You are on page 1of 11

BERTA MARIA MOLDOVEANU

“ Berta Maria Moldoveanu, talent exponential al scolii de arta barladene si romanesti”- Valentin Ciuca, critic de arta. membru A.I.C.A. UNESCO.
“ Auzim adesea si pare un adevar confirmat prin exemple celebre, ca talentul nu asteapta numarul anilor. Formularea este in general corecta si, astfel, a devenit un loc comun. A se implini in cazul unor talente precoce este, cu siguranta, o bucurie. Berta Maria Moldoveanu din Barlad, este un astfel de caz si merita salutat ca atare. ” Valentin Ciuca, critic de arta. membru A.I.C.A. UNESCO.

Berta Maria Moldoveanu s-a nascut la Barlad pe 11 iulie 1995. Ea este absolventa a
Scolii de Muzica si Arte Plastice “Nicolae Tonitza” din Barlad, in prezent eleva a liceului “Ion Popescu“ Barlad, clasa arte plastice, sectia pictura, are 18 ani si un palmares impresionant pentru varsta ei fiind o reala promisiune in pictura romaneasca, dupa cronicile criticilor de arta Berta Maria Moldoveanu a inceput sa picteze de la varsta de 7 ani.

Berta Maria Moldoveanu are realizate pana in prezent 24 expozitii personale in care a prezentat peste 750 de lucrari in ulei pe panza si carton, deasemeni picturile au fost prezentate la numeroase expozitii de grup in tara si in strainatate. Lucrarile sale au castigat numeroase Concursuri nationale si internationale.

„Când am descoperit-o pe Berta Maria Moldoveanu, cu ani în urmă, surpriza a fost totală şi deosebit de plăcută. Figura de copil poznaş cu, în acelaşi timp, o privire scrutătoare şi serioasă aproape că ascundea explozia de talent care se revărsa din pensulă pe pânza de in. Siguranţa tuşei vădea o voinţă teribilă de cunoaştere şi transpunere a lumii în spaţiul interpretării plastice. Valoarea sigură a lucrului Bertei nu este întrecută decât de continua căutare a celor mai potrivite mijloace de expresie, de riscul deliberat pe carel asumă experimentând, dincolo de învăţăturile maeştrilor, simplificând paleta de culori într-un peisaj, spre exemplu, pentru a ni-l expune altfel, mai bogat în semnificaţii, decât se prezintă în mod natural ochiului. Berta a pornit copilărindu-se cu talentul ei incontestabil, pentru a acumula, la adolescenţă, cu încrâncenare, experienţe noi în zona cromaticii figurativului, tinzând spre esenţializarea liniei, în perioada obsesiei negrului, favorizând bidimensionalul, absenţa deliberată a profunzimii, mai târziu. Ne putem aştepta oricând la evoluţii surprinzătoare, neliniştea artistei s-ar putea să nu înceteze niciodată, ceea ce ar fi şi urarea (şi uşurarea) mea, maturizarea ei va veni foarte târziu sau niciodată. Şi ce-i mai frumos pentru un artist decât să rămână mereu copil? Cum bine ne-a avertizat dragul de Brâncuşi…” Poet, Florin DOCHIA Martie 2012, Campina

“Putine sunt momentele cand ne oprim din mersul vietii pentru ca in fata ochilor nostri ne-a fost dat sa vedem ceva cu adevarat extraordinar, ceva care a trecut dincolo de limitele firescului si ne-a bucurat inimile intr-un mod aparte. Unii vor fi citit o carte, altii vor fi ascultat o melodie, altii vor fi fost martorii unui peisaj coplesitor. Intr-unul din acele momente ale vietii mele eu m-am oprit in fata unui tablou al pictoritei Berta Maria Moldoveanu, intr-o expozitie aflata in urma cu cateva luni in incinta castelului „Iulia Hasdeu" din Campina.

Inainte de a patrunde in sala care gazduia tablourile acestei pictorite eram pregatit sa gasesc, in urma indicatiilor primite de la ghidul castelului care imi spusese despre expozitia de pictura a unei copile din Barlad, un vernisaj cu tablouri pline de linii si dungi „postmoderniste" sau de o pictura naiva, fara un obiect sau tema bine conturata, din care sa nu inteleg mare lucru. Surpriza a fost insa una de proportii. Tusele generoase, liniile bine conturate ale operelor in ulei pe panza scot in evidenta realitatea traita de artista. Peisajele sunt atat de bine conturate incat ai impresia ca te afli in acel loc odata ce esti in fata unui tablou al Bertei.”Dan Tanase, ziarist.

“Cu munca, pasiune, sensibilitate si dragoste pentru frumos, Berta Maria a surpins natura in toate anotimpurile, stiind sa relationeze culoarea cu tema si cu atmosfera. Peisajele, florile, bisericile, manastirile, ulitele satelor romanesti sunt preferatele ei”. - Jenica Tabacu, directorul Muzeului B.P.Hajdeu.

“Picturile Mariei pot sta oricand alaturi de lucrarile pictorilor consacrati, fara a se distinge diferenta de varsta si valoare” - Dionisie Gradu, pictor, profesor de arte plastice. “Iata-ne, prin urmare, in fata unui fenomen artistic care uimeste si exprima incredere, printre specialistii in pictura, in existenta unei veritabile Artiste plastice!” Serghei Bucur, cronica de arta,”Informatia Prahovei”

EXPOZITII PERSONALE
Expozitie personala 15 iulie 2013 Palatul Parlamentului sala “Constantin Brancusi” Bucuresti Expozitie personala Casa de Cultura 02 noiembrie 2012 "Friedrich Schiller" Bucuresti Expozitie personala 01 martie 2012, Galeriile Casei de Cultura “George Tutoveanu” Barlad Expozitie personala, 03 februarie 2012, Galeriile de Arta ”Gheorghe Petrascu” Tecuci Expozitia personala,28 octombrie 2011, Sala Dalles Bucuresti Expozitie personala, 10 august 2011, Centrul cultural “J.L. Calderon” Bucuresti Expozitie personala, 23 iunie 2011, Galeriile A.A.P. Bucuresti Expozitie personala, octombrie 2010, Cercul militar Barlad Expozitie personala, decembrie 2009, Cercul militar Barlad Expozitie personala, iulie 2009, Casa de Cultura “Geo Bogza “ Campina Expozitie personala, mai 2009, Casa de Cultura a Studentilor Galati Expozitie personala, aprilie 2009, Galeriile “TOP-ART” Iasi Expozitie personala, 21.11.2008, Casa de cultura “George Tutoveanu “Barlad Expozitie personala, 17.05.2008, Muzeul “Nicolae Grigorescu” Campina Expozitie personala, 01.03.2008, Muzeul “Bogdan Petriceicu Hasdeu” Campina Expozitie personala, 03.02.2008, Muzeul “Vasile Parvan” Barlad Expozitie personala, 15.12.2007, Galeriile de Arta “Gheorghe Petrascu” Tecuci Expozitie personala, 27.04.2007, Palatul Culturii – Sala Gheorghe Asachi, Iasi Expozitie personala, 01.12.2006, Cercul Militar Barlad Expozitie personala, 01.06.2006, Casa de Cultura “George Tutoveanu” Barlad Expozitie personala, 24.01.2006, Cercul Militar Barlad Expozitie personala, 27.02.2005, Cercul Militar Barlad Expozitie personala, 01.12.2004, Cercul Militar Barlad Expozitie personala, 24.02.2004, Casa de cultura “George Tutoveanu” Barlad

Berta picteaza un peisaj generic, un concept aproape de peisaj, in care putem identifica liziera unei paduri, un tren, o apa, cateva constructii dintr-o mahala pitoreasca sau burgurile germane din zona Ardealului. Varietatea aceasta arata ca ea are capacitatea de a intra intr-o relatie imediata cu acesti stimuli ai realitatii. Valentin Ciuca, critic de arta. membru A.I.C.A. UNESCO.

“Iata-ne, prin urmare, in fata unui fenomen artistic care uimeste si exprima incredere, printre specialistii in pictura, in existenta unei veritabile Artiste plastice!” Serghei Bucur, cronica de arta,”Informatia Prahovei”

In urma penelului sau, a tusei groase, plina de umbre, ramane semnul posesiei spatiului. Si Berta Maria Moldoveanu poseda in mod brutal spatiul…ea il framanta, il pateaza, il taie, il marunteste, il loveste cu lumini sau umbre, il indurereaza sau il intristeaza, il insingureaza…il gandeste…il simte… Intotdeauna, intre tristete si bucurie ea prefera fobia sau desprinderea ; intre lumina si intuneric prefera umbra ; intre cald si rece prefera cetosul, frisonul, amurgul; intre inchis si deschis prefera intalnirea celor doua; intre sat si citadin prefera mahalaua; intre pamant si cer prefera zidul; intre evovator si mental si contemplativ si sensibil prefera trairea intensa, psihologica a spatiului, iar intre lumea diurna si cea nocturna Berta Maria Moldoveanu prefera griul. Lucia Gologan, Galeria de Arta “ Gheorghe Petrascu” –Tecuci

Desi priveste catre cativa maestri ai picturii nu are timp sa se indentifice cu cineva sau ceva si, ca privitor, nu simti nevoia sa o desprinzi de unde este, pentru ca nu s-a amestecat intr-atat cu celalalt, cu alt pictor sau pictura.Lucia Gologan, Galeria de Arta “ Gheorghe Petrascu” –Tecuci

“Berta-Maria Moldoveanu mai este încă un copil care surâde creaţiei plastice şi are curajul să o privească în ochi. Pânzele sale te cuceresc şi ţi se lipesc de minte şi inimă, cu căldura şi cucernicie. Ochii produc mirare!… Peisajele te urmăresc şi te fac mai frumos – scopul nobil al creaţiei artistice. Drumurile artei sunt mult bătătorite şi mult prăfuite, dar Berta-Maria Moldoveanu are drumul său care o identifică şi o defineşte cu precizie. Pictura sa ne fericeşte şi o fericeşte şi pe ea deopotrivă. La vârsta ei, fetele visează artişti de cinema, cântăreţi de muzică uşoară sau colegi de şcoală din clasele superioare. Berta-Maria Moldoveanu expune în ţară şi în străinătate a 24-a oară, prezentând aproape 750 de tablouri realizate în ulei pe pânză şi carton. Râde doar în faţa succesului, în rest nu are timp şi degetele sale sunt mânjite continuu de vopseaua care se contopeşte cu carnea, cu nervii şi cu tendoanele mereu încordate. “ Poet, Chiriac Samoila 2013

“Picturile Mariei pot sta oricand alaturi de lucrarile pictorilor consacrati, fara a se distinge diferenta de varsta si valoare” - Dionisie Gradu, pictor, profesor de arte plastice.

Expozitii de grup
Expozitie de grup, 01.06.2004, Casa de cultura “George Tutoveanu” Barlad Expozitie de grup, ianuarie 2005, Franta Expozitie de grup, 01.12.2005, Cercul Militar Barlad Expozitie de grup, ianuarie 2006, Belgia Expozitie de grup, 01.03.2007, Teatrul “Victor Ion Popa” Barlad Expozitie de grup, 27.12.2007, Consiliul Judetean Vaslui Expozitie de grup, septembrie 2008, Casa de cultura « Geo Bogza », Campina Expozitie de grup, iulie 2009, Casa de cultura a tineretului, Campina Expozitie de grup, septembrie 2009, Casa de cultura « Geo Bogza », Campina Expozitie de grup, iulie 2010, Muzeul “Nicolae Grigorescu” Campina Expozitie de grup, septembrie 2011, Casa de cultura « Geo Bogza », Campina Salonul de toamna, octombrie 2011, Complex expozitional Herastrau, Bucuresti Salonul de iarna, decembrie 2011, Complex expozitional Herastrau, Bucuresti Expozitie de grup februarie 2012, Casa de cultura George Tutoveanu Barlad.

TABARA DE CREATIE PLASTICA
“Campina dragostea mea “ 30.06.2008 – 14.07.2008 “Campina dragostea mea “ 01.07.2009 – 14.07.2009 “Campina dragostea mea” 01.07.2010 – 13.07.2010

Picturile Bertei Maria Moldoveanu sunt cunoscute in randul iubitorilor de arta din Franta, Turcia, Canada, Belgia, Italia, Spania, Polonia, Germania, S.U.A. si deasemeni, Romania.

Despre talentul Bertei au aparut articole in numeroase publicatii, printre care:
Volumul omagial “ PERSONALITATI ROMANE SI FAPTELE LOR 1950-2010 ”, Constantin Toni Dartu, Iasi 2012 Volumul “ VERNISAJE SELECTIVE ”, Valentin Ciuca, critic de arta; Revista de cultura “CLIPA” editata in Statele Unite ale Americii ; Saptamanalul “Allgemeine Deutsche Zeitung” Saptamanalul Revista de cultura “REVISTA NOUA” Campina ; Revista de cultura “BAADUL” Barlad; Revista “ZILE si NOPTI” Galati; Revista “ZARVA” Campina; Ziarul “Jurnalul National” “Monitorul de Galati”; “Flacara Iasului “ ;“Evenimentul de Iasi ; ”Monitorul de Vaslui” ; ”Obiectivul de Vaslui” ; “Adevarul de Vaslui ; ”Jurnalul de Botosani” ; Saptamanalul “CONDEIUL ARDELEAN” ; Saptamanalul ”OGLINDA”Campina; Revista “CUTEZATORII” Ploiesti; Saptamanalul ”Informatia Prahovei” Ploiesti; Saptamanalul ”Informatia Moldovei” “In pictura Mariei predominanta ca tema sunt florile si peisajele din diverse anotimpuri. La varsta ei porneste cu o anumita maturitate artistica, lucru mai rar intalnit. De obicei, copiii pornesc in pictura de la tehnica apei. Pictura in ulei este mult mai dificila pentru ca sunt necesare mai multe calitati dar Maria le are cu prisosinta. De ce sa nu speram ca in viitor va fi un nume in plastica romaneasca?!” - Didu Clapon, profesor arte plastice, membru al Uniunii Artistilor Plastici.(februarie 2005)

“Dacă, de pildă, nu am avea la îndemână un catalog cu lucrările expuse de unde să aflăm că avem a face cu un copil, am crede că am fost privilegiaţii spectatori la o expoziţie de maturitate… Peisajele bârlădene au pitoresc, consistenţă cromatică, supleţe şi armonie. Ştie să lucreze pe dominante, să izbutească acorduri generoase …” – Valentin Ciuca, critic de arta. membru A.I.C.A. UNESCO. (aprilie 2007)Iasi.

“Cu ocazia vernisãrii expozitiei Bertei Maria Moldoveanu, eveniment gãzduit de Muzeul B. P. Hasdeu la început de primãvarã, m-am aflat într-o situatie putin dificilã. Dacã preliminar nu as fi stiut nimic despre artistã, probabil cã privindu-i tablourile, dintru început as fi fost tentat sã le încadrez unui curent sau stil artistic usor recognoscibil în lumea istoriei artei. Aflând însã vârsta Bertei, cunoscând-o, mi-am dat seama cã nu va fi chiar atât de simplu sã-i deschid expozitia. Însã ceea ce este clar, este faptul cã Berta nu-si premediteazã lucrãrile, ci, pur si simplu îsi coloreazã impresiile. Pânzele ei pãstreazã în temele abordate ceea ce, la alti artisti – consacrati sau nu, dar maturi biologic, s-a pierdut, si anume candoarea. Iar acest aspect nu poate fi trecut cu vederea: naturaletea fiintei, puritatea sufleteascã potenteazã enorm orice sentiment si orice faptã, cu atât mai mult actul artistic. “ Dan Radulescu critic de arta Directorul muzeului “Nicolae Grigorescu” Campina

PREMII SI DIPLOME
DIPLOMA DE MERIT acordata de Marea Loja Feminina a Romaniei in semn de pretuire pentru aportul adus in dezvoltarea societatii romanesti, Bucuresti, 1 decembrie 2013 Premiul I - Concursul international de arta plastica “N. Tonitza”, 2005; Premiul I - Concursul “We roll the world”, 2005; Premiul II - Concursul national “Pe urmele lui Stefan cel Mare”, 2004; Premiul I - Concursul national “Constelatia culorilor”, 2004; Premiul II - Concursul national de creatie plastica “Petale de suflet”, 2005;

Premiul de excelenta obtinut la expozitia personala, Barlad, februarie 2005; Premiul I - Concursul “We roll the world”, 2006; Premiul de excelenta obtinut la expozitia personala de la Palatul Culturii din Iasi, aprilie 2007. Premiul I - Concursul international de pictura “In numele copilariei”, 1 iunie 2007; Premiul II - Concursul national de arta plastica”Romania Europeana” , Bucuresti, iunie 2007. Premiul III- La cel mai important concurs national de pictura in“Plein air”, Campina 24h”,9 sept. 2007; Diploma de excelenta obtinut la expozitia personala de la Muzeul Tecuci,sala Ghe.Petrascu,20 dec.2007; Diploma de excelenta obtinut la expozitia personala de la Muzeul “Vasile Parvan” Barlad,03 febr. 2008. Diploma de excelenta “Campina dragostea mea “ Campina 2008 Diploma concurs international “Olways green,olways blue” Torun Polonia 2009 Diploma de excelenta “ Campina dragostea mea “ Campina 2009 Premiul special al juriului la Concursul de pictura ad-hoc “Campina 24h”, 26 septembrie 2010 Premiul special al juriului la Concursul de pictura ad-hoc “Campina 24h”, 18 septembrie2011

“În istoria artei rolul de “tuşa-primă” începe cu impresioniştii, cu fuga din academism. Tuşa face carieră de mai bine de o sută de ani. Şi Berta încearcă să o scoată din nota clasică, să-i extindă exprimările în registre proprii joase, înalte, clame, sau ascuţite. Regăsim tuşa moale şi înfundată în culoare; aspră, rigidă, îngrădind culoarea; individulizată, autoconfigurându-se, mişcând spaţiul; învolburându-l sau într-un rol ce propune geneza compoziţiei. Nu mi-e greu să spun că tuşa capătă statut propriu, după culoare desigur, în lucrările Bertei.” Lucia Gologan muzeograf, muzeul Tecuci

“Berta vine astazi in fata dumneavoastra mult mai matura decat la editiile precedente, Berta si-a simplificat mult gandirea in sensul frumos al cuvantului, adica a eliminat din ce ingreuna si era de prisos in tablou si a ramas cu elementele de greutate, cu elementele de consistenta, cu adevarat plastice.”

Scrisori de recomandare
Este pe un drum bun, Va avea multe de spus in arta romaneasca, si de ce sa nu spunem ca lucrul acesta n-ar fi posibil daca Berta n-ar fi venit de la Dumnezeu cu harul. Deci, iata, noi de fiecare data ne straduim sa punem in sufletul copiilor tot ceea ce putem noi sa punem. Unii receptioneaza mai mult, altii mai putin, altii si mai putin, iar altii nu fac altceva decat sa guste pictura, iar altii sunt ilustri, astazi, Berta vine cu o expozitie puternica, in care dominanta este peisajul. Peisajul citadin, cu o intelegre cromatica mult, mult peste varsta ei, si nu face altceva decat sa ne convinga ca in viitor va fi un plastician cu care sa ne mandrim. Berta este un exemplu pentru generatiile actuale si viitoare in plastica romaneasca.” Didu Clapon, profesor arte plastice,membru U.A.P.

Berta Maria Moldoveanu, peste ani si ani va fi un nume de care o sa ne faca mare placere sa ne aducem aminte. Unii vor fi colectionari de Berta si apoi arta romaneasca o s-o consemneze si chiar ma gandeam lucrand la un mare album de arta a Moldovei, daca as face un gest prea riscant, introducand-o printre marii artisti ai Moldovei. Daca dumneavoastra ma veti spijini moral, am sa fac acest lucru, asadar, s-o aplaudam pe Berta Maria Moldoveanu, cu sentimentul ca facem ceea ce trebuie, ca mai facem in Roamania si lucruri normale, lucruri care trebuie, altfel ajungem la o disolutie. Valentin Ciuca, critic de arta, membru A.I.C.A. UNESCO.