You are on page 1of 23

ADULTUL SI CASATORIA

LECTOR UNIV.DR.KISS CSABA

CONSTITUIREA FAMILIEI-CASATORIA
-Factori determinanti in alegerea partenerului, 1. Compatibilitatea emotionala-sindromul dragostei romantice. -credinta in acea iubire unica mare pana la moarte. -dragostea le invinge pe toate, -totul in comportament este colorat de halloul unei mari iubiri, -posibil asociata cu dragostea la prima vedere.

Dragostea
Dragostea forma a afectivitatii umane cu un continut erotic, modalitate complexa reactional-relationala,in raport cu individul uman, de sex opus sau de acelasi sex care se traduce in forma unor trairi afective precum: -placerea -atractivitatea -preferinta -satisfactia -bucuria

Dragostea
Fiecare individ uman prezinta o formul personala cu elemente de unicitate ,originaliate. Nu exista tipuri de iubire ci doar oameni care iubesc. -Emotia de indragostire -Atitudinea afectiva legatura autentica fata de partener ,stabilitate constanta,intr-o forma mult mai interiorizata,echilibrata si care ca durata se poate intinde de-a lungul intregii vieti.

CONSTITUIREA FAMILIEI-CASATORIA
In cultura nord atlantica se solicita o compatibilitate intre iubirea romantica si institutia mariajului. -Fara casatorie dragostea este imorala, -Fara dragoste casatoria este goala si uscata. -Se promoveaza in prezent un hedonism sexual pur cu cinism si violenta in dragoste.

Constituirea familiei
2. Determinanti sociodemografici. -varsta -etnie , -clasa sociala -pregatire profesionala In SUA doar 15% din femei se casatoresc cu barbati mai in varsta.

Constituirea familiei
Barbatii in principal se casatoresc cu femei cu 2,5 ani mai tinere decat ei. Barbatii de 20 de ani se casatoresc cu tinere de 19 ani, cei de 25 de ani cu tinere de 22, cei de 30 cu tinere de 25.

Constituirea familiei
Etnie ,Rasa Casatoriile sunt de preferinta homogame -SUA pana in 1967 casatoriile interasiale erau interzise intre negrii si albi. 1980 doar 2% erau casatorii interasiale. Romania pana in 1989 casatoriile erau puternic centrate pe etnii la romani si maghiari. Actualmente se manifesta o relaxare, o decentrare

Constituirea familiei
Religie -Casatoriile sunt puternic centrate pe religie. Catolicii sunt mai intoleranti in acest sens decat ortodocsii sau protestantii 1970- Biserica Catolica renunta la cerinta ca partenerul noncatolic sa promita ca va creste copiii ca si catolicii. Liderii religiosi au rezerve fata de casatoriile religioase mixte .Unii pretind ca unul sau amandoi sunt pierduti pentru o anumita religie.

Constituirea familiei
Clasa sociala, pregatirea profesionala. Prin casatorie se cauta parteneri care sa apartina aceleasi clase sociale si sa fie de aceeasi pregatire profesionala.Efecte perverse.

Constituirea familiei
3.Homogamie spatio-geografica -rolul proximitatii -26% din casatorii din aceeasi comuna, -71% din aceeasi regiune Proximitate este : -rezidentiala -scolara, -de loisir, -de mentalitate. Se concretizeaza acea homogamie multicriteriala (culturala)

Constituirea familiei
4. Mecanisme psihosociale -Totusi de ce alegem o fiinta si nu alta ? Experimentul lui Dutton si Aron (1994) 4.1.-Atractivitatea fizica, Experimentul cu intalniri pe NV singurul factor a fost atractivitatea fizica. -Indivizii tind sa se grupeze cei frumosi cu cei frumosi si cei mai putin frumosi cu .

Constituirea familiei
Experimentul lui Huston (1976) privind alegerea maritala. 4.2. Amestecul parintilor fenomenul Romeo si Julieta. Piesa de teatru Fantasticii 4.3.Efectul greu de cucerit .Barbatii sunt atrasi de femei greu de cucerit iar femeile de barbati inabordabili si uneori misogini. Varianta cea mai atractiva femeie greu de cucerit care este interesata numai de el.

Constituirea familiei
4.4.Similaritate si complementaritate a-Similaritate in sistemele valorico atitudinale si trasaturile de personalitate b- Similaritate in perioada curtii c Complementaritate-un barbat cu o mare nevoie de dominare va selecta o partenera cu o nevoie mai mica de dominare. d. Complementaritatea nevoilor si combinarea cu relatiile de rol . 4.5 Mariajul ca afacere (schimb )

Constituirea familiei
4.5 Mariajul ca afacere (schimb ) Scopul fiecaruia este de a-si plasa cat mai bine capitalul sau economic . Piata de marfuri , piata monetara, piata maritala. Partenerii ofera bunuri si servicii si asteapta bunuri si servicii. -Acestea nu pot fi inchiriate ele devin operante numai prin unirea partenerilor

Constituirea familiei
Analiza continuturilor anunturilor matrimoniale : -Barbatii cer : -afectiune -59,5% -frumusete -49,4% -feminitate- 27% -Inteligenta- 21,3% -Senzualitate-16,8 %

Constituirea familiei
Femeile cer : -tandrete-36,7% -inteligenta-26,5% -masculinitate- 24,4% -seriozitate-14,2%

Constituirea familiei
4.6. Modelul alegerilor maritale ca procesualitate multifactoriala. Teoria stimul -valoare rol .(M Murstein ) Stimul atractivitatea fizica Valoare compatibilitate axiologica Rol In ce masura celalalt poate fi : iubit , prieten, tata de familie, In perioada premaritala se face trecerea progresiva de la o etapa la alta.

VIATA FAMILIALA A ADULTULUI


-Depinde de : -Modul in care se realizeaza statusrolurile -Comunicarea in familie, -Organizarea bugetului familial , -Climatul familial, -Coevolutia familiala.

DISFUNCTII FAMILIALE
Disfunctiile familiale sunt fie globale fie specifice Disfunctii globale : a-Prin exercitarea inadecvata a rolurilor conjugale specifice sexelor.(travestiul de roluri conjugale ) b-Desincronizarea rolurilor specifice sexelor: desi, esti, poti si stii sa fii si sa faci ceea ce eu vreau , nu esti si nu te manifesti atunci cand imi este necesar,cand imi trebuie. -partenerii actioneaza prea tarziu , prea devreme decid impreuna doar atunci cand unul ajunge la epuizare psihica. Se distanteaza psihologic.

DISFUNCTII FAMILIALE
-realizeaza intr-o maniera incompleta administrarea bugetului a sarcinilor casnico-menajere. -exercitarea limitata a oricaror roluri (Ex. Cuplul parinti-cuplul copii). -adoptarea si exercitarea inautentica a rolului familial- pseudocasnicii , simulacre sociomorbide .

DISFUNCTII FAMILIALE
Disfunctii specifice pot fi grupate pe tipuri de de sarcini: -a.Disfunctii ale rolului sexual -b.Disfunctii ale rolului parental -c.Disfunctii ale rolului social organizatoric.

Divortul
Modalitate juridica de desfacere a casatoriei -sentimental -legal -economic -parental