Fungsi dan Kegunaan-Seni Alat Mempertahankan Diri

Seni Alat Mempertahankan Diri
Alat pertahanan diri antaranya ialah seperti keris yang sering digunakan oleh pahlawan pada zaman dulu kala yang digunakan untuk tujuan membunuh pihak lawan dan mempertahankan diri.Keris, Pedang, Tombak, Tumbuk Lada, Lawi Ayam, Rencong Aceh, Sewar, Badik, Beladau, Jembiah Lading, Lembing dan

Sumpit.Ukiran yang terdapat pada keris dan sarungnya memberikan banyak makna dan simbol yang tersendiri.Jenis-jenis keris adalah seperti Keris Jawa, Keris Semenanjung, Keris Sumatra, Keris Petani atau Pekaka, Keris Bali, Keris Sundang, Kerja Majapahit, Keris Bugis dan Keris Picit.

88

Fungsi dan Kegunaan-Seni Alat Mempertahankan Diri 89 .

Fungsi dan Kegunaan-Seni Alat Mempertahankan Diri 90 .

Lambang kebesaran institusi diraja. Selain itu.Kraf Dimensi Baru Bagi fungsi kraf tradisional alat permainan pada zaman dahulu dijadikan sebagai sumber untuk bersosial iaitu menghubungkan masyarakat pada ketika itu. Digunakan untuk upacara-upacara majlis persandingan 2. 1. Wau Bulan yang terkenal di negeri Kelantan dan Wau Burung di negeri Terengganu juga turut merupakan antara alat permainan masyarakat di Malaysia pada zaman dahulu yang berfungsi sebagai bahan untuk mereka mengisi masa lapang.Fungsi dan Kegunaan-Seni Alat Mempertahankan Diri B. Alat permainan seperti sepak takraw yang terdapat unsur anyaman kerap dimainkan oleh masyarakat Melayu ketika itu. 91 . Perubatan 3.