You are on page 1of 24

rtatlannak maradni!

Mller Pter Szimi Jnak lenni j. De hol van a hatr j s kevsb j kztt? 4. oldal

Hordoznom kell azt a gyertyt


Dvai Nagy Kamilla a mltrl, jelenrl, szeretetrl, a kldetsrl s a karcsony rtkrl 5. oldal

A jkedv adakozt szereti az Isten


Takts Tams 4. oldal

A sznsz a llek gygytja interj Pka va sznmvsszel 60 v 60 dal interj Bang Margittal ...egypr bart interj Zornnal rm legyen az let kint is bent is interj B. Vajda Edittel s Szarka Attilval

5. oldal 8. oldal 14. oldal 22. oldal

JTK NYSG
sznes jsg a jrl, a civilekrl
ssznemzeti kultrnkat gyaraptjk A szeretet sohasem medd befektets

II. vf. 2013. december | ajndk kiadvny

Szeretnek kztnk lni


huszonvesek krben renesznsza van a nemzetisgi identitsnak Szeretjk a nemzetisgeket, teret adunk a kultrjuknak, a szoksaik s nnepeik meglsnek. Ha kommunikcis szemmel nzzk a krdst egyfajta szimptit fejezi ki az is, hogy a korbban kisebbsgeknek nevezett etnikumi tmkat 2012-tl nemzetisgi jelzvel illetjk. A kormny minden lehetsges eszkzzel hozzjrul, hogy az itt l nemzetisgek is jl rezzk magukat. A nemzetisgek jogairl szl trvny jszersgrl, a jv vi vlasztsok nemzetisgi aspektusairl, az elmlt hrom v nemzetisgpolitikjnak eredmnyeirl, civil szervezetekrl s a decemberi nnepvrsrl beszlgettnk Dr. Latorcai Csaba nemzetisgi s civil-trsadalmi kapcsolatokrt felels helyettes llamtitkrral. Szeretnek itt lni a nemzetisgek n szerint? Igen, nekik ppgy ez a hazjuk, mint neknk. Olyannyira, hogy a legtbb esetben nem is klnl el teljesen a nemzetisgi identits a magyartl. Ha megkrdezzk, hogyan definiljk sajt magukat, akkor a legtbb esetben az a vlasz, hogy Magyarorszgon l nemzetisgi, vagy olyan magyar, akinek nemzetisgi gykerei vannak. Hatrozottan lltom valljk k (folytats a 6. oldalon)

Hivatsa: Bjte Csaba


Minden nap ajndk, hogy te magad ajndk legyl! Lehetsges, ha az n-kzpontsg helyett a szeretet-kzpontsgra hangoldunk. Minden nap gyakorolni kell az alzatot, trelmet, nzetlensget s odafigyelst, amit a kzvetlen kzelnkben nap mint nap megtehetnk. Mindezek Csaba testvr letben magtl rtetdek. Az ismert gondolat az nnepvrs, az ajndkozs lnyegt pontosan megfogalmazza. Adni nagyobb rm, mint kapni - szoktuk mondani. Elfogadni is tudni kell. Vajon, ha magunkra ajndkknt tekintnk, akkor ez azt is jelenti, hogy szeretjk magunkban az nzetlen segtkszsgnket, gy a msik embert rmmel tudjuk szolglni? gy is rmmel tudja elfogadni, amit rte tesznk, s kpes lesz viszontadni. Aztn, ha gy alakul mer krni is. Mikzben beavat a sokak ltal csodlt szeretet-kzpontsga, ders letszemllete, elhivatottsga s a Bjte Csaba-mdszer mibenltbe, ekzben az erd(folytats a 2. oldalon)

Pl apostol els levele a korintusiakhoz

A szeretet himnusza
1. Szljak br emberek vagy angyalok nyelvn, Ha szeretet nincs bennem, Csak zeng rc vagyok vagy peng cimbalom. 2. Legyen br prftl tehetsgem, Ismerjem br az sszes titkokat s minden tudomnyt, Legyen akkora hitem, hogy hegyeket mozgassak, Ha szeretet nincs bennem, Mit sem rek. 3. Osszam el br egsz vagyonom a szegnyeknek S vessem oda testem, hogy elgessenek, Ha szeretet nincs bennem, Mit sem hasznl nekem. 4. A szeretet trelmes, a szeretet jsgos, A szeretet nem fltkeny, Nem krkedik, nem ggskdik, 5. Nem tapintatlan, nem keresi a magt, Haragra nem gerjed, a rosszat fl nem rja, 6. Nem rl a gonoszsgnak, De egytt rl az igazsggal. 7. Mindent eltr, mindent elhisz, Mindent reml, mindent elvisel. 8. A szeretet soha el nem mlik. A prftls megsznik, A nyelvek elhallgatnak, A tudomny elenyszik.

Tudnod kell, hogy soksok vzlat utn szletik meg a remekm! Ne add fel! Egyetlen leted van, egyetlen dobs. Nem rdemes kishiten, flszegen egy helyben topogni, vagy duzzogva flrellni. Tudj kacagni sajt kudarcaidon, s kezdd ellrl. (Bjte Csaba)

KRKP

A KZTNK L KULTRKRL

Decemberi rmk: vrakozs, ajndkozs, vgyakozs, jsg, szeretet. s h. Fehrsg... Mit vegyek, aminek igazn rl? ez a krds sokunk fejben kavarog ilyenkor. Helyette a mit tegyek, amitl rzi, hogy szeretem? ez a gondolatksrlet vajon hnyunknak jut eszbe? Lehetsges-e magunkat ajndkozni? Mi kell ahhoz, hogy az larcainkat levegyk, s az esendsgnket, a nem megyeinket felvllaljuk? Sok terleten sz esik a paradigmavltsrl. A lelkletnkben mikor rkezik el a szemlletvlts? Szvbl lni, dert, illatokat, lmnyeket, nmagunkat ajndkozni. Vajon mernk-e akkort lpni, hogy a sebezhetsgnket, nmtsinkat flretve, nyitott vlunk a szvnk hangjra s a fnyes csomagolsok helyett az igazi arcunkat, a szvnket adjuk vgre. Ahhoz, hogy ne csak nhny nap szljon hivatalosan az ajndkrl, egyszer tudni s merni kell nmagunknak lenni. De vajon meglpjk-e? Vagy csak vgyunk r? Milyen a lelki megtisztulsi folyamat? Milyen az, ha valban szentsget tulajdontunk az nnepvrsnak s szembenznk bneinkkel, nem megy-einkkel? Tudunk-e rmmel adni-elfogadni? Milyen az nnepvrs s a karcsony itthon, s milyen Erdlyben, a csngknl, s az itt l nemzetisgeknl? Kltk, rk, blcselkedk, kzleti szemlyisgek, zenszek, tbb jtkony civil kzssg is ezekkel az egyszer, de mgsem egyszeren megvalsthat krdsekkel foglalkoznak. Az egyik legszebb idszakrl, hazai s klfldi ajndkozsi szoksokrl, az itt l nemzetisgi kultrk nnepvrsrl, szeretetszolglatokrl, v vgi jtkonysgi rendezvnyekrl, cgek adakozsi szoksairl gyjtttnk rsokat egy csokorba. s mi magunk szerztrsaimmal, partnereinkkel is megosztunk sajt letnkbl emlkezetes nneplmnyeket, egyedi ajndktleteket. Szeretettel ajnlom: Vajda Mrta

Legyen ajndk minden nap!

Hangol

A mellkletben a nemzetisgeket s karcsonyi nnepvrsi szoksaikat mutatja be.


Villminterjban megkrdeztk Bang Margitot, Zornt. Hosszabban beszlgettnk Latorcai Csaba helyettes llamtitkrral a nemzetisgi krdsekre adott vlaszokrl, szolglatrl, gyermekeivel tlttt rtkes idrl, jtkokrl, a jtkonysgrl nnepi masnival tktve.

Fontos lenne a htkznapokat is nnepp tenni


Rvsz Sndor megtallta a nyugalmat s a boldogsgot Piramis: Ajndk
Tl volt, h esett s jttek az nnepek Gondolkodtam, mit is adhatnk neked. Amit csak n adhatok, amirl te is tudod, hogy igazn n vagyok. Minden gazdagsgom hangok s szavak, Nhny ltaluk kimondott gondolat. Egyet elmondtam neked, hogyha igaznak hiszed, Mondd el mindenkinek! Kvnj a sznak nylt utat, s a dalnak tiszta hangokat, Kvnd, hogy mindig gy szeresselek, Ahogy szeretnd, hogy szeressenek. Csak arrl nekelek, amit igaznak hiszek, S csak akkor szl neked, ha te is gy hiszed, Hisz te is gy lsz, ahogy n, Te is azt lmodod, amit n, Legalbbis gy szeretnm.

9. Tudsunk csak tredkes, Tredkes a prftlsunk is. 10. Mikor azonban eljn a beteljeseds, Ami tredkes, vget r. 11. Amikor mg gyermek voltam, gy beszltem, mint a gyermek, gy gondolkodtam, mint a gyermek, gy itltem, mint a gyermek. De mikor frfiv nttem, elhagytam a gyermek szoksait. 12. Ma mg csak tkrben, homlyosan ltunk, Akkor majd sznrl-sznre. Most csak tredkes a tudsom, Akkor majd gy ismerek, Ahogy n is ismert vagyok. 13. Most megmarad a hit, remny, szeretet, Ez a hrom, De kztk a legnagyobb a szeretet.

Kvnj igazi nnepet! Ki ne emlkezne a Piramis egyttes nagy siker dalra? Ugyan genercik nttek fel a dal megszletse ta, azonban annak zenete rkrvny. Rvsz Sndorral, a Piramis nekesvel az nneprl, a szeretetrl, az emberi harmnirl, az egyms irnti figyelmessgrl s arrl beszlgettnk, hogy milyen utat kell bejrnia egy embernek ahhoz, hogy megtallja nmaga kiteljesedst s boldogsgt, tlpve minden kszbn, melyet az let elje llt. Mennyire lehet igazi az nnep ma? Ugyangy tudunk-e nnepelni, mint pldul a 60-as, 70-es vekben, vagy az magtl ez embertl fgg, hogy hogyan teszi teljess a karcsonyt, illetve befolysolja-e mindezt az a trsadalmi vltozs, amit ma a mi korosztlyunk jl rzkel? (folytats a 3. oldalon)

Nincs jobb zlet, mint szeretetrt cserbe feladni az nelgltsget. (Stephanie Dowrick)

JTK NYSG
K Z L E T A K Z J R T | H REK | N N E P

Modern szentek kellenek


Ferenc ppa: Szksgnk van farmeros s tornacips szentekre. Szksgnk van korszer szentekre, akik idt tallnak a mindennapi imra, s kpesek a tiszta szerelemre, vagy a tisztasgot megszentelik
MEGKRDEZTK Ferenc ppa gondolatai hogyan hatnak egy teolgusra, s egy ferencesrendi szerzetesre, jelesl Csaba testvrre...
Batri Gbor, teolgus, r, klt: A trtnelmi egyhzakban, kis egyhzakban, valamint a klrus s a hvek kztt egyarnt a kezdetektl felismerhet egy olyan szuper-pietista eszmei vonulat, amely dzkodik s v a moziba, sznhzba jrstl, a tnctl, az rmkdstl, a farmertl, a tornaciptl, az elektronikus mdiumoktl, az internettl, a srtl, a pizztl s nem kereszteln meg az gymond trvnytelen gyermeket. m Jzus Krisztus tantsa egyrtelm, gy imdkozik fpapi imjban tantvnyairl Atyjhoz: Nem azt krem, hogy vedd ki ket e vilgbl, hanem hogy rizd meg ket a gonosztl ( Jn 17,15). Ez felettbb sszecseng Ferenc Ppa eme mondatval: Szksgnk van olyan szentekre, akik e vilgban lnek, s meg tudjk zlelni a vilg j s tiszta dolgait, de mgsem vilgiasodnak el Legynk ht ilyenek! Teht lehet mozizni, internetezni, srzni, pizzzni, colzni, hot-dogozni akr mg whiskyzni is, amg az nem vlik szenvedlynkk, blvnyunkk, nem veszi el a Szenthromsg Isten elsbbsgt letnkben. Ms szempontbl szerintem fleg az EU orszgaiban az egyhzak tantsbeli hatrozottsgnak lanyhulsa, a hvek elvilgiasodsa, a vilg mg fokozottabb elzllse az akutabb problma. Ferenc ppa els pldjt nzve, az sem lenne tlzottan dvs, ha teszem fel, a nem hzas asszony csak babonbl viszi el gyermekt megkeresztelni, hogy gymond, ne legyen pogny s marad a Biblia tantsa ltal nem ppen helyeselt llapotban, gyermekt nem hitvall keresztynn szndkszik nevelni, akkor a keresztelssel az egyhz csak asszisztlna mindehhez. Magyarn a lelksznek alaposan el kell ezzel a nem hzas asszonnyal a keresztels eltt beszlgetni, hogy maga, hogy ll a hittel s mirt akarja gyermekt megkeresztelni. gy a keresztyn embernek, a keresztyn szentnek szeretetteljesen kell a vilg fel fordulni, nem kioktatlag, nem felsbbsgesen, nem lesajnlva, de a modernsg rve alatt nem szabad engedni a korszellem nyomsnak, egy jottnyit sem elhagyni Krisztus s az rott Ige tantsbl, mert csak ott tud a vghetetlen Isteni kegyelem felismerszeni, ahol az anomlikra, erklcsi helytelensgekre, az Isten-i s termszeti trvnyszegsekre, -tapossokra, lzadsokra rmutatnak.

Szvnkbl szlt, amit Ferenc ppa Mi canto es oracin facebook oldalon kzztett zenete el rt. Azt gondoljuk, hogy jelen pillanatban nincs ennl nagyobb igazsg, attl fggetlenl, hogy valaki vallsos vagy nem. me a ppai gondolatok: Gondoljatok bele, hogy egy nem hzas asszony bemegy a templomba, s azt kri, hogy kereszteljk meg a fit. s az, aki ppen ott tartzkodik, azt vlaszolja: nem lehet, mert maga nem hzas. Figyeljk meg, hogy az az asszony, akinek volt btorsga megtartani s megszlni gyermekt mivel tallkozik! Zrt ajtval! Ha gy folytatjuk, nem tesznk semmi jt az emberekkel, Isten npvel. Jzus ht szentsget alaptott, de mi ilyen magatartsokkal egy nyolcadikat tallunk ki: a lelkipsztori vm szentsgt!... Aki kzeledik az Egyhzhoz nyitott ajtt kell, hogy talljon, s nem a hit ellenrt Szksgnk van reverenda s ftyol nlkl szentekre. Szksgnk van farmeros s tornacips szentekre. Szksgnk van szentekre, akik moziba mennek, zent hallgatnak, s bartaival stlnak. Szksgnk van szentekre, akik Istent teszik els helyre, de az egyetemen is kitnnek. Szksgnk van szentekre, akik idt tallnak a mindennapi imra, s kpesek a tiszta szerelemre, vagy a tisztasgot megszentelik Szksgnk van korszer szentekre, XXI. szzadi szentekre, akik erre korszakra alkotjk meg a lelkisgket. Szksgnk van olyan szentekre, akik el vannak ktelezve a szegnyek irnt s a szksges szocilis vltozsok irnt. Szksgnk a vilgban l szentekre, a vilgban megszenteld szentekre, akik nem flnek a vilgban lni. Szksgnk van klt s hot-dogot fogyaszt, internetez s Ipod-ot hasznl szentekre. Szksgnk van olyan szentekre, akik szeretik az Eucharisztit, s nem szgyellnek a htvgn srt inni vagy pizzt enni bartaikkal. Szksgnk van olyan szentekre, akik szeretik a mozit, a sznhzat, a zent, a tncot, a sportot. Szksgnk van trsasgot kedvel szentekre, akik nyitottak, normlisak, bartsgosak, vidmak s j bartok. Szksgnk van olyan szentekre, akik e vilgban lnek, s meg tudjk zlelni a vilg j s tiszta dolgait, de mgsem vilgiasodnak el Legynk ht ilyenek! (forrs: Mi canto es oracin)

Bjte Csaba: Jzus Krisztus azt mondta: Arrl ismerjenek fel benneteket, hogy szeretitek egymst. A keresztny embernek nincs egyenruhja, nincs zszlaja, nincsenek jelvnyei. Ha n szeretem a msikat, akkor reverenda nlkl is tiszta szvvel szeretem. Ferenc ppa arra gondolt, hogy a lnyegre koncentrljunk. Ne akarjuk magunkat szenteknek csomagolni, mert gysem hiszi azt el a vilg. Mert n akrmennyit jmborkodok, ha a szvem mlyn nincs szinte szeretet s jsg, akkor az csak zajos cimbalom. Mernnk kell a lnyegre figyelni, a szeretetre, a jsgra, s nem arra, hogy milyen cipt vagy nadrgot hordunk. A kzpkor szentjeinek ruhzata mai szemmel idegen, de ha Szent Ferenc ma alaptana egy rendet, biztos, hogy nem nyolcszz ves formaruht ltene magra, hanem, tornacipben, farmernadrgban ln a htkznapjait.
(folytats az 1. oldalrl lyi karcsonyvrs s Csaba testvr szemlye is mlyebben elnk trul. Mit jelent az erdlyi emberek szmra a karcsonyvrs idszaka, hogyan lik meg ezt az idszakot a mindennapjaikban? Mit ltott, mit tapasztalt az elmlt vek, vtizedek sorn? Sajnos a dolgok nem llnak mindig jl. Sebzettek vagyunk. Az Adventnek a lnyege az, hogy hinyzik valami. Megtapasztaljuk azt, hogy kicsik, gyengk vagyunk. Az erdlyi emberek szmra ez mg inkbb jelentkezik, mint esetleg a nyugati embertrsaink szmra. A kisebbsgi sorsban a magunk egyszersgben, szegnysgben jobban t tudjuk rezni a sttsgnek a jelenltt letnkben. Az Adventben fnyrt kiltunk, Krisztust, vilgossgot, bkt esdeklnk az gbl. ppen ezrt az Advent a remnyrl szl. Nem beletrds abba, ami van, hanem hisszk, hogy ezt meg lehet vltoztatni, jobb, szebb, igazabb lehet tenni. Ebben megvan az ember imdsgnak s a munkjnak a szerepe. Egy nagyon mly s emberi idszak az Advent, ami igazbl a fjdalomrl, a remnyrl s az aktv cselekvsrl szl. s az a szp ebben, hogy megtapasztalhatjuk, hogy Krisztus vlaszol erre a fohszra. A karcsony a maga egyszersgben, letfelfakadsban, csodjban vlaszol krseinkre. Az is egy nagyon fontos dolog, hogy megrtsk azt, hogy a kegyelem nem klnleges, hanem egy srdogl kisbaba, egy mosoly, egy psztorokkal, napkeleti blcsekkel eltlttt szp, csendes, bks este. Ha krbenznk a vilgban, egyfajta n kzpontsgot fedezhetnk fel. Ez mennyire hatrozza meg a htkznapjainkat s mennyire lett ltalnos? Mert, ha a mdit figyeljk, azt rezzk, hogy abbl szinte csak az rad. Hova vezet az ilyen szemllet, milyen hatssal lehet ez pldul a csald szentsgre? A keresztny ember szmra Jzus mondsa: Legyetek azrt ti tkletesek, miknt a ti mennyei Atytok tkletes (Mt evangliuma 5. fejezet 48. vers). Teht nmagunk kibontakoztatsa, megvalstsa nagyon fontos, egyltaln nem mellkes dolog. A keresztny ember jl tudja, hogy a kezem gy lesz tiszta, ha a msik kezemet mosom, teht ltalad, ms ltal, krnyezetem ltal, mst megszentelve szentelem meg nmagam. Ha egy kezemet akarnm megmosni, az nem fog sikerlni. Teht kell a trs, kell a msik, s ez tudatos dntst is jelent. Mi kell ahhoz, hogy az nzetlen segtsgnyjts kialakuljon egy ember szemlyisgben? A napokban szedtk ki a dlia gumkat. Aki szedett ilyen gumt tudja, hogy az fonnyadt, rncos. Azonban ellteti az ember tavasszal, gondozza, locsolja, s milyen szp virgok nylnak belle. Ha valakivel foglalkozok, az megszpl, kinylik, virgokat terem. Teht a keresztny szeretet tudja azt, hogy a jsgomnak gymlcse lesz. Olyan j ltni, amikor egy gyereket n nevelgetek s btortom, hogy elindul, s milyen szp felntt lesz belle. Ez az, ami ert ad az embernek, hogy ezt a gondoskodst holnap jra kezdje. A szeretet sohasem medd befektets, mert a gyermek letbe a legjobb befektets a jsg s a szeretet. n nem ervel tudom elrni azt, amit elrek. Nem csalafintasggal, nem fortllyal vagy hazugsggal, hanem jsggal s szeretettel. Ez nagyon sok ms terletre is igaz. Ha ez a politikban is evidenss, vilgoss vlhatna! Mert lassan a politikusok is be kell lssk, hogy szinte munka s szeretet kell ahhoz, hogy az emberek melljk lljanak, megfogjk a kezket s rjuk szavazzanak, mert nem elg csak a felletes grgets s hazudozs. A munkahelyeken is lassan azoknak lesz befolysuk, akik tnyleg szeretnek. A virg is a fny fel hajlik s a legtbb ember is a szn, szeretet fel nylik. Adakozs s elfogads, kt fontos fogalom. Tbb olyan embert is ismerek, aki, amikor csak teheti, zoksz nlkl odall azok mell, akiknek segteni kell. Ugyanakkor nmaga mgis olyan szemlyisg, aki kptelen elfogadni, mikzben taln nem is gondol arra, hogy elutastsval megbntja a msikat annak ellenre, hogy persze egyltaln nem ez a clja, pusztn csak gy rzi, hogy az elfogadsval is elvesz a neki adakoztl. Termszetesen itt rossz szndkrl sz sincs. Hogyan lehet az elfogadni kptelen embert rbreszteni arra, hogy valahol az elfogads is lehet ajndk? Mondok egy trtnetet. A napokban fenn voltam a Hargitn egy hegyi patak partjn. Ezek a patakok olyan szpek, tisztk, de belehullanak a levelek, gak, s jtszik velk a vz, a htra kapja azokat. Aztn, nhny kanyarral arrbb egyet libben s kiveti a fvenyre. Ha beletaposok a vzbe s felzavarom, akkor ugyanezt teszi a szennyel is. Pillanatok alatt megtiszttja nmagt. Ksbb elgondolkodtam azon, hogy mi lenne, ha ez a patak mindent magval hurcolna. A srelmeit, a szennyet, de rtkeket is. Abbl mr nem lehetne inni, benne frdni, mindenki elkerln. n azt hiszem, hogy az embernek is valahogy ilyennek kell lennie. Fel kell, hogy vegye azt, amit neki sznnak, de n gy vagyok, hogy azt igyekszem tovbbadni, elajndkozni, letenni, nem cipelni. Ha az anyagiakhoz val helyes viszonyunk megvolna, sokkal knnyebben tudnnk adni s kapni is. Egy rtket annyira kell tartanunk, amennyire az fontos, de a magunk szabadsgt, tisztasgt, lelki-testi bkjt ennl tbbre kell rtkelni. Azt ltom, hogy nagyon sok ember gy megrakta a htizskjt, hogy liheg, szuszog s izzad, mgis gy jrja lete tjt. Pedig olyan szp ez az let s mindenfajta anyagi dolgokrt felelssget vllalni egyfajta rabsg. Ezrt arra biztatok mindenkit, hogy a csobban patak egyszersgvel fogadjuk el s tudjuk is tovbbadni mindazt, amit a mindennapok neknk adnak. Itt van Advent idszaka. Nagyon sok ember nem tudja, nem rti igazn Advent lnyegt. n hogyan fogalmazn meg azt, mirt lnyeges ez az idszak s mit zenne nekik mirt legyen ez szmukra fontos? A karcsony nem nagy filozfiai vlaszokat ad neknk. Viszont adja a karcsonyi idillikus bke rzst. Egy anya, egy apa, psztorok, blcsek egytt vannak szeretetben, ami bkt teremt szvnkben. n gyerekekkel foglalkozom. Amikor azt ltom, hogy tele vannak a gyerekek flelemmel, szorongssal, akkor nem fognak nekem se szorztblt tanulni, sem hzi feladatot rni. A legfontosabb az, hogy meg kell nyugtatni az embert. A karcsony nyugalmat, dert, bkt raszt ajndka Istennek. Azt hiszem, a mai embernek is meg kell nyugodnia, mert nincs semmi baj, szp a vilg. Gondoljunk arra, hogy az eltelt huszont vben nem ltek meg senkit itt Magyarorszgon hitrt, vilgnzetrt. Mirt szorongannk? Nyugodtan, csendesen lljunk neki a feladatainknak, amit Isten tlnk kr s vgezzk azt nyugodtan. n a karcsonyt nem nagy filozfiai fejtegetsekkel hangslyoznm, hanem csak egyszeren. Egy bkt, kiengeszteldst, nyugalmat sugrz szp jelenet megkzeltsvel. g s fld sszer egy kisbaba mosolyban. Ennl szebbet, tbbet, nem tudom Isten tudott-e volna mondani neknk. gy vljk Bjte Csaba gondolatai valamennyi Olvasnk lelkben nyomot hagynak. De igazn tlnyeglni azok tudnak, kiknek lelkben ott van a szeretet s az egyms irnti jsg. Vajda Mrta, Bella rpd

JTK NYSG
K Z L E T A K Z J R T | H REK | N N E P
(folytats az 1. oldalrl) Tbbszr hivatkoztam Weres Sndor gynyr gondolatra, hogy Alattam a fld, flttem az g, bennem a ltra, gyhogy n e mentn gondolom szksgesnek befel meglni az intim pillanatokat. A kifel val nnepls brmilyen csiholt formja tlem nagyon tvol ll. gy rzem, hogy a legnneplyesebb az ember akkor, ha ez a befel trekvseiben nyilvnul meg. Tudom ez nagyon nehz, hiszen kzssgben lnk, de minden ember tudja, hogy ezek a szavak tnyleg igazak, mert bell lehet valban, mlyen meglni a dolgokat. n ennek vagyok a hve, de gy is lehet mondani, hogy n ebben gondolkodom. Ahhoz, hogy az ember kiteljesedhessen, vgig kell mennie bizonyos lpcsfokokon, el kell rnie a megismers vgyt. Te mikor rezted azt, hogy valami tbbre van szksged, mint amit addig megltl az letedben? Mi volt a fordulpont, ami rdbbentett arra, hogy ms irnyba is gondolkodni kell, hogy tbbet tudjl a vilgrl, tbbet lssl, tbbet rzkeljl? Tudod, vannak kszbk s vannak olyan szellemi zsilipek, amelyek csak bizonyos esemnyek hatsra nylnak fel. A fjdalom, a meglt nagy szenvedseknek a pillanatai sajnlatos mdon de ki kell mondani nemestik az embert. Aki a fjdalom s a szenveds temt nem ismeri, az az rmnek a mlysgt sem tudja szerintem megismerni. n huszonhrom ves koromban, amikor anym hallhrt meghallottam, az a pillanat akkort mlytett a lelkemen, amit mind a mai napig nem tudtam igazn feldolgozni. Az ilyen pillanatokra hivatkozom most, mert akkor ismeri meg az ember igazn olyan mlysgeit sajt lelki kvalitsainak, ami az azt kvet idre nagyon j traval. Egy ilyen megrzkdtats nagyon nagy felkiltjeleket tesz az ember letbe, az emberi sors soksznsgnek az zenetvel. Teht ezek a kszbk, melyek lehetnek nagyon nagy rmk is, mint pldul egy gyermek szletse, de mindenkppen az let s a hall krdsei, nagy felkiltjelek. Hiszen az elvesztsnek s az rkezsnek hatalmas zenete van. Amikor elhalnak bennnk rzsek, vagy ppen jak szletnek, a szeretet s az rmfogads rzete, abbl az ember mindig tanul. Ez Weres

3
Hogyan ltod? A karcsony kzeledtvel az egyms irnti figyelmessg csak a csaldon bell ersdik, vagy maguk az emberek is jobban odafigyelnek egymsra? Ezt nagyon nehz megvlaszolni. n kiegyenslyozott, bks nevelst kaptam s itt nagyszli nevelsrl beszlek, hiszen a szleim nagyon korn elvltak. Eredenden figyelmessgre, tapintatra vagyok nevelve s nekem, a karcsonynak ez a megklnbztetettsge ilyen rtelemben nem zen semmit. Minden htkznapi pillanatban illene tapintattal, egyttrzssel, gyengdsggel, rszvtrzssel kifejezni azt, hogy az ember az embertrsai irnt s a krnyezethez hogyan viszonyul. Nagyon fontos lenne szerintem a htkznapokat is ilyen rtelemben nnepp tenni. Karcsony eltt s kzvetlenl utna is lesz koncerted. Ez a mra mr kultikuss vlt dal, teht a Kvnj igazi nnepet bizonyra szerepel a repertorodban. Termszetesen, de ez fggetlen az nneptl, hiszen mint a Piramis egyik legnemesebb dala, melynek jl ismert sora Kvnj a sznak nylt utat s a dalnak tiszta hangokat mindenkppen kell, s ennek az zenete mr korbbi eredet. Amikor most nekled ezt a dalt, ott fenn a sznpadon abban a pillanatban milyen rzsek hatnak t s mennyiben klnbznek ezek attl, amelyeket a dal megszletsekor ltl t? Annyiban vltozott, amennyiben n, az ember vltoztam. rettebb lettem. A szavak ugyanazok, de az emocionlis tartalmuk s az experimentum, ami vtizedek alatt rrakdott, megnemestette azokat, az szl bellem ma. Ami rgen lass volt, az ma mg lassabb, rettebben jelenik meg, tbb levegvel, tbb rzelmi tlssel. Mert itt nem a szavak jelennek meg, hanem az az ember, aki mra negyven vvel idsebb lett s annyival rettebb is, ami termszetes kvetkezmny az vtizedek mlsval. Ksznm ezt a beszlgetst, s engedd meg, hogy magam, kollgim, s a Jtkonysg jsg valamennyi olvasja nevben meghitt, szeretetteljes, igazi nnepet kvnjak Neked s csaldodnak egyarnt. Ksznm, s a jl ismert Piramis dalt idzve, n is kvnok bks karcsonyt mindenkinek! Bella rpd

Hittel s hitrl a mdia vilgban


A Mria Rdi a vilg legnagyobb civil rdi hlzata. Az UNESCO s Vatikn hivatalos partnere. Haznkban a Mria Rdi 2006-ban kezdte el mkdst. Az evangelizcit szolglja. A mdia vilgban rdekes helyet foglal el, sajtos helyet jelentve meg a hrkzls palettjn. A Mria Rdi folyamatos l jelenlt.

Cljrl, kldetsrl, gyakorlatrl Osvay Pter felels szerkesztvel beszlgettem. Egy mdia misszionrius vagy mdia apostol a Mria Rdi, teht gyakorlatilag mi tansgot tesznk a hitnkrl. Az a clja rdinknak, hogy ne csak beszljen a keresztnysgrl, hanem mikrofont tartunk a katolikus egyhz lete el. A hv ember mindennapjait mkdse kzben mutatjuk meg. Elkpzelsnk s tapasztalatunk szerint ez az egyik leghatkonyabb eszkze a misszinak. Ha gy tetszik pldamutats, a plda megmutatsa s bemutatsa, a j pldk megmutatsa. 2013 a Hit ve, katolikus v, melynek keretben kerlt sor november 30-n A mdia s a hit kapcsolata s december 15-n a Hit vt lezr a Szeretet s hit tematikus napra. Mi a lnyege a Mdia s hit tematikus napnak? Olyan katolikus szellemisg mdiumokat elektronikus sajt, nyomtatott sajt, rdik, internetes frumok s a legismertebb katolikus hrportl, a Magyar Kurr (a Katolikus Pspki Kar hivatalos hrportlja) mutat be, amelyekben a hit tmn van a hangsly. A lehetsgekrl, tervekrl, felvetd problmkrl, jvbeli kihvsokrl volt sz. Elre felvett anyagok s kerekasztal beszlgetsek hvhatak voltak, gy szlhattak hozz a hallgatk. A Mikuls ajndkaknt december 6-n kerlt sor a Hallgatk Napj-ra. A klnfle clkznsgekhez gyerekekhez, fiatalokhoz, felnttekhez, idsekhez, csaldokhoz, kismamkhoz, betegekhez szl msorok egy-egy tmavezetvel kerlnek adsba. Ez alkalommal jval nagyobb teret adunk a hallgatknak, hogy hozzszlsaik sorn megosszk velnk rzseiket, gondolataikat, vlemnyket. A Mria Rdiban a jtkonysg, adomnyozs megnyilvnulsa ktirny. Valban. A Mria Rdi vilgcsaldjnak mkdsi szablyzata szerint csak a hallgatk adomnyaibl, tmogatsbl tarthatja fenn magt. A jtkonysg nemcsak adomnyozsi szempontbl lteti a rdit, hanem szeretetbl dolgozik a szolgl csapat is. gy a 2006-ban mkdst megkezd Mria Rdi msfl v utn nellt lett. Mindezek altmasztsra hallhatnnk nhny szmszer adatot? A Mria Rdiban csupn ht fizetett flls munkatrs van. Nyolcszz aktv nkntesnk szeretetbl dolgozik napi, heti rendszeressggel. Ide a tartoznak a msorksztk, a a titkrsg, a teljes mszaki csapat, a kzvettk, a futrszolglat, a csomagol szolglat, valamint a szrlapozk. Szzhuszont msorvezetbl egyharmada pap, ktharmada vilgi ember: csaldanyk, dolgoz emberek, vllalatvezetk, akadmikusok. Nagyon sznes paletta ez. Kzs bennk a hitk. Az adomnyozk tbbsge kisnyugdjas, havi tszz-ezer forintos adomnyokkal. Termszetesen gazdag vllalkozkkal is tallkozunk a tmogatk kztt. Nem feledkezhetnk meg kt kimondottan jtkonysgi msorrl. Igen, idn kerl sor az Adventben a tavalyi hagyomnyt kvetve, msodik alkalommal, december 7-n, az egsz napos Jtkonysgi Vsr megrendezsre, a Szent Margit Gimnzium egyik termben. A rszvevk tarts lelmiszert, ruhanemt, sajt kezleg ksztett ajndktrgyakat rustanak. A vsr bevtele teljes mrtkben a Mria Rdi rszre fordtdik. A Jnak lenni j orszgos kampnyhoz december 15-n kapcsoldunk. A bevtelt a Katolikus Karitsz cljaira fordtjk a kezdemnyezshez kapcsold hallgatk. sszegezskppen elmondhatjuk, hogy e misszis rdi clja a mai hiteles keresztny let s tants bemutatsn keresztl a hallgatk lelki megjulsa s nvekedse hitben, remnyben s szeretetben. Mr va

Sndor zenetnek a ltrasga, hogy le-fel kzlekednk ezen a bizonyos ltrn g s fld kztt, s mindekzben az utunkon jrunk, folyton tapasztalunk. Amikor az ember idig eljut, utna mr tudatosan trekszik a teljessgre, pontosabban az let, illetve sajt letnek kiteljestsre. Ekkor dbben r, milyen keveset tud a vilgrl. Persze keresi tovbb azt a harmnit, ami nyugalmat s biztonsgot ad. Te megtalltad ezt a harmnit? n hla Istennek mr rg megtalltam. Ez mintegy harminc vvel ezeltt velem megtrtnt, hiszen sok olyan nagy horderej esemny volt az letemben, ami ezt eredmnyezte. Bartaim, nagyon szeretett bartom halla, az desanym halla. Ezek az esemnyek annyira mlyen az letrmnek a terletre tereltek, hogy onnantl mr bkessg volt a lelkemben. Tudod, amikor egy-egy tragikus vesztesget az ember megprbl feldolgozni s rbred arra, hogy l s neki ms feladatai vannak, akkor a vitalits igazi szellemi teljessgre s rmre figyel fl, arra, hogy n mg lek s nekem teendm van. Ennek az letrmt lem azta is. Nyugodtan mondhatom, hogy

rlk mindennek, nyugodt, kiegyenslyozott az letem. Nhny gondolat erejig Weres Sndort mr rintettk. Vltoztam cm albumod pontosan tz vvel ezeltt jelent meg. Ezen a lemezen tallhat a Tz lpcsbl nyolc cm dal, melynek alapja Weres Sndor Tz lpcs cm kltemnye. Amita megjelent ez az album, mennyiben vltozott meg az leted, mennyivel teljesedett ki jobban? Nem titkolom, most leginkbb a csaldra s annak szerepre gondolok. n hlt adok az Istennek, hogy megkmlt attl, hogy egy feleltlen apa szerept jtsszam el az elmlt vtizedekben. Ngy vvel ezeltt szletett a kislnyunk s onnantl kezdve egy hihetetlen, szublimlt vltozs ment vgbe az erklcsi letemben, a fegyelmemben, a felelssgrzetemben, hiszen egy makultlanul tiszta lleknek, egy hihetetlenl bjos, kis puha emberi lnynek, egy szp gyermeknek a kzelsge minden pillanatval elvarzsolja a szlt. n ennek az atmoszfrjban lek mr ngy ve, bkben, teljes csaldi biztonsgban s szeretetben. Ami fkezdtt az letemben, azok az sztns indulataim, hiszen rgen ezer fle kalandban benne voltam, ugyanakkor vllalom minden mltbli cselekedetem. Radsul most mr gy rzem, hogy a jelenlegi munkssgom mr a mai letem pecstjvel van fellblyegezve. Tudod, csodlatos, hogy rengeteg hlgy jn a koncertekre, akik ezt az emberminsgi vltozst nagyon megreztk bennem. A hlgyek szeretete mindig jellemezte a zenm krli megnyilvnulst, de most megklnbztetetten rzem, hogy k is megreztk azt, hogy hiteles az az let, amit ma lek s ezrt nagyon hls vagyok nekik, mert rzkeltk, hogy most vltoztam igazn.

JTK NYSG
K Z L E T A K Z J R T | H REK | N N E P

rtatlannak maradni
Jnak lenni j. De hol van a hatr j s kevsb j kztt; hol r vget az elg s kezddik a nem elg; s hogyan rizzk meg gyermeki rtatlansgunkat, mikzben tudomsul vesszk felnttkori felelssgnket? Mller Pter Szimi gondolatai htkznapi nnepeinkrl s az arnyossgrl. Te hogy tapasztalod, a krnyezetedben mennyire sikk jnak lenni, msokkal jtkonykodni? Szerencsre a szletsem ta j emberek vettek krl, vagy j emberekkel hozott ssze a sors. Nlam a rszvt pedig alapkategria, amit nem kellett tanulni, mert ahogy jrni tanult az ember, gy a rszvtet is magba szvja. n Ferencvrosban, egy gangos hzban nttem fel, ahol azt tapasztaltam, hogy az a kzssg tud egyms gondjairl, nagyon is segtksz, a szolidarits termszetes volt. Mg akkor is, ha furcst fogok mondani , ugyanazon a gangon lakott az Auschwitzot megjrt nni a lnyval meg a hzmester, aki feljelentette ket. Mg gy is evidencia volt, hogy ha baj volt, akkor a msiknak segteni kell. Persze knyelmes lenne egy olyan vilgban lni, ahol nincsen baj. De nem ilyen vilgban ljk, gy mindenkinek a lelkiismerete s lehetsgei szerint ktelessge segteni, ha tudja, hogy valaki bajban van, vagy rosszabb a helyzete, mint amire rdemes volna. Sokan, akik hasonl krnyezetben nttek fel, mint Te, nem gy gondolkodnak. Az pedig egy viszonylagos kategria, hogy mikor nekem elg, meddig tartanak a lehetsgeim. A problma az, hogy mit kezdjnk azzal, ha kszkdve, vagy szerencsvel eljutottunk oda, hogy fnn tudjuk tartani magunkat, s ltjuk, hogy egy msik ember s itt mindegy a szimptia, msik llny keservesen s eslytelenl kzd az letrt. Mire van erklcsi alapunk, s mire nincs. s itt visszatrnk oda, hogy hol van az a hatr, hogy elg. Nlunk, Magyarorszgon nincs olyan, hogy mennyire szgyen gazdagnak lenni. Nlam van. Mindegy mennyire tehetsges, gyes, rtermett valaki, szmomra addig igazolhat a nagy vagyon, ha azt visszaforgatjk vllalkozsba, vagyis munkahelyteremtsbe; m ha egy ember magnvagyona rkosan feldagad, s azt luxuscikkekre klti, amg nem zavarja msok nlklzse, akkor az abszurd, s elmebaj! Elkpesztnek tartom az ilyen az nzst. Sok ember szemben szegnynek lenni szgyen. Hol jelenik meg a kzssg felelssge a tagjai irnt? Kevsre tartom az ltalnostsokat. Egyni sorsok vannak. Szmomra nincs hajlktalan, szegny, gazdag, mindent az arnyok s a mrtk fell nzek. Az, ami a birtokodban van, annyi kell, hogy legyen, ami az letedet lhetv teszi. Ami afltt van, az nem a tied, s nem pusztn erklcsi okokbl, hanem mert knyelmetlenn teszi az letet. Ha vagyona van valakinek, plusz munkt jelent azzal jl s igazsgosan bnni. Mindig lesznek perifrira szorult emberek. A kzssgnek pedig ugyanolyan egyenrang tagja a hajlktalan s a polgrmester. Ha azok, akik jobb helyzetben vannak, rszvttelenl viszonyulnak egy helyzethez, amelyben kiszolgltatottakrl van sz, az gyalzat. vek ta egytt dolgozol a Baltazr sznhzzal. Hogyan vlasztottad ket, s mi tart Tged ott? k vlasztottak engem. Megkeresett Elek Dra, a Baltazr sznhz vezetje s rendezje, s felkrt egy szerepre. Elvllaltam, s bemutattuk a Kvlasz cm darabot. Annyira jl reztem magam velk, hogy jeleztem, szvesen dolgoznk tovbbra is velk. gy most 7. ve vagyok a Baltazr sznhz tagja. Ami ott tart az pedig az rtatlansg. Mert a jelen pillanatban, ha valami valban nehz,

az rtatlannak s gyereknek maradni annyira, hogy az letnek rtelme legyen ebben a rohan, impulzusokkal tlteltett vilgban. A Baltazr megknnyti nekem ezt a feladatot. Ders, nagy gyermeki llek van ott, s radsul nagyon tehetsgesek. Ez egy profi, nagyon j sznhz, s sok mindenre inspirlnak. Az utols klns vllalkozsunk - a Baltazr Dalmhely eredmnye az a plda nlkl ll zenei antolgia, amelyen a magyar knnyzenei let szne-java megjelenik egy-egy dallal. A CD tavaszra jn ki, cme: rad a szeretet. Olyan zenszek vettek rsz a kzs munkban, mint pl. Koncz Zsuzsa, Zorn, Brdy Jnos, Padd, Szalki gi, Palya Bea, Kiss Tibor, Szakcsi Lakatos Bla, s erre a lemezre kszlt Cip utols dala is. A lemezbemutatt mjus vgn tartjuk a Mvszetek palotjban.

Szereted az nnepeket? Ha j vilg lenne, lennnek a nagy nnepek a sok kis mindennapi nnep kztt. n prblok gy lni s a krlttem lvket is erre inspirlni, hogy egyms lett rmteliv, vagyis nnepp tegyk. Mmorosan jl kell tudni tlni minden pillanatot, s ezen dolgozni is kell. A Karcsonyt hogyan led meg? A Karcsony nekem azrt kedves, mert akkor sokan vagyunk. Az Anyukmknl egy hossz asztalnl egytt l az egsz csald, s ez az a ritka alkalom, amikor gy jn ssze a nagycsald, ahogy annak ssze kell jnni. Ha megkrdezik tlem, hogy mit tartok letem fmvnek, akkor azt mondom, hogy azt, hogy a csaldomban mindenki mindenkivel jban van. Grg Mria

A jkedv adakozt szereti az Isten


Vannak, akiktl egyszer krni, mert ha adnak, akkor egyszeren s termszetes teszik. Takts Tamssal tbbszr tallkoztam jtkonysgi programokon, s mindig mosolyogva, jkedven vllalta az ilyen fellpseket, rmt rasztott. gy dnttt, szabad akaratbl jkedvben segt msoknak. Mit jelent szmodra, az hogy Jtkonysg? A jtkonysgrl el ne feledkezzetek, mond Isten igje, meg azt is, hogy a jkedv adakozt szereti Isten. Azt gondolom, hogy a jtkonysg jog, s egyben emberi ktelessg. Msrszt az elesetteknek joguk van ahhoz, hogy jtkonyak legyenek velk szemben. S ez ugyanolyan alapvet fontossg jog, minthogy ehess, alhass. A gyerekekben ez a termszetes szolidarits mg alapveten benne van. Lehet, hogy a kislnyom az osztlytrsval nem osztja meg a csokit, de ha lt egy eleset embert, vagy a jtsztren egy srgyereket, akkor odamegy hozz, hogy krsz csokit?, vagyis ad neki. Szval a jtkonysg alapveten benne van az emberben, csak lehet, hogy egy haszonelv trsadalomban ez egy id utn elsikkad, elveszik. Trjnk vissza a jkedv adakozshoz! Aki msokat feldt, az maga is feldl. Vagyis, ha a msiknak boldogsgot varzsolsz az arcra, magad is boldog leszel. Ajndkozni valban rm, hisz ha adsz, akkor magad is felvidulsz, s persze a legjobb rmmel adni. Ha Te j szvvel adsz, akkor a msiknak azt knny j szvvel elfogadni. De a jtkonysg s a jtkonykods sokszor sszemosdik. A jtkonykodsnak tnyleg van egy negatv tltete. Jzus is azt mondja, hogy mikor adakoztok, akkor ne gy csinljtok, hogy azt mindenki lssa, hanem mert az j, mert az tetszik a mennyei Atynak. Ez rgi tuds - az ember tudja, hogy van klnbsg az rmmel s a knyszerbl, haszonelvbl, magamutogatsbl val segts kztt. S ezt az is rzi, aki kapja. Ez azt jelenti, hogy fontos a cselekedetet ksr szndk. Igen, mindenkppen. Maga a cselekedet akkor tud clba rni, ha a szndkom j. Pl. ajndkozni nem gy j, mikor megkrdezed a msikat, hogy mit krsz, mert elveszik a lnyeg. A fontos, hogy kitalld, mit szeretne. Mert ilyenkor nemcsak lemondasz anyagi javakrl (br mr abban is benne van a szeretet), de figyelemmel, szeretettel fordulsz fel. Az ajndkozs mvszet, amely jelkpezi, hogy odafigyelek a msikra, fontos nekem. Vagyis meg kell tanulni adni. Vltozott a jtkonysghoz val viszonyod a megtrseddel? Hogyne. Br az eltte is bennem volt, hogy szvesen segtek, mert ez eredenden van benne az ember szvben, csak ezt sok minden fellrja az

let sorn, ahogy bepiszkoldik a vilgban. A megtrsem arra vilgtott r, hogy rossz volt errl megfeledkezni. Mint amikor kezdtem kamaszodni, s azt kpzeltem, hogy ciki meghatdnom pl. a Pl utcai fikon. Aztn 16-17 ves koromban rjttem, hogy nem attl vagyok frfi, hogy olyan vagyok, mint egy fatusk, hanem ha frfiasan helytllok nehz helyzetekben. S ha valami szp, az szp, s ha valaki elesik, akkor annak segtnk. A felnttkori jtkonysghoz s adakozshoz persze egy bels blcsessg is szksges. Nekem knny, mert n a Szent Szellemre bzom magam, s gy a szvemben megrzem, hogy kinek mikor kell adnom. A jtkonysg felttlenl az adakozssal fgg ssze? Nekem igen. A jtkonysg szerintem valamirl val lemonds egyben. Ez lehet pnz, lehetnek anyagi javak, vagy az idm. n legkzelebb december 8-n zenlek a Nemadomfel Alaptvny felkrsre az idei Jobb Velnk a Vilg koncerten. Ezrt nem kapok pnzt. Ez ebben a formban jtkonysg, s termszetes emberi cselekedet egyben. Ez, mint minden alapvet erklcsi trvny, bele van rva szvnkbe. Grg Mria

JTK NYSG
K Z L E T A K Z J R T | H REK | N N E P

Dvai Nagy Kamilla a mltrl, jelenrl, szeretetrl, a kldetsrl s a karcsony rtkrl


Dvai Nagy Kamilla Kazinczy-djas, A Magyar Kztrsasgi rdemrend kiskeresztjnek tulajdonosa, eladmvsz, tanr. Azon kivteles mvszeink kz tartozik, aki vtizedek ta rendthetetlenl kzd a magyar kultra s hagyomnyaink polsrt. Teszi ezt gy, hogy gitrjt pengetve elviszi a magyar dalt, a magyar szt, szerte a nagyvilgot jrva. Dvai Nagy Kamillt a magyar kultra nagykvetnek is nevezhetjk. Szinte az v minden napjn dolgozik, fellp vagy oktat. Elrulta neknk, hogy a karcsony s a karcsonyvrs idszaka az esztend legfontosabb terminusa szmra. Hogyan emlkszel vissza gyerekkorodra, hogyan vrta s nnepelte a csald akkor a karcsonyt? Pici korom ta a karcsony volt csaldunkban a legnagyobb nnep. Hat-ht ves koromig gy tudtam, a Jzuska hozza a karcsonyft, s az ajndkokat. 1956 karcsonyn mg lelki szemeimmel lttam is, hogy egy angyalka megpihent a Magyar Tvirati Iroda tetejn. Ma is emlkszem, a csodt ltva szinte fjan megszortottam desapm kezt, akivel az alkonyatban stltunk, mialatt desanym a ft dsztette. Mindig nekeltnk, a hagyomnyos teleket, stemnyeket ettk mg a legszegnyebb idkben is. Sosem maga az ajndk volt fontos, hanem az, hogy egsz nap egytt lehettem mindkt szlmmel. Kirndultunk is a budai hegyekben, ropogott a friss h a lbunk alatt, nem szmtott ms csak az, hogy fogjuk egyms kezt s nekelnk... Mennyit vltozott mra a vilg? Vajon ugyanazokat a hagyomnyokat megtartjtok-e, amit gyerekkorodbl magaddal hoztl? Azt az rzst tovbb tudtad-e adni? Ma mr hrom csodlatos unokmmal egytt vrjuk az nnepet. Sokat romlott a vilg, de mi ezen a kicsi csaldi krn bell nagyon rizzk a hagyomnyokat. Kt fiam ebben csodlatos partner, embernyi emberek lettek, vdtem ket a vilg torztstl, s most mr taln kimondhatom, hogy sikeresen. Nlunk is nagy a hajts, prg az let, de ilyenkor egymshoz lassulunk. Az a nagyon hajtott bke, csendessg s szeretet megtall minket. Br egsz vben a lehetsgekhez kpest sokat tallkozunk, ezeket a napokat vgig egytt tltjk. Nagyokat beszlgetnk, rgi csaldi kpeket nzegetnk, s a hrom unoka ttott szjjal figyeli az eldk, az sk emlkeit. Mi meg ket figyelve nzzk a szleinkkel val hasonlsgot, bmuljuk nyiladoz elmiket, csordultig telt rtatlan lelkk gynyr termseit. Mit tapasztalsz? A mai kor embernek mit jelent a karcsony? Elgondolkodnak-e az emberek a karcsony jelentsgrl, szksgesnek rzik-e polni eldeik hagyomnyait? Kpesek-e erre, vagy egyltaln fontosnak tartjk-e? Kicsit szomor vagyok... Mit kicsit, nagyon... Azt ltom, hogy ezen a szp nnepen is a Mammon lett az r, a szeretet helyett az ajndk rn van a hangsly, ahelyett, hogy befel fordulnnak az emberek, s a lelkk rezdlseire, a csaldjukra figyelnnek, a rongyrzs megy. Tl fnyesek az utck, s nagy a homly a benskben. Mg az jfli mise is sokszor kirakat. Hogy lm, n itt vagyok, n j ember vagyok. Arrl nem is beszlve, hogy az elszegnyeds mekkora mreteket lttt. Tnyleg van, akinek mg egy tl meleg tel sem jut. Hogyne vltozott volna a vilg. De janur harmadikn mr jra gy megy az let tovbb, egymson tgzolva, trtetve, nzen, mintha a szeretet is csak decemberre korltozdna. Karcsony a szeretet nnepe. De mennyire az szavakban s mennyire az tettekben? Ezt fejtegettem az elbb. Hogy llekben kellene felnjnk. Hogy ne csak szavakkal, meg ajndkokkal szeressnk. s fknt ne csak Ilyenkor decemberben, ahogy Juhsz Gyula mondja csodlatos versben. Persze mindig voltak, s lesznek is segtksz emberek, akik msoknak is prblnak segteni. De ez kevs. A magyarsg lelke kezdett el hgulni, s ez vgzetes hiba. A gerincnket kne jra kihznunk, hiszen annyi mindent kibrt ez a csodlatos nemzet. Nem kne, hogy a pnz uralma bedarljon minket. Ha karcsony, akkor ajndkozs. A szeretetet viszont nem az ajndkok nagysgbl lehet lemrni, sokkal inkbb az emberi trdsbl, abbl, hogy mennyire becsljk, tmogatjuk, hogyan segtjk egymst akkor, amikor arra a msiknak szksge van. Mennyire nzetlenek az emberek manapsg? Mennyire mkdik bennk az egyms irnti jtkonysg? Ezt hogyan ltod? Mr csak azrt is, mert 1998-ban megjelent a Krniksnek a szeretetrl cm lemezed. Nem nzetlenek az emberek taln Karcsony kzeledtvel kicsit jobban figyelnek msokra, de mindenkinek annyi gondja-baja van, hogy rl, ha a sajt asztalra nnepi tket varzsolhat. A felsbb rtegekbl nincsenek bartaim, ismerseim, gy gondolom, ilyenkor taln k is fogkonyabbak a jtkonysgra. De mivel TIZENHETEDIK ve szervezem ilyenkor iskolmnak, a Krniks Zenednek a megsegtsre a Hadtrtneti Mzeum dsztermben a jtkonysgi koncertet, tudom, hogy elssorban nem azok mozdulnak, akik megtehetnk, hanem a kisnyugdjasok, akik maguk is segtsgre szorulnnak s mgis adnak... Adnak, mert szmukra fontos a kultra. Most december 18-n 18 rakor lesz ugyanott a Vrban a koncertnk, a Hagyomnyos Krniks Karcsony, ezton is mindenkit szeretettel hvok, aki a lelkt nneplbe szeretn ltztetni. Aki ismer tged, az jl tudja, hogy mi a kldetsed. Ahhoz, hogy ezt beteljestsd, letre hvtl egy alaptvnyt s mkdtetsz egy zeneiskolt, immron tizenht ve, aminek a neve Krniks Zenede. Mindezt teszed gy, hogy kzben te valban csak az emberek tmogatst brod. Pedig ez a kldets a magyar kultrrl, a nemzeti hagyomnyaink polsrl szl a zene hangjn. Mr tbb mint tizenht ve tantasz tehetsges fiatalokat, de idsebbeket is a magyar npzenei vilg s kultra megismersre, a gitros nekls oktatsra. Ez hihetetlen energit s erfesztst kvn meg tled. Mi az, ami ekkora ert ad neked mindehhez? Kzel kt vtizede mkdnk egyetlen forint llami tmogats nlkl. A hihetetlen nehzsgeket nem sorolnm, mert akkor el se frne mg a szmtgpemen sem. Annyit mondok: a Bimb ti laksomat eladtam, hogy egy kollgiumot ltrehozzak, ez meg is trtnt, de mivel a ftst nem tudtuk fizetni, kilakoltattak. tven fiatallal egytt az utcra kerltnk 2007 nyarn. s mgis folytatdott a tants, ma mr a fiam laksn. Az tlt izgalmaktl a betegsgek is megtmadtak. Hromszor kzdttem le a rkot, hrom szvinfarktuson estem t, s inzulinos cukorbeteg vagyok. De nem nyavalygok. Ha rm nzel, egy ltalban ders, mosolyg, biztat embert ltsz. Ez nem az n rdemem. 1996-ban egy majdnem hallos autbaleset kapcsn (nem n vezettem!!!!!) megtapasztaltam, hogy az r velem van. Sokszor elmesltem, de nem tudom most sem kihagyni: a gitrom srtetlenl, pen szta meg ezt a rettenetes karambolt, s mg csak el sem hangoldott, amikor egy hnap mlva a kocsironcsbl elkerlt. Azt senki s semmi nem fogja velem elhitetni, hogy ott, akkor nem csoda trtnt. Amg az ltzbl a sznpadra rsz, sokszor elhangoldik a hangszer. Ht hogy ne tartanm csodnak, ha kzel 50 fokos hmrsklet-klnbsgben a gitrom hangja kristlytiszta maradt??? Megrtettem, hogy azrt kellett nekem is letben maradni, hogy valaki mg pengesse azt a gitrt, mert nem mehetek mg el, feladatom van itt a fldn, hiszen van, aki ezeket a csendes dalokat szomjazza egsz lelkvel. Tovbb kell adnom a fiataloknak mindazt, amit ezalatt a sznpadon tlttt 45 v alatt megtanultam. s rzem, hogy HASZNLHATOK, hogy ADHATOK, hogy SZKSG VAN RM, mert fzik a vilg. Hordoznom kell azt a gyertyt, hogy a nagyvilg fstjben, kormban a Llek fnyledjen fel jra... November 10-n nnepelted plyafutsod negyventdik vforduljt. Ebbl az alkalombl a Duna Tv Kvnsgkosr cm msornak vendge voltl. Negyvent v majdnem kt emberlt. Mvszeted vilgszerte ismerik a magyarok, hiszen sokat utazol a nagyvilgban, hogy minl tbb helyre elvidd a magyar szt s a magyar dalt. Egyetlen magyar eladmvszknt a Guinness Vilgrekordok Knyvbe is bekerltl 1995-ben, mert a sok utazs kvetkeztben a radsdalok megtanulsval Te nekelsz ma is a vilgon, a legtbb nyelven. Volt gy, hogy a karcsonyt klfldn kellett tltened? Ha igen, milyen lmnyben volt ott rszed, az milyen krlmnyek kztt trtnt? Nem. Br sokszor alakult volna gy az letem, ha hagyom. Olyan is volt, hogy ppen csakhogy 23-ra rtem haza, de soha nem tltttem a karcsonyt idegenben. Viszont 14 ven t nekeltem a parlamenti karcsonyokon, oda is mindig csaldostl mentem, a gyerekeim teremrl teremre jrtak, mindenkit szemlyesen ismertek, amg n ms gyermekeinek nekeltem. De az este akkor is csak a mink volt. Elkpzelhetetlen lenne ma is, hogy ne egytt ljk meg Szentestt. Hogyan ltod, mit kell tennnk ahhoz, hogy a karcsony az az nnep maradjon meg valamennyink szmra, aminek szeretnnk, vagyis a szeretet s a bke nnepe? Alapvet szemlleti, rtkrendi vltozst kne mindenkinek nmagban ltrehoznia. Kutyanehz dolog, de szerintem mindenki rzi, hogy nem mehet mr gy ilyen irnyba a vilg. Ez a fogyaszti szemllet, ez a celebes kirakat-let, a msik majmolsa, az igazi rtkek degradlsa, mr nem folyhat tovbb. Kirlnek a bels tartalkok, legalbb akinek mg van, mutasson pldt, hisz az emberek el vannak kprztatva, buttva a mdia ltal. lben meg kell, hogy tapasztaljk, mi az igazi hit, a segtkszsg. Most lljanak fel azok az emberek, akik nem akarjk Mammont szolglni! Hallassk hangjukat ebben a fagyos lelki tlben, talljuk mr meg vgre egyms kezt, s fogjunk ssze! Taln mg mindig nem ks... Bella rpd

Hordoznom kell azt a gyertyt

ADVENT 2008 Magad vagy?... Fzol?... Nem kell a jszol?.... Beborult fltted az g? Szveden burkot kpzett a jg? Ne flj, testvr, jn a Karcsony, Csillagok gylnak az gi tisztson, Szikrt szr a jgcsap az gon, Zendl a Csend az egsz vilgon. Ne flj testvr, jjj a tisztsra, H borul most a gyszos irtsra, Ma csak azt nzd, hogy magas az gbolt A bajra, gyszra mondd azt, hogy rg volt Itt a Megvlt, fogja a kezed, Prs ajkrl hallod a neved. Fontos vagy Neki, eljtt ht Hozzd Nzd csak? Fzik Add nki ruhd. Nem vagy egyedl, e nphez tartozol, Magyar Karcsony, te igaz dalt hozol. Fuldoklik a np a keresztek alatt, H alatt zenet suhanva halad: Brd ki, testvr, brd ki ezt a telet, Tavaszt gr a krisztusi zenet. Burkold be a lelked csillagtakarval, leld a Megvltt igaz, magyar szval. (Dvai Nagy Kamilla)

Az igazi mvszetet mindenkinek adom


A Vajdasgban, Szabadkn szletett Pka va sznmvszn, aki hivatst teljes szvvel mveli. Mindazt a tudst s gyakorlatot, melyet hossz vtizedeken t magba gyjttt,t ma mr azoknak a fiataloknak adja t, akik elhivatottsgot reznek a sznszmestersg irnt. Persze nem csupn tant, de jtszik s rendez is, s sajt alapts Szekrsznhzval, szmos eladssal a hta mgtt jrja a vidket, Vajdasgtl Erdlyen t, egszen Krptaljig. Ami hajtja, az a mvszet, a vidmsg, a kultra irnti vgy, a szeretet s az az rzs, ami akkor tlti el, amikor ezeket tadhatja a kznsgnek. Tantvnyaival az idn is j hangulattal kszl a karcsonyra, de mg emlkszik azokra az vekre is, amikor nehz krlmnyek kztt magnyosan kellett eltltenie a szent nnepet. Vajdasgi magyarknt, mi az, amire szvesen emlkszel vissza gyerekkorodbl a karcsonyhoz ktden? Gyermekkoromban otthon a szleimmel nagyon szernyen nnepeltk a karcsonyokat. desanym ksztette paprbl a fenyfra az sszes dszt. n nem segtettem, mert az volt a lnyeg, hogy Jzuska, csak gy betoppan. vekkel ksbb volt egy nagyon kedves karcsonyom. Akkor mr Budapesten ltem s a Sznmvszeti Egyetemre jrtam. Sajnos a krlmnyeim nem engedtk meg, hogy haza menjek. Mindenki ms haza ment, nekem nem maradt pnzem. A szleim sem tudtak pnzt kldeni. Egyedl voltam s magnyos. Az egsz kollgium, ahol laktam kirlt, s n ott lltam egy szl magamban azon gondolkodva, hogy most mitv legyek. Elmentem a Mtys templomba s valami hihetetlen j rzs hatott t, hogy ott n magnyosan, de rengeteg ember kztt meghallgattam a mist. Ez egy meghatroz lmnye lett letemnek. Hsz ves voltam akkor. Mirt lettl sznmvsz, hogyan fogadtk dntsedet a szleid arrl, hogy sznszi plyra lpsz? (folytats a kvetkez oldalon)

A sznsz a llek gygytja

6
(folytats az 1. oldalrl) is plusz rtket jelent az letkben a ketts identits. Ugyanakkor a magyar nemzet kultrjt is gazdagtja egy msik nemzet kultrja. Olyan rtk ez, amit neknk is folyamatosan polni kell, meg kell becslni, s ezt vrjuk azoktl az orszgoktl is, ahol hatron tl magyarok lnek. Az a cl, hogy mindenki ott rezze magt otthon, ahova szletett. Mirt krds az, hogy valaki vllalja vagy sem a nemzetisgi identitst? Ami megfigyelhet, hogy most a huszonves genercinl van renesznsza a nemzetisgi identits felvllalsnak. Megrthet, hogy az idsebb korosztly a sajnlatos trtnelmi beidegzdsek miatt nem vallotta meg a nemzeti hovatartozst, hisz megltk a II. vilghbor krnyki traumkat s ott megtanultk eltitkolni a hovatartozsukat. Sajnos ettl szegnyebbek lettnk, de hla Istennek a mostani fiatalok egy rszben tudatosodott, hogy a gykerek meghatrozk a nvekedsben. s van olyan kzszerepl, akinek pldul a mvszvilgban felptett brandjhez a nemzetisgi identitsa nem tartozott szorosan hozz, ezrt nem vlt kztudomsv. De ettl mg maga s a csaldja bizonyra tltekezik a kulturlis gykerekbl. Milyen intzmnyrendszer mkdteti a nemzetisgek jogaival, identitsval kapcsolatos folyamatokat? A nemzetisgek elismerse az Orszggyls (OGY) feladata. Ezer ember kezdemnyezsvel kezddik a folyamat, miutn a Nemzeti Vlasztsi Bizottsg (NVB) jvhagyja az alrsgyjt vet. Akkor megindulhat a folyamat, ami arra a krdsre gyjt alrsokat: Akarja-e, hogy valamely nemzetisget az orszggyls hivatalos nemzetisgknt ismerjen el? Hogyha sszegylt a szksges szm alrs, akkor az NVB tadja az orszggylsnek, ahonnan a dnts eltt kikrik a Magyar Tudomnyos Akadmia Kisebbsgkutat Intzetnek vlemnyt. A tudomnyos llsfoglals birtokban hozza meg az OGY a dntst, a krsnek helyt ad vagy elutastja. Elutastott kezdemnyezsre is van plda? Van. Az elmlt idszakban volt kt ilyen eset. Az egyik volt a hunok. sszegyjtttk az 1000 alrst, amire az MTA kiadott egy llsfoglalst, hogy hunok rgebben valban ltek Magyarorszgon, de ma mr nem tmaszthat al tudomnyosan. A msik egy rdekesebb eset volt a bunyevcok tekintetben, mivel Baja krnykn lnek bunyevcok s k krtk, hogy nll nemzetisgknt legyenek elismertek. Ugyanakkor az MTA llsfoglalsa az volt, hogy a bunyevc nem nll nemzetisg, hanem a horvtok specilis npcsoportja, olyan, mint pl. a magyarsgon bell a palcok. (folytats az elz oldalrl) Nagyon nehezen. Egszsggyi iskolt vgeztem. Amikor a szleim megtudtk, hogy a sznszmestersg kitanulsa a vgyam, akkor azt mondtk, hogy ez nem szakma, ez egyfajta bohckods, aminek nincs semmi alapja. Ma ltom, hogy volt benne nmi igazsg, mert nagyon nagy merszsg mvsznek menni, hiszen vannak idszakok, amikor kiteljesedhet benne az ember, van munkja, de a mvszlet olyan, hogy egyszer hopp, mskor kopp. Gyerekkorodban is sznsz akartl lenni? Titokban igen, de valami miatt orvos is. Ksbb lttam, hogy tbb zensz, sznsz, valamikor orvos akart lenni s ebben van egy rdekes prhuzam, hiszen mg az orvos a test gygytja, addig a sznsz a llek. A test s a llek harmnija nlkl az ember megbetegszik. Teht valahol a sznsz is orvos, a lelkek gygykezelje. Ha elmsz a sznhzba, vagy megnzel egy j filmet, ami hat rd, akkor azt mondod, hogy de jl esett a lelkemnek. Vagy srtam mert azonosultam vele s elrtem egy katarzist, vagy pedig akkorkat kacagtam rajta, hogy attl lettem jkedv. Teht a lelkemet tpllja a j sznhz, a j film, egy j produkci, egy j templomi mise, amivel fel tud az ember tltekezni. Orvossg egy j sznhz. Sokan azt mondjk, hogy mra az emberek elfordultak egymstl. Legalbbis ahhoz a vilghoz kpest, amit pldul a hetvenes vekben ltnk. Egy rettent gpvilgot lnk. Szinte csak elfutunk egyms mellett. Tl temps a mai letnk ahhoz, hogy az emberek egymssal is foglalkozzanak. Pedig le kell lnnk, rnzni egymsra, egytt kacagni, megbeszlni a gondjainkat. Ez ma mr csaldon bell is nehz, ht mg az ltalnos emberi kapcsolatokban. Megkrdezed a msiktl:

JTK NYSG
K Z L E T A K Z J R T | H REK | N N E P
A nem hivatalosan elismert sttuszak kztt van olyan, amelyiknl az oda magukat besorolk jelents szmban lnek itt, mgsem lettek elismertek... Az adott nemzetisg legalbb 100 ve kell, hogy egytt ljen itt, Magyarorszgon, akkor valban jogos lehet a felvets. Az oroszok, arabok, vietnmiak, knaiak esetben ez nem llja mega a helyt. s a zsidk esetben? Jogos krds. 1993-ban, amikor az els kisebbsgi trvnyt megalkottk, akkor is dilemma volt ez. s a krdsre a vlaszt a magyarorszgi zsidsg tbbsge mondta ki: ksznjk nem, mert a zsidsgunkat mi nem etnikailag definiljuk, hanem vallsi dimenzi mentn. Ezrt a magyarorszgi zsidkzssg hivatalos vlemnye szerint a zsidsg vallsi hovatartozst jelent. Kik s milyen eszkzkkel tehetnek a hivatalosan elismert kzssgekrt? Az OGY dntse utn jn a nemzetisgi jogok krdse s gyakorlsa, ami mindig a tbbsg-kisebbsg viszonylatban rtelmezend. Az alapvet jogok biztosnak helyettese ellenrzi a nemzetisgi joggyakorlst, kifejezetten azt vizsglja, hogy hogyan lehet pozitv diszkrimincival lve a kzssgeket tovbb ersteni, illetve ellenllni az asszimilcinak, hiszen a beolvads a legnagyobb veszlyfaktora a nemzetisgi kzssgeknek. Ezutn jn a nemzetisgi koordincis munka, ami jelenleg az Emberi Erforrsok Minisztriuma Egyhzi, Nemzetisgi s Civil-kapcsolatokrt felels llamtitkrsgn bell zajlik, kiemelten a nemzetisgi kzssgek erstsre, a kulturlis autonmira - oktats, sajt intzmnyhlzat kialaktsa, kultra, kzmvelds, kzgyjtemnyek, mdia fkuszlva vgezzk a kzs munkt. Kik kpvisel(het)ik az rdekeiket, hogyan pl fel a partnersgi hljuk? A nemzetisgek elsdleges partnere egy adott teleplsen az nkormnyzat, a kormnyzatnak a nagyobb horderej krdsekben van szerepe vagy ktelezettsge. Bszkesgnk, ami Magyarorszg nemzetisgpolitikjnak egyik unikuma is - j nhny orszg tvette - a kulturlis autonmia s intzmnyrendszer kiptse, a nemzetisgi nkormnyzatok elismertetse, mkdtetse a teleplsi nkormnyzatok mellett. A nemzetisgi nkormnyzatok alapveten a kzssgek hivatalos megjelenti, a kzjogi feladatokkal kapcsolatos munkkat vgzik, de a helyi kapcsolatrendszert s a kezdemnyezseket a civil szektor tudja hatkonyan segteni, ott zajlik az rdemi, mindennapi munka. Knny trgyalpartnerek a nemzetisgiek? gy gondolom igen. Igyekeztnk olyan nyitott lgkrt kialaktani, amelyben rzik, hogy az elreviv kezdemnyezseikben partnerek vagyunk, s azt tapasztalom, hogy nagyon j, gymlcsz kapcsolat alakult ki. A nemzetisgi terleten felmerl krdsek megoldsra trvnnyel s/ vagy anyagi tmogatsokkal reagl a kormny? Ebben a sorrendben, ssel a vagy helyett... A pnzrl eszembe jut, hogy 2010-ben, amikor hivatalba lptem, az egyik nemzetsgi vezetnek arrl beszltem, hogy micsoda lehetsgeket biztost a nemzeti autonmia kereteiben a nemzetisgi trvny, ezt vlaszolta: llamtitkr r, tudod az n autonmim addig r, ameddig a pnztrcm engedi. Ebben nagyon nagy igazsg van. A trvnyek a kereteket biztostjk, s azt, hogy az rintettek mennyire tudnak lni az adott jogokkal, mindig az anyagi lehetsgek hatrozzk meg. Ezrt neknk az a dolgunk, hogy minden olyan kezdemnyezs mell odalljunk, ha kell anyagilag is, amitl a nemzetisgi kultra fejldhet s a 2011-es j trvny ta az itt lk szocilis elltrendszere is biztostott lehet. Ma mr az nem krds, hogy az oktats menjen nemzetisgi nyelven. Mik az jszersgei a nemzetisgek jogairl szl 2011. vi trvnynek? Hrom komolyabb eredmnyt emelek ki. Az els, hogy a kulturlis autonmit kiterjesztjk a szocilis tevkenysgre is, valamint a msik nagy feladatunk volt fellpni az etnobiznisszel szemben. Ez az a jelensg, amikor olyan szemlyek, akik nem tartoznak a kzssghez, haszonszerzs vgett nemzetisgi nkormnyzatokat alaktottak s alaktannak. Ez ellen fel kell lpni, mert rombolja a nemzetisgi identitst, rombolja a nemzetisgi ltet, s rombolja a tbbsg s kisebbsg kapcsolatrendszert. A harmadik eredmny, nem a nemzetisgi trvnyben tallhat, de nemzetisgbart intzkedsknt foghat fel. Jelesl, hogy 2014-tl lehetsg nylik magyarorszgi nemzetisgeknek a parlamenti munkba val bekapcsoldsra. Amennyiben ltszmuk s szervezettsgk alapjn tudnak, akkor kedvezmnnyel mandtumot szerezhetnek, sajt jogon parlamenti kpviselt kldhetnek. Akik ltszmuk vagy szervezettsgk okn nem kpesek erre, parlamenti szszlt kldhetnek, aki majdnem olyan jogokkal rendelkezik, mint egy orszggylsi kpvisel, bizottsgban szavazati joggal is rendelkezik, leszmtva a plenris lseken val szavazati jogot. gy gondolom, ez egy hatalmas lps, amivel megerstjk azt, ami mr 20 ve evidencia, hogy a magyarorszgi nemzetisgek llamalkot tnyezk. Ha viszont azok, akkor mind a rgi alkotmny, mind a jelenleg hatlyos alaptrvny alapjn ott a helyk fggetlen parlamenti kpviselknt a legfbb dntshozk kztt. n mit tart az elmlt idszak kiemelt eredmnynek? Sok ilyen van, kzlk az egyik legkiemelkedbb, hogy a 2011-es npszmllson msflszeresre ntt a magukat egy adott nemzetisghez sorolk szma. Ez azt mutatja, hogy a nemzetisgi polgraink szmra is egyrtelm, hogy bszkk lehetnek a ketts identitsra, egy befogad barti lgkrben lhetnek. Ez nagyon fontos, klnsen azok utn, hogy az elmlt vekben nagyon slyos etnikai indttats bncselekmnyek trtntek, klnsen a magyarorszgi cignysg vonatkozsban. De a kormnyzat kellen bizonytani tudta, hogy nincs mitl flni. A msik, amire bszkk vagyunk, hogy minden nemzetisgnl vannak olyan eredmnyeink, intzkedseink, beruhzsaink, amivel erstjk a kzssget. Pldul?

Hogy vagy? meg sem hallgatod a vlaszt, de mr rohansz tovbb. Ez pldul a nagyvrosokban lkre nagyon jellemz. Ezrt is kltztem vidkre s jgval kezdtem foglalkozni. Ugyanis a jga lelki nyugalmat ad. Arra sztnz, hogy megrtsek msokat, megrtsem nmagam. Ebben segt a meditci is. Megprblom ezt a gyorsan robog vonatot - ami az let - egy kicsit lasstani. Persze ma mr nem vagyok klsleg az, aki rgen voltam s ma mr minden mondatomnak, minden levegvtelnek ms a slya a sznpadon, de ezzel olyan j lni. Mit jelent nektek, a csaldodnak a karcsony, hogyan litek meg a vrakozsi idszakot? Karcsonykor mindig nlunk jn ssze a csald. A gyerekek, az unokk, a vejek, a nejek, mindenki. Mr eltte hetekkel megbeszljk, hogy csak apr ajndkkal kedveskedjnk egymsnak, hiszen nem ez a lnyeg, hanem az egyttlt, a beszlgets, az sszetartozs. Karcsonykor jobban figyelnek az emberek egymsra? Lehet, hogy arra az egy napra. Tz ve gyerekmsorokat ksztek karcsonyra, szmtalan darabot olvasok erre kszlve mr szeptembertl. s szmtalan olyan darab van, ami arra hegyezi ki a mondanivalt, hogy mirt csak ezen az egy napon gondolunk a szeretetre, az egymsra figyelsre. Az vnek van mg 364 napja. Mirt vagyunk gyarlk, mirt nem vagyunk trelmesek? Mirt nem gondolkodunk gy, hogy rdek nlkl is szerethessnk? n megprblok nem idhz ktni sem bartsgot, sem jttemnyt, mert az nem id krdse. Ott nincs szombat, nincs vasrnap, sem nnepnap. Klnben is ilyen a plym. A mvszetet, mert ha az igazi mvszet s bellrl jn, nem a munkaidm alatt teszem, hanem, ha elhv pldul egy karitatv szer-

vezet, akkor megyek, mert az igazi mvszetet n mindenkinek adom. A mvszi letedben most karcsonyra mivel kszltk? Mindig ksztek karcsonyi gyerekmsorokat. Ezrt nagyon sok vers, prza, dal l a fejemben. Sok karcsonyi dalra tettem szert, meg aztn kerestem is ezeket, amelyekkel eddig is sokszor fllptem. A karcsonyvrs idszaka nekem egyben felkszlsi idszak is, erre koncentrlok. De itt van mg a Szekrsznhz, aminek most keresek ppen egy j darabot, de egytt dolgozom a Tabulatra egyttessel, velk pldul Szent Istvn msort ksztettnk az idn. Nagyon sok dologgal foglalkozom. Mr nem vagyok a Macskkban. Harminc vig jtszottam ebben a darabban, s mint nagymama fejeztem be. Egyik gyerekem sem szletett meg, amikor azt kezdtem, s ez olyan szp. Most gyerekeket oktatsz, tantasz a sznszmestersgre. Hol s hogyan? Az Aranytz Musical Stdiban Budapesten s Lenyfalun az rvcska Gyermek Sznjtsz Krben. Sznszmestersg, beszdtechnika, tnc s nek. Az a ngy fontos pillre egy sznsznek, ami a sznpadon nlklzhetetlen. Erre tantom ket. Ez a gyerekvonal. s a Szekrsznhz? A Szekrsznhz tz ve alakult. Ott si, vsri, csak magyar darabokkal foglalkozom valamint XVIII.-XIX. szzadi, lati trsos szerzetesi darabokat keresek. Ezek borzasztan rtkesek. A szerzetesek voltak azok, akik ezeket a darabokat trtk, lefordtottk s volt egy olyan rzsk, hogy egyttal k is rnak valamit. gy szletett a Gyapai Mrton vagy a Tornyos Pter, amelyeket mr sznpadra lltottunk, de Mricz, Szigligeti s Kisfaludy egyfelvonsosokat is eladunk. Ezeket elvisszk fesztiv-

lokra, falunapokra, olyan helyekre, ahol npi hagyomnyrz sszejveteleket tartanak. vente hsz, harminc esemnyre is eljutunk. Hossz idt tltttl s sznpadon s iskolban egyarnt, ma is tantasz. Mit szeretnl mg elrni, milyen vgyaid vannak.

Egy nagy vgyam van. A rendezssel sokkal magasabb szinten kvnok foglalkozni. Ugyan mr tz ve rendezek, de ez szmomra mg nem az igazi. Ezrt msoddiploms kpzsre szeretnk beiratkozni a sznmvszetire. Persze eddig is komolyan foglalkoztam a rendezssel,

s pont ez az, ami tovbbi tanulsra sarkall. Mg jobban t akarom ltni a sznhzat, de ne csak mint sznsz. Ehhez kvnok neked sok ert s kitartst! Abban nem lesz hiba, mert a sznhz az letem. Bella rpd

JTK NYSG
NEMZETISGI KRKP | NNEPI SZOKSOK
Az egyik legkisebb magyarorszgi kzssg, a szlovnek esetben egy j kulturlis killtteret ltestettnk, rendeztk a rdijuk helyzett s finanszrozst, hogy abban a kis vlgyben Szentgotthrd mellett mindenki specilis nyelvjrsban tudjon rdit hallgatni, amivel ezt az egyedlll tjszlst is rizni tudjuk. A magyarorszgi szlovnsg olyan dialektusban beszl, ami kicsit ms, mint az anyaorszgi nyelv. A magyarorszgi szlovkok kulturlis centrummal gazdagodtak Pilisszentkereszten, most zajlik a bkscsabai iskoljuk feljtsa s a storaljajhelyi iskola jjptse. A magyarorszgi horvtsg tekintetben Hercegszntn kollgiumot s ltalnos iskolt pttettnk s most fogjuk kezdeni a pcsi horvt sznhz feljtst. A magyarorszgi cignyok esetben kiemelem Sntberger Ferenc gitrmvsz kezdemnyezst, aki Camp Europe elnevezssel csodlatos oktatsi programot indtott el: zent tant gyakorlatilag iskolai felttelrendszer keretben a nagyon nehz helyzetben l cignygyerekeknek, ezzel kitrsi lehetsget biztost szmukra. s sorolhatnm mg, mert nagyon sok olyan kezdemnyezs van, ami mell odalltunk, illetve amit kifejezetten a magyar kormny vagy a minisztriumok finanszroztak. Mit jelent a kirlyi tbbes: nyitottunk, ptettnk... Plyzni kell vagy msok az eljrsmdok a nemzetisgek esetben? Van, amikor plyzni kell, s van, amikor a kormny vllal ktelezettsget nemzetkzi szint bilaterlis frumon, teht az anyaorszg s Magyarorszg kzti megllapods alapjn. De van, hogy a magyar kormny mindenfajta kls iniciatva nlkl kezd bele egy-egy beruhzsba, azrt mert tisztban van vele, hogy az adott kzssgnek j elkpzelsei vannak, ami mell oda kell llni Milyen aktualitsok lesznek mostanban? A legkzelebbi a Nemzetisgek Napja december 18-n. rmmel tapasztalom, amit az elmlt vek alatt sikerlt elrni, hogy ez a nap nem csupn protokollris esemnyekbl ll, amin csak a nemzetisgeink vesznek rszt msfl rban. Ez a nap a magyarorszgi nemzetisgek megnneplsrl szl orszgszerte, tbb szinten, tbb formban. nnepsg van tbbnyire a Parlamentben, kulturlis intzmnyekben s tavaly sikerlt elrni, hogy a kzmdia is egy egsz napot szentelt a tmnak s gy tematizlta a msorait, hogy a nemzetisgekrl szljon. Ezen a napon adomnyozza a miniszterelnk a Nemzetisgekrt Djat, ami a magyarorszgi nemzetisgek rdekben kifejtett tevkenysgek elismersre szolgl. A Nemzetisgi Tanulmnyi sztndj program mirl szl? rtelmisgi elit nlkl egyetlen nemzetisg sem maradhat fenn, ezrt az adott nemzetisg rtelmisgi utnptlsra hoztuk ltre a nemzetisgi tanulmnyi sztndjat. Kzpiskolsok, rettsgi eltt llk, illetve 2013-tl szakiskolban tanulk is elnyerhetik, ha megfelel tanulmnyi eredmnnyel rendelkeznek, s ha az adott szemly a nemzetisgi identitst felvllalva azt tzi ki clul, hogy felnttknt is gondoskodni kvn a nemzetisgrl vagy aktvan rszt vesz a kzssg letben. A civilkrdsrl is vltsunk szt, hiszen a nemzetisgek rdekt is tbbnyire civil szervezetek kpviselik s n e terletrt is felels vezet. A korszer civil szervezetekre jellemz nkntessgnek ersdnie kell. Mit tesznek ennek elsegtsre? Szeptemberben hirdette meg a minisztriumunk a Pro Voluntarius djra trtn jellst. A dj az nkntessg, a kzj elltsa, valamint a fiatal genercik nkntessgre nevelsben vgzett kiemelked teljestmny elismersre adhat termszetes szemlyeknek, nkormnyzati, egyhzi vagy civil szervezeteknek, kzintzmnyeknek. Az llami elismers tadsra vrhatan 2013 decemberben kerl sor. A 2016ban rettsgizknek 50 rs kzssgi szolglatban eltlttt idt kell igazolniuk, ez is az rtkes nkntes munkra kszti fel a fiatal genercit. A jlius 1-tl mdostott kzrdek nkntes trvny az adminisztrcis terhek cskkentst teszi lehetv, s fontosnak tatom azt is, hogy a civilek is hitelesebb vljanak. A msik terlet, a kiszmthatbb menedzsmenti mkds, aminek ersdnie kell. Milyen vltozsokra szmthatnak a szervezetek? Valban a civil szektor tkeelltottsga rendkvl alacsony, nagyon nehz hiteleznek meg egy-egy programot, ezrt szeretnnk a tmogatsokat elrehozni, hogy ne legyenek likviditsi problmk, ne azrt hisuljanak meg j kezdemnyezsek, mert ksik az llam a maga rszvel. Soha ilyen korn nem voltak kirt plyzatok, soha ilyen korn nem szletett dnts, mint amilyen 2014-ben lesz vrhat. Janur kzepig tervezzk a NEA plyzatainak eredmnyhirdetst mind mkdsi mind szakmai programok vonatkozsban. Ez azt is jelenti, hogy mrcius kzepig a tmogatsi szerzdseket meg is ktjk s elfinanszrozs esetn a tmogatst t is fogjuk utalni. Remnyeink szerint 2014-re eljutunk vgre odig, hogy a nyertes civilek gy tudjk programjaikat elkezdeni, hogy mr a tmogats is ott van, nemcsak az eredmny ismert. Az nnepvrs lelki szinten mi ms, mint az dvs klcsnsen gymlcsz trekvseink s az eredmnyessgnk vgig gondolsa. n vgzettsge szerint teolgus, nem krds, hogy a karcsonyt honnan, milyen rzlettel kzelti meg. Azonban a foglalKincs kozst tekintve sokszor rkra-percekre beosztott, felprgetett letet l. A krds az, hogy a kormnyzati nje mennyi idt enged az elcsendesedsre? Ez nekem az rk lelkiismeret-furdals, igen... Az llami mkdsben a december rendkvl fesztett hnap s sokkal kevesebb id jut elcsendesedni, lelkileg Zaln rkszlni a karcsonyra, mint ami bels elvrsom volna, de azrt igyekszem. Az nmileg krptolni szokott,

7
hogy n a sajt munkmat szolglatknt fogom fel s a kt nnep kztt, amikor mr tnyleg megvan a lehetsg elcsendesedni, akkor megnzem az eredmnyeket s azt, hogy janurtl milyen lehetsgek lesznek akr a civil szervezetek, akr a magyarorszgi nemzetisgek vonatkozsban. Ha azt ltom, hogy sokkal egyszerbb vlik sok szz, sok ezer vagy mg tbb ember lete, akkor a szolglat j irnyba ment, s taln azt rezhetem, hogy nem volt hiba val a munkm. s ettl valamelyest kiegyenslyozdom lelkiismereti szinten is. Kincs, Zaln, Levente, NimNimrd s Levente rd: a legszebben cseng interjkrdsek. Jut ideje jtszani, Mikulsnak levelet rni, rajzolni, egytt lenni velk? [eddig is jkedv volt, de most szvbl az a szerk.] Igen... A fik mr nagyobbak Zaln lmos 15 ves, neki mr tbbnyire sajt programja van, Levente Hunor 13, Nimrd rs 11 vesek s a kislnyunk, Kincs Rka 4,5 ves, a legkisebbhez illen irnytja az egsz csaldot, mikzben korosztlyt meghaladan folyamatosan krdez. Azt mondjk az ilyen ids lnyok ltalban napi 3-400 krdst tesznek fel, Kincsnl szerintem ez 6-800 krdsben ll meg. Ezekre a vlaszok is megrkeznek, a kzs rajzols is gyakori, tegnap este pldul egytt festettnk, s a htvgn trsasjtkoztunk. A puzzle kiraks mg, amit nagyon szeretnk, ami azrt is j, mert egyszerre vagyok egytt a gyerekekkel s lazt is. A kzs jtkok engem is kikapcsolnak, de a fesztett temp mellett a htkznapok nehezebben egyeztethetk az rtkes egyttlt szempontjbl. Mit kvn a Jtkonysg jsg olvasinak? Magyarorszgon a jtkonysg trsadalmilag sajnos mg nem gy elismert, mint pl. Amerikban. Ott, ha valaki jtkony, arra bszke is. Ahogy n ltom a magyar emberek abszolt nyltszvek s szeretnek segteni, tudnak adni. Szletett jtkonyak. s ez j, ha a pozcimbl vizsglom a krdst, s rm, ha emberknt nzem vagy lem meg. Nagyon fontos, hogy motivlni s segteni tudjuk egymst a jtkonysg kiteljestsben. Fontosnak tartom, hogy a jt, a jsgot tegyk kvethet pldv. Mutassuk meg a msiknak, hogy hol, hogyan, hnyflekppen lehet jt tenni, s mirt fontos a jtkonysg. Azok a szervezetek, amelyek rszt vllalnak azzal, hogy generljk, katalizljk a jtkonysgot, kiemelten fontosak. Azt kvnom a kvetkez vre, hogy lljanak ki minl tbben a nyilvnossg el, s mutassk meg, mondjk el mi minden eredmny kvetkezett be ebben az orszgban civil kezdemnyezs eredmnyekppen. llamtitkr r, ehhez mi a Jtkonysg jsg oldalait grni tudjuk! Ezton is megksznm a programokhoz, valamint az jsghoz nyjtott tmogatsokat, s a partnersget. Ksznm a megtisztel beszlgetst! (Vajda Mrta)

Elszr csak frfiak rkeztek tajfakban

Magyarorszgon a bolgr kisebbsget ltszma alapjn a legkisebbek egyikeknt tartjk szmon, m ltezsnek trtnelmi jelentsget ad, hogy meghatroz szerepet jtszott a magyarorszgi zldsgtermels fellendlsben. Noha a bolgr kereskedk elbb jelentek meg az Osztrk-Magyar Monarchia terletn, mint a bolgr kertszek mgis, a bolgr kisebbsget mig az ide telepl bolgr kertszekkel azonostjk. Ez annak tulajdonthat, hogy az ide, kezdetben idnymunkra rkez bolgrok magukkal hoztak egy j zldsgtermelsi mdot, amely Magyarorszgon addig ismeretlen volt. A bolgrok mr a magyar honfoglals eltti idszakban is ltek a Krpt-medencben. A legnagyobb betelepedsi hullm a XIX. szzad msodik feltl a II. vilghborig tartott, elssor-

mr a honfoglals eltt itt ltek


Az els vndorl bolgr kertszek megjelense magyar fldn a kiegyezs utni idre esik. Ez az egybeess nagyon fontos s kedvez tnyez a bolgrok szmra. Magyarorszg gazdasgi helyzete stabilizldik. A vrosok lakossga lnyegesen nvekszik, vltozik a tpllkozsi kultra, nagyobb igny mutatkozik a zldsgek fogyasztsa irnt, ami a kertszetek szmnak szaporodshoz vezet. Az els vekben csak frfiakbl ll kis csoportokban, tajfakban rkeztek Magyarorszgra, nagyobb tmegben az 1870-es vektl kezdden jttek. A Magyarorszgon megjelen bolgrok eleinte minden sszel hazamentek, ksbb pedig csaldtagjaikat is magukkal hoztk s letelepedtek Magyarorszgon. A Magyarorszgi Bolgrok Egyeslett a Magyarorszgon l bolgr kertszek alaptottk 1914-ben. Az egyeslet alapvet clja a Magyarorszgon l bolgr nemzetisg emberek hagyomnyainak megrzse, polsa, s a magyarorszgi bolgrok kultrjnak szlesebb krben val elterjesztse. A Bolgr Orszgos nkormnyzat clja, hogy segtse a Magyarorszgon l bolgr kzssg nemzeti identitsnak megrzst, hozzjruljon az anyanyelv hasznlata s fejlesztse krlmnyeinek javtshoz, elsegtse a kulturlis autonmia feltteleit a bolgr kzssg krben, ismertesse a tbbsgi trsadalommal a bolgr kulturlis rtkeket. www.bolgarok.hu

Bolgrok

ban Budapest, Szeged s Miskolc trsgbe. A magyarorszgi bolgrok tbbsge Budapesten, Miskolcon, Pcsen, s e vrosok krnykn l.

Karcsony
A karcsonyt a bolgrok a magyarokhoz hasonlan december 24-25-26-n nneplik. Az nnep nluk is a szentestvel kezddik, amelynek neve bolgrul Badni vecser vagy Malka Koleda (kiskarcsony). Ez a nap fknt az nnepi vacsorra val felkszls jegyben telik. A gazdasszony mr korn reggel elkezdi dagasztani az nnepi kenyeret. A legregebb frfi a csaldban begyjtja az nnepi tzet a tzhelyben, s rteszi az erre az alkalomra tmjnnel s mirhval megldott fatuskt, a badniket. A tznek egsz jjel nem szabad kialudnia, ezrt valaki a csaldbl folyamatosan rkdik felette. A karcsony esti nnepi asztalt fldre tett szalmn tertik. Az asztal gazdagon tertett, rajta 7, 9 vagy 12-fle bjti tel sorakozik minden, ami a gazdasgban megterem. Karcsony estre hagyomnyosan kszl ftt bza, bab, tlttt kposzta s szllevl, amelyek tltelke azonban fszerezett rizs vagy bza, esetleg szrtott gymlcskkel keverve. Ezen kvl az asztalra kerl mg minden ms, ami rgen a gazdasgban megtermett fokhagyma, mz, di, gymlcs, bor, plinka stb. Miutn az nnepi asztalt tmjnnel megszenteltk, eljn az nnepi kenyr trsnek az ideje, amely mindig kerek s a tetejn kidomborod szimbolikus dsztsek lthatk. A kenyrbe ltalban egy fmpnzt stnek, ami szerencst s gazdagsgot hoz annak, akinek a darabjba kerlt. Az els darabot az elhunytaknak szentelik, s az ikon mell teszik, a tovbbi darabokat a csaldtagok s a hzillatok kapjk. A vacsora alatt nem szabad felllni az asztaltl. A vgn a csald egytt ll fel az asztaltl, hogy j termst hozzon a gabona. Az asztalt nem szedik le, mert a hiedelem szerint a halottak eljnnek vacsorzni s gondoskodni fognak az lk szerencsjrl. jflkor indulnak a karcsonykszntk, a koledarok. A karcsonykszntk Ignt-napkor megvlasztjk a vezetjket s csoportokba szervezdnek. Egy-egy csoport 10-15 fiatal legnybl, vlegnybl s nemrg hzasodott frfibl ll. A csoportban vannak kislnyok is, akik ltalban a elremennek, s szlnak a hziaknak a csoport rkezsrl. A koledarok nnepi npviseletben jrjk a hzakat, kucsmjukon specilis dszts lthat. jfltl reggelig jrjk a hzakat, tkzben, a hzak eltt s bent karcsonyi ksznt nekeket nekelnek, amelyekkel fkpp csaldi boldogsgot s a gazdasgban termkeny vet kvnnak. A hziak az erre az alkalomra sttt cipval, pnzzel, hssal, szalonnval, babbal, liszttel, borral stb. ajndkozzk meg ket. A karcsonyksznts kzs evs-ivssal r vget, amelyre a hzas frfiakat is meghvjk. A megmaradt lelmiszereket utna eladjk, s a pnzt a szegnyeknek, a templomnak, az iskolnak vagy a mveldsi hznak adjk.

JTK NYSG
NEMZETISGI KRKP | NNEPI SZOKSOK

A karcsony a cignyok legfontosabb nnepe


Benssges, de egyben vidm nagycsaldi nnep, amikor a nagycsald lehet legtbb tagja sszegylik s krbeli az nnepi asztalt. Brmilyen messze is vessen a sors egy cigny embert, ilyenkor visszatr a szli hzba, hogy csaldtagjaival kzsen nnepeljk Jzus szletsnek napjt. Az rkez rokonok apr ajndkokkal a frfiak ltalban itallal, a nk gymlccsel, dessggel kedveskednek csaldtagjaiknak. Szentestn, aminek cigny elnevezse vilija tbbnyire a zensz cigny csald frfi tagjai kntlni mennek rokonaikhoz. Miutn a vendglthoz bebocsttatst nyernek, a kntlst vezet rangids csaldtag jkvnsgokkal ksznti rokonait. Utoljra a nagyszlkhz mennek kntlni, ahol mr vrja ket npes rokonsg. Az asszonyok ltalban nem vesznek rszt a kntlsban, k a nagyszlk hzban a kntlkat vrjk, ahol egszen hajnalig nekelnek s tncolnak. A nk tbbnyire a frfiaktl kln helyisgben mulatoznak. A rokonok megajndkozsa nem szoks itt sem, jfli misre sem jrnak. Jellegzetes karcsonyi telk a burgonys hurka, amely gy kszl, hogy nyers, reszelt burgonyval tltik meg az tmosott disznbelet. A tlttt kposzta s a cignykenyr ms nven bodag, vagy vakar mell disznhs, kolbsz, s fstlt hs is kerl az nnepi asztalra. A szentestt tbbnyire a szk csalddal tltik az anyanyelvket beszl, hagyomnyrz olh cignyok. A karcsonyft a gyermekek szleikkel egytt ltztetik fel, ezutn a hzigazda megkszni Istennek, hogy ezt a napot bkessgben, egszsgben rtk meg, majd szerencss, s boldog nnepeket kvn csaldtagjainak. Erre valamennyi csaldtagnak azt kell vlaszolnia: ment mondjon az r, veled egytt, a csaldoddal egytt. Az ajndkozs inkbb a mdosabb csaldoknl szoks. Az jfli misn a csald valamennyi tagja rszt vesz, csaldtagjaiknak ert, egszsget, szerencst krnek Szz Mritl. Karcsony els napjnak reggeln, miutn a csaldf felksznti csaldjt, elmegy, hogy elsknt tegye ezt gyermeke s testvre csaldjval. Vgl a legidsebb csaldtagoknl, tbbnyire a szlknl vagy a nagyszlknl gylik ssze a rokonsg. Alapszably, hogy a frfi lp be elszr a laksba, ha a n lpne be, szerencstlensget hozna a hz lakira. Vendgsgben, nnep alkalmval hossz, szvegben az nnephez alkalmazkod kszntt mondanak a romk. Ebben sorra veszik a csaldtagokat, mindenkire Isten ldst, szerencst, egszsget, jkedvet, bkt, bkessget, az elhunytaknak pedig rk nyugodalmat krnek. Ha a csald egytt van, a legjobb nekes, vagy a hzigazda kezdi el az nnephez alkalmazkod lass dalt, melyet aztn egy olyan kvet, amire mr tncolni is lehet. Elhunytjaikrl karcsonykor, mint ms jeles napokon is megemlkeznek a romk. Az olh cignyok ilyenkor feldsztett fenygat, vagy kisebb karcsonyft szoktak elhunyt hozztartozik srjra helyezni, s cigarettval, illetve itallal knljk meg a halott rokont: a szertarts alatt mindvgig beszlgetnek, st egytt isznak az elhunyttal. Az italbl elbb a fldre lttyintenek egy kortyot, majd maguk is hznak a flaskbl. A cignyasszonyok htkznap sem tudnak keveset fzni, mindig szmtanak arra, hogy valaki jn. A vendg, legyen az brki, nagy tiszteletnek rvend. Jeles napokon, de akr htkznapokon is behvjk, s megvendgelik az idegeneket a romk. Ha valaki nem fogadja el az telt, az srtsnek szmt. nnepkor sokat stnek, fznek, mert a vendg eltt, nem szabad szgyenben maradni. A romk nemzeti eledele, a tlttt kposzta, valamint a bokolyi, vagy vakar (cigny kenyr) nem maradhat el az nnepi asztalrl. A cignykenyeret kovsz nlkl, zsrbl, s lisztbl sszegyrva parzson, vagy kemencben stik.

A szerencse jn is, megy is

Baxtalo Krchuno Szerencss Karcsonyt!

az egyedliek, akiknek nincs anyaorszguk


A legnagyobb llekszm hazai kisebbsget, a cignysgot szmos klnbz csoport alkotja, amelyek kultrja egykor jelentsen eltrt egymstl. A magyarorszgi cignyok zme a kzpkorban rkezett a balkni orszgokba s onnan Magyarorszgra. A cigny s a roma npnv egyenrtk, jllehet egyes csoportok vagy szemlyek inkbb ragaszkodnak az egyikhez vagy a msikhoz.

A magyarorszgi cignyok

Tbbnyire tykbl kszl karcsonykor a leves, dis, mkos, vagy trs kalcs, zserb, mshol a hurka is az asztalra kerl ezen a napon. A zensz cignyok tykprkltet nokedlival, s tlttt pulykt is szoktak kszteni. Az nnepi hangulat mr karcsony eltt egy httel megrinti a cigny embereket, s a kt nnep kztt sem mlik el. Nem ritka, hogy egy-egy csaldnl nagyobb csoportokba verdve mulatssal, tnccal s neklssel tltik ezt az idszakot. (Forrs: Lakatos Elza Roma Sajtkzpont) rcsonyi nekem is a Leszllt az g dics kirlya a Szeretet dalai cm CD-mrl. Ez a dal nekem rk lmny. Ha meghallom, srva fakadok. Hogyan telik nknl a Karcsony, milyen szoksokat tartanak? Mi romungrk vagyunk, gy gyakorlatilag teljesen ugyanazokat a tradcikat tartjuk, mint a magyar csaldok. De a kntls hagyomnya, amit Vsrosnamnybl hoztunk magunkkal, az mig elmaradhatatlan rsze a Karcsonyunknak. Ez adja meg a hangulatt. Mikor kisgyerek voltam, mr alig vrtuk, hogy besttedjen. Akkor n sszeszedtem a testvreimet, mr akkor is olyan kis vezregynisg voltam , s elindultunk kntlni. Meglltunk az ablakok alatt, nekeltk a Leszllt az g dics kirly-t. Csakgy zengett az utca a Szab gyerekektl (mert nekem ez a valdi nevem). Aztn kvetkezett egy vers, aminek az a vge, hogy Szabad az Istent dicsrni?. No, akkor mondtk, hogy szabad, s bemehetnk. Kaptunk egy pr fillrt, kalcsot. Ezt a szp szokst riztk meg a mai napig. Megfzzk a karcsonyi ment, ami halszl, marinrozott hal, tlttt kposzta, bejgli s zserb. Mikor ksz vagyunk s mr besttedett, belnk az autba az unokmmal, Tinval, aki nlam lakik, Emilival, a kis Tinval s a Vivikvel, jn Timike is, a 12 ves ddunokm, aki mr kicsi kortl jr velnk, s megynk kntlni. Elindulunk a testvreimhez, s kzben szpen sszejn a zenekar. A legvgn mindenki hozzm jn, hisz n vagyok a legregebb a csaldban, mert a 9 gyerekbl mr csak hrman maradtunk. Elnekeljk a karcsonyi dalunkat, srunk, mg az unokm is, mert esznkbe jutnak azok, akik mr nincsenek velnk, s ez a dal nekik is szl. Ezeket a tradcikat adjuk tovbb a kvetkez generciknak, amit k majd tovbbvisznek. Grg Mria

Adventi nnepsg a wekerlei gondozsi kzpontban (kispest.hu)


Az itt l cignyok vszzadokon t mezgazdasgi s ipari munkkbl ltek, klnsen a fmmvessgben jeleskedtek, puskagoly, gygoly ksztsben, tzmesterknt, feg yverkovcsknt dolgoztak. A kzpkor vgtl ismertek zenszknt is. A XIX. szzadban a falusi kovcsmhelyek tbbsgben cignyok dolgoztak. A reformkorban mvszetkkel nagy hatst gyakoroltak a magyar nemzeti zene fejldsre, Liszt Ferencre s msokra, tbben vilghrre tettek szert, pldul Dank Pista a XIX. szzad vgn. A cignyok Magyarorszgon l npessge alkotja az orszg legnagyobb hivatalosan elismert kisebbsgt. A magyarorszgi nemzetisgek kzl k az egyedliek, akik nem rendelkeznek anyaorszggal, ezrt nem nemzeti kisebbsgknt, hanem etnikai kisebbsgknt hatrozzk meg ket. Magyarorszgon hivatalosan az az ember cigny, aki magt a npszmllson, a szavazsnl, az iskolban, az nkormnyzatnl cignynak vallja, mivel az 1992-es adatvdelmi trvny alapjn az etnikai hovatartozst az rintett rsos beleegyezse nlkl nem lehet nyilvntartani. Magyarorszg 3200 teleplse kzl 2000-ben lnek cignyok. Vidken a hrom szaki megyben legnagyobb a npessgk. A fvrosi cignysg llekszmt szzezer krlire becslik. Egyes felmrsek szerint a magyarorszgi cignysg npessge jcskn meghaladja a hivatalosan kzztett adatokat. A szociolgiai felmrsekben szerepl mintegy flmilli magyarorszgi cigny lakos kzl valjban sokan magyarnak tartjk magukat. A felgyorsult asszimilci kvetkeztben a magyarorszgi cignyok tbbsge elhagyja a hagyomnyos roma letformt. Az olhcigny s bes szrmazs cignyok nagyobb rsze klnsen Budapesten s a nagyobb vrosokban eldei nyelvt az utbbi vtizedekben a magyarral cserlte fel. A legjabb felmrsek szerint ma mr a magyarorszgi cignyok 90%-a magyar anyanyelv, s csak t szzalkuknak a roma nyelv, s szintn t szzalkuknak a romn (bes) az anyanyelve. Az olhcigny szrmazsak egy rsze ktnyelvnek nevezhet, a magyar mellett beszli a roma nyelvet is. A magyarorszgi romk csoportjai eltrnek egymstl anyanyelvk szerint. Az olhcignyok a cigny nyelvet (romani) beszlik. A magyarorszgi cigny anyanyelvek mintegy 90%-a a cigny nyelv lovri dialektust hasznlja. A bes cignyok a best beszlik, amely a romn nyelv archaikus vltozata.

60 v - 60 nta
Energikus s rkifj. ppen a stdibl jn, ahol a kvetkez lemeze felvtelei folynak. Hogy milyen stlus CD-re szmthatunk, azt esze gban sincs elrulni. Szereti a meglepetseket, folyamatosan ksrletezik, s mindig kpes megjulni. Bang Margit egyszeren lvezi az letet. Most fog megjelenni a legjabb CD-je. Mi az, amit elrulhatunk rla? n minden lemezemmel valami j, szokatlan zenei vilgot hozok, s gy van ez a 60 v 60 dal lemezemmel is. Azrt tudok ennyi ideje a cscson maradni, mert mindig a minsgre s jtsokra trekszem. Sok mfajban vagyok otthon, s ezt szeretem megmutatni is. n rendszeres tmogatja a Kit Egyesletnek, akik htrnyos gtse a munkjukat? Lassan kt vtizede tart ez a kapcsolat. Mindig szvesen veszek rszt jtkonysgi eladsokon, s rlk, ha segteni tudok. Hiszen annl szebb dolog nincs, mint amikor az ember adhat. s nemcsak szval, mert az cselekedetek nlkl mit sem r. n ezt a gondolkodsmdot otthonrl hozta? Az n krnyezetemben, csaldomban ez mindig termszetes volt. Nagycsaldban nevelkedtem. A nagypapval egytt 11-en ltnk egy szobban bkessgben, hitben, szeretetben, s ez nagydolog. Nagy szegnysg volt nlunk, s emlkszem, gyerekkoromban milyen j volt, amikor n is kaptam egy levetett cipt vagy ruht valakitl. Persze nem krtnk ingyen. n meg a lnytestvreim megdolgoztunk mindenrt. A szomszdoknl besegtettnk a hzimunkban, s jl esett, amikor kaptunk egy karj zsros kenyeret, vagy egy tnyr telt cserbe! Soha nem felejtem el, hogy honnan jttem. Knny a jban jnak lenni, de nehezebb a szegnysgben, a bajban egymst segteni. Ma sok ember befel fordul, amit csak rszben tudok megrteni. Persze tudom, hogy sok a problma, de pont ilyenkor a legfontosabb, hogy ne feledkezznk meg egymsrl. Ha valaki kinyjtja felnk a kezt, akkor annak adnunk kell.

helyzet gyermekek s fiatalok szocializlsval, szegnyek s hajlktalanok segtsvel foglalkoznak. Mirt tartja fontosnak, hogy se-

n hogyan kszl a Karcsonyra? Termszetesen fellpseim vannak, s komolyan kszlk a nagy karcsonyi koncertemre, ami december 26-n lesz Debrecenben, a Klcsey Kzpontban 60 v - 60 dal cmmel. Ez lesz az egyik legszebb koncert letemben. Elhangzik majd a legkedvesebb ka-

civil szervezetek szmra trtsmentes szolgltatsok s informcik


http://civil.info.hu/civil-informacios-centrumok

JTK NYSG
NEMZETISGI KRKP | NNEPI SZOKSOK

Vaszilopita felvgsval nneplik az jvet

A grgk
A grg nemzetisgi kulturlis rtkekhez, hagyomnyokhoz ktdk szma 6 140 f, mg 1974 f nyilatkozott, hogy csaldi, barti krben hasznlja a grg nyelvet. Idegen nyelvknt 2860 f beszli a grg nyelvet Magyarorszgon, s 366 szemly volt az, aki csak az anyanyelvn, vagyis grgl beszlt. A 2010-es nkormnyzati vlasztsokon Budapest 21 kerletben s az orszg 16 teleplsn alakult meg grg kisebbsgi nkormnyzat. Cljaikat a grg kzssg nyelvnek, hagyomnyainak, identitsnak megrzse hatrozza meg. Nagy fontossgot tulajdontanak nemzeti nnepeik mlt megnneplsnek, amely a hagyomnypols s az identits megrzsnek egyik legfontosabb eszkze. A legfontosabbak: az 1821. mrcius 25-n kezddtt grg szabadsgharc, tovbb az 1940-es nemzeti ellenlls, az OHI, illetve az EAM EPON, melyek a fasiszta megszlls elleni kzdelmek nnepei. Ezen nnepek az elmlt vek sorn klnbz helyszneken zajlottak, amelyeken rendszeresen fellpnek mvszeik, zenekaraik, tncegytteseik s iskolik nvendkei. Ezeket a rendezvnyeket nemcsak az itt l grgsg, hanem a fvrosi magyar honfitrsaik is ltogatjk. Iskoljuk nvendkei minden vben rszt vesznek a Nemzetek Karcsonya rendezvnyeken. Minden vben megnnepelik az jesztendt a hagyomnyos grg Vaszilopita felvgsval. A Kirly kenyere tradicionlis grg jvi szerencse stemny, csak erre az alkalomra stik. jvkor minden grg hzban felvgjk, ezzel megldva a hzat. Rendkvli jelentsget tulajdontanak anyanyelvnk megrzsnek, polsnak. Ezrt 1996 ra nkormnyzatuk minden vben az anyaorszgbl rkezett tanrokkal tmogatja a 12 vfolyamos Kiegszt Grg Nyelvoktat Iskolt, amely hivatalosan 2004 ta ll fenn, mint az nkormnyzat intzmnye, s a fvroson kvl tbb vidki teleplsen is tart fenn telephelyet, de korbban is zajlott grg nyelvoktats. Az nkormnyzat testlete a 9/2012 (I. 24.) sz. hatrozatban gy dnttt, hogy a Beloianniszi ltalnos Iskola fenntarti jogt a 2012-2013-as tanvtl kezdve tveszi, s mint grg-magyar kttannyelv, felmen rendszer nemzetisgi iskolaknt mkdteti tovbb. Jk a kapcsolataik alaptvnyaikkal, egyttmkdsi megllapodsokat ktttek velk, s klcsnsen segtik egyms tevkenysgt. Szmos grg zent jtsz zenekar is mkdik orszgunkban, melyek lvezik tmogatsunkat, Syrtos, Mydros, Stefanidu Janula s zenekara, Taverna zenekar, Pyrgos zenekar stb.

Horvt let
A magyarorszgi horvt nemzeti kzssg nszervezdse a rendszervltozskor vratlanul fellendlt, amelynek kibontakoztatsban fontos szerepet jtszott Mijo Karagi, a Magyarorszgi Horvtok Szvetsgnek els ftitkra, akit munkja rdemeirt ksbb az Orszgos Horvt nkormnyzat tiszteletbeli elnkv vlasztottak, s megkapta a Horvt Kztrsasg tiszteletbeli konzulja cmet is. A magyarorszgi horvtok kzletnek izgalmas s tanulsgos kt vtizedt most az szemvel tekintjk t.

2013. janur 19. Vaszilopita nnep Beloianniszban. Arszeniosz Kardamkisz metropolita, Ausztria met ropolitja, Magyarorszg s Kzp-Eurpa Exar chja megldotta, majd felszeletelte s sztosztotta az els pitt, ezutn a jelen lvk kz sen elfo gyasz tottk a nom stemnyeket. Az esemnyen Kalota Jzsef protopresbiter s a grg diplomcia s az orszgos grg nemzetisgi nkormnyzat kpvi selje mellett Papalexisz Kosztasz polgrmester, vala mint a kpvisel-testlet tag jai is rszt vettek. (Forrs: http://mezofoldielet.hu)

A magyarorszgi horvt npcsoport esetben pratlanul vltozatos nemzeti kzssgrl van sz. Szrmazsukat tekintve, valamint jelenlegi fldrajzi elhelyezkedsk szempontjbl a mai Magyarorszgon, tovbb jellegzetes nyelvi sajtsgaik alapjn nyolc klnll npcsoport klnbztethet meg. Mindannyian horvtok, de a horvt np s kultra kln gait kpviselik: bosnykok, bunyevcok, dalmtok, Drva menti horvtok, Mura menti horvtok, rvidki (horvtul: gradistyei) horvtok, rcok s sokcok. Tbbsgk valamelyik horvt tjnyelvet beszli, amely erteljes klnbsgeket mutathat a jelenlegi irodalmi nyelvhez kpest. Mivel a tjnyelvek trsadalmi szerept, amelyekhez az itteni horvtok rzelmileg ktdnek, 1945 s 1990 kztt igyekeztek visszaszortani (az oktatsi intzmnyekben s a helyi anyanyelvi sajtban mg tiltottk is a tjnyelvek hasznlatt), a magyarorszgi horvtok nyelvismerete jelentsen megcsappant. Sajt nyelvjrsukat szgyellnik kellett, az irodalmi (szerb-) horvtot viszont nem ismertk kellkppen, ezrt inkbb meg sem szlaltak horvtul, ha krdeztk ket. Ezzel felgyorsult az asszimilci, amit a Jugoszlvibl hirdetett dlszlvsg eszmje csak fokozott mg. Hogy hny horvt l ma Magyarorszgon, arrl nehz pontos adattal szolglni. Az elmlt vszzad kisebbsgeket rint traumi, trsadalmi s politikai viharai rezhet nyomokat hagytak, fknt az idsebbek lelkivilgban. Bztat azonban, hogy a legutbbi npszmllskor mr ktezerrel tbb magyar llampolgr vallotta magt horvtnak, mint tz vvel korbban, ami ugyancsak figyelemre mlt, ha szem eltt tartjuk az orszg apad ltszmt. Ez nem azt jelenti, hogy egyre tbb gyermek szletik a horvt szrmazsak csaldjban. Inkbb az jtszik kzre, hogy Jugoszlvia szthullsa utn jra van anyaorszg, amelyhez az itteni horvtok is rzelmileg ktdhetnek, tovbb a horvtmagyar jszomszdi kapcsolatok pozitv alakulsnak is fontos szerepe lehet benne. Horvt kulturlis intzmnyeink s nkormnyzataink ma mintegy 40-45 ezer horvtot tartanak szmon fknt Baja, Kalocsa, Mohcs, Pcs, Sikls, Szigetvr, Nagykanizsa, Kszeg, Szombathely, Sopron, Mosonmagyarvr s Gyr krnykn, valamint Budapest krzetben. (Mijo Karagi)

Karcsony
Papadimitriu Athina

A mai grg karcsonyozsi szoksok


A termg letfa lltst a karcsonyfa szortotta ki Nagyban hasonltanak a tbbi keresztny np szoksaihoz, hogyan is ne, hiszen ez mr a keresztnysg egyik legnagyobb nnepe, amely a Bizncon keresztl, a grgsgen keresztl terjedt ki Eurpra is. A hagyomnyos grg szoksokat mr inkbb csak vidken tartjk be, az Athniek letbe nagyon sok idegenbl tvett szoks gyrztt be. Vidken az adventi htvgeken nincs az szak s kzp Eurpban szoksos adventi gyertyagyjts, koszorkszts, k az adventi koszort a bejrati ajtra erstik fel. December elsejn, vagy legalbbis az els hten feldsztik a karcsonyft, a dsztsen a gyerekek is rszt vesznek. Karcsonyfa helyett a szigeteken, valamint a fejlett hajzsrl hres vidkeken egy asztalra tehet hajt dsztenek. Mindkt esetben kzs, hogy a feldsztett ft vagy hajt ablak el teszik, s a fggnyket nem hzzk be, gy az utcn stlva meg lehet csodlni a ma villogkkal, rgen gyertykkal elltott karcsonyi jelkpet. Karcsonyhoz kzeledve elkezddik a karcsonyi stemnyek, telek ksztse, ezekrl majd ms bejegyzsben szlok. Az ajndkokat ltalban Szilveszterkor hozza a gyerekeknek az Agios Vaszilisz, a Tlap. December 6-n Mikls napot nnepelnek, ami rendkvl elterjedt nv a grg csaldokban. Karcsony estjn s msnapjn is a tgabb csald ltalban sszegyl valamelyik csaldtag hzban s elfogyasztjk az nnepi teleket. Karcsony estjn is vgan vannak s a mi szoksainknak megfelelen szilvesztereznek. Az idsebbek jfl utn lelnek krtyzni, a fiatalok elmennek bulizni valamelyik szrakozhelyre. Szilveszterkor is ugyanez van, ilyenkor viszont sok helyen rendeznek otthon is szilveszteri bulit. Karcsony s Szilveszter msnapjn ltalban egy msik csaldtagnl lesz az ebd, gy megosztva az nnepi telek elksztsnek a feladatt a csald ntagjai kztt. Ezekben a napokban nagy a vendgjrs, mivel az iskolk is sznetelnek, s a munkahelyeken is tbb nap szabadsgot kapnak az emberek, gy ezeket a napokat felhasznljk arra, hogy egymst megltogassk. nnepi ltogatskor szoks mindig vagy egy doboz frissen vsrolt vagy ksztett dessget vinni, vagy egy cserepes virgot, ltalban ciklment vagy a karcsonyi piros level virgot. A kandallk mindenhol teljes zemmdban mkdnek, a konyhkban nagy a srgs-forgs, sokan utaznak el a hegyekbe, az nnepi hangulat majdnem kzzel foghat. Karcsony s Szilveszter elnapjn a gyerekek elmennek betlehemezni, elnekelni a karcsonyi dalokat ismersk, rokonok hzaiban s gy nmi zsebpnzre szert tenni. Papadimitriu Athina grg szrmazsa a karcsonyi szoksaiban is erteljesen jelen van. Nluk a karcsonyi menben ugyan megtallhat a hagyomnyos magyar tel, a halszl, de a ffogs egszen mshogy ll ssze. Egy bsgtlat kszt ilyenkor, amelyen van kecske- s brnyhs, egy kis hal s rengeteg fle kret. Halat egybknt a grgk nem esznek karcsonykor. Babsalta, kposztasalta s az Athina ltal annyira imdott gynevezett csattogs krumplit, ami hasonlt a hagyomnyos krumpliprhez, csak olajjal, sval, egy kis citromlvel s sok-sok fokhagymval kszl. Stni nem annyira szeret, nem is nagyon tud, klnbz helyekrl szerzi be a mkos s a dis bejglit. Athina nem desszj, de a bejglit imdja. Nagyobbik lnya szokott isteni finom gymlcskenyeret kszteni. Amg a gyerekek kicsik voltak, a fenyfa ktelezen plafonig rt. Athina egy igen klnleges ajndktippel szolgl. A karcsonyi termg vagy ms nven letfa lltsa az vrl vre megjul termszetet szimbolizlja s rgen teljesen ltalnos volt a magyar nyelvterleten. A termg lehet rozmaring, nyrfa, brk, vagy kkny, amit a gerendra vagy a szobasarokba kell felfggeszteni, s aranyozott dival, piros almval, pattogatott kukoricval, mzeskalccsal kell dszteni. Furcsa, de ezt a szokst a karcsonyfa megjelense szortotta ki a hagyomnyaink kzl. (forrs: www.rtlbulvar.hu/csakcsajok)

Hagyomnyok, npszoksok megtartsa nlkl nem lehet karcsonyt nnepelni, mindent gy kell csinlni, ahogy az regek rgen csinltk. A gondos hziasszonyok karcsony els napjn nem fznek, az teleket elz napokon mr elksztik. Gondos elkszleteket ignyel az nnepi asztal megtrtse s a hagyomnyos telek elksztse. Karcsony a bved napjval - dec. 24-n -, szigor bjttel veszi kezdett. Rgen reggel plinkt ittak, s egsz nap csak szraz kenyeret ettek, esetleg slt krumplit. Az asztalt mr kora este megtertik, szp fehr abrosszal. A szalntai bosnykok egymssal szemben kt kenyeret helyeznek el az asztalra, az egyik a bbos kemencben sttt, sajt tsztjval dsztett tornyos kenyr, az n. badnjaca, ezt az asztal bels sarkra teszik, fellett tsztadszekkel ngy rszre osztjk . A msik kenyr a ljetnjaca, amit finomlisztbl stnek, az asztal kls sarkra helyezik s csak szilveszter estn lehet megszegni. A Drva-menti sokcok bved napra laskaszer, zsrtalan tsztt stnek, ez a tancica. A bosnyk falvakban kzkedvelt tsztafle volt a mako- A bbos kemencben sttt, sajt tsztjval dvaca, - szzrt, amit az 1900-as vek eleje ta, vente csak sztett tornyos kenyr, az n. badnjaca egy alkalomra, karcsonyra stttek. A bcskai bunyevcok karcsonyra ht gbl font, hatalmas kalcsot stnek, ami az egsz nnepre elegend. Szintn bunyevc szoks a karcsonyra sttt kalcs, a curek. A gazda ngyfel vgja, majd a csald minden tagjnak ad belle egy szeletkt. A baja krnyki bunyevcok karcsonyra stik a bozicnjak nev dszes kalcsot, amit csak jvkor szegnek meg s fogyasztanak, de emellett az nnepi tkezsre kisebb, dsztetlen kalcsot is stnek. Karcsonyft az 1900-as vek elejn kezdtek lltani, tsztbl sttt figurkkal. Aszalt gymlccsel s apr mzeskalccsal dsztettk. Az telszentels szoksa ersen l a horvt csaldoknl. A karcsonyi dszek kzl meg kell emlteni a gyertykat, amelyek kt dolgot jelkpeznek: k a termszet bredsnek a jelei s a vilgossg jele, amelyet Jzus szletse hozott a vilgnak. KARCSONY BJTJE S A SZENTESTI VACSORA Karcsony bjtjn az esti harangsz eltt be kellett fejezni a hzimunkt, valamint elkszteni az telt s a stemnyt. Az a szoks, hogy szenteste bjtlnek s az jjelt tvirrasztjk jflig, amikor az jfli misre mennek. Karcsony napjn, december 25.-n viszont gazdag s nnepi vacsora kszl, mg a legszegnyebb otthonokban is akadt pr darab hs s finom stemny is. KARCSONYESTI SZOKSOK A horvtoknl karcsony bjtjn s a karcsony eltti idszakban a kvetkez szoksokat tartjk meg: elksztenek hrom nagy tuskt, szalmt szrnak szt a szobban, betlehemet ksztenek s gyertyt gyjtanak. A hrom nagy tusk, amelyet szenteste bevisznek a hzba s a tzbe tesznek a Szenthromsgot jelkpezi, ezeknek a parazsval gyjtjk meg az sszes tbbi gyertyt a hzban. Az g tuskknak gyakran adtak enni az nnepi asztalrl s inni a borbl, amely a karcsonyi asztalon volt. Azt hittk, hogy a nagy tuskk tze az egsz otthonnak s minden csaldtagnak jt hoz a jvben.

10

JTK NYSG
NEMZETISGI KRKP | NNEPI SZOKSOK

Lengyelek jszomszdi dinasztikus kapcsolat


A trtnelmi Magyarorszg s Lengyelorszg kztti tbb vszzados terleti szomszdsg kvetkeztben a magyar s a lengyel npet szmos trtnelmi, kulturlis s gazdasgi szl kti ssze. Tbbszr volt magyar uralkodja Lengyelorszgnak, s szmos lengyel szrmazs kirlya volt Magyarorszgnak. Mr a honfoglals idejn ltek lengyelek Magyarorszgon, szmuk a 18. szzadra nvekedett nagyobb mrtkben. Az 184849-es szabadsgharcban sok lengyel katona is harcolt a magyarok oldaln, a legismertebb Bem Jzsef. A kiegyezs utn lengyelek tzezrei rkeztek Magyarorszgra a jobb meglhets remnyben. A magyarorszgi lengyelsg az orszg terletn szrvnyban l, krlbell egyharmaduk Budapesten. A lengyelsg itteni trtnete egy vezredes, azaz majdnem olyan messzire nylik az idben, mint a trtnelmi magyar llam. Tbbnyire a kt orszg kztti jszomszdi dinasztikus kapcsolatok, az egytt vvott harcok s ennek ksznheten megszilrdult fegyverbartsg kvetkezmnye mindez; valamint abbl ered, hogy a Magyar Kirlysg terletn lengyel tudsok, mvszek, iparosok telepedtek meg, ugyanakkor zrt, falusi teleplsek is ltrejttek a kora kzpkortl kezdve mgis, mindemellett a magyarorszgi lengyel jelenlt folytonossgrl a XVIII. szzad kezdettl fogva beszlhetnk. A magyarorszgi lengyelsg egyttal a lengyel s magyar nemzet trtnetnek legjelentsebb s legfnyesebb fejezetei kz tartozik a magyar forradalom s szabadsgharc idszaka 1848/49-ben, amelyben Bem s Dembiski tbornokkal az len tbb ezer lengyel tiszt s kzkatona vett rszt. A msik, hallatlanul fontos fejezetet a II. vilghbor vei jelentettk, amikor Lengyelorszgot lerohantk a hitleri Nmetorszg s a sztlini Szovjetuni csapatai (1939-ben), ekkor tbb mint szzezer meneklt lengyel katona s civil szemly tallt menedket Magyarorszgon a hbor egsz idtartama alatt, vagy legalbb tmenetileg. A kt np bartsgnak elmlytshez vezetett az a tettekben is megnyilvnul szolidarits, amelyet a lengyel np mutatott az 56-os esemnyek sorn. A Magyarorszgon l lengyel kisebbsg npi gykerei elssorban Derenkenm 1717 ta s krnykn, valamint Kbnyn, a XIX. szzad msodik feltl tallhatk. Derenk a magyarorszgi lengyelsg trtnelmi emlkhelye, ahol az Orszgos Lengyel Kisebbsgi nkormnyzat szabadtri killtst hozott ltre az (1941-43-ban felszmolt) Derenk romfalu terletn a Nemzeti Fejlesztsi Terv keretn bell. A XX. szzad elejn a legnagyobb kolniv vlt Kbnyn plt a Lengyel Templom (1927tl, mint plbnia 1991-tl), majd az (llamostsbl 1998-ban visszaszerzett s 2000-2002-ben tptett) Lengyel Hz. A magyarorszgi lengyelsg kt legnagyobb orszgos kulturlis rendezvnye az venknt jniusban, a magyarorszgi lengyelsg patrnusa, Szent Lszl tiszteletre megrendezsre kerl Szent Lszl Nap, valamint jliusban a Derenki Bcs, amelyekre az egsz orszgbl jnnek rsztvevk. Ezek az nnepsgek azon tl, hogy erstik az sszetartozs rzst az itteni lengyelekben, nagyban hozzjrulnak a kt np bartsgnak elmlytshez is.

A lengyel karcsony itt-ott magyaros vonsokkal


Adventi tprengsem: vajon rdekelnek-e mg valakit a magyarsghoz lelkileg s trtnelmi sorskzssgben legkzelebb ll nemzet szoksai, amelyek a mi tradciinkkal szmos hasonlsgot mutatnak, m klnbsgeket is rejtenek... Amikor felfut az gre az els csillag, asztalhoz l a csald. A lengyel hagyomny szerint a karcsonyi asztalnl csak pros szm csaldtag foglalhat helyet. A pratlan szm, de klnsen a 13 szerencstlensget hozhat rjuk (az Utols Vacsorra rkezett Jds szimbluma ez). A karcsonyest ostyatrssel kezddik. nnepi jkvnsg ksretben mindenki mindenkivel klcsnsen tr s fogyaszt el egy apr darabkt az ostykbl. Az advent napjaiban ostyatrst tartanak minden lengyel munkahelyen, szervezeti vagy ms kzssgben, barti trsasgokban is. A vigliai vacsornl az abrosz alatt sznnak kell lennie. Az asztalnl egy res helyet, tertket illik hagyni a vratlanul betoppan vendgnek, az hes, fradt vndornak. Ugyanez a tbblet tertk fejezi ki az emlkezst a hozznk kzelllkra, akik pp nem tudnak jelen lenni krnkben vagy eltvoztak az lk sorbl. Az asztalra 12 fogs kerl emlkeztetve a 12 apostolra. Falusi hagyomny szerint az tkeknek tartalmazniuk kell a Fld valamennyi termst annak rdekben, hogy azok jvre is megteremjenek. (A magyar-lengyel csald asztaln 6 magyar s 6 lengyel fogs jelenik meg, ami nlunk azt jelkpezi, hogy ha egyszer neadjisten! a vilgbajnoki dntbe jut a magyar s a lengyel nemzeti vlogatott, legyen a vgeredmny 6:6, majd a hosszabbts utn gyzzn a jobbik. Nlunk a zserb szeletnek jut a hosszabbtsnl a gllvs.) BARSZCZ WIGILIJNY lengyel karcsonyi cklaleves bartflvel Hozzvalk: 1 kg ckla, 40-50 dkg savanyks alma, 4 hagyma, 1 zeller, 4-5 szrtott gomba, 3-4 gerezd fokhagyma, babrlevl, pr szem ziele angielskie (helyette lehet borkabogy), 2-3 szegfszeg, s, bors, cukor A cklt megmossuk, s forr vzbe tesszk fni, amg puha lesz. A gombt megmossuk, s beztatjuk pr rra, utna megszzuk, majd az ztatvzben fzzk. Kb. 1 ra mlva hozzadjuk a darabokra vgott zellert s hagymt. A megftt gombt kivesszk, leszrjk, aprra vgjuk. A kihlt cklt meghmozzuk, lereszeljk, megszzuk, felntjk forr vzzel, tfzzk. Az almkat megmossuk, meghmozzuk, kis lyuk reszeln lereszeljk, hozzadjuk a cklhoz a fszerekkel egytt. Amikor felforr, levesszk, s hozzntjk a gombs-zldsges levet. A fokhagymt sztnyomjuk, hozzadjuk a leveshez. llni hagyjuk kb. 1/2-1 rra. Tlals eltt sr szitn tszrjk. Nagyon forrn tlaljuk. Jelentsebb romn npessg a trkk 17. szzad vgi kizst kvet beteleptsek ta l Magyarorszgon. A 18. szzadban letelepl romnsg nagyobb rsze fldmvelssel s llattartssal foglalkozott. A 20. szzad elejre kialakult egy papokbl s tantkbl ll rtelmisgi rteg. Trianon utn a romn rtelmisg dnt rsze Romniba teleplt t. A magyarorszgi romnsg anyanyelve az archaikus romn nyelv, amelynek legvlasztkosabb formja az els teljes romn bibliafordts nyelve. A testlet mkdteti a gyulai szkhely Dokumentcis s Informcis Kzpontot, amelynek rsze az orszgban egyedlll romn nemzetisgi letmd-trtneti mzeum, a ktegyhzi Romn Tjhz. A romn dokumentcis kzpont szmos kulturlis programot valst meg, melyek kzl kiemelendek az ifjsgi tborok, a kamara-tncegyttes mkdtetse, az orszgos szint A karcsonyi vacsora bjti jelleg, m ez ma mr inkbb a hagyomnytiszteletbl, s nem a ktelez knonjogbl fakad. A rgi lengyelek kpesek voltak ezt a korltozst oly mdon tiszteletben tartani, hogy a lengyel bjt fogalma vilgszerte hress vlt. Pl. a hst a szkelykposzthoz hasonl bigosban gomba helyettestette! Az asztalon a legvltozatosabban elksztett haltelek dominltak. Napjainkban a leghagyomnyosabb lengyel vigiliai vacsorafogsok: cklaleves, gombk, kposzts s gombs pirogok, mindenfajta ksa gombaszsszal, ponty s csuka. Az telsor hagyomnyai rginknt vltozhatnak. Ktelez mindenbe belekstolni, mert a hiedelem szerint minden meg nem kstolt tel a jv vre egy-egy kellemes dolog elmaradst jvendli. Msok szerint pedigminden elfogyasztott tek az eljvend karcsonyestek ksbbi sikert garantlja. A feldsztett karcsonyfa abban a szobban ll, ahol a vacsorhoz tertenek. Az ajndkozs, a csomagok bontsa semmiben sem klnbzik a magyar szoksoktl. Rgebben a vacsora utn a karcsonyi dalok (a kolenda - a latin calendae szbl) kzs neklse utn klnfle npszoksoknak hdoltak. Pl. a Warmia s Mazury tjon, amikor a trsasg mg asztalnl lt, mindenki hzott egy sznaszlat az abrosz all. Ha valaki egyenes szlat hzott, egyszer, veszlyektl mentes vre szmthatott. Ha grblt volt a sznaszl, bonyolultnak grkezett az illet jv esztendeje. (Szilgyi Szabolcs) forrs:http://www.warszawa.naszemiasto.pl/

BARTFLE Hozzvalk: 20 dkg liszt, 1 tojssrgja, 1 kiskanl vaj, 10 dkg szrtott gomba, 23 hagyma, 3 evkanl olaj vagy vaj, 2 evkanl zsemlemorzsa, 2 kanl tejfl, s, bors A gombt megmossuk. s egy jszakra beztatjuk, majd ugyanebben a vzben megfzzk. Ha kihlt, aprra vgjuk. A hagymt minl aprbbra vgjuk, megszzuk, szraz serpenyre tesszk, idnknt megkeverve megmelegtjk. Amikor a hagyma puhul s barnul, hozzadjuk a vajat. Vilgossrgra pirtjuk. Hozzadjuk a gombt s a tejflt, megkeverjk, kicsit proljuk, majd hozzadjuk a zsemlemorzst. Ha tl sr, felengedjk a gomba levvel. Sval s borssal zestjk. A lisztbl, tojssrgjbl, vajbl vagy olajbl, s vzbl tsztt gyrunk, amit vkonyra kinyjtunk. 3-4 cm ngyzeteket vgunk belle. A kzepbe tltelket tesznk. sszeragasztjuk a sarkait, hromszget formzva belle. A kis batyukat forr, ss vzben kifzzk. Hideg vzzel lebltjk, s kivajazott ednybe tesszk f vallotta magt ortodox romn vallsnak. A Magyarorszgi Romn Ortodox Egyhz 20 teleplsen 21 parkit mkdtet. Gyula vrosban tallhat szkhellyel Pspksg irnytja az egyhzi letet. A parkikon 6 magyarorszgi lelksz s 8 romniai misszionrius pap szolgl. A hazai romn kzssgnek kt romn nyelv hetilapja van: a Foaia romneasc s a Cronica cm jsgok. A kzssgnek a kzszolglati Magyar Televziban heti 26 perces anyanyelv msora, a Magyar Rdiban napi 2 rs orszgos sugrzs romn adsa van. Romnia eurpai unis csatlakozst kveten a magyarorszgi romn nemzetisg anyaorszgi kapcsolattartsa akadlymentess vlt. A gyulai s a szegedi romn fkonzultus, vagy a budapesti s a szegedi romn kulturlis intzetek kiemelten kezelik a trsgben l romn nemzetisg anyaorszgi kapcsolatainak az erstst.

Romnok
kulturlis tallkozk megszervezse. Magyarorszgon a kzoktats valamennyi szintjn van romn nemzetisgi kpzs. Jelenleg 14 teleplsen folyik romn nemzetisgi vodai nevels, ltalnos iskolai oktats, a mkdtetsre az llami kltsgvets teljes kr finanszrozst biztost Battonyn, Bedn, Gyuln, Eleken, Ktegyhzn, Mhkerken s kiegszt tmogatsban rszeslnek a romn nyelvoktat iskolk. A magyarorszgi romnok dnt tbbsge romn ortodox egyhzhoz tartozik. A 2001-es npszmlls adatai szerint, az ortodox felekezethez tartozk kzl a magyarorszgi romn ortodox egyhz hvei vannak a legtbben. A legutbbi npszmllskor 5598

Kolindlssal is nnepel a megye romnsga


A magyarorszgi romnsg ugyangy nnepli a karcsonyt, mint a nyugati keresztnysg kveti, mivel valamennyien ugyanazt a naptrt hasznljk mondta el Bekn Aurl ortodox lelksz, aki a magyarcsandi romnsg szoksairl beszlt portlunknak. A lelkipsztor a karcsonyi szoksokrl elmondta, a romn nemzetisg krben mra szinte csak az n. kolindls maradt meg, mely sorn hzrl hzra jrva npi s egyhzi nekekkel hirdetik Jzus Krisztus szletsnek rmhrt. Nlunk, Magyarcsandon mr elhalt ez az n gyerekkoromban mg gyakorolt szoks, mivel mra igen lecskkent a nemzetisghez tartozk szma. A jelents romn lakossggal rendelkez Mhkerken s Ktegyhzn viszont mg ma is spontn szervezdnek az nekkarok, s nagy rmnkre a fiatalok is szp szmmal kapcsoldnak be a kolindlsba mondta el Bekn Aurl. A lelksz gy vli, a szoksok tovbblst segtik a Romnibl tkltzk is, akik mintegy vrfrisstsknt hozzk magukkal az ottani hagyomnyokat, illetve lelkestik az ittenieket ezek jralesztsre. Hozztette, a hazai romnsg sszegyjtsben s sszefogsban legjelentsebb szerepet nem a kisebbsgi nkormnyzatok, hanem az ortodox egyhz jtssza. Enlkl mr eltnt volna a romn nemzetisg a tbbsgi trsadalomban, hiszen ma is az egyhz konzervlja a nyelvet, a szoksokat, a hagyo mnyokat fogalmazott. A karcsonyi szoksok kapcsn Bekn Aurl meslt lapunknak arrl, hogy Szegeden december kzepn minden vben sszegylnek a krnykbl a nemzetisg tagjai egy hangulatos pulicka-evsre, vidm beszlgetsre. Szba kerlt, hogy Magyarcsandra december 12-n vrjk az egyik legismertebb hazai romn krust, a gyulai Pro Musica csapatt, akik a liturgiba bekapcsoldva nekelnek a hveknek. Szintn a kzssget erst szoks vrosknkban, hogy karcsony napjn az nnepi liturgit kveten a romn kzssg szkhelyn gylnk ssze egy ktetlen beszlgetsre, koccintsra, stemnyezsre. (szegedma.hu) A romnok december 20-n nagy dnom-dnom kzepette levgjk a karcsonyi disznt, aminek a legjavt a Craciun nev szentesti vacsorn tlaljk fel szilvaplinka, friss kenyr s kalcs trsasgban (Mrton Gbor) Mititei A darlt hst sszegyrjuk a borssal, a zzott fokhagyma felvel, a hslevessel, a kmnnyel s a szdabikarbnval. Letakarjuk, s 3-4 rra htbe tesszk, majd vizes kzzel kolbszkkat gyrunk belle. A maradk zzott fokhagymt belekeverjk az olajba s ezzel kenegetve a kolbszokat, grillen megstjk.

JTK NYSG
NEMZETISGI KRKP | NNEPI SZOKSOK

11

A svbok
A msodik legnagyobb ltszm hazai kisebbsg a nmetek. A nmet kisebbsget sszefoglal nven svboknak is nevezik haznkban, ez azonban csak rszben fgg ssze az egyes kzssgek valdi szrmazsval, akik jelents rszben frank, bajor, osztrk eredetek. A magyar s a nmetajk npek kztt igen jelents a trtnelmi kapcsolat, ami vszzadokon t s mig hatan is meghatrozza a magyar kultrt. A 2001. vi npszmlls adatai szerint 33 792 szemly vallotta anyanyelvnek a nmetet, magt nmet nemzetisgnek 62 233 f tartotta, a nmet nemzetisgi hagyomnyokhoz ktdk szma 88 416 volt, csaldban, barti krben a nmet nyelvet 53 040-en hasznljk. A magyarorszgi nmetek nevelsi-oktatsi intzmnyhlzata kiplt, az elmlt vtizedben jelents fejldst mutat. Ktszzon felli ktnyelv voda, kzel hromszz nmet nemzetisgi ltalnos iskola, majdnem hsz nmet nemzetisgi kzpiskola. Tbb teleplsen a teleplsi nmet kisebbsgi nkormnyzat fenntartsban mkdik a nmet nemzetisgi nevelst folytat voda, egy teleplsi kisebbsgi nkormnyzat iskolt tart fenn. A magyarorszgi nmet egyesletek szma tbb szzra tehet. Kultrcsoportok, nekkarok, zenekarok, tncegyttesek mkdnek bejegyzett egyesletknt. A Deutsche Bhne Ungarn - Magyarorszgi Nmet Sznhz, Magyarorszg egyetlen lland, nmet nyelven jtsz s sajt plettel rendelkez sznhza, egyttal Tolna megye egyetlen ksznhza, amiben a nmet anyanyelv polsa, a nmet kulturlis rtkek megrzse s tovbbfejlesztse, valamint az egyete- formjban kerl megrendezsre. Az itt l nmetsg nagyobbmes kultra felmutatsa s kzvet- Valamennyi krnyez orszgban rszt rmai katolikus valls, tse trtnik. Hagyomnyteremt s nmet nyelvterleten megfor- evanglikus teleplsek Gyr-Moszndkkal hoztk ltre az vente dulnak klnbz fesztivlok ke- son-Sopron, Tolna s Baranya meprilis 21. krl megrendezett retben, valamint szoros szakmai gyben tallhatk. Elszrtan lnek Valeria Koch Napot, amely a 2009- egyttmkds jtt ltre partner- reformtus valls nmetek is az tl rendhagy mdon, verseny sznhzaikkal. orszgban. A hazai legnagyobb

Nmetek

Svb tlttt kposzta Hozzvalk s elkszts: Savany kposzta s nhny levl (a csald nagysga szerint); a tltelkhez rizs, (nem fontos flig megfzni, mire minden megf, puha lesz a rizs is), darlt hs (serts comb, de j volt az olcsbb, dagadval is), bors, majornna, kmnymag, s. A savany kposztt fltesszk fni, majd elksztjk a tltelket. sszekeverjk a hozzvalkat, beletltjk a kposztalevelekbe, s a kposztba tesszk. A fazekat sznltig tltjk vzzel, s az egszet addig fzzk, mg el nem f a leve. Mire lef, minden megpuhul. Nyakon ntjk paradicsommal, (nem rntjuk be), megvrjuk, mg egyet rottyan, s akkor van ksz. Forrs: http://nemzetisegek.hu

katolikus nmet szervezet az 1991ben alaptott Szent Gellrt Katolikus Egyeslet. A Magyarorszgi Nmet nek-, Zene- s Tnckarok Orszgos Tancsa egyhzzenei munkakzssge feladatnak tekinti a magyarorszgi nmetek

egyhzzenei rksgnek fellesztst s gondozst, a trgyi emlkek gyjtst. A magyarorszgi nmetek tmogatsa llami, tartomnyi s alaptvnyi forrsbl trtnik, kiemelten Bajororszg s

Baden-Wrttemberg tartomnyok, a Dunai Svbok Kulturlis Alaptvnya, a Klgyi Kapcsolatok Intzete, a Goethe Intzet, a Szvetsgi Hivatal s a Nmet Akadmiai Csereszolglat rvn.

Npszoksaik kzl legtovbb a karcsonyi nnepkr hagyomnyos szertartsai maradtak fenn. A vidm, zajos Katalin-bl utn kvetkezett a visszafogottsg, a csendes htat, a rortk, egyszval az advent idszaka. December 24-n a hvk - a svbok buzg katolikusok voltak - bjtlssel kszltek a szentestre. Napkzben nem fztek, mindenki azt ette, amit ppen otthon tallt, lehetleg zsrtalan, egyszer teleket. Az este hangulatos esemnye volt a betlehemesek sznjtkn kvl a helybeli psztorok megjelense, akik az llattart gazdkat kszntttk. Sorra rkeztek; a

gulys harsny trombitaszval, a csiks ostorpattogtatssal dvzlte a hziakat, a disznpsztor krtlt, a juhsz furulyzott. Igazi npi hangjtk pardt rendeztek. Borral, pnzzel illett jutalmazni ket. Kzben a nagyszobban lezajlott a gyertyagyjts a krje fond szertartssal. A csald tagjai npviseletben a feldsztett fa el jrultak s anyanyelvkn karcsonyi dalokat nekeltek. Aztn tadtk egymsnak ajndkaikat. Az nnepi vacsora mindig az jfli mise utn kvetkezett. Rendszerint slt kolbsz kszlt paradicsomszsszal, vagy kocsonya kerlt az asztal-

Karcsony

ra az elmaradhatatlan mkos s dis bejgli, aprstemny, gymlcs, di egsztette ki az trendet. A fogsokhoz bort ittak. A kalcsot s a kenyeret akkoriban a hzi kemencben stttk az asszonyok. Karcsony els nnepn nem illett vendgsgbe menni. Tbbnyire ekkor tlaltk fel a diszntorost. Msodik nap jttek a rokonok, a keresztszlk, ket is bsgesen megvendgeltk. Forrs: wikipdia, http://nemetnemzetisegpaty.ewk.hu

rmnyek
Trtnetnk az rmny nppel tbb mint ezer esztendre nylik vissza. A VIII-IX. szzadban rmny trtnetrk emltik meg, hogy az rmnyek mr akkor kapcsolatba kerltek a magyarsggal, amikor seik a Kaukzusban kalandoztak. A Kzai s a Trczy fle krnikk pedig arrl szmoltak be, hogy az rmnyek rszt vettek a magyar honfoglalsban, s kzlk sokan letelepedtek az akkori orszg terletn. A korabeli Magyarorszg terletn az rmnyek szrvnyos jelenltt kori forrsok bizonytjk. Az 1200-as vekbl szrmaz oklevl tanstja rmnyfalu Terra Arminium ltezst. A ksbb rkezk fknt Erdlyben telepedtek le, nagy rszk iparral, s termkeik rtkestsvel foglalkozott, a XVIII. szzadban megindult asszimilcijuk, az 1800-as vek kzepre tbb mint tven rmny csald kapott, illetve vsrolt nemessget. Az 1848-49-es szabadsgharcban tbb mint hetven rmny szrmazs tiszt, s mintegy ktszz kzkatona vett rszt a magyar oldalon, kzlk Aradon vrtanhallt halt Kiss Ern s Lzr Vilmos tbornok. Az 1915-s rmnyek ellen elkvetett Genocdiumot kveten sok meneklt rkezett az orszgba. 1987-ben, egyesleti trvny megszletst kveten megalakult az Armnia magyar rmny barti kr. Ebbl ntt ki 1992-re az Armnia Npe Kulturlis Egyeslet a magyarorszgi rmnyek vallsi, oktatsi, kulturlis identitst megrz szervezete. Az erdlyi rmny gykerekkel rendelkez kzssget fogja ssze az 1997 februrjban alakult Erdlyi rmny Gykerek Kulturlis Egyeslet, amely feladatnak tartja az identitsrzst, kulturlis hagyomnyok polst, rmny szertarts rmai katolikus vallsuk megrzst. Az egyeslet tagjai magukat magyarrmnynek tartjk, akik br mr elvesztettk rmny nyelvket, magyar anyanyelvek, de rmny gykereikre bszkk. A kt egyeslet arculata, s hagyomnyai eltrek, mivel hagyomnyaik, gykereik, identitsrzsk mdja, kapcsoldsuk a szlfldhz lnyegesen klnbzik egymstl. Az rmnyek sajt iskolahlzattal nem rendelkeznek. rmny nyelvoktats, vasrnapi iskola keretben, Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Gyrtt s Szkesfehrvron van. Az Etvs Lrnd Tudomnyegyetemen rmny nyelvi s kulturlis kpzs folyik. A Magyarorszgon l rmnyek 90 szzalka az rmny Apostoli Egyhzhoz tartozik. A legutbbi npszmlls szerint az rmny egyhzhoz tartozk szma Magyarorszgon 766 f volt. Az rmny Katolikus Templom egyetlen rmny katolikus lelkszsgknt mkdik. Az rmnyorszgi kzponttal br rmny Apostoli Egyhz Magyarorszgon 2003-tl kezdte meg hivatalos mkdst. A magyarorszgi rmny szervezetek clja, az rmny s magyar np trsadalmi, kulturlis s tudomnyos kapcsolatainak feltrsa, polsa, elmlytse s tovbbfejlesztse. Elsegteni a kt np klcsns megismertetst s npszerstst. Civil s hivatalos kapcsolatok kiptse az rmny diaszprval s az anyaorszggal.

Az rmny karcsony 12 napos


k a keresztnysget elsknt ismertk el llami vallsknt i.sz. 301-ben. A mai napig sajt egyhzuk van, az rmny Apostoli Egyhz, mely az antikalkhedn, vagy mifazita egyhzak kz tartozik. k azok, akik szerint Krisztus egyetlen szemly, melyben az isteni s az emberi jelleg egyetlen termszetben van jele, az isteni s az emberi egyeslve vannak, klnlls s kevereds nlkl. A haznkban l rmnyek szmrl nem igazn vannak adatok, de az Armenia Npe Kulturlis Egyeslet 3,5 ezerre, az 1995-ben ltrejtt Orszgos rmny nkormnyzat 10 ezer fre becsli az rmny szrmazsak szmt Magyarorszgon. Az rmny karcsonyi idszak a Julius Czr nevhez fzd rgi Julin naptrt veszi alapul, mely nem kvette a XIII. Gergely ltal 1581-ben bevezetett Gergely-naptr reformjait, ezrt nluk december 31-n kezddik, viszont egszen a Julian jvig, janur 13ig tart a karcsony. Szenteste janur 6-n van. rmnyl a karcsonyi dvzlet: Snorhavor szurb dzsnund! (rvendeznk a szent szletsnek!). Az rmny nnepi finomsgok kztt szerepel az ansabor, vagyis rmny puding, ami bzbl, srgabarackbl, mazsolbl, mandulbl, pisztcibl s dibl kszl. Fontos tel mg a kozi bd, azaz a pcolt sonka. (forrs: fnhir24.hu, fot: mti)

ngdzsbor hssal tlttt bartfl


Hozzvalk a levestszthoz: 1 marknyi liszt, 1 tojs, csipetnyi s; a tltelkhez: 5 dkg marhablszn, s, bors. Elkszts: A marhablsznt ksheggyel ppesre kaparjuk, szzuk s ersen borsozzuk. A lisztbl egy tojssal vz hozzadsa nlkl! levestsztt gyrunk, majd picivel vastagabbra nyjtjuk, mint a metltet. Ezutn 22 centimteres ngyzetekre vgjuk, mindegyik kzepbe borsszemnyi hstltelket tesznk, kettbe hajtjuk, majd mutatujjunk kr tekerve elksztjk a kis flecskket. Miutn az ngdzsbor elkszlt, tiszta konyharuhra tertjk, s felhasznls eltt legalbb egy-kt rt szikkadni hagyjuk. Megjegyzs: Mivel a levestszta hamar szrad, nagyobb mennyisg ksztsekor a kt-, vagy tbb tojsbl kszl ngdzsbort mindig egy tojsos adagokbl ksztsk. Vagyis elbb elksztjk egy tojsbl, majd miutn az ksz, hozzltunk a msodik vagy harmadik adag ksztshez. Forrs: abufe.hu

12

JTK NYSG
NEMZETISGI KRKP | NNEPI SZOKSOK

Ruszinok
A magyar s a ruszin npet trtnelmileg szoros kapcsolat fzi ssze. A XVIII. szzad elejn a ruszinok nagy szmban csatlakoznak a II. Rkczi Ferenc vezette szabadsgharchoz. Hsies helytllsukrt Rkczi leghsgesebb npnek (gens fidelissima) nevezte ket. Az 1848-49-es szabadsgharc idejn is egytt harcoltak a magyarokkal Kossuth zszlja alatt. Hivatalos informcit a ruszinok llekszmrl elszr II. Jzsef ltal elrendelt npszmlls (1784) adataibl kapunk. A ruszinok dnt tbbsge Budapesten s Pest megyben l, autentikus kzssgeik viszont Borsod-Abaj-Zempln megye aprfalvaiban shonosak. A ruszin nyelv (ugyan kt egymstl eltr vltozatban) kt teleplsen, Komlskn s Mcsonyban tekinthet l nyelvnek. Borsod-Abaj-Zempln megyben lnek, de nagyobb szmban Budapesten s krnykn, valamint mg Szabolcs megyben. Ez volt az a nemzetisg, amelynek a rendszervltst megelz rezsim llamhatalma szerint nem volt ltjogosultsga Magyarorszgon, ezrt a hazai ruszinok 1991-ig knytelenek voltak szlovkoknak vallani magukat. Ezzel ketts asszimilldsi folyamatnak voltak kitve, a magyarnak s a szlovknak. Az 1941-es npszmlls idejn a ruszinok (rutnek) tbb mint flmillis llekszmban ltek az akkori Magyarorszgon, mr a becslsek szerint szmuk 6000 fkrl mozog. Az asszimilci ellenre a hazai ruszinsg tbb teleplsen (Mucsony, Komlska) megrizte nyelvt, kultrjt, nptncait, npdalait. Mert mlyen vallsos nemzetisg a ruszin, nem fordult el a grg katolikus egyhztl, vallst ma is gyakorolja, itt-ott anyanyelvn is. A hazai ruszinsg nszervezdse 1991-ben Komlskn kezddtt, ahol is ltrehoztk a Magyarorszgi Ruszinok Szervezett. A szervezet elsdleges clja volt ismertetni (taxltatni) a ruszinokat. Ezutn kerlt sor az rdemi munkra, melynek ma mr igen ltvnyos eredmnyei vannak, mgpedig: a ktnyelv ruszin-magyar, havonta megjelen Ruszinszkij Zsyvot cm folyirat, a ruszin nyelvet oktat ltalnos iskola Mucsonyban, a Magyarorszgi Ruszin Tudomnyos Intzet Budapesten, Popovics Tibor veznyletvel s ldozatos munkjval, a Magyarorszgi Andy Warhol Mvszeti Trsasg Budapesten,a Drany (Holl) Nptnc Egyeslet Budapesten, a Ruszin Tanszk a nyregyhzi Tanrkpz Fiskoln, havonta egyszer ruszin nyelv ads a Rond cm nemzetisgi msorban, az MTV-ben, ruszin televzis magazin msor a Zempln TV-ben hetente Storaljajhelyen, tbb npdalkrus mkdik Mucsonyban s Komlskn, ahol az elsben Ruszin Mzeum, a msik teleplsen pedig tjhz ll az rdekldk rendelkezsre. Mai Magyarorszgon fleg az szakkeleti megyk helysgeiben lnek ruszinok, fleg kis kzsgekben. Mivel a mlt rendszerben a magyar kormnyzat a ruszinokat a hazai szlovksghoz sorolta, nem lehetett sem sajt szervezetk, sem pedig iskolahlzatuk. Ezrt a ruszin szlk gyermekei csupn szlovk vagy magyar iskolban tanulhattak. Mivel ruszin vodk, iskolk nem voltak, nem alakulhatott ki ruszin rtelmisgi rteg, sem pedig ruszin irodalom, St, a ruszin irodalmat rt olvaskzssg sem. Ez az oka annak, hogy jelenleg a magyarorszgi ruszinoknak csak egyetlenegy kltje van, (Hattinger Klebask Gbor, a kzreadja a fenti betlehemesnek) aki hihetetlen erfesztsek rn prblja lekzdeni azokat az akadlyokat s ellentmondsokat, melyeket klti plyja el grdtett a trtnelem. Egybknt harcolta ki, a rendszervlts utn, hogy a ruszin egyltaln bekerlt a 13 magyarorszgi nemzeti kisebbsg kz. Most, hogy a rendszervlts utn a magyar kormnyzat elismeri a hazai ruszin kisebbsget, mr csak az egysges ruszin irodalmi nyelv megteremtse volt a felttele annak, hogy bevezessk az vodai s ltalnos iskolai ruszin nyelv oktatst. Azta megvalsult a ruszin nyelv kodifiklsa is.

Ruszin karcsony
A grg katolikus valls tlslya miatt a pravoszlv naptr szerint, janur 6-n tartottk a karcsonyt, ekkor tartotta a kevs rmai katolikus s grg is. Az 1910-es vektl, egyhzi rendeletre kezdtk decemberben nnepelni a karcsonyt, ami a grg katolikus naptr szerint is hromnapos nnep. Vidkenknt eltrnek a karcsonyi telek, nhny hagyomnyos fogs azonban mig is rzi a tradcit. Viglia napja szigor bjt a grg katolikusoknl. Rgen a vacsora kezdetn megettek egy gerezd fokhagymt kenyrrel, msutt elzleg mzbe mrtottk, aztn kvet keztek a karcsonyi vacsora hagyomnyos telei. Bjts gombaleves s mkos bobjka. Filkehzn a fiatalok is fogyasztjk e rgi teleket, de ezeken kvl kocsonyt s tlttt kposz tt is szvesen esznek, s a szigor bjt enyhlsvel az 1960-as vektl mr kolbszt is fztek a bablevesbe. A karcsonyi asztalt dszes fehr abrosszal megtertettk, a csaldtagok helyet foglaltak az asztalnl, de sok csald az asztalft resen hagyta egykori fejedelmk, II. Rkczi Ferenc sz mra, akit sokan visszavrtak. Rudabnyan a mise utn gazdag vacsora vrta a csaldot: kposztaleves kolbsszal, savany gombaleves, slt hurka-kolbsz dsztett kposztval, slt pulyka rizzsel, rntott hal, mkos-dis krt, rizses lepny, res kalcs. A bjts karcsonyi vacsora utn kntlk ltogattk a csaldokat. Az asztalokra rakott bobjka vrta a vendgeket, a kisgyermekeknek pipist stttek. Viszln karcsonyeste hrom tl doboskt tettek az asztalra, eltte des plinkt ittak. A vacsort ttosan ettk: elszr a doboskt fogyasztottk el, aztn a gombalevest. Ezt a fordtott trendet ma is gy tartjk faluban. Sok csaldnl a gombaleveshez szintn doboskatsztbl kohantot stttek. A karcsony eltti ostyasts s az ostyk kihordsnak szoksa kihalban van, a parkin stttk az ostyt, s a tanulk hordtk szt. Karcsony hajnaln 2 rakor kezddtt a kovszols, majd a dagaszts. A tsztbl hoszsz, vkony szlakat sodortak, tepsibe raktk s megstttk. Az ilyen formj doboskt neveztk gnmyak-nak. A hosszra sodort doboskaszlakat apr kockra vagdaltk, ezt neveztk vagdalt dobosk-nak. Komlskn a mkos bobjka stsnek egyszerbb mdjt vlasztottk: a kalcstsztt tejjel bedagasztjk, kelesztik, kiss vastagabbra nyjtjk, mint a nudli tsztjt, lisztezett tepsibe rakjk az aprra vagdalt tsztt, s stben szp pirosra stik. Sts utn forr vzbe mrtjk, szrkanllal kiszedik, olajjal, vajjal, esetleg folykony zsrral megntzik s cukrozott, darlt mkkal megszrva fogyasztjk. Forrs: sulinet.hu

Ruszin krumpli Hozzvalk: 50 dkg nagyon apr jkrumpli, 5 dkg vaj, vagy Rama, 2-3-evkanl tejfl, kevs kapor, s Elkszts: Beszzuk a krumplit, kicsit llni hagyjuk, mert gy knnyen lejn a haja. Kevs vizet tesznk r, megdrzsljk. Ha mr tiszta, flig megfzzk vzben- A vajat felforrstjuk (vigyzzunk, hogy ne gjen meg), hozzadjuk a krumplit, kicsit hagyjuk slni, majd rszrjuk az sszevgott kaprot, sszekeverjk, vgl rtesszk a pr kanl tejflt, s zls szerint szzuk, tforgatjuk. Forrs: mindmegette.hu

Tant lelkszeket s imaknyveket is hoztak magukkal anno


A mai Magyarorszg terletn l szlovkok eldei a 17. szzad vgtl, tbb hullmban rkeztek a trk hdoltsg idejn elpuszttott, elnptelenedett terletekre a fels-magyarorszgi tlnpesedett, hnsgtl s vallsi villongsoktl sjtott vrmegykbl. Az rbri engedmnyek, a szabad vallsgyakorls s szorgalmas munkjuk nyomn falvak s vrosok szzait alaptottk, vagy teleptettk jra. Tbbek kztt Bkscsabt, Szarvast, Kiskrst, Nyregyhzt, Ttkomlst, vagy a mai romniai hatrvrost Nagylakot, de jelents s leters szlovk nyelvszigeteket hoztak ltre a szerbiai Vajdasgban is. Az egykori szlovk telepesek szekereiken nemcsak npes csaldjukat, kis vagyonkjukat s szerszmaikat hoztk magukkal, hanem tant lelkszeiket s imaknyveiket is. Mindennapi kenyerkrt termre fordtottk a szikes alfldi mocsarakat, a dombsgokon szlt termesztettek, a hegyvidkeken kvet s szenet bnysztak, az erdkben ft termeltek s veghutkban, mszget kemencknl, sznget boksknl robotoltak. Adottsgaikhoz, lehetsgeikhez mrten tanttattk a gyermekeiket, evanglikus, katolikus templomokat emeltek. Egyre nagyobbakat s szebbeket, amelyek legtbbje ma is szolglja s bszkesggel tltheti el utdaikat. Klnsen a bkscsabai evanglikus nagytemplom, amely egsz Kzp-Eurpban prjt ritktja. A tanulsra fogott gyerekekbl az orszg szellemi felemelkedst szolgl jeles szemlyisgek vltak, mint pldul a szarvasi evanglikus lelksz, felvilgosult agrrtuds, az els gyakorlati mezgazdasgi iskolt alapt Tessedik Smuel, vagy ttkomlsi lelksz kortrsa Wallaszky Pl, aki az els magyarorszgi irodalom- s mveldstrtneti munka szerzje. A cinkotai lelksz, Petnyi Salamon a magyar tudomnyos madrtan s slnytan megalaptja volt, mg a bkscsabai lelksz Haan Lajos, 1848-as nemzetr, a Magyar Tudomnyos Akadmia trtnsz tagja elsknt publiklt ktnyelv vrostrtneti monogrfit. Mindmig nagy tisztelet vezi a bkscsabai chim L. Andrs agrrpolitikus, orszggylsi kpvisel emlkt, Melich Jnos szarvasi nyelvtuds, az MTA fknyvtrnoka munkssgt, s hatron innen s tl nagy npszersgre tett szert a Kossuth-djas szarvasi operanekes, Melis Gyrgy. A magyarorszgi szlovkok hajdan gy vltak ki egy orszgban maradva anyaetnikumukbl, hogy annak nemzett formldsa, nyelvnek szablyozsa a magyarsghoz hasonlan mg el sem kezddtt. Ezrt riznek mindmig pratlan archaikus nyelvi s nprajzi rtkeket. Az els vilghbort kveten, Csehszlovkia ltrejttvel, a fldrajzi tvolsgot j llamhatr is tetzte. A magyarorszgi szlovksg nemzeti kisebbsgg vlt, amelynek identitst a folytatd magyarost politika egyre gyengtette. A msodik vilghbort kvet csehszlovk-magyar lakossgcsere sorn 73 ezer hazai szlovk teleplt t, ami nemcsak szmbeli vesztesget jelentett, hanem a korbbi zrtabb szlovk kzssgek megbontst is. A trsadalmi reformok a nemzetisgi kzletben is reztettk hatsukat. Szmos tncegyttes, nekkar s zenekar tett szert jogi szemlyisgi sttuszra, de kzel flszz kulturlis csoport, pvakr s szlovk klub mkdik az orszgban enlkl is. Az j kisebbsgi trvny tovbbi fontos vvmnya a kulturlis autonmia megteremtsnek lehetsge volt, amelynek jegyben a nemzetisgi nkormnyzatok intzmnyeket vehettek t, alapthattak s mkdtethettek. Helyi szinten ez nhny tjhz s regionlis kulturlis kzpont birtokbavtelvel (Bkscsaba, Ttkomls, Bakonycsernye, Medgyesegyhza), de fknt mintegy tovbbi 30 szlovk falumzeum s tjhz mkdtetsi jognak tvtelvel valsult meg.

Szlovkok

JTK NYSG
NEMZETISGI KRKP | NNEPI SZOKSOK

13

Szlovnek
A szlovnek sei mr a VI. szzadban, a magyarok eltt letelepltek a Balatontl dlre es vidkekre. Jelenleg az egyetlen slakos npcsoport a Krpt-medence nyugati rszn, amely ma is itt l. A honfoglals utn a szlovnek tbbsge kimeneklt az orszgbl, a Balaton mentn lk pedig beolvadtak a magyarsgba. A Mura s Drva folyk mentn kisebb szmban fennmaradt a szlovn lakossg. A kzpkorban tbb csoportban rkeztek szlovnek az orszg nyugati felbe. A magyarorszgi szlovnek elssorban az orszg Szlovnival hatros vidkn, Szentgotthrd krnykn lnek. A magyarorszgi szlovnek anyanyelvket s hagyomnyos kultrjukat rzik, nagyszlkrl unokkra rktik. Ebben segtsgkre van a ktnyelv oktats, a Magyarorszgi Szlovnek Szvetsge ltal mkdtetett 17 felntt s gyermek kulturlis csoport, a Szlovn Kulturlis Kzpontban rendezett killtsok s Nemzetkzi Mvsztelep, valamint a kisebbsgi nkormnyzatok s egye-

Szlovn karcsony
Karcsonykor fiatal gyerekek jrtk a falut, nyakba akaszthat betlehemmel, mely a megszlet Jzust brzolta a jszollal, krbevve a Szent Csalddal. Minden hzhoz bekopogtak, ahol a lakkkal egytt imdkoztak, illetve a betlehemesek szent nekeket nekeltek. A kisebb msor vgn a gyerekek almt, dit, dessget kaptak a hz lakitl, jabban pnzt. A karcsony elesti vacsora: mkos, mzes metlt, reg maszolt bab, aszalt, ftt gymlcs. Az jfli misre mindenki elment, utna a jmd gazdkat a rokonsg s a bartok megltogattk, slt hssal, kolbsszal, hurkval s borral vrtk a vendgeket. wikipdia, sulinet Gnica Hozzvalk: -burgonya -liszt -zsr -vrshagyma -tejfl -bors -s Elkszts: A felkockzott hagymt forr zsron megproljuk. A meghmozott krumplit megfzzk ss vzben, majd lentjk a levt gy, hogy 1-2 kanlnyi maradjon alatta, s azzal egytt trjk t a burgonyt, szzuk, borsozzuk. Annyi lisztet kevernk hozz, hogy egy sr prt kapjunk. A forr zsron hagymba mrtott kanllal galuskt szaggatunk belle, s ezeket behelyezzk (ne tl szorosan egyms mell) egy kizsrozott tepsibe, majd egy mark hagymval meghintjk. Elmelegtett, forr stben addig stjk, mg meg nem pirul. Meleg, ss tejfllel lentve tlaljuk. Pirtott, fstlt szalonnakockkkal megszrjuk.

sletek. Az autentikus terleten s a diaszprban lk egy nagy csaldot alkotnak. A magnkapcsolatokon tl kzs rendezvnye-

ket is szerveznek. Szlovnival, az anyaorszggal a rokoni, barti kapcsolatokon kvl civilszervezeti kapcsolatokat is polnak.

Ukrnok
Az ukrnok a XIII. szzadtl kezdve szivrogtak t Galcibl, a mai Nyugat-Ukrajna terletrl, Mramaros-, Bereg-, Ung- s Zempln megye lakatlan, hegyes vidkeire. Az ukrnok a XVII. szzadban mr tmegesen menekltek a lengyel fldesurak ell. A magyar fldesurak - kzlk is elssorban a Rkczi csald - kenzeik rvn teleptettk le szervezetten, a szintn Galcibl rkez parasztokat. Ezzel prhuzamosan a XIX. szzad vgig folytatdott spontn beszivrgsuk is. A XVII. szzadban kb. 300 ezer ukrn rkezett Magyarorszg terletre. Egy csoportjuk a Szerencs-Tokaj-Srospatak vonal mentn, a hegyaljai magyar vrosokban telepedett le. Az Ukrn Orszgos nkormnyzat len jrt emlkhelyek ltrehozsban: szobrot lltottak a Tihanyi Aptsgi Templom mellett I. Andrs kirly s felesge Anasztzia ukrn hercegn emlkre, emlktblt avattak Budapesten a Ruszalka Dnyisztrovaja cm almanach - Magyarorszgi kiadsnak 160. vfordulja alkalmval, valamint az a neves ukrn klt, Hrihorj Szkovoroda szletsnek 275. vforduljn Tokajban, ahol s filozfus hossz veket tlttt el. 2007 jliusban Slyom Lszl s Viktor Juscsenko llamfk nneplyes klssgek kzepette avattk fel Tarasz Sevcsenko szobrt a budapesti Ganz utcban. Az ukrn llamf jelenlttben avattk fel 2009-ben az 1932-33. vi Nagy Ukrajnai hnsg ldozatainak tiszteletre a budapesti Petfi tren kialaktott emlkhelyet, hasonl emlkhelyet lltottak 2010-ben a csmri Glria Victis emlkparkban is.

rutnek

Az ukrnok kutyt esznek az nnepen


Nvnyi alapanyagok sszekutyulsa
Ukrajnban a pravoszlvok s a grg katolikusok janur 7-8-n nneplik a karcsonyt, mivel az ortodox egyhz mg mindig a Julinusz-naptr szerint szmolja az idt. A pravoszlv szentestn elkltend vacsora legfbb fogsa az ukrn csaldok dnt tbbsgben a kutya, ami nevvel ellenttben nem llati eredet, hanem nvnyi alapanyagok sszekutyulsval kszl. Az ukrnoknl hagyomnyosan legalbb 12 klnbz fogsnak kell az nnepi asztalra kerlnie Szenteste. Ezen tkek kzl a kutyt adjk fel elsknt. Ennek elksztshez 2 pohr bzra, 1 pohr mkra, 1 pohr dira vagy mogyorra, 5 deka mazsolra, 10 deka mzre s 5 deka fzcsokoldra van szksg. Az elkszts sorn a bzt alaposan megmossk, s nhny rra beztatjk. Ezt kveten gyenge tzn puhra fzik. A mkot szintn megmossk, majd lobog, forr vzzel lentik, s 20-30 percig llni hagyjk, vgl ledarljk. A dit vagy mogyort aprra trik, s aranysznre prklik. Vgl mindezeket sszekeverik. Mzzel destik, s mazsolval s reszelt csokoldval megszrva tlaljk. A karcsonyi asztal ffogst kizrlag olyan ednyben fzik, amelyet vente csak egyszer, erre az alkalomra hasznlnak. Szenteste a kutyn kvl 11 hagyomnyos bjti tel kerlt az nnepi asztalra. A hziasszony ltalban des kst, komptot, kposzts gombs, krumplis, mkos, alms vagy meggyes derelyt, babbal tlttt pirozskit, hagyms heringet, gombalevest, halkocsonyt, vinigret-saltt, aszalt szilvval prolt kposztt, gombval prolt burgonyt, klessel tlttt kposztt, slt halat tlalt fel. Msutt mzes-olajos savany kposzta s aszalt gymlcskbl kszlt cibere is kerlt az asztalra. A legfontosabb fogst, a kutyt, rgen mozsrbl trt friss bzbl ksztettk s olyan ednyben fztk, melyet vente csak egyszer hasznltak. (kitekinto.hu s borsodonline.hu)

Vesel vianoce!: szlovk karcsonyi szoksok


Ostorpattogs s di. A szlovk nemzetisgek karcsonyi szoksaibl ezek nem hinyozhatnak. De sszelltsunkbl az is kiderl, mi lesz az esti morzskkal. Piliscsvre, stlszerbben v-re vezet az utam. Kosztkn Rokolya Bernadett polgrmester nhny perc alatt tet al hozott egy tallkozt a szlovk nemzetisg hrom aktv tagjval, hozzjuk tartok. Kosztka Gsprn, Magdi nni nyit ajtt, s hosszas, barti dvzlsben rszest szlovkul. Lnyos zavaromban egy pillanatra megnmulok, majd arra krem t, ha lehet, maradjunk a magyarnl. Kiderl: anyaorszgi riporterre szmtott. Voiczek Plnval azaz Emi nnivel s Magdi nni fival, Kosztka Gsprral egytt nevetnk a flrertsen. Vendgltim mves npviseletbe ltztek, hellyel knlnak. A konyhaasztalon a nemzetisgi karcsony valamennyi ktelez kellke, amolyan prezentcis clzattal. Hogy is van ez nknl? krdem. Huszonnegyedike kora estjn, fl t magassgban a frfiak az utcra vonulnak, s ostorral pattogtatnak, megidzve a psztorok Jzus szletse felett rzett rmt mesli Kosztka Gspr. Megtudom: az trai harangsz mr az otthonban r mindenkit, hogy a hzigazda kszntt mondhasson, boldog karcsonyt s j egszsget kvnjon a csaldtagoknak. Az elksztett ostykra mz kerl, amibl a legidsebb frfiember egy cseppet az ujjra tesz, s valamennyi nnepl homlokra keresztet mzol vele. (Ezt l egyenesben be is mutatja Kosztka Gspr.) A tlbl szl s di is kerl mindenki tnyrjba, m az els darab, illetve falat mindenbl Jzust illeti, akinek kln tertket tartanak fenn. Az almt annyi fel vgjk, ahnyan az asztalt krl lik. A szeletek minthogy elvben jra s jra egymshoz illeszthetk az sszetartozst szimbolizljk. Ha pedig a di, amit kibontunk, egszsges, az jt jelent a kvetkez vre mondja Magdi nni. Emi nni huncut mosoly ksretben hozzteszi: a hziasszonyok termszetesen gondoskodnak rla, hogy ebben ne legyen hiba. A csonthjas szerepe azonban ezzel nem r vget: a szoba vagy a konyha sarkaiba is dobnak egyet-egyet, ekkpp biztostva, hogy a tykok jl tojjanak. Az nnepi vacsora csak eztn kvetkezik, dnten halszl vagy bableves formjban, mkos gubval leszortva. A szlovkok lakta teleplseken mg manapsg is j esly van arra, hogy az esti rkban amikor a frfiak mr verik a blattot, a nk pedig tkmagot rgcslva beszlgetnek gyerekek kezdenek nekelni az ajt eltt. Termszetesen nmi jutalom fejben hamar odbb llnak a lurkk vagy ppen igny szerint tovbb ntznak , nem gy, mint az dmokat, vkat szenteste megltogat rokonok, akiket illik a hzba invitlni Hrom beszlgetpartnerem egybirnt lelkesen felelget a keresztkrdsekre is, amirt igen hls vagyok, merthogy a Jzus szmra flretett morzsk sorsa nem hagy nyugodni. Magdi nni arrl szmol be, hogy maga az nnepeket kveten a padlsra viszi az rinthetetlen elemzsit. (Alighanem a nyestek legnagyobb rmre.) Emi nni pedig rdekes, mr-mr a feleds homlyba merl hagyomnyrl mesl. Az eladsorban lv lnyok a ktnykbe tettk a morzst, majd a patakpartra vittk, s ott kiszrtk. gy tartottk, hogy ahonnan ez id tjt a kutya ugat, onnan rkezik majd a jvendbelijk hangzik a magyarzat. Egy msik hiedelem szerint az jfli misre indul lnyok mkot vettek magukhoz, amit hazafele menet a htuk mg szrtak, ezzel tartva tvol a boszorknyokat. rdekesg mg: a piliscsvi szlovkok kzl sokan mr december huszonharmadika jjeln feldsztik a fenyft, huszonnegyedikn pedig a hzban fellelhet legzletesebb bor mellett, mrmr ktelez jelleggel, jfajta hzi plinka is kerl az asztalra. Meslni- s tanulnival volna mg bven, m id kzben rnk esteledett, gy bcszni knyszerlk kedves vendgltimtl. Boldog karcsonyt, azaz, a rgtnztt okts nyomn Vesel vianoce!-t kvnunk egymsnak. (kemma.hu nyomn)

Guba A szlovkok hagyomnyos karcsonyi bjts tele a guba. Rendkvl egyszer s olcs tszta. A karcsony eltti kenyrstskor, nagy mennyisgben ksztettk, hogy az j esztendig kitartson. Sokig elll.

lesztt pici cukorral, langyos tejjel felfuttatjuk, sszedolgozzuk a liszttel s egy ra hosszig pihentetjk. Ezutn hossz, vkony rudakat sodrunk belle (ez a nudli), majd felszeleteljk dinyi darabokra. A tisztra sprt kemencbe, vagy kizsrozott tepsibe szrva j szrazra stjk. tkezs eltt forr vzben tetszleges mennyisgben kell kifzni. Mkkal, mzzel, trval egyarnt nagyon zletes. A karcsonyi gubnak mgikus ert tulajdontottak, s az llatok gygytsra hasznltk. Forrs: sulinet.hu

14
A szerbek Magyarorszg terletre tmegesen a XIV. szzadban, a trk hdts ell meneklve rkeztek, ettl kezdve folyamatosan telepedtek le haznkban. A XVIII. szzad a magyarorszgi szerb kultra virgzsnak ideje, Szentendre fejldse is erre az idre tehet. A kzmipar s a kereskedelem egyarnt gyorsan fejldtt, pezsg kulturlis let alakult ki. A korabeli szerb kulturlis, politikai s vallsi let kzpontja lett Szentendre, melynek nyomai ma is lthatk a vrosba ltogatva. A hazai szerbek kultrjrl a legismertebb az ptszeti rksgk. A szerb templomok tbbsge a XVIII. s XIX. szzadban plt, amikor a szerb kereskedk mr jelents gazdasgi hatalommal brtak a vrosokban. Templomaik tbbsge a magyarorszgi barokk ptszet jelents alkotsa. A szerb nemzetisg Magyarorszgon Baranya, Bcs-Kiskun, Bks, Csongrd, Fejr s Pest megyben, illetve Budapesten l. Legnagyobb szmban a Duna menti teleplseken, Szentendrn, Budapesten, Rckevn, Mohcson, Bajn, illetve Szeged s Pcs krnykn lnek szerbek. Az egyetlen magyarorszgi szerb tbbsg telepls a Csepel-szigeten tallhat Lrv. Az orszg 8 teleplsn s Budapesten, vagy nll szerb voda, vagy szerb vodai csoport keretben folyik igen eredmnyes iskolai elkszt nevels. Szerb tannyelv ltalnos iskola Budapesten, ktnyelv Battonyn, sszevont als tagozatos tannyelv iskola Lrven s Deszken mkdik. Tovbbi 3 teleplsen nyelvoktat iskola mkdik. A magyarorszgi szerbsg egyetlen kzpfok oktatsi intzmnye Budapesten mkdik. Az itt rettsgiz fiatalok 90 szzalka tanul tovbb hazai s klfldi egyetemeken. A Szerb Sznhz rendszeres llami kltsgvetsi tmogatsban rszesl. Nagysiker bemutat eladsai voltak nemcsak Magyarorszgon, hanem Szerbiban is. Rendszeres rsztvevi a Magyarorszgi Nemzetisgi Sznhzak Tallkozjnak, s a lrvi szerb sznhzi fesztivlon is emlkezetesek az egyttes szerb s magyar nyelv produkcii.

JTK NYSG
NEMZETISGI KRKP | NNEPI SZOKSOK

Szerbek

lyi nkormnyzati s humanitrius intzmnyekkel. Gyakoriak a szerbiai eladmvszek magyarorszgi fellpsei, szerbiai killtsok, mvszek bemutatsa Magyarorszgon, a magyarorszgi szerb folklr egyttesek fellpsei Szerbiban. Pravoszlv karcsony A karcsony, a hsvt mellett a legnagyobb keresztny nnep. Az j gregorin, s a rgi, Julin naptr kztt, amely alapjn a Szerb Pravoszlv Egyhz az idszmtst vgzi, tizenhrom nap a klnbsg, ezrt a Karcsonyt Szerbiban janur 7-n nnepelik. Karcsonykor nnepeljk Krisztus szletst, ezen a napon a kis Jzus szletse szeretettel, bkvel s megbocstssal tlti be a lelket. Maga a karcsony hromnapos nnep, ha pedig hozzszmtjuk karcsony bjtjt, vagyis a negyvennapos tli bjt utols napjt is, akkor ngynapos, elssorban csaldi nnepp vlik. A szerb np krben a karcsony-nnep vallsi, liturgikus s npi hagyomnyok egyvelege. A karcsony a csald nnepe, amelyet mindenki igyekszik szeretteivel tlteni. Az nnepls janur 6-n, a bjt utols napjnak reggeln kezddik. Rgebben, ezen a napon, a hzigazda kora reggel elindult, hogy kivgjon egy kisebb tlgyft, ebbl lett azutn a karcsonyi tusk. E napon a hzbl semmit sem (volt) szabad kivinni. Este kerl sor a karcsonyi tusk getsre. Rgebben szalmval szrtk be a hz padljt, azon lve, gyertya mellett vacsorzva, mzes dit eszegetve s borozgatva vrtk a karcsonyt. Karcsony napjn aztn, a hajnali mist s ldozst kveten, mr bsges reggeli fogyaszthat. Hossz mg a karcsonyi szoksok listja, s a hagyomnykutatk szerint a mi npnkben lnek ezek a szoksok a leglnkebben. Az nnep els napja a szlets, az let megjulsnak rmt idzi, a msodik pedig csendes, intim csaldi hangulat. A karcsonyi tusk nlklzhetetlen az nnepen. Ez leginkbb tlgyfa, amelyet a bjt utols napjnak estjn, kiss lenyesve, a szalmval egytt a hzba visznek. A tusk, vagy ahogyan nlunk mondjk, a bdnyk, azt a ft szimbolizlja, amelyet a psztorok ajndkoztak a kis Jzusnak s amellyel Jzsef tzet gyjthatott a hideg barlangban, a hol Jzus

A magyarorszgi szerbek nyelvnek s kultrjnak, azonossgtudatuk megrzsben fontos szerepe van a Szerb Ortodox (Pravoszlv) Egyhznak. A Szerb Egyhznak Magyarorszgon 41 temploma van. A hitletet a pspk mellett 14 lelksz szolglja, s a szerb iskolkban jra folyik a hitoktats. A magyarorszgi szerbek egyik legrangosabb intzmnye a Budai Szerb Ortodox Pspksg pratlan egyhzmvszeti gyjtemnye s knyvtra Szentendrn, amely egyben a szerb ortodox egyhz tudomnyos kzpontja is. A SZO s a helyi szerb nkormnyzatok l s rendszeres kapcsolatokat alaktottak ki a szerbiai kulturlis, tudomnyos, oktatsgyi, he-

*Szerb hagyomny szerint Szenteste (Badnji dan, a Gergely-naptr szerinti janur 6-a) reggeln a csaldf kimegy az erdbe atal tlgyfagrt (Badnjak), amit este bevisz a hzba, mzzel beken, bzaszemekkel meghint; ez a pogny eredet, de ma mr a atal Krisztust szimbolizl jelkp jelzi a karcsonyi nnepek kezdett. Ez a Badnjak rgebben olyan nagy fadarab volt, amely a karcsonyestt kvet napon is gett. Ma mr gallyal helyettestik.

megszletett. A karcsonyi tusk egyben Krisztus Keresztfjt is jelkpezi. Karcsony hajnaln a pravoszlv templomokban megszlalnak a harangok, valamint puskalvsek adjk hrl Krisztus szletst. A csald nnepi dszbe ltzve vesz rszt a hajnali misn, valamint a karcsonyi liturgin. Ezt kveten a templomban mindenkinek rvacsort, vagyis egy darabka szentelt kenyeret adnak. Az emberek a Krisztus megszletett! szavakkal kszntik egymst, s a Valban megszletett! szavakkal vlaszolnak. Karcsony napjn, kora dleltt, elzetes megllapods szerint, klnleges vendg rkezik a hzba, aki karcsonyi kszntt mond, majd a tzhelyben felsztja a tzet s ismt kszntt mond. Ez a szemly azokat a keleti blcseket szimbolizlja, akik hossz utat tettek meg, hogy Krisztus eltt fejet hajthassanak. A hziasszony ezutn tellel-itallal knlja, s megajndkozza. A hiedelem szerint ez a szemly karcsonykor s egsz vben szerencst hoz a hzra. Nincsenek pontos s teljesen megbzhat adatok arrl, mita nneplik a karcsonyt, habr az idszmtsunk kezdete utni negyedik szzad elejn mr emltik Krisztus szletsnek nnept. Ezrt aztn a karcsony Jzus Krisztus szletsnek szentelt nll nnep, amelyet 354-ben Rmban ltek meg elszr. (Senka Kuder vojvodina.com)

egypr bart
Mit hoz ki egyik ember a msikbl, hogyan harmonizl egy ember hangja msms hangokkal s stlusokkal, mitl vlik egy j trtnett, ha kt ember kzsen hoz ltre valamit. Szmomra errl szl Zorn legjabb albuma, melyen Br Eszterrel, Brdy Jnossal, Gerends Pterrel, Hegyi Barbarval, Kern Andrssal, Sztevanovity Dusnnal, Palya Beval, Presser Gborral, Rzsa Magdival, Tompos Ktyval, valamint Vczi Eszterrel nekel duetteket. A lemezbemutat koncertre mr jvre, 2014. februr 8-n kerl sor az Arnban. Legjabb CD-jn, az Egypr bart cm albumon duetteket hallhatunk, s a dalok kztt megjelenik a roma, szlv, balkni, szerb zenei vilg, ami eddig nem volt jellemz a Zorn albumokra. Ennek az albumnak a ltrejtte kicsit a vletlen mve. Vczi Eszter vendge voltam egy tavalyi koncertjn, s akkor jutott eszembe, hogy vek alatt sok-sok kollgval dolgoztam, s j lenne ezeket a dalokat egytt megjelenteni. Elkezdetem sszegyjteni az anyagot, azokat a koncertfelvteleket, ahol k voltak az n vendgeim, s azokat, amikor n lptem fel kollgim koncertjn. gy vlasztottam ki azt a 11 dalt, ami megjelent az albumon, s ebbl kilencet jravettnk stdiban. Amikor vlogattam, akkor alakult ki a vgleges szerkezet, s lett kztk Leonard Cohen dalnak j, magyartott vltozata, erdlyi jiddis npdal tirata, valamint egy kultikus filmdal magyar-szerb nyelv tdolgozsa is, de nem ez a vilgzenei vonulat volt az alapkoncepci, hanem egyszeren gy jtt ssze, mert ezek voltak a legjobb dalok. Mennyire hatrozza meg a szerb zenei vilg a zenei zlst? Nem hiszem, hogy ez hatrozn meg. Dusnnal letnk korai szakaszban klfldiknt ltnk Magyarorszgon, s egyszerre tbbfle kultra is hatott rnk. Mr kissrc korunkban elkezdtnk vonzdni az angolszsz zene irnt, vagyis Elvis Presley, Louis Prima, Bill Haley dalait hallgattunk. Szlv eredet a csaldunk, Belgrdban szlettnk, Magyarorszgon ltnk, s az angolszsz zene vonzott bennnket. gyhogy volt egy nagy kavarods. Ezzel egytt nem hiszem, hogy a szrmazsunknak sok kze lett volna ahhoz, hogy milyen zene irnt kezdtnk el vonzdni.

Fot: Perger Lszl

Az hogy ketts kultrjknt nttek fel, mennyire tette nket nyitott, fogkonyabb a ms kultrkra, zenkre? Lehet, hogy ez is belejtszott. Az biztos, hogy aki ilyen fiatalon cseppen bele egy idegen vilgba, annak elemi rdeke fzdik ahhoz, hogy t minl elbb befogadjk, de ez nyilvn nem lehet egyoldal folyamat. Mint kis srcok, sztnsen igyekeznk magunk is nyitottak lenni minden hatsra, amely bennnket rt, nem zrkztunk be a sajt hozott vilgunkba. Persze ehhez az is kellet, hogy a szleinktl ilyen befogad mintt kapjunk, mert k tnyleg mentesek voltak minden eltlettl. Mindenek eltt meg kellett tanulnunk a magyar nyelvet, ami nem ment olyan nehezen, hiszen

gyerekek voltunk mg. Felnttknt mr esznkbe se jutott szembelltani, rangsorolni a bennnk l kt kultrt. Vonatkozott ez a zenre is, gy egy harmadik , az angolszsz kultra zenje sem tnt idegennek a szmunkra. Hozz kell tennem, hogy abban az idben ez vilgjelensg volt, nem kellett hozz tbbkultrjnak lenni ahhoz, hogy valaki rajongva szeresse a Beatles vagy a Rolling Stones zenjt. Knny nt meggyzni arrl, hogy jtkonysgi akcikban vegyen rszt? Engem nem nagyon kell gyzkdni. Az, hogy igent mondok-e, kt dologtl fgg: hogy mennyire rek r, illetve hogy mennyire tartom megbzhatnak a kezdemnyezs httert. Tbbszr volt mr kibrndt tapasztalatom, ezrt vatosabb vagyok. Dnts eltt mindig rkrdezek, hogy a szervezsi s a technikai rfordtsok utn mekkora lesz az a tiszta bevtel, amely vgl is a rszorulkhoz eljut. Ltszat jtkonysgokban nem vagyok hajland rszt venni, mert n tnylegesen segteni szeretnk. Ha a bevtel-kiads arnyait megfelelnek tallom, akkor szvesen elvllalom, s adom a nevemet az esemnyhez. gy segtettnk tbbek kztt az afrikai hez gyereknek, szeretet-krhzaknak, rkos- s izomkrosult gyerekeknek, gyengnltknak, az iszapkrosultaknak, mint ahogy gygyszati segdeszkz beszerzst is tmogattuk mr. Azrt mondom ezt tbbes szmban, mert ltalban az egsz zenszcsapat megteszi ezt, akivel egytt dolgozom. Nekik ezrt vagyok ilyenkor klnsen hls, mert k anonim mdon tudnak csak jtkonykodni, gy azt az erklcsi visszajelzst sem kapjk meg, amit n igen. Kzeleg a Karcsony. n hogy szokta nnepli? Mi Dusnnal mindketten magyar csaldokban lnk mr, s gy a magyar karcsonyi rtus s szoksrendszernek megfelelen nneplnk.Amg ltek a szleink, mindig megtartottuk a szerb karcsonyt is, mghozz janur 6-n, mert a kt vallsi naptr nem esik egybe. Ez anno neknk, ksbb a mi gyerekeinknek kln rm volt, mert a msodik Karcsony plusz ajndkokat is jelentett... De persze, nem ez volt a lnyeg, hanem az, hogy a teljes csald egytt volt, s akkor mg betartottuk a szerb karcsonyra jellemz szoksokat is. Pldul karcsonyft is lltottunk, de megvolt az gy nevezett Badnjak* is, vagyis tlgyfaleveleket tettnk egy tlra, ami az llandsgot szimbolizlta, meg voltak mindig hagyomnyos szerb karcsonyi telek is. A szlk eltvoztval valahogy mr nem volt kedvnk nlklk folytatni azt, ami csak velk egytt volt az igazi, a hiteles. Grg Mria

A mellkletet az emberijogok.kormany.hu/nemzetisegek, sokszinumagyarorszag.hu, wikipedia s ms forrs tartalmak, illetve kzvetlenl kapott informcik alapjn sszelltotta: Vajda Mrta, Batri Gbor, Bella rpd

A harag nem old fel haragot, a szeretet mindent felold. (L. A. Seneca)

JTK NYSG
JTKONY NNEPI MESK | KZLET | CIVILEK | CGEK

15

vvgi hajr a Nemadomfel Egytessel


GYAKORTA HANGOS A SAJT A NEMADOMFEL EGYTTES MEGLEP TERVEITL. HOL TARTUNK AZ TON? Bszkn mondhatom, hogy a NEMADOMFEL Egyttes sikere csaknem 10 ve tretlen. Az indulskor szkeptikusan figyeltek bennnket j s mg jabb nagyszabs cljaink kapcsn, m nevnkhz hven nem adtuk fel, s az elrt eredmnyek lttn a kvetk is megsokasodtak. Messze nem jrunk mg az t vgn, st, az eddigieknl is nagyobb lmaink vannak. MIRE KSZLNK IDN JOBB VELNK A VILG! rendezvnysorozatunk 2008-ban indult az els BUDAPEST ARNA-s koncertnkkel, s ezt azta tbb hasonl program kvette. Az idei vben, az egszen fiatal korosztlyra is gondolva, a Mikuls nnephez kzeli idpontot vlasztottunk a rendezvnysorozatot lezr koncerthez, melyet tbb ms program elz majd meg. HOGYAN PL FL AZ IDEI PROGRAMSOROZAT? A rendezvny hivatalos cme JOBB VELNK A VILG! 2013. - Programsorozat a Fogyatkos emberek vilgnapjnak (december 03.) tiszteletre A Jobb Velnk a Vilg! 2013. program fvdnkei: der Jnos s Hercegh Anita 2013-ban a program 3 f eleme: 1. December 3-n jbuda nkormnyzatnak egyttmkdsvel, egy kzvlemny-forml nap keretben ismerkedhetnek meg iskolsok (kb. 250 dik) a fogyatkos emberekkel s mindennapi lethelyzetkkel a srlt lethelyzetben l tapasztalati szakrtk ltal tartott rzkenyt trning keretein bell. 2. December 3-n, a fvros-, a kerletek s a megyeszkhelyek nkormnyzatai kzs nyilatkozatot rnak al, amelyben vllaljk, a srlt emberek foglalkoztatsnak elsegtst. 3. Jtkonysgi koncert A Nemadomfel Egyttes s a Never Give Up Gospel krus fszereplsvel s neves mvszvendgek kzremkdsvel. A program a kerleti vllalkozk, civil szervezetek, iskolk s a lakossg bevonsval, a Rotary Magyarorszg tmogatsval valsul meg. A koncert idpontja: 2013. december 08. vasrnap 18.00 Akik korbban, 16.30-tl rkeznek, tallkozhatnak s kzs fott kszthetnek a Mikulssal. A fotkat elkldjk a rszt vevknek, ha megadjk a helysznen az e-mail cmket! A koncert helyszne: BARBA NEGRA Music Klub (Budapest egyik legnpszerbb koncert helysznn) A jtkonysgi gyjts clja: A Nem Adom Fel Alaptvny a 2012 vi koncerthez hasonlan, az idei Jobb velnk a vilg rendezvny bevteleit szintn az jbudai nsegt kzssgi otthon megptsre fordtja. A kzpont clja, hogy lakhatst biztostson olyan csaldoknak, akiknek egyik tagja srlt, s akik gy egy kzssget alkotva, egymst segtve akadlymentesthetik az letket. A tavalyi bevtelbl megvalsult a terlet rendezse, krbe kertse, a felvonulsi plet kialaktsa, s a tervezs els fzisnak elindtsa. Jegyeket tutalssal, a helysznen kszpnzben s elvtelben a HANGMESTER.HU Hangszerboltban lehet vsrolni. A helysznen a 2013-as turnnkon megszokott mdon kaphat lesz a Nemadomfel Egyttes CD lemeze s Nick Vujicic magyarorszgi eladsrl kszlt DVD. DECEMBERBEN LESZ-E ID MEGPIHENNI A MOZGALMAS V UTN? Semmikpp nem terveznk pihent ebben az vben. Decemberben a Karcsony kzeledtvel szmos meghvs vr mg rnk, s a korbbi vekhez hasonlan szeretnnk idn is megrendezni aluljrs rendezvnynket,

melynek keretben hajlktalan embertrsainknak szeretnnk rmet szerezni spontn NEMADOMFEL koncerttel, valamint segteni, hogy Karcsony este kalcs kerlhessen a fa al. LEGYEN STEMNY MINDEN KARCSONYI ASZTALON programunk lnyege, hogy egy kijellt helyen gyjtjk a jszndk emberek ltal hozott kalcsokat, melyeket utna rgtn ki is osztunk az utcn l embertrsainknak. A program kzben rendhagy, bulizs koncerttel szrakoztatjuk az sszegylteket. A 2013-as esemny idpontja hamarosan fent lesz weboldalunkon. MILYEN TERVEKKEL INDULUNK NEKI A 2014-ES VNEK? Idn s a korbbi vekben is sikerlt az adott vet megelz koncertmennyisget nvelnnk s ez a folyamat a jelek szerint 2014-ben sem ll meg. Ms most vannak lekttt koncertidpontjaink 2014 szre is, gy minden bizonnyal nem fogunk unatkozni. Remljk, sikerl minl tbb embernek tadnunk a NEMADOMFEL letrzst, mellyel nehezebb lethelyzetben is knnyebbek lehetnek a htkznapok! Hogy pp merre jrunk, azt folyamatosan nyomonkvethetik az egyttes rajongi kzssgi oldalunkon: www.facebook.com/nemadomfel Vrunk szeretettel Mindenkit! KISS BARNA NEMADOMFEL Egyttes vezetje

Minsgbiztosts a vllalati tmogatsok tern?


MAF Felels Tmogat Vdjegy
A Magyar Adomnyozi Frum 2013. oktber 3-n adta t els alkalommal 5 hazai vllalat szmra a MAF Felels Tmogat Vdjegy elismerst, amely a stratgia, a menedzsment s az tlthatsg terleteit tfog szempontok alapjn vizsglja, minsti s hitelesti a hazai vllalatok tmogatsi, trsadalmi befektetsi tevkenysgeit. A hazai civil s vllalati szakrtk kzremkdsvel kifejlesztett vdjegyet 2013-ban a K&H Csoport, a KPMG Tancsad Kft., a Provident Pnzgyi Zrt., a Vodafone Magyarorszg Zrt. s a Tesco Global ruhzak Zrt. nyerte el. A KSH legutbbi adatai szerint a hazai vllalatok s pnzintzetek tbb mint 60 millird forinttal tmogattk 2011-ben a hazai non-profit szektort. Br az zleti szfra a vlsg veiben is nvelte a kzhaszn tmogatsokra fordtott erforrsai nagysgt, ugyanakkor a tmogatsok odatlst s felhasznlst, illetve vgs hasznosulst is mg sok esetben az esetlegessg jellemzi. Szmos hazai s nemzetkzi plda is bizonytja, hogy a stratgiai alapokon nyugv, eredmny s hats fkusz tmogati szemllet kulcs szerepet jtszik abban, hogy kzzelfoghat s hossz tv vltozsok legyenek elrhetek a trsadalmi gyek tern. Ezrt dolgoztk ki kzsen a Magyar Adomnyozi Frum vllalati s alaptvnyi szakemberekbl ll munkacsoportjai a MAF Felels Tmogati Vdjegyet, amely egysges szakmai alapelvek bevezetsvel lehetv teszi az egyes vllalatok tmogati tevkenysgeinek tvilgtst, minstst, hitelestst s egyben tovbbfejlesztst a tmogatsi stratgia, a menedzsment s az tlthatsg terleteit vizsglva. A MAF Felels Tmogat Vdjegy elnyersre 2013 nyarn plyzhattak elszr a hazai vllalatok, amelyek kzl elsknt a K&H Csoport, a KPMG Tancsad Kft., a Provident Pnzgyi Zrt., a Vodafone Magyarorszg Zrt. s a Tesco Global ruhzak Zrt. vehettk t a hitelestett tanstvnyokat a MAF oktber 3-n megtartott Fenntarthatsg a trsadalmi befektetsek szemszgbl 2013 elnevezs konferencijn. A MAF Felels Tmogat Vdjeggyel kapcsolatos tovbbi informcik az albbi linken rhetk el: http://www.donorsforum.hu/hu/maf-felels-tamogato-vedjegy (forrs: maf donorsforum.hu) Szeress! Hnyszor hallottuk az letben ezt a knyrgst, ezt a parancsot, ezt a ktsgbeesett kiltst, mintha a hall kapujbl ordtottk volna, mintha a szgyen s a pusztuls gdreibl vontottak volna fel az gre. Szeress! Mintha valaki fukarsgbl vagy gonosz szndkkal megtagadna egy sorvad llektl valamilyen alamizsnt, mintha igazn hatalmasok lennnk, csak nem akarunk lni hatalmunkkal, mintha valamilyen megfontolson vagy elhatrozson mlna, hogy szeretnk valakit! Szeress! Mintha egy elkrhozott knyrgne: Ments meg! Mintha egy hallrasebzett kiltozna: Segtsg! De hiszen akarok, akarok segteni... nesze, egy pohr vz! Nesze, pnz! Nesze, gyngdsg! A tbbi, ami kell hozz, hogy szeresselek, gyis csak te adhatod. (Mrai Sndor)

Mire adomnyoznnak a facebook felhasznlk?

Civilgyek a facebookon

Ezt a krdst tette fel a NIOK Alaptvny idn novemberben. Az adomnykrk f hvszavai a beteg gyerekek, rk s fejleszts. A vlasz rdekben egy nyeremny kvzjtkot indtottak a Facebook-on. Tbb mint ezer felhasznlt krdeztek meg arrl, hogy milyen civil tleteket tmogatnnak szvesen. Az eredmnyek azt mutattk, hogy az egszsggyhz s a szocilis elltshoz kthet kedvezmnyek szerepeltek a legjobban. Ezen bell a legtbben a krhzi eszkzk vsrlst s a daganatos gyermekek gygykezelsnek tmogatst preferltk a leginkbb. Hasonlan szvesen jrulnnak hozz a Facebook hasznlk olyan eszkzklcsnz megvalstshoz, mely eszkzk fogyatkos kisgyermekek otthoni kezelsre alkalmasak. Hangslyozott tmogatst lvezett mg pldul az lelmiszeroszts hajlktalanoknak, a tzifa osztsa htrnyos helyzet magyar faluban, vagy a magyarorszgi rva gyermekek nyelvi kpzsnek tmogatsa, de a vakvezet kutyk kikpzse is. A zld kezdemnyezsekrl ltalban az mondhat el, hogy a kzpmeznyben vgeztek, viszont nem volt nagy tmogatottsga a sport fejlesztsnek, hiszen sszesen 15 vlaszol tmogatn hazai fociedzk klfldi tanulmnytjt. Ellenben a drogprevencis kezdemnyezsek szintn jelents tmogatottsggal brtak. A civilszervezetek finanszrozsi problmi mellett megfigyelhet a szektor alacsony trsadalmi tmogatottsga is, ennek kezelse a szervezetek tbbsgnek napi szinten s hossz tvon is kihvst jelent. Arra a krdsre, hogy mivel tmogatnk legszvesebben azokat a kezdemnyezseket, amiket kivlasztottak, a megkrdezettek majd 60%-a azt vlasztotta, hogy nknteskedne nekik, azaz szemlyesen venne rszt a kitztt cl megvalstsban, st legtbbjk bartait is krn, hogy tegyk ezt. A felmrst a Nonprofit Informcis s Oktat Kzpont (NIOK) Alaptvny munkatrsai vgeztk, mely szervezet alaptsa ta dolgozik a hazai adomnyozsi kultra fejldsrt. Munkjuk egyik nagyon hasznos eredmnye az adhat.hu portl, amely a legnagyobb hazai civilszervezeti adatbzist tartalmazza, ahol az adomnyozk biztonsgosan s knyelmesen, otthon a szmtgp melll, interneten keresztl vagy telefonhvssal tudjk tmogatni kedvenc egyesletket vagy alaptvnyukat. (adhat.hu nyomn)

16

JTK NYSG
JTKONY NNEPI MESK | KZLET | CIVILEK | CGEK

Nincs furgon
Mintha mindig harangoznnak...

(kpforrs: facebook Quillingvarzs)

Mrai Sndor:

December
Sok-sok esztendeje egyszer korg gyomorral, res zsebbel virradtunk a hlaads napjra. Kopogtak. Kinyitottuk az ajtt, s egy frfi lpett be risi lelmiszeres csomaggal, egy hatalmas pulykval, amihez mg tepsit is mellkeltek. Nem hittnk a szemnknek. Ki maga s honnan jtt? csodlkozott apm. Egy bartjuk kldtt vlaszolta az idegen , aki tudja, hogy nlklznek, de visszautastank a kzvetlen segtsget, ezrt kldtt engem. Kellemes nnepeket! Nem, ezt nem fogadhatjuk el szabdott apm. Pedig knytelenek felelte az ismeretlen frfi, sarkon fordult, s behzta maga mgtt az ajtt. Ez az lmny maradand hatst gyakorolt az letemre. Megfogadtam, hogy egyszer majd n is viszem annyira anyagilag, hogy msoknak ugyangy segthessek. Tizennyolc ves koromra kialaktottam a magam hlaads napi rituljt. Mivel szeretem a ktetlen megoldsokat, azt talltam ki, hogy egyszeren bevsrolok egy vagy kt csald szmra elegend lelmiszert, azutn kldncnek ltzve felkeresem a legszegnyebb krnyket, s tallomra becsngetek valahova. Az ajndkba mindig elrejtettem egy levelet, amelyben lertam gyerekkori lmnyemet. Beszmolmat az albbi mondattal zrtam: Cserbe csak annyit krek, hogy trekedjenek elbbre jutni, s egyszer ugyanezt cselekedjk valaki mssal. Szmomra ez az vente ismtld szertarts nagyobb gyarapodst jelent minden pnznl, amit valaha kerestem. Nhny ve jdonslt hzasknt New Yorkban rt a hlaads napja. Felesgem bslakodott, amirt nem ltogathatjuk meg a csaldunkat. Rendes krlmnyek kztt otthon tlti az nnepeket, s amerikai szoks szerint elkezdi feldszteni a hzat karcsonyra, most azonban a szllodban rekedtnk. desem, fenyfa helyett mirt nem ltztetjk dszbe az letnket? vigasztaltam, s elmesltem neki, mit szoktam csinlni hlaadskor. Keressnk olyan helyet, ahol igazn rtkelhetjk, amit elrtnk, amire kpesek vagyunk, s amit valban adhatunk. Gyernk Harlembe! A felesgem s az ppen trsasgunkban lv nhny zletfelem nem lelkesedett tlsgosan az tletrt. Rajta unszoltam ket -, menjnk Harlembe, adjunk enni az hezknek! Nem a sajt nevnkben adakozunk, mert az megalz. Csak szlltk lesznk. Beszerznk annyi lelmet, ami hat-ht csaldnak harminc napra elg. Megengedhetjk magunknak, ht tegyk is meg! Vgl is nem a pulykaevsrl szl a hlaads napja, hanem errl: hlt adunk azrt, amink van. Induljunk! Mivel mg egy rdiinterj is vrt rm, zletfeleimet krtem meg, hogy elszr is kertsenek egy furgont. Kptelensg fogadtak a rossz hrrel, amikor a stdibl visszatrtem. Egsz New Yorkban nem lehet felhajtani egy fia furgont sem. A gpkocsiklcsnzk mindent kiadtak. Egyszeren nincs furgon. Vrjunk csak! intettem ket. Az a lnyeg, hogy akarunk valamit, s meg is fogjuk valstani! Cselekedni kell, s ksz. Tele van a vros furgonnal, csak neknk nem jutott, ht gyernk, s szerezznk egyet! De mr mindenhov telefonltunk, s hiba ellenkeztek. Ugyan mr! Nzzetek le az utcra! Ltjtok azt a sok furgont? Ltjuk. Akkor gyernk, szerezznk meg egyet! Krdezem Ptert. Mirt vrod a Karcsonyt? Hogy egytt legyen a csald. Jn a vlasz. s te Anna? n meg szeretnm kapni az ajndkot, amit krtem a Jzusktl. Apa te mirt vrod? Mert szabadsgon leszek. s te anya? Krdezi Pter. Vrom, mert szeretem az illatt. A gyermekeim szeme elkerekedik. Az illatt? Anya elmesled ezt a npmest neknk? Kri Pter. Akr mr npmese is. Vlaszolom. Ott. Rges-rgen. Ahol szlettem, Csngliban. A karcsony volt a legszebb nnepnk. Gyermekknt, ezt vrtam a legjobban. Nem azrt hogy egytt legyen a csald. Mert mindig egytt voltunk. Nem azrt, hogy ajndkot kapjunk, hisz azt sohasem kaptunk. Mert nem ez volt a szoks. Karcsonykor gazdagok voltunk.
Gbor Felicia

Elszr megksreltem killni az utcn kzleked furgonok el, de aznap megtanultam, hogy ilyen esetekben a New York-i sofr nem fkez, hanem inkbb a gzra lp. Ezutn a piros lmpnl prblkoztunk. Odamentnk a vesztegl kocsikhoz, megkocogtattuk az ablakot, mire a vezet letekerte, s gyanakodva vgigmrt bennnket. J napot! szltottam meg. Mivel hlaads napja van, szeretnnk lelmet vinni Harlembe, a nlklzknek. Odafuvarozna minket? A sofr mindahnyszor elfordtotta a fejt, rlt sietsggel felhzta az ablakot, s sz nlkl elrobogott. Vgl mdostottunk a szvegen. Miutn kopogsunkra leereszkedett az ablak, a kvetkezt mondtuk: Ma van a hlaads napja s szeretnnk segtsget nyjtani a htrnyos helyzet csaldoknak. Volna szves elvinni minket abba a htrnyos helyzet krzetbe, amit kigondoltunk itt, New Yorkban? Az j vltozat hatsosabbnak tnt, de ez sem vlt be. Erre elkezdtnk szz dollrt ajnlani a fuvarrt. Ezzel mr kzelebb jutottunk a clhoz, de amint a sofr meghallotta, hogy Harlembe kszlnk, a fejt rzta, s fakpnl hagyott. Krlbell kt tucat esetben vallottunk kudarcot. zletfeleim mr fel akartk adni a tervet, de n mg gyzkdtem ket. A nagy szmok trvnye alapjn valakinek elbb utbb igent kell mondania. Kisvrtatva megjelent a tkletes furgon. Azrt tkletes, mert a szoksosnl nagyobb lvn mindannyian belefrhettnk. Odasiettnk, kopogtattunk az ablakon, s rdekldtnk a vezetnl: Elvinne egy htrnyos helyzet kerletbe? Szz dollrt fizetnk rte. Nem kell fizetnik felelte a vezet. rmmel elviszem magukat. Ami azt illeti, meg tudom mutatni a vros legelhanyagoltabb negyedeit nylt az ls mg, s elhzta a sapkjt. Ahogy feltette, szemembe tltt a felirat dvhadsereg. A volnnl John Rondon kapitny lt, a dl-bronxi dvhadsereg feje. Ujjongva kszldtunk fel a kocsira. Olyan helyekre viszem magukat, amelyekre nem is gondoltak grte a parancsnok , de ruljanak el valamit: mirt talltak ki ilyesmit? Elmesltem neki a trtnetemet, s hogy azzal szeretnm lerni hlmat mindazrt, amim van, hogy valamit visszaadok belle. Rondon kapitny olyan utckba kalauzolt bennnket Dl Bronxban, amelyekhez kpest Harlem Beverly Hillsnek tetszett. Elszr is meglltunk egy zletnl, ahol felpakoltunk egy csom lelmiszert, meg nhny kosarat, annyit, amennyi ht csaldnak harminc napra elg. Ezutn elindultunk, hogy enni adjunk az embereknek. Olyan pletekben jrtunk, ahol hatan vannak egy vizeletszag szobban: nknyes laksfoglalk villany s fts nlkl a tl kszbn, patknyok s cstnyok kztt. Lesjt volt szembeslni a tnnyel, hogy itt lnek emberek, ugyanakkor felemel lmnyt jelentett, hogy valamicskt jobbthatunk a sorsukon. Mindebbl kitnik, hogy brmit elrhetnk, ha elktelezetten kitartunk mellette, s tesznk is rte. Effle csodk naponta trtnnek mg olyan vrosokban is, ahol, nincs furgon. (Anthony Robbins) (forrs: WorldPress.com)

Ez a hnap az nnep. Mintha mindig harangoznnak, nagyon messze, a kd s a h ftylai mgtt. Gyermekkorunkban e hnap els napjn rkus paprra, kk s zld ceruzval, karcsonyft rajzoltunk, karcsonyft, harmincegy ggal. Minden reggel, dobog szvvel, megjelltk, mintegy letrtk e jelkpes fa egyik gt. gy kzeledtnk az nnep fel. E mdszerrel sikerlt a vrakozs izgalmt csaknem elviselhetetlenn fokozni. A hnap kzepe fel, amint kzeledett az nnep, mr llandan lzas voltam, estnknt flrebeszltem, hideglels dadogssal mesltem dajkmnak vgyaimrl. Mit is akartam? Gzvasutat s jegylyukasztt, igazi sznhzat, pholyokkal, sznsznkkel, rivaldafnnyel, st valsznleg kritikusokkal s azokkal a szabnkkel is, akik megjelennek a fprbkon, s rosszakat mondanak a darabrl. Ezen fell lengyel kabtkt akartam, tovbb Indit, Amerikt, Ausztrlit s a Marsot. Mindezt persze selyempaprban, angyalhajjal tetzve. Egyltaln, gyermekkoromban mindig a vilgegyetemet akartam, az letet, amely egyszerre volt bicikli, kirnduls a Ttrba, anym zongorzsa a stt trsalgban, bcsi szelet, almsrtes s diadal sszes ellensgeim fltt. (forrs: ovoda22.hu s Csiky Gergely Fgimnzium) Most, hogy az nnep kzeledik, meglepetssel szlelem, mintha mg mindig vrnk valamire. E napokban megesik, hogy elindulok az utckon, megllok a kirakat eltt, nzeldm. ngyjt nem kell. Fnykpezgp, Victor Hugo sszes mvei, brben, zsebks, melynek gyngyhz tokjban tfle penge van, tovbb dughz, krmtisztt s pipaszurkl is, nem kell. Semmifle trgy nem kell mr, s ha jl meggondolom, lemondok Indirl, Ausztrlirl s a Marsrl is, ellensgeim cikkeit rdekldssel olvasom, s sznhzba lehetleg egyltalban nem jrok. Mgis, valamit vrok mg. Annyi karcsony mlt el, egszen sttek, s aztn msok, csillogk, melegek s szagosak, annyi nnep, s mg mindig itt llok, a frfikor deln, szl fejjel, tele ktelezettsggel s grettel, melyeket az Angyal sem tudna mr bevltani; s mg mindig vrok valamire. Nha azt hiszem, a szeretetre vrok. Valsznleg csillapthatatlan ez az hsg: aki egyszer belekstolt, holtig zlelni szeretn. Kzben mr megtudtam, hogy szeretetet kapni nem lehet; mindig csak adni kell, ez a mdja. Megtudtam azt is, hogy semmi nem nehezebb, mint a szeretetet kifejezni. A kltknek nem sikerlt, soha, a kltknek, akik az rzelmek s indulatok minden rnyalatt rgzteni tudjk szavaikban. A szeretetnek nincs sznfoka, mint a gyngdsgnek, nincs hfoka, mint a szerelemnek. Tartalmt nem lehet szavakban kzlni; ha kimondjk, mr hazugsg. A szeretetben csak lni lehet, mint a fnyben, vagy a levegben. Szerves lny taln nem is lhet mskpp, csak a hben, a fnyben, a levegben s a szeretetben. Mindezt tudva, az egyre zavartabb s bizonyosabb tudsban, nem tehetek mst, mint sorra jrni az zleteket, s vsrolni ngyjtt, illatszert, nyakkendt s jegylyukasztt, gzvasutat s Victor Hugo sszes mveit. Tudom, hogy mindez remnytelen. Mit csinljak? Az ember azt adja, amit tud. mnyekknt, kirobbant a hangunk, s nekeltk kitr rmmel. Hogy itt a Karcsony. Hogy megszletett Jzus. Hogy itt van a vrva vrt este. Hogy rm van bennnk, a szvnkbe. s tessk, nektek is, akik hallgatjtok. Osztozzatok rmnkben. Lbujjhegyen csorogva, lestem be az ablakon, ahol nekeltnk. Kerestem a hallgatssg arct. Volt, aki csukt szemmel hallgatott minket, volt, aki mosolygt s volt, aki srt. Mindenkibe kzs volt az rm. Csak ltek az ablak eltt, s hallgattk a kinti sttbl, a gyermekek nekt. Jutalmunk soha nem maradt el. Az alma, di, cukorka, apr pnz, tele tlttte kosarunkat. s az nnepek utn is kitartott mg sok napig. Mint ahogy az lmny, ami tpllt a tovbbi napokban. Hogy rdemes jra a Karcsonyt vrni. rdemes Karcsonyt nnepelni. Br mshol lnk. Mshogyan. Az illatot ide is bevarzsolom. Az emlkeimbl. Az rm, ami akkor a szvembe kltztt vrl-vre, belm ivdott. s kri, hogy adjam tovbb. Akkor is, ha mr npmeseknt illetik. vrl-vre, felbresztjk, megeleventjk. A vrakozst. Az nnepls rmt. A Karcsonyt. Boldog Karcsonyt Mindenkinek! (Gbor Felicia)

KARCSONY
Vrakozunk. Kicsi. Nagy. Mindenki

Sercegett a frissen fstlt hurka s hs a serpenybe. Forralt bor prolgott a kancsba. A kemencbe sttt kazankok illata, a pinctl a padlsig hzdott. A hzak illatfelhkbe burkolztak. s beburkoltk ebben az illatba, az

egsz falut. Gondoltam gyerekkoromba, hogy ha egy ris lennk, biztosan benyelnm az egsz falut. Egyszerre. Vrtuk ezt a napot. Minden nap egyre kzelebb kerltnk hozz. Az adventi misk, a takarts, a disznvgs, a fenyfakszts,

mind-mind a Karcsony egyetlen estjbe tmrlt ssze. Ahogy beesteledett. Csapatokba, elindultunk nekelni. Szabad-e nekelni? Krdeztk kipirosodott arcokkal az ablakokba. Szabad, jtt a vlasz. s a sok vrakozs ered-

JTK NYSG
JTKONY NNEPI MESK | KZLET | CIVILEK | CGEK

17

Gellri gnes: HANGszertarts


Finomv mosolyt hz a heged, vtizedes gytrelm brredk pillednek el, a hrfa halk futama tsimogatja a feszltsg fonatait. nfeledten hajlik a ht, mellkasra lelgeti a zongort. A belefelejtkezs emelkedett ernyedtsge fogadja magba a dallam-fzrt. Hang-gyknyt tertenek pihenni vgy testednek a fuvolk: csendes meditcira hvnak, rmkeresre. Csembal-szrnyakon peng a feloldds. Trcselnek, kedvesen ktekednek a hrok, a fagott ndnyelve vgan cserfel, selyemhangon perdl a dob, a triangulum cscsain vegmuzsikt csnget angyalok ldglnek. A trombita aranyosan kacsintja szlamt az gig. Hattynyak hangok hintztatnak, ringatnak dallamfellegekben, rzelmesen regl a klarint: gyngden hvja nyugalmunkat. A cintnyrok ma illemtudbbak, csendesebben cskolznak. Csak a csell blcselkedik brsonyn. Dallam-lben a karmester dajkl harmnit, hangjegy-frtkre aggatjuk a gondot, muzsikanedt kortyolgatunk. * Ringatzzunk ldsban mint egykor, rgen. gy legyen!

Ami szemlyes, s ami szent


A nagy francia gondolkod, Simone Weil knyvt lapozgatva a karcsony jutott eszembe. Kzeleg az nnep! Szeretjk, vrjuk, kszlnk r... ki-ki a maga mdjn. Ahogyan azt gyermekkorban meglte, majd felnttknt a csaldjban kialaktotta. Elgondolkodtat cm. Szent maga az nnep, Jzus szletse, szemlyes, ahogy viszonyulunk hozz. Magasztos s przai, mly rzelmek s gyakorlati teendk.A fazekak kztt ott jr-kl az rrta Avilai Szent Terz. A laks nneplbe ltztetse, a mzeskalcs illata, az ajndkok, nnepi rtusok: csrz bza, adventi gyertyalng... J esetben fontosabb, mint a hajsza az zletekben. Sok ven t n is gy reztem, idn biztos nem leszek ksz mindennel, nem tudok minden csaldtagnak kedvre val, szemlyre szl meglepetssel szolglni, az nnepi menbl is mindig hinyzik valami. Most mr tudom, mindig sszejn Weinacht-neurzis nlkl. (ahogy a nmetek mondjk) Sok szellemi s gyakorlati segtsget adott Polcz Alaine remek knyve, a Fzznk rmmel! Mr a cme miatt is ajnlom mindenkinek!Kln fejezetet szn a karcsonyi kszldsnek. A gyerekkori emlkek mellett szmtalan egyszer, hasznos tancsot lel benne az olvas. Tudom, milyen sok gyes kez, tletes fiatal, s kevsb fiatal ntrsam igyekszik minl szemlyesebb tenni az ajndkozs rmt, Nhny gondolattal hozzjrulnk n is. Keresem a legszebb cipsdobozt, amiben majd a rszorul gyerekeknek ksztek csomagot... minden vben... Megtallom benne a nyron font levendulabuzognyokat, zskocskkat. Milyen j lesz a kollganknek!Keresgls kzben fonalakat tallok...Rgen mennyit ktttem! Milyen rgen ktttem! Egy este elkszl pr kttt llatka, baba a gyerekeknek. A diba rejtett meglepets rgi tlet /Polcz A. knyvt/, de mindig siker. Kis kszer, rgi rme, trfs zenet kerlhet bele. Az szi trink megunhatatlan slgere a fagyngy. Frjem feladata, hogy fra mszva levarzsolja neknk, nknek a gynyr gakat. Csokorban vagy ajndk mell-mindenki rl neki. Bartnnknek a hossz szi-tli estkre lampionvirgbl kszthetnk fnyfzrt. A termsekbl vatosan kivgjuk a bogyt, utna a karcsonyfaizzkra hzzuk az res termseket. Gynyr, meleg fnye az ablakban visszatkrzdik. A mzeskalcsrl rengetegen... rengeteget rtak mr. Igazi kzssgi foglalatossg, n a dikjaimat is elhvtam mzest stni. Sok-sok v alatt gyltek a formk-ez is lehet ajndk! De az tletek trhza vgtelen. A legegyszerbb celofnzacskban a legszebbek. Ezernyi formban ksztettk mr a lnyaimmal: festve s natr, mzzal s magvakkal... Mindenhogy szp. Taln a mzes-tlban mutat legjobban. Amikor a fmtlkt bebortom tsztval, krbevgom, dsztem, s gy stm meg. Minden azon ll vagy bukik, hogy gyesen levlasszam a tlrl. Majd bele visszatve kihtm.

TPRENGSEK

sszefondik a szemlyes s a szent


Lassan jutnak eszembe a rgi emlkek Mikor a fiam karcsonyi ajndka az volt a nagymamjnak, hogy egsz tlen vllalja a hsprst a nagyi hza krl. Mikor egy kis bortkot kaptunk, melyben egyik lnyunk tudatta:Kedves Anya s Apa! Mgsem hagyom abba a csellzst - most a koncertjein tapsolhatunk neki/. Mikor az tdikeseimnek osztlyfnki rra karcsonyi lemezt s 23 bortkot levlpaprral vittem be. Tudtam, hogy nagyon szerettk az alss tant nnit, ht az volt a meglepets, hogy rjanak neki levelet! Elszr a megdbbens,tanakods,majd mosoly az arcokon... Felss lmnyek, kis rajzok, jkvnsgok tltttk be a lapokat. Persze n nem nztem meg, leragasztottk, s szalaggal tktve adtk t. Hogy ez kinek volt rm? Mindnyjunknak! Csapong rsom is azt tkrzi, mennyire sszefondik az nnepben, ami szemlyes, s ami szent. A csaldi egyttlt, a kzs nek s zenls, a gzlg borleves illatamind-mind segtsen minket az nnep tlsben! Mert csak gy tudjuk tadni msoknak is KARCSONY RMT! (Gy. M.) Kpforrs: gazdatanacs.blogspot.com s facebook/eletszepitok)

SZP EMLKEK

(kpforrs: tanmese- marietta.blogspot.com)

Megszeldteni az letet magunk krl


Mindenki megszntetni akarja a rosszat. Pedig egyszeren csak meg kell vltoztatni: jv. Egy mnusz eljelre egy fggleges vonalat szksges hzni. Csak egy tollvons az letre. Negatvbl pozitv. A vzszintes vonalra, mely a stagnls, fentrl lefel rkez ervel egy keresztet rajzolunk, saz egykori bels brtnnk vgtelen tgas szabadsgg alakul.

Az lmok megvalsulsrl
John Maxwell: Egy bizonyos ponton t kell lpned abbl, hogy csak hiszel egy lomban, oda, hogy megveszed azt az lmot. Egyetlen lom sem vlik valra, amg valaki meg nem fizeti az rt. Ennek az rnak pedig egyik rsze az, hogy tanulsz a hibidbl. Rszt vehetsz mindenfle siker-szeminriumon, elolvashatsz mindenfle siker-kziknyvet, s kvethetsz siker-tancsadkat, de az r, amit mindig meg kell fizetned: a zrzavar s a tvedsek. Nincs a vilgon egyetlen ember sem, aki brmit is elrt volna anlkl, hogy valamilyen rat ne fizetett volna rte. Vannak, akik az letkkel vagy a szabadsgukkal fizettek. Msok azzal, hogy lemondtak lehetsgekrl, anyagiakrl vagy kapcsolatokrl. De gy vagy gy, mindenkinek fizetnie kell.
(forrs: maiige.hu, kpforrs: nyest.hu)

forrs: lexi.hu, kp: demenyzo.hu

A negatv gondolkodsmd hatsait ismerjk, mind lelki, mind testi vonatkozs szempontjbl. Ismerjk ht meg milyen az, amikor mindig boldogan brednk, s a napunkat is vidman ljk meg, majd este szeretettel, hlval eltelve trnk nyugovra, s ha nehzsg jnne is, gyorsan tlpnk rajta. Hisz nehzsgek mindig azrt merlnek fel, hogy megtantsanak valami jabb jra, amikor rjvnk az egsz lnyegre. Amikor megvilgosodik elttnk az addig szrknek ltott vagy hitt valsg, s megmutatja, hogy mi is az, amirt lnk valjban. Ezrt csak egyetlen mozdulatot kell tennnk, de azt mindig meg kell lpnnk: a mnuszbl pluszt csinlni. Ehhez erfesztst is kell tenni, ahogyan a kis herceg is megszeldtette a rkt. Tudjuk, hogy ingyen nem adnak semmi jt. Lelkileg s fizikailag mindenrt meg kell dolgoznunk. Hadd mesljek el egy trtnetet. Amikor megkaptam els okostelefonomat, volt benne egy mindenki ltal ismert szolgltats. Elkezdem gpelni egy sz els betit, s feldob a szveg fl 3-5 szt, ami az ltalam rt betkkel kezddik. Azokbl vlaszthatok, vagy tovbb gpelek. Ami fura volt nekem, hogy ha mellknv vagy fogalom jtt, az a kezdetekben mindig negatv kicsengs sz volt. Pedig ezt a gp vagy az azt gyrt programoz adta. De az is lehet, hogy n vonzottam be magamnak a negatv szavakat a gondolkodsommal. Pldul elkezdtem gpelni a gynyr szt, s a harmadik bet gpelsnl ilyen szavak jttek fel: gynge, gytrelmes... Hadd ne soroljam A gynyr sz mg vletlenl sem jelent meg. Ez gy volt egy ideig. Elszr zavart, aztn rjttem: meg kell tantanom a telefont pozitvan gondolkodni. Hisz j begpelt szavakat meg tudott jegyezni, s ha gyakran hasznltam, akkor elkezdte feldobni vagy felknlni ezeket a szavakat. gy mivel inkbb pozitv szavakat hasznltam, hasznlok az letemben, a telefon is pozitv szavakat knl fel. Ma ha begpelem a gynyr szt, akkor rgtn felknlja a gynyr meg a gyngy szt is. Egykor erfesztst kellett tennem, hogy telefont hasznl pillanataimat pozitvabb tegye, de megrte. Ma mr elkerlnek a rossz szavak, s n is igyekszem elkerlni ket. Csak egy tollvons az egsz, s az letet megszeldtjk magunk krl. S ez mindenkinek j. (Gyarmati Gbor)

Lucius Annaeus Seneca

Lelki sebezhetetlensg

forrs: globspot.hu

Nem az boldog, akit a tmeg annak nevez, akihez znlik a pnz; hanem az, aki minden javt a lelkben hordozza, szlegyenesen kimagaslik, eltapossa a bizonytalansgot, senkivel sem cserlne sorsot, embernek egyedl emberi oldalt rtkeli. A termszetet fogadja el tantjul, az trvnyei szerint formldik, s gy l, ahogy a termszet elrta: biztos tlet, rendletlen, rettenthetetlen; megmozdthatja valamilyen er, de fel nem kavarhatja. Ha a sors hatalmas ervel a lehet legrtalmasabb drdjt rpti fel, eltallja ugyan, de nem sebzi meg. Az elbbit is csak ritkn teszi, mert az embereket trdre knyszert tbbi drda neki csak ugra-bugra jges ha a tetre pattan, nem okoz bajt a bennlakknak, csak koppan egyet, s mr olvad is. vakodj a lelki sebektl!

Ismt kaptunk egy vi prbaidt


Jzus a fldn (Rszlet)
....A gyermek mohn csmcsogott a zsellrasszony melln. Az orvos felesge hslevessel etette meg az anyt. Az orvos az ablaknl llt s nzett a tvolod utn, aki rejtlyesen eltnt a tengerparti kdben. Az orvos termszettudomnyos vilgnzet ember volt s a csodtl sem lett tvoli kegyhelyek s kegyes gylekezetek ltogatja, de most mgis kzel rezte magt Jzushoz. pedig lassan lpdelt a vzen s rendbe szedte fldi lmnyeit, megllaptotta, hogy senkihez sem rezte magt kzelebb, mint a humanisthoz, aki ember maradt az embertelensgben. A humanistnak igaza van mondta. jra kell kezdeni az egszet a ma szletett csecsemnl! Aztn testetlenl a magasba emelkedett s visszanzett a stt csillagra: egyetlen remnyt kelt fnyt ltott, a zsellrasszony finak nevet szemt, amelyben halvnyan s bizonytalanul az a llek

derengett, amelyet az Atya adott klcsn az embereknek, s amelybl tolvajlmpt csinlt a gonoszsg s gyjtogat csvt az rlet. S amikor felrt az Atyhoz, aki mr az egsz srgmbt vissza akarta lkni az skdbe, erre a gyermeki

mosolyra hivatkozva eszkzlte ki a kibrndult Istentl, hogy a bns s boldogtalan csillagnak mg egy vi prbaidt engedlyezzen. Zsolt Bla

18

JTK NYSG
JTKONY NNEPI MESK | KZLET | CIVILEK | CGEK
Elismer szavak Az elismer szavak azok, amelyek ahogy az elnevezs is mutatja a munkavllal fizikai tulajdonsgt, munkateljestmnyt, szakmai ismereteit, problmamegold kpessgt, kreativitst, stb. ismerik el. Szmos szervezetfejlesztssel, szervezet- s munkapszicholgival, illetve -szociolgival foglalkoz szakember emeli ki, hogy a pozitv szocilis/trsas munkahelyi lgkr elengedhetetlen velejrja, hogy a vezet a beosztottaknak, de akr munkavllalk egymsnak is (1) dicsr szavakat, (2) btort szavakat, (3) kedves szavakat, (4) szeld szavakat mondjanak, klnsen, hogy az egyik legmlyebb emberi szksgletnk, hogy elismerst kapjunk msoktl. A dicsr szavak elssorban az egyn fizikai s szellemi kpessgt, valamiben jrtassgt, valamely viselkedst, ldozatvllalst ismerik el. A btortsnl elssorban emptira van szksg, hogy aki btort, az kpes legyen a btortott szemszgbl ltni a vilgot, mert csak gy tudja megrteni, hogy az mit tart fontosnak. A kedves szavak az elismers hangjn szlnak, s rendszerint a munkavllal lelkt rintik meg. Segtenek visszafogni s feloldani a felgylemlett indulatokat, srelmeket, kpesek bkt hozni az alkalmazottak kz. A szeld szavakat hasznlk rendszerint nem munkahelyi zsarnokok, krsk mgis meghallgatsra tall. A kell tudatossggal hasznlt szeld szavakkal mg az agresszv, dhrohamos munkavllalt is knnyebb megfkezni. Minsgi id A szervezetek jelents rszben a fesztett munkatemp, a kzelg hatridk, a maximlis teljestmnyelvrs miatti lland tlrk miatt a minsgi id mg inkbb felrtkeldik. Az elcsigzott, fradt, kimerlt munkavllalval csodkat tud tenni egy meghitt, szinte, bizalmas beszlgets, amit akr a fnk, akr a HR-es, akr a (bels) PR-es kezdemnyezhet. A meghitt beszlgetsek alapja a msik odaad meghallgatsa, a meghitt zavartalan lgkr, a benssges, emberi prbeszd. A beszlgets sorn a munkavllal megoszthatja fnkvel lmnyeit, tapasztalatait, gondolatait, rzseit, vgyait, elkpzelseit. Chapman felhvja a figyelmet arra, hogy a minsgi id rszeknt megvalstott meghitt beszlgetsnl a feleknek trekednie kell a teljes szintesgre, s kell idt kell biztostani arra is, hogy az n azt hittem, hogy azt hiszi, hogy... ...gy gondolom, hogy gy gondolja, hogy... tpus hitek/gondolatok helyett krdezzk meg, hogy a msik mit hisz/gondol az adott tmrl. A meghitt beszlgetsek mellett a kzs tevkenysgek vgzse is minsgi idhz tartozik. A kzs tevkenysgek vgzse akr gy, hogy alkalomadtn a fnk is bell a munkatrsak kz egy-egy rszfeladatot elvgezni, akr gy, hogy a munkacsoport idnknt elmegy kzsen srzni/bilirdozni/tekzni/ focizni/kirndulni/szrakozni a kifinomult s fejlett szervezeti kultrval rendelkez cgekre jellemz. Ajndkozs Az ajndkokat rendszerint az emberi kapcsolatok vitaminjnak tartjk. Akinek az ajndkok a szeretetnyelve, azok sokra rtkelik, ha egy akrmilyen csekly ajndkkal is, de rjuk gondoltak (pl.: nnapi, nvnapi virg, nvnapi ksznts). A kinevezsek, ellptetsek, munkahelyi djazsok megfelel kommunikcis krnyezetben/szituciban gyszintn ajndknak minslnek (pl.: a vezet minden hnapban egy kisebb ajndkkal ismeri el a legjobb dolgozt, akinek kivlasztsban kikri a tbbiek vlemnyt gy, hogy arrl a kivlasztott nem tud semmit sem). Az ajndkozs azonban kros is lehet a szervezeti kultra szmra. Vannak olyan munkahelyek, ahol szinte ktelessgszmba megy, hogy minden munkavllal a htvgi stemnysts eredmnyt megossza a tbbiekkel. Aki ezt nem teszi meg, az igen hamar a munkacsoporton kvl levnek rezheti magt. s akad olyan munkahely is, ahol az alkalmazottak, hogy megmenekljenek a ltszmleptstl, heti rendszeressggel kedveskednek kzvetlen munkahelyi fnknek, esetleg a fnk titkrnjnek kisebb-nagyobb ajndkokkal. Szvessgek Munkahelyi krnyezetben a szvessgek fogalma helyett taln az (nzetlen) segtsget lenne clszerbb alkalmazni. A munkafolyamatok- Chapman t szeretetnyelv soroban, munkatevkenysgekben el- zatbl akadt munkavllal szmra ha ez a szeretetnyelve komoly rtket jelent az, ha munkatrsa/vezetje a segtsgre siet. A sajt korltok felismerse, egyms klcsns segtse nagymrtkben hozz tud jrulni a munkacsoport fejldshez. rdemes azonban megjegyezni, hogy a szvessgek kusza hlzatra pl munkaszervezetben az j, vagy a rgi, de a szvessgi folyamatokbl kirekesztett munkavllal szmra szinte semmi lehetsg nem marad, hogy elrbb jusson, hogy ptse karrierjt. A kigs s/vagy a munkahely elhagysa ilyen esetben valsznsthet. Testi rints A testi rints fogalmt a prkapcsolatokban sem csak, a munkahelyeken pedig vgkpp nem a szexualitsra hasznljuk. Beletartozik a kzfogs, az tlels, az tkarols, melyek inkbb a barti/kollegilis viszonyokat is kifejezhetik. Az a munkavllal akinek elssorban a testi rints a szeretetnyelve, s aki a munkahelyi stresszt srssal, kiborulssal reaglja le, annak a szmra a meglels teljesen normlis magatarts, s nem gondol szexulis zaklatsra. A vezrigazgat s gyri munks kzfogsa pedig szinte valamennyi fizikai munks krben elismerst vlthat ki. sszegzskppen... Vegytiszta llapotban ltalban egyik szeretetnyelv sem fordul el, ezrt inkbb gy clszer fogalmazni, hogy mi az adott munkavllal elsdleges szeretetnyelve. Ennek felmrsre rszint a munkavllalval folytatott beszlgets, rszint egy egyszer teszt kitltse sorn nylik lehetsg. A j munkahelyi vezet megjegyzi, hogy kinek mi a szeretetnyelve, s amikor tnylegesen motivlni, vagy ppen a hangulatt/kedvt/lelkesedst javtani/fokozni kvnja a munkavllalnak, akkor az szeretetnyelvn szl hozz. A megfelel szeretetnyelven szls a munkahelyeken is kpes megtlteni az egyn szeretettartlyt, amelyik elg muncit jelenthet a szmra, hogy eredmnyesen birkzzon meg a stresszorokkal, illetve elkerlje a munkahelyi kigst. dr. Kollr Csaba, PhD vezet coach

a szervezetek letben
Minden ember legmlyebb rzelmi szksglete, hogy szeressen s viszontszeressk. Ha rezzk msok szeretett, kpess vlunk a bennnk rejl lehetsgek kibontakozsra, ennek hinyban azonban csupn a tllsrt kzdnk fogalmazta meg pontosan Chapman kt mondatban azt a legalapvetbb szksgletet, amin szinte mindannyian legalbb egyszer elgondolkoztunk nagyltalnossgban is, de karcsony kzeledtvel minden bizonnyal. A szeretetnyelvek fogalmt nemzetkzi szinten Chapman [2006] vezette be, s hasznlatt elssorban a csaldon, hzassgon, prkapcsolaton belli trsas viszonyok fenntartsra, a krzisiek bks kezelsre javasolta. Sajt tapasztalatom s vlemnyem alapjn melyet a szerzvel folytatott e-mail-es eszmecsere is megerstett (Chapman, 2009. 11. 19.) gy gondolom, hogy a szeretetnyelvek az emltett trsas viszonyokon/terepeken kvl is eredmnyesen hasznlhatak szervezeti/munkacsoporti szinten is. Errl bvebben a spiritulis dr. Gary Chapman menedzsment rsznl rok majd a kvetkez alkalommal. A szeretetnyelvek alapfelfogsa, hogy ha az egyn szeretettartlya helytelen fordtsban szeretettankja a tank pejorativizlja a szeretetet tele, vagy kzel tele van, akkor alapveten boldog, kiegyenslyozott, a szmra fontos dolgok irnt lelkesedik. Kpes megbirkzni a feladatokkal, a negatv esemnyeket sokkal kevsb borltan rtelmezi, optimista, van hite s remnye a jvben, kpes megltni s pozitvan rtkelni az let kis dolgait is, sszessgben teht a kigsi potencilja rendkvl alacsony. Ha az egyn a trsas interakcik sorn a tbbiektl olyan dolgokat kap, melyek j rzssel tltik el, akkor a szeretettartly csordultig tele lesz. J rzst vlthat ki az egynben: trdnek velem, szeretnek, gondoskodnak rlam, polnak, csak velem foglalkoznak, ajndkot adnak, meghallgatnak, elismernek, boldogg tesznek, megsimogatnak, szeretgetnek, velem vannak, fontos vagyok a szmra/szmukra, szerelmes belm, megdicsr, meglep, stb. Chapman a megannyi j rzssel eltlt dolgot t nagy kategriba sorolta, s ezeket cmkzte szeretetnyelveknek: 1. Elismer szavak 2. Minsgi id 3. Ajndkozs 4. Szvessgek 5. Testi rints A tovbbiakban a szeretetnyelvek munkahelyi alkalmazsnak lehetsgeit ismertetem, e helytt a Jtkonysg jsgban a civil szervezetek figyelmbe is ajnlva.

Szeretetnyelvek

Egsz-sg vagy Fl-elem?


Olyan egyszer s mindennapi ez a sz, hogy mr bele sem gondolunk abba, mennyire ott van kzttnk, bennnk, a htkznapok sokasgban. Nagyon megdbbennnk, ha kicsit megfigyelnnk a vilgot, ugyanis a flelem mindenhol jelen van. Otthon, az utcn, a bevsrlcsarnokban, a krhzakban, de mg a levegben s a vzben is. Persze mindenhov mi visszk magunkkal, hisz nlkle mr mozdulni sem tudunk. Azt mondjk, hogy a vilgot kt alapvet dolog irnytja:a Szeretet s a Flelem. Brmit is teszel, csak e kett kzl tudsz vlasztani. Minden dntst a kett kzl az egyik indtja el. Sajnos azonban ezt a legritkbb esetben vesszk szre,s a legkevsb vagyunk tudatban a dolognak. Itt nem kell hatalmas vilgmegvlt dolgokra gondolni, elg a leghtkznapibb trtnseinket grcs al venni. Ha szeretet irnytja a cselekedetet, akkor semmi okunk a flelemre, hisz nincs mitl tartanunk, nincs mit vesztennk. Mg ha oly elcspelt s jelentsvesztett is lett mra maga a sz, hogy szeretet, az ereje megmarad. Nagyobb ert tulajdontunk a flelemnek, ami tnyleg el tud tiporni, romba tud dnteni akr orszgokat is, fizikailag s lelkileg semmisteni meg bennnket. A legalapvetbb a vltozstl val flelem. Mindent ugyangy akarunk tudni, ahogy eddig volt, ahogy megszoktuk. Az mr bejratott, biztonsgos, mert ismerjk, kontrolllni tudjuk, irnythat. Pedig a vilgban A vgn mg kapcsolatba kerlk vele, s sebezhetv vlok. Egyre csak teltdnk a flelemmel, s a vese is kezdi felmondani a szolglatot. Tovbb gylik bennnk a sok mreg, amit meg mr a mj sem tud kezelni, de az epe is tele van kesersggel. Mr annyira elszigeteljk magunkat flelmnkben, hogy minden termszetes anyag idegenknt hat rnk, s a szervezet nem ismeri fel a termszetest, gy allergis reakcit vlt ki, tiltakozik ellene. Nem adunk ki magunkbl semmit, a sok elfojtott rzs csak gylik, nylik bennnk, mgnem manifesztldnia kell, s akkor sszell egy kisebb gombcc, daganatt, s felemszti a testnket, melyet flnk hasznlni, gy inkbb hagyjuk, hogy msok uraljk azt. A sok kis rkos sejt, bacilus, vrus mind ltjk ezt, s gondoljk magukban: Ha neked nem kell ez a test, akkor majd birtokba vesszk. s ez gy megy a vgtelensgig Olykor elfordul, hogy tallkozunk egy ersen szimpatikus hlggyel/riemberrel, akivel j lenne kzelebbrl megismerkedni, a flelem a csaldottsgtl, a kikosarazstl, a kudarctl, a visszautaststl annyira lebnt minket, hogy megszlalni is kptelenek vagyunk. Nyelveket tanulunk, mghozz mr vek ta, de beszlni nem mernk. Flnk, hogy ha helytelenl mondunk valamit, akkor valami borzaszt dolog fog velnk trtnni. A nagyobb vezetk, irnytk is rjttek vszzadokkal (ha nem vezredekkel) korbban, hogy a flelem igen nagy ervel br. Szinte lebnt. s ezt sajnos sokszor sz szerint is vehetjk. Erre ptenek. A legjobban gy lehet irnytani az embert, ha folyamatos szorongsban, flelemben tartjk. A boldog embert nem lehet irnytani. Neki nincs vesztenivalja, mg a flelemmel teli ember mindent elveszthet: a munkjt, a lakst, az egszsgt, az egsz egzisztencijt, mindent, ami a civilizlt trsadalom ismrve. Egyedl a llek kpes fennmaradni rkk, igaz, azt mr elfelejtettk, hogy ilyen egyltaln ltezik. Valjban nem is tudjuk, mi az,hogyan nz ki. Pedig j lenne egy kicsit kommuniklni vele, megtudni, mit is szeretne. Azonban a llek nem rt a flelemnyelvn, csak a szeretet nyelvt ismeri. A llek sosem irnyt, legfeljebb rl, ha a test s szellem reszml, mi is az clja. Sosem tlkezik, mg a flelemmel fttt test llandan azt teszi. Ez az tlkezs tartja letben magt a flelmet. Annyira sokat nem is kellene vltoztatni magunkon s a szoksainkon, csak az tlkezst kellene abbahagyni. Ha ez magunktl nem megy, akkor figyeljk meg az egszen kicsi gyermekeket. Tlk rengeteget tanulhatunk. k mg nem tlkeznek. k csak szemllik, megfigyelik magukat, majd a kzvetlen krnyezetket, s ksbb terjesztik ki ezt a vgelthatatlan figyelmet a vilgra. Nem mondjk semmire, hogy j vagy rossz. A felnttek tantjk meg nekik. Szmukra csak dolgok vannak, amiket j megfigyelni, megrinteni, megzlelni, meghallani, megltni stb. s szeretni. s mindezt a legkisebb flelem nlkl teszik. Pusztn szeretettel. Ne feledjk: a vlaszts minden esetben a mi keznkben van. Nzz nmagadba! Tudom, knny ezt mondani. A nagytakartshoz sincsen mindig kedvnk, mgis idkznknt megcsinljuk. Nem runk listt, nem tervezzk meg, mit s hogyan, de ahol koszt ltunk, letakartjuk, ahol kupit, ott elrmolunk. Ez sem bonyolultabb mvelet. Mit is kell csinlnod? A lnyege, hogy szembeslsz flelmeiddel, jra tled, figyeled a bensdben kifejtett hatst, bocsnatot krsz az ellened vtkezktl, traumatikus emlkeiddel szembeslsz, ily mdon kifsld, feloldod tudatalattidbl a problmt. A hatalmasra nvesztett bels akadlyok, az nkorltoz hiedelmek, az egdon trtn tllps, az elme lmbl val felbreds ltal megtapasztalhatod azt a mgttes dimenzit, amelyet lelki bke, rm s szeretet jellemez. Ksz receptek nincsenek. Az ton mindenkinek magnak kell vgigmennie. Az let gyis feladja jra s jra a szksges leckket.

az egyetlen lland dolog a vltozs. Minden vltozik. s kapaszkodjunk meg: ez a Minden is folyamatosan vltozik. A betegsgek alapja maga a flelem, a rettegs. Ha valamit nem mernk megtenni, akkor okozunk magunknak egy kis balesetet. Mondjuk kimegy a boknk, s akkor mr nem is kell elmenni a minket annyira frusztrl tallkozra, megbeszlsre. Amikor flnk kimondani dolgo-

kat, a torkunk megfjdul. Flnk meghallani dolgokat, a flnk is fj. Flnk rzseket kzvetteni, befogadni, veszt hatkonysgbl a szagls, a lts, az zlels, a halls is, nem beszlve a tapintsrl, rintsrl. Mr nem rintnk meg semmit s senkit, mert flnk, hogy elkapunk valamit. Mg egy rideg kzfogs belefr, na de lelsrl sz sem lehet, mert az mr tl intim lenne.

Carla Galli (gondolatok a KI FIZETI A RVSZT? c. knyvbl)

JTK NYSG
JTKONY NNEPI MESK | KZLET | CIVILEK | CGEK

19

Fontos, hogy pldt mutassunk

A Hinora Angyal teljesti egy kvnsgod


A Hinora Marketing Group nem ismeretlen a civil szervezetek eltt. Szmos olyan jtkony esemny kthet nevkhz, amelyekkel segteni igyekeznek embertrsainkon. Hinora Ferenc a Hinora Marketing Group elnk-vezrigazgatja, a Magyar Marketing Szvetsg elnke nem csupn cgn keresztl, de magnemberknt is elktelezett hve a jtkonysgnak. Mint ahogyan az albbi interjbl is kiderl, ez letben ez nagyon fontos feladat, mind cge, mind nmaga szmra. Karcsony kzeledtvel taln az emberek tbbsgben jobban kiteljesedik a segteni vgys, az adakozs ignye. A Hinora Marketing Group mit tud tenni azrt, hogy azok az emberek vagy ppen embercsoportok, szervezetek, akiknek, amelyeknek a helyzete, krlmnyei nehezek s segtsgre szorulnak, azok nket megtalljk, vagy ppensggel nk keresik meg ket s llnak melljk? Hogyan mkdik ez, hogyan kell elkpzelni? Ebben mekkora szerepe van a cgcsoport zletpolitikjnak? Neknk mindig is fontos volt, hogy egyfajta pldt mutassunk. Fontos, hogy egy olyan kkv szektorban mkd cg, mint mi, bele tudja az letbe a jtkonykodst illeszteni. Amikor mi ezt elkezdtk, akkor gy indultunk neki, hogy felkerestnk alaptvnyokat, trgyalsokat kezdemnyeztnk velk, hogy megismerjk ket. Br igaz, akkor mg nem tudtuk azt, hogy milyen fajta jtkonykodst szeretnnk vgezni, ez milyen trsadalmi szerepvllals, csak azt tudtuk, hogy szeretnnk valamit, s gy voltunk, hogy krlnznk azrt, hogy tbb informcink legyen arrl, milyen alaptvnyok vannak, milyen tevkenysget folytatnak. Valahogy gy kezddtt ez a tnykedsnk, majd ennek eredmnyeknt nhny alaptvnynak flajnlottuk, hogy segtjk ket valamilyen formban. Ahogyan azonban az id telt, egyre inkbb krvonalazdott az, hogy a Hinora nem elssorban alaptvnyokat akar tmogatni, hanem inkbb Hinora Ferenc konkrt eseteket, embereket. Ezrt szintn egy alaptvny segtsgvel ma mr el tudunk jutni olyan beteg gyermekekhez, akik tnyleg slyos betegsgben szenvednek. Nekik egy kvnsgukat teljestjk. ves szinten 4-5 ilyen kvnsg megvalstsra van lehetsgnk. Ezen kvl az 1%-os adval kapcsolatosan minden kollgt megkrdeznk arrl, hogy valakinek fel kvnja-e ajnlani azt. Amennyiben nincs elkpzelse, tlete arrl, hogyan rendelkezzen adja 1%-val, akkor a cgvezets azt javasolja, hogy egysgesen fizessk be egy adott alaptvnynak a javra. Ez is mr nlunk vek ta bevlt gyakorlat. A cg jtkonysgot folytat tevkenysge mgtt azrt valahol ott kell lennie egyfajta egyni, emberi oldalnak is. Azt gondolom, hogy egy cg elssorban akkor tud s akar ilyen tevkenysget folytatni, ha annak a vezetje is ebben a tmban elktelezett s n elktelezett voltam mindig is. Egybknt nem csak cg szinten, de ezen tl, mint magnember is szoktam segteni, mert ez egyfajta ktelessgtudat a rszemrl, s mint vezet szeretnk pldt mutatni a kollgim eltt is. Azrt is van az, hogy az egyni kvnsgokat nem n magam teljestem, hanem erre felkrt kollgim, ppen azrt, hogy trezzk milyen az, amikor az ember msokon segthet. Termszetesen a cgvezets megszervezi az ajndkozs elkszleteit, de magt az ajndktadst a kollgim vgzik. Ennek a programnak mi a Hinora Angyal nevet adtuk. Mirt fontos ez a fajta pldamutats? Mi az, ami adakozsra sarkallja az embert? Abban a szerencss helyzetben vagyok, hogy a koromhoz kpest nagyon sok mindent sikerlt elrnem. gy rzem s gy is gondolom, hogy amit a sorstl, az lettl s nmagamtl is kaptam, azt valamilyen mdon viszonoznom kell. Nekem ez termszetes dolog. Amikor elkezdtk ezt a tevkenysget, akkor elsdlegesen nem a jtkonysg s segtsgnyjts volt az, ami gondot okozott, sokkal inkbb az, hogy kinek kell segtennk. Erre egy j plda: volt egy idszak, amikor a televziban hallottam, hogy hol van nagy szksg a segtsgre, amire jelentkeztem is. Azonban legtbbszr az volt a tapasztalat, hogy mire jelentkeztem, mr meg lett oldva az adott esetnek a problmja. Ezrt azt mondom, hogy nem azokon kell segteni, akik mr megkaptk a segtsget, vagy akikrl mr tudnak, hanem inkbb azokon, akiknek pldul a nyilvnossgra nincs lehetsgk. Ezrt van az, hogy elssorban olyan eseteket szeretek tmogatni, amelyeknek nincs pldul akkora mdia visszhangjuk. Az elmlt vek alatt arra is rjttem, hogy nem biztos, hogy az a legnagyobb segtsg, ha valakit esetleg tbb milli forinttal tmogatunk, amit egybknt nem is biztos, hogy megtehetnk. Ugyanakkor, ha valamilyen aprbb segtsget, ajndkot tudunk adni, akkor azzal a megajndkozott rszre egyben egy olyan nagy lelki tmogatst s energit is adunk, ami hihetetlen megerstst jelenthet szmra. Volt-e olyan klnleges alkalom az elmlt esztendk sorn, amirl szvesen beszlne? gy gondolom, hogy kiemelni egy-egy alkalmat nem lehet, de igazn nem is szabad, hiszen minden eset megrdemeln, hogy kiemeljem. Miutn mi beteg gyermekeknek a kvnsgt teljestjk, neknk mindegyik ugyangy tragikus, meghat, de mgis ert ad feladat s tapasztals is egyben. n a Magyar Marketing Szvetsg elnke is. Az MMSZ-nek a jelenlte s mkdse a trsadalmi felelssgvllalsban mivel tud intenzven megnyilvnulni? gondolok itt elssorban a klnfle specilis kpzsekre, tancsadsokra. Gondolkodnak-e abban, hogy a civil szervezeteket esetleg ilyen adomnnyal mely a hatsos mkdskhz elkpzelhetetlen ajndkozzk meg? A Magyar Marketing Szvetsgnek mindig is kiemelked s fontos terlete volt a jtkonysgi szervezetekkel folytatott egyttmkds. Ebben nagy szerepe van Vajda Mrta elnksgi tagunknak is, aki mindig hangslyosan kezelte az ezekkel a szervezetekkel val kapcsolatpolst. Amikor engem a Magyar Marketing Szvetsg elnknek megvlasztottak, akkor a vlasztsi programomban elmondtam, annak ellenre, hogy nonprofit a szervezetnk, a lehetsgeinkhez mrten szksges, hogy tmogassunk ms szervezeteket, akr alaptvnyokat is. Ezt gy tudjuk megtenni, hogy minden vben egyszer flajnljuk egy adott szervezetnek azt, hogy segtnk megtervezni az egyszzalkos kampnyt. Ugyanis neknk, mint szervezet, arra nincs lehetsgnk, hogy anyagi jelleg tmogatst tudjunk biztostani, de szakmai vonalon, marketing s kommunikcis terleten mr melljk tudunk llni. Egy kivlasztott szervezetnek ezt nagyon szvesen megtesszk. Termszetesen azoknak is prblunk segteni, akik megkeresnek bennnket, hiszen a marketing szvetsg igyekszik nyitott lenni, s prblunk vlaszt adni a krdseikre. A szvetsgnek mr nagyon rgta mkdik a FOGADRA nev esemnye, aminek a keretn bell, elssorban a szvetsg elnksgi tagjai jl hasznosthat tancsot adnak brmilyen szervezet vezetjnek. Ez nmagban mr egyfajta trsadalmi szerepvllals a marketing szvetsg rszrl, hiszen ingyenes. Ez a FOGADRA ltalban kthetente van, amire lehet jelentkezni. nk tartanak olyan specilis kpzseket, amelyek szksgesek ezeknek a szervezeteknek a mkdshez? Termszetesen tartunk kpzseket is. Konkrtan az Egyszzalkos Workshop az, amit fontosnak tartok kiemelni. Erre nagy igny mutatkozik minden vben. Tudjuk, hogy a legtbb szervezetnek szksge van egyfajta marketing partnersgre, a marketingszvetsg pedig a sajt eszkzrendszernek a keretein bell szvesen segti ezeket a szervezeteket. Bella rpd

8 vidki nagyvrosban indult el a kezdemnyezs a fogyatkossggal l emberek lmnyszerzsrt


Az lmnyalap programot a Specil Pcs s a Fogd a Kezem Alaptvny hvta letre azzal a cllal, hogy tmogassk a fogyatkossggal l emberek lmnyszerzst, elsegtsk a trsadalmi elfogadst s befogadst, s ltrehozzanak egy j platformot a fogyatkossggal lk s az pek tallkozsra, prbeszdre. Az lmnyek felajnlsra december 3-ig 8 helysznen Budapesten, Pcsett, Debrecenben, Gyrtt, Szegeden, rden, Szekszrdon s Szigetvron-, a fogyatkossggal lk vilgnapjig van lehetsg az lmnyalap Facebook oldaln keresztl. Az lmny-alap egy olyan program, amely segt felhvni a figyelmet arra, hogy minden ember, a sajt lehetsgeihez mrten tud adakozni, ha akar. Arra pt, hogy nem szksges sem gazdagnak, sem segt szakembernek lenni, ahhoz, hogy msokon segtsnk. Elg egy lmny, melyet mindenki a sajt lehetsgeihez, erforrsaihoz mrten tud felajnlani. Ilyen felajnls lehet egy vezetett tra, egy nyitott filmklub, egy szentmise, egy jgara, meditci, pr perc szgulds egy szuper sportkocsival, egy koncertjegy, ha az eladst egytt nzik meg p s fogyatkkal l emberek. A lnyeg teht nem a pnz, hanem az nkntessg s a msoknak nyjtott lmny alap tmogats. Az lmnyalap programnak kt fontos clkitzse van. Az egyik a trsadalom, a trsas, trsadalmi krnyezet formlsa, a befogad, elfogad krnyezet kialaktsa. A msik clkitzs pedig a fogyatkossggal lk motivlsa annak rdekben, hogy merjk ignybe venni a krnyezetk nyjtotta lehetsgeket, merjk meglni a trsadalmi befogads azon szintjt, amelyen az ppen tart. A tapasztalatok azt bizonytjk, hogy e kt clra trtn egyttes trekvs eredmnyezheti egy inkluzv kzssg ersdst. A fogyatkossggal lk ltalban egy tlvd csaldi krnyezetben lnek, nagyon nehezen veszik ignybe nmaguktl, a mr fizikailag is elrhet s szemlletben is nyitott lehetsgeket. Ezzel szorosan sszefgg, hogy a krnyezetnek nincsenek kzvetlen tapasztalataik a fogyatkossggal l emberekrl, gy nem rendelkeznek hasznlhat informcikkal a segts megfelel mdjairl. Az lmnyek felajnlst december 3-ig lehetett elkldeni. A fogyatkossggal lk vilgnapjn tartjk meg az els tallkozt az lmnyt felajnlk s a fogyatkossggal lk kztt, a felajnlsok kzvettsre pedig jv v novemberig, a kvetkez felhvs megjelensig van lehetsg. Tovbbi informci: http://www.specialpecs.hu/elmenyalap-program

lmnyalap

nkntesek ltal szplnek a gyermekkrhzak

Orszgszerte tbb intzmnyben kerltek a Mannheim Viktria ltal vezetett kreatv csapat jvoltbl kedves falfestmnyek a falakra. Tbbnyire sajt maguk szerzik be az alkotshoz szksges eszkzket. Viktria indult a Tv2 Sss fel nap! plyzatn, ha nyer, tovbb tudjk folytatni letszpt munkjukat.

Forrs: https://www.facebook.com/tv2hu

Karcsonyra gyjtnk, a Fulkrcsen s Herndvcsn l gyermekek szmra ruhanemt, meseknyvet, s mindent, ami j
A tavaly karcsonyi jtkgyjts eredmnyeknt kzel szzhatvan ajndkcsomagot tudtunk tadni olyan gyerekeknek, akik egybknt nem kaptak volna semmit (a Jzusktl). A celofnba csomagolt igazn szp csomagokat elvittk Fulkrcsre, s ott egy msik rendezvnyhez a Ne Engedj El Egyeslethez kapcsoldva, szemlyesen adtuk t kis gyerekeknek. Hatrtalan volt az rm, az ajndkozs szemlyessge, s adomnyozink jvoltbl a szpre sikerlt ajndkcsomagok sok meghitt pillanatot okoztak, nemcsak a gyerekeknek, hanem neknk is. Hlsak vagyunk, hogy annyi ember megmozdult, vette a fradsgot, sszeksztette a jtkokat s elhozta az alaptvnyba. jra ksznjk a pnzadomnyokat is. Arany Liliom Alaptvny

Hatrtalan rmk

20

JTK NYSG
JTKONY NNEPI MESK | KZLET | CIVILEK | CGEK

Karcsony a Klvrin
Valahol a VIII. kerletben, a Klvria tr 5. sz. alatt egy roskatag, don plet ad otthont az bredsek Alaptvnynak, amely reform pszichitrival foglalkozik. Itt minden a betegekrt van. A betegek fzik a kvt, osztjk az ebdet s vezetnek foglalkozsokat...

Idn is lesz

Boldog Karcsonyt!
Ismt itt az v vge, a Karcsony, a Szeretet nnepe. Ha mskor nem is, ilyenkor biztosan sszejn a csald apraja-nagyja. Aztn jn a Szilveszter s az jv, amit inkbb a bartokkal, kollgkkal tltnk. A meghitt vagy vidm egyttlthez szorosan hozztartoznak a fehr asztal rmei, a kzs tkezs, amit megelz a hagyomnyos, vagy ppen hogy lzadan j telek elksztse. Rviden: vendgeket vrunk, vagy vendgsgbe megynk, rmet akarunk szerezni s rmmel megynk. Nlunk, magyaroknl mg sokan rzik azt, hogy brmilyen mssguk, rzkenysgk, betegsgk szgyen, s nem beszlnek rla szinte soha. Nlunk, ellenttben pldul a finnekkel - esznkbe nem jut, hogy ebd- vagy vacsorameghvskor azonnal krdezznk r arra, hogy mit nem ehet! Ha pedig ppen a msik oldalon vagyunk, kellemetlennek rezzk a jelzst: mit nem szabad, mint nem tudunk kvetkezmnyek nlkl elfogyasztani. A nylt s szinte beszd hinya ezekrl a fontos krdsekrl csaldi viszlyhoz, bartsgok vghez vezethet, pedig ha elmondjuk az okokat, elmagyarzzuk, mire s mirt van szksgnk, akkor azt a msik mindenben segtsgnkre lesz, legynk cukorbetegek, liszt- vagy tejrzkenyek, vagy valamilyen telallergiban szenvedk. Ha hzigazdaknt valamilyen dita miatt amgy is vltoztatunk az asztalra kerl fogsok elksztsn, vltoztassunk a mindenkinek j irnyba: szinte minden tel elkszthet dits s korszer vltozatban, gondoljunk csak rntsok elhagysra, az alacsonyabb zsrtartalm tejtermkek hasznlatra, a kristlycukor helyettestsre. Ezek aprsgnak ltszanak, s vendgeink tbbsge szre sem vesz majd, ugyanakkor rmet szerznk azoknak, akiknek ezek fontosak. Az v vgi nnepekhez hozztartozik az ajndkozs is, ami nemcsak az anyagiak hinya miatt okoz fejtrst. Pedig nem az ajndk forintban kifejezett rtke a fontos, hanem a szeretet s a gondoskods, ami mgtte van. Ez az zenet az asztalra kerl nnepi teleinken keresztl is eljuttat-

Ditzva is...

m van december vge fel egy klnleges nap, amikor is jn a klvris karcsonyi nnepsg. A betegek fldsztik a ft, szp msort adnak, s utna kezddik a terlj-terlj asztalkm. Ilyenkor a dolgozk ksztik az nnepi ment. Van itt forvosn fle sertsslt, Krisztina nvr fle majonzes burgonya, Katika-fle tlttt kposzta s pogcsa, Kristf r fle padlizsnkrm, Szepesi r fle dis s mkos guba, de ht ki is tudn az egsz tlapot flsorolni. Az ebdlben az asztalok szpen, nneplyesen meg vannak tertve. A lakomra elz nap ta dolgoznak a munkatrsak. Belpve a mcsesekkel s mesebeli stemnyekkel dsztett, sszetolt asztalokkal teli ebdlbe Katika vrja a vendgeket azzal a tlttt kposztval, amelyet eltte val jjel mg a gzon rotyogtatott, hogy finom legyen. A bejrati ajtval tellenben vi-

szont az egyb, fent ecsetelt nyalnksgok az elrhetk. Az ember azt s annyit ehet, amennyit csak szeretne. Mosolyg, csillog szemprok figyelik a falatoz betegeket s lesik minden kvnsgukat. Beszlgetnk a dsan tertett asztaloknl. Mr nem tudok gubt enni. Nem baj, vigye haza. hangzik a nyjas vlasz. Tl sokig azonban nem idzhetnk, mert betegek hossz sora vrja, hogy rszesljn mindabbl a kedvessgbl s finomsgbl, amibl mr neknk kijutott. Elmltak a szrkre sikeredett nnepek. Sokunknak nincs hozztartozja, meg a buksznk sem valami kvr, de bevillan a csodlatos lmny s a remny: Idn is lesz karcsony a Klvrin. Egy boldog pszichitriai beteg bredsek Alaptvny www.ebredesek.hu

Nhny j tancs a glutn, a tej, a cukor, a mogyor, stb. nlkl kszlt telek fontosak a ditzknak, a tbbiek pedig szinte szre sem veszik majd, hogy mi hinyzik, vagy ppen mit mivel helyettestettnk. ha mi lesznk vendgek, elre egyeztessnk a hziasszonnyal, hogy mire figyeljen, ajnljunk fel a segtsgnket, vigynk desszertet, stemnyt, mindenkinek, kenyeret, tsztt magunknak. ne srtdjnk meg s fleg: ne rendezznk ltvnyos jelentet ha valami elmaradt, vagy nem sikerlt tkletesen. Igyekezznk betartani a sajt ditnkat, s legyen velnk vsztartalk stemny, kenyr, vagy tszta. ugyangy: ha mi tvedtnk, prbljuk meg a hibt gyorsan kijavtani, s kedvbe jrni az rintettnek. rk emlk marad, s ha msra nem is, a tanulsgokat levonsra nagyon is alkalmas lesz. hat, ezrt ezek legyenek kvetkezmnyek s flelem nlkliek, hogy ne tegyk tnkre senkinl sem a kellemes egyttltet, a meghitt csaldi s barti beszlgetseket. (Lisztrzkenyek rdekkpviseletnek Orszgos Egyeslete)

Adj egy knyvet karcsonyra 2013


A polcon porosod knyvek, a mr nem hasznlt jtkok, ruhk - cipk felajnlsval risi rmet okozhatunk nlklz csaldok gyermekei rszre. Sajnos egyre tbb gyermek van, akik anyagi okokbl nem kapnak ajndkot csaldjuktl. A MTRIX Kzhaszn Alaptvny Adj egy knyvet karcsonyra lakossggal s cgekkel egyttmkd tmogati programja tbb mint egy vtizede tretlenl sikeres s gyermekek tzezrei szmra okozott mr rmet. Idn is egytt segthetnk a rszorulkon. Sokat segthet, ha feleslegess vlt knyveit sszeszedi a gyerekszobbl, vagy a kintt, megunt jtkokat sszegyjti s eljuttatja a programba, hogy azokat a segtk tovbb kldhessk a tnylegesen rszorulknak. A Mtrix Kzhaszn Alaptvny - mely egsz vben adomnyosztssal is segti a rszorulkat - plssllatokat, trsasjtkokat, pt kockkat, kisautkat, knyveket vr. Az Adj egy knyvet karcsonyra elnevezs program sem j kelet, 2003 ta tretlenl hasznos s sikeres a szegnysg elleni kzdelemben. Az egsz orszgbl rkeztek knyvek jtkok. Volt, aki egy bortkba tette bele a knyvet s juttatta el hozznk! St egyre tbb knyvkiad is csatlakozik elfekv knyvek felajnlsa rvn. Szeretnnk, ha

Civil Rdi FM98.0 az emberi hang


Ilyenkor, a karcsonyi nnepekhez kzeledvn, nagyon sokan azon gondolkodnak, hogy mivel ajndkozhatnk meg szeretteiket. Sokszor sajnos az ajndk alatt valami dszdobozba csomagolhat, boltokban, az utols pillanatokban megvsrolt dolgokat rtnk, s szinte sohasem gondolunk arra, hogy ajndk lehet egy sz, egy szeretetben megfogalmazott mondat vagy egy msokon segt tett.

idn is legalbb akkora aktivits lenne, mint nhny ve, mondta az alaptvny elnke, Duds Zsanett. A program Szegedrl mkdik, de az orszg egsz terletre juttatnak az adomnyokbl. Nagycsaldos egyesleteket, anyaotthonokat, rszorul csaldokat, rvahzakat, egyszval bajban lv gyermekeket tmogatnak. Az alaptvny gyjthelyre 2013. november 22. s december 10. kztt szemlyesen vagy postn lehet eljuttatni a kisebb-nagyobb dobozokban (akr direkt korcsoport szmra sszeszedve) mg hasznlhat karcsonyra sznt ajndkokat. Az alaptvny ksznettel vrja a Mtrix Seglyalap (OTP) 11735005-20553634 szmlaszmra az anyagi felajnlsokat is. A kzlemnybe krjk rja be, hogy karcsony, gy a befizetsek 100%-a rszorulk megsegtsre fordtdik. Bvebb informci a www.matrixalapitvany.hu cmen vagy a 06-20-620-52-10 telefonszmon szerezhet be. Szemlyesen minden htkznap 10-17 ra kztt a 6726 Szeged, F Fasor 9. cmen leadhat az ajndknak sznt szeretetcsomag, vagy a MTRIX Kzhaszn Alaptvny Centerke Adomnyoz Kzpontjnak cmre postn is feladhat az adomny.

A Civil Rdi egy olyan kzssgi mdium, amelyet 20 ve azzal a szndkkal alaptottak, hogy adjon. Hangot a hangtalanoknak, a megtalls lmnyt a keresknek, egy szt a msknt gondolkodknak, segtsget a remnybe kapaszkodknak. A Civil Rdi azokhoz szl, akik rdekldnek krnyezetk irnt, akik szeretnk megismerni s megrteni a krnyez vilg esemnyeit, folyamatait, mozgat rugit. Azokhoz szl, akik nem ijednek meg a klnbz vlemnyektl, a sokfle megkzeltstl, akik nyitottak az eltr llspontokra, akik szeretnek elgondolkodni az ellenttes rveken is. Azokhoz

szl, akik kedvet reznek szellemi energit fektetni klns vilgok, arcok, gondolatok s klns zenk megismersbe. A Civil Rdi nem elgszik meg a felletes vlemnyekkel, nem nyugszik bele a flmegoldsokba, szeretn megmutatni a vilgot olyannak, amilyen: rdekesnek, bonyolultnak, soksznnek. A Civil Rdi keveset beszl a napi hatalmi politikrl, viszont sokszor ad hangot a helyi vlemnyeknek, az llampolgri, a civil megkzeltsnek. Ott vagyunk az terben, s ott vagyunk az l helyszneken is. Idn is ott lesznk a Legyen stemny minden karcsonyi asztalon rendezvnyen, ahol msorvezetink moderljk a rendezvnyt, kzben tudstunk, s hangot adunk azoknak, akik adnak, hangot azoknak, akik kapnak, s persze azoknak is, akik egyszeren csak arra jrnak, s ott kezdik rezni, hogy mirl is szl ez az nnep. Msorainkat olyan nkntesek ksztik, akik egybknt az let ms terletein dolgoznak. Szvesen ltjuk s vrjuk azokat, akik gy rzik, van mondanivaljuk a vilgrl.

Civil Rdi a hallgatson tl... www.civilradio.hu

JTK NYSG
JTKONY NNEPI MESK | KZLET | CIVILEK | CGEK

21

ha jl esik, ki lehet prblni


Mi lehet az, ami az letet derss, hasznoss, rtelmess teszi? Mi hinyzik ahhoz, hogy teljesebb emberknt ljnk a lehetsgeinkkel? s mindennek alapjt, az egszsgnket hogyan rizhetjk meg? Mi az, amit mris meg lehet tennie annak, aki javtani szeretne az letn? Minden reggel, amikor flbredek, csukva tartom mg egy darabig a szemem, s arra gondolok, hogy a mai napon is megjulok. Elkpzelem, hogy fiatalosan kezdek a munkhoz s thatdom attl, ami trtnni fog, s amiben nekem felttlenl rszt kell vennem. Bels szememmel vgignzek magamban s krem a zsigereimet, hogy juljon meg bennem minden, ami rgi, elavult. Nyjtzom egy prat, majd rugalmasan flkelek, tornzom. gy szp lassan tlelkestem, thangolom a testem. Van, amikor nehezebb ezt tennem, de akrmeddig jutok, mr jobb. Ez a kis gyakorlat azrt is j, mert visszafordt nmagamhoz. Az alakts nem lehet nismeret nlkl. Ezrt fontos nmagunk megismerse. A delphoi templom homlokzatra is az volt rva, hogy ismerd meg nmagad, s ezen az alapon alaktsd t nmagad. Mieltt kimerlnnk a karcsonyi kszldsben, vegyk szre, hogy mg ma is a jelkpek erdejben jrunk. Amikor pldul gyertyt gyjtunk az adventi koszorn vagy Szenteste a zld fenyfnkon, tlhetjk azt, hogy fnyt s letet varzsolunk magunkba, magunknak s magunk kr. ljnk a jelkpek adta lehetsggel, lelki tpllkot jelenthet. Az nnep jelentsgt igyeksznk a finom karcsonyi telekkel is kifejezsre juttatni. Rgen Szenteste a vacsora trendje katolikus vidken bjts volt: kposzta, bab, mkos, trs tsztval. A reformtusok tlttt kposztt ettek, mkos, dis kalccsal. A szoksos telek mellett sok csemegt: almt, dit, aszalt gymlcst, mzet, fokhagymt, slt tkt, ostyt, borst tettek az asztalra. Lehet, hogy sokan nem is tudjk mr, hogy a rgiek hite szerint a karcsony este fogyasztott teleknek, csemegknek szinte kivtel nlkl mgikus erejk volt. Pl. a sokszem bab, bors, mk a sok pnzt, bsget biztostotta, a fokhagyma vdte az egszsget, a mz dess tette az letet. A csald minden egyes tagja evett a sztvgott almbl: a kerek, piros, hibtlan alma az egysg, egszsg, szpsg, szerelem szimbluma volt. A kvetkez vben, ha eltvedtek tkzben, az almra gondolva hazatalltak. Minden ember eljut egyszer arra a pontra, amikor nem elgti ki az, ahogyan l, valami jobbat, valami minsgileg egszen mst szeretne s bens igny lp fel benne egy teljesebb letre. Felled benne a vgy, hogy mint egy pillang szrnyra keljen, szabadd vljon, s megtallja magban a bkt, a boldogsgot s a szeretetet. Karcsonyi ajndkknt kt finom dessg receptknyveinkbl: Friss csokoldhab Hozzvalk: 20-30 dkg alma vagy krte vagy ennek megfelel mennyisg idnygymlcs, 4 dkg kakapor, 10 dkg mazsola, 2 evkanl mz, 4 dkg vaj Az alaposan megmosott darabolt gymlcst aprtgpbe szrjuk, hozzadjuk a mazsolt, alaposan sszedolgozzuk, ezutn kerl hozz a kaka, a mz, s a felolvasztott vaj. Simra, habosra keverjk. Azonnal fogyaszthat, klnleges dessg. Elksztsi id: 20 perc. Sttks csk Hozzvalk: 6 dkg fehr finomliszt, 6 dkg teljes kirls bzaliszt, 4 dkg barna cukor, 6 dkg mz (= 3 evkanl mz), 4 evkanl hidegen sajtolt napraforgolaj, 1 db tojs, 15 dkg slt tk, 5 dkg mazsola, 5 dkg durvra vgott di, 1 mokkskanl szdabikarbna, 2 mokkskanl mzes stemny fszerkeverk sszekeverjk a tojst, az olajat, a barna cukrot, a mzet, s a villval sszetrt hjbl kivett slt tkt. Hozzadjuk a szdabikarbnval kevert liszteket. Beletesszk a mazsolt, a fszerkeverket, s a dit. Stpaprral blelt tepsibe evkanllal halmokat tesznk, s villval kicsit ellaptjuk ezeket. 180-200C-ra elmelegtett (gzstnl kzepes hfok) 10-12 perc alatt kszre stjk. Magyarorszgon is egyre tbbet hallatjk a hangjukat a betegek kpviselett felvllal civil szervezetek, betegklubok. E szervezeteknek nem az anyagi tmogats nyjtsa a feladatuk, hanem az informciads, a betegutakban val eligazods segtse, olyanfajta tmasznyjts amire a krhzi betegellts krlmnyei kztt gyakran nem addik md, mert nincs r id. Hisznk benne, hogy az vek ta mkd klubok, civil szervezetek tovbb ptkeznek, lehetsg szerint tallkoznak, tudnak egymsrl, s ezltal egyre ersebb, sikeresebb lesz az egszsget tmogat civil kzssg. gy karcsony s v vge kzeledtvel jl es rzs rgondolni, hogy az orszg szmos pontjn megkereshetk az orszgszerte mkd betegklubok, betegeket segt egyesletek, ahol hozzrt, segt szakemberekkel beszlhet az rdekld, s gygyult sorstrsakkal is tallkozhat a beteg.

Karcsonyi letmd

CLUBNETCET STORY 2013


Egyszer volt hol nem volt, egy 12 esztends Egyeslet. Hzillatuk a Cet, tudomnyuk a Net, fszerk a Klublet. Nzzk, milyen szorgosan tltttk el az vet! Adj Isten egszsgre! jkvnsggal kszntttk az Interneten az olvaskat, s ez a kvnsguk gyermekrajz-killts formjban vndorolt Budapestrl Kup kzsgen t egszen a Jtkonyszigetig. Az ton jtndrek segtettk. Nyltszv tanrok vezetsvel a kvncsi Teenagerek szmra ablakot nyitottak a vilgra. 2013-ban Banglades, Dl-Afrika, Ghna, Hollandia, Kamerun, Kanada, Lettorszg, Libanon, Libria, Macednia, Madagaszkr, Romnia, Szlovnia, Tajvan s Ukrajna dikjaival tanultak egytt a virtulis tanteremben. Tavasszal a Nagyikat is beltettk az iskolapadba. Pestmegyben novemberig pontosan 40 nyugdjas kattant a Netre. Tiszteletkre kitrult az Ecser Vra kapuja. A Krs-szgi civilek sem maradtak kpzetlenl, a tanultak 1% -bl jvre is profitlnak. Telehz...tanulslett m nagy halads! Mrciustl egy tucat eTancsad vetette bele magt a TMOP2.1.2-be, s vlt orszgszerte tbb-szz ember mentorv. Toborz-buzgalmuk kzvetlen eredmnye: Dnyban, Szarvason s Mlyiban 60 hallgat vlt digitlisan rstudvs a munka mg nem rt vget. A Tavaszi bezsongs tncra perdtette a ClubNetCet npt, majd a Kamara erdei Relaxigeten tzn sttt-fztt finomsgokat s ceturkt ettek, napozgyon megpihentek. Mikor a nap tikkasztan sttt, ismt rajzversenyt hirdettek s szorgos kezek megszptettk a Sportkastly betonkertst. Az alkots rmt az elnyert plyzati tmogats tetzte. A tagsg a sznidben sem volt rest! t helysznen sportolt, alkotott, jtszott a gyermeksereglet! Lassan vge lett a nyrnakAz sz meghittsget hozott a ClubNetCet szmra: ozis a lleknek a Jtkonysgsziget, a Civilek jszakja ahol kibontotta kpzeletbeli szrnyait a ClubNetCet Sznhz , s az l Irodalmi Kvhz mcsesinl lobog kltszet. A hangulatot a Jns bl nfeledt rme zrta. December a csodk hnapja az egyeslet letben. A Csepeli Adomny Sziget teljes zemben fogadja a felajnlsokat. A Civil Brze Club ajndkvsrlsi lzban g. A ClubNetCet Sznhz nnepi glkra prbl. Kreatv tndrlnyok karcsonyi dszeket ksztenek. Megjelenik az rtkes naptr s a ZsebNetCet. Finisgek s meglepetsek is lesznek a tarsolyban. No, de lssuk is sorjban! 1-tl 22-ig az I. Zugli Adventi Vsron ClubNetCet kreatv pavilon. 13-n pnteken 15 rtl Luca napi kzssgi vsr. Tervezett helyszne a VIlgCscsk Kzssgi Tr. 20-n pnteken a Templrius Alaptvny ltal kezdemnyezett Adomnyozs Napja alkalmbl fenyfa dszts az Erdlyi Magyarok Egyeslete szkhelyn, majd ruhanem oszts a rszorulk szmra. 19 rtl Bizet: Carmen cm operjnak nma vltozatt mutatja be a ClubNetCet Sznhz. 21-n szombaton 19 rakor ismt bemutatsra kerl a Carmen. 27-n pnteken 15 rtl rmzens hajzs a Dunn Dvid Viktria nekesnvel a fedlzeten, sok-sok finomsggal s ksznettel. 30-n htfn 15 rtl vbcsztat Operett gla majd diszk a XX. kerleti Civil Szervezetek Hzban. Egyedl persze nem megy. A ClubNetCet f segti s bartai voltak e kerek esztendben: AceMedia, Alkotk, Mvszek s Mvszetprtolk Egyeslete , Boglrka Citerazenekar, Bringhint Kkt., Budapest Fvros nkormnyzata, Budapesti Mveldsi Kzpont, Cash Magnet Kft., CCO Magazin, ChipNet Kft., Civilkomp Alaptvny, Csili Mveldsi Kzpont, eMagyarorszg program s a NIIFI, Erdlyi Magyarok Egyeslete, Ecserrt Egyeslet, Ecser Vra, denkert az Egszsgrt Alaptvny, l Irodalom Mhely, Family Business, Foodbox Kft., Generali-Providencia Biztost Zrt., Global Teenager Project Foundation, Hromhatr Egyeslet, Hermnyos Fot, Informatika- Szmtstechnika Tanrok Egyeslete , Karda Bea s nekstdija, Khell-Food Kft., Kondor Bla Kzssgi Hz, Krs-szgi Civil Frum Egyeslet, Kultrpont iroda, Kurfli Egyeslet, Life Director, Linum Alaptvny, Magyar Tanknyvrt Alaptvny, Orszgos Gyermekvd Liga, Pellegrini Pksg, Pesterzsbet nkormnyzata, Pestszentlrinc-Pestszentimre nkormnyzata s Kzalaptvnya, Pitbull Pizzria, SHP.HU, Szeretve Tanulni Egyeslet, Templrius Alaptvny,Tollal.hu, Torock Egyeslet, jbuda Nmet nkormnyzata, Vadas Nyomda, Viadukt Alaptvny, Wilhelm Lhe Alaptvny, Zugl nkormnyzata.. Aki nem hiszi, jrjon utna! Mesl: Mozga Mrta Anna, elnk

Itt a lehetsg: llj kszen a kihvsra!


A Karcsony nnepe az adsrl s az elfogadsrl szl. Ez persze soha nem teljesen egyrtelm, hogy ki s mit szeretne igazn, vagy hogyan fogja fogadni, amit mi adunk. A Karcsony egy olyan nnep, amikor azzal az Istennel tallkozhatunk, aki a legbelsbb lnyegt adta az emberisgnek, a szeretett. Ajndkaink is ezt hivatottak kifejezni. Adni, odasznni magunkat egy gynek, azonban nem csak Karcsonykor lehet, hanem mskor is. Ember s ember kztt a tallkozs, az odaajndkozott id, mindig rtkes. Ilyen odasznt id az nkntesknt valakinek, valamire odasznt id is. Akr Magyarorszgon, akr klfldn.

Mi vr rd, ha nkntesknt klfldn szeretnl tlteni egy vet? Sok kihvs. Sok lmny. Sok j bart. Sok felfedezs. Munka, ami fejleszt s kiteljest. Tisztzni tudsz olyan terveket, amelyek korbban nem voltak teljesen vilgosak. Gazdagabb vlsz. Az nkntesek visszajelzseibl tudjuk, hogy ez olyan kihvs, amely az let tbb terletn is letreszl lmnyekkel gazdagt. Szervezetnkn keresztl gyermekekkel, htrnyos helyzetekkel, idsekkel vagy fogyatkkal lkkel tudsz foglalkozni szocilis intzmnyekben. Beszlgethetsz idsekkel, segthetsz fzni, telt osztani, takartani, bevsrolni, szabadids tevkenysgekben, rendezvnyeken, bibliarn, polhatsz fogyatkosokat, foglalkozhatsz s segthetsz olyanoknak, akik valamirt a trsadalom peremre szorultak vagy ppen kros szoksaiktl szabadultak meg s rjuk fr a tmogats. Az intzmnyek dolgozi is gazdagodnak olyan j tapasztalatokkal, olyan emberi kapcsolatokkal, amelyek hozzsegtik ket ahhoz, hogy mg odaadbban s nyitottabban tudjk vgezni a dolgukat, lni az letket. Mindkt fl szmra j ez a tallkozs. Az nknteseknek az egy v alatt, t szeminriumot szerveznek a kld s fogad szervezetek, ahol felksztenek a kulturlis klnbsgekkel val tallkozsra, az jfajta letvitelre s feladatokra. Emellett azonban ez az v arra is j lesz, hogy bartokat tallhatsz, megoszthatod tapasztalataidat. Az nkntes diakniai v alatt mentorok, koordintorok, segtk is llnak melletted, akik kszek arra, hogy tsegtsenek a nehezebb idszakokon. Szervezetnkn keresztl minsgi figyelmet, trdst kapsz. Az EDYN (Ecumenical Diaconal Year Network) egy olyan nemzetkzi szervezet, melynek 13 orszgban 16 nkntes koordinl tagszervezete van. vente 500 nkntescsert folytat a szervezeten bell, s emellett mg ms szervezetek fel is, valamint egyes orszgokban belfldn is. Ha szeretnd magad szocilis munkban hosszabb idre elktelezni klfldn, az EDYN magyar tagszervezetnl, az DE-nl (kumenikus Diakniai v Programirodnl) tallhatsz rdekldsednek megfelel klfldi befogad szervezetet. Tjkozdj honlapjainkon: www.edyn.org, www.odeprogramiroda.hu Az nkntes diakniai v rviden: kihagyhatatlan. Ezrt fontos arra vlaszolni, hogy kszen llunk-e a kihvsra. Amennyiben a vlaszunk igen, akkor ne is ttlenkednk sokig: nkntessgre fel! Turcsik Ferenc gyvezet igazgat ferenc.turcsik@edyn.org

BOLDOG, BKS, SZERETETBEN GAZDAG NNEPEKET S SIKERES J VET KVNUNK!

SZERETETTEL KVNUNK LDOTT, BOLDOG KARCSONYT S J ESZTENDT MINDNYJUKNAK! A RK ELLEN, AZ EMBERRT, A HOLNAPRT! Trsadalmi Alaptvny munkatrsai Adszm: 19009557-2-43 Szmlaszm: 11713005-20034986 OTP Bank Nyrt.

EDYN - kumenikus Diakniai v Hlzat CIB Bank Zrt., Kerepesi t 9., Budapest, 1087 - Hungary. IBAN: HU44 1070 1317 4905 3308 5110 0005

Az SZJA 1%-nak felajnlsbl 2013-ban 181 ezer Ft-ot klthettnk el kzhaszn tevkenysgnkre. Boldogan fogadjuk munknk tmogatst 2014-ben is. Adszmunk: 18385742-1-04 Cetinfo: 06 20 2158620, partner@telemosoly.hu, www.clubnetcet.hu, www.internetklub. info, www.telemosoly.hu

22
Ha szeretetvan azletnkben, az ptol ezernyi dolgot, ami hinyzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, az sosem lesz elg. (Dan Millman)

JTK NYSG
JTKONY NNEPI MESK | KZLET | CIVILEK | CGEK

2,5 milli forintnyi segtsg


egy plda rtk kzssg
Megyelak Egyeslet immr 6-ik alkalommal rendezte meg a Kzsen a Tiszta Arcokrt jtkonysgi rendezvnyt a Csepel-szigeten. Az este fszervezje, a Megyelak Egyeslet vezetje s az Eurpai Nk Szervezetnek elnke Rkosi Katalin elmondta: A K.A.T.A bl hagyomnya, hogy olyan a trsgnkben l csaldokat tmogat, akik fogyatkkal l gyermeket, gyermeket nevelnek. Ez nem volt idn sem mskpp, a 2013-as vben a 3,5 ves szvbeteg autista kisfi Andorka, a 6 ves slyos testi s rtelmi fogyatkos Jzsef, s magas fok hallssrlt 19 ves Vivien kapott tbb szzezer forint rtk segtsget. Az gy kapcsn a Megyelak Egyeslet mellett a Szigetszentmiklsi Npont vllalta a szervezi feladatok elltst, illetve az Eurpai Nk Szervezet Orszgos Egyeslete partnerknt csatlakozott a rendezvny lebonyoltshoz. s hogy ez mennyire jl mkdtt az idei vben, azt mi sem bizonytja jobban, mint az a rengeteg felajnls a csaldoknak, a szmtalan rtkes tombola ajndk, melynek az rtke meghaladta a 2 milli Forintot - mind azt bizonytjk, hogy: ADNI J!!! s egy kis sszegzs: 6 v alatt 18 csald 23 gyermekt tmogatta rendezvnyt, ez id alatt tbb mint 7 milli forint adomnyt gylt ssze. A bl fvdnke Fodor Antaln dr. Szigetszentmikls Vros alporgrmestere volt, aki mr vek ta kpviseli a helyi nkormnyzatot, szemlyesen hozta el a csaldnak a Szigetszentmiklsi nkormnyzat felajnlst. A dszvendgek Suchn Szab Edit Eurpai Nk Szervezetnek alelnke a mellrk elleni kzdelem lharcosa, illetve Halsz Plma az let-rtk Alaptvny kurtora, a csaldon belli erszak zszlvivje, akik vek ta kzdenek a nkrt, csaldokrt szintn tbb ezer forintnyi adomnnyal rkeztek. Az est fszereplit: a 3 csaldot s 120 fs vendgsereget a Tuti Airport Szll ttermben megrendezett vacsorn lttk vendgl a szervezk, ahol a sznvonalas msort a Szigetszentmiklsi Gzengz sznpad nvendkei , Venczli Zra s Alex, Farkas Betti, Takcs Anita nekesek, a DancEart ifj tncosai, valamint Bagdi Bella, Magyarorszg els aranylemezes letmdfejleszt nekesnje szolgltatta. Az azt kvet remek vacsora utn Szmatana Andrea nekesn gondoskodott a vendgek szrakoztatsrl. Ezton is ksznjk a rsztvevknek a jelenltet, a 120 magnszemly s vllalkoz tmogatst, akik nlkl nem jhetett volna a VI. jtkonysgi bl a Csepel szigeten. mert mi vek ta tudjuk hogy adni j!

rm legyen a hasznosan eltlttt id


bent a rcsok mgtt
Adni rmt, adni ert, lelkestst, bizalmat, adni hitet a bizakodsra, adni gondoskodst, adni remnyt s szeretetet... Ez nem munka, hanem csods hivats kezdi a beszlgetst B. Vajda Edit, tanr, mvszetterapeuta, aki az Aszdi Javtintzetben jelenleg a mvszetterpis csoport vezetje... Az aszdi javtintzet egy zrt intzmny, ahov bri vgzs, hatrozat alapjn kerlnek a kriminalizlt fiatalok, hol a helye a mvszetterpinak a falakon bell? Az intzet alapfeladata a nvendkek reszocializcijnak megvalstsa egy komplex nevelsi program segtsgvel, amelynek fontos rsze a mvszeti terpia. Az alkotmhelyben a foglalkozsok clja, fejleszteni a nvendkek ltalnos gondolkodsi, vizulis kpessgt, valamint a alkot tevkenysgen keresztl biztostani a lelki egszsgvdelmket. Az nll letvezetsre val felksztsben elengedhetetlen a kreativits, a gondolkods s a beszd fejlesztse, amire a terpis foglalkozsok remek lehetsget teremtenek. Ennek hozadka a nvendkek vizulis ltsmdjnak fejldse, a rajzi- s egyb kifejezkszsgk megteremtse. Mitl ms ez a foglalkozs, mint a hagyomnyos pszichoterpia? A mvszeti tevkenysgre pl terpia a lts s a halls tjn olyan vilgba vezeti ket, amely alkalmat ad arra, hogy meglljanak msknt szemllni a vilgot s megtapasztaljk az alkots folyamatban rejl nkifejezs erejt. Megnylik s nmagrl vall, keresi- s kifejezi nmagt. Mi a terpia mrhet s elvrhat eredmnye? Olyan fiataloknak szl a mvszeti terpia, akik az intzetbe kerlsk eltt sajt magukat s krnyezetket is veszlyeztettk. Amikor ezektl a gyerekektl flnek az emberek s nem rzik biztonsgban magukat, akkor hajlamosak megfeledkezni arrl, hogy ugyanez a flelem, elbizonytalanods jellemzi azokat a fiatalokat is, akik kriminalizldtak, akiknek krnyezete folyamatosan veszlyezteti fejldsket. Mindezek ellenre remnykednek, sokszor maguk sem tudjk miben s mg mirt, de remlik, hogy egyszer minden megvltozik az letkben s sorsuk jobbra fordul. Ebben a helyzetben segt nekik a mvszeti tevkenysgre pl terpia. Mivel csaknem minden esetben megbeszljk a konfliktusaikat, gy vlheten az embertrsaikkal tolernsabbak, problmamegoldbbak lesznek, rnyaltabban, helyesebben tudnak beszlni, gondolkodsuk is talakul, figyelmesebbek lesznek egyms irnt, nismeretk fejldik. Azt is eredmnynek tartom, ha tudatosul a srlt fiatalokban, hogy elkvetett bneik feldolgozsval kulcsot kaphatnak nmaguk jobb megismershez. Ezt tmasztja al C.G Jung Gondolatok a termszetrl cm knyvbl vett gondolat is: Szksgnk van a bneinkre, tvedseinkre, hibinkra, klnben fejldsnk legrtkesebb sztnzitl esnnk el. Mi a terapeuta szerepe a terpis munka sorn? A srlt, kriminalizlt fiknak a szemlyisgemen s a munkmon keresztl adni tudok. Egy terpis kapcsolat akkor valdi, ha az alkot s a terapeuta egysget hoz ltre, amit n gy lek meg nap, mint nap. Rszemrl nagyon fontos a rsztvevi aktv jelenlt s az elfogads. A folyamat ksrje vagyok, a fik egyes lettrtnetnek rsze lehetek. Segt szerepem akkor eredmnyes, ha a szeretet benti lgkre kint is elksri a fiatalokat. Hogyan ltja a mvszetterpis csoport tevkenysgt a nvendkek lelki fejldsben Szarka Attila az Aszdi Javtintzet igazgatja A javtintzeti fiatalok slyosan kriminalizldtak, k azok, akiknek a szkebb-tgabb krnyezete folyamatosan veszlyeztette szemlyisgk fejldst. k azok, akik szintn tkeresk, hitkeresk, agresszvek, ugyanakkor szeretetre vgy gyerekek, akik hosszabb rvidebb idn keresztl esetleg csaldjukban srltek, akik elvesztettk bizalmukat a felntt trsadalomban. Nem vrhatnak arra, hogy valaki segt nekik a helyes utat megtallni, mert azt lik meg, hogy ltalban azonnal kell dntenik, gy szinte mindig hibznak, s ezzel elrik, hogy problmikkal felperzselnek minden hasznos, kvetsre mlt emberi kapcsolatot, ha egyltaln volt ilyenben rszk. Ebben az llapotukban tallkoznak a javtintzetben olyan segtkkel, terapeutkkal, akik a lts, a mvszet, a fnyek, a sznek s az rzkels vilgba trtn vezetssel, ksrssel alkalmat adnak arra, hogy meglljon msknt szemllni a vilgot s megtapasztalja az alkots folyamatban rejl nkifejezs erejt.

(S..)

Batri Gbor: s lakozk kzttnk

hajdann Rges-rgen Tl ablakjn Fld karjn Betlehemben Gyermeket szlt Kirlyi szz.

Szleimnek hajdann Rges-rgen sz utjn Fldn-gen Angyalsereg Dicstett Egy Gyermeket.

A Gyermeket gi Igt Lt-venyigt let Bort s Kenyert. Dicsitek Fldre jttt.

RMHR Egerbl

Vidm Mancsok llatvd kutyahza tjrl


Felplt vgl a kutyahzunk...
Vuu halleluja szp karcsonyunk van. Hla a Vidm Mancsok llatvd Egyesletnek s az ket segt nknteseknek, tmogatknak, leend szponzornak - csaholtk a kutyk, belakva a j llatotthonukat.
Mi a mvszetterpis foglalkozs lnyege? Az alkoti krnyezet atmoszfrja, az alkots folyamata megnyitja a fik lelkt, kreatv lelki energik szabadulnak fel. A vltozatos s izgalmas feladatok segtsgvel aktv tapasztalsi s alkoti folyamaton keresztl formldik szemlyisgk. A kpz- s iparmvszet vltozatos kifejezsi nyelvt, technikit, funkciit a feladatok segtsgvel jtkosan kzeltjk meg. Az esetleges szemlyisgzavar okainak feltrsa, a problmk feldolgozsa jval knnyebb a nyitottabb, oldottabb, v, biztonsgot jelent terpis keretek kztt. Hogyan zajlik a terpis folyamat, mi a kitzhet cl a csoportokban? A foglalkozsok clja az nkifejezsre alkalmas eszkzkkel, technikkkal val megismertets, majd a kszsg s a jrtassg megteremtse, valamint a munka folyamatnak rtelmezse. A megengedbb, szeret attitd kialaktsa s annak folyamatos biztostsa nagyon fontos terpis szempont szmomra, mert ezek a gyerekek nem ilyen krlmnyek kztt szocializldtak. A megtervezett munka elksztse s a folyamat kivitelezsnek vgig vezetse, a preczen vgzett munka elsajttsa lehetsget ad arra, hogy azt, amit a zaklatott csaldi krlmnyek miatt gyerekkorukban nem kaptak meg, azt itt jtkos formban megtapasztaljk.

Szp ajndk az llatvd segtknek is az ideiglenes befogad otthon tet al hozatala! Isten ldsval s sokak nzetlen adakozsval, Botka Tmea nagyszer stratgiai gondolkodsval, lelki-fizikai helytllsval, csapatpt buzdtsval megvalsult egy terv. Pldartk civil-sszefogs s kitart clba tarts jellemezte ezt a civil-trsadalmi projektet. GRATULLOK! GRATULLUNK! rlnk, hogy j ideje tudsthatunk errl a j gyrl. (vem)

Vidm Mancsok llatvd Egyeslet: www.vidammancsok.hu facebook: https://www.facebook.com/pages/Vid%C3%A1m-Mancsok-%C3%81llatv%C3%A9d%C5%91-Egyes%C3%BClet/219494788133414

Mi a hatkonysga a gyakorlatban? Az intzetben a mvszeti terpis foglalkozs sorn olyan kzegbe kerlnek, ahol a kifejezsi kpessgk megvltozhat. A rendelkezskre bocstott tr- s eszkzrendszer a szemlyisg rejtett/rejtzkd terbe is beenged, s ezltal a segt, vagy a terapeuta lehetsget kaphat a szemlyisgben lv pozitv rtkek kiteljestshez. A hatkonysga magban a terpis folyamatban mrhet, nem mindig az elkszlt alkots minsge, zenettartalma van fkuszban, hanem maga az alkotsi folyamat. Azon bell is klnsen az, hogy a mvszetterpis foglalkozs lehetv teszi vagy megengedi a fiatalnak azt, hogy segtsenek nekik. Ugyanis nem minden nvendk tud segtsget krni s annak az elfogadsra sem kpesek sokan kzlk. Az alkotsi folyamat ksrje a terapeuta - a fiatal lettrtnetnek feltrsban mkdik kzre. Az lettrtnet feltrsa kzs munka eredmnye. A segt helyzet meghatrozja alapveten a zrt intzeti krlmnyek kztt lv fiatal, az feldolgozst, megrtst, tmogatst segti a terpis hatsok folyamatban B. Vajda Edit mvszetterapeuta. Ksznm a beszlgetst. Munkjukban tovbbi sikereket kvnok! (vm)

JTK NYSG
BOLDOG KARCSONYT KVNUNK!

23

Az n Karcsonyom
Szeretem az nnepeket. A Karcsonyt meg klnsen. A kszldsek, a vrakozs, az elz napok izgalma, majd a Karcsony este csendesebb, m mgis felfokozott lgkre mr gyerekkoromtl egszen klns helyet foglal el az letemben. Mostanban sokat beszlnk a Karcsony elzletiesedsrl, stresszes elkszleteirl, m nagyon keveset arrl, mit jelent neknk Az az Este, annak az egyetlen naptredknek a meglse. Hogyan hatrozza meg az utna kvetkez napok hangulatt, melyek majd szpen, a maguk egyszer termszete rvn meghatrozzk v vgi hangulatunkat, ami ugye minthogy minden vg egyben a kezdete is vala egy msik dolognak az j vnk szeretetteljes kezdetnek zloga is lehet. Persze tudom, hogy ez nem ilyen egyszer, mikzben biztos tudsom van arrl is, hogy de igen, mgis. Mert egyszeren valahonnan el kell kezdeni. s szmomra a Karcsony ppen ez a kiindulpont. Azon egyszer oknl fogva, hogy a szeretet minden emberi kapcsolat egyetlen rtelmes, lhet s trezhet alapja. S a Karcsony brmily patetikusan is hangzik ez napjainkban a szeretet nnepe. S mint minden egyes dolgot, ami szpp teszi a vilgot, a szeretetet is gyakorolni kell. Nem csak gy van, s ksz, hanem energit kell befektetni abba, hogy mindig ott legyen velnk, hogy kpesek legynk akkor is meglni, mikor nem csillognak raggatott dszei, hanem sajt bels lelki tartalkunkbl kell jramertkeznnk. S az nnep, a maga csillogsval s kls-bels ragyogsval ppen ennek a tartalknak a felhalmozst szolglja. Mert kell a pillanat, amikor semmi ms nem fontos szmunkra, minthogy magunk kr gyjtsk szeretteinket, s kifejezzk szeretetnket. tleljk ket tettel s llekkel, s szavakkal s gondoskodssal. n szeretem a Karcsonyt azrt is, mert mr gyerekkoromban megtanultam szeretni. Szeretem a minden vben vltozatlanul ismtld karcsonyi vacsorkat, melyek menete minden vben ugyanaz, s mgis minden v felejthetetlenl egyedi. A Karcsony a mi csaldunkban mindig gy indul, hogy pont egy
Mikor gyerek voltam, azt hittem, Karcsonykor a Fldre szll a Szeretet, s egyszeren nagytakartst vgez a vilgban. Elspr minden haragot, bnatot s veszekedst, leporol minden embert kvl s bell, s hatalmas zsk csillog s vidm szeretettel szrja meg az embereket. Nagy adagban magt adja. Mita felnttem, tudom, hogy gy van.

Rajzok: Kukucska Jnos grakus

httel korbban van, mint ahogy azt a r val mlt felkszls ignyeln. Aztn persze kiderl, hogy pont idben van minden, s idben ll a fa, minden kszen ll a karcsonyi vacsora elksztshez,

idben elkszl a hal, a saltk, hirtelen megterl az asztal, s mindenki nneplbe ltztt, hogy aztn elindulhasson a nagy csaldi rmnnep. Mindig ugyanaz, mindig ugyangy, amitl mindig az az

rzsem van, hogy ennl mr nem is lehetne szebb. s ezt ilyenkor ki is mondom, gy, ahogy rzem, egyszeren s emelkedetten, mert ezek nlkl a patetikusan egyszer pillanatok nlkl az letnk szeg-

nyebb lenne, mondhatnnk, kevsb emberi. Ezek azok a pillanatok, amikor hlt adhatunk a sorsnak, Istennek, hogy meglhettk. Szval n gy szeretem a Karcsonyt, ahogy a szerelmes szereti kedvest egyszeren szrstl-brstl. Szeretem, mikor mr mindannyian ott toporgunk az asztal krl, hogy minden a helyn legyen, ahogy egyms ell elbjva szedjk el az ajndkokat rejtekhelykrl, hogy a fa al kerljenek, ahogy szpen kicsinostjuk magunkat egymsnak, ahogy elrzkenylnk az asztal kr gylve az egymsnak elmondott jkvnsgoktl, ahogy kibontjuk az ajndkokat, s mindegyiknek egytt rlnk, ahogy elkerlnek a rgi csaldi trtnetek, velk egytt azok, akik a gyerekeim szmra mr csak fotn meg a csaldi legendkban lnek, s ahogy az este az jszakba nylik, mert annyira szp, hogy egyszeren nincs kedvnk befejezni. s ilyenkor kzzelfoghatv vlik a szeretet, ott van bennnk s velnk s krlttnk, s nincs ms dolgunk, mint tadni magunkat neki. Grg Mria

Ltezik-e a Mikuls?
A kis Virginia OHanlon New Yorkban szletett 1889-ben. 8 vesen, mint sok-sok ms kisgyerek, is azzal nyaggatta a papjt, hogy mondja meg, a Mikuls valban ltezik-e. OHanlon papa, miutn megunta lenykja sznni nem akar krdseit, azt tallta mondani, hogy rjon levelet a New York Sun-nak s krdezze meg ket, mondvn: Ami a Sun-ban megjelenik, az gy is van. Virgininak nem kellett ktszer mondani. Azonnal tollat ragadott s levelet rt a Sun-nak. Szlei legnagyobb meglepetsre, Virginia vlaszt kapott a napilap vezet jsgrjtl, Francis P. Church-tl. A cikk a ma mr hress vlt, Yes, Virginia, there is a Santa Claus (Igen, Virginia, a Mikuls valban ltezik) cmet viselte. Kedves Szerkeszt, 8 ves vagyok. Nhny pajtsom azt mondja, a Mikuls nem ltezik. A papm azt mondja, ha ltom, hogy megjelenik a Sun-ban, akkor az gy van. Tessk megmondani nekem az igazat, ltezik a Mikuls? Virginia OHanlon Kedves Virginia, A kis bartaidnak nincs igaza. Ebben a szkeptikus vilgban mr csak abban hisznek, ami szemmel lthat. gy gondoljk, amit a kis eszkkel nem foghatnak fel, az nem is ltezhet. Virginia, minden embernek, legyen az kisgyermek vagy felntt, kicsi az rtelme. Ebben a hatalmas Univerzumban az ember csupn egy kis hangya. Annyit fog fel ebbl a hatalmas Mindensgbl, amennyit az intellektusa elbr. Igen, Virginia, a Mikuls ltezik. Ugyangy ltezik, mint a szeretet, a nagylelksg s nfelldozs. Ezek mind gynyrsget, rmt visznek az letbe. Jaj, milyen sivr lenne az let a Mikuls nlkl! Ugyanolyan szomor lenne, mintha nem lennnek Virginik. Nem lenne gyermeki hit, kltszet, romantika, hogy elviselhetv tegye a ltet. Semmi msban nem lenne rmnk, mint a szraz rtelemben. A vgtelen fny, mely a gyermekkort vezi, kihunyna. Ne higgynk a Mikulsban?! Ezzel az ervel ne higgynk a Tndrekben se. Tudod, megkrhetnnk a papdat, hogy fogadjon fel embereket, akik Karcsony este a kmnyeket figyelik. Hiba llna azonban minden kmny mellett egy rszem, a Mikulst senki sem lthatja. s ez mit bizonyt? Semmit. A Mikulst nem lthatjuk, de ez nem jelenti, hogy nem is ltezik. Ltott mr valaki tndetncot? Bizony, az letben azok a legcsodlatosabb dolgok, amelyeket szabad szemmel nem lehet ltni, amelyek ltezst nem igazolja a tudomny. Szt lehet szedni a kisbaba csrgjt, hogy megnzzk, mitl csrg, m a lthat s a lthatatlan vilg kztt olyan ftyol van, melyet a legersebb ember sem tud szttpni. Csak a hit, a kpzelet, a szeretet, a romantika kpes pr pillanatra felvillantani a ftyol mgtti termszetfeletti szpsget s ragyogst. Valsg mindez? , Virginia, semmi ms nem valsgosabb s maradandbb. Igen, a Mikuls ltezik s rkk ltezni fog. Ezer v mlva, nem is, Virginia, tbb tzezer v mlva is boldogsgot fog csempszni az igazi gyermekek szvbe.
A The Sun eredeti cikke

Francis Pharcellus Church

A Szeretet nnepe, amikor taln a vilg is elcsendesl egy kicsit


Advent, a vrakozs idszaka. Az az id, amikor Isten szent finak, Jzusnak eljvetelt vrjuk. De gy vrjuk-e a Megvlt szletsnek napjt, ahogyan sok vvel, vtizeddel, lvszzaddal ezeltt vrtk eldeink? rtjk-e ennek az idszaknak a jelentsgt, felfogjuk-e ma azt, hogy mit is jelent neknk ez az nnep valjban? Az elmlt vtizedek megvltoztattk az emberek gondolkodsmdjt. Ma mr sokak szmra a karcsony csupn egy nnep a tbbi kztt, melynek jelentsgrl, trtnelmi s spiritulis lnyegrl megfeledkeznek. Az elanyagiasods mra oda vezetett, hogy termszetess vlt sokak szmra, ha karcsony, akkor bevsrlkzpont s vsrls, vsrls, vsrls. Pedig a karcsony nem errl szl, csak sajnos ma ezt rzkeljk belle. Isten egyszltt fit nem ezrt kldte a fldre, hanem azrt, hogy rajta keresztl megvltson minket bneinktl. Errl a mai kor embere gy tnik megfeledkezett. A szeretet nnepe eredetileg Jzus irnti szeretetnk nnepe, mely az vszzadok sorn rmutatott arra is, hogy a szeretet az, amibl ptkezni lehet, amibl ert nyernk, ami sszekt minket, s ami legyz minden akadlyt, bajt s gonoszt. Ma egy olyan vilgot lnk, amikor minderrl knnyen elfeledkeznk, amikor csak nmagunkkal foglalkozunk. Sajnos sokan nzek lettnk, elfelejtettk azt, hogy msok irnt is felelssggel tartozunk, elfeledkeztnk arrl, hogy vannak embertrsaink, akik taln sosem kaptak szeretetet, nem is tudjk azt, hogy maga a szeretet fogalma mit jelent. De gondoljunk csak bele, ha minden ember rten a szeretet lnyegt, akkor taln a vilgunk is ms lenne. Mondjuk ki igen, jobb, sokkal jobb. Ma, amikor az anyagi javak hajszolsa lett letnk f clja, bizony mr elfeledkeztnk a szeretet valdi lnyegrl, pedig pont ez lenne az, ami sszekthetne minket, ami msknt formlhatn a vilg trsadalmi normit, mert a szeretetre az vnek nem csupn ebben az idszakban kellene gondolnunk, hanem mindennapjainkban is. Azonban a vilg nem ilyen. Vallsok s rtkrendek tkznek, hagyomnyok s ezekbl ered clok mutatnak utat, mikzben bneink szaporodnak. De ebbe a vilgba szlettnk, itt kell lnnk s megmutatnunk a jt, ami szeretet nlkl elkpzelhetetlen. Karcsonykor egy kicsit taln a vilg is elcsendesl, alkalmat adva arra, hogy elmlkedjnk, elgondol-

Juhsz Gyula: Karcsony fel Szp Tndrorszg tmad fl szvemben Ilyenkor decemberben. A szeretetnek csillagra nzek, Megszll egy titkos, gynyr igzet, Ilyenkor decemberben. Bizalmas szvvel jrom a vilgot, S amit az let vgott, Beheggesztem a sebet a szvemben, s hiszek jra gi szeretetben, Ilyenkor decemberben.
kodjunk azon, mi vgre is szlettnk a vilgra, mi a mi kldetsnk s mi a karcsony lnyege. Szeretet, bke, egyms irnti odafigyels s embertrsaink irnti felelssg, de nem csak az nnep idejn Bella rpd

s valahol csak ktked beszdet Hallok, szomorn nzek, A kis Jzuska itt van a kzelben, Legynk ht jobbak, s higgynk rendletlen, S ne csak gy decemberben. 1902

24

JTK NYSG
BOLDOG KARCSONYT KVNUNK!

Nzz fel az gre! s llegezz be nhnyszor, j mlyen. s gondolj arra csak egy pillanatra , hogy Csodban lsz, s benned is Csoda van!

Karcsonyi rege
Harang csendl, nek zendl, Messze zsong a hlanek, Az n kedves kis falumban Karcsonykor Magba szll minden llek. Minden ember Szeretettel Borul fldre imdkozni, Az n kedves kis falumba A Messis Boldogsgot szokott hozni. gy mint rgen Fohszkodni, De j volna megnyugodni. De j volna mindent, mindent, Elfeledni, De j volna jtszadoz Gyermek lenni. Igaz hittel, gyermek szvvel A vilggal Kibklni, Szeretetben dvzlni. III. Ha ez a szp rege Igaz hitt vlna h de nagy boldogsg Szllna a vilgra. Ez a gyarl ember Ember lenne jra, Talizmnja lenne A szomor tra. Golgotha nem volna Ez a fldi let, Egy er hatn t A nagy mindensget, Nem volna ms valls, Nem volna csak ennyi: Imdni az Istent s egymst szeretni Karcsonyi rege, Ha valra vlna, Igazi boldogsg Szllna a vilgra

Ady Endre

Itt a rgta vrt pillanat! Mostanig kboroltl az zletekben, plzkban, butikokban. Mostanig fizettl, szlltottl, fztl, stttl, csomagoltl, cetliket rtl, takartottl, hurcoltad haza a ft, fllltottad, gyertykkal, izzkkal, angyalhajjal kestetted. Dolgoztl, robotoltl, igyekeztl, lihegtl s gytrted a lelkedet: Kit felejtettem ki?
s most vgre itt van mindenki. Akikre azt mondja a nyelvnk: a hozztartozid. J sz. A sokmillird ember nem tartozik hozzd. Ezek igen. k jnnek el az gyadhoz, ha beteg leszel, s k llnak majd legkzelebb a koporsd krl. A tbbi ember tvolabb l tled. Most itt van krltted az a nhny ember, aki a sorsod jtkban fszerepet kapott, nem tudni mirt. Mint egy szndarab fontos jelenetben, sszejttek mind, csomagokkal, hesen, trelmetlenl, zajongva, zrs s csillagtalan llekkel mert manapsg a lelknk zrs, zaklatott s csillagtalan. Az is lehet, hogy nincs itt senki. Most van az a pillanat, karcsony estn, amikor rdszakad az rzs, amit a htkznapok sorn nem reztl, mert megszoktad hogy egyedl lsz. Nincs senkid. Sokan ljk t ilyenkor a magnyt. s sokan a lzas nyzsgst, a zajt, a zrzavart, az rmt, hogy egytt vagyunk vgre s azt is, hogy ebbl az egyttbl hinyzik nha a meghittsg. Mg j, ha a fa krl elhangzik a Mennybl az angyal, de ez sem az igazi, mert a moh szemek a fldet kutatjk, a fa alatti csomagokat: Mit hozott Jzuska?

Karcsonyi traval
Elfelejtettk, hogy Jzuska nem hoz semmit. Neki sem volt semmije. Csak egy szl kntse, arra is kockt vetettek a katonk, halla utn. Jzuska csak bkt tud hozni. s csendet a szvben. s szeretetet ami a vilg legnmbb, legnyugodtabb, legsztlanabb llapota. s lthatatlan. Nincs benne lihegs. s nyugtalansg. s idegessg. s lrma. Szertelen llekkel nem lehet szeretni. Benne van a csodlatos magyar szban: hogy aki SZER-telen, az nem SZER-et. Nyugodj meg. Tallj egy pillanatot, vagy kettt, s menj ki a levegre. s szvd be magadba az ltet, friss levegt. Mlyen. J mlyen, s tbbszr is. Shajts ki, s llegezz be. Lassan, mert a shajts s a lass, mly llegzs megnyugtat. s ha egy kicsit megnyugodtl vgre, nzz fl az gre. Ha csillagos az g, vlassz ki egy csillagot. Ha felhs, tudd, hogy a csillagod azrt ott van, csak nem ltod, mert felh takarja. Ha hull a h, hagyd, hogy arcodra hulljanak a hpihk: az angyalok kldik neked, a vgtelenbl s ingyen. ld t a csodt. A mindensget s nmagadat. s most figyelj jl: A karcsony a szlets nnepe. Valaminek vge van s valami most jn ltre. Brhol. Akr egy istllban is. llatok kztt, segtsg nlkl, egy gyllettel teli, stt vilgban, ahol a kis Jzus szletett. Mindegy. Csak szless meg. Szld meg magad. Lobbantsd lngra a szvedet, s hagyd, hogy ez a lngocska az egsz elmlt ved sttsgt eloszlassa! Vrj egy kicsit, mg rzed, hogy a kis gyereklng megersdik benned. s utna menj vissza a hozztartozidhoz. Vidd be nekik a bkdet. s az j arcodat. s azt a meggyzdsedet, hogy az letnk dszlete nem egy szoba hanem az egsz vilgmindensg. s a legszebb ajndk: egy mosoly. Egy lels. Vagy mg az sem csak egy gondolat: Szeretlek. (Mller Pter)

A templomba Hossz sorba Indulnak el ifjak, vnek, Az n kedves kis falumban Hlt adnak A magassg Istennek. Mintha itt lenn A nagy Isten Szent kegyelme sgna, szllna, Az n kedves, kis falumban Minden szvben Csak szeretet lakik mma. II. Bntja lelkem a nagy vros Durva zaja, De j volna nnepelni Oda haza. De j volna tiszta szvbl

JTKONYSG Felels szerkeszt Vajda Mrta Szerzk Bella rpd, Grg Mria, Kirschner Pter, dr. Mr va, Mozga Mrta Szdvri Ldia s civil szervezetek munkatrsai Trdels, nyomdai elkszts Szab Lszl www.layoutdesign.hu Webdiesigner, webtrdels Bella rpd bellaarpad@gmail.com Terjeszts rendezvnyeken s interneten djmentesen Nyoms: Ringier Nyomda Az jsg idszakonknt nyomtatott formban, kztes idben elektronikus vltozatban jelenik meg. Terjedelem: 824 oldal. ISSN 2064-3365 (Nyomtatott) ISSN 2064-3373 (Online) A tartalom szabadon kzlhet forrshivatkozssal. A JTKONYSG jsg a Civilkomp Alaptvny tulajdona www.civilkomp.hu | info@civilkomp.hu A JTKONYSG jsgok megjelenst az Emberi Erforrsok Minisztriuma tmogatta. Kiad s szerkesztsg: Alterra Kiad 1126 Budapest, Hollsy S. u. 4. Mdiaajnlat: egyedi trgyalsok alapjn

larc nlkl...

Nzem a rohan vrost

Nzem a nket, akiket jsgok ltztetnek s a pasikat, akiket hrombets mrkanevek irnytanak. larcok mg bjva, festett vigyorral a kpkn gyrik a mtereket. Sokuk okos telefonon lg, szre sem veszik, hogy mellettk l, akivel pp esemeseznek. S mikor tallkoznak, olcs jtkokkal kbtjk egymst, ahelyett, hogy szintesggel hidakat ptennek a msikhoz. A mdia boldogsgot grt nekik, azt mondta, ha felveszik az larcot,

minden rendben lesz. De nem ez trtnt. Hogy mirt? Mert brmibe is csomagolod magad, csak az hatroz meg, aki a szvedben vagy. S ha megkemnyted magad, mondvn, nem okozhat neked senki fjdalmat, olyan tra lpsz, amelyen boldogg sem tehetnek. Meg kellene ht tanulnunk jra szvvel ltni egymst. jra szeretni, menni, lni. Lefordulok a sarkon, s egy ids asszonyt ltok. Htt megtrte az let. Apr kezt gyrgeti, mint va-

lami paprgalacsint. Rm nz, mosolyogni kezd. Viszonzom. Veszek tle a pogcsjbl. Amikor tbb pnzt akarok adni neki, megrzza a fejt, s megsimogatja a kezem. Nem szlunk. Nem kell. Mert rm nz, s szemben ott ragyog az let, amit egsz nap kerestem. S akkor megrtem, nem veszett el a szpsg, amellyel szletnk. Taln csak nem vesszk szre. Az let gynyr erdejben terjed a beton, s a butasg, mint a gaz, de mg dobban a szvnk, s mg megltjuk egymst

a rohansban, addig van remny. Perceink lassan elhalvnyodnak az idben, mint a hold viaszos fnye a felhkben. gy kellene ht lnnk, hogy majd azt mondjk rlunk, mltk voltak embernek lenni, mert trdtek egymssal. Ezt kvnom mindenkinek. Lsstok meg egymst. Szeressetek, menjetek, ljetek! (VM szerk. facebook nyomn kpforrs: galeria-hir24.hu s szalok.hu)

Mindenkinek ldott Karcsonyt, s jtkony j esztendt kvn szerkesztsgnk!


Tmogat: Emberi Erforrsok Minisztriuma

Isten rajtad: vgtelen knny; Isten benned: vgtelen mosoly. (Weres Sndor: Egysoros vers)