You are on page 1of 47

Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Balți Facultatea Științe Reale, Economice ale Mediului Specialiteatea Biologie și Chimie

Tema:Dezvoltarea
personală prin gîndirea pozitivă

A elaborat: Agache Elena
Balțanu Galina Oboroc Ina Prepelița Ina

Coordonator: Briceag Silvia doctor, conf. universitar.
Bălți,2013

MOTTO: “Ceea ce se află în urma noastră şi ceea ce se află
înaintea noastră sunt lucruri mărunte în comparaţie cu ceea ce se află înăuntrul nostru.“ Ralph Waldo Emerson

Dezvoltare personală
Dezvoltarea personal include activități și experiențe care au scopul final de a îmbunătăți starea de conștientizare, dezoltare a talentelor și abilităților personale, îmbunătățirea calității vieții și contribuirea la realizarea aspirațiilor și viselor personale. Cunoscut și sub denumirea de "self help" sau "evoluție personală", conceptul de dezvoltare personală include și acitivăți formale sau informale pentru a dezvolta în alții roluri precum cel de profesor, ghid, consilier, manager.

Originea dezvoltării personale
Majoritatea religiilor au inclus și includ elemente de dezvoltare personală ca rugăciunea, muzica, dansul, cântatul, incantațiile, poezia, scrisul, spor turile și artele marțiale. Aceste practici au scopuri diverse, cum ar fi o mai bună sănătate sau un aspect estetic mai frumos, dar ele sunt legate și de "golurile finale" ale dezvoltării cum ar fi descoperirea sensului vieții sau trăirea unei vieți fericite. Michel Foucault descrie în cartea sa Care of the Self technicile epimelia folosite în Roma și Grecia antică, tehnici care includeau dieta, sportul, abstinența sexuală, contemplarea, rugăciunea și spovedania — unele dintre ele fiind practicate și de creștinism. În yoga, originară din India, aproximativ acum 3000 de ani, tehnicile de dezvoltare personală includeau meditația, respirația ritmică, tehnici de stretching și posturi. Wushu și T'ai chi ch'uan folosesc tehnici tradiționale chineze, ca respirația și exercițiile de control al energiei qi, meditația, artele

marțiale, precum și practici strâns legate de medicina tradițională chineză, cum ar fi dieta, masajul și acupunctura. În Islam, care a apărut acum 1500 de ani în Orientul Mijlociu, tehnicile de dezvoltare personală includ rugăciunea rituală, recitarea Coranului, pelegrinajul, postul și tazkiyah (purificarea sufletului). Dezvoltarea personală înseamnă să devii conștient de abilitațile și competențele pe care le ai, pentru a reuși să realizezi nu doar cerințele jobului, ci și propriile obiective. Aplicarea unui plan personal de performanță te poate ajuta în carieră și în dezvoltarea personală.

Formula de succes în dezvoltarea personală are trei etape:
  

Conștientizează că iți poți depași limitele; Încearcă să te cunoști mai bine; Treci de la scopul personal la dezvoltarea competențelor.

10 Sfaturi de Dezvoltare Personală
1. Apucă-te de un singur lucru pe rind și du-l pînă la capăt. 2. Fă mai multe exerciții fizice. 3. Sparge în pași mici sarcinile complicate care crezi că vor dura mult. 4. Cunoaște în detaliu înainte de a trage concluziile. 5. Nu judeca o persoană după prima impresie. 6. Alege-ți prietenii. 7. Adaptează sfatul în funcție de personalitatea ta proprie. 8. Mănîncă mai sanatos. 9. Nu căuta să dormi mai puțin, caută să dormi mai bine. 10. Citește în fiecare zi 30 de minute.

 Pregătirea pentru succes.  grupul este de tip închis.o ședința durează 90 minute cu frecvență o dată pe săptămînă.Scopul programului: Reflectarea asupra dezvoltării abilităţilor personale Durata și frecvența: programul include 5 ședințe . . Participanți:  programul se adresează studenților.  numărul de persoane 25. Beneficii a programului:  Dezvoltarea abilităților de autocunoaștere și intercunoaștere.  Achiziționarea unor competențe și atitudini necesare dezvoltării personale.  Optimizarea încrederii în sine și în ceilalți.

nu privi înapoi  Dezvoltarea abilităților realiste a propriilor caracteristici.  Autoreglarea emoțională.Ședința Nr.  Autoreglarea comportamentală în diferite situații. .1 Obiective: Treci peste toate.

1 Cum mă văd ceilalți Obiective:  Cunoașterea membrilor grupului Durata:15 minute Materiale necesare: baloane. îl sparge și în interiorul balonului va găsi o foiță cu numele altui participant la concurs. ( creație proprie Anexa Nr.1) Concluzie: În urma efectuării acestui exercițiu fiecare din participanți își vor vedea calitățile. foi Desfașurarea exercițiului: Fiecarea student iși alege cîte un balon din coșulețul de balonașe. Pe versa paginii date trebuie să scrie cîteva calități care îl definesc pe persoana data. dezvoltarea personală în vederea celorlalți participanți. . maxim 6 calități.Exercițiul Nr.

( Creație proprie. Fiecare grupă primesc cîte o fișă pe care este schițată scara spre viitor. și în urma acestei alegeri se împart în două grupe.2 Pași spre viitor Obiective:  Crearea unei imagini clare a ceea ce își dorește să fie în viitor Durata: 10 minute Materiale necesare: fișe colorate cu însărcinări Desfășurarea exercițiului:Participanții se împart în două grupe. fiecare își alege culoarea preferată dintre cele două culori. Care grupă finisează prima este învingătoare. ei trebuie să scrie pe fiecare scară cîte un pas care duce spre un viitor prosper. Într-un coș sunt două feluri de foi colorate. Anexa 2) Concluzie: Prin acest exercițiu studenții își vor creea propriul plan cu pași spre dezvoltarea lor în viitor. .Exercițiul Nr.

așezați în cerc. Durata: 15 minute Materiale: creioane și foi de hîrtie Desfășurarea exercițiului: Participanții. .Exercitiul Nr. Va urma apoi o discuție la care fiecare va fi încurajat de către ceilalți participanți sa-și înfrunte propriile dorințe. să o facă mai activă. fiecare participant trebuie sa-și exprime verbal propriile fantezii. iar pentru asta ar fi de ajuns să exprimați o dorință. vor fi invitați să dea friu liber imaginației și propriilor idei.3 Vreau să-mi schimb viața Obiective: Încurajarea manifestărilor libere a propriilor dorințe de schimbare. Conducătorul va spune: „ Dacă fiecare dintre voi ar vrea sa-și schimbe viața. La sfîrșitul elaborării textului.( Anexa 3) Conluzie: Fanteziile și ideile exprimate sunt manifestări ale nevoilor și impulsurilor necunoscute: explicarea îi va ajuta să le accepte și sa-și conștientizeze interdicțiile. conștientizarea propriilor nevoi și interdicții. care sunt lucrurile pe care ați dori să le faceți? Scrieți pe foaie de hîrtie primele zece idei care vă vin în minte. chiar și cele mai absurde și imposibile”.

 Treci la scopul personal la dezvoltarea competențelor.2 Începe cu începutul Obiective:  Conștientizarea că poți depăși limetele.  Încearcă să te cunoști mai bine. .Ședința Nr.

minciună. (creație proprie ) Concluzie: Exercițiul a fost o reușită. Desfășurarea exercițiului: Studenții aleg dintr-o cutie magică niște calități de care cred că au nevoie. În final fiecare participant spune ce simte și cum gîndește despre persoana care a primit tot aceeași fișă cu caracteristică totuna. invidie. lăcomie. ură. lenevie.Exercițiul Nr. studenții dînd cu plăcere cutiei acele calități de care voiau să scape: răutate.1 Cutia magică Obiective: Antrenarea capacităților de relaționare și comunicare.. S-a creat o stare de optimism cu o aspirație pentru o existență mai bună. Și ce ar dori studentul să arunce ce e rău și de prisos. Durata: 15 minute Materiale necesare: o cutie.au aruncat tot ceea ce era mai rău din ei”. Tot cutia magică e dispusă să primească trăsături pe care studenții consideră că le au și vor să scape. S-au simțit cu totul alte persoane după ce . egoism. foi și creioane. mîndrie. .

. Romanul vieții mele Obiectivul: Analizarea interdicțiilor de dezvoltare personală și așteptărilor în Durata: 10 minute Materiale necesare: creioane și foi de hîrtie Desfășurarea exercițiului: Conducătorul le cere participanților să-și imagineze că au în fața lor cartea propriei vieți scrisă de un autor anonim. se va da citire textelor.Exercițiul Nr.Se acordă puțin timp.Închideți ochii și vizualizați începutul primului capitol.Vor urma comentariile și considerațiile personale și de grup.se cere să se scrie pe hîrtie cum s-ar fi dorit să înceapă povestirea propriei vieți. Acea pagină este un eveniment întipărit și cel mai plăcut și petrecut în viața lui.ceea ce interesează fiind prima pagină a cărții. (Anexa 4) Concluzie: În concluzie se realizează care roman este mai bun și cum au scris pe prima pagină fiecare din participanți.Cînd toți au terminat de scris prima pagină.2 viață.Conducătorul a specificat faptul că biografia poate să înceapă orice eveniment și la orice vîrstă:nu neapărat cu prima zi din viață.

Cubul Obiectivul: Înțelegerea comportamentului pe care îl adoptăm în raporturile cu Durata: 15 minute Materiale necesare: Cub Desfășurarea exercițiului: Fiecărui participant i se aruncă cubul și va trebui să răspundă la întrebări legate de dezvoltare personală.Pe fiecare latură a cubului sunt scrise niște întrebări la care studenții răspund(creație proprie) Concluzie: În urma exercițiului vom putea aprecia care din studenți au reținut cel mai bine ceea ce a prezentat coordonatorul. .3 ceilalți .Exercițiul Nr.

3 Spune NU greutăților Obiective:  Cunoașterea și intercunoașterea.Ședința Nr.  Coeziunea și creativitatea .

Participanții trebuie să scrie în viziunea lor prima cale de ieșire din situația data. astfel ei vor reuși și in viață să treacă prin greutăți.  Autoreglarea și dezvoltarea personală  Durata:10 minute Materiale necesare: Fișe cu diferite situații( greutăți) Desfășurarea exercițiului: Pentru acest exercitiu va fi nevoie de 5 participanți. Anexa 5) Concluzie: În urma acestui exercițiu li-am prezentat studenților diferite situații care apar în viața de zi cu zi. ( Creație proprie. .1 Obiective: „ Comoara”  Formarea unor deprinderi pentru trecerea obstacolelor din viață. fiecare va primi cîte o fișă pe care vor fi scrise 3 situații dificile din viață.Exercițiul Nr.

