You are on page 1of 3

Experimente Unul din principalii acuzatori la procesul de la Nürnberg, aratand atrocitațile savarșite in lagarele de concentrare, a spus: “Germania se transformase

intr-o temnița. Vaietele victimelor ei au fost auzite in lumea intreaga si au facut sa se cutremure intreaga omenire civilizata”. Da! In lunga noapte nazista, ce parea fara de sfarșit, vaietele strapungeau zidurile groase ale Bunker-elor in care Gestapo-ul isi schingiuia victimele, rabufneau din vagoanele ferecate ce goneau cu deportați spre lagarele de concentrare, navaleau din camerele de gazare in clipa in care, prin orificiile dușurilor, in loc de apa, peste victime lunecau, lent, cristalele Cyklon B, izbucneau din dubele care intrau in curtea crematoriilor. Erau vaiete deznadajduite al milioanelor de oameni nevinovați, deportați si inchiși in lagarele de concentrare. Strigatele, plansetele, blestemele, suspinele și urletele lor se amestecau, toate, intr-un singur și neintrerupt vuiet al durerii și disperarii, al revoltei și neputinței. Și totuși, in acest unic și neintrerupt vuiet al durerii și disperarii, al revoltei și neputinței, s-au auzit, de-a lungul intregii nopti fasciste, niste tipete distincte, sfașietoare, de o intensitate gregara… La Dachau țipau, urlau cu o intensitate gregara deținuții scufundați intr-o cada de lemn plina cu apa, in care plateau sloiuri de gheața, și in care erau ținuți pana inghețau, mai precis, pana inima lor inceta sa mai bata. La Buchenwald țipau, urlau cu o intensitate gregara Häftling-ii din baraca nr.46 – legați cu lanțuri de scaune – in momentul in care cutiile fixate cu cauciucuri pe pulpele lor, intre coapse, erau deschise de catre un Kapo și miile de paduchi infectati cu tifos exantematic le napadeau trupurile. La Auschwitz tipau, urlau cu o intensitate gregara detinutele carora, dupa injectia de sterilizare li se scoteau ovarele fara anestezie, barbați supuși iradierii pentru a fi castrati, perechile de gemeni fortati cu brutalitate sa se imperecheze. La Ravensbrück țipau, urlau cu o intensitate gregara deținutele carora li se eztrageau fragmente de oase in scopul transplantarii; erau aduse direct de la lucru, erau legate strans de masa de operație și intervenția chirurgicala incepea fara sa li se scoata macar saboții.

care era urmarita pe Häftling-i de diferite varste si nationalitati. cu tuberculoza.La Dachau. erau tulburate de tipetele . inmultirea gemenilor. cu placer…”. devenisera atat de banale in fiecare lagar. cu hormone sexuali. Asta a fost la inceput. nu indraznește sa ceara decat 2-3 oameni. Cat rezista un om intr-un picior sau spanzurat de-o mana pana sa lesine? Cati kilometric poate alerga cu un bolovan de 30 sau de 40 kg in brate pana se prabuseste? La cate lovituri de cravasa ori de bocanc rezista? Rasetele SS-istilor care desfasurau aceste experiente in grup . Inceputul experientelor an lebedigen Menschen a fost timid. Se practica transplantarea oaselor. ci fiecare Sturmann si Rottenführer care se plictisea initia pe cont propriu cate o experienta. unul din inițiatori. medicii SS-iști faceau Experimente an lebendigen Menschen. in continuare. in cursul carora persoanele… ar putea. sa moara – preciza. cu friguri palustre. iar detinutii erau pusi la dispozitia medicilorcu zecile. ale caror . experientele pe oameni vii. bineințeles. urlau cu o intensitate gregara… Se experimenta rezistența organismului uman la joasa presiune. In numai 7 zile soseste aprobarea lui Himmler: “…Dtinutii vor fi pusi la dispozitia dvs. la Buchenwald. cu sutele. adrsandu-se. Doctorul Rascher. incat nu numai medicii SS-isti autorizati. castrarea barbatilor. de urletele gregare are celor din baracile izolate si incercuite cu sarma ghimpata . infectarea ranilor deschise cu bacilli de cangrena gazoasa si tetanus. “Aceste experințe. la gloante trase din diferita unghiuri.ului SS Himmler si explicand “lipsa de material uman”. cu febra tifoida.Rascher – urmeaza sa fie efectuate cu colaborarea mea”. de comandantii lagarelor. Ulterior. cu difterie. experimente pe oameni vii. Se faceau experiente cu tifos exantematic. la otravuri. Se experimenta sterilizarea femeilor. in diferita puncte ale corpului. Himmler nu aproba decat genul acesta de experiente. cu holera. Reischsführer. la Ravensbrück…. provocarea de arsuri cu fosfor. intr-o mare veselie . la Auschwitz. la frig. iar victimele țipau. Die Experimente en lebendigen Menschen. prin observatie directa . la 15 mai 1941. facand concomitant si pariuri . a caror carne era arsa pana la os de fosforul lichid . intrucat “aceste experiențe sunt foarte primejdioase si nimeni nu li se supune de bunavoie”.

iar datorita dimensiunilor sale . daca nu chiar absorbite de spatiile incomparabil mai mari . Auschwitz-ul este mai convenabil de cat Dachau-ul in toate privintele” . Nu intamplator . “…persoanele pe care se fac experientele brüllen . este mai frig . urla cand ingheata” . in orice caz . deranja pe medicii SSisti. Tipetele si urletele gregare ale victimelor faceau sa incremeneasca intregul lagar. recunoaste Rascher . de congelare a oamenilor vii . doctorul Rascher ii scrie “mult stimatului sau Reichsführer” si-i cere sa-i permita continuarea experimentelor de la Dachau . pentru ca acolo . tipetele muribunzilor pot fi attenuate . caci .trupuri erau napadite de paduchii infectati cu tifos exantematic sau carora li se extirpau diferite organe . adica la Auschwitz. Medicul SS-ist argumenteaza cu nostalgie ca “dintre toate centrele de experiente asemanatoare . . In primul rand . la Auschwitz. ea se putea transforma intr-un “gest colectiv necontrolat”. Si aceasta incremenire speria sau .