You are on page 1of 2

Vitaminele

Vitaminele sunt substane chimice organice necesare n cantiti mici pentru ca organismul s fie sntos. Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de ctre organism, deci ele trebuie obinute din alimentaie. Termenul de vitamine nu cuprinde ali nutrieni eseniali cum ar fi mineralele, acizii grai eseniali sau aminoacizii eseniali. Suplimentarea cu vitamine este larg rspndit n ziua de azi. Multor alimente li se adaug vitamine n plus fa de ce conin iniial n timpul procesului de fabricaie. Una din problemele suplimentrii cu vitamine este faptul c multe dintre ele cresc n mod semnificativ apetitul. n ziua de astzi, obezitatea este o problem serioas, iar suplimentarea cu vitamine o poate crea sau accentua. !"ist oameni care au devenit obezi datorit suplimentrii cu vitamine n copilrie sau adolescen. Termenul de vitamin a fost folosit pentru prima dat de biochimistul polonez #asimir $un% n &'&(. Vita, n limba latin, nseamn via, iar sufi"ul -amin este pentru amine) la momentul respectiv se credea c toate vitaminele sunt amine. *cum ns se tie c nu este aa.

+!,UM-.!* #/-M-#01 are la baz structura chimic a vitaminei o *& .!T-,23 o 4& T-*M-,0 o 4( .-42$3*5-,0 o 46 7-.-+28-,* o # *#-+ *S#2.4-# o ! T2#2$!.23 o /& *#-+ 7*.**M-,24!,92-# o : $-T2M!,*+-2,0

Pseudo-vitamine

Vitamina F este termenul care desemna la nceput acizii grai eseniali pe care corpul nu i poate sintetiza. *u fost e"clui din categoria vitaminelor pentru c sunt acizi grai. *cizii grai sunt o component major a grsimilor care, ca i apa, sunt necesare organismului n cantiti mari i deci nu sunt sub incidena definiiei vitaminelor, care sunt necesare n cantiti mici. /erbalists and naturopaths a numit diferite substane chimice terapeutice ;vitamine;, dei nu sunt, printre care vitamina T, vitamina U i vitamina 8. Unele autoriti n domeniu spun c ubi<uinona, numit i coenzima =&>, este o vitamin. Ubi<uinona este produs n cantiti mici de organism, ca i vitamina +. 5itamina 4&? @*cid pangamicA) substana nrudit dimetilglicina este numit greit vitamina B15, dar numit i 4&6.

To"inele 3aetrile i amigdalina sunt numite uneori vitamina B17. i acidul pangamic, i laetrile au fost propuse ca fiind vitamine de !rnst T. :rebs) nici una nu a fost recunoscut drept vitamin de comunitatea medical. #apacitile vitaminei 4&B de a combate cancerul au fost negate de multe e"perimente. $lavonoizii sunt numii uneori i vitamina P. $actorii de cretere a animalelor au fost desemnai vitamine, precum acidul paraC aminobenzoic @7*4*A, care este factorul datorit cruia cresc penele psrilor @vitamina 4&>A, folacina @vezi acid folicA acid pterilCheptaglutamic este factorul de cretere a psrilor @vitamina 4&& sau vitamina 4cCconjugatA i acidul orotic ca vitamina 4&D pentru obolani. #teva substane erau crezute a fi vitamine comple"e 4 i sunt numite vitamine 4 n literatura veche, incluznd 4E @adeninA i 4F @acid adenilicA, dar nu mai sunt recunoscute ca vitamine. +octorii mici au etichetat i unele analgezice i antibiotice ca vitamine.