You are on page 1of 9

Copilul hiperactiv si cu deficit de atentieA.D.H.D.

Inv. Simona Elena Voiculescu Scoala Nationala Oprea Iorgulescu Campulung Muscel

Portretul copilului hiperactiv i cu deficit de atentie (engl. ADHD : Attention Deficit and Hyperactivity Disorder ).

Copiii hiperactivi i cu deficit de atentie au dificultati in invatarea deprinderilor de munca intelectuala. Ei nu se pot concentra, sunt agitati,si nu pot sta asezati pe scaun,se foiesc tot timpul si-i deranjeaza pe ceilalti copii. Se plictisesc repede, trec adesea cu repeziciune de la o activitate la alta fara a finaliza, se afla intr-o permanenta miscare, vorbesc intruna si nu asculta ce spun ceilalti. De multe ori au dificultati in temporizarea raspunsului. Raspund inaintea si in locul altor copii si adesea dau un raspuns inainte de finalizarea intrebarii.

Sunt atrasi de stimuli nerelevanti pentru activitatea pe care o desfasoara. Pot simti ca sarcinile scolare sunt fie prea usoare, monotone i plictisitoare i nu au rabdarea sa le finalizeze ;fie prea dificile,ceea ce ii conduce la abandon. Deprinderile lor de munca intelectuala nu sunt sistematizate. Din acest motiv performantele lor sunt adesea mult mai scazute in raport cu capacitatile intelectuale de care dispun. Lipsa recompenselor si a sentimentului de satisfactie conduce la experimentarea unor situatii de esec scolar , care le afecteaza increderea in fortele proprii si stima de sine.

Ei nu respect nici o regula. Impulsivitatea lor poate conduce la accidente,deoarece se angajeaz adesea in activitati periculoase,fara a evalua posibilele consecinte. Sunt adesea respinsi de ceilalti pentru ca sunt revendicativi i dominanti si vor sa actioneze sau sa se joace dup propriile reguli,iar in momentul in care sunt contrariati devin agresivi.

Care sunt domeniile problematice ale acestor copii identificati cu tulburarea atentiei i hiperactivitate ? 1.Comportamentul 2.Relatiile sociale 3.Dificultati la nivel intelectual 4.Dificultati de nivel emotional 5.Dificultati la nivel fizic

Ce pot face parinii pentru aceti copii cu ADHD ?


1)n primul rand este indicat s obtin confirmarea faptului ca este vorba despre o asemenea tulburare. Este necesar sa se fac apel la un specialist. 2)Urmatorul pas este pregatirea strategiei. Pentru parini, regula de aur este consecventa in cerinte. Ei trebuie sa-i explice copilului ce se intampl cu el i ce se asteapta de la el. a)Cereti copilului lucruri realiste b)Evitati pe cat posibil certurile cu un copil hiperactiv. c)Stimulati orice aptitudine sau talent posibil al copilului hiperactiv,pentru a-i inlesni cat mai multe succese. d)Incercati sa evitati pedepsele ca atare, invatandu-l pe copil cauzele i efectele unei actiuni. e)Laudati-l pe copil pentru fiecare realizare, intr-un mod consecvent. Copiii hiperactivi au nevoie de recompense repetate Pentru copiii cu ADHD cea mai eficienta este recompensa materiala ,de exemplu sub forma de obiecte. Cu toate ca,in general,lauda este de preferat,pentru acesti copii nu este suficienta intotdeauna,mai ales la varste mici.

Ce pot face dasclii pentru copiii cu ADHD ?


1) Este recomandabil ca invatatorul sa faca efortul de a integra copilul n clasa, printre ceilalti, fara a face diferente, nici in ceea ce priveste cerintele, dar nici atitudinile. 2)Pentru a reduce efectul de dezordine pe care il provoac hiperactivitatea copilului,este de preferat ca acesta sa fie mutat alaturi de invatator, departe de zgomoul de pe hol si de fereastra,care ar putea sa-l distraga. 3)Regulile si cerintele trebuie reamintite, ori de cate ori este nevoie, intr-o maniera prietenoasa i neamenintatoare,dar exigenta.(Orarul si regulile sa fie scrise clar si distinct,utilizand culori,pe un afis aflat in permanenta la indemana copilului). 4)Pentru a evita esecul scolar,sarcinile complexe trebuie divizate in sarcini mai simple . 5)Instructiunile pentru rezolvarea sarcinilor trebuie date intr-un limbaj accesibil, cerandu-i-se copilului sa repete cele cerute. 6)Trebuie incurajate in permanenta eforturile si reusitele copilului(oricat de neinsemnate ar parea acestea) pentru a dezvolta stima de sine si o imagine de sine pozitiva. 7)Implicarea copilului in jocuri si activitati comune cu ceilalti colegi ;evitarea ridiculizaii copilului de catre ceilalti si evitarea comparatiilor devalorizante cu ceilalti din jur.

Daca in general cresterea copiilor este o provocare tot mai mare pentru parinti ,educarea copiilor cu ADHD este un lucru extrem de dificil,care pare de multe ori sortit esecului. Copilul cu ADHD poate ajunge un adult cu probleme de comportament incapabil sa se organizeze, sau poate ajunge un om care a invatat cum sa fac fata problemelor sale si a gasit modalitatea de a compensa propriile neajunsuri pe care le are. In plus,va creste cu convingerea ca poate fi iubit ,chiar daca greseste.