Sursa: www.ziare.

com

de Valer Pop 15.08.2011

 Fotografiile intrate în concursul international Fotograful astronom 2011 au fost prezentate massmediei internaţionale. sunt prezentate în cadrul unei expoziţii gratuite care se va desfăşura până în februarie 2012. Lucrările preselectate în concursul Fotograful astronom 2011. Vă prezentăm mai jos câteva dintre ele:   . se precizează pe site-ul official Astronomy Photographer of the Year 2011.

 Galaxia Andromeda M31(NGC 224).5 milioane de ani lumină de Terra. . aflată la aproximativ 2. în constelaţia Andromeda. M31 este o galaxie spiralată. formată din miliarde de stele.

plasată la aproximativ 1350 ani lumină de Pământ. O imagine profundă a unei părţi din constelaţia Orion. În fotografie sunt vizibile centura Orion în stânga (mai strălucitoare). una dintre cele mai strălucitoare nebuloase de pe cer. norii fiind roz datorită prezenţei hidrogenului. . dar şi nebuloasa Horsehead. Nebuloasa Orion.

la data de 13 iunie 2010. Fotografia prezintă intrarea în atmosfera terestră a sondei Hayabusa. Lansată în 2003. în zona de sud a Australiei. premieră în istoria explorării spaţiale. aceasta a revenit pe Pământ cu mostre din asteroidul Itokawa. . Hayabusa. Culoarea şi luminozitatea s-au schimbat pe măsură ce sonda a trecut prin diferite straturi ale atmosferei terestre.

California. Fotografia a fost realizată în urma folosirii a peste 500 de expuneri individuale. . Traseele stelelor în Yosemite National Park.

cuprinde atât "Luminile Nordului"Aurora Borealis. cât şi pleaiada de stele văzute în zona Cercului Arctic. Panorama cerului în zona insulei Kvaloya din Norvegia. realizată din patru fotografii. . Viata in Univers.

. Aurora boreala în zona Munţilor Ulsfjord. Norvegia.

 Luna în trei culori. Deşi pentru ochiul liber imaginea Lunii este în nuanţe de gri monocrome. . fotografia redă variaţii subtile de culoare datorită distribuţiei de minerale de la suprafaţa astrului.

 Sanctuarul Annapurna. Fotografia din zona Annapurna din Nepal (4130 de metri deasupra nivelului mării). şi traseele lor de lumină reflectate în apa lacului. a fost realizată după o lungă expunere. . prezentând deplasarea stelelor pe cer.

 O panoramă pe coasta Mangaia în zona insulelor Cook. . Folosind nouă expuneri de 30 de secunde fotografia prezintă efecte de difuzie şi culoare datorită umidităţii din atmosferă.

000 de ani lumină de Pământ. Vizualizarea nebuloasei Tarantula.000 de ani lumină. Nebuloasa Tarantula. aflată la 170. . cu un diametru de 3. din galaxia satelit.

în 2010. Echinocţiul Imaginea prezintă rotaţia Pământului la Ecuator. fotografia fiind realizată în urma unor îndelungate expuneri. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful