You are on page 1of 9

10 Tips berguna dari Child Psychiatrist (pakar mental kanak-kanak) Sebenarnya aku berfikir panjangggggggg nak update

pasal benda ni. Dah lama sebenarnya rasa nak share. Sejak 4 bulan lepas lagi. Tapi bila nak share je mesti rasa macam malu la, takut ada orang terasa la, takut orang misinterpret la, takut orang ingat macam bagus la. Macam-macam. Tapi lama-lama aku fikir, semuanya bergantung kepada niat. Kalau niat nak sebarkan manfaat, ok je kan !pa orang nak fikir, lantakkan lah. "ang penting, D!#!T S$%!&K!' M!'(!!T. Tu je. !mboi mukaddimah dia. Macam. %agus. )e. #uih. *D Sebenarnya kan, %eberapa bulan sebelum +aikal genap , tahun hari tu, kitorang ada jumpa -hild #sychiatrist. 'ama dia Dr. Sherine. Kalau kat #enang ni, Dr. Sherine ni memang .ell-kno.n la. Korang boleh jumpa dia kat +ospital /leneagles, #enang. Kepada yang tak tahu, -hild #sychiatrist ni ialah pakar brain de0elopment dan beha0ior kanak-kanak. Macam kalau dia tengok perangai sekian-sekian, dia dah boleh tahu apa masalah budak tu. /itu. !ku rasa macam tak perlu kot nak e1plain kat sini kenapa kitorang ba.ak +aikal jumpa -hild #sychiatrist tu. Macam complicated pulak nak cerita sebab musabab nya. So kita skip cerita tu. %oleh naa "ang aku nak share kat sini ialah.. masa kitorang jumpa Dr. Sherine tu ada banyak sangat input yang berguna dia bagi. Terutama anak-anak yang umur 2-3 years old. Seriously berguna like hell. 4n fact aku dah praktikkan beberapa tips yang doktor tu bagi. Dan !lhamdulillah memang berkesan. 56

9mur baru 4 tahun. semacam tak normal. so aku nak keluarkan la dari beg nak check SMS kan. Tapi korang nak tahu apa sebab dia jadi camtu Sebab too much e1posed to computer light and touch screen:: Scary nak mampos hoiii. Sherine cakap kuat-kuat. Sebab takde rangsangan dan kurang latihan pergerakan masa kecik. kaki dia. games etc.7k aku buat dalam point form la eh. so dia bagi je baby tu leka dengan ipad . 1. %elajar lompat. tablet. Tak sangka sampai boleh jadi gitu kan. ti0i. ada sorang budak !ustralian ni. buih. sampai nangis-nangis makcik tu cerita kat aku. )ari tangan dia. "No handphone in front of Alex! No handphone in front of Alex please!" . Don't expose to too much things in a box. rumput. Biasakan dan kerapkan bawak anak main pasir. buih. Kan Tapi sebab parents dia terlalu busy. Tetiba Dr. !ku dengar pon macam nak baling lesung batu je kat mak dia. phone aku ada SMS masuk. nak merangkak la. 2.<: +amik kau. T8T !ku borak ngan mak budak tu. belajar meniarap. T8T So mohon akur je lah dengan fakta yang diberikan ini. !ku tengok sendiri dengan mata kepala aku. "ang ni paling ngeri. lutut dia. Tak tahu nak describe macam mana. baru nak pergi kelas pemulihan. %enda-benda tu sangat merangsang motor skills dan sensory skills anak-anak. rumput. !ku nak e1plain lebih-lebih pon. Kesian kan Sampaikan diorang tak bagi keluarkan apa-apa gadget depan budak tu. dan plastesin. %iar dia e1posed dan touched dengan te1ture pasir. phone. Kalau boleh biar dia sentuh guna tangan dan kaki. belajar merangkak. Senang korang nak hadam. Mak dia e1posed budak tu main ipad sejak lahir tau.4. #atutnya masa kecik kan. baby aktif gila nak meniarap la. aku bukan doktor. nak lompat-lompat la. Dia cakap saraf-saraf anak dia dah rosak. dan diorang takde pembantu rumah. etc. masa pergi special school Dr Sherine tu. "Things in a box" tu macam. !da sekali tu. =D So bila anak dia dah umur 4 tahun ni. ipad.

&h there. /itu. ti0i. menurut Dr Sherine* %ila kita tengok ipad. huruf D sebelah kanan. +o. !tas.ah. tunjuk sky. #astu flash huruf % kat ba. supaya anak dongak ke atas. (tu petanda buruk. tivi. games tak elok untuk perkembangan kanak-kanak.kreatif.ah atas ba." 4ni bahasa mudah untuk faham kenapa ipad. But bad sign "hen he doesn)t "ant an#one to disturb or *oin him "hile he)s "at!hing. boleh guna mainan flash cards !%. &h Boboibo# is "earing a red !ap." "(t)s a good sign "hen he "ants to "at!h ipad. %a. Sebab aku pon selalu je tengok %oboiboy dengan +aikal kat ipad. 'o al"a#s al"a#s al"a#s be "ith him and intera!t "ith him "hile "at!hing. So bila too much ipad. automatik ada "rolling" eyes mo0ement. So lama-lama pandangan anak tu tak luas. phone./itu. So bila ada pergerakan mata atas ba.apan Dr. %or example. saraf mata dirangsang dengan baik." "Never leave the child and ipad alone. Takut aku. Tengok Boboibo# sama$sama dengan dia. >ook around.ah camtu. Tiada pergerakan "rolling" oleh mata. "Takde masalah kalau nak tengok benda in a box ni (ipad. Sherine bagi tu. still boleh buat dalam rumah. T8T . tunjuk cat. mata kita tertumpu kepada satu le0el sahaja. Maafkan saya.ak keluar rumah. But make sure not more than 10 minutes at a time. So brain dia pon tak boleh fikir dengan luas.sebelah kiri. intera!t dengan dia. that means no eyes ner0es stimulation. he asks #ou to *oin him. tunjuk flo. Boboibo# pla#s badminton "ith his friends! 'entiasa intera!t dengan dia "hile "at!hing. Dengan cara macam tu. saya bukan Doktor. tunjuk grass. %a. tunjuk airplanes. kita !akap. So ini ja. !ku rasa cukup mudah penjelasan yang Dr. #astu flash huruf . Sherine tentang gadget-gadget ni. +ehehehe. So brain de0elopment pon berlaku dengan baik. at!h "ith him. Dulu S#M %iologi %3 je. phone). -ontohnya.ers. Terutama untuk orang 0angang macam aku ni nak faham.Sherine. Kalau tak boleh keluar rumah.ah pulak. *D !ku ada mintak komen Dr.tu. So parents digalakkan supaya banyak stimulate mata baby. Dan sebagainya. (lash huruf ! kat atas.

susun buku kat rak. dan suruh anak tiru. Dr. /itu. Dr. %uat satu kerja mudah macam susun bantal atas katil. dan suruh anak tiru step yang kita buat. . So 0ocab kurang. Sebab +aikal memang tak merangkak langsung.ord. 4mitation skills ni ialah kebolehan mengikut atau meniru apa saje perkara yang dilihat disekeliling.ing. 'yanyi satu lagu. %uat mimik muka macam nangis. dikatakan lebih genius dan berfikiran kreatif berbanding baby yang merangkak sekejap atau tak merangkak langsung @terus boleh berjalan6. So parents digalakkan buat kaedah-kaedah macam ni* Say a . >ack of imitation skills. So sekarang hari-hari aku suruh +aikal jadi tiger. mencangkung. Dan menurut kajian. cara berfikir pon imitation skill. Sebab nak suruh dia merangkak. Sherine cakap. Sebab dia melibatkan seluruh anggota badan. baby yang mengalami fasa merangkak yang lama. -ontoh kalau anak nampak kita clap hands. gelak. terus duduk. >ukis satu simple dra. #art ni aku terkedu. 7h lagi satu. etc. Dia tu kan dulu lepas meniarap. dan suruh anak buat sama. Dr. %ecause language and speech is also an imitation skill. pergerakan merangkak ialah sangat-sangat bagus.3) Stimulate their imitation skills. -amtu. dan semua-semua tu pon related to brain de0elopment. otak lambat pick-up. Kahkah. dia pon ikut clap hands. attitude pon imitation skill. senyum. Sherine kata masih belum terlambat. Dance mengikut mu?ik. ini masalah terbesar budak-budak sekarang. dan suruh anak ikut. dan suruh anak ulang. T888T Tapi takpe. lompat. marah dan suruh anak tiru. %uat satu pergerakan macam merangkak. dari kepala ke hujung kaki. >epas duduk terus berdiri dan berjalan. dan suruh anak ikut nyanyi. Sherine kata. bergolek.

!%. -. "Tall giraffe. shapes blocks. Takut dia terlebih taksub dengan dunia yang fantasi tu pulak. -ontoh. -ello" bird." -amtu. 4mitation skill. Mama dia dapat selimut sipi-sipi. sikit pon +aikal tak peduli. colour blocks. monsters. +aikal akan selimutkan otromen.- ") Bila nak a#ar anak bercakap. better cakap. Beautiful butterfl#. etc. Sebab benda-benda ni boleh tambahkan 0ocab anak.. Beautiful bird. #lus boleh belajar sambil bermain. dia tak boleh kaitkan dengan dunia realiti dia. . T8T Siap nak tidur pon. mak pon kena jadi tiger jugak ok. a$oid sentence. Kang korang takut. >ego. etc. 4ngat tu. =D ) Ban!akkan concept to!s berbanding mainan superheroes. Big elephant.%ila anak jadi tiger. kita nak tunjuk elephant kat anak. Direct je cakap "Big tiger. -oncept toys tu macam. Tapi sorry gambar aku jadi tiger takde. Sebab masa bermain. etc.A." -amtu.3 blocks. #adahal aku pon banyak je belikan +aikal mainan otromen. monsters. Macam barbie doll." !0oid guna perkataan "The This That And ith et!". /arang sangat. Macam tak elok sangat la kan. Dr. a#ar word dulu. "+lephant!" bukan "That is elephant!" atau " o" u see that big elephant. 0ehicles. animals @yang realistic dan senang nak recogni?e6. Sherine kata. 9nless kalau anak dah hafal animals tu semua. so boleh ajar sentence dengan adjecti0e pulak. a0oid belikan mainan-mainan yang tak realistik. -ontoh macam kalau kita pergi ?oo. superheroes dalam ti0i.

nurse yang asyik cucuk atau bagi ubat etc." atau "/ must eat. etc. dia e1pect orang tu akan buat pape kat dia. ya." >ama-lama budak tu akan cepat recogni?e.erful. . Bithout a complete sentence. ja. baru boleh start ajar buat sentence. mesti diorang nak pelok cium salam anak kita kan So kalau anak yang jenis takut strangers ni. %ila kita high-C. "+at.ly dan repetiti0ely. -ontoh budak yang selalu sakit.ithin seconds. hug or kiss. .ome and sit beside 0ama" atau.an ke saudara mara ke. %) &alau budak takut strangers. ya. >epas dia dah banyak 0ocab. jangan bagi orang salam pelok terus. akan berlaku sentuhan dalam beberapa saat. Dr. 'sk them to high(".ab ikut style nigga." bukan ". Dia boleh ubah mentaliti anak . %iasanya kalau kita jumpa ka. Sherine tu suggest. =D Menurut Dr. %iasanya budak yang takut strangers ni sebab dah banyak kali trauma atau ada bad e1perience each time jumpa strangers. high-C is 0ery po. -ontoh. So macam fobia camtu la kan. Suruh orang tu high fi0e dengan anak kita tu.!jar ." bukan ".ome and eat." "'it. suruh high-C dulu. 9ntuk o0ercome benda ni. So bila jumpa strangers mana-mana pon.hich one is noun. dan budak tu akan reali?e yang orang tu tak merbahaya. %anyak kali jumpa doctor.ord by . '$oid salam. bila jumpa je sesiapa yang anak tu takut. "'it and keep 1uiet. adjecti0e.ord. 0erb. Sebut perbuatan itu sahaja. Kalau orang tanya kenapa. 'ak ajar budak bercakap kena slo. %ila nak bagi arahan pun sama.. Sherine. "a.

conteng satu rumah. Sherine tu kata. Kalau anak kau baring. 4kut kehendak anak pada ketika itu. +aruslah dimarahin dong.So lepas tu. )) Bila anak buat salah.) Bila bermain. )angan cakap atau marah sambil berdiri. . 'anti dia tak absorb pon apa yang kita nak sampaikan. anak tu tengah e1ploring his .ith his self-esteem. Macam kalau anak main marker pen. jangan tetiba korang nak ajak dia main basikal. bukan sesaje nak cari pasal dengan kita. /itu. . make sure mata kita dengan dia satu le0el. So kena biasakan dia rapat dengan semua orang. +ollow his interest. better e1plain clearly kat anak tu kenapa benda yang dia buat tu salah. >agi satu. -. dia akan ok la dengan orang tu. -ontoh macam anak tu rapat dengan mak je.) -$erl!(attached to one person is not a good sign.rong . Sebab brain de0elopment akan berlaku pada tahap maksima bila budak tu betul-betul interested dan happy buat sesuatu perkara. /itu. Kalau anak nak main ball. setiap kali e1plain atau bercakap dengan anak. Something . >ain la kalau anak mintak nak main benda bukan-bukan. Kalau anak nak melukis. jangan korang nak ajak dia main ball. So itu petanda tak bagus.- . #unya gigih nak mata satu le0el tadi kan. *xplain instead o+ marah. dengan ayah tak berapa rapat.. anak jadi bertambah takut. instead of marah-marah membebel tak tentu pasal. Melutut depan anak. +oih mahu kau tak hangin kan So Dr. 4ngat.orld. $specially family members. kau pon kena baring.

%ukan keluar dari mulut aku ye. aku nampak kesan positif pada +aikal.1/) Bagi pilihan #awapan untuk enhance communication skill anak. $0en if dia respon dengan sekadar angguk je pon dah memadai. -ontoh macam kalau kita tanya. !t least soalan dah terja. >agi sekali. -hild #sychaitrist dari +ospital /leneagles. .ab.ab." "3aikal nak ikut papa pergi ker*a. So kita bagi la beberapa pilihan ja. "2enapa 3aikal menangis." "3aikal bosan." 4tu contoh. macam "3aikal *atuh.apan.ab macam mana. Sherine. 56 Tapi of course semuanya berlaku dengan i?in !llah. Tapi tak salah kita ikhtiar yang terbaik dan termampu. Supaya korang pon senang nak faham. So korang kena cepat praktikkan tips-tips di atas.akkal tu kan tugas kita.o. Kita yang kena bagi pilihan ja. jangan biarkan soalan tu tak berja. 'ak share supaya korang pon sama-sama dapat manfaat.%ukan aku reka ke apa. ta. -uma aku tulis ni ikut bahasa aku la kan. -ontoh bila kita bertanya sesuatu kat anak kita. Sebab budak 2-3 y. Dan lama-lama kang dia tahu la nak ja. Kesan dia sangat drastik ok. doa. Sebab seriously semua tips ni aku dah try dan setakat ni !lhamdulillah. mungkin sebab tak tahu nak ja. 'iat aku satu je. #art usaha." Tapi +aikal diam je.ab macam mana if soalan yang sama diajukan di masa akan datang.apan kepada anak. kalau anak diam je sebab tak tahu nak camane. tips-tips ni ialah dari Dr. ni de0elopment diorang memang lajuuuuuu. 7k tu je A2 tips yang dapat dikongsi." "3aikal sakit perut.

4nsya!llah. .akan hamba dia yang berusaha bhai. outcome dia nanti menggembirakan kita. Sebab !llah tak pernah kece..