care iti strica sanatatea. Raspunde la intrebarile de mai jos și verifică tu singur cît de mult domina acest nivel in tine. suferi cateva minute sau cateva ore (sau mai mult)?  Cand ai ramas fara bani te gandesti la ce e mai rau sau iti amintesti ca ai mai trecut prin asta si te linistesti?  Cand esti parasit de un partener de cuplu. Test cu 10 intrebari:  Cand cineva te jigneste. dar sa muncesti in conditii mai grele. te gandesti ca a gresit el/ea sau ca ai gresit tu?  Esti un om pentru care conteaza principiile mai mult decat orice? .Exercițiul Nr2 Tu pe ce nivel de dezvoltare esti? Obiective:  Determinarea nivelului de dezvoltare Durata: 15 minute Materiale necesare: foi și pix Desfășurarea exercițiului: Sunt trei nivele de dezvoltare si anume:  Omul instinctual (inferior)  Omul emoțional/rațional  Omul spiritual (superior) Un mic test ca să îți dai seama daca ești predominant pe acest nivel sau nu. te gandesti ca doar un idiot te poate parasi sau te gandesti ca important e sa iti pastrezi echilibrul interior si chiar reusesti asta?  Cand te intalnesti cu un prieten/prietena incepi sa ii povestesti despre intamplarile din viata ta sau despre ce anume ai invatat din acele intamplari?  Cand ti se propune sa castigi niste bani. preferi banii sau sanatatea?  Cand toti din grupul tau de prieteni au mai multi bani decat tine te simti rau sau bine cand te intalnesti cu ei?  Daca cineva apropiat te minte.

(Anexa 6) [ http://www. am muri pentru ca nu ne-ar interesa deloc securitatea noastră și nu am munci ca să avem bani sa mîncăm.ro/test-de-dezvoltarepersonala-azi-despre-primul-nivel-din-cele-trei/#. Dupa cat timp iti pierzi rabdarea cu cineva care te calca pe nervi. Dacă nu am avea nimic din primul nivel de dezvoltare. sau esti expert pe un domeniu macar? Daca raspunzi la intrebarile acestea cu prima varianta sugerata in intrebare inseamna ca tinzi sa ai foarte activate caracteristicile primului nivel de dezvoltare. o ora sau un an?  Nu exista nici un domeniu in care sa fii asa de bun incat lumea sa te admire.nlpmania.Up8dZNJT7fJ ] Concluzie: Toti avem elemente din toate nivelele de dezvoltare. . Daca alegi cea de-a doua varianta sugerata in intrebare atunci mintea ta a accesat celelalte nivele de dezvoltare.

3 Ceea ce îți dorești cu adevărat Obiective: Distincția între ceea ce „vrei” și ceea ce„ trebuie” să faci Durata: 10 minute Materiale necesare: foaie și pix Desfășurarea exercițiului: Conducătorul îi invită pe participanți să scrie pe fișă cît mai multe propoziții cu cuvîntul „trebuie” spunînd ce a simțit la rostirea fraze cu verbul trebuie. În a doua etapă conducătorul îi invită pe participanți să înlocuiască expresia trebuie cu vreau.Exercițiul Nr. . Acest joc ne ajută la înțelegerea felului în care ne simțim uneori cînd suntem obligați să facem anumite lucruri fară a avea chef și să înțeleem că adese ori a face aceste lucruri are o motivație externă.(creație proprie) Concluzie: În concluzie fiecare participant trebuie să vadă diferența între cele două modalități expresive și în care dintre ele sa simțit mai liber. Începe astfel a doua etapă în care fiecare pe rind va spune ceea ce a spus anterior dar în altă formă.

Creșterea coeziunii grupului. .4 Pregătirea pentru succes Obiective :     Facilitarea contactelor interpersonale.  Stimularea resurselor creative. Creșterea autoafirmării și cooperării.Ședința Nr. Declanșarea unor trăiri afective pozitive.

(Anexa 7) Concluzia: Dansul între aceste doua pesoane este util în special în cazul în care dorim să ajutăm pe cineva sa iasă din starea în care .lemnul.Conducătorul îi întreabă cum sa simțit. Durata: 10 minute Materiale necesare: Casetofon și casetă cu muzică Desfășurarea exercițiului:Conducătorul îi invită pe participanți să inchidă ochii pentru citeva minute apoi sugerează sa-ți imagineze fiecare că sunt făcuți dirt-o materie cum ar fi apa .Fiecare trebuie să găsească material care corespunde stării sufletești a momentului.o pesoană foc să se întilnească cu o persoană gheață și să danseze .Poate să dureze trei-patru minute după o muzică lentă.cauciucul și fierul.apoi comducătorul roagă doua persoane de ex.a preferat să se închidă alegînd să fie ca un iceberg sau o stîncă.Exercițiul Nr.Favorizarea relațiilor interpersonale prin limbajul trupului. .1 Dacă aș fi apă… Obiectivul: Stimularea creativității și exprimării de sine.După ce a fost făcută alegerea conducătorul le cere participanților sa deschidă ochii și sa-și înceapă să-și simtă corpul exact ca si cum ar fi compus din acea materie și să „danseze ” în spațiu.prins în durere și izolarea sa.sticla.

conducătorul prinde capătul sforii de degetul arătător de la mîna sa dreaptă.cu aceeași rugăminte.ia ghemul în desfășurare.o unitate.Exercițiul Nr 2: Obiective: Plasa prieteniei  optimizarea deprinderilor de relaționare interpersonală Materiale necesare: un ghem de sfoară (de preferat mai groasă) Durata: 15 min Desfășurarea exercițiului: Se cere studenților să formeze un cerc.Acestea se prezintă.îl aruncă unuia dintre studenți și îi roagă să se prezinte cu numele mic și să spună care crede el că este cea mai important trăsătură a sa.Jocul continua și sfoara se reașează pe ghem făcînd cale întoarsă:fiecare student adresează celui care-I urmează un compliment privind trăsătura ce îi place cel mai mult la el.un tot întreg care necesită să fie legat mereu prin plasa prieteniei.tinzînd să stabilească relații interpersonale cu aceștea cît și cu cadrul didactic. .Realizînd jocul studenții vor conștientiza că ei déjà formează un colectiv.apoi își înfășoară în jurul degetului sătarătător de la mina dreaptă si derulează ghemul spre un alt coleg ales de el.(creație proprie) Concluzia: Acest joc se realizează cu scopul familiarizării studenților cu întregul colectiv.

Conducătorul lipește cartonașele pe perete și roagă pe studenți să se încoloneze în dreptul cartonașului care exprimă cel mai bine starea lor emoțională din acel moment.Studenții care formează mașina de spălat se așează pe două rînduri.vomvedea la o nouă în colonare a copiilor în dreptul celor trei cartonașe cu fețe.față înf ață. Anexa 8) Concluzia:La aplicarea acestui joc studenții vor fi detensionați și reduși la un climat psihologic favorabil desfășurării lecțiilor.Hainele sunt copiii din dreptul cartonașului cu fața care plînge. În funcție de rezultat putem repea jocul sau putem apela la alte metode.o apreciere sau o vorbă bună de la colegiiveseli în ziua respective.(creație proprie. Hainele vor trece una cite una printer ei și vor fi atinse de paleta mașinii de spălat primind cite un sfat.Daca acestea au avut efect . Studenții care s-au așezat în dreptul feței zîmbitoare sunt cei care vor alcătui mașina de spălat.Hainele sunt studențiii a rmîinelelor vor fi paletele care în vîrte hainele în mașina de spălat.Exercițiul Nr3: Mașina de spălat Obiective :  Dezvolatarea capacităților de dezvoltarea autoaprecierii Materiale necesare: cartonașe Durata:15 min Desfășurarea exercițiului: Vom utilize trei cartonașe rotunde pe care am desenat o față zîmbitoare.Tot prin intermediul acestui joc copii vor sesiza care stare este mai benefică să prevaleze luînd exemplu de la colegii lor care sunt într-o dispoziție bună.o față tristă și o față care plînge cu lacrimi. .În funcție de situație studenții așezați în dreptul feței triste pot fi ori mașina de spălat ori haine.

Ședința Nr.  Activitatea și optimizarea resurselor creative și integrative.  Coeziune și creativitate.  Cunoașterea și intercunoașterea.5 Urcă spre visele tale… Obiective:  Autoreglarea și dezvoltarea personal. .

Exercițiul Nr1 Hai să ne cunoaștem Obiective:  Cunoașterea membrilor grupului  Crearea unei atmosfere de grup pozitive .

Exercițiul Nr. participanții trebuie să introducă mai întîi în cupa mică figure care reprezintă volori cite mai multe și care doresc să le posede . in final conducătorul îi informează „ cum am afirmat că cupă vă reprezintă înseamnă că nu ne putem naște spontan dezvoltați deoarece în cupa care ați primito nu a încăput toate valorile pentru a ajunge la treapta cea mai înaltă trebuie sa ne dezvoltăm personal”(creație proprie) Concluzia: Am vrut să va aducem la cunoștință ca pentru a ajunge o persoană dezvoltată trebuie să parcurgem anumite dificulta . figure geometrice în rol de valori Desfășurarea exercițiului: Exercițiul dat implică participarea a 5 studenți. fiecare din studenți primesc cite o cupa și figure care reprezintă valori.2 Cupa valorilor Obiective:  realizarea unei prime cunoașteri a proprilor valori  trăirirea unor stări afectiv positive Durata:15 minute Materiale necesare: cupă mai mică și cupă mai mare.

Continui să te contrazici chiar dacă în adâncul tău ştii că nu ai dreptate? 9.Exercițiul Nr3 Află la ce nivel al Dezvoltării Personale eşti. Nivelurile conştiinţei. nevoia de validare. ţigări. alcool. putere. Crezi că totul e în afara controlul tău? 4.) 7. Te consideri un om păcătos? 3.Iei acţiune în mod constant şi munceşti din greu? 11. Aşadar. Eşti dependent de vreo ceva în viaţa ta? (bani. Te urăşti pe tine sau pe cei din jur? 2. Te uiți la TV sau citeşti ziare? 6. etc. Simţi deseori că nu ești tratat corect? 8.. Crezi ca viaţa este plictisitoare şi nu-ţi oferă prea multe posibilităţi? 10. Practic e un set de 16 întrebări.E greu pentru tine să fii organizat? . Răspunde cu DA sau NU la următoarele întrebări: 1. Te simţi deprimat câteodată? 5. Înainte de a vedea care sunt nivelurile conștiinței vreau sa facem următorul test.

Te emoţionezi câteodată? 14. nervozitate. invidie) 15.wordpress.com/2011/01/30/afla-la-ce-nivel-al-dezvoltariipersonale-esti-nivelurile-constiintei/ ] ) .Este vreun aspect al vieţii tale pe care nu-l poţi controla? 13.De cele mai multe ori iei decizii bazate pe gândirea logică? 16.Simţi emoţii negative? (tristeţe.12. Crezi că e important să ai unele lucruri mat eriale?(Anexa 9)( http://onouaperspectiva. ură.

Anexa Nr.1 Doinița Tatiana Anna Sergiu Elena Alina Dumitru Olga Nina Calități posibile:     Capabil/ă Frumoas/ă Deștept/ă Mîndru/ă .

2 Viitorul Prezent .Anexa Nr.

nu va trebui să definească conceptual de schimbare. așezați în cerc. Gradul de dificultate: scăzut Faza grupului: inițială Vârsta: toate vîrstele Mărimea grupului: 10-15 participanți Durata: cel puțin o oră. ci participantul însuși trebuie să -l definească. Va urma apoi o discuție la care fiecare va fi încurajat de către ceilalți participanți sa-și înfrunte propriile dorințe. fiecare participant trebuie sa-și exprime verbal propriile fantezii. să o facă mai activă. Conducătorul va spune: „ Dacă fiecare dintre voi ar vrea sa-și schimbe viața. Sugestii pentru conducător. care sunt lucrurile pe care ați dori să le faceți? Scrieți pe foaie de hîrtie primele zece idei care vă vin în minte. vor fi invitați să dea friu liber imaginației și propriilor idei. cu trăsăturile lui calitative și cantitative.Anexa Nr.3 Vreau să-mi schimb viața Corrado Lombardo Obiectivul: Încurajarea manifestărilor libere a propriilor dorințe de schimbare. în funcție de numărul participanților Locul desfășurarii: o camera Materiale: creioane și foi de hîrtie Desfășurarea: : Participanții. . chiar și cele mai absurde și imposibile”. iar pentru asta ar fi de ajuns să exprimați o dorință. La sfîrșitul elaborării textului. dacă dă sfaturi. Fanteziile și ideile exprimate sunt manifestări ale nevoilor și impulsurilor necunoscute: explicarea îi va ajuta să le accepte și sa-și conștientizeze interdicțiile. Conducătorul. conștientizarea propriilor nevoi și interdicții.

Experiența va putea fi cu atât mai semnificativă cu cât este adaptată la un grup de participanți de vârste apropiate. tocmai datorită conținuturilor special. nici din partea conducătorului și nici din partea participanților. pag.[ 1. pe timpul discuției. 90-91] .Fanteziile. nu trebuie să fie niciodată obiectul evaluării morale sau judecăților critice.

Cînd toți au terminat de scris prima pagină. Discuția colectivă va ajuta la conștientizarea individuală asupra percepției propriului rol și destin în viață.4 Romanul vieții mele Sabina Manes Obiectivul: Analizarea interdicțiilor din copilărie și așteptărilor în viață Gradul de dificultate:mediu Faza grupului: Intermediară Vîrsta: de la 15 ani la adult Mărimea grupului: 10-15 participanți Durata: 15 minute Locul desfășurării: o cameră. dramatică sau în glumă? Evenimentul proprie nașteri era asteptat cu bucurie de către familie? Dacă participanții au scris și ultima pagină a biografiei. Va fi interesant de notat din ce perioadă și cu ce eveniment și-a început fiecare istoria propriei vieți.ceea ce interesează fiind prima pagină a cărții. se va da citire textelor. care este acela perceput ca interdicție în scop pozitiv sau negativ pentrupropria existență care sunt personajele care apar pe prima pagină? Povestirea începe de la strămoși are o intonație calmă. Istorisirea nu trebuie neapărat să se termine cu moartea protagonistului. Sugestii pentru conducător. persoanele fiind așezate în cerc Materiale: creioane și foi de hîrtie Desfășurarea: Conducătorul le cere participanților să-și imagineze că au în fața lor cartea propriei vieți scrisă de un autor anonim. Variante Se va putea cere participanților să scrie și ultima pagină a biografiei. pag 77-78] .se cere să se scrie pe hîrtie cum s-ar fi dorit să înceapă povestirea propriei vieți.Închideți ochii și vizualizați începutul primului capitol.Se acordă puțin timp. vor fi interesant de notat așteptările (pozitive sau negative) pe care fiecare le are pentru propria existență și capacitatea de a emite obiective constructive sau nu.Anexa Nr. imaginîndu-și orice fel de sfîrșit și la orice vîrstă.Vor urma comentariile și considerațiile personale și de grup. [1.Conducătorul a specificat faptul că biografia poate să înceapă orice eveniment și la orice vîrstă:nu neapărat cu prima zi din viață.

colegii„ .5 Situții dificile din viața ta: Infidelitate în familie Restanță la universitate Situație„la onomastica ta nu ai invitat pe nimeni dar au venit toti prietenii.Anexa Nr.

El fiind dominat de teama. financiara). . Este omul care face ceva doar constrans. Pentru acest tip de om nu exista notiunea de dezvoltare spirituala. Ele se pastreaza in permanenta in noi. iar alt om dupa ce ii dicteaza alt nivel al mintii. Asa poti spune ca un om se afla pe un nivel de dezvoltare. dorinta de putere. nu o sa mearga la servici. dorinta de sex si relatii. Daca nu moare de foame. sa nu ramana in strada. Dorinta de securitate Din punct de vedere al dorintei de securitate (instinctul de supravietuire). diferenta dintre oameni constand doar in faptul ca un om traieste mai mult dupa ceea ce ii dicteaza un nivel al mintii. omul care se afla pe acest prim nivel de dezvoltare are cele mai mici forte de actiune. Omul care ia decizii prin aceste trei tipuri de dorinte este pe acel prim nivel de dezvoltare. sa nu moara de foame. Este considerat dominat de instinct. Dorinta de securitate (fizica.6 Test de dezvoltare personala Trei nivele de dezvoltare si anume:  Omul instinctual (inferior)  Omul emotional/rational  Omul spiritual (superior) Omul instinctual este cel condus de dorinta si de teama.Anexa Nr. De aceste nivele de dezvoltare sunt responsabile anumite zone ale mintii noastre. iar alt om pe alt nivel. Acestea sunt primele trei nivele ale dezvoltarii. In acelasi timp. nu o sa actioneze decat cand e amenintat de situatie ca poate pierde totul. Este omul care nu isi gaseste nici un scop in viata si care traieste efectiv de pe o zi pe alta. omului care este pe acest prim nivel de dezvoltare ii este tot timpul teama sa nu ramana fara loc de munca.

te gandesti ca doar un idiot te poate parasi sau te gandesti ca important e sa iti pastrezi echilibrul interior si chiar reusesti asta? Cand te intalnesti cu un prieten/prietena incepi sa ii povestesti despre intamplarile din viata ta sau despre ce anume ai invatat din acele intamplari? . al abuzurilor de orice fel (sexuale. Raspunde la intrebarile de mai jos si verifica tu singur cat de mult domina acest nivel in tine. financiare. suferi cateva minute sau cateva ore (sau mai mult)? Cand ai ramas fara bani te gandesti la ce e mai rau sau iti amintesti ca ai mai trecut prin asta si te linistesti? Cand esti parasit de un partener de cuplu. de dorinta de siguranta le are oricine. cum sa calce peste ceilalti si cum sa fie cel mai apreciat. Acest prim nivel de dezvoltare este cel al violentelor. In momentul cand aceasta caracteristica se activeaza (din cauza unor lectii inca neinvatate) atunci omul se reintoarce la aceste instincte. al certurilor. alimentare. Aminteste-ti o perioada din viata ta cand ai lucrat mult la dezvoltarea ta. Test cu 10 intrebari: Cand cineva te jigneste. Asta inseamna ca atunci cand o lectie apare in viata noastra. Toti avem in noi activat acest nivel. Tot ce voiai era sa ai o stare de bine care iti lipsea atunci. parca totul s-a naruit din cauza unei intamplari. Gandeste-te ca aceste caracteristici de teama. avem tendinta sa coboram pe nivelul anterior. Cand aloci prea mult timp pe activitati ce tin de un nivel de dezvoltare. Problema este in ce proportie.Acum e clar ca iti vorbesc de extreme. etc. etc). Uite un mic test ca sa iti dai seama daca esti predominant pe acest nivel sau nu. Atunci nu ti-a mai pasat pentru moment de dezvoltarea personala. iei din timpul celorlalte nivele! Tu pe ce nivel de dezvoltare esti? Omul care ramane 90% dominat de acest nivel se gandeste doar la cum sa aibe mai mult. Cineva te-a parasit sau ai fost dat afara de la servici. dar la un moment dat.

Vreau sa spun ca poti face cercetare. Poti sa te imbraci bine si frumos pentru ca sa te simti confortabil sau poti sa te imbraci la moda pentru ca sa arati ca poti…[ http://www. preferi banii sau sanatatea? Cand toti din grupul tau de prieteni au mai multi bani decat tine te simti rau sau bine cand te intalnesti cu ei? Daca cineva apropiat te minte. sau esti expert pe un domeniu macar? Daca raspunzi la intrebarile acestea cu prima varianta sugerata in intrebare inseamna ca tinzi sa ai foarte activate caracteristicile primului nivel de dezvoltare. Toate aceste lucruri sunt bune. o ora sau un an? Nu exista nici un domeniu in care sa fii asa de bun incat lumea sa te admire. dar sa muncesti in conditii mai grele. important este sa nu ne lasam dominati de aceste elemente instinctuale.nlpmania. te gandesti ca a gresit el/ea sau ca ai gresit tu? Esti un om pentru care conteaza principiile mai mult decat orice? Dupa cat timp iti pierzi rabdarea cu cineva care te calca pe nervi. Daca nu am avea nimic din primul nivel de dezvoltare.Cand ti se propune sa castigi niste bani. dar poti sa o faci din dorinta de a iesi in evidenta sau sa o faci pentru ca te pasioneaza. am muri pentru ca nu ne-ar interesa deloc securitatea noastra si nu am munci ca sa avem bani sa mancam.ro/test-de-dezvoltare-personala-azi-despre-primul-nivel-din-celetrei/#. care iti strica sanatatea. toti avem elemente din toate nivelele de dezvoltare.Up8dZNJT7fJ ] . Daca alegi cea de-a doua varianta sugerata in intrebare atunci mintea ta a accesat celelalte nivele de dezvoltare. Asa cum iti spuneam.

Anexa Nr. Favorizarea relațiilor interpersonale prin limbajul trupului. în funcție de numărul participanților . Gradul de dificultate: mediu Vîrsta: de la 10 ani la adult Mărimea grupului: 8-20 de participanți Durata: cam o jumătate de oră Locul desfășurării: o cameră suficient de mare sau o sală de gimnastică.7 Dacă aș fi apă… Obiectivul: Stimularea creativității și exprimării de sine.

A doua parte a jocului. printr-o atentă observație. Pentru a încheia experiența. Conducătorul poate să incheie jocul după această experiență sau să propună o a doua etapă în care să facă să se întîlnească-tot prin mișcări-două persoane deodată. să invite o persoană „foc” să se întîlnească cu o persoană „gheață”. adică. [1. Întradevăr. conducătorul îi reunește pe participanți pentru un schimb de păreri. subliniind că pe timpul exercițiului o materie se poate transforma în alta după contact. privitoare la întîlnirea între două persoane este utilă în special în cazul în care dorim să ajutăm pe cineva să iasă din starea în care.Materiale: casetofon și casete cu muzică Desfășurare.Poate să dureze 5-10 minute și se poate pune muzică în surdină.lemnul. Se impune ca pe timpul efectuării exercițiului să nu se vorbească. de pildă. Conducătorul îi invită pe participanți să inchidă ochii pentru citeva minute apoi sugerează sa-ți imagineze fiecare că sunt făcuți dirt-o materie cum ar fi apa .Fiecare trebuie să găsească material care corespunde stării sufletești a momentului. prins în durerea și izolarea sa.sticla. a preferat să se închidă alegînd să fie ca un iceberg sau o stîncă.8 .cauciucul și fierul.După ce a fost făcută alegerea conducătorul le cere participanților sa deschidă ochii și sa-și înceapă să-și simtă corpul exact ca si cum ar fi compus din acea materie și să „danseze ” în spațiu. Sugestii pentru conducător. conducătorul poate să aleagă din grup persoana cea mai potrivită pentru a interacționa cu persoana blcată sau poate interveni personal. Pag190-191] Anexa Nr.

.

.

Înainte de a vedea care sunt nivelurile conștiinței vreau sa facem următorul test.. Practic e un set de 16 întrebări. Nivelurile conştiinţei. Aşadar.Anexa Nr.9 Află la ce nivel al Dezvoltării Personale eşti. .

Răspunde cu DA sau NU la următoarele întrebări: 17. ţigări. Crezi că totul e în afara controlul tău? 20. invidie) 31. Crezi ca viaţa este plictisitoare şi nu-ţi oferă prea multe posibilităţi? 26. Continui să te contrazici chiar dacă în adâncul tău ştii că nu ai dreptate? 25. Te consideri un om păcătos? 19. De cele mai multe ori iei decizii bazate pe gândirea logică? 32. Iei acţiune în mod constant şi munceşti din greu? 27. Asta înseamnă că ai înţeles conceptele principale ale îmbunătăţirii de sine şi tot ce trebuie să faci este să îţi perfecţionezi cunoștințele. etc. Şi acum interpretarea Dacă scorul tău e între 1 şi 4 înseamnă că ești avansat în dezvoltarea personală. Felicitări! Dacă scorul e 1 eşti în. Te emoţionezi câteodată? 30. E greu pentru tine să fii organizat? 28. Simţi emoţii negative? (tristeţe. Eşti dependent de vreo ceva în viaţa ta? (bani. Te uiți la TV sau citeşti ziare? 22. Te simţi deprimat câteodată? 21. ură. Sunt 16 întrebări deci 16 niveluri ale conştiinţei. nervozitate. Simţi deseori că nu ești tratat corect? 24. alcool. Este vreun aspect al vieţii tale pe care nu-l poţi controla? 29.. nevoia de validare. Te urăşti pe tine sau pe cei din jur? 18. putere. .) 23. Crezi că e important să ai unele lucruri materiale? Calculează-ţi scorul numărând toate DA-urile.

Este nivelul lui Iisus. Expansiunea conştiinţei tale te face să trăieşti la un nivel mult mai înalt. pe nivelul Bucuriei al conștiinței. Acesta este nivelul lui Einstein sau Freud. Acesta este nivelul în care începi să-ţi setezi şi să-ţi îndeplineşti obiectivele. Primul este Iluminarea. Este un nivel foarte interesant pentru că începi să vezi lumea ca pe un loc plin de oportunități şi provocări. La acest nivel nici nu mai e necesar să-ţi faci planuri sau să-ţi stabileşti obiective. orice ar face.. Dacă scorul tau e 3 esti. 7 puncte… . Dacă ai 2 puncte esti. Dacă ai adunat între 5 şi 8 puncte eşti pe nivelul avansat-intermediar în ceea ce priveşte dezvoltarea ta personală. Acceptare în sensul de „acceptare a responsabilității” pentru rolul tău în lume. Fiind în acest nivel simţi că trebuie şi poţi să aduci contribuţii importante lumii. Dacă ai adunat 5 puncte esti… …la nivelul Acceptare al conştiinţei. La acest nivel începi să simţi că poți fi în controlul vieţii tale. Acest nivel este atins de 1 la 250 de persoane.. 6 puncte înseamnă… …nivelul Bunăvoinţei. Tot ce trebuie să faci este să-ţi foloseşti abilităţile în mod inteligent şi să capeţi alte cunoştinţe care te-ar ajuta să-ţi duci la îndeplinire toate planurile. Cei din acest nivel simt bucurie mereu. Acesta este de fapt al doilea nivel. Nivelul de Pace este atins de o persoană la 10 milioane. unde umanitatea se întâlneşte cu divinitatea. În acest nivel simţi iubire necondiţionată pentru toată lumea şi vrei să-ţi dedici viaţa să-i ajuţi pe alţii. Asta înseamnă că ai înţeles unele concepte ale îmbunătăţirii de sine şi trebuie să le aprofundezi dacă vrei să avansezi. Aşadar. …pe nivelul Dragostei al conştiinţei. Acest nivel este stăpânit în general de sfinți şi lideri spirituali... pentru că mergi mai mult pe intuiţie. în tot decursul vieţii lor. Buddha sau Krishna. atunci esti… … pe nivelul Raţiunii al conştiinţei .nivelul de Pace al conştiinţei. Încet te obişnuieşti cu ideea că e posibil să-ţi schimbi realitatea pe care o ştii acum. Dacă ai spus de 4 ori da.

Va trebui să munceşti un pic pentru asta. Tot ce-ţi intră în cap sunt informaţii selectate de alţii. Începi să devii nervos pentru că vezi că nu poţi să-ţi îndeplineşti obiectivele. 12 este… …nivelul Fricii al conştiinţei. bani. Pentru a avansa trebuie să înțelegi mai bine viaţa si pe tine însuţi. la 11 puncte… …nivelul Dependenţei. Dacă ai obţinut 9 puncte conştiinţa ta e la… …nivelul Mândriei. Dacă punctajul tău e între 9 şi 12 eşti la nivel intermediar în dezvoltarea ta personală. La acest nivel simţi că nimic nu te afectează.…nivelul Neutru al conștiinței. Ar trebui să înveţi să-ţi controlezi mintea. Cei din acest nivel se ataşează foarte uşor oameni. Acesta nu e un nivel rău totuşi. 8 puncte… …nivelul Curajului al conştiinţei. nu e chiar aşa. Ar trebui să încerci să-ţi creşti nivelul de conştientizare schimbând sau ieşind din zona de confort. Nu este uşor să avansezi de aici dar cu puţin efort e posibil. Lucruri care te enervau acum numai au nici un impact asupra ta. Acesta este un nivel eliberator de la nivelurile în care majoritatea sunt blocaţi. Aici sunt blocaţi majoritatea. în loc de copleşitoare. Începi să nu te mai împotriveşti ci să te laşi dus de val. Dacă nu vrei să rămâi în turmă. Acesta este primul nivel mai înalt de conștiință. Deşi te simţi în control. tot ce faci este să te răneşti singur. Acest nivel poate fi foarte derutant. Acest nivel poate duce la discriminarea altora sau să te identifici complet cu credinţe limitatoare. Fă-ţi o favoare şi renunţă la doza zilnică de programe media. alcool. țigări. Acest nivel te poate împinge să-ţi creşti nivelul de conştiinţă şi să faci ceea ce ţi-ai propus. îţi sugerez să citeşti cărţi ca „De la idee la bani” de Napoleon Hill sau . Probabil că te uiţi zilnic la TV şi citeşti ziare. De fapt simţi ca-şi lipseşte ceva şi ar trebui să încerci să ieşi din această stare. Felicitări! În acest nivel simţi curaj şi control. Aproximativ 85% din oameni se afla la acest nivel. Va fi foarte greu pentru că îi vezi pe toţi la fel ca tine. la 10 puncte e… …nivelul Mâniei al conştiinţei. pentru că acum gândurile te controlează pe tine. droguri şi alte lucruri materiale. de aceea simţi că totul e în afara controlului tău. Acum vezi viaţa ca fiind provocatoare mai degrabă. Ar trebui să înţelegi că ești rezultatul gândurilor tale şi dacă eşti invidios pe alţii.

M ai poţi cădea dacă devii depresiv. Acesta e cel mai slab nivel al conştiinţei. tată sărac” de Robert Kiyosaki . însă pot apărea fluctuaţii. poţi să începi sa ţipi la lume (Mânia) sau poate devii defensiv (Mândria). Aceste cărţi te vor trezi şi -ţi vor arăta de ce majoritatea nu ating succesul şi libertatea financiară. Dacă ai adunat între 13 şi 16 puncte eşti începător în procesul dezvoltării personale. Încearcă să -ţi exprimi recunoştinţa pentru lucrurile bune din viaţa ta şi nu fi prea dur cu tine. Nu mai găseşti nici un scop în a trăi şi probabil te gândești să te sinucizi. Ar trebui să te distanţezi de influențe negative şi să ţi începi viaţa de la 0. de exemplu prin aţi plănui obiective pozitive. De exemplu. poţi să devii paranoic şi să te închizi in tine (Frica). îţi dă nivelul de conştiinţă la care ești in prezent. Si în final. 13 puncte… nivelul Durerii al conștiinței. 14 puncte… …nivelul Apatie al conștiinței. Acesta este nivelul în care te simţi vinovat pentru ceva ce ai facut. E o vină apăsătoare pe care o simţi continuu. Așadar. Sau dacă experimentezi ceva ce-ţi place foarte mult. În acest nivel te urăşti pe tine si pe cei din jur. atunci când eşti pus într-o situaţie de stres sau presiune. Crezi că totul e în afara controlului tău şi că ești o persoană neajutorată. Îţi trebuie un timp să-ţi revii şi să atingi un nivel mai înalt al conştiinţei. Nu e un nivel prea plăcut în care să fii şi ar trebui să ieşi din el încercând să te ierţi pentru orice ai fi făcut. În acest fel vei scăpa de gândurile negative şi te vei lăsa înconjurat de evenimente pozitive. Nu e ceva trecător. Aici te simţi constant supărat sau deprimat. Este extraordinar că ești interesat să te dezvolţi.„Tată bogat. Poţi cădea în acest nivel când îţi moare cineva drag. Va trebui să muncești mult să te dezvolţi din acest nivel. Practic felul cum te simţi în situaţiile normale de zi cu zi. Ar trebui să înţelegi cum funcţionează puterea gândului. 15 puncte… Nivelul Vinei al conştiinţei. nivelul 16… …nivelul Ură al conştiinţei. atunci te poţi simţi încurajat să faci mai mult(Nivelul Curajului) şi poţi vedea lumea ca o lume plină de oportunităţi (nivelul Acceptare) sau poate . Ar trebui să găseşti modalităţi să-ţi îmbunătăţeşti viaţa. Acela e nivelul minim la care poţi fi. Mulţi prizonieri sunt la acest nivel.

poţi simţi Bucuria. Când facem acest lucru. Ţine minte. acestea ţi -l va diminua. 85 % din populaţie se află sub nivelul curajului.ce lume minunată am avea.pentru un moment. de exemplu.wordpress. filmele.. lucrurile pe care le vizitezi. persoanele pe care le cunoşti. Ştirile. Dacă tu eşti la un nivel mai înalt. Tu la ce nivel esti?[ http://onouaperspectiva. sunt predominate de informaţii care se încadrează la nivelurile de frica sau dorință. Chiar dacă foarte puţini ajung cu adevărat la acest nivel asta nu înseamnă că nu poţi tinde spre aşa ceva. cărțile. Dacă am avea curajul să trăim cu toţii măcar la nivelul curajului.com/2011/01/30/afla-la-ce-nivelal-dezvoltarii-personale-esti-nivelurile-constiintei/ ] . siturile pe care le vizitezi. Televizorul. obiectele din jurul tău. răspândim niveluri mai înalte şi celor din jurul nostru. Totul din jurul tău poate avea efect asupra nivelului de conştiinţă. Cel mai important lucru pe care putem să-l facem este să ne ridicam nivelul individual de conştiinţă. chiar şi mâncarea.