Dalam setiap ayat di bawah terdapat satu kesilapan ejaan dan satu kesilapan penggunaan imbuhan.

Senaraikan dan betulkan kesalahan-kesalahan itu. Bagi setiap ayat, anda tidak boleh menyenaraikan lebih daripada satu kesalahan ejaan dan satu kesalahan penggunaan imbuhan. Anda tidak perlu menyalin ayat itu semula. Latihan 1 i. ii. iii. Latihan 2 i. ii. iii. Latihan 3 i. ii. iii. Latihan 4 i. ii. iii. Latihan 5 i. Wang penebudan [penebusan] sebanyak RM1 juta telah diserahkan kepada para pencolek [penculik] oleh orang kaya itu subuh tadi. Masyarakat perlu menyedari [disedarkan] dengan apa-apa cara juga supaya mereka dapat menerima teuri [teori] baru dalam pembangunan negara. Para pemimpin negara digalakan [digalakkan] untuk menggunakan system komunikasi yang tulus [telus]. Kerajaan harus menghadkan [mengehadkan] permit cafeteria siber bagi mensejahterakan [kesejahteraan] masyarakat umum. P. Ramlee merupakan tokoh lagenda [legenda] yang diagung [teragung] dalam sejarah seni negara. Darsawasa [dasawarsa] ini, proses perlaksanaan [pelaksanaan] projekprojek kerajaan sangat lancar. Penduduk kampung telah bergotong-royong memperbesarkan [memperbesar] warong [warung] di tepi jalan. Liza melangkah teratur kehadapan [ke hadapan] pentas apabila namanya diumomkan [diumumkan] sebagai pemenang Industri pelancungan [pelancongan] telah menjadi industri terpenting mendasari [berdasarkan] Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Persatuan pengguna [Pennguna] disarankan agar memainkan peranan dalam meningkatkan sosio ekonomi [sosioekonomi] negara. Pada abad yang serba maju ini, muncul pelbagai masaalah dalam masyarakat dan kadangkala [kadang kala] mencapai tahap yang dibimbangkan [kebimbangan]. Antara [di Antara] kebaikan berkerja sendiri adalah kebebasan [bebas] memilih tempat kerja dan membuat keputusan. Zat protin [protein] boleh terdapat [didapati] daripada telur, ikan, susu, dan daging.

ii. iii. Latihan 6 i. ii. iii. Latihan 7 i. ii. iii. Latihan 8 i. ii.

Abang kelihatan terpesuna [terpesona] melihat kejelitawan [kejelitaan] gadis yang diperkenalkan oleh kakak kepadanya. Pemilik kedai alatulis [alat tulis] yang baru dibuka itu telah mengadakan pertandingan cipta [mencipta] logo untuk dijadikan logo kedainya.

Untuk dijadikan [menjadi] pelajar yang cemerlang, kita mestilah memiliki motivasi dan displin [disiplin]yang tinggi. Golongan wanita wajar [sewajarnya] memainkan peranan dalam pembangunan negara dan tidak tinggal di cerok [ceruk] dapur sahaja. Ayah membawa adik ke kelinik [klinik] untuk mendapatkan rawatan doctor apabila mendapat [mendapati] badan adik dijangkiti ruam panas.

Dalam mesyuarat Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), pilihan [pemilihan] Cikgu Syarif sebagai bendahari baharu di sokong [disokong] sebulat suara oleh semua ahli. Antara ajenda [agenda] yang dibincangkan dalam mesyuarat tersebut ialah masalah pelajar yang sering memonteng [ponteng] sekolah. Berita hari ini tersiar [menyiarkan] insiden dua orang buruh binaan maut akibat terkena kejutan eletrik [elektrik].

iii.

Ibu bapa tidak harus merasa [berasa] malu untuk memberitahu guru kaunseling di sekolah anak mereka belajar sekiranya anak mereka mempunyai tanda-tanda terlibat dengan penyalah gunaan [penyalahgunaan] dadah. Tiga buah helicopter polis digunakan untuk membuat pemantauan di sepanjang lebuhraya [lebuh raya] pada setiap musim perayaan bagi memperketatkan [memperketat] kawalan dan memastikan pergerakan lalu lintas berjalan lancar. Ketua jurulatih tersebut melahirkan rasa kecewa akan pencapaian kontingen [kontijen] negara dalam Sukan SEA XXII di Vietnam lalu kerana gagal memenuhkan [memenuhi] sasaran kutipan emas yang diletakkan pada temasya dwitahunan itu.

Latihan 9 i. ii. Sesuai dengan usaha kerajaan menggalakan [menggalakkan] pelancongan domestic untuk mengurangkan pengaliran wang ke luar negara, pemilihan bercuti di Plau Pangkor bakal menjanjikan cuti [percutian] yang menarik. Program khusus bagi menjaga kebajikan ibu tunggal di negara ini melalui Belanjawan 2005 yang baharu diumumkan jelas menunjukkan keprihatinan kerajaan terhadap masalah yang ditanggong [ditanggung] oleh golongan

iii.

yang terpaksa mengemudi sebuah keluarga secara keseorangan [beseorangan]. Sikap bertolerasi [bertoleransi] penting untuk mempastikan [memastikan] keharmonian hidup berjiran.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful