08. Beru se samo mladi i vršni listovi.Na tržištu ima mnogo preparata ali su često i skupi.b.koristite puno voća i povrća i posle 3meseca opet proverite sebe.47 Šesti deo:Pregled konc. 3.000Rj je plavo polje. 2013 u 20.A naše bašte zvrje neobrađene.000Rj rade July 08.0d 20-30.od 10-20.od 30-40000Rj je zeleno polje.000Rj je bio povrtar i samo je jeo svoje povrće i voće..Čovek koji je merio kaže da je za 3 meseca izmerio oko 350 ljudi i da je samo jedan čovek imao 78.000Rj je alarmantno stanje.000 do 80. Procijedite i zasladite medom.38 Peti deo:Taj čovek koji je imao 78.AO treba da uđe u rutinsku upotrebu kao što se danas rade krvna slika.isto nisko.AO odmah menjajte ishranu.000 ljudi je pokazalo da je kod muškaraca rizik da obole od neke vrste raka smanjen za 31% zahvaljajući ishrani bogatoj sa AO a pokazalo se i smanjenje kardiovask.AO. 2013 u 20.000Rj je normalna konc.Rtg.Istraživanje u Francuskoj u kojem je obuhvaćeno 13.nešto bolje a tek više od 50.000Rj je žuto polje. rade July 08.Karl Đerasi je otac oralne kontracepcie a Lester Peker je otac teorije o AO.ultrazvuk.Tabela merenja:ispod 10.Ne zaboravite da jedna cigareta ima 10 milijardi slobodnih radikala!Naša deca imaju nizak nivo AO(žuta zona) jer se loše hrane a brza hrana je čisti otrov!Z ato se u svetu sve više zatvaraju restorani brze hrane(bolje reći brze zarade)Ako merenjem dobijete nisku konc. Pijte ovaj čaj ujutro i navečer prije jela. Listovi masline beru se u proljeće.NMR.malo bolje. Čaj protiv visokog tlaka 1.41 Miryana.Četvrti deo:Kođži Nakaniši je otac ginko bilobe. 2013 u 20. 2013 u 21. Kuhajte dok se ne prokuha na 2dl. masnoće.000Rj a prosečno je 17-18.000Rj je crveno polje i niska konc.33 Bravo! Z ato kao što bi rekla Goga stavimo sve na picu i uživajmo.

. jane July 09. stavim u vrećicu i zaledim. 2013 u 6.51 Svetlana Puno hvala.kada je zaleđen . zimi ga stavljam na mnoga jela. nedjeljom jedemo puru i sa bijelim lukom uz dobar travnički sir je ludnica.13 MIRZ A.sam se mrvi na stisak. evo baš jučer sam završio zaleđivanje prve ture.miryana59 July 08.. 2013 u 21.super ste ali gdje sada nabaviti maslinov list kada je proljeće prošlo iako ga kćerka ima u dvorištu morat ću pričekati iduće proljeće ili ga možda ima u ljekarnama za kupit. 2013 u 7. a mogli ste ga usitniti i staviti u vodu i tako zamrznuti u kockici leda ostao bi svijež za vaš gurmanluk. 2013 u 6.41 Ivanushka. svejedno je koji je aparatić za mlevenje. 2013 u 8.26 @jane ma nisam prijatelju tako radio. luka July 09. al’ toga malo gde ima… ako i ima neko da zna da napravi-veoma je skupo… mirza July 09. Leona July 09..f rižak se zaledi. pušenje cigareta se satinizira kao… deset tisuća slobodnih radikala ima jedna cigareta… .56 Dragi ljudi. dakle. jer ste oprali i osušili pa zamrzli basiok. Lično sam uvek za kameni avan.očito smo se mimoišli. ja bosiok oberem (ostavim mlade za drugu rundu).

