You are on page 1of 10

CURTEADEJUSTIIE

1.Consideraiiintroductive A.ProblemegeneraleprivindcontroluljurisdicionalnUE Pe de o parte, pentru ca dreptul comunitar s fie respectat de statele membre i de instituiile Comunitii, e nevoie de un control jurisdicional, care s fie dat n sarcina unei instane specializate. Pe de alt parte, controlul jurisdicional trebuie s asigure pentru particulari protecia drepturilor acordate de sistemul comunitar. Interesant este c primele nvestite cu acest control sunt tribunalele naionale. Dar dac interpretarea dreptului comunitar ar fi rmas exclusiv la nivelul jurisdiciilor naionale, nu s-ar fi putut pstra unitatea acestuia, n condiiile diversitii sistemelor juridice. i din acest punct de vedere era necesar o jurisdicie a Uniunii, care s asigure o interpretare uniform a dreptului comunitar1. Explicaie: De ce procesele care implic dreptul comunitar sunt, de regul, judecate de instanele naionale? a) ExistunspecificaldreptuluiUniunii: De obicei, actele adoptate de instituiile Uniunii au nevoie de msuri naionale de executare. Astfel, de multe ori, particularii [persoane fizice, dar mai ales persoane juridice (societi comerciale, ONGuri, sindicate)] se ntlnesc cu dreptul comunitar prin intermediul actelor naionale de aplicare. Cnd au o nemulumire (legat, de exempludeneplatauneisubveniilacareaveaudreptulntemeiulunuiactcomunitar .a.m.d.),eivorcontestadeciziaadministraieinaionale.Cumnsactuladministrativ naional este dat n executarea unui act al Uniunii, judectorul naional va trebui s soluionezecauzaprinaplicareadreptuluicomunitar.Lafeldebine,opersoanpoate reclama c a fost supus unei discriminri interzise de dreptul Uniunii. Judectorul naionaltrebuiesaplicedreptulcomunitar.
n dreptul internaional nu exist un echivalent al Curii Europene de Justiie, care s asigure unicitatea interpretrii conveniilor dintre state. Ca urmare, acestea sunt interpretate de jurisdiciile naionale. Apar n mod inerent diferene de interpretare i se ajunge ca aceeai dispoziie dintr-un tratat s aib sensuri diferite de la ar la ar.
1

b) Jurisdicia Uniunii cu un numr limitat de judectori nu putea prelua ntreg contenciosul legat de aplicarea tratatelor constitutivei a actelor instituiilor Uniunii la situaii juridice la care particip milioane de persoane. Din aceast cauz, accesul directalparticularilorlaaciuniledirectejudecatedeCurteestemailimitat. B.CteinstanejudectoretialeUEfuncioneaznprezent? Creat ca o instituie a CECO, Curtea de Justiie i-a extins n 1958 competenele i asupra CEE i Euratom. Pe msura dezvoltrii Comunitii, a crescut foarte mult i volumul de activitate al Curii, iar instituia a devenit supraaglomerat. Pentru a descongestiona agenda de lucru a Curii, s-a creat Tribunalul de Prim Instan (TPI), care a nceput s lucreze n 1989. Tratatul de la Nisa a extins competena Tribunalului de Prim Instan i a prevzut posibilitatea nfiinrii de tribunale specializate pe anumite domenii, care s preia din sarcinile TPI. Un prim pas s-a fcut prin nfiinarea Tribunalului Funciei Publice (TFP), care funcioneaz din octombrie 2005. Vor urma probabil tribunale specializate n proprietate intelectual (n dreptul mrcilor, de exemplu). Aadar, sistemul judiciar al UE este organizat pe trei trepte ierarhice: la baz sunt tribunalele specializate. Deciziile lor pot fi atacate la Tribunal. Pe lng recursurile mpotriva tribunalelor specializate, Tribunalul are n competen judecarea n prim instan a unor categorii de litigii (n domenii precum concurena, ajutoarele de stat, mrcile comunitare). Deciziile Tribunalului pot fi atacate cu recurs la Curtea de Justiie. Curtea mai judec n prim i ultim instan2 unele categorii de procese. C.Terminologie Pn la intrarea n vigoare a TLisabona, termenul de Curte de Justiie era utilizat cu dou sensuri. Pe de o parte, se referea la instituia comunitar, alturi de Comisie, Consiliu .a.m.d., cuprinznd ansamblul instanelor judectoreti ale Comunitii. Pe de alt parte, desemna instana judectoreasc aflat la vrful sistemului judiciar comunitar. TLisabona introduce o clarificare semantic. Astfel, Curtea de Justiie a Uniunii Europene este instituia Uniunii cu rol jurisdicional, cuprinznd Curtea de Justiie, Tribunalul3 i tribunale specializate.

2 3

Asta nseamn c hotrrile pronunate nu mai pot fi atacate (recurate). Tribunalul este noul nume al fostului Tribunal de Prim Instan.

D.FunciileCuriideJustiieaUE Funcia principal este cea jurisdicional (judec diferite dispute). Se detaeaz ca importan procedura prejudicial, n cadrul creia Curtea de Justiie interpreteaz dreptul Uniunii, iar decizia Curii e obligatorie pentru judectorii naionali (v. infra). Deocamdat, doar Curtea de Justiie e abilitat s soluioneze chestiunile prejudiciale, dar pe viitor i Tribunalul va putea prelua o parte din aceste competene. Curtea de Justiie are i o funcie consultativ, emind avize privind compatibilitatea acordurilor internaionale ale Uniunii cu tratatele constitutive. E.Metodeledeinterpretare Metodele de interpretare folosite uzual sunt cea sistematic i cea teleologic. Evident, se recurge i la metoda gramatical, dar aceasta nu este de cele mai multe ori decisiv pentru nelegerea textului, pentru c: - textul de interpretat nu este unitar: existnd 23 de versiuni lingvistice n mod egal autentice, nu pot fi evitate diferenele de sens; - dreptul Uniunii, mai ales cel primar (tratatele constitutive), e redactat n termeni generali, susceptibili de o pluralitate de semnificaii. F.SediuljurisdicieiUniunii Sediul instanelor europene se afl la Luxemburg. 2.ConstituireaCuriideJustiie A)Compunere Curtea de Justiie este compus din cte un judector pentru fiecare stat membru. Astzi sunt 27 de judectori. Judectorii sunt asistai de 8 avocai generali. Att judectorii, ct i avocaii generali sunt considerai membri ai Curii. Curtea mai dispune de un grefier, ajutat de ali funcionari. B)StatutuljuridicalmembrilorCurii Judectorii, la fel ca avocaii generali, sunt alei dintre personalitile care ofer toate garaniile de independen i ntrunesc condiiile cerute de exercitarea n ara lor a celor mai nalte funcii jurisdicionale sau sunt juriti de competen recunoscut. Ei sunt numii de comun acord de guvernele statelor membre. 3

TLisabona instituie un comitet alctuit din personaliti4 care va emite un aviz cu privire la competena candidailor la aceste funcii, nainte ca guvernele statelor membre s fac nominalizrile. La preluarea mandatului, judectorii i avocaii generali depun un jurmnt prin care se angajeaz s-i exercite funcia n deplin imparialitate i s nu divulge secretul deliberrilor Curii. Ei se angajeaz ca, pe durata exercitrii funciei i dup ncetarea ei, s ndeplineasc obligaiile ce rezult din funcie, mai ales datoria de a manifesta onestitate i pruden n acceptarea anumitor poziii sau avantaje dup ncetarea funciei. Pe de alt parte, judectorii i avocaii generali nu pot ndeplini nicio funcie sau activitate profesional (remunerat sau nu), cu excepia cazului n care Consiliul le acord o derogare cu titlu excepional, de exemplu pentru a fi profesori universitari. Calitatea de judector sau avocat general nceteaz prin ajungerea la termen a mandatului, demisie sau prin deces. Ei pot fi nlocuii sau i pot pierde dreptul la pensie sau alte avantaje echivalente doar prin decizia unanim a judectorilor i a avocailor generali, luat n absena celor n cauz, dac nu mai corespund condiiilor necesare sau nu mai fac fa obligaiilor ce rezult din funcia lor. n aceast ipotez, mai nti ei sunt invitai de preedinte n camera de consiliu, fr prezena grefierului, pentru a-i prezenta explicaiile. Mandatul judectorilor i al avocailor generali este de ase ani, cu posibilitatea de rennoire. La fiecare trei ani are loc o rennoire parial a acestora, care afecteaz alternativ 14 i 13 judectori i cte 4 avocai generali. n prezent, practica este ca statele mari (Frana, Germania, Italia, Marea Britanie i Spania) s numeasc 5 avocai generali, iar 3 s fie numii prin rotaie de celelalte state. Grefierul e desemnat de Curte, care i fixeaz statutul. Mandatul su este de 6 ani, cu posibilitatea de prelungire. Are atribuii judiciare: transmite i conserv toate actele i documentele, precum i comunicrile Curii, asist la edinele Curii i ale camerelor (v. infra); ndeplinete i rolul unui secretar general al instituiei, conducnd administraia Curii, care cuprinde peste 1500 de ageni (juriti, interprei, traductori).

Format din fotii membri ai Curii de Justiie i ai Tribunalului, dintre membrii instanelor naionale supreme i din juriti reputai.
4

3.OrganizareaifuncionareaCurii A)Preedintele Prin vot secret i cu majoritate absolut, judectorii l desemneaz dintre ei pe preedinte pentru un mandat de 3 ani, ce poate fi rennoit. Preedintele conduce lucrrile i serviciile Curii, prezideaz edinele, precum i deliberrile din camera de consiliu (n care se dezbate soluia ce va fi dat unui proces). El repartizeaz cauzele, iar pentru fiecare spe desemneaz cte un judector raportor5 i fixeaz termenele de judecat. El mai poate decide, cu o procedur simplificat, suspendarea executrii actului contestat, luarea unor msuri provizorii, suspendarea executrii silite. B)Formaiuniledejudecat Curtea este organizat n camere. De regul, Curtea se reunete n camere compuse din 5 i 3 judectori i mai rar n Marea Camer, format din 13 judectori. n mod excepional, Curtea judec n edin plenar. n general, exist un raport de proporionalitate direct ntre dificultatea pricinii i numrul judectorilor care o soluioneaz. Cele mai multe pricini sunt soluionate de camerele de 5 judectori. Dintre judectori se aleg preedinii camerelor. Preedinii camerelor de 5 judectori sunt alei pentru un mandat de trei ani, ce poate fi rennoit o dat, iar preedinii camerelor de 3 judectori sunt alei pentru un an. Din Marea Camer, care este prezidat de preedintele Curii, fac parte preedinii camerelor de 5 judectori precum i judectori desemnai n condiiile Regulamentului Curii. Curtea se ntrunete n Marea Camer la cererea unui stat membru sau a unei instituii a Comunitii, parte n litigiu. Curtea mai poate trimite cauza Marii Camere, atunci cnd spea ridic probleme mai delicate de drept comunitar. Curtea se reunete n edin plenar cnd este sesizat n anumite cazuri de demiteri din funcii (a Ombudsmanului European, a unui membru al Comisiei, a unui membru al Curii de Conturi) sau cnd cauza de judecat e de o importan excepional. CJ poate decide numai cu un numr impar de judectori. Cvorumul este urmtorul:

Acesta se ocup de dosar de cnd acesta intr pe rolul Curii. Face rapoarte intermediare pe parcursul desfurrii procesului i n final redacteaz proiectul de hotrre judectoreasc.
5

deciziile camerelor compuse din 3 sau 5 judectori sunt valabile numai dac sunt luate de 3 judectori, ale Marii Camere sunt valabile dac sunt prezeni 9 judectori, iar deciziile n edine plenare pot fi adoptate numai n prezena a 15 judectori. Ca regul general, n cazul n care unul din ei este mpiedicat s participe la edin, se poate apela la un judector dintr-o alt camer. De reinut: deciziile Curii sunt colective, judectorii neavnd dreptul s prezinte opinii separate. C)Avocatulgeneral Pentru aceast funcie nu exist un echivalent n dreptul romn. Denumirea nu trebuie s induc n eroare: statutul avocatului general este total diferit de cel al unui avocat! Avocatul general prezint n edin public, de o manier independent i imparial, concluzii motivate asupra cauzelor aduse n faa Curii. El nu ia parte la deliberrile camerei, ci i exprim opiniile dup ce se ncheie dezbaterile (la sfritul procedurii orale). Concluziile avocatului general conin o analiz complet a dreptului comunitar aplicabil, precum i punctul su de vedere liber asupra soluionrii speei. Concluziile nu sunt obligatorii pentru Curte, dar Curtea accept destul de frecvent raionamentul avocatului general, iar uneori preia o parte din concluziile sale, incluzndu-le n propriile considerente. Au fost chiar cazuri rare cnd, n motivare, Curtea a fcut pur i simplu trimitere la opiniile exprimate de avocatul general. Dintre avocaii generali, Curtea l desemneaz pe primul avocat general, pentru o perioad de un an (n fapt, funcia este ndeplinit prin rotaie). El atribuie colegilor si (precum i lui nsui) diferitele cauze. Primul avocat general mai poate propune reexaminarea de ctre Curte a unor hotrri ale Tribunalului, dac unitatea sau coerena dreptului comunitar sunt puse n pericol grav. Recent, pentru a accelera soluionarea proceselor, statutul Curii a fost modificat, n sensul c, atunci cnd cauza nu ridic probleme de drept noi, judectorii pot pronuna hotrrea fr opinia avocatului general. 4.Tribunalul

Tribunalul numit, nainte de TLisabona, Tribunalul de Prim Instan (TPI) a fost nfiinat la cererea Curii de Justiie, pentru a prelua o parte din activitatea Curii, ncepndu-i activitatea n 1989. Tribunalul este format din cel puin un judector pentru fiecare stat membru. Acum numrul judectorilor este de 27, dar el va putea fi mrit, pentru a putea face fa amplificrii activitii. Ei sunt numii de ctre guvernele statelor membre, cu consultarea comitetului format din personaliti (v. supra, la numirea judectorilor de la CJ). Mandatul, privilegiile i imunitile judectorilor, alegerea preedintelui sunt similare cu cele ale judectorilor CJ. Condiiile pentru numirea judectorilor sunt ceva mai suple. Membrii Tribunalului trebuie alei dintre persoanele care ofer toate garaniile de independen i au capacitatea cerut pentru exercitarea unor nalte funcii jurisdicionale. Tribunalul nu are n componena sa avocai generali, dar oricare din judectori, cu excepia preedintelui, poate fi chemat s exercite aceast funcie n anumite cauze stabilite prin Regulamentul de procedur al Tribunalului, dar aceast posibilitate nu a fost pus n practic dect rareori, la nceputul activitii sale. Hotrrea poate fi atacat la Curte. Pn n prezent, un numr redus din deciziile Tribunalului au fost recurate la CJ i puine au avut succes. Tribunalul dispune de o gref proprie, dar utilizeaz serviciile administrative ale Curii. Tribunalul i desfoar activitatea n cadrul camerelor formate din trei sau cinci judectori ori n complet de judector unic. Cnd dificultatea n drept sau importana cauzei sau unele circumstane particulare o justific, procesul e judecat de plen (n mod excepional), de Marea Camer sau de o camer compus dintr-un numr diferit de judectori. Cauzele atribuite unei camere de 3 judectori pot fi judecate de judectorul raportor statund ca judector unic, cnd chestiunile de drept i de fapt nu sunt dificile ori importana pricinii este limitat i lipsesc anumite circumstane speciale (acum cazurile sunt rare). n 2008, 84% din cauze au fost soluionate de camerele de trei judectori, iar aproape 3%, de camerele de cinci judectori. 5.Tribunalulfuncieipublice(TFP) ntre ncercrile de a mbunti justiia comunitar, s-a numrat i nfiinarea de noi organe cu atribuii jurisdicionale. n noiembrie 2004 s-a nfiinat Tribunalul Funciei Publice, cu rolul de a soluiona n prim instan litigiile dintre Uniunii (adic instituiile Uniunii) i funcionari. 7

TFP a nceput s funcioneze n octombrie 2005. Prin nfiinarea sa, Tribunalul de Prim Instan a fost degrevat de circa 25% din cauze, iar Curtea de Justiie, de 10% din dosare, constnd n recursurile mpotriva deciziilor Tribunalului. Tribunalul Funciei Publice este compus din 7 judectori, numii pentru un mandat de 6 ani, ce poate fi rennoit. Numrul judectorilor va putea fi mrit de Consiliu, la cererea CJ. Membrii TFP sunt numii de Consiliu, dup consultarea comitetului alctuit din personaliti. Pentru c numrul de judectori e mai mic dect numrul statelor membre, Consiliul vegheaz la asigurarea unei compoziii echilibrate, pe o ct mai larg baz geografic. Judectorii trebuie s fie ceteni ai UE, s ofere toate garaniile de independen i s aib capacitatea cerut pentru ndeplinirea de funcii jurisdicionale. Tribunalul Funciei Publice numete un grefier, cruia i fixeaz atribuiile i folosete serviciile Tribunalului i ale Curii. TFP i desfoar activitatea n camere de 3 judectori i, n anumite cazuri prevzute de Regulamentul de procedur, n edin plenar, n camera de 5 judectori sau cu judector unic. Deciziile sale pot fi atacate cu recurs la Tribunal, pentru motive de drept. *** Cel mai probabil se vor nfiina i alte tribunale specializate, ntruct Tribunalul nu mai face fa numrului de dosare. Sunt vizate un tribunal pentru brevete i un tribunal pentru mrci. 6.CompetenaCuriideJustiieaUniuniiEuropene n desemnarea aciunilor directe, o parte a doctrinei romne folosete termenul de recurs, preluat din terminologia francez. Considerm c este mai adecvat noiunea consacrat n dreptul procesual civil romn, cea de aciune6, pentru a nu se crea confuzii, ntruct Curtea de Justiie judec i recursuri n sensul clasic de cale de atac mpotriva hotrrilor pronunate de Tribunal, iar acesta din urm judec recursurile contra deciziilor date n prim instan de tribunalele specializate. Misiunea general a jurisdiciei Uniunii este de a asigura respectarea dreptului n interpretarea i aplicarea tratatelor (art. 19 TUE). Jurisdicia comunitar judec n principal: a) Procedura prejudicial; b) Aciunile directe:
6

Aciunea = mijlocul procesual prin care se asigur protecia unui drept subiectiv.

- Aciunea n anulare (a actelor comunitare de drept derivat actele adoptate de instituiile UE); - Aciunea n caren (n constatarea abinerii instituiilor de a aciona). Aceasta i propune s sancioneze ineria, pasivitatea instituiilor: poate fi iniiat n cazul n care, nclcnd tratatul, Parlamentul European, Consiliul sau Comisia se abin s acioneze (adic s adopte acte comunitare); - Aciunea n nendeplinirea obligaiilor comunitare de ctre un stat membru; - Aciunea n rspundere civil delictual, privitoare la prejudiciile cauzate de instituiile comunitare sau de agenii acestora aflai n exerciiul funciunii. - Litigiile dintre Uniune i funcionarii ei. 7. Proceduraprejudicial. Cooperarea dintre instanele naionalei Curtea de Justiie n lipsa unei curi supreme la nivelul UE care s asigure unificarea jurisprudenei (aa cum e Curtea Suprem a SUA), tratatele au creat un mecanism de cooperare ntre jurisdiciile naionale i cea comunitar, care se efectueaz prin intermediul chestiunilor prejudiciale. Procedura e reglementat de art. 267 TFUE (fost art. 234 TCE, fost 177 TCEE). Chestiunile prejudiciale sunt probleme de drept de care depinde soluionarea unei cauze i care trebuie rezolvate, n prealabil, de o alt instan dect cea pe rolul creia se afl dosarul: Judectorul sesizat cu o aciune ntlnete o problem de drept, care ine de o alt ramur de drept dect cea n care este specializat. El nu poate rezolva chestiunea principal(cerereareclamantului)dectdupcesoluioneazcealaltproblemdedrept. Chestiuneasenumeteprealabilatuncicndojudectotinstanasesizatcuchestiunea principal i prejudicial cnd e trimis unei alte instane, specializate n ramura respectiv. Se folosesc i alte expresii (cum ar fi cerere pentru pronunarea unei hotrri preliminare), dar corecte sunt urmtoarele noiuni: procedur prejudicial, chestiune prejudicial sau trimitere prejudicial Potrivit art. 267 paragraful 1 TCE, Curtea judec proceduri prejudiciale privind: 9

interpretarea tratatelor constitutive, validitatea i interpretarea actelor adoptate de instituiile Uniunii. Prima faz a procedurii are loc n faa jurisdiciei naionale. Art. 267 stabilete un regim diferit pentru instanele inferioare (par. 2), fa de instanele naionale ale cror decizii nu mai pot fi supuse cilor de atac (par. 3). 1) n principiu, instanele inferioare (ale cror hotrri pot fi supuse cilor de atac) pot cere CJ s se pronune asupra unei trimiteri prejudiciale. Aadar, instanele inferioare au facultatea, nu obligaia de a iniia procedura prejudicial. Acest lucru este valabil numai dac este vorba despre interpretarea dreptului comunitar. Cnd este vorba despre aprecierea validitii unui act de drept derivat, se face o distincie: dac instanele naionale consider c argumentele n sensul nelegalitii sunt nentemeiate, pot decide c actul este legal i astfel l aplic la spe; dac apreciaz c actul e ilegal, ele nu au competena de a declara nevaliditatea acestuia, fiind obligate s sesizeze Curtea de Justiie7. 2) Instanele naionale ale cror decizii nu pot face obiectul unei ci de atac n dreptul intern8 sunt obligate s sesizeze CJ. Noiunea de instan (ce poate sesiza CJ) a fost precizat tot de Curtea European. Nu intereseaz denumirea instituiei, ci funcia i locul ocupat n sistemul de protecie juridic al statului membru. Sunt incluse toate instituiile independente competente s soluioneze litigiile ntr-un stat de drept, n baza legii, pe baza unei proceduri contradictorii. Hotrrile prejudiciale pronunate de Curte leag att tribunalul naional care a sesizat Cartea de Justiie, ct i celelalte instane ce vor avea pe rol spea care a prilejuit ridicarea chestiunii (n cile de atac promovate n procesul respectiv). n practic, hotrrile prejudiciale au i valoare de precedent pentru cazuri similare. Tribunalele naionale pstreaz dreptul de a reintroduce o chestiune prejudicial, dac invoc elemente noi, ce ar putea duce la o soluie diferit sau dac au nevoie de clarificri suplimentare.

7 8

cauza 314/85, Foto-Frost. De obicei e vorba despre instanele de recurs.

10