You are on page 1of 4

P=deltaH/D=h2-h1/D=tg=350-300/100=1/3 Din acest motiv harta pantelor este utilizata pt redarea spatiala a suscebilitatii fata de hazarele naturale.

A h2 (350) h1 (300) B

Pt stabilirea marimii pantei se utilezeaza mai multe metode care vaorifica informatiile de pe harta topo sau modelele altitudinale reliz direct, prin alte mijloace.

1.Metoda utilizeaza tot formulele trigonometrice din interiorul unui triunghi dreptunghic .

P(AB)=delta H/D=320-300/d x 0.0025

2. Prin utilizarea graficului pantelor . Graficul pantelor se gaseste in subsolul hartii topo si reda pe o scara logaritmica valorile pantei in functie de distantele "d" , dintre curbele de niv.

3. Prin construirea diapazonului pantelor . Este un grafic in care distantele dintre curbele de nivel "d" se reprezinta pe orizontala din aceiasi origine comuna. Val pantei se noteaza pe scaraverticala.

4. Metodele GIS. Valorifica modelul altitudinal al reliefului in care alt "z" este stocata sub forma unor celulede forma patrata cu latura cunoscuta. In cazul de fata prog utilizeaza metoda D8(detrrministic digital). Metoda ruleaza sub forma unei grile pt o suprafata de 3x3 celule. Valoarea pantei se stabileste pt fiecare celula cu pozitie centrala din grupul analizat. Relatiile implicate iau tot forma unor fctii trigonometrice. Modelul panntelor obtinut prin rularea functiei "slow " va fi clasificat in urm clase: - 0-3 grade; -3-7 grade -7-15; -15-25; -25-35; -35-max. Harta se va completa cu reteaua hidrografica , punctele cotate, si titlu, legenda si scara grafica. Se poate realiz graficul cu ponderaea fiecarei clase de valori.