Svaki puta sam pitan da li sam pušač. ali uvijek je bučno Yelp! Ja se radujem ovom danu. poštovanje. ne pijem kavu i ne trošim alkohol. da bih trebao biti primjer svima: urdan život. uz napomenu. 2013 u 9. nego kao parna lokomotiva. spljošteni i lopata obliku (obično prilagođena za rezanje hrane) * Z ubi (očnjaci) zvijeri: duge oštre i zakrivljeni (za trganje mesa). biljojedi: spljoštene s nodularnih kvržice velikih za bolje brušenje se nalazi u stražnjem dijelu čeljusti * Slina-mesožderi nema probavne enzime. svi su kod mene.Hm. oni su svejedi! Nemaju dokaza. da su mi kolege svaki puta čestitali. biljojedi-10 do 11 potrebno duže probave . ljudi: kratka i zatupljen * Z ubi (kutnjaci) zvijeri: oštri. I danas sam zdrav kao dren. koji su priznali da puše cigarete i jedu meso. svaku puta sam drsko lagao da ne pušim.! Probavljanje ugljikohidrata ljudi imaju enzime * Ž eludac kiselosti: mesožderi-manji ili jednak pH 1 sa hranom u želucu. Dakle: sve sam bliži ostvarenju ideje da osunujem društvo za zaštitu ljudi od pogrešnih inf ormacija. jer sam radio sa ljudima . 2013 u 12. Ako jedna cigareta ima deset tisuća slobodih radikala. svakih sam šest mjeseci morao . onda ih uopče više nema na svjetu. zove se Luka. biljojedi: pH 4-5! * Ž eludac kapacitet: mesožderi-60% -70% od ukupnog volumena probavnog trakta. glasilo je. i nikada mi nije dijagnosticirano nikakvo oboljenje.07 @luka ahaahahahaaaaahhaaaaaaa…ahaahhaaaaa majstor luka Jelena July 09. pušim aktivno 40 godina i to ne malo. Da spomenemo nekoliko razlika između mesoždera i biljojeda: * Z uba (sjekutići) zvijeri: kratke i istaknuo. ne jedem meso i spavam osam 8/24 sata. Dok nisam otišao u mirovinu. Agatha Borecki . kada će ljudi otvoriti oči za bitnu činjenicu: MI SMO BILJOJEDI! To kako je Majka Priroda “stvorila” nas! Vjerujem da je najbolji nesumnjiv dokaz da su ljudi biljojedi je ljudska anatomija.03 @Leona : LJUDI SU 100% BILJOJEDI Humans are 100% herbivore Dr. Luka mirza July 09.iči na sistematski pregled i roentgen pluča. za razliku od kolega. biljojedi: široki. Svi su mi nalazi bili takvi. zacjelo sam ja onda izuzetak koji potvrđuje pravilo: imam sedamdeset godina. nazubljeni nož i oblika.po službenoj dužnosti.Online prijevod: Smijesno je kad mesojedi pokušavaju uvjeriti ljude oko sebe. pa su dobili “plašenja mečke rešetom”: sijaset dijagnoza. čovjeka: 21% -27% * Dužina tankog crijeva: mesožderi-3 do 6 puta dužina tijela. i crvi sumnje su ih jeli i pojeli.

kratka i glatka. bez herbicida.prava zivotinja i prava ljudi 24000 Subotica. Mi. jer to je zapravo duljina crijevima da donira ono što su dizajnirani za jesti. ljudi-masseter i pterygoids * Otvaranje usta vs Veličina glave: mesožderi-velika za progutati plijen cjelini.mr. zasto nas na to navode ? jer konzumirajuci hranu koju ne mozemo metabolizirati -mi postajemo bolesni.bez vestackih djubriva . ljudi-duge i sacculated * Jetra: mesožderi mogu pročistiti-Vit.sci. Prirodna hrana zdravog coveka je sirovo zrelo voce sa semenkama i sirovo povrce. ljudi ne mogu detoksikaciju Vit. biljojedi-dobro razvijen za žvakanje svrhu * Čeljust putovanja: mesožderi-kut ne proširio.pretvaramo se u skladiste otrovnih poluproizvoda pogresne hrane koja se u nama godinama talozi . ljudi-male * Ž vakanje: mesožderi-progutati hranu cjelini.dr.9 Z astupnik:Prim. bez pesticida . ljudi imamo pravo na dug.google. da ih muzemo a ubijamo njihovu decu od kojih krademo to mleko .nemamo enzime za proteine sadrzane u mleku.ni jedna odrasla jedinka medju svim zivotinjskim vrstama ne sisa ni svoju majku ni druge . ljudi spljošteno nokte * Mišiće lica: mesožderi-smanjena kako bi se omogućilo široku usta zijevati.com/notes/quench-it/humans-are-100-herbivore/165159670189457?ref =nf Z a online prijevod: http://translate.com/notes/stop-grinding-up-live-animals/were-f rugivores-we-need-notslaughterhouses-egg-dairy-industry-we-need-not-meatm/307882015972868 Niko nema pravo da nas drzi u zabludi. EPAR-OIPA SRBIJA/Alijansa za zastitu prirode. Pogledajte tablicu u nastavku: https://www. Narode.com/#en/hr/ *** Ne treba jesti meso / mlijeko / jaja.* Colon: mesožderi-jednostavna.Nema razloga da ubijamo i jedemo neljudske licnosti-jer mi ni nemamo enzime za proteine i masti zivotinjskog porekla. činjenice su činjenice! Nemojte pokušati uvjeriti druge da su meso jedu zato što zvuči smiješno! &size=403. ljudi-proširena kut * Čeljusti Mjesto: mesožderi-na istoj ravnini kao kutnjaka. A. ljudi-iznad ravnine su kutnjaci * Glavni mišići čeljusti: zvijeri-Sljepoočni.med. da nas hrani pogresnom hranom i pretvara u bolesnike. god svog zivota. ljudi-umjereno * Nokti: zvijeri oštre kandže (za bolje hvatanje plijena). Slavica Mazak Beslic . * Bubreg: mesožderi iznimno su koncentrirani urin.f acebook. imamo samo enzime za mleko svoje majke i njih gubimo posle 3. jer nemamo enzime za to koristi… citaj u nastavku: https://www. bez GMO.Matka Vukovica. zdrav zivot .a potom da nam prodaje proizvode i usluge f armakoloske/medicinske ``industrije``.403 Svatko tko vam kaže da su ljudi trebali jesti meso ne zna apsolutno ništa o ljudskom tijelu.f acebook. ljudi-opsežna žvakanje potrebno.

com/photo. osoba koja KUVA meso i osoba koja ga JEDE. —-> Cak je i Ajnstajn rekao da jejesti meso lose za ljude: Even Einstein said meat was bad f or humans: Einstein’s Final T heory on Meat http://www.php? f bid=277907392303664&set=a. Agatha Borecki .18516.rs http://www.uk/Einsteins T heory of Sensibility.com/ .f eelgoodagain.O Veganima: &size=403.131666256933546.131707036929468.Vegan substitutions guide: http://www.com/media/set/?set=a.html# .telekom.f acebook.113941258689455.com/media/set/?set=a.htm *** Dr.veganstore.131681616932010.Budi vegan-spasi sebe i Planetu EPAR : epar@open.403 —-> GO VEGAN! (http://vegankit.org.epar. http://www.php?f bid=364785190271726&set=pb.rs/ *** Pogledajte sledece dokaze koji se nalaze u komentarima na sledecem linku: https://www.158274694266935&type=3 P. odgovorni su svi oni koji su povezani s ubijanjem zivotinje . osoba koja KUPUJE meso.f acebook.1350183430&type=1&theater.f acebook.org/veganism.131369396963232&type=3 .com/tips/vegan-substitutions/ *** T he Horrif ic Truth Behind Egg Industry http://www. osoba koja joj POMAZ E.18523.48216.com/photo.com/) All about Veganism: http://adaptt.S.206524046108666. osoba koja UBIJA.131369396963232&type=3 *** T he Horrif ic Truth Behind Meat Industry http://www.co.osoba koja daje ODOBRENJE za ubijanje.f acebook.18530. Prema zakonu karme.2207520000.vegkitchen.131369396963232&type=3 *** T he Horrif ic Truth Behind Dairy Industry http://www.com/media/set/?set=a.Please f ollow the “cruelty-f ree” products at T he Vegan Store http://www.f acebook.

24803. this 12-minute.youtube.131369396963232&type=1 —-> EART HLINGS is the single most powerf ul.f acebook. hatcheries.uk/2/hi/science/nature/2983045.Humans have no need f or animal products.org/f arm-to-f ridge. dairy and f ish f arms.com/whydidgodmakeanimals/ A Delicate Balance – T he Truth http://veganismisthef uture.com/?page_id=32 http://www. this multi-award winning f ilm by Nation Earth is a MUST-SEE f or anyone who cares about nonhuman animals or wishes to make the world a better place. it’s the morally right thing to do. lif e transf orming and inf ormative documentary about society’s tragic and unf orgivable use of nonhuman animals ever made.f acebook.f acebook. it’s better f or the environment (animal agriculture is an ecological disaster).youtube.com/watch?v=sD9M8cjXsL0 http://f ishpain.aspx Narrated by Academy Award-nominee James Cromwell.131625490270956. consumers have the choice either to participate in it or to ref use the products of exploitation and opt out of the demand-supply cycle altogether… .com/watch?v=JJ—f aib7to *** YOUR FISH: http://www.com/a-delicate-balance-the-truth/ . It’s better f or your health (animal f oods cause physical harm).com/watch?v=ce4DJh-L7Ys —-> Farm to Fridge: Help Expose the Truth Using the Power of Video http://www. and.18512. most importantly.com/ http://news.131369396963232&type=3 *** YOUR POLUT RY: Video shows chicks ground up ALIVE at egg plant: http://www.com/photo. As with any other f orm of industrialized animal use. http://earthlings.com/media/set/?set=a..163956000371238. T hank you. PLEASE: don’t run f rom reality.. — Angel Flinn “Go vegan. pig.bbc.” — Gary L Francione Why Did God Make Animals? http://veganismisthef uture.co. f ulf illing lif e without participating in the systematic abuse and unnecessary killing that goes on in the animal industry every day.24803.youtube. powerf ul f ilm takes viewers on an eye-opening exploration behind the closed doors of the nation’s largest industrial poultry.php? f bid=289423821157788&set=a.mercyf oranimals.stm http://www.php? f bid=218710914895746&set=a.131369396963232&type=1&relevant_count=1 http://www. and slaughter plants – revealing the of ten-unseen journey that animals make f rom Farm to Fridge. and the increasing number of vegans on the planet is a testament to how easy it is to live a healthy. watch the f ilm and share it to the world.com/photo.163956000371238.*** T he Horrif ic Truth Behind Foie Gras http://www.

com/watch?v=KNCGkprGW_o&f eature=share Jelena July 09. uzroku zapostavljenom u Al Goreovoj ‘Neugodnoj istini’.09 —-> Narode.Full Documentary http://www.php? f bid=283423818440692&set=o.OKRUT NA IST INA: http://www. A f ilm by Mark Devries.com/category/media-type/documentaries/ http://veganismisthef uture.com/Speciesism *** NAJBOLJI GOVOR KOJI CET E IKADA CUT I: Geri Jurof ski . Agatha Borecki .com/watch?v=DwUnjb-NgV0 ‘Meat the Truth’ intrigantan je f ilm o klimatskim promjenama koji posvećuje pozornost jednom od najvećih uzroka globalnog zatopljenja. *** Meso istine (Meat the Truth) http://www.youtube.O Veganima: https://www.php? f bid=288094791306928&set=o.especially humans. stočnim f armama. 2013 u 12. —-> HRANA koja UBIJA: Food T hat Kills . podstaći Vas da razmislite o etičnosti i pomoći Vam da stvorite mirnu savest.com/category/media-type/video/ http://veganismisthef uture.359401537424034&type=3&permPage=1 .com/photo. zaintrigiraće Vas zanimljivim činjenicama.com/watch?f eature=player_embedded&v=YnONLDo6PWI#! Poslušajte ovog odličnog govornika koji če Vam razbiti sva uverenja o mitovima.359401537424034&type=3&permPage=1 *** Dr. činjenice su činjenice! Nemojte pokušati uvjeriti druge da su mesojedi zato što zvuči smiješno! https://www.com/category/media-type/under-cover-videos-graphic/ Making a Killing: T he Untold Story of Psychotropic Drugging – Full Movie (Documentary) http://veganismisthef uture. http://www.youtube.f acebook.f acebook.f acebook.youtube.com/making-a-killing-the-untold-story-of -psychotropic-drugging-f ull-moviedocumentary/ Super Market Secrets (Full Documentary) http://veganismisthef uture.com/super-market-myths-f ull-documentary/ *** You’ll never look at animals the same way again .com http://www.com/photo.VIDEOS / DOCUMENTARIES / ET C http://veganismisthef uture.SpeciesismT heMovie.

. Od otprilike 125 vrsta patoloških mikroorganizama koji ne mogu odoljeti djelovanju spojeva prisutnih u listu masline. godinu. po nekim autorima najaktivniji sastojak lista.. ali i kod kirurških inf ekcija. ali i one bolesti ili stanja koje mogu biti učinkovito liječene lišćem masline. iako se prvi dokumentirani podaci njegove medicinske primjene vezuju uz 1850. Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antimikrobno djelovanje. navest ćemo samo najčešće bolesti koje takvi mikroorganizmi uzrokuju. poklopi i nakon 10-15 min procijedi( ne ostavljaj dulje listove umutra). Mama je te rezultate s tlakom postigla počevši piti u maju. i mama i ona piju bez meda iako med imamo svoj. herpes itd. Pije i dan danas.40 @jelena jedan od 100 razloga za veliki upitnik koji se nadvio nad ovaj vaš tekst. smanji vatru i neka blago vrije 3-4 minute. O mnogim ovim spojevima se još uvijek ne zna puno toga iako su ljekovita svojstva istih dokazana. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava inf ekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.. Također je dobar i kod inf ekcija mokraćnog sustava. a drugo jeste li probali ćevapčiće sa lukom u naparenom somunu na baščaršiji. Vrlo je duga lista bolesti za koje se dokazalo da mogu biti liječene korištenjem preparata na bazi maslinova lista. Pokazalo se da upravo maslinov list pokazuje vrlo dobra svojstva u borbi protiv inf ekcija i bolesnih stanja organizma. prilično sažet:smile postoji li objašnjenje kako bi sportisti preživjeli da jedu samo voće. Držim se toga da je najuputnije da su po mogućnosti uvijek svježe ubrani. Najaktivniji spoj u lišću masline. U važne sastojke lista s antimikrobnim djelovanjem ubrajaju se još i spoj oluropezid te kalcijev enolat. kada je bio korišten u liječenju malarije i gripe. U novije doba njegova ljekovitost je potvrđena.. naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Dakle tu spadaju: . 2013 u 14. a tradicija njegove uporabe u medicinske svrhe održala se sve do danas. Kćer adolescentica koja ima problem sa crvenilom u kutevima oka ga također pije ali neredovito . gonoreja. Ljekovita svojstva lista masline List masline krije brojna ljekovita svojstva. gripa. ugasi. Zorica July 09. međutim kaže da joj je jako f in .mirza July 09. meningitis. Maslinovim listom postiže se poboljšanje stanja u velikom broju bolesti uzrokovanih mikrobima – upala pluća.. to je jedno..25 myrjana Ja nigdje nisam pročitala da teba listove koristii samo u proljeće. za kojeg se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje.povrće i tjesteninu. hepatitis B. 2013 u 13. Uživaj! Drevni Egipćani koristili su ga prilikom mumif iciranja f araona. Manju šaku cijelog maslinovog lista ubaci u 2 litre proključale vode. tuberkuloza...

B i C 7 meningitis (virusni i bakterijski) 8 vaginitis 9 botulizam 10 dif terija 11 listerija 12 malarija 13 čir na želucu 14 gripa 15 upala mokraćnih putova 16 encef alitis 17 klamidijske inf ekcije Prema nekim istraživanjima. . ekstrakt maslinova lista je djelotvoran i protiv Ebola virusa. a u nekim preliminarnim istraživanjima čak je pokazao ohrabrujuće rezultate u djelovanju protiv virusa AIDS-a.1 srčana oboljenja 2 herpes 3 artritis 4 dijabetes 5 sindrom kroničnog umora 6 hepatitis A.

blage alergijske promjene na koži i osjećaj umora. na prirodan način. gripa. Potrebno je napomenuti i to da spomenuti spojevi lista masline mogu djelovati tako da inaktiviraju djelovanje antibiotika.. Simptomi se. Njeno djelovanje mogu poništiti slobodne aminokiseline koje cirkuliraju krvotokom (poput lizina. liječnici i nutricionisti preporučuju uzimati preparate elenolne kiseline sat do dva prije ili poslije jela. i bolje. logično je da je njeno djelovanje najznačajnije u samom krvotoku čovjeka. Mehanizam djelovanja ljekovitih tvari lista masline Iako mehanizam djelovanja glavnog sastojka lista masline – oleuropeina – kao antivirusnog agensa nije u potpunosti objašnjen. puni organizam otrovima tih istih umirućih organizama. Premda je ekstrakt lista masline u potpunosti neotrovan. . i sl. pokazuje brojna pozitivna djelovanja po zdravlje čovjeka. onemogućuje ili usporava djelovanje brojnih enzima bakterijskih stanica čime utječe na propusnost membrane bakterijskih stanica. već u srednjem vijeku se koristio kao sredstvo za tretiranje bolesti i stanja kao što su kašalj. uzimanje istih u prevelikim količinama iz početka mogu samo pogoršati zdravstveno stanje. Jedan od prirodnih načina konzumiranja. triptof ana. Smatra se da ovi spojevi imaju izražena i antioksidacijska svojstva tj. serina i histidina). smanjuju krvni tlak. Naime ovaj spoj ima sposobnost da ulazi u virusom zaraženu stanicu gdje uzrokuje nepovratnu inhibiciju njegova umnažanja. ovisno o vrsti inf ekcije. Naime. Najveći broj znanstvenika se slaže kako ovaj spoj djeluje na proces sinteze specif ičnih aminokiselina neophodnih za životni ciklus virusa. da sprječavaju oksidaciju LDL-a. No kad ova reakcija prođe. Naime. S obzirom da je pH (f aktor kiselosti) krvi čovjeka sličan vrijednostima pH u kojima je navedena kiselina aktivna. Tako djelujući onemogućuje štetno djelovanje bakterija. mijenjaju. antiparazitsko. Simptomi mogu uključivati glavobolju. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu. uginuće velikog broja mikroorganizama zbog djelovanja tvari izoliranih iz maslinova lista. preporučuje se postupno povećavanje dnevne doze. posjeduju antivirusno. postoji nekoliko teza o njegovu djelovanju. izolirate maslinova lista moguće je koristiti tj. antibakterijsko i antif ungalno djelovanje. Da bi se izbjeglo nastajanje popratnih pojava. kao što je prethodno navedeno. Upravo zbog navedenog. je pripremanje čaja od sušenog lišća maslinovog drveta. Stoga se proizvode na bazi maslinova lišća ne bi trebalo uzimati u isto vrijeme kad i antibiotike. i to najčešćih. cistitis. Ispijanje čaja maslinova lista nije novost. I produkt hidrolitičkog cijepanja oleuropeina – elenolna kiselina – pokazuje jaka antivirusna svojstva. onima koji namjeravaju uzimati preparate ili bilo koje proizvode na bazi maslinova lista. Ta privremena popratna pojava posljedica je neobično velike djelotvornosti protumikrobnog sredstva. No međutim. konzumirati. ubrzo obično nestane i samo oboljenje. koncentraciju šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i “loš” kolesterol tj.Z a spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sustav. ali u lužnatom mediju (pH oko 7. jednako tako posjeduje sposobnost da djelovanjem tvari koje su aktivni sastojci lista. Međutim… Maslinov list. Radi se o korisnoj popratnoj pojavi koja naglašava njegovu vrijednost. a kako to ukazuju brojna znanstvena istraživanja. Jetra te toksične tvari nije u mogućnosti odmah odstraniti pa stoga dolazi do popratnih pojava. stvori i popratnu pojavu. Osim navedenog djelovanja. 5). smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme. povećavaju energiju organizma. Prirodno je najbolje Iako se na našem tržištu jako rijetko nalazi u obliku dodataka prehrani.

