You are on page 1of 20

Manual de instalare

CONSTRUCTION WATERPROOFING GROUP

CUPRINS CE ESTE VOLCLAY? CUM FUNCTIONEAZA VOLTEX ACCESORII LIMITARI INSTRUCTIUNI DE INSTALARE SECTIUNEA 1: INSTALAREA SUB PLACA 1.1 Pregatirea substratului 1.2 Instalare 1.3 Imbracarea pilotilor & Grinzi de fundatie 1.4 Penetrarea placilor 1.5 Nivelarea adanciturilor 1.6 Marginea placii, Pereti backfilled (rambleiati) SECTIUNEA 2: CONSTRUCTII PE LINIE DE PROPRIETATE 2.1 Instructiuni de instalare pentru linie de proprietate 2.2 Plan planse metalice 2.3 Perete de sprijin din beton torcretat 2.4 Pereti cheson 2.5 Piloti secanti si tangenti SECTIUNEA 3: PERETI DE FUNDATIE 3.1 Pregatirea suprafetei 3.2 Instalare 3.3 Penetrarea peretilor 3.4 Terminatii 3.5 Pereti DE ZIDARIE SECTIUNEA 4: TUNELE/TAVANE ACOPERITE CU PAMANT 4.1 Instalare SECTIUNEA 5: CONDITII SPECIALE 5.1 Instalarea pe placi de beton prefabricat 5.2 Conditii de contaminare 5.3 Conexiune cu membrana impermeabilizanta auto-adeziva Envirosheet

CE ESTE VOLCLAY?
Bentonita de sodiu Volclay este o substanta minerala non-toxica de origine vulcanica ce se gaseste in exclusivitate in regiunea Black Hills din Statele Unite. Volclay este special procesata de CETCO pentru a asigura cea mai inalta performanta tuturor produselor sale de impermeabilizare. CETCO fabrica de asemenea Volclay CR, o bentonita rezistenta ce confera performanta optima in apa salina sau contaminata. Volclay previne patrunderea apei prin formarea la contactul cu apa a unei membrane monolitice dense. Procesat special, Volclay expandeaza, formand o membrana impermeabila ce se va mentine pe durata de viata a constructiei.

CUM FUNCTIONEAZA VOLTEX


Voltex este un compozit de impermeabilizare foarte eficient format din 2 geotextile din polipropilena si minim 4.88 kg de bentonita sodica pe metrul patrat. Cele doua geotextile sunt unite printr-un proces patentat de poansonare poansonare ce incapsuleaza bentonita. Voltex DS contine o membrana de material geosintetic HDPE suprafetei exterioare a geotextilelei netesute. Membrana geosintetica HDPE asigura permeabilitate scazuta pentru vaporii de apa si gaze. Voltex este excelent in impermeabilizarea suprafetelor orizontale si verticale subterane. Instalarile tipice sunt cele sub placa de beton si aplicatiile pe linia de proprietae, inclusiv chesoanele. . Nu exista riscul deteriorarii inainte sau dupa ce betonul a fost turnat. Instalarea Voltex este rapida si usoara. Produsul se pozitioneaza si se fixeaza. Voltex poate fi instalat pe betonul proaspat turnat, in orice conditii atmosferice, fara a necesita amorse sau adezivi. Voltex poate fi taiat usor pe santier pentru a etansa colturile si penetrarile de conducte.. Rezultatul este o membrana continuu autoreparanta.

Voltex formeaza o legatura mecanica continua cu betonul. Aceasta legatura este creata cand fibrele geotextilelor Voltex sunt incapsulate in betonul turnat, dupa cum apare in figura.

Durabilitate
Bentonita sodica Volclay din Voltex este incapsulata uniform intre cele doua straturi de geotextila tesuta si netesuta. Procesul inovativ de poansonare CETCO uneste geotextilele, prevenind deplasarea bentonitei inainte, in timpul sau dupa instalare. Geotextilele asigura o protectie superioara in caz de conditii meteo aspre si previne deteriorarea constructiei, fara a necesita alt strat de protectie.

Aderenta superioara
Cand betonul este turnat peste Voltex, se creaza o legatura mecanica intre acesta si geotextilul de inalta rezistenta. Teste realizate de laboratoare independente in concordanta cu ASTM D-903 (Aderenta la beton), prezinta valoarea de aderenta de 66.7N/M. Legatura mecanica va mentine Voltex in contact intim cu betonul in cazul tasarii terenului, prevenind migrarea apei intre hidroizolatie si beton.

Ieftin si timp rapid de instalare


Voltex este proiectat pentru a fi instalat pe un substrat pregatit in prealabil, fara a fi necesara turnarea unei sape de egalizare. Flexibilitatea inerenta a produsului permite instalarea usoara pe suprafetele neregulate. Imbinarile Voltex sunt usor de suprapus fara a fi necesara indepartarea fiecarei cute sau a fiecarui saculet de aer. Voltex poate fi instalat imediat ce sunt indepartate cofrajele; nu trebuie sa se astepte intarirea betonului.

Certificat conform Standardului 61 NSF


Voltex si Voltex DS sunt certificate de NSF International a fi conforme cu cerintele NSF Standard 61Componentele Sistemului de Apa Potabila - Efecte asupra sanatatii. Atat Voltex cat si Voltex DS sunt certificate ca materiale externe bariere de protectie pentru rezervoarele de apa potabila din beton cu o capacitate de 1000 de galoane sau mai mare.

Accesorii
BENTOSEAL compus patentat de bentonita sodica aplicabil cu mistria folosit pentru a detalia
penetrarile , tranzitiile dintre colturi si terminatiile.

HYDROBAR TUBES tub de plastic solubil in apa umplut cu bentonita, folosit la intersectia
peretilor.

VOLTEX GRANULE bentonita Volclay granulara folosita la detalierea zonelor ce pot necesita
protectie Volclay aditionala.

Produse asociate
WATERSTOP RX- cordon expandabil pe baza de bentonita folosit in jurul intrarilor si la rosturile
de beton.

AQUADRAIN- compozit prefabricat de drenaj construit pe baza unui nucleu de polistiren si a unui
filtru de material textil.

Limitari pentru Voltex/ Voltex DS


Voltex/ Voltex DS nu este destinat aplicatiilor supraterane sau impermeabilizarilor neinchise.. Voltex si accesoriile nu trebuie instalate in apa statatoare. Daca apa subterana contine acizi, baze, sau are o conductivitate de 2 500 mmos/cm sau mai mare, mostrele de apa trebuie sa fie trimise fabricantului pentru testarea compatibilitatii. Pentru apa subterana contaminata sau sarata este recomandat Voltex CR. Voltex este proiectat pentru a fi utilizat sub placile de beton armat de 100 mm grosime sau mai mult pe un substrat compactat de pamant/ pietris. Voltex necesita minim 150 mm de placa de beton armat daca este instalat pe lut.. Voltex nu este proiectat pentru constructia platformelor din placi.. Voltex nu este proiectat pentru impermeabilizarea rosturilor de dilatare.. Rosturile de dilatare sunt responsabilitatea altor specialisti..

Voltex proprietati fizice


Proprietate Aderenta la beton Rezistenta la presiune hidrostatica Permeabilitate Rezistenta la tractiune Rezistenta la strapungere Flexibilitate la temperatura scazuta Voltex - caracteristici Continut de bentonita Grosime in stare uscata Dimensiunea rolei Greutatea rolei 4,88 kg/m 6,4 mm 1,10 m x 5 m (5,5 m ) 35 40 kg
2 2

Metoda de testare ASTM D 903 ASTM D 5385 ASTM D 5084 ASTM D 4595 ASTM D 4833 ASTM D 1970 66,7 N/m 70,2 m

Valoare

1 x 10-9cm/s 329 N 61,3 kg Neafectata la - 25F (32C)

Instructiuni de instalare
Inainte de a instala Voltex/Voltex DS cititi manualul de instalare pentru a va familiariza cu procedurile si aplicatiile specifice. Pentru aplicatiile ce nu sunt descrise in acest manual,, contactati CETCO pentru instructiunile de instalare specifice.

Sectiunea 1 Instalarea sub placa


Voltex este proiectat pentru a fi utilizat sub placile de beton armat de 150 mm grosime sau mai mult pe un substrat de pamant/ pietris compactat. Voltex necesita minim 150 mm de placa de beton armat daca este instalat pe teren malos. Bentonita Voltex CR este folosita in conditii de contaminare determinate in urma testului mostrei de apa. Inainte de instalarea Voltex, substratul trebuie sa fie pregatit corespunzator. Terminati toate lucrarile referitoare la puturi de lift, puturi de colectare, grinzi si stalpi inainte de instalarea Voltex sub zona placii principale de beton. Aceste zone trebuie sa fie corect legate la impermeabilizarea de sub placa pentru a forma o etansare monolitica.

SECTION 1 1.1 Pregatirea Substratului


Substratul poate fi beton, pamant, nisip, pietris sau piatra concasata.. Substraturile de pamant si nisip trebuie sa fie compactate la minim 85 % Proctor Modificat Piatra concasata nu trebuie sa fie mai mare de 18 mm. Substratul trebuie sa fie neted si fara zone ascutite sau orificii.

1.2 Instalare
Instalati Voltex sau Voltex DS peste substratul pregatit corespunzator cu partea gri (tesuta) a geomembranei in sus. Suprapuneti toate marginile invecinate minim 100 mm si capetele in linie alternata minim 300 mm (Figura 1.1). Capsati sau prindeti in cuie marginile, dupa specificatii, pentru a preveni orice deplasare inainte sau in timpul turnarii betonului. Cand placa este turnata in sectiuni,, Voltex trebuie sa se extinda minim 300 mm peste marginea sectiunii (Vezi Figura 1.2). Astfel Voltex va putea fi suprapus corespunzator in urmatoarele turnari ale sectiunilor placii de beton. Daca este posibil , Volclay Waterstop-RX trebuie sa fie instalat la toate rosturile placii (Figura 1.2).

Pentru detalii specifice proiectului, va rugam consultati Departamentul Tehnic CETCO

1.3 Cap de pilot si grinzi de fundare


Voltex nu trebuie instalat peste longrine. Taiati Voltex pentru a imprejmui exact longrinele. Aplicati apoi o banda de minim 40 mm grosime de Volclay Paste/Bentoseal la intersectia dintre Voltex si pilonii de beton ( Figura 1.10). Volclay Paste/Bentoseal trebuie sa fie aplicat peste Voltex si piloni intr-un strat de minim 40x40mm grosime. Detaliati in jurul grinzilor la fel ca pentru longrine in conditii non-hidrostatice. Daca exista conditii hidrostatice, Voltex trebuie sa fie instalat sub intreaga grinda de fundatie (Figura 1.11). Pozitionati Voltex peste cofraj inainte de plasarea fierului beton pentru armare. Lasati un minim de 300 mm de Voltex la suprafata cofrajului pentru a se face legatura sub placa.

Pentru detalii specifice proiectului, va rugam consultati Departamentul Tehnic CETCO


8

1.4 Penetrarile prin placa de beton


Taiati Voltex pentru a se potrivi in jurul intrarilor (Figura 1.12). Aplicati o banda de minim 40 mm grosime de Volclay Paste (granule si apa) in jurul intrarilor pentru a acoperi complet orice zona libera dintre Voltex si intrari (Figura 1.13). Pasta Volclay trebuie sa acopere intrarile aproximativ 40 mm si sa se extinda si peste Voltex. In zonele in care exista mai multe penetrari i apropiate, poate fi nepractic potrivirea si taierea Voltex pentru fiecare intrare. Turnati Voltex Granules care este bentonita granulara, minim 12 mm grosime in jurul intrarilor, acoperind intregul substrat. Aplicati apoi un strat gros de Bentoseal in jurul fiecarei penetratii dupa cum este ilustrat (Figura 1.15).

Pentru detalii specifice proiectului, va rugam consultati Departamentul Tehnic CETCO

1.5 Put de lift


Voltex trebuie asezat pe suprafete verticale si pe substrat sub placa de beton pentru a forma o manta in jurul puturilor de lift (Figura 1.16). Daca taietura verticala a solului ramane stabila, Voltex trebuie instalat direct pe sol. Confinati solul instabil prin pereti de retentie. Instalati Voltex direct pe peretii de retentie.

1.6 Marginea placii, pereti de fundatie


Cand instalarea ajunge la marginea placii, continuati sa aplicati Voltex in susul si in afara cofrajului minim 300 mm (Figura 1.17). La colturi, Voltex trebuie sa ramana in contact cu substratul si interiorul cofrajului. Nu trebuie sa existe goluri.. Cand cofrajul este indepartat, portiunea de Voltex din afara cofrajului trebuie aplicata si fixata pe peretele vertical. Suprapuneti Voltex minim 150 mm pentru a impermeabiliza eficient. Daca Voltex este deteriorat la partea inferioara in urma indepartarii cofrajului, practicati un canal si umpleti-l cu Voltex Granule. Pozitionati Voltex vertical, pe marginea placii, peste Voltex Granule. Volclay Waterstop-RX trebuie instalat in zona rostului intersectiei perete/placa de beton. Voltex poate fi aplicat pana la partea de sus a cofrajului. Cand aceasta este indepartata, Voltex va adera mecanic la suprafata de beton (Figura 1.18).

Pentru detalii specifice proiectului, va rugam consultati Departamentul Tehnic CETCO

10

Sectiunea 2 Constructii cu linie de proprietate


Utilizarea tehnicilor de constructie descrise in aceasta sectiune permite ca dimensiunile exterioare ale cladirilor sa coincida cu zona de proprietate (property line), astfel maximizand utilizarea terenului de constructie. Voltex s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente si folosite modalitati de impermeabilizare a constructiilor cu linie de proprietate. Pentru toate modalitatile de constructii cu linie de proprietate,, instalti Voltex sau Voltex DS cu partea gri inchis (tesuta) de geotextil orientata spre aplicator. Consultati pentru fiecare metoda de constructie aplicabila Sectiunea 2 pentru pregatirea specifica a substratului si instructiuni pentru detaliere din jurul penetrarilor. Dupa instalarea sistemul Voltex, peretele structural de beton trebuie sa fie turnat direct peste Voltex. Peretii structurali de beton torcretat pot fi de asemenea realizati pe geocompozitul Voltex. Aplicati torcretulin directia zonelor de imbinare a rolelor de Voltex pentru ca torcretul sa nu separe rolele sau sa intre sub geocompozit.

2.1 Instructiuni de instalare pentru constructii cu linie de proprietate


Instalati Voltex orizontal la baza peretelui care delimiteaza linia de proprietate.. Fixati Voltex prin dispozitive de fixare cu saiba la 600 mm in jurul marginii. Instalati Voltex astfel incat sa se suprapuna 100 mm peste Voltex-ul instalat anterior. (Figura 2.1). Voltex-ul de pe peretele vertical trebuie sa se suprapuna cel putin 250 mm peste cel ce iese de sub placa de beton. Daca presiunea hidrostatica depaseste 15m, consultati CETCO pentru recomandari privind instalarea si instructiuni. Taiati Voltex pentru a se potrivi in jurul penetrarilor. Aplicati o banda de minim 40 mm grosime de Bentoseal in jurul penetrarilor pentru a acoperi complet orice zona libera dintre Voltex si penetrari Bentoseal trebuie sa acopere (aproximativ 18 mm grosime) intreaga suprafata dintre penetrari si sa se extinda si in jurul fiecarei intrari (Figura 2.3). Bentoseal trebuie sa se extinda in afara fiecarei penetrari minim 50 mm. Taiati si pozitionati o sectiune de Voltex peste placile de legatura (Figura 2.2).Sectiunea de Voltextrebuei sa se extinda minim 150 mm peste stratul principal de Voltex (Atentie! Taiati un X in zona Voltex ca sa poata fi deplasat peste tija de legatura, ).

11

Suprapuneti Voltex peste cel instalat anterior minim 100 mm, decaland imbinarile verticale minim 300 mm (Figura 2.3) (Atentie! Suprapuneti imbinarile astfel incat marginea superioara sa fie peste cea inferioara). Continuati instalarea lui Voltex pana la nivelul pamantului. Dupa ce peretele este turnat, terminati Voltex la nivelulul pamantului printr-o bara-terminatie fixata la distante de 300 mm O fasie semnalizatoare lata de 300 mm, rezistenta la UV, este recomandata a fi instalata odata cu baraterminatie. Inchideti marginea Voltex si bara-terminatie intr-un strat de Bentoseal cu o latime de 50 mm si o grosime de 12 mm (Figura 2.4).

2.2 Plan planse metalice Urmati urmatoarele instructiuni pentru pregatirea substratului. Instalati apoi Voltex urmarind instructiunile de instalare pentru constructiile cu linie de proprietate.. Pentru a atasa Voltex placii de metal sunt recomandate mijloace de fixare moletate (tip HILTI) Pregatire: daca patrunde apa in exces pe la imbinarile plan planselor de metal, aplicati un strat de 18 mm de Bentoseal de-a lungul tuturor imbinarilor si peste placile de legatura. Volclay Bentogrout poate fi injectat in exteriorul imbinarilor pentru a opri infiltrarea apei (Figura 2.5). Consultati CETCO pentru aplicatiile Bentogrout si pentru instructiunile de instalare. Metoda alternativa cu placaj de lemn: Alternativ, un placaj de lemn de 12mm grosime poate fi fixat peste plan plansele de metal pentru a crea o suprafata plana peste care este fixat Voltex. Toate spatiile goale dintre placajul de lemn si plan plansele de metal trebuie sa fie umplute cu pamant compactat sau cu beton. Aplicati Voltex peste placajul de lemn j urmand instructiunile pentru Pereti de fundatie

12

2.3 Pereti de sustinere din beton torcretat Urmati urmatoarele instructiuni pentru pregatirea substratului. Instalati apoi Voltex urmarind instructiunile de instalare pentru constructiile cu linie de proprietate. Pregatire: Suprafata de pamant corespunzatoare peretelui despartitor trebuie sa fie suficient de plana incat sa asigure o suprafata corespunzatoare aplicarii Voltex. Voltex poate fi aplicat peste denivelari relativ superficiale. Suprafata nu trebuie sa contina goluri sau denivelari ascutite mai mari de 25 de mm. Umpleti toate golurile cu mortar be baza de ciment si indepartati denivelarile inainte de a instala Voltex (Figura 2.9).

13

2.4 Pereti turnati cheson Urmati urmatoarele instructiuni pentru pregatirea substratului. Instalati apoi Voltex urmarind instructiunile de instalare pentru constructiile cu linie de proprietate din Sectiunea 2.1. Pregatire: Suprafata peretilor turnati cheson trebuie sa fie suficient de plana incat sa asigure o suprafata corespunzatoare aplicarii Voltex. Voltex poate fi aplicat peste adancituri relativ superficiale. Suprafata nu trebuie sa contina goluri sau denivelari ascutite mai mari de 25 de mm. Umpleti toate adanciturile dintre cu mortar pe baza de ciment. (Figura 2.11).

2.5 Piloni secanti si tangenti


Voltex poate fi instalat direct peste gramezile secante si adiacente (contiguous and secant piling). Pregatire: Suprafata pilonilor tangenti si secanti trebuie sa fie suficient de plana astfel incat sa asigure o suprafata corespunzatoare aplicarii Voltex. Voltex poate fi aplicat peste adancituri relativ superficiale. Suprafata nu trebuie sa contina goluri sau denivelari ascutite mai mari de 25 de mm. Umpleti toate adanciturile dintre piloni cu mortar cementos (Figura 2.12).

14

Install Voltex sau Voltex DS cu partea gri (tesuta) de geotextil pe peretii de fundatie de beton inainte de umplere.. Voltex poate fi aplicat imediat ce se indeparteaza cofrajul. Nu este necesar ca betonul sa fie complet intarit.

Sectiunea 3
3.1 Pregatirea suprafetei
Suprafata peretelui trebuie sa fie pregatita corespunzator inainte ca Voltex sa fie instalat. Zonele cu denivelari trebuie sa fie acoperite cu Bentoseal. Denivelarile mai mari de 12 mm trebuie sa fie aduse la nivel cu suprafata de beton. Orificiile de legatura trebuie sa fie umplute cu Bentoseal. Cand sunt folosite si apoi indepartate forme conice umpleti complet gaurile cu Tie-Bolt Filler (T.B.F.) de la CETCO si acoperiti cu Bentoseal (Figura 3.1). Suprafetele orizontale trebuie sa fie lipsite de pamant, pietre sau pietris pentru a permite contactul direct dintre Voltex si beton.

3.2 Instalare
Inainte de a instala primul stat de Voltex, aplicati o fasie de 40x40 mm de pasta Volclay la baza coltului de perete (Figura 3.2). Incepand de la baza coltului de perete, instalati Voltex orizontal orientat 1.5 m pe un perete si restul pe suprafata coltului celuilalt perete (Figura 3.2). Taiati marginea inferioara Voltex din colt minim 300 mm astfel incat Voltex sa se poata extinde pe fundatie. Fixati Voltex prin dispozitive de fixare cu saiba. Apoi taiati si instalati o portiune de Voltex peste coltul de fundatie neacoperit. Aplicati Bentoseal peste portiunile de Voltex suprapuse (Figura 3.2). Instalati fasii adiacente de Voltex peste stratul de baza orientat orizontal. Fiecare fasie trebuie sa se suprapuna peste cea precedenta minim 100 mm si trebuie sa se extinda peste fundatie minim 300 mm. La colturile interne aplicati o banda continua de Bentoseal 40x40 mm direct pe colt inainte de a instala Voltex (Figura 3.3). Decalati toate suprapunerile minim 150 mm (Figura 3.4). In conditii hidrostatice, Voltex trebuie sa acopere intraga fundatie si sa se suprapuna peste impermeabilizarea de sub placa minim 300 mm (Figura 3.3).

15

16

Zona excavata trebuie sa fie umpluta imediat dupa instalarea Voltex si folosirea sa ca platforma in aplicarea urmatoarelor straturi de Voltex. Mail multe straturi trebuiesc instalate inainte de umplere.. Materialul de umplere trebuie sa fie compactat minim 85% fata de optimul Proctor modificat.

3.3 Penetrarile prin perete


Taiati Voltex pentru a se potrivi in jurul intrarilor. Dupa ce instalati Voltex, aplicati o banda de minim 40 mm de Bentoseal in jurul intrarii pentru a acoperi complet orice spatiu dintre intrarea in perete si marginea Voltex. Bentoseal trebuie sa se extinda pe intrare 40 mm si sa acopere marginea Voltex (Figura 3.6). In zonele in care sunt mai multe intrari, poate deveni nepractica taierea Voltex pentru a se potrivi in jurul fiecareia. Aplicati Bentoseal intr-un strat de 20 mm acoperind intreaga suprafata din jurul intrarilor (Figura 3.7). Aplicati apoi o banda de Bentoseal de 40 mm in jurul fiecarei intrari, extinzand 40 mm pentru fiecare intrare.

3.4 Terminatii
Voltex trebuie sa fie adus la nivel de fundatie pentru instalarile pe perete vertical. Terminati Voltex la nivel de fundatie printr-o bara-terminatie fixata la distante de 300 mm O fasie semnalizatoare lata de 300 mm, rezistenta la UV, este recomandata a fi instalata o data cu bara-terminatie (Figura 3.8). Inchideti marginea Voltex si bara-terminatie intr-un strat de Bentoseal cu o latime de 50 mm si o grosime de 12 mm. Terminatiile de fundatie alternante sunt ilustrate in Figurile 3.9, 3.10, 3.11 si 3.12.

17

Pereti de zidarie
Nu este recomandat folosirea Voltex sau Voltex DS pentru impermeabilizarea peretilor de zidarie. Consultati CETCO privind produsele Voltex recomandate si instructiunile de aplicare pentru peretii de zidarie.

18

Sectiunea 4 Tunele/plafoane acoperite cu pamant SECTION 4


Inainte de a instala Voltex pe suprafata orizontala a plafonului unui tunel, instalati Voltex sub placa si pe peretii verticali urmarind instructiunile din acest manual. Instalati Voltex cu fata gri (tesuta) a geotextilului in jos, pe suprafata de beton a plafonului.. Pentru aceasta aplicatie Voltex necesita o placa de beton armat de minim 200 mm sau 600 mm de pamant compactat.

4.1 Instalare
Inainte de a instala Voltex, distribuiti 3 mm de bentonita granulara, Voltex Granules, pe plafonul de beton. Instalati Voltex de la punctul de jos la cel de sus peste linia de intalnire a pantelor pentru o instalare tip sindrila. Suprapuneti marginile Voltex minim 100 mm si decalati capatele transversale minim 300 mm (Figura 4.1). Prindeti marginile Voltex cu un capsator standard pentru a impiedica deplasarea Voltex in timpul umplerii. Aplicati o banda de 40 mm Bentoseal la toate intrarile in perete. Bentoseal trebuie sa se extinda peste Voltex si sa acopere complet toate zonele din jurul penetrarilor (Figura 4.2). La capetele tunelului, intoarceti Voltex pe peretele vertical ce acopera marginea superioara a impermeabilizarii peretelui vertical minim 300 de mm (Figura 4.3). Cand efectuati umplutura, pamantul trebuie sa fie asezat in fata echipamentului astfel incat camioanele sa circule pe materialul pentru umplut si nu direct pe Voltex. Materialul pentru umplut trebuie sa contina pamant 25 mm sau mai putin. Este necesar ca peste Voltex sa fie aplicat intr-un strat de minim 600 mm de material de umplere compactat la minim 85% fata de optimul Proctor modificat ca balast si protectie impotriva traficului (Figura 4.2). cand o placa de beton de mai putin de 200 mm este plasata pe plafonul tunelului, este recomandat Volclay Swelltite. Consultati CETCO pentru instructiunile de instalare.

19

Sectiunea 5 Conditii speciale 5.1 Instalarea pe placi de beton prefabricat


Pentru platforme si terase din placi de beton prefabricat CETCO recomanda folosirea membranelor Volclay Swelltite. Consultati CETCO pentru produse recomandate si instructiunile de instalare.

5.2 Conditii de contaminare


Folositi Voltex CR (rezistent la contaminanti) in cazul in care apa subterana prezinta concentratii mari de chimicale sau saruri. Aceste condii sunt intalnite in general la siturile industriale sau in regiunile costale. Daca apa subterana contine acizi puternici, baze, sau are o conductivitate de 2,500 mhos/cm sau mai mare (concentratie mare de sare), mostre de apa trebuie sa fie trimise la CETCO pentru teste de compatibilitate. Pentru testarea compatibilitatii, prelevati un litru de apa subterana intrun container curat, incasabil. Trimiteti mostra de apa la: CETCO Technical Department, CWG, Birch House, Scotts Quays, Birkenhead, United Kingdom, CH41 1FB. In urma analizei, CETCO va formula un raport scris evaluand compatibiliatea apei cu Voltex si recomandand cerinte aditionale pentru instalare.

5.3 Conexiune cu membrana de impermeabilizare autoadeziva Envirosheet


Ocazional, un proiect va necesita ca Voltex sa formeze o conexiune cu membrana de impermeabilizare autoadeziva Envirosheet. Urmatoarele instructiuni de instalare se refera la acest aspect. Pentru inceput, aplicati membrana de impermeabilizare autoadeziva Envirosheet peste substrat, urmarind instructiunile de instalare Envirosheet. Aplicati M-2000 Liquid Flashing sau Envirosheet Mastic peste marginea terminatiei de Envirosheet. Instalati Voltex, cu partea gri spre beton, suprapunand Envirosheet minim 30 cm. Fixati mecanic Voltex la distante de 300-600 mm. (Dispozitivul de fixare va trece prin Envirosheet pana la beton). Aplicati Bentoseal intr-un strat de 9 mm peste fiecare fixare si extindeti peste Voltex intr-un cerc de 25 mm in jurul fiecarei fixari. In cele din urma, instalati 300 mm de fasie Envirosheet pozitionata la marginea geocompozitului Voltex. Apasati fasia de Envirosheet peste Voltex si membrana Envirosheet. PENTRU ALTE APLICATII DECAT CELE PREZENTATE IN ACEST MANUAL, CONSULTATI CETCO PENTRU ASISTENTA TEHNICA SI INSTRUCTIUNI DE INSTALARE.

20