You are on page 1of 2

Leucocitele si imunitatea

Microorganismele parazite sunt cei mai perfizi dusmani ai animalelor, de la protozoare pana la om.Acestea sunt greu de eviatat din cauza dimensiunilor lor foarte mici, a uriasei capacitati de reproducere si raspandire, fiind cauza declansarii multor epidemii. Ele pot deveni deosebit de primejdioase, datorita toxinelor pe care le secreta pentru a paraliza sistemul de aparare al organismului invadat. Fata de acesti dusmani invizibili, cum ar fi unele virusuri, bacterii, protozoare, ciuperci microscopice, nu pot exista decat mijloace interne de aparare. Organismul trebuie sa lupte propriile lui arme impotriva acestei invazii, ceea ce se poate face fie prin potile deschise catre exterior nas si gura!, fie prin intermediul pilii. "nca din antichitate se stie ca inflamatia este reactia corpului atacat si ea se manifesta prin patru semne clasice# durere doldor!, febra color!, rosata robor!, tumefiere tumor!.$ar modaliatatile de atac si de aparare au ramas un mister pana la mijlocul secolului al %l%&lea, cand savantul francez Louis 'asteur, prin cercetarile sale in domeniul microbiologiei, ne&a dezvaluit principalii dusmani invizibili, vinovati de cele mai cumplite boli si epidemii.

(el care a descoperit aparatorii organismului si a dezvaluit strategia lor de lupta a fost savantul rus "lia Mecini)ov. El a aratat faptul ca aparatorii principali ai organismului sunt globulele albe leucocite!, elemente figurate sangelui care se deosebesc de globulele rosii eritrocite, hematii! prin lipsa hemoglobinei, prin forma lor schimbatoare si prin existenta unui nucleu. *umarul lor este cuprins intre +,,, si -,,, pe . mm cub de sange. Leucocitele au fost grupate in mai multe categorii# agranulocite cu un singur nucleu!, din care fac parte limfocitele si monocitele/ granulocite cu nucleu fragmentat! care cuprind# neutrofilele, acidofilele si bazofilele. Fiecare din aceste grupe are o structura si un rol bine definit si o proportie anumita unele fata de altele. (unoasterea 0formulei leucocitare0 si a analizei ei leucograma! au un rol foarte important la stabilirea diagnosticului in numeroase boli. Leucocitele sunt celule diferentiate pentru a indeplini functia de aparare a organismului. Ele au capacitatea de a emite pseudopode,

Tipuri de leucocite

asemanatoare amibelor, lucru ce le da posibilitatea de a se misca activ, de a strabate peretii capilarelor, fenomen specific acestor celule, cunoscut sub numele de diapedeza. 1ot datorita pseudopodelor, ele pot ingera diferite particule organice, in special bacterii, pe care citoplasma e digera, proces numit fagocitoza de aceea leucocitele se mai numesc si fagocite!. Fagocitoza se realizeaza selectiv ceea ce implica faptul ca nu sunt fagocitate si celulele vii ale tesuturilor aceluiasi organism. Aceasta selectivitate este rezultatul reactiei dintre suprafata leucocitului, incarcata cu electricitate negativa, si corpurile straine sau moarte, a caror suprafata este electropozitiva. Leucocitele au functii diferite, fiecare categorie fiind specializata intr&o anumita actiune. Astfel, neutrofilele si monocitele, care au o mobilitate crescuta si posibilitati de fagositare accentuate, ataca microorganismele care patrund in organism si curata locul de resturile moarte si de corpuri straine, pe care le inglobeaza. "n citoplasma acestor celule se gasesc numeroase enzime, in special proteaze, care ajuta la indeplinirea fagocitozei. *eutrofilele au proprietatea de a imobiliza si de a aglutina bacteriile, pregatind in felul acesta fagocitoza. "n cazul infectiilor grave, neutrofilele pot fi omorate/ iar din ingramadirea leucocitelor si a bacteriilor moart se formeaza puroiul. Limfocitele nu au proprietati fagocitare dar ele joaca un rol important in apararea organismului prin faptul ca produc substante numite globuline, care servesc la sinteza anticorpilor, substante cu rol determinat in producerea imunitatii. Anticorpii sunt substante proteice care apar in plasma numai in prezenta unui antigen, adica a unui microb cu o anumita actiune patogena. Anticorpii au si ei anumite specializariin functie de acestea au denumiri diferite# aglutinine & anticorpii ce impiedica raspandirea microorganismelor in tot corpul/ lizinele au rolul de a distruge microorganismele/ precipitine & cu rol de a precipita proteinele straine/ antitoxinele se ocupa de neutralizarea toxinelor produse de microorganisme. Putem spune ca atat fagocitele, cat si anticorpii au rol esential in asigurarea imunitatii, de aparare a organismelor superioare impotriva invaziei dusmanilor invizibili.