You are on page 1of 1

KULTUR

FOTO: SVEN GEISSLER

F L E N S B O R G

FLENSBORG AVIS — Fredag 6. december 2013 — 17

Kunsthåndværk i Løjtved
LØGUMKLOSTER. Løjtved Gamle Skoles Kunstforening inviterer i de kommende weekender en række kunsthåndværkere til at udstille. Der vises blandt andet keramik, der kan klare ovntemperaturer eller sættes direkte på julebordet. Der er fugletegninger og malerier fra Blåvand ved den jyske vestkyst. Med en enkelt undtagelse kommer de udstillende kunsthåndværkere fra Syd- og Sønderjylland. Udstillingen vises den 7.-8. samt 14.-15. december fra klokken 11 til 17 eller efter aftale med Marianne Permin på telefon 74 74 43 16. Adressen er Bjerndrupvej 15 i Løjtved nord for Løgumklo(FlA) ster.

Poul Schlüters tid i Tønder
TØNDER. Den tidligere konservative statsminister Poul Schlüter blev født i Tønder, hvor der i dag står Poul Schlüter en buste af ham. Lokalhistoristorisk Forening og Arkiv for Gammel Tønder Kommune har netop udsendt en 14. udgave af hæftet »Tønder Erindringer«, og heri kan man læse et af kapitlerne fra Poul Schlüters erindringer »Sikken et liv«. Her kan man læse, hvordan den sønderjyske baggrund var med til at forme Poul Schlüters livsforløb. Hæftet kan købes ved henvendelse til mail@lha-toender.dk eller på telefon 74 72 33 26. (FlA)
FOTO: FLA

Violinisten Harald Haugaard gjorde noget, der var fy-fy-skamme i 1600-tallet: Han spillede polska. Til venstre for ham er det Erik Rydvall på nøgleharpe og til højre for ham Helene Blum, Leo Svensson på cello og Mikkel Grue på guitar.

Fem spillemænd laver guld af arvesølv
Anmeldelse. Verden var helt, som den skulle være, da Helene Blum og Harald Haugaard - samt gæster spillede op til jul i Ansgarkirken i Flensborg.
med åbne øjne« - en samling stilfærdige melankolske kompositioner, som Helene Blum selv har begået til gammelt arvesølv af blandt andre Jeppe Aakjær, Viggo Stuckenberg og Sophus Clausen. Det gode ved Blums og Haugaards koncerter er, at vi aldrig helt falder i søvn af for megen stilfærdig vellyd. Og aldrig bliver alt for kåde af de livlige polskaer, der var 1600-tallets rock’n’roll og endte med at blive forbudt flere steder i Danmark. Med importen af dansen fra Polen begyndte mand og kvinde jo at danse sammen og den i en tid, hvor man kun havde kendt til kædedans. Uha-da. Repertoiret bevæger sig hele tiden mellem ballader og up-tempo, så en koncert med Blum og Haugaard bliver som en god gang interval-træning. Varieret og god for pulsen. der ofte er dér, hvor Harald Haugaard er. Nøgleharpen giver sådan en gemytlig og fyldig lyd. Det traditionelle svenske strygeinstrument har også tangenter, der kan afkorte spillestrengenes længde og dermed hæve tonehøjden. Ved siden af de almindelige spillestrenge ligger et lag resonansstrenge, der svinger med og forstærker både klang og farve. og mindre kendte melodier. De sværeste ting klarer Haugaard med en lethed - sådan ser det i hvert fald ud og hans ekvilibrisme mundede ud i et bragende bifald. Som ekstranummer blev det taknemmelige publikum belønnet med en kendt John Lennon-sang: And so this is Christmas For weak and for strong For rich and the poor ones The world is so wrong Lige nøjagtig i Ansgarkirken føltes det dog som om, verden var helt, som den skulle være. Ansgarkirken i Flensborg onsdag og torsdag aften: »Ind under jul« koncert med Helene Blum, Harald Haugaard og gæster. Arrangør: Sydslesvigsk Forening. Hans Christian Davidsen
hcd@fla.de

Aflysning på Landestheater
FLENSBORG. Landestheater aflyser i dag den planlagte opførelser af børneforestillingen »Mio, mein Mio«, der skulle have været vist på Flensborg Teater. Forestillingen henvender sig primært til skoler og børnehaver, og da undervisningen på skolerne i dag er aflyst, er der ikke publikum nok til forestillingen. (FlA)

Kvikt arrangement
Erik Rydvall gav instrumentet en kærlig behandling i et par polskaer fra Dalarna og Värmland. To gode kontraster til Helene Blums rene og tidløse stemme og hendes sikre fraseringer. Peter Fabers julesang »Sikken voldsom trængsel og alarm« blev fremført i et kvikt arrangement, hvor tunge og stemmebånd blev udfordret. »Spurven sidder stum bag kvist« og hendes egen »Julerosen« sang hun autentisk og hjertegribende. Med sin engleagtige stemme holder den danske sangerinde liv i gamle dyder som smuk lyrik, dejlig melodi og solidt håndværk. Især i andet sæt trykkede Harald Haugaard seriøst igennem med et fantastisk ridt gennem en samling kendte

FLENSBORG. Skal man fylde en kirke, skal man sende bud efter to af folkemusikkens ypperste prædikanter. Kun en storm af den styrke, vi havde i går, kan holde en del af publikum væk. Men Helene Blum og Harald Haugaard skal der mere til at skræmme. Det fynske ægtepar er blevet faste gæster i Sydslesvig ved juletid. Denne gang var Ansgarkirken i Flensborg første koncertsted på en længere turné ned gennem Tyskland. Med i kufferten var svenske polskaer, julesange og lidt fra Helene Blums seneste album »Men

Nøgleharpens resonans
Blum og Haugaard har ved julekoncerterne gjort det til en god tradition at stille med et hold nye gæstemusikere. I år var det to svenskere, Erik Rydvall på nøgleharpe og Leo Svensson på cello, samt den danske guitarist Mikkel Grue,

Korkoncert i dansk kirke
FLENSBORG. Korklassen fra Grund- und Gemeinschaftsschule i Skovlund optræder i morgen klokken 16 i Helligåndskirken i Flensborg. På koncertprogrammet er julesange, salmer samt værkerne »Cantique de Noël« af Adolphe Adam, og »Angels Carol« af John Ruter. Stephan Krueger spiller to stykker ved orglet og akkompagnerer koret på elektrisk klaver. (FlA)

Første komplette oversigt over krigergrave
SØNDERBORG. Hundredevis af danske og tyske krigergrave og mindesmærker fra De slesvigske Krige findes over hele Sønderjylland. Tættest ligger de på de gamle slagmarker på Als og Sundeved. Den 11. december udkommer en ny bog, der giver den første samlede oversigt og præcise beskrivelse af den unikke kulturarv. »De slesvigske Krige i kulturlandskabet i Sønderjylland« hedder bogen, som historikeren Inge Adriansen fra Museum Sønderjylland står bag. Med bogen følger en cd. Den udgives som fælles årbog for Sønderborg Slot og Historisk Samfund for Als og Sundeved. Det er den første komplette oversigt over alle danske og tyske krigergrave og mindesmærker i Sønderjylland fra krigene 1848-1850 og 1864. Bogen er en del af de mange aktiviteter, som Museum Sønderjylland præsenterer i forbindelse med 150-års jubilæet for krigen i 1864. Den kan købes på Sønderborg Slot fra den 11. december. (FlA)

Mere kulturstof på side 18