P. 1
Kertas Kerja Khitan Pemuda

Kertas Kerja Khitan Pemuda

|Views: 20|Likes:
Published by Aswadi Mohamad
khian
khian

More info:

Published by: Aswadi Mohamad on Dec 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/24/2015

pdf

text

original

Kertas Kerja Cadangan Program Berkhatan Beramai-Ramai

1435H/2013M

JOM SUNAT
ANJURAN PENYELARAS PEMUDA DUN RHU RENDANG MASJID …………………………………. PASAK

TAHUN 2013 M/1435H

1

Kertas Kerja Cadangan Program Berkhatan Beramai-Ramai KERTAS KERJA CADANGAN 1435H/2013M PROGRAM BERKHATAN BERAMAI-RAMAI 2013 A. Sebagai satu tuntutan agama. berkhatan adalah satu kebiasaan dalam masyarakat Islam di Malaysia. PENDAHULUAN Berkhatan ialah pembedahan kecil yang dilakukan bagi membuang kulit hujung (muncung) zakar. Kebersihan amat dititik beratkan dalam Islam samaada kebersihan tubuh badan dan juga rohani. Prosedur ini dilakukan ketika kanak-kanak berumur antara 5 hingga 12 tahun dan amat digalakkan ketika mereka berumur 10 tahun ke bawah bagi menghindar sifat malu dan mereka perlu bersih daripada najis dan kekotoran sebelum mengerjakan solat 5 waktu. OBJEKTIF 2 . C. Tujuan utamanya ialah untuk menjaga kebersihan. Ketika bersunat. Ini kerana penis lebih mudah dibersihkan. sehingga memungkinkan kotoran untuk menempel atau berkumpul di hujung penis menjadi lebih kecil. kulup yang menutupi jalan ke luar urin dibuang. B. RASIONAL Tujuan utama khitan adalah membersihkan diri dari pelbagai kekotoran serta penyebab penyakit yang mungkin melekat pada hujung penis atau zakar yang masih ada kulupnya.

T. 1435H/2013M dan Melahir dan menyedarkan pelajar tentang kebersihan fizikal bertanggungjawab serta peka dengan peraturan dan undangundang yang telah ditetapkan oleh Allah S.Kertas Kerja Cadangan Program Berkhatan Beramai-Ramai 1. NAMA PROGRAM NAMA TEMA : JOM SUNAT : INDAHNYA ISLAM E. KUMPULAN SASAR Semua golongan yang berminat G. 2. TARIKH DAN TEMPAT PERLAKSANAAN TARIKH TEMPAT : : F. Sebagai Syiar “Indahnya Islam” dan sebagai mileage program kebajikan Pemuda PAS Dun Rhu Rendang D.W. PERBELANJAAN Rujuk lampiran A 3 .

TENTATIF PROGRAM Rujuk lampiran C LAMPIRAN A ANGGARAN PERBELANJAAN Bil Perkara Perbelanjaan RM 7000 Jumlah RM 70 (seorang) 1 2 Kos Doktor Jamuan Cenderamata KAIN anggar 100 orang 200 orang x RM3 (Yuran Peserta) RM 600 3 PELIKAT @ TUALA MINTA MUSLIMAT SPONSOR 4 Pulut Kuning - 4 .Kertas Kerja Cadangan Program Berkhatan Beramai-Ramai H. AHLI JAWATANKUASA INDUK DAN PELAKSANA Rujuk lampiran B 1435H/2013M I.

Kertas Kerja Cadangan Program Berkhatan Beramai-Ramai Publisiti 5 1435H/2013M   Banner Backdrop JUMLAH KESELURUHAN RM200 RM ANGGARAN PENDAPATAN 1 Yuran Peserta Sumbangan dari RM50 x 100 2 ADUN RHU RENDANG 3 Sumbangan korporat & Masjid Lain-lain Penajaan JUMLAH KESELURUHAN RM LAMPIRAN B 4 JAWATANKUASA INDUK Penasihat Pengarah Program Pen. Pengarah Program Setiausaha Bendahari AJK PELAKSANA AJK Sambutan & Protokol : : : : : KETUA PEMUDA DUN Yusof Abdul Hadi Azlan Wahab Lukman Mat Ali Ridhuan 5 .

15 pagi  : : : : Ketibaan Peserta Berkhatan : Ketibaan Para Tetamu Jemputan : Ketibaan PERASMI 6 : Majlis Bermula Ucapan Aluan Pengerusi .30 pagi 7.00 pagi 7.Kertas Kerja Cadangan Program Berkhatan Beramai-Ramai AJK Jemputan 1435H/2013M AJK Persiapan Bilik Berkhatan & Bilik Menunggu AJK Jamuan VIP AJK Cenderamata VIP AJK Persiapan Tempat AJK Kebersihan & Keselamatan AJK Siaraya & Peralatan LAMPIRAN C ATURCARA MAJLIS BERKHATAN BERAMAI-RAMAI Tarikh Hari Tempat 7.45 pagi 8.

Wallahu a’alam. PENGESAHAN Disediakan oleh : Disahkan oleh : 7 . Diharapkan semoga program ini akan berterusan pada masa yang akan datang bagi melahirkan generasi yang benar-benar mantap dan unggul.Kertas Kerja Cadangan Program Berkhatan Beramai-Ramai 1435H/2013M J. PENUTUP Berkhatan adalah pembedahan kecil yang amat digalakkan kerana terdapat pelbagai kebaikan yang telah dibuktikan oleh kajian saintifik. Persediaan fizikal dan minda yang sihat amat penting kepada anak-anak sebagai persediaan menempuh alam remaja yang lebih mencabar.

. 8 ...…..Kertas Kerja Cadangan Program Berkhatan Beramai-Ramai 1435H/2013M ………………..........…….............................................. ……………....

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->