You are on page 1of 36

BORI IMRE

A magyar irodalom modern irnyai

A MAGYAR IRODALOM MODERN IRNYAI I.


A szimbolizmusrl s az azt megelz mozzanatokrl szl az els ktet. A szimbolizmus kezdeteit Bori egszen az 1860-as vekre visszavezeti.

ARANY JNOS
Arany Jnost nevezi meg az els modern magyar kltnek. Az rk zsid Bori szerint Arany klti modernsgnek prototpusa.

MADCH IMRE
Az ember tragdijt nevezi meg Bori a szimbolizmus sforrsnak. A nagy kezdetnek ezt az alapjban vve rvid idszakt reprezentlja Madch Imre drmai kltemnye, Az ember tragdija is, mind puszta ltvel, mind pedig modern, szimbolista magyar lra els nemzedkre gyakorolt hatsval, a problmk oly feltn hasonlsga tnyvel.

JKAI MR
Jkai mint jmbor krnikar szemlyess teszi mvt a vallomsos kzlsekkel, a kzvetlen megnyilatkozsokkal, s ezzel biztostja a szerz jelenltt. (Az eltkozott csald) Madch mvhez hasonlan Jkainl is megjelenik az eszmnytett polgrsg. A tbbi regnynl is fontos motvum, nem csak ennl.

VAJDA JNOS
Bori azt emeli ki Vajda legfontosabb modern klti szerepeknt, hogy megalkotta a knyrletessget nem ismer hlgy lrai alakjt. A fatlis nrl van itt sz, akit fkppen Angliban s Franciaorszgban imdott s idzett meg az rk nagy kre. Vajdnl Gina e hlgy neve. Ez a ntpus a dekadens zlsvilgot idzi, ahonnan egyenes t vezet a szecesszihoz.

ARANY JNOS
Arany Jnos kapcsos a Kapcsos knyv kdexben a modern magyar kltszet mintaknyvt ksztette el, pldkat knlva mind lehetsges irnyaihoz, mind formihoz. Az szikket mr egy urbnus, a polgriasodst meglt klt alkotta meg, aki a mvszet szfrjban ismt utolri Eurpa zls- s rzelmigondolati vilgt.

ARANY JNOS
Az azonnali visszhang megsznik a klti megszlals elsdleges kvetelmnynek lenni: az elsdleges kvetelmny maga a megszlals; akrhogyan is. A modern klt egyik elhatalmasod ntudata az, hogy muszj nekelnie, br rajta kvl senkinek sem kell az neke. (Somly Gyrgy)

ASBTH JNOS
Az lmok lmodja c. regnye jelents. Fhst, Darvady Zoltnt egy tbb szereplbl sszegyrt modell alapjn forml meg, mely modellt gy rt le: Pesszimizmus; a hsnek eszmnyi, nemes clokra mersz trekvse; valsgos lza a magasabb vgyaknak; de a vgyak lzval szemben ertlensg, lever csggeds; a bens igazsg sszetkzse a kls igazsggal; kibrndultsg; undor; ktsgbeess; s jra s jra kijulsa a remnynek, a btor harcnak; erfecsrls, tveteg kapkods; llhatatlansg, vgre elertleneds; dicstelen buks.

ASBTH JNOS
A magyar przai epika llektanibb felnek, kezdemnyeinek, Kemny kisregnyeinek, Gyulainak, Zilahy Kroly novellinak folytatja, s a Petelein, Gozsdun t halad lrikus, intellektulis, elemz ignynek eldje. De ktarc e rszletekben is: a sztoikus-tragikus Kemnynek is utda, s a dekadens vagy rszben dekadens polgri prznak is eldje, Cholnoky Lszlnak, Krdynak, s mg inkbb a Krdy stlust, attitdjt intellektualizl fiatal Mrainak.

REVICZKY GYULA
A fnemes Reviczky csald sarjaknt, hzassgon s rksgen kvli gyermekknt szletett. desapja halla utn kiderlt, hogy neve nincs trvnyestve, rksgt apja elpazarolta, nemesi szrmazsa valtlan. A magyar szimbolizmus, a modern irodalom korai elfutra volt, jelentsgt halla utn ismertk fel. Felfogsban a pozitivista determinizmus, a keresztnysg s Schopenhauer eszmi tvzdtek. A vilg nyomora megvltoztathatatlan, egyetlen lehetsg a rszvt, a megbocsts s a belt humor.

REVICZKY GYULA
Benne lt testet a klti szerep s a vers akkor egyetemes Eurpa irodalmait ltalban is mlyen rint krzistudata, olyan mdon, ahogyan a szimbolistk megltk s megnekeltk. Horvth Jnos szerint tette meg elszr a kltszet tmjv a filozfit a magyar irodalomban.

PERDITA
A trsadalmi igazsgtalansg s kiszolgltatottsg keltette sznalom s rszvt rzse hatja t gynevezett perdita-verseit. Kt versciklust szentel a bukott n-nek, mely kedvelt tma volt a szzadvg irodalmban. Reviczky azonban a szokvnyos rzki vgyat kifejez, erotikus tltet brzols helyett a trsadalom kivetettjeivel rokonszenvezik, igazi rzseket s nzetlen jsgot csak bennk tall. Szemlyes lmnyei hiteles brzolst eredmnyeznek.

KOMJTHY JEN
Komjthy Jen a magyar kltszet nagy lzadi kz tartozik. E lzads mozgatrugi kzt leginkbb a klt ellentmondsos trsadalmi helyzete s klns, szlssgekre hajlamos szemlyisge emlthet. Flismeri, hogy a ltvnyos trsadalmi fllendls mgtt, a trsadalmi kzmegegyezs ltszata mgtt hazug eszmeisg, erklcsi, rtkrendbeli zrzavar hzdik meg. Minden rtkek trtkelje lesz.

KOMJTHY JEN
A 19. szzad msodik felt annyira jellemz, egyetemesnek rzett vlsgtudat majdnem hibtlan blcseleti rendszerr Magyarorszgon Komjthy Jen gondolkodsban formldott, s kltszetben fogalmazdott meg. A magyar irodalmi szimbolizmus trtnetben ppen ezrt kiemelt helye van, mgha Bori ki is emeli, hogy nem volt tt erej s tehetsg klt.

CZBEL MINKA
Justh Zsigmond nevezte t egy passzv szzad passzv lenynak. Elsk kzt rt Magyarorszgon szabad verseket s vette t a francia dekadensek stlust, emiatt a Nyugat egyik elfutrnak tartjk.

CZBEL MINKA
is a hanyatls nekese, mint Reviczky Gyula, s francia pldakpe Verlaine. Przjnak naturalista, szimbolisztikus-szecesszis s impresszionisztikus vonsai fedezhetk fel. A Nyugat nagyjai nem figyeltek fl kltszetre, s gy rdemtelenl szinte teljesen kiesett az irodalmi kztudatbl.

A MAGYAR IRODALOM MODERN IRNYAI II.


Bori szerint az 1880-as vekben a naturalizmus a magyar irodalom kzponti krdse volt. A naturalizmus nem berobbant, inkbb csak szivrgott a magyar irodalomba. Befolysolta az zlst, hatott a vilgszemlletre s erklcsi felfogsra egyarnt.

PTERFY JEN
A magyar naturalistk els kritikusa idrendben s rang szerint is. Az ember nem egyb, mint termszeti sztnk mechanizmusa, melyek gpezete uralkodik a legfelsbb rtegekben is, hol a szellem, az erklcs, mveltsg vilga kezddik. Aki smeri az sztnk rugit, s nvekv hatalmukat rteni tanulja, csak az ismeri valban az embert. Zolt, Taine-t fordtott, illetve az mveiket ismertette a magyar olvaskkal.

HARASZTI GYULA
Folklr kutatsokat vgzett az 1870-es vekben Becskereken. Kolozsvrra kltzik, ahol megismerkedik Petelei Istvnnal, a naturalista irny ksbbi jeles mveljvel. Itt kezdett komolyan foglalkozni a naturalizmussal, fleg a francia naturalizmussal. Vlemnye szerint a naturalista regnyeknek azrt a leglnyegesebb pontja az rzkisg, mert annak rajzban knlkozik a legbsgesebb alkalom a rtsgok kiaknzsra.

LZR BLA
1890-ben jelentette meg kis knyvt a naturalizmusrl. Cseveg modorban rja mvt, a benyomst, a friss informcit kedvel, erre hes, ebben rmt lel, mindent elolvas rtelmisgi ember fogja munkra ism Felfogsa szerint a kritika mindenekeltt mvszet, a belels s a flidzs mvszete.

LZR BLA
Valban, nem is egyebek az irodalmi tanulmnyai, mint lrai hangnemben rt vallomsok, eszmlkedsek egy-egy knyvrl, egy-egy rrl. Ha egy m hangulatnl tbbet kvn megragadni, ha egy m gondolati tartalmt is be akarja mutatni, s eszmei rtkt is meg akarja mrni: alkalomszeren, a legklnflbb rktl s gondolkodktl, a legellenttesebb irnyzatok kpviselitl idz tteleket s meghatrozsokat.ereteit.

AMBRUS ZOLTN
Tagja volt a Kisfaludy s a Petfi Trsasgnak. A szzadfordul magyar przjnak egyik kiemelked mvelje, Gustave Flaubert, Guy de Maupassant, Anatole France kvetje volt. Finom llektani megfigyelseivel az j magyar sznikritika megteremtje. A francia realista prza kitn fordtja s mltatja. A Nyugat alapti kz tartozott. Egyike az els rinknak, akiknl a modern nagyvrosi lt jelenik meg.

AMBRUS ZOLTN
Ambrus Zoltn naturalistkrl rt rsaibl egy koncepcis naturalizmusktetet is meg lehetne komponlni. 1881-ben mr cikke jelenik meg a naturalizmusrl s azutn rendszeresen jelennek meg rsai, melyekben legtbbszr Zolrl r.

BRDY SNDOR
A zolai rtelmezs naturalizmusnak a magyar irodalomban Brdy Sndor az elindtja(18631924). Brdy Sndort a Nana vidki jsgban olvasott tredkei jegyeztk el a naturalizmussal. hozta a legtbb tmt s problmt a szzadfordul magyar irodalmba, a naturalizmus oltst, a pesti nagypolgri vilg s a feudalizmus kmletlen brlatt;przban a legnagyobb fok szubjektivitst, a naturalizmus romantikus rnyalst,fnyes,buja nyelvi szneket.

PETELEI ISTVN
A rszletek naturlis rajza f ernye Petelei elbeszlsmvszetnek. Nla a kls krlmnyek a lelki adottsgokba jtszanak t, teht ugyanazzal a szemmel nzheti az ember a krnyezett s az ember lekisgt, lerhat testet s lelket.

GUZSDU ELEK
Az 1882-ben megjelent Kd c. regnyben a naturalista nyomok mr szemmel lthatak. Turgenyev hatst emeli ki Bori Gozsdu Eleknl. A darwinizmus hve volt Gozsdu. A darwinizmus lnyege az, hogy a termszetben az llnyek egymssal versengenek a fennmaradsrt. A termszetes kivlasztds tjn mindig a legrtermettebb egyedek rktik tovbb gnjeiket, a fajok pedig ezltal egyre tkletesebben alkalmazkodnak krnyezetkhz.

TMRKNY ISTVN

Tmrkny munkssgt radiklis s kvetkezetes ideolgiamentessg jellemzi, az irodalomban a naturalizmus eszkzeivel dolgozik, az ltala kivlasztott vilg embereit letmdjuk, gondolkodsuk, nyelvk egysgben brzolja, kis trtnetek, esetrajzok, alkalmi szleletek vgtelen sorban.

JUSTH ZSIGMOND
Gny Julcsa Prizsban ismerkedik meg a naturalizmussal, ami magval ragadja. Trekvse megrni az arisztokrcitl a parasztsgig terjed magyar trsadalom nagy krkpt. Bori szerint dm c. regnyvel kezddik a magyar naturalizmus trtnete. A kritika nem igazn tudott mit kezdeni ezzel a regnnyel.

A KIVLS GENZISE
14 regnyt tervezett, melybl hrommal kszlt csak el. Hsei arisztokratk, akik mr kptelenek az letre, s a parasztsg, akikben a jv rejlik. Nagy vesztesg, hogy e nagyszabs m tredkben kszlt el.

THURY ZOLTN
1898-ban a budapesti Vgsznhz bemutatja Thury Zoltn Katonk cm drmjt. Orszgos felhborods s orszgos lelkeseds emelte hress s vitk trgyv a huszonnyolc ves rt. A katonatisztek letnek megalkuvsairl s csaldi nyomorsgrl szlt. Kortrsai kzl senki se lt olyan mlyen a trsadalom als rtegeibe, az egyms ellen szegl osztlyindulatokba, a szegnysg megalztatsaiba, mint . (Apja katonatiszt)

THURY ZOLTN
a valsgot nem a felsznen s nem is tttelesen akarja brzolni, az let nagy s knz problmit jellemz mozzanataiban szeretn megragadni. vltozst akar a trsadalomban, elmarasztalja az egsz hazai fldesri vilgba beleplt polgrsgot. Novelliban a nyomorg vrosi s falusi emberek szszlja. Lzong, gyilkos indulat embereket brzol.

THURY ZOLTN
De fleg a tragdit ltja, ahogy ezek a lzongsok az adott krlmnyek kzt elbuknak, nemegyszer hallt okoznak. A munksmozgalom ugyangy megjelenik nla (A sztrjk, Kmvesek), mint a lzong parasztokat halomra gyilkol sortz (Emberhall). Gyakori tmja a kocsmk zlltt npe, a mvsznyomor, a nyomorg kispolgri csald. A millennium hejehujs vtizednek fonkjt mutatja be: a msik oldalt, amelynek semmi oka rszt venni a hivatalosan sztott rmmmorban.

JKAI MR

Bori Imre kutatsai kimutattk, hogy mvei sokfle szllal kapcsoldnak a romantikt kvet j irnyzatokhoz is. Az impresszionista tjfestszet elemeit lthatjuk a Mire megvnlnk piktriban. Tbb Jkairegny fontos szervezelve a naturalizmus ltal oly kedvelt trklstan (pl.: Az arany ember). Az Eltkozott csald cm regnyt az ngyilkossgra val hajlam, a biolgiaipszichikai determinizmus szervezi: Ti egy szerencstlen csald ivadkai vagytok, melynek minden tagja ngyilkosul hal meg. A naturalizmus ltal kedvelt folklrmotvumok, illetve a fonografikus hsg jellemz a Szegnygazdagok, Az j fldesr cm regnyeire.

KABOS EDE
Tbb fvrosi lapnak is dolgozott. Szles kr irodalmi mveltsget szerzett. Szinte anyanyelvi szinten ismerte a nmet nyelvet, jl tudott franciul is. Ismerte az orosz realista rkat, lelkesedett Zola, Turgenyev, ksbb Dosztojevszkij irnt. rsaira mindig rnyomta blyegt annak a stlusa, akit pp olvasott.