You are on page 1of 24

Ekzaminimi i pergjithshem klinik

-Subjektiv -Objektiv

1-Ekzaminimi subjektiv(Anamnesis)

Ekzaminimi subjektiv perfshin:  Gjeneralitet  Ankesat e te semurit  Anamneza e semundjes(Anamnesis Morbi)  Anamneza e jetes(Anamnesis Vitae)  Anamneza famijare(A.Familie)  Anamneza epidemiologjike .

Ekzaminimi subjektiv  Kuptojme marrjen e anamnezes qe bazohet ne te dhenat qe i semuri ose nje i aferm i te semurit i jep personelit mjekesor. .  Nje anamneze e mire do te thote me shume mundesi per tju afruar diagnozes.

1-Anamneza  Gjeneralitetet  Ankesat e te semurit  Te gjitha te dhenat shkruhen ne kartelen e pacientit .1.

qe nga fillimi.1. .2-Anamneza e semundjes(A.Morbi)  Ka te beje me historine e semundjes.ecuria.mjekimi etj.

etj)  Ka qene ose jo i shtruar ne spital .3-Anamneza e jetes(A.Vitae)  I semuri pyetet per semundjet qe ka kaluar qe ne femijeri  Ecuria e tyre  Vaksinimi  Ka vese apo jo(duhan.1. alkool.

HTA etj)  Gjendja e baneses  Kushtet social-ekonomike .Familiae)  Ka te beje me gjendjen shendetsore te familjareve te te semurit.4-Anamneza familjare(A.1.nese ata vuajne nga semundje te cilat mund trashegohen gjentekisht(Diabet.

1.5-Anamneza epidemiologjike  Ka te beje me te dhenat nese i semuri ka pasur kontakt persona te infektuar apo me ambiente te infektuara etj .

2-Ekzaminimi objektiv  Perfshin nje sere procedurash te rendesishme te cilat duhen kryer ne ambient te pershtatshem.te ngrohte dhe drite natyrale .

Ekzaminimi objektiv perfshin:  Inspeksionin  Palpacionin  Perkusionin  Auskultacionin .

hidratimi)  Fytyra  Pjeset e tjera te trupit . pasiv dhe i detyruar)  Lekura dhe mukozat(ngjyra.elasticiteti.2.1-Inspeksioni  Vleresohet ndergjegja  Pozicioni(Aktiv.

mjeku qendron ne anen e djathte te te .  I semuri qendron shtrire.2-Palpacioni  Realizohet nepermjet prekjesduke filluar nga lekura dhe te gjithe organet perfshi edhe ato abdominale  Percaktojme zonat e dhimbshme.permasat e organeve etj.2.konsistencen.

Palpacioni .

Palpacioni .

2.por edhe per organet abdominale  Gjate goditjes dallojme tre lloj tingujsh: -Tingull Mat-ne organet jo kaviatare solide -Pulmonar-ne pulmone .3-Perkusioni  Realizohet me ane te goditjes se gishtave mbi kafazin e kraherorit.

Perkusioni .

2.frzmemarrjen .4-Auskultacioni  Realizohet permes stetoskopit ose direkt me vesh ne trupin e pacientit  Percaktojme tonet e zemres.zhurmat kardiake.

Auskultacioni .

Auskultacioni .

Matja e temperatures  Me shume rendesi per te vleresuar gjendjen e te semurit  Behet zakonisht dy here ne dite(cdo 12 ore)por mund te behet edhe me shpesh sipas gjendjes  Temperature normale eshte 36-37 grade C.Mbi 37 eshte jo normale. .

bakteriale)  Sem.Shkaqet me te zakonshme te temperatures  Semundjet infektive(virale .reumatizmale  Gjendjet septike  Leukozat  Infeks.pulmonare  TBC etj. .

Febrile-mbi 38 C  T.subfebrile(37-38 grade C)  T.Febrile e larte mbi 39-40 C  T.shume e larte apo hipertermi mbi 40 C .Klasifikimi i temperatures  Temp.

Fund  ILIR HASMUCA  JU FALENDEROJ SHUME DHE SHPRESOJ TE JENI KENAQUR .