Sursa: www.ziare.

com

de Valer Pop 15.08.2011

sunt prezentate în cadrul unei expoziţii gratuite care se va desfăşura până în februarie 2012. se precizează pe site-ul official Astronomy Photographer of the Year 2011. Lucrările preselectate în concursul Fotograful astronom 2011. Fotografiile intrate în concursul international Fotograful astronom 2011 au fost prezentate massmediei internaţionale. Vă prezentăm mai jos câteva dintre ele:   .

. Galaxia Andromeda M31(NGC 224). M31 este o galaxie spiralată. aflată la aproximativ 2. în constelaţia Andromeda. formată din miliarde de stele.5 milioane de ani lumină de Terra.

. Nebuloasa Orion. dar şi nebuloasa Horsehead. norii fiind roz datorită prezenţei hidrogenului. una dintre cele mai strălucitoare nebuloase de pe cer. O imagine profundă a unei părţi din constelaţia Orion. În fotografie sunt vizibile centura Orion în stânga (mai strălucitoare). plasată la aproximativ 1350 ani lumină de Pământ.

în zona de sud a Australiei. aceasta a revenit pe Pământ cu mostre din asteroidul Itokawa. . Hayabusa. Culoarea şi luminozitatea s-au schimbat pe măsură ce sonda a trecut prin diferite straturi ale atmosferei terestre. Lansată în 2003. premieră în istoria explorării spaţiale. la data de 13 iunie 2010. Fotografia prezintă intrarea în atmosfera terestră a sondei Hayabusa.

 Traseele stelelor în Yosemite National Park. . California. Fotografia a fost realizată în urma folosirii a peste 500 de expuneri individuale.

realizată din patru fotografii. cât şi pleaiada de stele văzute în zona Cercului Arctic. cuprinde atât "Luminile Nordului"Aurora Borealis. Viata in Univers. . Panorama cerului în zona insulei Kvaloya din Norvegia.

Norvegia. Aurora boreala în zona Munţilor Ulsfjord. .

Deşi pentru ochiul liber imaginea Lunii este în nuanţe de gri monocrome. fotografia redă variaţii subtile de culoare datorită distribuţiei de minerale de la suprafaţa astrului. Luna în trei culori. .

Fotografia din zona Annapurna din Nepal (4130 de metri deasupra nivelului mării). prezentând deplasarea stelelor pe cer. Sanctuarul Annapurna. . a fost realizată după o lungă expunere. şi traseele lor de lumină reflectate în apa lacului.

. Folosind nouă expuneri de 30 de secunde fotografia prezintă efecte de difuzie şi culoare datorită umidităţii din atmosferă. O panoramă pe coasta Mangaia în zona insulelor Cook.

000 de ani lumină. Vizualizarea nebuloasei Tarantula. .000 de ani lumină de Pământ. Nebuloasa Tarantula. aflată la 170. cu un diametru de 3. din galaxia satelit.

 Echinocţiul Imaginea prezintă rotaţia Pământului la Ecuator. . fotografia fiind realizată în urma unor îndelungate expuneri.în 2010.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful