Combinatii de culori

Atentie! Ideile prezentate mai jos nu sunt retete, sunt doar idei. Acest articol se adreseaza acelor fotografi care au obiceiul de a combina culori, si mai ales acelora care fotografiaza „prea color”.

În figura alaturata este prezentat cercul culorilor. În ceea ce priveste combinatiile de doua culori, cel mai bine se potrivesc culorile plasate la distante mari sau la distante mici. În primul caz (când punem laolalta culori plasate la distanta mare unul de celalalt! putem sa vorbim despre contrast (de culori!. "aca ne uitam pe cercul culorilor, asta #nseamna albastru cu galben, purpuriu cu verde sau rosu cu albastru verzui. $ontrast se mai poate crea si #ntre culori calde (rosu, oranj, galben! si culori reci (albastru, violet, verde!. "e e%emplu combinatia verde&rosu este deosebit de placuta.

$ând combinam culori apropiate putem sa vorbim de armonie (de culori!. În aceasta categorie putem sa #ncadram fotografiile cu mai multe nuante ale aceleiasi culori, sau #mperec'ieri de culori calde sau reci.

"e obicei compozitiile cu contrast dau dinamism, tensiune imaginii, pe când cele cu armonie sugereaza liniste, calm.

$ulori care sunt placute separat, tind sa fie placute si #n combinatii. În general rosu si albastru sunt culorile care plac cel mai mult, pe când galben si portocaliu cel mai putin. "aca se mareste stralucirea si(sau saturatia unei culori ea place si mai mult, acest lucru fiind adevarat si #n cazul combinatiilor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful