Publicat de Simona Haiduc la 7 iunie 2013, 09:37

Noua ordine mondiala din sectorul energetic
Vremurile cand tarile din Golful Persic au detinut suprematia pe piata energetica a puternicului ccident, sunt de domeniul trecului! Sunt alti "ucatori acum!

#n timp ce opinia publica de pretutindeni urmareste e$olutia e$enimentelor din Siria si %urcia, cri&ele economice din 'uropa si scandalurile politice care tin primele pagini ale &iarelor, in spatele scenei se derulea&a o re$olutie prea putin $i&ibila, dar care $a determina o sc(imbare radicala a lumii! 'ste $orba de formarea unei noi ordini mondiale in sectorul energetic! #ata cate$a momente care stau la ba&a acestei prefaceri! 1! China a devenit cel mai mare consumator de energie #n 2010, )(ina a intrecut Statele *nite din punctul de $edere al consumului de resurse energetice, de$enind lider absolut la aceasta categorie! S*+ au detinut suprematia din 1990! #n plus, )(ina a intrat in clubul celor mai mari producatori de energie ,curata- .este $orba, in primul rand, de energie solara si eoliana/! Si nu in ultimul rand, teritoriul )(inei adaposteste 20 dintre cele 03 de centrale atomice in curs de constructie in intreaga lume! 2! Revolutia gazelor de sist

. e1ista numeroase temeri legate de consecintele ecologice ale acestei acti$itati! #mbunatatirea te(nologiei si introducerea unor regulamente nationale ar trebui sa reduca din riscuri! 3! Principalii jucatori nu se mai afla in Orientul Mijlociu 3oii producatori de (idrocarburi din emisfera nordica pun sub semnul intrebarii (egemonia energetica a rientului 2i"lociu! #n 4ra&ilia au fost descoperite uriase &acaminte de petrol! )anada si Vene&uela ascund cele mai mari re&er$e de petrol greu! 2e1ic $a rede$eni un producator ma"or. care isi sporesc $ertiginos pre&enta pe pietele energetice! . cei mai mari e1portatori au fost numai 3igeria. 2e1ic si )(ina.%e(nologia de e1tragere a ga&elor naturale din aceste structuri geologice repre&inta una dintre cele mai importante ino$atii ale ultimilor ani! Gratie noilor metode.sapte surori. )(e$ron. dintre toate tarile africane. au anuntat ca detin mari re&er$e de ga&e de sist! #n acelasi timp insa. Sudan si *ganda! #n acelasi timp. alaturi de G(ana. +lgeria si Gabon! 7ar timpul a trecut. %an&ania si 2o&ambic e1porta ga&e naturale! 9en:a. unui numar de sapte mari companii. bote&ate . astfel ca tot mai multe state africane incep sa "oace un rol insemnat in acest sector! 'ste ca&ul Guineei 'cuatoriale si a 8epublicii )ongo. 6ibia. continentul america isi $a recapata statutul de centru energetic al planetei! 5! Petrolul african Pana acum. S(ell.'11on. alaturi de numeroase alte state. iar )olumbia este noul $enit pe piata energetica mondiala! #n alta ordine de idei. 2adagascar si 'tiopia sunt ocupate cu reali&area unor proiecte promitatoare! #n pre&ent. S*+ ar putea de$eni pana in 2020 cel mai important e1portator de resurse energetice al lumii! #n plus. e1portand mai mult decat importa! )u alte cu$inte. practic. petrol se e1trage in 17 tari africane. sectorul petrolul a apartinut.! Cele „sapte surori” nu mai sunt singure lunga perioada de timp. etc/! 'le au . S*+ se $or transforma in stat furni&or.

strategii si te(nologii total diferite! )oncurenta a de$enit sc(imbarea re$olutionara din sectorul energetic. fara nici o legatura cu cele . cererea de petrol se apropie de ni$elul sau ma1im: incepand din 2020. o serie de companii nationale au inceput sa in$esteasca dincolo de granitele tarii lor de origine! +sta&i. asupra consumatorilor! .sau cu intreprinderile de stat. il constituie faptul ca nu mai e1iste moti$e de neliniste pri$ind penuria de oferte! Potri$it unui studiu reali&at de e1pertii )itigroup. cu siguranta.sapte surori. ele controlea&a . companiile petroliere c(ine&e nu erau $i&ibile pe piata energiei mondiale! #n 2013. ea $a inceta sa sporeasca sau c(iar se $a reduce! %oate aceste sc(imbari se $or reflecta. a crescut pana la 20<! Spre e1emplu. scrie Slate!fr! 0! #ntreprinderile c(ine&e Pana in 1990. )3 ) si Sinopec. de la prospectare pana la distributie! +cest cartel a inceput sa se destrame odata cu aparitia asa numitelor companii independente si a intreprinderilor de stat.2< din productia mondiala de petrol si ==< din re&er$e! #n plus.detinut controlul asupra tuturor sferelor de acti$itate. astfel. ponderea productiei straine a unor intreprinderi precum )3P). sute de companii independente. la o concurenta acerba intre companii pro$enind dintr>un numar mare de stat si cu misiuni. precum grupul saudit +ramco. au sc(imbat considerabil configuratia pietei! S>a a"uns. cel $ene&uelean P7VS+ sau a colegilor lor din emiratele arabe! #ncepand din 1990. ele sunt in toate cele patru colturi ale lumii si au dobandit statut de "ucatori c(eie! #ntr>un inter$al relati$ scurt de timp. care se conturea&a cu tot mai mare preci&ie in sectorul energetic. Petro)(ina reali&ea&a mai mult aur negru decat '11on2obil! *na dintre trasaturile noii ordini mondiale.

A"enţia #aţională !e +esurse Minerale 3A#+M4 are înc&eiate contracte !e explorare pentru zece perimetre !in Marea #ea"ră* 5in"ura companie care face operațiuni !e exploatare în prezent este 0M1 /etrom.a puţin timp !upă că!erea re"imului comunist. iar prima !escoperire !e &i!rocarburi a avut loc abia în 1'(0. la cinci zăcăminte: .)?t @aur negruA se ascunde Bn 2area 3eagrC Autor: Ciprian Mailat 2arDi. !ar fără succes* -upă mai mulţi ani !e tatonări referitoare la încre!inţarea perimetrelor şi în aşteptarea marilor investitori. Marea #ea"ră a !evenit un a!evărat ma"net în atra"erea altor investitori !e talie mon!ială* 2n prezent. mai ales că +om nia a !evenit membru al . 7uvernul !e atunci a !ecis ca firmele care efectuează lucrări !e prospecţiuni submarine să nu mai fie nevoite să obţină autorizaţie !e construcţie. explica anul trecut pentru :apital un !irector !in ca!rul A"enţiei* . exploatarea propriu)zisă încep n! şapte ani mai t rziu* +ezultatele nu au fost însă spectaculoase* . statul rom n a reluat explorările. niciuna neştiin! în sarcina căreia că!ea emiterea acestor autorizaţii* Acor!urile !e explorare. pentru forările în apă mai a! ncă !e 80 !e metri. compania respectivă nu a "ăsit nimic relevant. !ezvoltare și exploatare. lucru care blocase aproape !oi ani !e zile lucrările !e prospecţiuni* Acest lucru era cauzat !e faptul că investitorii erau plimbaţi !e la o autoritate la alta. dar ţinute la secret 2n toamna anului trecut. 01 #anuarie 2013 Anul 2012 a început şi se termină cu veşti bune: în februarie. în perimetrul 6stria.niunii Europene* /rimul pas a fost făcut !e ExxonMobil. /escăruș și -elta* Investiţii asumate. iar !acă apa este mai a! ncă !e 80 !e metri se înc&eie pe 90 !e ani* /erioa!a !e explorare nu poate !epăși 10 ani* -acă. se fac pe 20 !e ani.ebă!a Est și 1est 3un!e se fac exploatări !in 1'(%4. iar în noiembrie a scos la licitaţie mai multe contracte !e servicii care vizează continuarea lucrărilor Explorarea în Marea #ea"ră a început în anii $%0. atunci zona prospectată este retroce!ată A#+M) ului. au apărut noi te&nolo"ii* Astfel. 5inoie. cea mai mare companie petrolieră !in lume. ExxonMobil anunţa existenţa unui zăcăm nt uriaş !e "aze naturale în perimetrul #eptun. lar"ul Mării #e"re a intrat pe lista !e priorităţi a investitorilor !e renume. care în 200( a înc&eiat un parteneriat cu 0M1 /etrom* 0!ată aprins fitilul. !upă cei zece ani.

prima operaţiune la mare a! ncime în lar"ul ţărmului rom nesc. constatăm că toate aceste comunicate !e presă conţin afirmaţii anticipative=.at la investiţii !e or!inul milioanelor sau c&iar sutelor !e milioane. ExxonMobil a anunţat că a i!entificat un zăcăm nt !e "aze naturale. pe o perioa!ă !e patru ani. 0M1 /etrom a anunţat că a înc&eiat un contract în valoare !e '8.a începutul acestei luni. ne)au transmis reprezentanţii A#+M* Mai mult. ExxonMobil aşteaptă. marin./4 pentru efectuarea !e stu!ii seismice în Marea #ea"ră* Primele exploatări abia spre finalul deceniului . suma totală estimată a celor 12 contracte !e servicii fiin! estimată la aproximativ un milion !e !olari* -e exemplu. ceea ce ar înseamna !e trei)șase ori consumul anual al +om niei* ?ăcăm ntul a fost !escoperit în urma forării puţului -omino)1 !e către ExxonMobil. pentru minimum o son!ă forată şi un număr maxim !e % son!e forate* Amintim faptul că. în luna februarie. pe o !urată !e >( !e luni. oferte !e servicii !e fora. în unele situaţii. în urmă cu aproximativ o lună. A"enţia av n! !reptul. cu o a! ncime !e peste 9*000 !e metri* -omino)1 este amplasat în @locul #eptun. însă la o analiză atentă. <să rupă= contractele înc&eiate !acă firmele nu)şi respectă planurile !e investiţii asumate* /ro"ramul !e lucrări şi investiţiile necesare sunt cuprinse în acor!urile petroliere înc&eiate. în ape cu o a! ncime !e aproximativ '90 !e metri* /erimetrul #eptun are o suprafaţă !e aproximativ '*'00 Ailometri pătraţi în ape cu o a! ncime ce variază între 80 şi 1*%00 metri* . rezervele !e petrol şi "aze naturale !in Marea #ea"ră vor răm ne încă mult timp o eni"mă* -in primele rezultate anunţate !e concesionari se pare că resursele sunt semnificative. valoarea estimativă a contractului fiin! cuprinsă între 280 şi %80 milioane !e !olari* :ontractul preve!e înc&eierea unui acor!)ca!ru cu un sin"ur a"ent economic. p nă pe % ianuarie. fiin! informaţii clasificate.98 milioane !e euro unei !ivizii a firmei norve"iene -olp&in 7roup A5 3-0. fiecare investitor s)a an"a. 0M1 /etrom şi ExxonMobil au început. la 1%0 !e Ailometri !e ţărm. în funcţie !e performanţe. ne)au transmis reprezentanţii A#+M* :u toate că specialiştii !e la stat sunt încă nelămuriţi în ceea ce priveşte resursele care s)ar putea !escoperi în lar"ul Mării #e"re. !oar că ele sunt ascunse opiniei publice./rin acor!urile înc&eiate !e A#+M. !oar că reprezentanţii A#+M spun că nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece* <#u ne putem pronunţa asupra rezervelor p nă nu este finalizată explorarea acestor zăcăminte* -esi"ur că aceste companii care au concesionate perimetre !in Marea #ea"ră lansează comunicate !e presă. estimat la >2)(> miliar!e metri cubi. un amplu pro"ram !e ac&iziţii pentru continuarea lucrărilor !in perimetrul #eptun.

5terlin" +esources a anunţat că rezultatele son!ei !e explorare 6oana)1 !e pe structura 6oana !in /erimetrul C1 Mi!ia in!ică prezenţa unor zăcăminte !e "aze. pentru a evalua structura 6oana în continuare către est=. !ar şi al altor prospecte !in perimetrul Mi!ia. care !ove!esc potenţialul "azeifer al rezervorului prin alimentarea cu "aze a structurii=. a anunţat MiAe Azancot.aţi !e saturaţiile !e "aze !in obiectivul principal. a!aptată fora. a !eclarat /atricA D&itleE. !ar care încă nu au putut fi estimate* <5untem încura. un!e amplitu!inile seismice puternice şi in!icatorii !irecţi !e &i!rocarburi in!ică prezenţa unui rezervor cu "aze !e o mai bună calitate 2n plus. intenţionăm să forăm son!e !e explorare şi în alte prospecte !in perimetrul Mi!ia* +ealizarea lucrărilor !e mai sus !epin!e !e obţinerea finanţării. au mai precizat reprezentanţii companiei* Aceştia au menţionat că în continuare vor evalua potenţialul prospectului 6oana.un"e la c teva miliar!e !e !olari. !acă viitoarele lucrări vor confirma fezabilitatea te&nică şi comercială a pro!ucţiei !e "aze naturale la mare a! ncime în blocul #eptun.a finele lunii octombrie. în baza unui pro"ram pentru anul viitor* <2n funcţie !e contractarea unei platforme !e fora.+eprezentanţii celor !ouă mari companii estimează că abia în 201')2020 am putea avea pe piaţă "aze naturale !in Marea #ea"ră* <Este prea !evreme în procesul !e evaluare şi explorare pentru a !etermina !acă blocul #eptun se va !ove!i în final exploatabil comercial sau nu* Botuşi. respectiv !e 1*819 metri !e la nivelul mării pe verticală* 6n!icaţii !e "aze în flui!ul !e fora. :E0 şi preşe!inte al companiei 5terlin"* .ului în ape mai a! nci 3circa 100 !e metri4. anunţau cei !e la ExxonMobil şi 0M1 /etrom la începutul anului* :ele !ouă companii nu sunt sin"urele care au anunţat rezultate îmbucurătoare ca urmare a stu!iilor seismolo"ice efectuate în Marea #ea"ră* . iar prima extra"ere ar putea avea loc cel mai !evreme spre sf rşitul !eceniului=. ne propunem să forăm în cea mai promiţătoare parte a prospectului 6oana. a continuat D&itleE* 5on!a a fost săpată p nă la o a! ncime totală !e 1*'80 metri pe traiect. vicepreşe!inte al 5terlin" +esources* <Botuşi.şi fora. !ezvoltarea rezervorului în această zonă a prospectului este mai slabă !ec t am estimat şi sunt necesare cercetări suplimentare !e prospecţiune seismică 9. la su!)vest !e son!a 6oana)1. s)au înre"istrat !e la a! ncimea !e 800 metri pe traiect p nă la a! ncimea totală !e 1*'80 metri pe traiect. a aprobărilor le"ale şi ale partenerilor=. viitoarele investiţii în fazele !e explorare şi !ezvoltare ar putea a.

în prezent finalizată şi fora. !e p nă la 10*F00 !e metri* EME/+.înre"istrată în Marea #ea"ra.imite! 3EME/+. 0cean En!eavor. ExxonMobil şi 0M1 /etrom se aşteaptă să investească p nă la 1 miliar! !e !olari în pro"ramul !e explorare. !ar şi potenţialul altor prospecte în blocul #eptun -eep* /otrivit comunicatului citat. este o platformă semi)submersibilă. 2. !e explorare vor fi folosite pentru a evalua !imensiunea şi fezabilitatea comercială a !escoperirii -omino. !eţinută !e compania -iamon! 0ffs&ore -rillin" 6nc*. 0cean En!eavor pentru a relua fora. pentru zona !e mare a! ncime a blocului #eptun* -atele colectate în timpul campaniei seismice şi al pro"ramului !e fora. care cuprin!e campania !e ac&iziţie seismică 9.ul !e explorare pe blocul offs&ore #eptun -eep !in +om nia la finalul lui 2019 sau începutul lui 201>* /latforma !e fora. anunţată în 2012.pe blocul #eptun -eep. #unie 2013 Aproximativ un miliar! !e !olari este suma pe care 0M1 /etrom şi ExxonMobil Exploration an! /ro!uction +omania urmează să o aloce pro"ramului !e explorare a blocului #eptun -eep !in Marea #ea"ră* ExxonMobil Exploration an! /ro!uction +omania .ul suplimentar !e explorare şi evaluare* . acoperin! o suprafaţă !e peste F*000 !e Ailometri pătraţi* 0peratorul campaniei a fost 0M1 /etrom* 2n plus. cele !ouă companii au procurat platforma !e fora.4 şi 0M1 /etrom au anunţat astăzi că au finalizat campania !e ac&iziţie seismică 9. este operatorul pro"ramului !e fora. proiectată să foreze în ape cu a! ncimi !e p nă la 2*>00 !e metri şi o a! ncime totală !e fora. cea mai mare campanie !e seismică 9.)ine $a fora dupC petrolul Ei ga&ele naturale din 2area 3eagrC Autor: Capital ro 2arDi.

şi a evalua potenţialul !e explorare !e &i!rocarburi al blocului* • 2n perioa!a 200')2010.un"e la c teva miliar!e !e !olari iar asemenea investiţii ar avea un impact ma.G#oi răm nem foarte încura.or în economia rom nească* • ?ona !e apă a! ncă a blocului #eptun se întin!e pe o suprafaţă !e aproximativ '*'00 Am2.inul 7uvernului +om niei pentru acest proiect* 5untem m n!ri să asistăm +om nia în efortul său !e explorare şi !ezvoltare !e potenţiale noi resurse offs&ore spre beneficiul tuturor părţilor implicateG.pe blocul #eptun. responsabil pentru activităţile !e explorare şi pro!ucţie* /otrivit acestuia. care a confirmat prezenţa . folosin! te&nolo"ie !e ultimă oră* • 2ntre !ecembrie 2011 ) martie 2012 ExxonMobil şi 0M1 /etrom au forat son!a -omino) 1. politicile !e re"lementare pe termen lun" în !omeniul ener"iei şi accesul la o piaţă liberă şi transparentă .aţi !e !escoperirea -omino şi continuăm să colectăm !ate suplimentare necesare pentru a confirma !imensiunea resurselor şi potenţiala fezabilitate comercială a acestora* 0peraţiunile !in @locul #eptun sunt o premieră şi prezintă o serie !e provocări !in punct !e ve!ere te&nic iar !ezvoltarea viitoare va necesita investiţii substanţiale pentru o perioa!ă lun"ă !e timp* /e l n"ă succesul pro"ramului !e explorare.oacă un rol !eterminant* 5untem &otăr ţi să continuăm evaluările te&nice şi !e explorare pe blocul #eptun -eep şi apreciem în mo! !eosebit spri. 0M1 /etrom şi ExxonMobil au ac&iziţionat mai mult !e 9*000 !e Ailometri pătraţi !e !ate seismice 9. prima son!ă !e explorare în ape !e mare a! ncime !in +om nia.imite! şi 0M1 /etrom au semnat un acor! prin care ExxonMobil a ac&iziţionat o participaţie !e 80J în zona !e mare a! ncime a blocului #eptun* • • -e atunci. a arătat Ho&ann /leinin"er. !irector "eneral Exxon Mobil Exploratian* G5uccesul acestui proiect este !e mare importanţă pentru /etrom şi +om nia at t !in punct !e ve!ere al creşterii securităţii ener"etice. iar a! ncimea apei variază între 80 şi 1*%00 metri* 2n noiembrie 200(. ExxonMobil Exploration an! /ro!uction +omania . membru al -irectoratului 0M1 /etrom. c t şi !in perspectiva !ezvoltării economiceG. stabilitatea fiscală. a !eclarat Ho&n Inapp. investiţiile ulterioare aferente fazelor !e evaluare şi !ezvoltare ar putea a. cele !ouă companii au lucrat împreună pentru a ac&iziţiona seismică 9.

ExxonMobil anunţa existenţa unui zăcăm nt uriaş !e "aze naturale în perimetrul #eptun. ExxonMobil şi 0M1 /etrom au !esfăşurat o a !oua campanie seismică 9-. iar în noiembrie a scos la licitaţie mai multe contracte !e servicii care vizează continuarea lucrărilor* . acoperin! aproximativ F*000 !e Ailometri pătraţi în zona !e mare a! ncime a blocului #eptun* Anul trecut a început şi s)a terminat cu veşti bune: în februarie."azelor naturale* -omino)1 a atins o a! ncime totală !e mai mult !e 9*000 !e metri sub nivelul mării* • -in noiembrie 2012.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful