You are on page 1of 3

1 Horvth Benjmin A szegnysg lehetsges okai A dolgozatomban a szegnysg problmjt fogom kifejteni.

Rszletesen trgyalom a kivlt okokat s a lehetsges megoldsokat. Az utbbi id ben a szegnysg helyett a t!bboldal"an htrnyos helyzet#ek$ kifejezst is hasznljk% sugallva azt% hogy ma &sak akkor alakulhat ki rossz helyzet% ha az egynt vagy a &saldot t!bbfle &saps s"jtja...$1 A szegnysg kivlt okai k!z'l az ltalam legfontosabbnak (tlt ) okot s lehetsges megoldsaikat fejtem ki rszletesen* Az els ezek k!z'l a szrmazs etnikai s vagyoni szempontbl. +tnikailag htrnyos helyzetbe ker'lhet ,agyarorszgon pl. a &igny szrmazs" kisebbsg% hiszen az let minden ter'letn rinti a diszkrimin&i. Amennyiben egy munkaad vlaszthat egy &igny s egy magyar munkavllal k!z!tt% akkor valsz(n#% hogy a magyar llskeres t fogja preferlni. -e egy magyar% vagy ms kelet.eurpai munkavllal is ker'lhet hasonl helyzetbe% ha /yugat.+urpban szeretne munkt vllalni. 0yakran nem a kpzettsgnek megfelel munkak!rbe alkalmazzk. ,egoldst jelenthetne erre a problmra% ha az iskolkban nagyobb hangs"lyt fektetnnek a toleran&ia oktatsra s fontos lenne% hogy a k'l!nb!z etnikumokhoz tartoz &soportok megismerjk egyms kult"rjt s szoksrendszert. A vagyonilag htrnyos helyzetben lv &saldok tagjainak nagyon kis esly'k van kit!rni a szegnysgb l% hiszen a felemelkeds gyakorlatilag egyetlen "tja a tanuls lenne% sok esetben azonban ezeknek a gyerekeknek esly'k sin&s erre% mert pldul a tanykrl bejutni a vrosokban s falvakban lv iskolkba nagyon k!r'lmnyes% (gy sok esetben &sak az ltalnos iskolt vgzik el s folytatjk az llattenysztst vagy a f!ldm#velst% ahogy sz'leik tettk. 1eg(tsget jelentene% ha buszok vinnk ezeket a gyerekeket az iskolkba% s ha sz'ksges felzrkztat rkat is tartannak szmukra.

2 A msodik ezek k!z'l a szellemi s fizikai fogyatkossg Az ala&sony 34.val rendelkez szellemileg sr'lt emberek szmra is nagyon nehz kit!rni a szegnysgb l% hiszen ltalban &sak egyszer# fizikai munka vgzsre alkalmasak. 5ersze itt is vannak kivtelek% pldul lehet valaki nagyon j sportol esetleg modell% annak ellenre% hogy gyenge szellemi kpessg#. 6ejleszt % felzrkztat programokkal persze sokat lehet enyh(teni ezen a problmn% mert sokan k!z'l'k kpesek egy szakmt elsajt(tani s megfelel letsz(nvonalat biztos(tani maguknak s &saldjuknak. A fizikailag sr'lt emberek kit!rsi eslyei a szegnysgb l a rokkantsguk fokval llnak szoros !sszef'ggsben. A legt!bb esetben sz'ksg van arra% hogy az llam felel ssget vllaljon ezekrt az emberekrt s rokkant nyugd(jjal% egyb szo&ilis elltsokkal seg(tse ket. +gy kezeit mozgatni tud ember azonban kpes lehet arra% hogy munkt talljon s pl. adatfeldolgozknt% vagy egy szo&ilis foglalkoztatban. ,sok azonban% akik teljesen mozgskptelenek &saldjukra% vagy a szo&ilis ellt rendszerre knytelenek tmaszkodni. A harmadik a szndk hinya. 1ok &saldban mr a sz'l i minta sem megfelel % hiszen el fordulhat% hogy a sz'l lustasgbl% motivlatlansgbl% &sak a tv el tt 'l naphosszat s a munkanlk'li seglyt vagy a &saldi ptlkot vrja. 0yakran szembes'lnek ezek a fiatalok az alkoholizmussal% tettlegessggel% rendezetlen laksk!r'lmnyekkel. 7gy nem vrhat el% hogy a gyermek% aki nem lt ms pldt ambi&izus feln tt legyen. 1ok esetben egy pldamutat tanr vagy egy lelksz is seg(thetnek meghatrozni a &lokat s kiutat mutathatnak a kiltstalannak (tlt helyzetb l. A negyedik az egyn lakhelye 8trnyos helyzetben van a nagyon elmaradott afrikai orszg lakja% ha pldul ,agyarorszggal hasonl(tjuk !ssze. 1ok helyen a kpzetlensg s a term ter'letek hinya is rendk(v'li mrtk# elmaradottsgot s h(nsget eredmnyezhet. A mez gazdasg s az ipar fejlesztshez termszetesen seg(tsget ny"jtanak a fejlettebb nyugati llamok. +zen k(v'l megolds lehet mg a migr&i el seg(tse. /em &sak kt orszg% de egy.egy orszg k'l!nb!z rgiinak a munkaer pia&a is vltoz lehet. ,agyarorszgon pldul a nyugati hatrhoz k!zel es megykben lnyegesen t!bb a munkalehet sg% mint a keleti rgiban.

:sszessgben elmondhatjuk% hogy kialakulhat egy olyan trsadalmi helyzet% amiben megsz#nik a szegnysg s a vagyoni szls sgek mrtke minimlisra &s!kken. +nnek el felttele egy jl m#k!d gazdasg% s egy olyan felvilgosult gondolkodsmd% amely seg(t a szegnysg megsz#ntetsben. ;gy gondolom% hogy a legt!bb esetben megoldst jelenthet% ha a mindenkori hatalom t!bb munkt biztos(t a kevsb tanultak szmra% hiszen mindig lesznek szemttel teli ut&k% ahol sepregetni lehet.
1

<<<.eduline.hu=segedanyagtalalatok=letolt=>119 ?2@19.1@.91A 1B*>>C