You are on page 1of 24

MODUL 1 – 3.

0 Email Marketing

2011

MODUL 1–3.0 Email Marketing

Oleh: Jamaluddin Bahari www.30EmailMarketing.com

www.30EmailMarketing.com

Page 1

MODUL 1 – 3.0 Email Marketing
HAK Dan PENAFIAN

2011

Penulis telah mencuba untuk menulis dengan tepat dan lengkap dalam menghasilkan ebook ini. Walaubagaimanapun, penulis tidak bertanggungjawab sekiranya setiap informasi yang dikongsikan sudah tidak relevan disebabkan oleh perubahan yang sentiasa berlaku di dunia internet kini. Kesemua teknik atau kaedah atau tips yang dikongsikan dalam ebook ini telah dicuba sendiri oleh penulis. Oleh itu sekali lagi, penulis tidak akan bertanggungjawab jika pembaca ebook ini melakukan kesilapan, bersikap cuai dan tersalah anggap terhadap informasi yang diberi. Tiada jaminan bahawa para pembaca akan menjana keuntungan yang sama seperti penulis. Para pembaca dinasihatkan agar menilai dengan teliti terhadap kebolehan informasi yang diberi sebelum bertindak. Ebook ini ditulis bukan bertujuan untuk menjadi satu sumber yang sah dalam perniagaan, perakaunan dan nasihat kewangan. Dengan ini, para pembaca sekali lagi dinasihatkan agar dapatkan perkhidmatan yang professional, cekap dan sah dalam merangka perniagaan, perakaunan dan hal kewangan. Ebook ini adalah terbitan Jamal Online Marketing. Ianya hanya sah apabila anda dapatkan di laman web www.30EmailMarketing.com sahaja. Anda dilarang sama sekali untuk mengedarkan ebook ini tanpa pengetahuan penulis sama ada memberikannya secara percuma mahupun menjualnya semula. Sekiranya pihak penulis mendapati anda melanggar terma dan syarat yang dikemukan, penulis mempunyai hak untuk mengambil tindakan undang-undang. Sekiranya anda mendapat ebook ini dari sumber yang tidak sah, sila maklumkan kepada penulis melalui email admin@30emailmarketing.com untuk menerima ganjaran. Akhir sekali, pembaca didorong untuk mencetak ebook ini supaya mudah dalam membuat bacaan.

Jamal Online Marketing Cetakan pertama – Jun 2011 Hak Cipta Terpelihara © www.30EmailMarketing.com

www.30EmailMarketing.com

Page 2

30EmailMarketing.com Page 3 .MODUL 1 – 3.0 Email Marketing ISI KANDUNGAN No 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Tajuk Konsep Pemasaran Internet Kelebihan Pemasaran Internet Jenis-Jenis Pemasaran Internet Yang mana lebih efektif dalam pemasaran internet? Konsep Pemasaran Email Proses Asas Kelebihan Pemasaran Email Kepentingan Pemasaran Email Pemasaran Email VS SPAM Kegunaan Pemasaran Email Bagaimana Nak Mula? Mindset Untuk Sukses Dalam Email Marketing Kesimpulan Muka surat 4 4 5 7 10 10 13 15 16 18 20 22 24 2011 www.

Aktiviti-aktiviti yang terlibat termasuklah memperkenalkan produk. setiap topik yang dibaca akan menjadi lebih mudah untuk dicerna. Apa juga promosi yang anda lakukan. blog. Murah Anda tidak perlu mengeluarkan kos yang tinggi untuk memasarkan produk anda di internet. dapat dilihat dengan kadar segera atau on the spot! Anda tak perlu tunggu lama untuk prospek anda mengetahui info tentang produk yang anda promosikan. kredibiliti. anda seharusnya mengukuhkan pemahaman anda terhadap pemasaran internet terlebih dahulu. Apa yang lebih menarik? Kebanyakan teknik promosi yang saya ceritakan tadi adalah percuma! Saya akan terangkan kepada anda dengan lebih jelas lagi teknik promosi di atas selepas ini.30EmailMarketing. Pemasaran internet merupakan satu aktiviti pemasaran dengan menggunakan medium internet sebagai platform utama. pemasaran melalui email. penerangan produk. pembinaan branding. website. - 2. Kelebihan Pemasaran Internet 1.com Page 4 .MODUL 1 – 3. Ini kerana. Dengan ini. www. Cepat Pemasaran melalui internet sangat pantas. terdapat pelbagai teknik promosi yang percuma tetapi berpotensi besar untuk anda terokai di internet. Contohnya. dan sehinggalah menghasilkan jualan semuanya dilakukan di internet.0 Email Marketing Konsep Pemasaran Internet 2011 Sebelum anda mengenali dengan lebih mendalam tentang pemasaran email. Facebook dan lain-lain. membuat promosi.

Saya akan terangkan secara ringkas satu persatu jenis-jenis pemasaran tersebut. Sungguh pantas! 3. Meluas Pemasaran melalui internet juga sangat meluas. mampukah anda menjual tudung anda kepada wanita di negara Islam lain? Atau diseluruh dunia? Ya sudah pasti anda mampu melakukannya. semuanya memerlukan belanja yang tinggi.0 Email Marketing - 2011 Sebagai contoh. tapi satu dunia! Bayangkan bagaimana anda nak lakukan jika anda hanya memasarkan tudung anda secara offline? Buka kedai.MODUL 1 – 3. facebook. forum dan emel. Katalah anda menjual tudung di internet. Mengapa saya katakan sangat meluas? Saya beri contoh. sewa kedai. Anda hanya perlu klik mouse anda beberapa kali sahaja untuk iklan atau promosi anda dibaca oleh beribu prospek anda. ianya memang menjimatkan dan mampu menghasilkan keuntungan yang lebih berganda. setiap satunya mempunyai kelebihan yang tersendiri. Antara yang utama adalah blog. upah pekerja.30EmailMarketing. Anda boleh pasarkan produk anda bukan saja satu Malaysia. www. Tetapi dengan kuasa pemasaran internet. promosi melalui email yang juga merupakan strategi promosi paling hebat dan berkesan di internet.com Page 5 . bil utility. - Jenis-Jenis Pemasaran Internet Terdapat pelbagai jenis pemasaran di internet.

facebook merupakan laman sosial yang sangat popular setakat ini.30EmailMarketing. Jadi. mereka akan dibawa ke laman web jualan untuk melakukan pembelian melalui link yang disediakan oleh anda. adalah satu kerugian jika anda tidak menggunakan 500 juta lebih orang yang berada di facebook bagi tujuan perniagaan anda. Pemasaran di facebook sesuai dijalankan secara softselling. Anda boleh buat group dan fanpage untuk perniagaan anda di facebook dan terus berinteraksi dengan prospek dan pelanggan anda di sana.MODUL 1 – 3. Prospek tadi membaca email promosi anda. branding dan lain-lain lagi. Semudah itu! 2. Anda menghantar email promosi kepada prospek atau dikenali sebagai list email anda. membina relationship. iii.com Page 6 . Ianya seringkas tiga langkah mudah iaitu : i.0 Email Marketing 1. Menggunakan facebook juga sangat mudah. dari email promosi anda. Selain dari mengumpul prospek. Email 2011 Pemasaran email merupakan antara teknik pemasaran yang paling ampuh dan berkesan. www. ii. ramai yang sedia maklum. Facebook Seperti yang anda sedia maklum. Seterusnya. bahawa pemasaran melalui email adalah satu aktiviti memasarkan sesuatu produk melalui email secara terus.

Pakar-pakar pemasaran internet di seluruh dunia masih membuktikan bahawa pemasaran emel adalah pemasaran internet no 1. conversion rate. Blog lebih terkenal dengan pelbagai artikel-artikel.com Page 7 . terdapat blog yang mempunyai shopping cartnya sendiri. Social Media (Facebook. Tapi medium pemasaran lain seperti SEO. Walaubagaimanapun. Blog 2011 Blog juga merupakan salah satu tempat untuk memasarkan produk di internet. Blog. dan juga survey yang dilakukan oleh syarikat survey antarabangsa. relationship. ternyata pemasaran emel jauh mendominasi pemasaran internet dari segi trafik. anda boleh mendapatkan targetted customer! Yang mana lebih efektif dalam pemasaran internet? Berdasarkan hasil kajian@survey yang saya pernah jalankan.MODUL 1 – 3. Anda boleh memilih blog jenis ini jika perniagaan anda memerlukan anda menunjukkan senarai barangan. Anda boleh memasarkan produk anda di forum di mana-mana kebiasaannya. atau juga sekiranya anda mempunyai pelbagai pilihan barangan sama ada dalam bentuk fizikal ataupun digital. Forum. Pada ketika ini juga.30EmailMarketing. Mereka gunakan medium pemasaran www. anda boleh menggunakan blog untuk tujuan pemasaran. kredibiliti. Ia turut dikenali sebagai sebagai diari maya.0 Email Marketing 3. Forum Ianya juga salah satu medium pemasaran internet yang efektif. 4. Twitter) tetap mereka tidak tinggalkan.

saya kongsikan kepada anda beberapa survey yang dijalankan di peringkat antarabangsa berkenaan keberkesanan pemasaran emel.0 Email Marketing 2011 internet yang lain ini sebagai penyokong@SUPPORTER untuk pemasaran emel. • • • • • Anda lihat kajian tahun 2011 yang dilakukan oleh sumber luar ini. bakal prospek. Dan trafik yang tinggi. Ini menunjukkan pemasaran emel adalah medium paling berkesan untuk menarik trafik dengan pantas ke web jualan.8% daripada keseluruhan trafik yang datang kepada laman web jualan. Social Media – 4.com Page 8 . www. dan pelanggan Menggandakan jualan dengan selain menggunakan pemasaran emel dll Di bawah. di mana Email menguasai 56.3% sahaja.MODUL 1 – 3.30EmailMarketing. pastinya akan menghasilkan jualan yang tinggi juga. Mereka gunakan sebagai SUPPORT untuk: Pembinaan kredibiliti di laman sosial Penarikan trafik ke squeeze page untuk kumpul list besosial dengan prospek.

37% conversion rate.MODUL 1 – 3.0 Email Marketing 2011 Di atas ini pula menunjukkan pemasaran emel menghasilkan 67.30EmailMarketing.com Page 9 . Ini menunjukkan ramai orang membeli melalui pemasaran emel. Itulah sebabnya anda perlu menjalankan pemasaran emel! Jadi kini sudah sampai masanya saya tunjukkan kepada anda ilmu yang sebenarnya berkenaan pemasaran emel@email marketing! Teruskan bacaan! www. Ini kerana kuasa KREDIBILITI dan juga RELATIONSHIP yang ada pada pemasaran emel.

Konsepnya sangat mudah iaitu mempromosi dan menjual menggunakan email! Proses Asas Anda pernah masuk laman web PizzaHut Malaysia? Cuba lihat di bawah.com Page 10 .MODUL 1 – 3.0 Email Marketing 2011 Konsep Pemasaran Email Pemasaran email merupakan satu jenis pemasaran yang menggunakan email 100%. Kesemua aktiviti pemasaran dilakukan dengan hanya menggunakan email..0 Email Marketing yang ditunjukkan sebelum ini.30EmailMarketing. www. Mungkin anda telah faham sedikit sebanyak tentang pemasaran email dalam video 3.

. ianya bergantung kepada jenis perniagaan anda.com Page 11 . 1. begitulah pemasaran emel dijalankan. Di bawah. Pemberian percuma bergantung kepada jenis peniagaan yang ingin anda promosikan.. Seperti yang saya terangkan tadi.. jika anda menjual ubat kuruskan badan. bagaimana menggunakan Microsoft office sebagai contoh. anda boleh memberikan tipstips percuma berkenaan bagaimana menguruskan badan melalui email. saya terangkan lagi pada anda bagaimana memulakan pemasaran emel.0 Email Marketing 2011 Lihat prosesnya di bawah. anda boleh berikan video percuma penerangan secara ringkas tentang penggunaan perisian tersebut atau video pengenalan cara menggunakannya. Lihat contoh di bawah: www..30EmailMarketing.MODUL 1 – 3. Jika anda menjual panduan pembelajaran dalam bentuk video... Sebagai contoh. SediakanTawaran Percuma di web Proses pemasaran email bermula dengan menawarkan sesuatu produk percuma kepada suspek anda iaitu mereka yang bakal menjadi prospek anda. Ya.

Mereka yang berminat akan memberikan nama dan email kepada anda bagi mendapatkan pemberian percuma tersebut. www. Dengan ini anda telah pun memiliki list mereka yang berminat dengan perniagaan anda. List ini terdiri daripada mereka yang berminat dengan tawaran anda.com 2.com Page 12 .30EmailMarketing. List seperti ini juga dikenali sebagai targetted prospek. Kumpul Senarai Email Prospek Pemasaran email memerlukan anda mempunyai sejumlah senarai email prospek atau list untuk tujuan promosi.MODUL 1 – 3.30emailmarketing. Anda akan tawarkan sesuatu yang percuma berkaitan dengan perniagaan anda melalui squeeze page.0 Email Marketing 2011 Offer laporan percuma di web jualan untuk menarik pelawat berikana nama dan emel Borang untuk kumpulkan nama dan emel pelawat web Rujuk web www.

0 Email Marketing 2011 3. www.30EmailMarketing. AutoDesk. Ianya sangat efektif kerana anda boleh menghantar emel promosi kepada kesemua subscriber/list anda dengan serentak dalam satu-satu masa secara personal. Berapa ramai manusia di muka bumi ni yang tak tahu KFC jual apa? Sudah tentu tahu kan? Sebab apa kita ingat? Sebab hampir setiap hari kita diberitahu melalui televisyen yang KFC menjual ayam goreng yang lazat. Anda boleh berkali-kali mempromosikan perniagaan anda terus kepada email prospek dan lama kelamaan mereka pasti ingat kepada anda dan semakin mudah untuk anda menjual kepada mereka. Tak kiralah untuk perniagaan offline mahupun online. Sangat Efektif Mengapa saya katakan sangat efektif? Saya bagi satu contoh. Begitulah kelebihan pemasaran email. Kesemua syarikat ini menggunakan teknik pemasaran email. Kelebihan Pemasaran Email Pemasaran email mempunyai banyak kelebihan. anda bolehlah memulakan kempen promosi kepada list itu tadi dan seterusnya menghasilkan jualan bagi produk anda. Kempen Promosi Setelah list email dikumpul.com Page 13 .MODUL 1 – 3. Saya ambil contoh KFC. Berikut adalah kelebihan pemasaran email : 1. Dell. Anda namakan saja syarikat-syarikat besar dunia seperti Apple.

6. sudah pastilah peratusan mereka yang membeli akan lebih besar berbanding dengan menjual kepada ramai orang yang anda sendiri tak tahu apa keinginan mereka. Lebih Pantas 2011 Bayangkan. Malah. www.30EmailMarketing. 3. Autopilot Pemasaran email juga membolehkan anda melakukan kempen promosi secara autopilot atau automatik.0 Email Marketing 2. hanya beberapa saat – 1 minit sahaja diperlukan untuk si prospek menerima email promosi dari anda. Kos Rendah Pemasaran email juga tak memerlukan kos yang tinggi. Kebanyakan penyedia servis autoresponder menyediakan tutorial ringkas tentang cara menggunakannya. 4. dengan beberapa klik saja anda dapat menghantar kempen promosi kepada beribu-ribu orang. sudah pastilah mereka memang menantikan sesuatu dari anda. bergantung kepada jumlah list yang anda miliki. Anda hanya perlu membayar sewa langganan autoresponder sahaja dan tak ada kos lain yang diperlukan. dan segala proses penghantaran email akan berjalan secara automatik selepas itu. Jadi. anda tidak melakukan promosi atau menjual secara hentam kromo saja. Mereka inilah targetted prospek anda. Teknik ini sangat pantas berbanding dengan teknik promosi yang lain. ada yangg berpuluh ribu orang.com Page 14 . Dengan email. Kesemua kempen promosi termasuk dalam sewa bulanan tersebut. Sangat pantas. Ini kerana. Anda menjual kepada mereka yang betul-betul berminat dengan produk anda. Targetted Prospect Dengan pemasaran email. Mudah Pemasaran email sangat mudah. Jadi. list anda telah memberikan sendiri nama dan email mereka kepada anda untuk mendapatkan pemberian percuma dari anda yang ditawarkan di dalam web.MODUL 1 – 3. Anda hanya perlu setkan hari. Dengan hanya beberapa klik sahaja anda dah mampu menghantar email promosi kepada beribu-ribu pelanggan anda. masa dan beberapa perkara lain kepada autoresponder anda pada satu masa tertentu. 5.

0 Email Marketing Kepentingan Pemasaran Email Apakah kepentingan pemasaran emel? 1.MODUL 1 – 3. Jadi. anda akan dapat berhubung dengan prospek dan pelanggan anda secara lebih personal. 2. anda boleh menjual pil diet pula. list merupakan long term aset anda. jika produk pertama anda adalah ebook untuk kuruskan badan. list juga seumpama mesin ATM yang akan mengeluarkan wang pada bila-bila mereka suka. jagalah hubungan anda sebaik mungkin.30EmailMarketing. Dan anda harus ingat kesemua ini hanya menggunakan list dari satu bidang sahaja iaitu list atau prospek yang berminat untuk kurus. Ini kerana anda boleh menghasilkan jualan pada bila-bila masa yang anda suka. Saya rasa anda juga pernah melalui pengalaman ini. Ini kerana. Ini kerana. Kajian mendapati. 3. Mungkin selepas itu. Nampak tak betapa besarnya manfaat pemasaran email dan list secara khususnya. mereka akan dating. Kepercayaan mereka terhadap anda akan jadi lebih kuat seterusnya lebih mudah untuk anda menghasilkan jualan pada masa akan datang. Long Term Aset Dalam pemasaran email. Ianya kelihatan seolah-olah anda telah mengenali prospek dengan mendalam dan ini akan menambahkan lagi sentuhan emosi terhadap prospek. Bagi mereka yang menggunakan pemasaran email sebagai teknik promosi mereka. jika anda pandai menjaga mereka. www. anda dah percaya dan rasa selesa untuk membeli tanpa khuatir ditipu. Ini membuatkan prospek merasa diri mereka adalah istimewa tambahan lagi terdapat fungsi pada sistem autoresponder yang membolehkan anda meletakkan nama si penerima email dalam setiap kempen email anda. Lebih Personal Dengan pemasaran email. Mungkin seterusnya menjual video panduan bagaimana mendapatkan bentuk badan yang ideal. Bunyi macam terlalu hype kan? Tapi inilah hakikatnya. menjual kepada pelanggan sedia ada adalah lebih mudah berbanding daripada menjual produk kepada pelanggan baru. dan datang lagi untuk membeli daripada anda. di mana anda pasti pernah membeli sesuatu dari kedai yang sama berulang kali. produk tak berkualiti dan sebagainya. Dan seterusnya anda juga boleh mempromosikan produk orang lain (affiliate) yang berkaitan dengan produk anda. Inilah yang saya maksudkan. Saya bagi contoh. Hubungan Dengan Prospek/Buyer 2011 Menjaga hubungan dengan prospek dan buyer adalah sangat penting.com Page 15 .

Berikut adalah perbezaannya : Contoh pemasaran emel Spam.com Page 16 . Sebagai pulangan.30EmailMarketing. anda sering berhubung dengan prospek dan pelanggan anda. Mungkin ada antara anda yang tertanya-tanya adakah email spam tu pemasaran email juga? Jawapannya tidak! Email spam bukanlah pemasaran email yang sebenar. Di sini kredibiliti anda akan terus tersebar luas. email seperti ini mengganggu prospek. Anda akan kelihatan sebagai seorang yang berilmu dan pakar tentang topik yang anda bincangkan.. anda akan terus dipercayai dan akan dicadangkan pula kepada rakan-rakan mereka yang lain.MODUL 1 – 3. Dengan cara ini.0 Email Marketing 4. www. anda dapat meningkatkan kredibiliti anda terhadap mereka. Kredibiliti 2011 Melalui pemasaran email juga. Pemasaran Email VS SPAM Email spam adalah aktiviti menghantar email secara membuta tuli tanpa mengendahkan privacy prospek dan cara ini adalah salah di sisi undang-undang. Ini kerana. Ini kerana. anda boleh memberikan info dan tips kepada mereka. anda mampu meningkatkan kredibiliti anda dengan cepat. Jadi.

Tidak ada paksaan di sini. • www.MODUL 1 – 3.30EmailMarketing. dah pastilah peratusan untuk mendapat jualan dari mereka adalah sangat tinggi. boleh letak nama si penerima emel Penerima emel kenal si penghantar emel Penulisan isi emel ada memaparkan nama si penerima emel… Topik yang diemelkan adalah berkaitan dengan apa yang dimahukan oleh si penerima emel 1. 2011 Tajuk emel.0 Email Marketing Contoh pemasaran emel yang betul. Pemasaran Email Yang Betul • Pemasaran email adalah sah dan tak mengganggu sesiapa kerana prospek yang memberikan email mereka sendiri kepada anda apabila anda menawarkan sesuatu yang percuma.com Page 17 . Jadi. Pemasaran email lebih berkesan kerana prospek yang berikan email mereka adalah prospek yang betul-betul berminat dengan produk anda/apa yang anda sampaikan.

Pemasaran Email SPAM • Email spam mengganggu privacy prospek. Anda hanya perlu set sekali dan emel anda akan terus dihantar kepada semua prospek yang anda inginkan. Email spam langsung tak efisen. Untuk menjelaskan lagi kepada anda di sini saya berikan beberapa contoh. Bayangkan anda perlu copy dan paste setiap alamat email yang ingin anda hantar. • 2. Dan ini terpaksa dilakukan berulangulang kali setiap kali anda nak promosi sesuatu. jika penghantar email mempromosikan tudung dan prospek adalah seorang lelaki bukan Islam masakan dia nak beli tudung tersebut.MODUL 1 – 3. Email spam langsung tak berkesan. Kebiasaannya ia akan terus masuk dalam spam box. Pemasaran email adalah satu teknik pemasaran yang wajib anda kuasai. • • • Kegunaan Pemasaran Email Saya perlu tegaskan di sini bahawa pemasaran email sangat hebat kuasanya. kesemua jenis perniagaan offline dan online boleh menggunakan teknik pemasran email. Pernahkah anda bertanya tentang rasa makanan anda kepada para pelanggan? Atau apa juga feedback dari mereka? www. Ini disebabkan prospek tadi bukanlah targetted prospek mereka. Ini jelas sekali mengganggu kerana prospek tak meminta apa-apa maklumat dari penghantar. Kegunaan Dalam Bisnes Offline Sebenarnya. Kaedah ini sungguh tak berkesan. Sebagai contoh.com Page 18 . Contoh 1: Katalah anda seorang pengusaha restoran makanan. Email tepat masuk ke dalam inbox prospek. Ini kerana penghantar email spam tadi tidak tersenarai dalam list prospek dan seterusnya email promosi penghantar tadi langsung tak dibaca. Jadi tak kiralah apa juga jenis perniagaan anda sama ada perniagaan offline ataupun online.30EmailMarketing. Email spam juga selalunya tidak akan masuk ke dalam inbox prospek. Ini kerana si penghantar tadi akan copy email prospek dari mana sahaja sumber mereka dan terus menghantar email promosi yang bukan-bukan. Sistem autoresponder amat canggih jarang sekali berlaku email anda tersasar ke spam box jika prospek telah mengesahkan pendaftaran mereka.0 Email Marketing • 2011 Pemasaran email lebih mudah. Sangat menjimatkan masa. Ini akan membuang masa anda sangat banyak.

Kesimpulannya. • • • Menjual produk digital di internet – ebook. adakah harga yang anda tawarkan berpatutan dan sebagainya. audio. Sungguh mudah dan menjimatkan masa anda. Ini juga akan menambah baik lagi perkhidmatan anda pada masa akan datang. Jadi. pemasaran email mampu meningkatkan lagi jualan perniagaan offline anda kerana dengan teknik promosi dan follow up melalui emel. Kebanyakan yang saya tahu agen insurans akan telefon prospek mereka setiap hari untuk mengekalkan momentum prospek mengambil insurans dari mereka. Ini tak lain tak bukan adalah kerana keberkesanan pemasaran email itu sendiri. antara kelebihan pemasaran email bagi perniagaan online juga adalah follow up dengan prospek.MODUL 1 – 3. sebagai agen insurans.0 Email Marketing 2011 Kebanyakannya tak kan? Mungkin anda terlalu sibuk dalam menguruskan restoran anda sampai tak ada masa nak bertanya.com Page 19 . Ini sangat sangat penting bagi menjamin prospek akan terus beli dari anda. membership Menjual produk fizikal di internet – tudung. Setelah itu follow up dengan email dan tanyakan perasaan mereka bila berkunjung ke restoran anda. buku. gajet. Anda juga perlu berjumpa dengan prospek sekurang-kurangnya dua kali seminggu untuk terus berhubung dengan propek. baju Menjual servis di internet – web copy. Di sini saya berikan contoh perniagaan online. Contoh 2. Kesemua kemudahan untuk follow up prospek anda boleh lakukan dengan pemasaran email. penterjemah Seperti juga contoh perniagaan offline tadi. Nampak tak? Sebenarnya jika saya senaraikan idea-idea ni sampai besok pun tak habis.30EmailMarketing. software. ianya memerlukan anda sentiasa follow up prospek anda untuk memilih polisi yang telah anda tawarkan kepada mereka. Kegunaan Dalam Bisnes Online Perniagaan online dah sinonim dengan pemasaran email. video. www. Adakah mereka selesa. Jika anda nak tahu. Katakanlah anda seorang agen insurans. pereka grafik. Jadi bayangkan berapakah kos masa dan wang ringgit yang perlu anda keluarkan untuk tujuan follow up yang hasilnya belum tentu anda dapat? Tapi dengan pemasaran email anda tak perlu pening fikir kos itu semua. Pertama sekali anda boleh ambil alamat email mereka masa mereka nak bayar atau bila-bila yang anda rasakan sesuai. anda mampu terus berhubung dengan prospek anda pada bila-bila masa sahaja. Selain itu anda juga boleh membuat promosi pada hari-hari tertentu contohnya untuk menarik minat para pelanggan anda untuk kembali berkunjung ke restoran anda lagi. di sinilah gunanya pemasaran emel. Rata-rata perniagaan internet memang menggunakan pemasaran email sebagai teknik promosi yang utama.

Domain dan Hosting Apakah hosting? Secara ringkasnya hosting adalah tempat di mana anda akan simpan kesemua file-file website anda. Saya mudahkan disini. ada bayaran akan dikenakan oleh syarikat penyedia hosting. Bahasa mudahnya domain adalah alamat bagi rumah anda. anda perlu mempunyai beberapa tools yang wajib untuk memulakan kempen pemasaran email anda.30EmailMarketing.com dan sebagainya. Bayarannya adalah secara bulanan atau anda boleh memilih untuk bayar secara www.com kan? Jadi untuk facebook domainnya adalah www.pakarebook. Mesti anda pernah dengar www. jadi pastilah setiap rumah mempunyai alamat. www. kalau tak macam mana prospek nak datang? Domain sangat penting kerana kalau tiada siapa tahu domain anda bermakna tiada siapa juga akan membeli daripada anda. Begitu juga dengan lain-lain website seperti www.facebook. Perkara yang anda perlu ada sebelum memulakan pemasaran email adalah seperti berikut : 1. Ini bagi membolehkan semua pengguna internet dapat access atau capai ke Squueze page anda.tv3. Jadi anda perlukan tapak sebelum membina rumah kan? Begitu juga dengan hosting.MODUL 1 – 3. Sebelum ni anda dah mempunyai rumah kan? iaitu Squueze page anda tadi. Domain atau juga dikenali sebagai URL adalah alamat untuk squueze page anda.0 Email Marketing 2011 Bagaimana Nak Mula? Sebelum memulakan pemasaran email.com. hosting bolehlah dianggap sebagai tapak atau tanah untuk rumah anda. Untuk menyewa domain dan hosting. anda perlukannya untuk menempatkan squueze page anda.facebook.com.com Page 20 . Tapi jangan risau kerana bayaran yang dikenakan tidaklah semahal mana.

Di sinilah tempat anda akan tawarkan apa-apa pemberian percuma tentang produk anda kepada prospek. Autoresponder merupakan sejenis sistem yang cukup hebat yang berfungsi untuk menguruskan list prospek dan pelanggan anda mengikut kehendak anda. Dijamin servis terbaik! Anda boleh call saya jika ada menghadapi masalah ketika ingin mendapatkan domain dan hosting dari exabytes kelak. Anda saya syorkan dapatkan domain dan hosting dari Syarikat Exabytes di url di bawah www. Kebiasaannya squeeze page tidak mempunyai ayat jualan yang panjang lebar. Tapi saya amat mencadangkan anda menggunakan autoresponder berbayar kerana keberkesanannya. Bayaran untuk autoresponder adalah secara bulanan dan juga tahunan anda akan diberikan www.0 Email Marketing 2011 tahunan serendah RM50 setahun. Anda boleh gunakan fanpage atau gunakan system 3.com/exabytes . Bagi anda yang merokok saya berani jamin rokok anda adalah berganda lebih mahal dari sewa hosting.30emailmarketing. Autoresponder Autoresponder adalah tools yang paling penting dalam pemasaran email.0 Email Marketing berharga RM150 ke atas) 2.com Page 21 . Terdapat dua jenis autoresponder iaitu yang percuma dan berbayar.0 Squeeze Page Creator (terdapat dalam pakej 3.30EmailMarketing. 3. Ini adalah watak utama dalam pemasaran email. Squeeze yang baik adalah yang mampu menarik sebanyak mungkin senarai email prospek. Di rumah ini nanti anda akan jemput prospek untuk mendapatkan pemberian percuma dari anda.MODUL 1 – 3. Antara fungsi autoresponder adalah : • • • • • • Kumpul list Email follow up Email broadcast Membuat survey Tracking Dan banyak lagi Tanpa sistem ini adalah mustahil untuk kempen pemasaran email anda dapat dilakukan dengan mudah dan berkesan sekali. kini tiba masa untuk anda mendirikan rumah pula. Ringkasnya squeeze juga boleh dianggap sebagai rumah anda. Jika sebelum ini anda dah mempunyai tapak. (014-2976846 – JaMaL) NOTA: Anda masih ada pilihan jika anda masih tidak memiliki domain dan hosting. Squeeze Page Squeeze page adalah satu jenis website ringkas yang tujuannya adalah untuk mendapatkan email prospek anda.

anda perlu sedaya upaya bersusaha untuk mendapatkan seramai mungkin email prospek anda. Ini sebenarnya akan mempengaruhi prospek untuk membeli produk anda yang akan datang kerana prospek akan menganggap. Perumpamaan ini amat bertepatan sekali dengan pemasaran email. Anda juga boleh selitkan sedikit perbualan tentang isu semasa secara santai pada awal emel anda. anda perlu mempunyai mindset yang betul. (Cara mendaftar dan menggunakan system autoresponder diterangkan sepenuhnya dalam modul ke-4. Ini secara tak langsung akan meningkatkan kredibiliti anda dimata mereka. 3. 1.) Mindset Untuk Sukses Dalam Email Marketing Jika anda nak berjaya dalam pemasaran email. Berkomunikasilah secara santai. Di sini saya akan kongsikan tiga faktor utama yang akan menyumbang kepada kejayaan pemasaran email anda. Berikan sesuatu secara percuma tapi dalam masa yang sama pastikan pemberian anda itu cukup bernilai kepada prospek. Walaupu mereka adalah prospek yang akan memberikan keuntungan kepada anda tapi jaga mereka macam seorang rakan anda. Prospek akan dapat rasa anda seorang yang sangat berilmu dan sungguh mengambil berat akan masalah mereka.30EmailMarketing. Anda perlu menguasai pemasaran email kerana ini adalah satu-satunya teknik pemasaran yang sungguh berkesan jika nak dibandingkan dengan pemasaran yang lain. 2. "kalau pemberian percuma pun kualitinya baik inikan pula yang berbayar" Jadi secara tak langsung anda akan lebih mudah untuk menjual kepada prospek. Jangan rasa malu untuk buat promosi kerana tanpanya tidak ada siapa yang akan tahu squeeze page anda. Anda perlu ingat subscriber anda adalah seorang manusia seperti anda juga. Cara terbaik adalah jika anda dapat gabungkan topik santai yang ingin anda bincangkan bersama subscriber dengan produk anda.. Jangan lupa bertanya khabar atau perkembangan terbaru kepada subscriber.0 Email Marketing. Jumlahnya pula bergantung kepada seramai mana subscriber anda. Pemasaran email tidak sesukar mana jika anda melakukannya dengan cara yang betul. List Building Money is in the list atau wang ada dalam senarai email anda. Promosikan squeeze page anda di mana sahaja laman web. Berikan info-info menarik dan yang penting info yang membantu mereka menangani masalah mereka. Relationship Jaga relationship anda bersama subscriber. laman sosial yang anda rasakan berpotensi.0 Email Marketing 2011 diskaun tertentu jika membayar secara tahunan. Jadi. Email Marketing = Relationship Marketing www.com Page 22 .MODUL 1 – 3.

Upah untuk squeeze page biasanya tidak mahal memandangkan ianya hanyalah satu website simple. Ini merupakan aset terpenting dalam perniagaan anda tak kiralah secara offline atau online. Dengan pemasaran email anda tak perlu bayar setiap kali anda nak buat promosi kepada prospek.0 Email Marketing 2011 3. Jangan kedekut untuk melabur kepada sesuatu yang dah terbukti berkesan dan berpotensi.30EmailMarketing. Jika nak dibandingkan kos promosi secara offline lain dengan pemasaran email. pelaburan anda kepada pemasaran email adalah berbaloi. Begitu juga dengan pemasaran email. Jangan Kedekut Untuk Melabur Setiap perniagaan memerlukan modal. Untuk pemasaran email kos anda hanyalah sewa hosting. domain dan autoresponder manakala untuk squeeze page anda boleh lakukan sendiri atau boleh upah mana-mana pereka grafik untuk lakukan untuk anda. Memiliki sejumlah senarai targetted prospek adalah peluang yang sangat bijak untuk anda mendapat keuntungan jangka panjang.com Page 23 .MODUL 1 – 3. Anda boleh lakukan seberapa banyak promosi yang anda suka tanpa had. www. pemasaran email adalah jauh lebih murah dan berkesan. Percayalah.

. Kelebihannya memang tak dapat ditandingi oleh medium-medium pemasaran internet yang lain. • • • • Call saya di 014-2976846 Sertai seminar 3.com Fahami asas. anda telah diperkenalkan dengan asas-asas dalam pemasaran emel yang mana pemahaman asas ini akan membantu anda bagaimana untuk menjalankan pemasaran emel yang sebenarnya. Dalam modul ini.com/ Anda masih kurang faham asas berkenaan pemasaran emel ini? Anda boleh. Anda perlu faham bagaimana ianya dijalankan. pemasaran emel adalah yang terbaik untuk anda jalankan dalam pemasaran internet.30emailmarketing. anda boleh tonton video-video yang saya sediakan di dalam ruangan khas ini iaitu di http://launchpage.30EmailMarketing. www. Semoga apa yang saya tunjukkan kepada anda ini membantu anda untuk berjaya dalam pemasaran emel ini.0 Pakej Digital RM250 dan pakej DVD RM300) Bertanya di ruangan akses www.0 Email Marketing 2011 Kesimpulan Asasnya.system.MODUL 1 – 3. fahami konsep dan prosesnya akan membantu anda lebih lagi selepas ini.0 Pakej Digital RM250 dan pakej DVD RM300) Sertai workshop 3. Jika anda masih kurang faham.0 Email Marketing pada tarikh yang telah ditetapkan di web (hanya untuk pembeli produk 3. bagaimana ianya berfungsi.30emailmarketing.com Page 24 .0 Email Marketing 24 Julai 2011 (hanya untuk pembeli produk 3.