You are on page 1of 2

Anjez Gonxhe Bojaxhiu e njohur si Nn Tereza lindi n Shkup m 26 gusht t vitit 1 1!

dhe vdi" m # shtator 1 $ n %alkuta& '(ndi)& ishte humaniste e njohur sh"iptare& *ituese e +mimit No,el pr -a"en. Gonxhja msimet e para i mori n nj shkoll sh"ipe n Shkup& ku po ashtu e kreu dhe gjimnazin& por n gjuhn ser,o/kroate. -asionet e rinis s Gonxhes ishin tre0 t ,hej msuese& t shkruante dhe re1itonte poezi dhe t kompozonte e t luante muzik. 2mrin 3Tereza3 e mori kur ishte 14 vje+e dhe u dorzua murgesh. Nn Tereza u largua m 26 shtator 1 24 nga Shkupi n drejtim t 5u,linit& (rland. -rej ksaj dite& nn& ,ij e motr nuk do t shiheshin m kurr. %6 ishte momenti kur ajo u nda pr*undimisht me *amiljen dhe vetm pas 7! vitesh& do t takohej me t vllan& 8azrin. %urse nna 5rania dhe motra Age& shkuan n atdhe& n Sh"ipri&"6sh para 8u*ts s 56t Botrore. Nn Tereza u vendos n %alkuta '(ndi) ku *illimisht u , msuese dhe shum shpejt drejtore e shkolls s vajzave. 3Nn Tereza e %alkuts3 u "uajt kur themeloi urdhrin 39isionaret e 5ashuris3 '1 #1) pr t:u shr,6er m t var*rve dhe m t pashpresve t %alkuts& (ndis dhe gjith ,ots. N vitin 1 $ & kur mori +mimin No,el pr -a"e& e gjith ,ota msoi se Nn Tereza ishte sh"iptare. N +astin e marrjes s ;mimit No,el m 1 $ & nj nga klerikt " merrte pjes n sall e p6eti Nn Terezen se nga ishte. Ajo deklaroi0 <%am lindur n Shkup& jam shkolluar n 8ondr& jetoj n %alkut dhe punoj pr t gjith njerzit e var*r n Bot. Atdheu im sht nj vend i vogl me emrin Sh"ipri=. -or Sh"ipria heshtte. >epu,lika -opullore So1ialiste e Sh"ipris nuk i kishte dhn viz no,elistes s ardhshme as sa pr t par nnn e saj " jetonte n Tiran& as pr te marr pjes n varrimin e saj m 1 $?& as pr t par varrin. 9adje kt viz nuk ia dhane as kur *ama e saj kishte marr dhen n t katr ant e ,ots deri ne *illim t viteve : !. Sh"iptarja trupvogl ishte kth6er n nj legjend t gjall. Ajo ishte nn kujdestare e $&#!! *mijve n 6! shkolla& ishte nn " mjekonte 6!&!!! t smur n 217 dispanseri& ishte e vetmja n ,ot "e trajtonte ?$&!!! viktima t le,rozes n #? klinika& kujdesej pr 7&?!! ple" t ,raktisur e t ln rrugve& n 2! shtpi ple"sh& kishte ,irsuar 16! *mij ilegjitim e ,onjak N2N2S T2>2@2 Ajo " m,etet n zemren e njeriut sht vepra e madhe e Gonxhe Bojaxhiut. Ajo " ,n drit si dielli me rreze sht No,elistja Nna e jon Tereze.

>ruga jote o nn plot ,mirsi do t m,etej me shekuj e shkruar n:histori. No,eliste e dashur Nn e prvujtur prher je strehim e njeriut n:mjerim. %urr nuk mendove vetm pr vehte more rrug t largt dole n:tjera shtete. Bij e ktij trolli moter humanitare sht Nn Tereza me shpirt e gjak sh"iptare. -r veprn tnde o nn m,ar ,ota e din " po kthen n:atdhe t presim plot gzim