You are on page 1of 1

UI.

KIS UTAZS

Kiskastlyos Tengelic
Meseszer nevt a sznes kismadrrl kapta, aki mg a cmern is szerepel. A tj szpsgrl elg annyi, hogy nem vletlenl pttettek aklnbz korok nemesei kilenc kiskastlyt s krit a krnykre. KDR TMEA RSA
A nemrg kiplt Zld ton gyalog vagy biciklivel rinthetjk az sszeset, tblk mutatjk az irnyt. A Pollack Mihny tervezte klasszicista Csap-kria ma is sokat riz eredeti formjbl. A barokk Benyovszky-kria valaha alkothzknt is mkdtt. Gazdja, Kiss Istvn szobrszmvsz jellegzetes alkotsa a Ht trzs, a ht vezr faragott szobra. A 7000 ngyzetmteres Jeszen szky-kastly pedig a krnyk legnagyobb kastlya. Az p letek magntulajdonban vannak (nem is mindig j lla potban) s sajnos nem ltogathatk, de a parkjukban nagy stkat tehetnk, s az is nagy lmny, ha kvlrl csodljuk ket. rdemes megszllni a termszetvdelmi terleten lv Hotel Orchideban, ahol az egsz napos mozgs utn fedett termlfrdben lazthatjuk el izmainkat. A szlloda kzelben lv, tlen is mkd halastavakban csak a vendgek horgszhatnak, gy garantlt a nyugalom (s a bsges fogs). Azskmnyt krsnk szerint el is ksztik. Ha pedig mg egy napot maradunk, ne hagyjuk ki a 25 kilomterre fekv Szekszrdot sem, de az mr egy msik mese.

SRGLDS NNEP ELTT


Tengelicen decemberben is pezseg az let, m kzben csaldias marad a hangulat. 8-n a VII. Kolbsztlt s Forralt Bor Fesztivlon tbb mint tven csapat mri ssze a tudst. Dleltt betekinthetnk a szakcsbirodalomba s helyi kszts finomsgokat vsrolhatunk, dlutn pedig kezddik a szigor zsrizs Kovcs Jnos mesterszakcs vezetsvel. 20-tl hrom napon t mr a karcsonyvrs jegyben rendezik az Adventi napokat a Faluhz patins pletben s a krltte fellltott pavilonokban. A benssges hangulat esemnyen jszolt lltanak, dlutntl forralt bor, fszeresmzes tea, puszedli s mzeskalcs vrja a rsztvevket mindez ingyen. Az lzenrl hagyomnyrz zenekar gondoskodik, a csaldoknak izgalmas szellemi vetlkedt szerveznek.

Tengelic Budapesttl 145km-re tallhat, az M6-os autplya nagy dorogi legazstl nhny kilomterre. Vastllomsa is van a BtaszkSrbogrd tvonalon. Az t a Dlibl InterCityvel 1 s ra, a teljes r jegy egy tra 2670, illetve 2820 Ft. (mav-start.hu)

LAZTS NNEP UTN


Az nnepek utni gzt 29-n a sznidei jtszhzban lehet kiengedni, ismt a sportcsarnokban, ahol ugrlvrazssal, farsangra kszldssel, ktlhzssal telik az id.

144 2012 december va

ILLUSZTRCI: LSZL ZSUZSI