You are on page 1of 2

Fakulteti i Shkencave Kompjuterike Lnda: Bazat e Programimit

Ushtrime: Hyrje n Visual C# IDE


Detyra 1 1. Mbushni zbrazdsirat n seciln prej shprehjeve n vijim: a) Kompjuteri mund t kuptoj direkt vetm gjuhn e tij __________ e cila prbhet vetm prej 1shave dhe 0ve. b) Kompjutert prpunojn t dhna n kontrolln e bashksis s instruksioneve t quajtur __________ kompjuterik. c) SOAP sht nj akronim pr __________. d) __________ sht nj teknologji e dal prej SGML e cila shfrytzohet pr t krijuar gjuht e shnjimit (mark up). e) Tri tipet e gjuhve t diskutuara n ligjratn e par jan gjuht e makins, __________ dhe __________. f) Programet t cilat i prkthejn programet e gjuhve t nivelit t lart n gjuh t makins quhen __________. g) Visual Studio .NET sht nj __________ (IDE) n t ciln zhvillohen programet C#. h) C njihet si gjuh e zhvillimit t sistemet operativ __________. i) __________ ofron nj librari t madhe programuese pr gjuht .NET. j) Departamenti i Mbrojtjes zhvilloi gjuhn Ada me mundsin pr t ashtuquajturn multitasking, e cila lejon programert ti specifikojn aktivitetet t cilat mund t kryhen paralelisht. C# ofron nj mundsi t ngjajshme t quajtur __________. Detyra 2 2. Kategorizoni secilin prej elementeve n vijim si harduer ose softuer: a) NQP (ang. CPU). b) Kompajlleri. c) Njia hyrse. d) Programi pr editim t tekstit. e) Nj program n Visual Basic. Detyra 3 3. Zbuloni secilin prej akronimeve n vijim: a) SOAP. b) TCP/IP. c) OOP. d) CLR. e) CLS. f) FCL. g) MSIL.

Detyra 4 Ndrtoni GUI-t sikurse sht prshkruar n vijim. Ekzekutoni secilin program dhe shihni ka ndodh kur nj kontroll klikohet me maus. Trhiqni kontrollat prej Toolbox n form, dhe zmadhoni ato sipas nevojs. a) Kjo GUI prbhet prej nj MainMenu dhe nj RichTextBox. T dy kontrollat mund t trhiqen prej Toolbox n form ose t klikohen dy her. Pas insertimit t MainMenu, shtoni elementet duke klikuar n seksionin Type Here, duke e shtypur emrin e elementit t menys dhe duke shtypur tastin Enter. Zmadhojeni RichTextBox pr ta mbushur formn.

b)

Kjo GUI prbhet prej dy Labels (madhsia e fontit 12, prapavija e verdh), nj MonthCalendar dhe nj RichTextBox. Kalendari shfaqet kur MonthCalendar t trhiqet n form. Kontrollat MonthCalendar dhe RichTextBox jan t ngjajshme me kontrollat t cilat i kemi par m par. Ato mund t trhiqen n form (ose t shtypen dy her), pastaj t manipulohen n dritaren Properties [Udhzim: Shfrytzoni vetin BackColor pr ta ndryshuar ngjyrn e prapavis s etiketave Label].