Sursa: www.ziare.

com

de Valer Pop 15.08.2011

sunt prezentate în cadrul unei expoziţii gratuite care se va desfăşura până în februarie 2012. Lucrările preselectate în concursul Fotograful astronom 2011. Fotografiile intrate în concursul international Fotograful astronom 2011 au fost prezentate massmediei internaţionale. Vă prezentăm mai jos câteva dintre ele:   . se precizează pe site-ul official Astronomy Photographer of the Year 2011.

în constelaţia Andromeda. formată din miliarde de stele. . Galaxia Andromeda M31(NGC 224). aflată la aproximativ 2.5 milioane de ani lumină de Terra. M31 este o galaxie spiralată.

dar şi nebuloasa Horsehead. O imagine profundă a unei părţi din constelaţia Orion. una dintre cele mai strălucitoare nebuloase de pe cer. . În fotografie sunt vizibile centura Orion în stânga (mai strălucitoare). plasată la aproximativ 1350 ani lumină de Pământ. norii fiind roz datorită prezenţei hidrogenului. Nebuloasa Orion.

Lansată în 2003. la data de 13 iunie 2010. Culoarea şi luminozitatea s-au schimbat pe măsură ce sonda a trecut prin diferite straturi ale atmosferei terestre. Hayabusa. premieră în istoria explorării spaţiale. Fotografia prezintă intrarea în atmosfera terestră a sondei Hayabusa. . în zona de sud a Australiei. aceasta a revenit pe Pământ cu mostre din asteroidul Itokawa.

California. . Fotografia a fost realizată în urma folosirii a peste 500 de expuneri individuale. Traseele stelelor în Yosemite National Park.

. cuprinde atât "Luminile Nordului"Aurora Borealis. Panorama cerului în zona insulei Kvaloya din Norvegia. cât şi pleaiada de stele văzute în zona Cercului Arctic. Viata in Univers. realizată din patru fotografii.

. Aurora boreala în zona Munţilor Ulsfjord. Norvegia.

fotografia redă variaţii subtile de culoare datorită distribuţiei de minerale de la suprafaţa astrului. Deşi pentru ochiul liber imaginea Lunii este în nuanţe de gri monocrome. . Luna în trei culori.

. Fotografia din zona Annapurna din Nepal (4130 de metri deasupra nivelului mării). Sanctuarul Annapurna. a fost realizată după o lungă expunere. prezentând deplasarea stelelor pe cer. şi traseele lor de lumină reflectate în apa lacului.

. Folosind nouă expuneri de 30 de secunde fotografia prezintă efecte de difuzie şi culoare datorită umidităţii din atmosferă. O panoramă pe coasta Mangaia în zona insulelor Cook.

aflată la 170. Nebuloasa Tarantula. . cu un diametru de 3.000 de ani lumină.000 de ani lumină de Pământ. Vizualizarea nebuloasei Tarantula. din galaxia satelit.

 Echinocţiul Imaginea prezintă rotaţia Pământului la Ecuator.în 2010. fotografia fiind realizată în urma unor îndelungate expuneri. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful