You are on page 1of 15

. Lordoza lombara este o deviatie a coloanei vertebrale in regiunea lombara caracterizata prin convexitate orientata anterior.

Lordoza lombara are 3grade de gravitate  Gravitate usoara(sub25˚)  Gravitate medie (25˚-30˚)  Gravitate grava ( peste 50˚)  .

 Scopul principal este de a invata subiectul sa stea cat mai corect pentru formarea reflexului de atitudine corecta .

muschii profunzi din regiunea lombara  In cazul lordozei lombare avem voie sa facem doar flexia coloanei lombare  Nu avem voie niciodata sa facem extensia coloanei  . drept abdominal. fesierii.Pentru a corecta lordoza lombara trebuie sa lucram muschii iliopsoas.

Exercitii corective  Atarnat de scara fixa. revenire in pozitie initiala . genunchii flectati se executa o rasucire a bazinului inspre stanga si inspre dreapta.

mentinere apoi revenire . Din atarnat ridicarea picioarelor la un unghi de 45°.

 Din decubit dorsal cu genunchii flectati se executa o inclinare laterala alternativa a membrului inferior .

ridicarea picioarelor la 45˚ cu mentinere  .Mers cu bratele lateral ridicand cate un genunchi la piept concomitent cu aplecarea trunchiului. concomitent cu rasucirea trunchiului  Atarnat cu spatele la scara fixa cu picioarele ridicate la 45° si se executa forfecari  Stand cu un picior sprijinit pe banca de gimnastica bratele intinse lateral. executand o aplecare a trunchiului cat mai aproape de coapsa  Culcat dorsal.

apoi ambii genunchi la piept  Culcat dorsal mainile pe langa corp genunchii indoiti. genunchii indoiti putin departati. apoi si pe partea dreapta  .Culcat dorsal mainile pe langa corp. Se executa extensie din articulatia genunchiului cu revenire( se pot pune si greutati la niv gleznelor)  Culcat dorsal mainile la ceafa. se executa ridicarea alternativa a unui genunchi la piept. T1:abdomen rasucit pe partea stanga. genunchii indoiti. fara ridicarea bratului stang de pe sol.

 Sprijin pe genunchi cu sezuta pe calcaie bratele deasupra capului mentin o minge medicinala. Se executa o indoire a trunchiului .

trunchiul putin aplecat. se executa o ridicare a trunchiului pana la 45˚( abdomene cu genunchii indoiti)  .Mers cu ridicarea alternativa a unui picior la piept. mainile la ceafa se executa rasucirea trunchiului alternativ spre stanga si spre dreapta la fiecare pas  Decubit dorsal mainile la ceafa. genunchii indoiti.

. se executa inclinari laterala a trunchiului. Stand cu un picior sprijinit la scara fixa. apoi si cu celalalt picior.

si rasucirea picioarelor stanga dreapta . Se executa o ridicare a picioarelor la un unghi de 90˚. Culcat dorsal cu priza mingii de gimnastica la nivelul gleznelor.

 Din decubit dorsal facem flexia coapsei pe abdomen avand un genunchi flectat tragand cu mainile de genunchi cat mai aproape de frunte fara a ridica coloana dorsala de pe masa. Apoi si cu celalalt picior .