gdje je snijeg i led devet mjeseci u godini? Ima nešto što vaši stručnjaci nisu napomenuli. Ili možda slonovi i koze prvo peru travu i lišće. dodajte oko 10 g sušenog lišća masline (samog ili u kombinaciji s drugim vrstama čajeva). uklonite lišće. zatim poklopite posudu i ostavite da odstoji dodatnih 10-ak minuta. mljac! Histerija ishrane se sastoji samo u tome. Ujedno. evo. Sarajevu. ali pritom pokušajte izbjegavati duže stajanje ili ponovno grijanje. da ne pobrajam. Prokuhajte oko 2 do 2 i pol dl vode. ni bubrege kao hijene…Što to jedu Eskimi? Što jedu u Aljasci. smanjite grijanje. Pripremanje čaja od lista masline Kako bi se spojevi sa ljekovitim djelovanjem očuvali u što većoj količini pri pripravljanju čaja od maslinova lišća potrebno je pridržavati se određenih pravila. hajd’mo na čevape.u Vukovaru. što jedu Eskimi. a nemaju ni sjekutiće kao vukovi. Čaj možete piti bilo da je vruć ili hladan. Svaka čast svim stručnjacima. cjenjeni ljudi zdravog razuma! Kako su preživljavali zarobljenici u Ausšvicu? Što su jeli? Nutricionistički određenu hranu? Što su jeli zarobljenici u logorima za vrjeme ovog rata od 1991.24 Molim vas da mi napišete za čaj od masline . meni je moj želudac najbolji putokaz i jedini gazda koji mi ispravno kaže što je za mene dobro. tj.kako se pravi? Zorica July 09. kako bi se izbjegle prethodno spomenute popratne pojave. Odmah nakon što ste dobro promiješali.06 . navest će se dnevna doza čaja (preporučljiva za odraslu osobu). 2013 u 16.16 Cjenjena Jelena. Ostavite neka lagano vrije oko 2 do 3 minute. 2013 u 15. Tekućinu (čaj) procijedite. ja ću: svi biljojedi u prirodi pojedu i te kako puno životinjskog proteina: sa mravima i drugih insektima koji stanuju u travi i na lišču. pa tek onda jedu? Mirza. Poštovanje. koji se oslanjaju na neka stroga pravila. nemaju pojma šta je to: biti gladan.Mnogostruko ljekovito djelovanje čaja maslinova lišća danas je i znanstveno potvrđeno pa se stoga njegova uporaba u svijetu sve više povećava. 2013 u 19. što u Manitobi. Dok voda još vrije. gdje to njima raste bilje. da oni. Luka ljiljana July 09. luka July 09. pravac Baš-Čaršija.

2013 u 14. mirza July 10. Deo mediko&f armako.57 Z orice! Hvala.Dali i plod maslina ima tako dobar učinak(iz tegle)kao list.stvarno si se potrudila da mi sve opširno napišeš jer sve do sada nisam znala da se koristi list masline za čaj i da toliko toga ima dobroga u njemu. Masline kao plod koliko mogu izbjegavam jer sam B krvna grupa. 2013 u 7. 2013 u 19.29 myrjana plod svakako ima svoja dejstva ali ako ćemo o čaju ja bih se samo listova pridržavala. Leona July 10. na Alternativi. DŠ . Valjda je ovde samo razmena iskustava i dobrobitnih znanja… Bravo za Luku i njegovoj priči o pušenju.. 2013 u 7. nikog niko u nešto NE ubeđuje.ljiljana gore su dva recepta od maloprije :) miryana59 July 09.06 Ovde..17 Z orice Da i mene to zanima iako sam A+ pozitivna…. maf ije je sva industrija hrane i svega konzumnog što tek posle.56 @zorica molim vas objasnite nam zašto B grupa ne smije jesti masline?? miryana59 July 10.. 2013 u 7.Idući tjedan idem na more kod kćeri pa ga budem kuhala a bome i ubrati i sušiti da imam do idućeg puta dok ponovo nebudem šla na more a idem često.. kad sve OVI smisle. one koji konzumiraju NAPLAŠE i dohvate u svoje ralje… Zorica July 10.

umjesto bilo kakvim uvjeravanjem. Samo ću dodati da uopotrjebite zdrav razum.55 Kako pobijediti depresiju . najmlađa krvna grupa opet može od svega umjereno. Z ato ta krvna grupa nije “bolja” od drugih.46 Obratite pozornost na naziv. O se razboli ako ne jede meso. toga imate dovoljno. Z ačini se tako zovu jer su oni su šlag na tortu. Luka je iznimka. Umjereno je bavljenje sportom najzdravije. 2013 u 0. nikada ne bi jeo ćevape. kada je nastao čovjek u tom obliku u kojem je sada / homo sapiens/. Da zna slušati tijelo. prva nastala krvna grupa. Luka . O je najstarija krvna grupa. U vrjeme. A je nastala početkom jela biljaka i mesa zajedno. krvne grupe isto imaju svoj ritam.com/watch?v=7_hKN6jDtWw luka July 11. Mirza spominje sportaše. glutena… I danas je to tako: O može svakome biti davaoc krvi. 2013 u 14. jeo je pretežito meso. A to nije istina. i probate logikom. tko se želi inf ormirati: vidim da ste svi vješti na internetu.youtube. jasno je da je pušenje vrlo opasno. No zato smije piti maslinovo ulje. Resus f aktor nema veze sa ishranom.49 Dragi ljudi. ona samo prva nastala.July 10. proteina. važno je znati da se možemo slobodno ravnati po krvnoj grupi. No. Inače. tvrdi da mu želudac govori što valja jesti. to nam je jedna vrsta naše “rase”. uništavaju globule bubrega koje uklanjanju toksine. AB. Sve druge krvne grupe mogu primiti O i svoju. B je nastala “kulturnijim” oblikom. zlo im je od mesa. Ljep pozdrav. bjelančevina. on ima opet drugo značenje. Baš zato što je O univerzalna. Vegani i vegetarijalci spadaju u “rasu” B krvna grupa. Ne ću vam navoditi nikakve posebne dokaze za moje iznose. 2013 u 3. A više naginje mesu a ipak joj prija i bilje. Lilian July 11.dr Miroljub Petrović http://www. dodacima mljeka AB je mješavina svega: ugljikohidrata. Doista se valja zapitati koliko bih ih trebao pojesti da o njima ovisi njihova prehrana. Naime. Stoga ih treba upotrebljavati razborito. A krvna grupa B ne smije jesti masline jer stvaraju štetu u njihovu organizmu. a ne može primiti drugu osim O. a oni uopće nisu primjer jer su bave ekstemnim aktivnostima koje su vrlo štetne. a dati samo svojoj. Spominje da slon jede mrave i kukce.

pretvorim se u Rotweilera i odgrizem ga…haha. mladolik. kosim travu. imam porodicu. Jesam. Moje tjelo je takvo. Sin je nepušač. te se od žive muke razboljeti i patiti? Niđe pojma… Neču.. u penziji sam. Plivam Bosutom kilometrima. snaja puši. rezistntniji su na zagađenost zraka. i naživio sam se. e. htjeli vi to ili ne. “meso”. 2013 u 9. i po snijegu i po vjetru i po kiši. gazda tjelu. stariji unuk takodjer. da bez ikakvog problema idem pješke u grad kilometrima. a želudac je.pa valjda sada trebam prekinuti dobro stanje psyhe i some i prestati pušiti i jesti meso. Slušam svoje tjelo. 2013 u 11. a orijentacija je želudac. Cjepam drva.08 Poštovani DŠ: ne trebam slušati svoj želudac. Ne dam se zaplašiti nikakvim hio-botšaf tima. jak kao hrast. snaju. Kada ću osjetiti zlokobne posljedice svoje prepotencije? Sada mi je sedamdeset. spavam mirno kao mala beba.09 luka majstore. ostali su zdravi kako dren. čak ne dobijem ni hunjavicu. penjem se po drveču kao vjeverica. Kada vidim prijeteče podignuti kažiprst. sina 41 godinu starog. pa ako treba to da platim nečim. suprugu. jeste li u penziji? luka July 11. 16 i 13 godina.23 . još nije ni osjedila. jedemo što nam je f ino. i mačka. imaju bolji imunitet. opet bez problema. Supruga je lađa kanader. neka i platim. Jutrom moja Duša i moje tjelo pozdravlja Sunce. kao i svi puštači.imate li porodicu. dobro raspoložen i radostan čekam svanuče. Sin je stalno nešto bolestan. a jednako me ne plaše virovi Save i Dunava. i kosilicom i trimerom obale rjeke koja mi teče kroz dvorište. kada sam umoran legnem. i f ino nam je. slušam svoje tjelo. Proveo sam život ljepši i bolji nego D’Antanjon. Luka mirza July 11. 2013 u 10. dvoje unuka. Luka mirza July 11. nitko mene ne može uvjeriti niti bolje od mene znati što mi moje tjelo i moj razum sugerira. Još sam vitalan.luka July 11. puši sto na sat. nego tjelo. Mozak je svakako šef svega. Poštovanje. Poštovanje. 2013 u 4. imam snage da se izborim sa njima.44 hi Mirsa. jedam kada sam gladan a ne po kazaljkama na satu. Heheh. ptičice me podržavaju svojim koncertom.

pitanje je samo imamo li sami ograničenja temeljena na iskustvima. no zato smo tu da naučimo. Pozdrav luka July 11. . moderno rečeno stres. Luka MK July 13. moja majka. umrla je.. sada će u julu biti 2 god. rahmet joj duši. Hvala na svim prijedlozima i preporukama.. samo većina nije naučila koristiti te začine. živjela teško i u stalnoj seldbi poslijeratne juge (otac geometar).ebeš sve strahove. strahovi su zaista jedan od bitnih uzročnika svega lošega. na prozoru držite. što smo i zašto smo. pa potpadnemo pod utjecaj koje-kakvih prof itera i tumačenja nama tko smo. D Adamo”). ili pak poboljevaš i živiš u nekom strahu. 2013 u 6. Dr.boj se govna” dakle strahovi. a stari su imali uzrečicu “boj se ovna.. Poštovanje. J. a to je.Peter.... 2013 u 0..42 Bravo Mirza.. Uz to dodajmo neisgurnost i nedostatak civilne kuraže.10 Sve je točno.29 Što se tiče bosioka ja imam bolji način. .. lijep pozdrav Milena July 11. rođena sarajka iz stare porodiće ćurčić.24 Mirza. 2013 u 11. istraživanja su pokazala da plijesan koja je specif ična za masline ima neke veze sa alergijama koje se pojavljuju kod B krvne grupe . želim da kažem da je poželjno živjeti umjereno i sa što manje stresa.. utoliko lakše... Sve se smije u životu . u 91...aahaahahaaaaaaa.. koliko smo manje upučeni. a “japija” od koje si napravljen nosi glavninu života…da li si zdrav. 2013 u 15. ovo je slobodna interpretacija po sjećanju (prema: “4 krvne grupe... Uspijeva kao i vani. bolovala je dva dana. nije da B krvna grupa “ne smije” konzumirati masline nego ih ja izbjegavam . Z imi ga ne morate zalediti. Imate svježu biljku tokom cijele godine. posadite ga u saksiju i na svjetlosti tj.barem u pozne dane. je osnovni uzročnik svih svih nevolja sa zdravljem.godini života od inf arkta crijeva . u drugom svj.. tada vrlo smrtonosno.. istraživanjima ili sl . ratu preživjela je trbušni tif us i upalu pluča u isto vrijeme. pričala mi je jednom da se propušila na korzu u 15 god. Zorica July 15. preporukama.

2013 u 3. Z oricu i hvala za komentare.nada July 15. Dodaj koment ar .34 Srdacan pozdrav Alternativi za divne tekstove a pozdravljam i Luku. Mirzu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful