FUNCTIILE MADUVEI SPINARII

FUNCTIA REFLEXA Reflexele medulare sunt de doua tipuri: somatice(monosinaptice si polisinaptice) si vegetative(simpatice si parasimpatice) FUNCTIA DE CONDUCERE Maduva spinarii conduce: -excitatiile sub forma de influx nervos senzitiv de la receptori catre centrii nervosi (prin cai ascendente) .comenzile sub forma de influx nervos motor de lacentrii nervosi la organele efectoare (prin cai descendente) .

zona receptoare – tegumentul 5. 3. centrii nervosi – constituiti din aglomerari functionale de neuroni la care vin informatiile culese de zonele receptoare si care au posibilitatea de generare a unei comenzi transmise prin caile eferente pana la efector. calea aferenta – formata din fibre nervoase care conduc influxul nervos de la zona receptoare la centrul nervos 2.muschiul . Efectorul . calea eferenta – formata din fibre nervoase care conduc influxul nervos de la centrul nervos la efector 4.Activitatea SN are la baza activitatea reflexa al carei suport morfologic il constituie arcul reflex Componentele arcului reflex sunt : 1.

Bell a aratat ca stimularea numai a radacinilor anterioare ale unui nerv spinal produce contractie musculara iar in 1922.LEGEA BELL . .MAGENDIE In 1911. Magendie a observat ca prin stimularea radacinilor posterioare se produce durere. Legea Bell-Magendie stabileste ca radacinile posterioare sunt aferente iar cele anterioare eferente.

ahilean) .miotatice) -numar de neuroni: 2 -tipuri de neuroni: senzitiv si motor -timp de latenta: foarte scurt -grad de iradiere: strict limitate -nu iradiaza -receptori specifici: proprioceptori (exemple: rotulian.REFLEXELE SOMATICE Reflexe monosinaptice (de intindere.

legile lui Pfluger). . reflexul de mers LEGILE IRADIERII REFLEXELOR MEDULARE Reflexele medulare de flexie prezinta fenomenul de iradiere. d)iradiere. c)simetrie.Reflexe polisinaptice(de flexie. intercalar (de asociatie) si motor -timp de latenta: lung -grad de iradiere: iradiaza diferit in functie de intensitatea excitantului : a)localizare. b)unilateralitate. proprioceptori -exemple : de aparare executate prin flexie . Acest fenomen este datorat propagarii impulsului in centrii nervosi din maduva spinarii la un numar din ce in ce mai mare de motoneuroni.nocieptive) -numar de neuroni:cel putin 3 -tipuri de neuroni : senzitiv. e)generalizare -receptori specifici : exteroceptori . Pfluger a demonstrat ca o crestere a intensitatii excitantului determina cresterea proportionala a raspunsului reflex ( legile iradieriireflexelor medulare.

LEGILE LUI PFLUGER 1. se percuta strict tendonul muschiului. Legea iradierii: se contracta si membrele anterioare 5. REFLEXELE OSTEO-TENDINOASE (ROT) Principiu : cercetarea ROT se face cu ajutorul unui ciocanel de reflexe. fara deplasarea segmentului corespunzator . Legea localizarii: contractie reflexa a membrului care a fost stimulat 2. a tuturor membrelor si a trunchiului.contractie musculara simpla. Se obtine un raspuns care poate fi : . Legea bilateralitatii: contractia ambelor membre inferioare 4. Legea generalizarii: contractia reflexa a tuturor muschilor. Legea unilateralitatii: contractia membrului inferior de partea caruia a fost stimulat 3.contractie care antreneaza o miscare de amplitudine variabila .

Reflexul stilo. Mana este sustinuta de examinator.radial (C5–C6) -cu antebratul in flexie si pronatie usoara se percuta tendonul muschiului lung supinator la nivelul insertiei sale pe apofiza stiloida a radiusului.cu antebratul in usoara flexie pe brat se percuta tendonul inferior al bicepsului la nivelul plicii cotului. .ROT membrele superioare Reflexul bicipital (C5–C6) . Se obtine flexia antebratului pe brat prin contractia muschiului biceps. Se contracta muschiul lung supinator care determina flexia antebratului pe brat.

. Reflexul tricipital (C7 – C8) -bratul cu antebratul formeaza un unghi de 90 grade. Se produce extensia antebratului pe brat prin contractia tricepsului. Se percuta deasupra stiloidei cubitusului si se obtine pronatia antebratului.Reflexul cubito-pronator (C8) -se realizeaza in aceeasi pozitie ca si cel anterior. Se percuta tendonul tricepsului deasupra olecranului.

In mod obisnuit reflexul nu poate fi controlat voluntar.L4) .ROT membrele inferioare Reflexul rotulian(L2 .se percuta tendonul rotulian la pacientul care se gaseste in pozitie de decubit dorsal cu gambele flectate pe coapse sau asezat pe scaun fara sa sprijine piciorul pe podea sau picior peste picior. . dar se recomanda in unele cazuri manevre de distragere a atentiei subiectului cum ar fi manevra Jendrassik cand se cere subiectului sa-si apuce mainile si sa traga puternic in sens divergent. Se produce extensia gambei pe coapsa prin contractia muschiului cvadriceps.

Subiectul prezinta membrul inferior flectat in unghi drept si sprijina genunchiul pe marginea patului. Valoarea clinica a determinarii ROT • inregistrarea grafica a reflexului achilian poarta denumirea de reflexograma achiliana si este utilizata pentru diagnosticul disfunctiilor tiroidiene. Se percuta tendonul achilean care realizeaza flexia plantara a piciorului prin contractia muschiului triceps sural.se realizeaza tripla flexie gamba pe coapsa si picior pe gamba.Reflexul achilean (S1 –S2) . fie pe componenta senzitiva. fie pe cea motorie •Exagerarea ROT caracterizeaza leziunile fasciculului piramidal. Reflexul este exagerat in hiperfunctia tiroidiana si diminuat in hipofunctie. •Diminuarea ROT nu are semnificatie clinica decat atunci cand este unilaterala •Abolirea ROT are intotdeauna semnificatie patologica si poate reprezenta o lezare a arcului reflx. .

-deasupra pliului inghinal (inf): T11 – T12. 1. Rx. cremasterian determinand ridicarea testiculului homolateral. 2. Rx. Se excita tegumentul sub : -rebordul costal (sup): T7 – T8. Se contracta ms. Cutanate abdominale : pacient in decubit dorsal cu membrele inferioare flectate. -la nivelul ombilicului (mijlociu): T9 – T10 .REFLEXELE CUTANATE Principiu : la stimularea tegumentelor cu un ac bont se obtine o contractie musculara a muschilor subiacenti. . cremasterian : se excita tegumentul unui pacient la nivelul fetei supero-interne a coapsei.

.in locul flexiei plantare apare extensia degetelor (rasfirate in evantai).3.semnifica leziunea caii piramidale . Se obtine flexia plantara a degetelor. cu abductia halucelui . Rx. Inversarea reflexului cutanat plantar (semnul BABINSKI) . cutanat plantar : se stimuleaza marginea externa a plantei de la calcai spredegete.

La copiii mici sub 2 ani Babinski pozitiv este o manifestare normala ca urmare a mielinizarii incomplete a caii piramidale .

•Reflexul de acomodare la distanta : pacientul urmareste un obiect sau varful degetului examinatorului care se indeparteaza sau se apropie de ochiul examinat. Rx velopalatin : stimularea mucoasei valului palatin = greata 4. Rx faringian : stimularea mucoasei faringiene = greata REFLEXELE VEGETATIVE • Reflexul oculocardiac : comprimarea digitala a globilor oculari pt 20 secunde produce reducerea ritmului cardiac cu 2 – 12 batai/minut. Rx cornean : stimularea corneei = reflex de clipire bilateral 3.REFLEXELE MUCOASE 1. Se observa indeosebi mioza la apropierea obiectului de ochi. Este un reflex trigeminovagal. La descoperirea ochilor se observa micsorarea diametrului pupilar.masajul sinusului carotidian .manevra Valsalva • Reflexul pupilar fotomotor : se acopera ochii pacientului timp de cateva minute. Rx conjunctival:stimularea conjunctivei = reflexul de clipire 2. Manevre vagale : .compresiunea globilor oculari . La lumina diametrul pupilei se reduce. Se poate folosi pentru investigarea acestui reflex si o mica lanterna. . • Semnul Argyll-Robertson–disparitia reflexului fotomotor cu persistenta celui de acomodare la distanta se intalneste in sifilisul nervos.