Hygiënemaatregelen ter voorkoming van een griepinfectie Om de kans om griep te krijgen te verkleinen zijn er enkele maatregelen die u kunt

treffen. Deze worden hieronder beschreven: Handhygiene Het virus is in staat om enige tijd buiten het lichaam in leven te blijven. Bij aanraking van de patiënt en/of zijn omgeving kunnen de handen besmet raken. Een goede handhygiëne bestaande uit het wassen van de handen met water en zeep gedurende 10 seconden of het gebruik van een handalcohol is in staat het virus te elimineren. Handalcohol is een goed alternatief om handen te ontsmetten die niet zichtbaar of niet voelbaar vervuild zijn. Dus bijvoorbeeld als u uw neus gesnoten heeft en u heeft geen water, zeep en handdoek in de buurt.Het is daarom van groot belang om goede handhygiëne toe te passen. Als handen wassen even niet mogelijk is, probeer dan zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan te raken.

Hoest-/nieshygiëne Houd uw hand of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest, of doe dit in de elleboogplooi. Op deze manier kan u uw handen minder snel besmetten.

Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze eenmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak. Gebruik het materiaal waarmee u uw handen droogt (papier of stof) niet meer dan één keer.

Reiniging De directe omgeving van de patiënt kan enige tijd besmet zijn met het virus. Naast het uitoefenen van een goede handhygiëne is een goede huishoudelijke reiniging van de directe omgeving en van contactpunten zoals kranen, deurklinken en lichtknoppen van belang. Het is aan te bevelen om de frequentie van de reiniging op te voeren. Dit is echter afhankelijk van de mogelijkheden van de instelling. Na een goede reiniging is desinfectie van de omgeving niet geïndiceerd.

Ventilatie Ventileer ruimten.