57280331 Instalatii de Protectie

COLEGIUL TEHNIC “GRIGORE CERCHEZ”

INSTALAŢII DE PROTECŢIE

odata cu cresterea numarului parametrilor analizati si a fiabilitatii sistemului de protectie pe ansamblu. pierderea stabilitatii sistemului electric.. care utilizeaza tehnica de calcul si sistemele de achizitie cu microprocesor in instalatiile de protectie care sunt in curs de asimilare si a noi in tara. ce se poate transforma intr-o avarie la nivelul sistemului: -preintampinarea distrugerii instalatiei in care a aparut defectul: -restabilirea regimului normal de functionare.. Deconectarea instalatiei electrice se efectueaza de catre intrerupatoare. (entru protectiile clasice timpul minim de deconectare din momentul aparitiei scurtcircuitului va fi +.INSTALATII DE PROTECTIE PRIN RELEE Instalatia de protectie prin relee este formata din totalitatea aparatelor si dispozitivelor destinate sa asigure deconectarea automata a instalatiei in cazul aparitiei regimului anormal de functionare sau de avarie (defect). Deci rapiditatea se obtine prin utilizarea unor echipamente de calitate (performante)..0 s).. I(! )ucuresti si la diverse firme private din tara./. care primesc comanda de declansare de la instalatia de protectie.. scaderea tensiunii. . timpul de temporizare reglat si timpul de declansare a intreruptorului ( +.. In tara noastra a avut loc o perfectionare continua a instalatiilor si echipamentelor de protectie. in prezent fabricandu-se majoritatea echipamentelor necesare. (entru a indeplini in bune conditii obiectivele impuse... Se produc relee si sisteme de protectie la "edias. *impul de lichidare (eliminare) a unui defect se compune din timpul propriu de lucru al protectie ( +.. Se realizeaza separarea partii cu defect de restul instalatiei (sistemului) electrice.../ s).. I#$"$%$&'. Se cerceteaza noi instalatii de protectie.. urmarindu-se prin aceasta: -limitarea dezvoltarii defectului. protectia semnalizeaza numai aparitia regimului anormal. asigurand continuitatea in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor.0. !cestea permit reducerea timpului de lucru al protectie si reducerea gabaritului echipamentelor. . instalatiile de protectie trebuie sa satisfaca anumite performante (calitati): RAPIDITATEA (rotectia trebuie sa actioneze rapid pentru a limita efectele termice ale curentilor de scurtcircuit. periculos pentru instalatia electrica: In cazul regimurilor anormale care nu prezinta pericol imediat. !ceste valori sunt suficiente pentru instalatiile electroenergetice.. s...-.

siguranta asigura protectia la scurtcircuit. Selectivitatea se poate realiza pe baza de timp (prin temporizari). sigurante fuzibile. incepand de la tabloul general din postul de transformare si pana la ultimul receptor. Selectivitatea intre elementele de protectie se va face comparand caracteristicile timp-curent. el poate influenta si alte aparate decat cele care trebuie sa elimine defectul produs. De e1emplu. in reteaua de joasa tensiune. sunt montate diferite aparate de protectie (intreruptoare automate cu declansatoare. tronsonul) pe care a aparut defectul. In funtie de particularitatile instalatiei si de importanta consumatorului se va adopta prioritatea intre rapiditate si selectivitate. (entru aparatele de protectie se poate calcula pentru curentul limita termic si timpul impus. iar releele termice protectia la suprasarcina. pe baza de curent sau prin directionare. astfel incat timpul de prearc al sigurantei din amonte sa fie mai mare decat timpul total al sigurantei din aval sau timpul de declansare al intretruptorului. De aceea apare necesara corelarea caracteristicilor de protectie pentru asigurarea selectivitatii protectiei. De e1emplu. adica sa functioneze numai aparatul de protectie de pe tronsonul cu defect. . restul instalatiei (sistemului) ramanand sub tensiune. Selectivitatea se poate asigura prin timpul de actionare. restul instalatiei ramanand sub tensiune. Selectivitatea la scurtcircuit se determina comparand valorile de prearc al sigurantei din amonte sa fie mai mare decat total al sigurantei din aval sau al aparatului protejat. relee termice) alese in functie de cerintele impuse de portiunea respectiva a retelei.(rotectia trebuie sa comande declansarea celor mai apropiate intreruptoare de la locul defectului. Selectivitatea sigurantelor fuzibile poate fi analizata si din punct de vedere al stabilitatii dinamice a aparatelor de comutatie la scurtcircuit.SELECTIVITATEA &eprezinta proprietatea unei protectii de a deconecta numai elementul (echipamentul. in ansamblul sigurantacontactor-relee termice. 2unctionarea selectiva a protectiei se verifica in mod riguros prin suprapunerea caracteristicilor de protectie ale dispozitivelor care lucreaza in serie. Selectivitatea intre elementele de protectie in retelele electrice de joasa tensiune se va face analizand comportarea acestora la suprasarcini si la scurtcircuit. #urentul limitat (taiat) de siguranta trebuie sa fie suportat de contactor. (in trepte crescatoare spre sursa) sau prin valorile curentului de pornire a protectiei (ardere fuzibil). Deoarece curentul de defect parcurge toate elementele serie de pe calea de curent de la sursa de alimentare (transformator) pana la locul defectului.

EFICIENTA ECONOMICA #u toate ca. SENSIBILITATEA Instalatiile de protectie trebuie sa lucreze (actioneze) la abateri cat mai mici de la valoarea normala a marimii fizice controlate. cheltuielile de investitii si de e1ploatare vor fi comparate cu daunele produse in cazul nefunctionarii protectiei. SIGURANTA !ceasta presupune actionarea protectiei numai cand este necesar.5. elasticitatea in modificarea . independent de configuratia schemei de cone1iuni a sistemului electric la momentul respectiv (de numarul surselor in functiune si pozitia cuplelor)... #orectitudinea functionarii protectiei se asigura verificand selectivitatea in regim ma1im si sensibilitatea in regim minim. !tunci cand nu sunt satisfacute conditiile de sensibilitate se vor utiliza protectii comple1e (de distanta. care pentru protectiile ma1imale de curent se calculeaza cu relatia: in care: este valoarea minima a curentului de scurtcircuit in momentul actionarii protectiei pentru un scurtcircuit metalic4 valoarea curentului de pornire al protectiei. Selectivitatea este asigurata atunci cand diferentele de timp sunt suficiente. costul echipamentelor de protectie este mic in comparatie cu costul instalatiilor protejate. corespunzatoare circuitului de forta (primar) al instalatiei protejate.-.3or rezulta diferente de timp intre timpii de actionare la aceleasi valori ale curentului. (alegerea tipului schemei reglajului si calculul acestuia) si echipamente cu fiabilitate ridicata. INDEPENDENTA DE SCHEMA DE CONEXIUNI (rotectia unei instalatii trebuie astfel proiectata incat sa actioneze corect. !cestea se pot obtine printr-un grad crescut de integrare. la alegerea instalatiilor de protectie se vor mai avea in vedere: gabaritul. releele de protectie trebuie sa consume (absoarba) o putere redusa pentru actionare. nu este indicat sa se faca economii la acest capitol. De aceea. Sensibilitatea protctiei se apreciaza prin coeficientul de sensibilitate. Siguranta presupune o protectie bine proiectata. in functie de tipul protectiei si importanta instalatiei protejate. fara functionari intempestive. (e langa aceste calitati. cu filtre) (entru a asigura sensibilitatea. in general. folosind microprocesoare specializate. #oeficientul de sensibilitate poate lua valori intre .-. adica atunci cand nu au aparut defecte in instalatia protejata.

tipul si curentul nominal al releului se aleg in functie de curentul de actionare al releului care se calculeaza cu relatia: #urentul nominal al releului se alege astfel incat curentul de actionare determinat prin calcul sa poata fi reglat si sa indeplineasca conditia de sensibiltate. (entru asigurarea selectivitatii sunt necesare elemente suplimentare (de obicei relee de timp).caracteristicilor de actionare. Se realizeaza cu relee de curent care actioneaza atunci cand curentul din circuitul protejat depaseste o anumita valoare de prag stabilita. dar nu poate indeplini conditia de selectivitate. $le sunt utilizate rar in practica. montate in serie pe circuitul protejat. !ctioneaza la aparitia unui supracurent in circuitul protejat ca urmare a unei suprasarcini sau a unui scurtcircuit. dar si scurtcircuitelor e1terne. de putere) si utilizarea semnalelor numerice. in cazul transmiterii la distanta a marimilor controlate. PROTECTIA DE CURENT Se foloseste in general ca protectie ma1imala de curent. de e1emplu cele care functioneaza la intreruperea circuitelor de curent (e1citatia generatoarelor). (roiectarea instalatiilor de protectie trebuie sa aiba ca obiectiv pastrarea continuitatii in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor. deoarece cresterea valorii eficace a curentului din circuit se poate datora unor scurtcircuite din interiorul zonei protejate. chiar in cazul aparitiei unor defecte in sistem. Se pot folosi si protectii minimale de curent. variatia regimului de functionare al instalatiei protejate). !ceste protectii se pot echipa cu relee primare. !cest tip de protectie este simplu. tipizarea (modularea) subansamblelor. care duce la modificarea formei de unda a semnalului aplicat echipamentelor de protectie. 6 problema importanta care apare in functionarea instalatiilor de protectie o constituie saturarea transformatoarelor de masura. invariabiliatea parametrilor reglati si a caracteristicilor indiferent de conditiile de functionare (vibratii. . temperatura variabila. 7a montajul indirect. la care curentul de actionare al releului sau cu relee secundare in montaj indirect. montate in secundarul transformatoarelor de curent. de tensiune. numita curent de pornire (de actionare) al protectiei. (entru aceasta se impune constructia unor noi tipuri de traductoare (de curent. precum si comportarea acestora la functionarea sistemului protejat in regim deformant si dezechilibrat.

Dupa modul de realizare. In practica se utilizeaza in general in montajul indirect. (rincipiul de functionare permite asigurarea unei bune selectivitati. coeficientul de revenire . (entru alegerea releului se calculeaza tentiunea de pornire a releului cu relatia: in care: este raportul de transformare a transformatorului de tensiune.PROTECTIA DE TENSIUNE (rotectiile minimale de tensiune actioneaza in cazul scaderii tensiunii. care poate avea loc la un scurtcircuit sau la intreruperea alimentarii. la un scurtcircuit scaderea tensiunii fiind resimtita si in e1teriorul instalatie in care a aparut defectul. protectia de minima tensiune este asigurata de bobinele contactoarelor sau de declansatoarele de minima tensiune ale intreruptoarelor automate. e1ista protectii diferentiale longitudinale si diferentiale transversale. . (rin releu va circula diferenta fazoriala a cclor doi curenti si deci protectia va da comanda de declansare la depasirea valorii reglate. (rotectiile ma1imale de tensiune se folosesc mai rar si actioneaza la cresterea tensiunii circuitului. Daca apare un defect in interiorul zonei protejate (scurtcircuit in punctul 9. PROTECTIA DIFERENTIALA (rotectia diferentiala lucreaza atunci cand apare o diferenta fazoriala intre curentii de la capetele zonei protejate). 7a aparitia unui defect in afara zonei protejate (scurtcircuit in punctul 9. releul fiind conectat in secundarul transformatorului de tensiune. In instalatiile de joasa tensiune.).) valoarea curentilor va creste proportional. iar valoarea redusa a curentului reglat la releu (mai mica decat la protectia ma1imala de curent) conduce la marirea sensibilitatii protectiei. deci: is +is-4 is is-+. curentii de la capetele zonei protejate se considera egali si in faza. (rotectiile minimale de tensiune nu sunt selective. &eleele minimale de tensiune actioneaza cand valoarea eficace a tensiunii 8 din circuitul protejat scade sub valoarea tensiunii de pornire a protectiei. diferenta lor ramanand tot zero. faza curentilor se modifica. estc definit ca raportul intre valoarea marimii de revenire a releului si valoarea marimii de actionare. 8. In general. &eleul se alege astfel incat valoarea calculata sa poata fi reglata. peste tensiunea de pornire a protectiei.

