You are on page 1of 7

Guta

articulara

Proiect realizat de Bondar Teodora

BFKT – AN 3 , grupa 8
Cuprins 1. Generalitati 2. Cauze 3. Factori de risc 4. Simptome 5. Evolutie 6. Investigatii . !ratament

dieta 'ogata in carne si "ructe de mare #'ogate in purine$ . o'ezitatea . saturnismul #into(icatia cu plum'$ . tratamentul cronic cu diuretice #medicamente care elimina e(cesul de apa si sare din organism% "olosite deseori in 'olile cardiace% renale si in )ipertensiunea arteriala$ . e(cesiv de alcool . )ipertensiunea arteriala . &oala este caracterizata prin durere%edem% roseata si caldura locala #in"lamatie$ precum si prin impotenta "unctionala a articulatiei. istoria "amiliala pozitiva pentru guta . 3. Cauze Cauza principala a gutei este )iperuricemia #e(cesul de acid uric in sange . Fara tratamentul corespunzator% guta este o 'oala care prezinta recurente #acutizari$ "recvente care pot cauza leziuni severe ale articulatiilor%tendoanelor sau a altor tesuturi. ingestie moderata sau cronica de alcool% in special 'ere . consumul moderat . dieta alimentara 'ogata in carne sau produse alimentare de origine marina #au un continut ridicat in purine$ . )ipotiroidismul #a"ectiune a glandei tiroide caracterizata prin de"icitul )ormonilor secretati la acest nivel$.Generalitati Guta este o "orma de artrita #in"lamatia articulatiilor$% caracterizata prin episoade dureroase secundare in"lamatiei articulatiilor. 'oala renala cronica . 'oli care asociaza scadere rapida in greutate sau pacienti care au scazut in greutate secundar unor modi"icari drastice in dieta sau datorita "olosirii anumitor tratamente .1. 'oli intercurente sau 'oli in"ectioase acute . diete cu continut caloric mic. o'ezitatea . utilizarea cronica a aspirinei #1. . Se pot identi"ica di"eriti "actori incriminati in etiologia 'olii si anume* +"ectiuni legate de dieta si greutatea corporala* . 2.2 comprimate pe zi$ . se(ul masculin . a"ectiuni care asociaza un turnover celular #ciclul celular$ accelerat% precum psoriazisul #a"ectiune dermatologica$% mielomul multiplu #"orma de tumora maligna a maduvei sang)ine$% anemia )emolitica #moartea rapida a celuler rosii din sange% prin distrugere acestora$% sau tumori . -edicamente care pot sa creasca concentratia sangina a acidului uric.rmatorii "actori sunt considerati de risc in aparitia 'olii% "ie prin "avorizarea )iperuricemiei% "ie prin cresterea suscepti'ilitatii articulare la depunerea cristalelor de acid uric* . into(icatia cu plum' . Guta este o 'oala mai "recventa in randul populatiei de se( masculin. episoade "recvente de des)idratare . Factori de risc Cauza principala a gutei este concentratia mare a acidului uric sang)in #)iperuricemie$. &oli cronice% grave% precum* .

limitarea miscarilor normale a articulatiei #redoare$ Simptomele gutei pot varia% ast"el incat* . +cesti noduli nu sunt insa caracteristici atacului de guta. cresterea temperaturii locale% durere% edem si sensi'ilitate crescuta la nivelul articulatiei #de o'icei articulatia degetului mare de la picior% denumit si )aluce$. culoare rosie. . discon"ort care se intensi"ica pe parcursul noptii% ca apoi sa cedeze in intensitate pe parcursul urmatoarelor 2. diete cu continut caloric "oarte mic #cure$ . /alucele #degetul mare de la picior$% este cel mai adesea a"ectat% insa pot "i atinse si alte articulatii precum articulatiile piciorului% articulatia mainii% a genunc)iului% degetelor sau a coatelor. 4. Guta cronica este o "orma mai putin dureroasa care apare la adulti si este deseori con"undata cu alte "orme de artrita . durere nocturna intensa% uneori pacientul nu suporta nici atingerea articulatiei cu cearcea"ul . simptomele pot recidiva #reaparea$ dupa o 'oala intercurenta sau dupa o interventie c)irurgicala . Simptome &oala propriu zisa apare dupa ani de zile in care cristalele de acid uric se depun la nivelul articulatiilor si tesuturilor invecinate. 0oate de asemenea sa apara in"lamatia lic)idului articular #'ursita$% cel mai adesea la nivelul cotului #'ursita olecraniana$ sau a genunc)iului #'ursita prepatelara$. primele simptome ale gutei pot "i nodulii #to"ii gutosi$% cu localizare la nivelul mainilor% coatelor sau urec)ilor. leziuni articulare sau periarticulare . In momentul in care apar simptomele gutei% acidul uric gasit in e(ces in circulatia sang)ina% s.#saturnism$% cel mai adesea accidental . Guta prezinta urmatoarele simptome* . . prurit tegumentar #mancarime a pielii$ si e("olierea pielii aparuta dupa remitarea atacului de guta +lte simptome% pot sa includa* .a depozitat su' "orma cristalelor de acid uric la nivelul articulatiilor. "e'ra . unele persoane nu prezinta atacuri recurente de guta% dar pot dezvolta o "orma cronica a 'olii. zile .vinetie a tegumentului in regiunea articulatiei a"ectate% asemanatoare unei in"ectii tegumentare locale .

6. . Stadiul 2* artrita gutoasa acuta . Investigatii . Stadiul 4* guta to"ica cronica.n atac tipic de guta prezinta urmatoarele simptome* durere% edem% roseata si caldura locala #in"lamatie$ a unei articulatii% in special la picior #)aluce$. In unele cazuri% to"ii care sunt localizati imediat su' piele% pot "i identi"icati prin culoarea lor gal'uie% caracteristica . 0ielea incon1uratoare poate "i su'tiata sau inrosita. !o"ii gutosi sunt localizati imediat su' tegumente si sunt identi"icati su' "orma unor depozite dure si mo'ile. degetul mare de la picior este locul de electie al atacului de guta% dar acesta poate aparea si la nivelul altor articulatii% precum inc)eietura mainii% a genunc)ilor Stadiul 3* intervalul gutos asimptomatic In marea ma1oritate a cazurilor% pacientii cu guta care au su"erit un atac initial% au sanse mari sa devolte recurente la un anumit interval de timp. .5. daca guta nu este tratata% to"ii pot aparea la nivelul pavilionului urec)ii% precum si la nivelul articulatiilor si tesuturilor adiacente% cauzand di"erite simptome% precum durere% edem% roseata si caldura locala. cristalele de acid uric incep sa se acumuleze la nivelul lic)idului articular% de o'icei la nivelul unei articulatii #articulatia degetului mare de la picior$. E(ista 4 stadii evolutive a 'olii* Stadiul 1* )iperuricemia asimptomatica .au inmultit in ultima perioada% prezinta de asemenea si intensi"icarea simptomelor articulare% care devin mult mai severe si dureaza de asemenea mai mult. . atacul gutos .n atac de guta de'uteaza deseori pe parcursul noptii% cand durerea articulara moderata incepe sa se intensi"ice. .Evolutie Guta apare dupa ani de zile in care persoana prezinta niveluri serice crescute de acid uric% timp in care cristalele acidului uric se depun la nivelul articulatiilor si tesuturilor adiacente. )iperuricemia #nivel crescut de acid uric seric$% poate sa ramana asimptomatica permanent% simptomele caracteristice gutei "iind a'sente pe tot parcursul vietii. persoanele care prezinta atacuri "recvente% care s. niveluri serice crescute de acid uric% dar "ara simptome clinice caracteristice gutei . la inceput to"ii gutosi sunt identi"icati la nivelul coatelor% degetelor de la picioare sau la nivelul radacinii urec)ii . intervalul dintre atacurile recurente de guta este deseori asimptomatic . +cest stadiu al gutei poate "i usor con"undat cu alte artrite% cel mai adesea cu osteoartrita. +pare de asemenea un raspuns in"lamator generalizat al organismului . in acest stadiu% acidul uric "ormeaza noduli duri% calcarosi sau nisiposi #to"i gutosi$.

colc)icina este deseori prescrisa de medicul specialist pentru a prevenii recurentele in prima luna de tratament. teste care pot masura nivelul acidului uric seric . . 2urerea intensa caracteristica atacurilor recurente de guta% indeamna pacientul la consult medical de specialitate% cu mult inaintea aparitiei modi"icarilor articulare caracteristice stadiului tardiv al 'olii. istoricul medical si e(amenul clinic general . 0entru . antiin"lamatorii nonsteroidiene #+I4S$% precum i'upro"enul% napro(enul sau indometacinul. allopurinol% care scade productia acidului uric endogen #la nivelul organismului$ . corticosteroizi .Generalitati Scopul tratamentului in guta este reducerea rapida a discon"ortului si durerii% precum si pro"ila(ia recidivelor atacurilor de guta si a complicatiilor care pot aparea la nivel articular sau renal.Singura metoda prin care se o'tine diagnosticul de certitudine in guta% este aspiratia de lic)id articular #artrocenteza$% test care poate identi"ica cristalele de acid uric de la acest nivel. agenti care gra'esc eliminarea renala a acidului uric . Tratament initial !ratamentul gutei "oloseste medicamente care atenueaza simptomele si care elimina cauzele 'olii. .rmatoarele investigatii sunt utile pentru sta'ilirea diagnosticului de guta* . colc)icina . teste care pot masura nivelul acidului uric in urina 2iagnosticul gutei in stadiile tardive% se poate realiza prin radiogra"ierea e(tremitatilor #maini si picioare$. !ratament Tratament . !ratamentul speci"ic pentru guta depinde de stadiul 'olii% pentru ca tratamentul atacului de guta este di"erit de pro"ila(ia recidivelor. In stadiile tardive ale gutei se pot identi"ica to"ii gutosi #noduli duri% nisiposi$% in zonele articulare si periarticulare. +C!/ 0entru prevenirea atacurilor recurente de guta se pot administra anumite medicamente care scad concentratia acidului uric in sange* . Cu toate acestea in cazul pacientilor care au articulatii edematiate% cu tegumente calde si rosiatice #in special articulatia degetului mare de la picior$% nu este intotdeauna posi'ila artrocenteza diagnostica% ast"el ca in acest caz este su"icienta demonstrarea nivelulilor mari de acid uric in sange% pentru "ormularea diagnosticului. Este recomandata evitarea aspirinei pentru ca aceasta poate sc)im'a 'rusc nivelurile acidului uric si poate agrava simptomele. 0entru diminuarea durerii% edemului% rosetii si caldurii locale #in"lamatie$% caracteristice atacului de guta% se recomanda administrarea de* . !ratamentul include mai multe etape care pot preveni atacurile recurente de guta si complicatiile acesteia. +ceasta metoda nu este utila in stadiile incipiente ale gutei% cand nu e(ista modi"icari radiologice articulare. 3adiogra"ia e(tremitatilor este utila in diagnosticul di"erential al gutei cu alte artrite. .

allopurinol% care scade productia acidului uric endogen #la nivelul organismului$ . !elul tratamentului de intretinere este acela de a scadea acidul uric din sange si de a preveni atacurile recurente. Evitarea unor "actori precum consumul de alcool% dieta necorespunzatoare% sedentarismul si o'ezitatea% pot scadea riscul aparitiei gutei si a recidivelor atacurilor acesteia. . agenti care gra'esc eliminarea renala a acidului uric . 0entru diminuarea durerii% edemului% rosetii si caldurii locale #in"lamatie$% caracteristice atacului de guta% se recomanda administrarea de* . Tratament de intretinere 5rice persoana cu guta care a avut un atac si care nu urmeaza nici un tratament% are un risc mare sa dezvolte atacuri recurente de guta si in viitor. -edicul specialist va evalua starea generala de sanatate a pacientului si va sta'ilii tratamentul corespunzator "iecarui caz in parte. colc)icina . +C!/ 0entru prevenirea atacurilor recurente de guta se pot administra anumite medicamente care scad concentratia acidului uric in sange* . Este importanta de asemenea identi"icarea cauzei care a determinat un nivel crescut de acid uric #)iperuricemia$. Este recomandata evitarea aspirinei pentru ca aceasta poate sc)im'a 'rusc nivelurile acidului uric si poate agrava simptomele. colc)icina% este deseori prescrisa de medicul specialist pentru a prevenii recurentele in prima luna de tratament.prevenirea atacurilor recurente% sunt recomandate urmatoarele* . evitarea consumului de alcool% pentru ca acesta in)i'a eliminarea renala a acidului uric% "acilitand ast"el acumularea acestuia la nivelul organismului. Cu toate acestea% o dieta cu un continut caloric mic% poate creste concentratia acidului uric in sange si poate declansa un eventual atac de guta. Este utila in acest scop adoptarea unei diete )ipolipemiante #cu putine grasimi$. evitarea dietelor 'ogate in carne si a dietelor cu produse marine #alimente 'ogate in purine$% care pot creste concentratia acidului uric in sange . Tratamentul atacului de guta . . . scaderea in greutate #in cazul pacientilor cu guta% supraponderali$ si mentinerea unei greutati normale. &erea% care are un continut ridicat in purine% poate "i considerata mai nociva decat alte tipuri de alcool. antiin"lamatorii nonsteroidiene #+I4S$% precum i'upro"enul% napro(enul sau indometacinul. administrarea anumitor medicamente poate scadea eliminarea renala a acidului uric cu "acilitatea acumularii acestuia la nivelul organismului. corticosteroizi .

a prescris un tratament speci"ic #pro'enecid sau allopurinol$% dar care nu au urmat tratamentul% au un risc mare de recidiva a simptomelor.Este posi'il ca atacul de guta sa survina pe parcursul administrarii medicatiei speci"ice )ipouricemiante% in acest caz nu este indicata oprirea tratamentului pe durata atacului.a e"ectuat nici un tratament% este posi'il ca acidul uric sa se "i acumulat la nivelul articulatiilor su' "orma cristalelor de acid uric #to"i gutosi$. . 2aca evolutia 'olii a depasit 16 ani si nu s. Tratament chirurgical Guta este de o'icei tratata cu succes prin eliminarea cauzelor predispozante precum si prin administrarea tratamentului medicamentos corespunzator. In acest caz nu este recomandata administrarea medicamentatiei decat dupa remiterea atacului. 2aca acesti noduli devin durerosi% produc de"ormarea articulara si tratametul medicamentos nu reuseste micsorarea lor este recomandat tratamentul c)irurgical de corectare #e(cizia c)irurgicala a to"ilor$. In cazul pacientilor cu guta carora li s.