You are on page 1of 4

GLOBALIZAREA

Termenul de globalizare a aparut la sfarsitul anilor ”60 si a fost lansat de un specialist canadian în teoria mijloacelor de comunicare in masa. Pentru prima data apare in dictionar in anul 1961. Globalizarea reflecta o perceptie larga a faptului ca lumea se transforma cu rapiditate intr-un spatiu social comun, sub influenta fortelor economice si tehnologice, astfel incat evolutiile dintr-o regiune a lumii pot avea consecinte profunde asupra indivizilor sau comunitatilor din cealalata parte a globului. Globalizarea economiei mondiale poate fi definita ca fiind procesul deosebit de dinamic al cresterii interdependintelor dintre statele nationale, ca urmare a extinderii si adancirii legaturilor transnationale in tot mai largi si variate sfere ale vietii economice, politice, sociale si culturale si avand drept implicatie faptul ca problemele devin mai curand globale decat nationale, cerand la randul lor o solutionare mai curand globala decat nationala. Ulrich Menzel sustine ca globalizarea este intensificarea cantitativa si calitativa a tranzactiilor ce depasesc limitarea impusa de granite,concomitenta cu expansiunea spatiala a acestora. Schumann prezinta globalizarea ca fiind o descatusare a puterilor pietii mondiale si slabirea puterii economice a statului. Spre deosebire de acesta,Klaus Mller crede ca dinamica globalizarii este controlata de puterile economice si totusi consecintele sale cele mai importante apartin domeniului politic. Din punct de vedere economic si financiar globalizarea poate fi definita drept intarirea si largirea legaturilor dintre economiile nationale pe piata globala a bunurilor, serviciilor si mai ales a capitalurilor. Fondului Monetar International defineste globalizarea intr-un raport din 1997 astfel: fenomenul globalizarii economiei mondiale reprezinta integrarea internationala aflata in stransa crestere, atat a pietelor de bunuri si servicii, cat si a celor de capital. Impactul globalizarii se poate constata din tendintele de disparitie a granitelor fizice ale statelor si de aparitie a altui tip de frontiere,de regula invizibile sau de alta natura.

cum ar fi incalzirea atmosferei. Culturile regionale si locale nu dispar insa din aceasta cauza. sugestiva fiind aparitia internetului. implica multitudinea interdependentelor de natura economica. corporatii trans-nationale. neputand fi delimitate clar una de cealalta. De exemplu – problemele globale legate de mediu nu pot fi cercetare izolat nici de dimensiunea “economica” si nici de dimensiunea “politica”. un fapt incontestabil. globalizarea poate fi ilustrata prin numeroase probleme globale. Dimensiunea “mediu ambiant” Din punct de vedere al mediului ambient. Dimensiunea sociala Datorita dezvoltarii tehnologiei informatiei si comunicarii s-a intensificat viteza si spatial interactiunii intre oameni din lumea intreaga. Din . Dimensiunea economica Dimensiunea economica se afla de cele mai multe ori pe primul loc avand numeroase consecinte precum cresterea enorma a comertului si a investitiilor directe. Dimensiunea cultural Pe plan cultural are loc “americanizarea” culturii mondiale.. una din emblemele globalizarii. globalizarea pietelor financiare. sociala. militara etc. culturala. competitive la nivel local. productia integrate la nivel transnational. politica.Dimensiunile globalizarii Globalizarea . Dimensiunile globalizarii sunt strans legate. ca fenomen. care se stabilesc pe o scara tot mai larga intre statele lumii. gaura din stratul de ozon sau taierea padurilor tropicale deoarece in aceste situatii este vorba in mod cert despre probleme globale care necesita o abordare globala.

totusi consecintele sale cele mai importante tin de domeniul politic. Globalizarea si concurenta la nivel local limiteaza spatial de actiune al politicilor nationale. Bucuresti. . cu privire la aceste culture este unul din fenomenele secundare ale globalizarii. . Silviu Bucur Sârbovan Marina.contra. . respective global. . 2003 . . .Cresterea rapida a populatiei.Criza alimentara si subdezvoltarea.Imensele cheltuieli militare. . .Inflatia si crizele financiare.Sprijinirea dezvoltarii continue a stiintei si punerea cuceririlor ei in sluba imbunatatirii vietii oamenilor.Extinderea necotrolata a urbanizarii. Bibliografie: Suport de curs – “SOCIOLOGIE GENERALA” – prof. multe probleme neputand fi rezolvate corespunzator decat la nivel international. Cauzele globalizarii “Dinamica globalizarii este controlata de fortele economice.Degradarea mediului natural.Energia si materiile prime.” ( Klaus Muller).Asimilarea oceanului planetar si a cosmosului pentru progresul si bunastarea popoarelor. Editura Orion.Tranzitia de piata a fostelor tari comuniste. . Economie III. Nevoia globalizarii a fost determinate de mai multe probleme globale: . Dimensiunea politica Politica se confrunta cu problem majore.monetare si economice.