magnetoelectrice. $le asigura o buna selectivitate si o rezerva pentru protectiile din aval. valoarea de revenire. puterea comandata de contactele releului. tensiunea nominala. puterea consumata. (rincipalii parametri sunt: curentul nominal. numarul si pozitia normala (inchis. elipsa. valoarea de actionare (pornire). de curent sau de tensiune. care in ultima vreme se folosese si in retelele de medie tensiune. timpul propriu de actionare. stabilitatea termica si dinamica. 7a aceste protectii reglajele de timp se stabilesc in functie de impedanta pana la locul defectului. .I de la sursa la consumatori. deschis) a contactelor. factorul de revenire. &eleele de impedanta functioneaza pe principiul balantei. deci : scade. (rotectiile de rezerva vor functiona de asemenea la aparitia unui defect in zonele moarte. electrodinamice. #lasificarea releelor se face dupa mai multe criterii: 1) dupa modul de conectare: primare. In caz de scurtcircuit. curentul creste. masurand impedanta : ca raportul 8. Se elimina astfel dezavantajul protectiilor ma1imale de curent temporizate. semiplan. histerezis. RELEE DE PROTECTIE (arametrii releelor de protectie caracterizeaza releele indiferent de tipul lor constructiv si se dau in cataloagele (prospectele) firmelor constructoare. etc. se vor prevedea protectii de baza si protectii de rezerva care trebuie sa functioneze in cazul nefunctionarii protectiei de baza.PROTECTIA DE DISTANTA (rotectiile de distanta se realizeaza cu relee de impedanta. Sunt protectii comple1e. Se mai folosesc protectii termice. permitand actionarea rapida la valori mari ale curentilor de scurtcirucit. cu relee de gaze si altele. care actioneaza la micsorarea impedantei circuitului protejat. secundare (montaj indirect)4 2) dupa modul de actionare: cu actionarea directa sau indirecta (prin intermediul altor relee sau dispozitive)4 3) dupa principiul de constructie si functionare: electromagnetice de inductie. electronice cu componente discrete sau cu microprocesoare4 4) dupa caracteristica de timp: dependenta sau independenta4 5) dupa forma caracteristicii de lucru: cerc. Se utilizeaza in special impotriva defectelor insotite de puneri la pamant. tensiunea scade. termice. protectia cu filtre de succesiune inversa sau homopolara. 7a proiectarea instalatiilor de protectie prin relee.

RELEELE TERMICE &eleele termice sunt elemente serie de circuit care asigura protectia instalatiilor electrice impotrriva efectelor pe care le pot produce suprasarcinile de durata ale motoarelor electrice. 2unctionarea corecta a protectiei este influentata de diferentele care e1ista intre constantele de timp la incalzire ale motoarelor electrice protejate si ale releului de protectie. *impii de declansare sunt influentati si de starea rece (repaos) sau calda (functionare) in care se afla motorul protejat.minute. Se pot utiliza: . Se monteaza siguranta fuzibila. iar dupa pauza necesara se verifica daca releul nu declanseaza la pornire. motoare. transformatoare. 2unctionarea releelor termice este influentata de tempeatura mediului ambiant. condensatoare) si de importanta (comple1itatea) instalatiei (sistemului) protejate. rurale. PROTECTIA TRANSFORMATOARELOR ELECTRICE (entru protectia trasnformatoarelor electirce montate in posturile de transformare (industriale. in montaj indirect cu transformatoare de curent trifazate. CALCULUL PROTECTIILOR INSTALATIILOR ELECTRICE (roiectarea instalatiilor de protectie consta in alegerea (intocmirea) schemei de principiu pe baza schemelor tip prezentate anterior. pentru durate diferite ale suprasarcinii. Schema instalatiei de protectie depinde de echipamentele protejate (generatoare. bobine. #ircuitul de protectie poate fi prevazut si cu compensare in functie de temperatura mediului ambiant. Se folosesc relee termice tip *S! cu lamele bimetalice in montaj direct pana la si relee tip *S!<. linii. urbane) se folosesc scheme de echipare in functie de defectele ce pot transformator si de normativele in vigoare. &eleul trebuie sa declanseze in cel mult . alegerea releelor si verificarea calitatilor instalatiei de protectie. Dupa ce a functionat 5 minute se scoate siguranta fuzibila de pe una din faze. Se va prezenta modul de calcul al reglajelor pentru principalele tipuri de echipament si instalatii racordate la bara de medie tensiune de la consumatori. (rotectia la suprasarcina a motoarelor de importanta deosebita se realizeaza numai cu ajutorul termistoarelor montate in infasurarile motoarelor. 3erificarea functionarii la suprasarcina a protectiei cu relee termice se face astfel: se regleaza la releu curentul rezultat din calcul si se porneste motorul din stare rece. calculul reglajelor. Daca nu declanseaza. se va roti butonul de reglaj spre limita inferioara pana cand releul declanseaza.

.. de asemenea. In aceste cazuri este important de verificat si sensibilitatea protectiilor din primarul si secundarul transformatorului in raport cu defectele (scurtcircuitele) produse in reteaua de joasa tensiune. (rotectia prin relee se prevede. #urentul nominal al fuzibilului se alege cu relatia: in care: este curentul nominal al transformatorului de medie tensiune. PROTECTIA IMPOTRIVA SUPRASARCINILOR !ceasta protectie se prevede in general la motoarele care antreneaza mecanisme care sunt supuse suprasarcinilor tehnologice si a celor cu conditii grele de pornire.(rotectia cu sectionare de curent. Se adopta valoarea standardizata cea mai apropiata din tabelul si se verifica selectivitatea lor fata de protectia din amonte. in general. @<se prevede o protectie ma1imala de curent netemporizata. . Se monteaza numai atunci cand protectia ma1imala de curent temporizata trebuie reglata la un timp t = s. @< se va prevedea o protectie diferentiala longitudinala pe doua sau pe trei faze. @3!. Se pot utiliza relee de tip &# . . In cazul motoarelor cu puteri mai mari de 5. ramanerii in doua faze. Schemele de protectie pot fi cu un singur releu sau cu doua relee ma1imale de curent . Se realizeaza cu releu ma1imal de curent montat la iesirea filtrului >olmgreen sau in secundarul unui transformator toroidal tip #I&>i. PROTECTIA IMPOTRIVA SCURTCIRCUITELOR IN MOTOR (entru motoarele cu puteri sub 5.(rotectia homopolara de curent temporizata. 7a motoarele sincrone trebuie. (entru transformatoarele montate pe stalpi sau in cabine zidite..(rotectia ma1imala de curent temporizata. la motoare cu tensiune peste @3.0?..(rotectia cu sigurante fuzibile pe medie tensiune.. puneri la pamant) si a regimurilor anormale (suprasarcini datorate mecanismului antrenat...-! sau relee &$SS (relee electronice de suprasarcina si scurtcircuit). dar si la cele cu tensiune sub @3 de putere mai mare si care antreneaza utilajele importante. care alimenteaza consumatori casnici sau sisteme de irigatii. . cu puteri intre /. protectia la scurtcircuit pe partea de medie tensiune se poate asigura si cu sigurante fuzibile tip S2$n (S2In). . &eglajul protectie se calculeaza cu relatia: in care este curentul nominal al transformatorului pe medie tensiune. scaderea tensiunii). (rotectiile motoarelor electrice sincrone si asincrone se prevad impotriva defectelor interne (scurtcircuite intre faze sau intre spirele aceleiasi faze. sesizata iesirea din sincronism.

$le au fost utilizate mai intai ca protectii de rezerva.5 secunde si la t+5. PROTECTIA IMPOTRIVA PUNERILOR LA PAMANT. care se folosesc si in prezent. In prezent se fabrica diverse tipuri de protectii numerice specializate (protectii de distanta) sau comple1e multifunctionale.&#.-!. secunde. folosind elemente semiconductoare si traductoare. #resterea comple1itatii instalatiilor si dezvoltarea tehnologica au facut posibila construirea releelor statice cu componente discrete.. !cestea au permis imbunatatirea performantelor instalatiilor de protectie. protectiile sunt similare cu cele ale generatoarelor electrice. electromagnetice). Se realizeaza cu filtre de curent sau de tensiune homopolare. In detaliu. ea comandand cu temporizare declansarea motoarelor mai putin importante si a motoarelor care prin autopornire ar periclita securitatea personalului de deservire. generatoare. Sau utilizat initial relee electromecanice (termice. . PROTECTII NUMERICE Instalatiile de protectie din relee au cunoscut mai multe etape de dezvoltare. transformatoare. care permit realizarea unor sisteme de protectie performante.. calculele facandu-se cu relatiile prezentate anterior. *emporizarea protectiei se alege astfel incat sa nu actioneze la pornirea (autopornirea) motorului. SISTEME DE PROTECTIE NUMERICE 7a conceperea si realizarea sistemelor de protectie numerice s-a avut in vedere rezolvarea urmatoarelor cerinte: integrarea lor atat ca protectii separate in vechile instalatii. 6data cu descoperirea microcomputerului s-au dezvoltat protectiile numerice. !re ca scop posibilitatea efectuarii autopornirii motoarelor importante. care echipeaza linii. "otoarele sincrone se echipeaza cu tipurile de protectii e1puse anterior si in plus cu o protectie impotriva iesirii din sincronism. &eglajul protectiei se face pentru la t+. PROTECTIA DE MINIMA TENSIUNE. motoare. cat si ca sisteme de protectie in sisteme computerizate4 realizarea unor interfete care sa permita implementarea lor in orice tip de instalatie4 achizitia si transmiterea datelor si semnalelor de la si catre instalatiile protejate sa se faca prin . iar apoi cu circuite integrate.

care vor permite reducerea gabaritului si a erorilor de masura. $nglish $lectric. reactive. automatizare. In prima faza. fiind compatibile cu alte sisteme4 asigurarea competitivitatii economice cu sistemele clasice de protectie. defazaje. (e baza acestor principii au fost realizate baze de date care contin biblioteci de functii de protectie si biblioteci de programe. Se va avea in vedere e1istenta sau nu a altor instalatii de protectie analogica si numerica. sau a unor marimi comple1e rezultate din analiza spectrala (de e1emplu analiza 2ourier). Siemens. se utilizeaza transformatoarele de masura conventionale si sistemele de actionare asupra intreruptoarelor prin intermediul releelor de declansare. $1perienta si rezultatele obtinute in e1ploatare vor permite in viitor e1tinderea acestor sisteme de protectie homopolare sau descompunerea in sisteme de coordonate rectangulare (componente reale-imaginare) sau cilindrice. aparente. sistemele numerice de protectie . (entru asigurarea functionarii corecte a protectiilor se folosesc diverse criterii: sensul de circulatie a puterii reactive pe linie. (e parcurs vor fi concepute alte sisteme de achizitie primara a semnalelor analogice cu traductoare liniare. cu schema electrica a statiei la care este racordat. (relucrarea numerica a semnalelor achizitionate se face dupa algoritmi ce permit determinarea unor marimi sintetice ca: . controlul tensiunilor de faza si homopolare. 2ata de sistemele clasice de protectie au avantajul realizarii unui numar important de functii: achizitie. monitorizare.puteri active. medie tensiune si motoare.valorile efective. $le sunt produse de firmele !)). memorare si prelucrare. (entru cresterea sigurantei in functionare (fiabilitatii). medii sau de varf ale 8 si I4 . %umarul lor se reduce prin prelucrarile partiale locale efectuate de elementele componente ale sistemului numeric de protectie. iar pentru cresterea preciziei. calculul impedantei prin derivare sau integrare numerica. metoda reflectarii impulsurilor. functiile de protectie se aleg in concordanta cu caracteristicile si importanta echipamentului protejat. Semnalele analogice primare care erau prelucrate direct de releele clasice de protectie sunt convertite in semnale tip binar. iar in ultimii ani chiar de firme din tara. (artea de hard a echipamentelor numerice de protectie fiind unitara si modulata. cu topologia retelei si cu cerintele tehnologice ale procesului. din descompunerea in sisteme de componente de succesiuni directe. "erlin 'erin.sisteme aliniate la standardele internationale. Informatia binara este prelucrata cu ajutorul unor programe care au la baza algoritmi si parametri (conditii) de reglare a protectiilor. Se pot utiliza elementele & si A pentru calculul impedantei si argumentului . inverse.

Se pot de asemenea asocia diferite tipuri de protectie pe canalele de intrare. cu diagnostic si alertare a personalului de e1ploatare. se pot regla valorile de pornire. Sunt concepute astfel incat utilizatorul sistemelor numerice de protectie sa nu necesite cunostinte de programare. celalalt ramane in functiune. autotestare4 fle1ibilitatea e1ecutarii reglajelor prin algoritmi numerici de urmarire a evenimentelor in timp4 posibilitati de arhivare a reglajelor si testelor de verificare4 sistem de operare accesibil prin tastaturi locale sau cu (#4 e1ecutie compacta. cu elemente de separare galvanica. aceste sisteme sunt prevazute cu functii de autotestare permanenta a starii elementelor protectiei. coordonarea semnalelor binare interne si e1terne pentru asigurarea diferitelor functii de blocare a functionarii protectiilor sau a efectuarii unor manevre. Introducerea si dezvoltarea sistemelor numerice de protectie in sistemul energetic va permite imbunatatirea functionarii sistemelor de protectie in conditiile cresterii comple1itatii evenimentelor. parametrii caracteristici si temporizarile protectiilor. depanare usoara. iar la defectarea unuia. 8tilizarea microprocesoarelor la realizarea instalatiilor de protectie a permis imbunatatirea calitatii si unele facilitati ale noilor sisteme: fiabilitate ridicata. repartizarea impulsurilor de declansare a intreruptoarelor in sistem matriceal. prin sistemele de supraveghere centralizata. 8tilizarea noilor sisteme de protectie necesita insusirea unor cunostinte noi in domeniul sistemelor de achizitie si prelucrare a datelor si acceptarea de catre oameni a unor noi tehnologii. posibilitati de interconectare cu sisteme de supraveghere comanda si control centralizat4 cost de achizitie rezonabil prin facilitatile pe care le creeaza in cazul unei e1ploatari corespunzatoare.sunt prevazute in cazul echiparii agregatelor mari cu doua sisteme de hardBare paralele. In plus. #u ajutorul calculatorului personal. protectie impotriva campurilor electromagnetice. $le se completeaza reciproc. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful