You are on page 1of 17

HASZNLATI UTASTSOK

1 - Indts/lellts. 2 - A hasznlati melegvz hmrskletnek szablyozsa 3 - Kijelz : Vagy a ftkr nyomsa (bar) Vagy a ftkr viznek hmrsklete (C), amikor a kaznt ftsre kapcsoljuk. A kazn indtsa

FELSZERELSI S HASZNLATI UTASTS THEMACLASSIC C 24 E, THEMACLASSIC F 24 E, THEMACLASSIC C AS 24 E, THEMACLASSIC F AS 24 E KAZNOKHOZ

5 4 3 2
0

A kazn bemutatsa
A Themaclassic C 24 E, s F 24 E ketts szolgltats kaznok (fts + folyamatos hasznlati melegvz) modull teljestmnnyel s elektronikus begyjtssal. A Themaclassic C AS 24 E, s F AS 24 E kaznokat csak hcserls melegvztartlyra lehet ktni a hasznlati melegvz ellltshoz. Modull teljestmnnyel s elektronikus gyjtssal rendelkeznek. A C modelleket egy termszetes huzat, megfelel tmrj gstermk elvezethz lehet ktni (kmny). Az F modellek esetn az gstermkek eltvoltsa s a leveg beramlsa csrendszeren keresztl trtnik. Segdberendezsek: Klnbz eszkzk llnak rendelkezsre: - szobatermosztt s szablyoz - SD 201 padlftsi kszlet, melyet a kaznjra ktve, lehetv teszi kt ftsi kr ltrehozst. - Szuper komfort kszlet, amely lehetv teszi a kombi kaznok trols rendszerv alaktst. Ha a rszletes listt kvnja megismerni, hvja a szervizkzpontunkat, vagy keresse fel a www.saunierduval.hu honlapot.

4. A ftkr hmrskletnek szablyozsa 5. zemllapot-jelz : llandan zld : norml llapot Pirosan villog : zemzavar A kazn lelltsa

Tartalomjegyzk

Hasznlati utastsok Bemutats

2 3

Meg kell bizonyosodni lltsa 0-ra : arrl, hogy : ezzel megsznik az A kazn ram elektromos kapcsolat alatt van Folyamatos A gzcsap nyitva ramkimarads van Ezutn az esetn zrja indts/ lellts el a gzelltst. gombot lltsa I-re Hasznlati melegvz beszablyozsa (kivve az AS modellnl) A szablyoz-gomb lehetv teszi, hogy a kazn ltal termelt hasznlati melegvz hmrsklett megvlasszuk : A mini s az ECO kztt : a hmrsklet 38C s 50C kztt mozog ECO : megfelel az ltalnos fogyasztskor hasznlatos maximum hmrskletnek ECO s maxi. kztt : hasznlat az 50C feletti szksgletnl A ftsi hmrsklet szablyozsa TLI-NYRI zemmd A szablyoz-gomb lehetv teszi a kazn maximum hmrskletnek kivlasztst (38 s 87C kztt) NYR llsban lltsa az zemmd-gombot zemzavar-jelz Rendellenessg esetn nyomja meg a RESET gombot : lltsa 0-ra, Vrjon 5 mp-et Tegye vissza I-re Ha a problma tovbbra is fennll, hvja a szervizt. A ftkr feltltse Ha a ftkrben vzhiny van, a nyoms (3) -, s az zemzavar-jelz (5) villog. Ebben az esetben fel kell tlteni a ftkrt a kazn alatt lv csap megnyitsval addig, amg 1,5 bar olvashat a nyoms-jelzn.

HASZNLNAK Karbantarts Beszablyozsa Gyakori krdsek

4-6 6-7 8-9

0,5
bar

llsba

SZERELS-SZERVZ Mretek 10 Mszaki jellemzk 11 - 13 Hidraulikus kr 14 - 15 Ftkr mkdse 16 A kazn felszerelse 17 gstermk elvezets Themaclassic C 18 Fstgz elvezetsek Themaclassic F 18 - 20 Szerelpanel 21 Csbektsek 21 A kazn felszerelse 22 Elektromos bektsek 22 - 23 zembe helyezs 24 - 25 Beszablyozs 26 Lerts 27 Gzcsere 27 Bemutats s a melegvztartly bektse 28 - 29

Figyelem : 2,5 bar fltt a jelz (3) villogsa azt jelenti, hogy a ftkr tlnyoms alatt ll : engedjk le a vizet egy raditorbl a nyoms cskkentse rdekben.

LTALNOSSGOK Mkds biztonsga 30 - 31

HASZNLNAK
dvzljk a felhasznlkat
Ksznjk, hogy a Saunier Duval gyrtmnyt vlasztotta. A kazn, melyet felszereltek nknl, tbb minsgi ellenrzsen ment t. Annak rdekben, hogy kaznjt a legjobb teljestmnyen tudja hasznlni, specilis ellenrzseket s beszablyozsokat kell vgezni azon. Szakszervizek a Saunier Duval ltal kiadott jtllsi jegyben tallhatk. A Saunier Duval Magyarorszg Rt KTVES jtllst biztost nnek a gzkaznra a felszerels dtumtl szmtva. Ha vente legalbb 1 alkalommal a gzkaznon karbantartst vgez a szakszerviznk, gy mg 1 v jtllst biztostunk. A rszletes feltteleket a jtllsi fzet tartalmazza.

Karbantarts fontos tudnivalk


A karbantartsnl a kvetkez mveleteket vgzik el: fttest, az g s a fstgz visszaramls-gtl tiszttsa szivatty ellenrzse szablyoz rszeinek ellenrzse s szablyozsa biztonsgi elemek ellenrzse, klns tekintettel a ventiltorra (F tpus) gz tmegramok az gsnek az ellenrzse.

Megfelelen tiszttva s szablyozva kaznja kevesebbet fogyaszt s hosszabb lettartam lesz. A kazn s vezetkeinek rendszeres karbantartsa elengedhetetlen a kzponti ftsi rendszer megfelel mkdshez.

A karbantarts lehetv teszi a gzkazn lettartamnak meghosszabbtst, energiafogyasztsnak s szennyezanyagkibocstsnak cskkentst. Ezt a karbantartst kpzett szakembernek kell elvgeznie, akivel SZERZDST rhat al a bezemelskor.

HASZNLNAK
Karbantarts fontos tudnivalk
a lerakdott szennyezdseket a vezetk bels falrl. A berendezs burkolatt egy szappanos vizes ruha segtsgvel lehet tiszttani. Ne hasznljon csiszol vagy oldszer alap anyagot, ez krosthatja a burkolatot. A mg nagyobb knyelem s megtakarts rdekben a Saunier Duval klnbz szobatermosztto kat ajnl opciknt. A szobatermosztt hasznlata nagyobb knyelmet jelent, mert pontosan szablyozza a laks bels hmrsklett. Nagyobb megtakarts (20%-ig) lehetsges, mert klnbz hmrskleteket tud kezelni a nappali, jszakai idszakokra, amikor a laks hasznlaton kvl van.

Ktelez a fstgz elvezetk, ellenrzse, szksg esetn tiszttsa. Tiszttson a fstgz elvezetk

bels felletnek mechanikus kzvetlen tiszttst rtjk, el kell tvoltani

Heti hmrsklet programoz

Egyszer szobatermoisztt.

Beszablyozs, megtakartsi forrs


A Themaclassic gzkaznt gyrilag gy alaktottk, hogy ltalnos ftsi rendszerrel egytt tudjon mkdni. Miutn sok ftsi rendszer specifikus, forduljon szakemberhez, aki kaznjnak paramtereit gy lltja (maximlis hmrsklet vagy a ftkr maximlis teljestmnye), hogy a lehet legjobb hatsfokkal tudja hasznlni azt Termszetesen a beszablyozsok utn lltani tudja mg a hmrskletet sajt ignyei szerint. Ftskor az zemmdgomb lehetv teszi, hogy vltoztassa a vz hmrsklett a ftkrben a mini (38C) s a maxi (87C) kztt. A fotn lthat kzepes lls a legtbb esetben megfelel az ignyeknek, azonban a maxi irnyba az zemmd-gomb 38C s tbb mint 60C kztt enged vlasztani. Az ECO lls kb. 50C-nak felel meg, s egy csald minden ignyt kielgti (zuhanyzs, mosogats). A maximlis llst a nagyon fontos felhasznlsokhoz alkalmazzuk, amikor valban nagyon meleg vzre van szksg.

A szobatermosztt lehet: Napi hmrsklet programoz.

A Saunier Duval kiegsztsknt egy kls rzkelt is ajnl, melyet a hz szaki vagy szak-nyugati falra kell helyezni, s elrejelzi a hmrsklet vltozst. Idjrskvet szablyoz.

Vezetk nlkli heti hmrsklet programoz

megynk, ha nagyon hideg van, s nem rtk el az ignyelt hmrskletet a laksban. Hasznlati melegvznl

A rszletes lersokat megtallja honlapunkon: www.saunierduval.hu

HASZNLNAK
nk gyakran krdezik
Ha teljesen megnyitom a melegvz csapot, a vz kevsb melegnek tnik! Valban, a vz hmrsklete a mennyisggel ll kapcsolatban. Minl nagyobb a vzmennyisg, annl kisebb a melegvz hmrsklete. Ebben az esetben elg cskkenteni a csap hozamt, s elll a kvnt hmrsklet. Amita felszereltem egy programozhat szobatermoszttot, a raditorok gyakran egsz dlutn hidegek maradnak. A hmrskletprogramoz clja, ha dlutn a kls napsts elegend a laksban kvnt hmrsklet fenntartshoz, nem mkdteti a kaznt. Szeretnm eltmteni a annak a helyisgnek az als s fels szellzit, ahol a kazn van, mert nagyon hideg jn bellk. Ezt semmikppen ne tegye, mert veszlyes! Elengedhetetlen a kazn megfelel mkdshez. Elzrsuk gtoln az gsi leveg bejutst s ez balesetveszlyt jelentene (kmnyes kaznoknl). A frdszobmban sokig kell vrni, amg a csapbl melegvz folyik! Brmilyen legyen kaznjnak teljestmnye, a csaphoz rkez melegvz a csvekben lv hidegvz mennyisgtl fgg. Ha a frdszoba 10 mterre van a kazntl, az tbb msodperc is lehet, ami alatt a melegvz odar, hossznak tnhet. Vz hangjt hallom a raditorokbl Leveg van a csvekben. Lgtelentse a raditorokat, vagy hvjon szakembert. Lgtelents utn mindig lltsa vissza a kaznnl feltntetett nyomst. Ha a rendellenessg tovbbra is fennll a hiba s tartsan, valban szakembert kell hvnia. A kaznom lellt, a piros lmpa s a nyoms-jelz villog! A kazn biztonsgi okokbl llt le, mert vzhinyt rzkelt a ftsi rendszerben. Fel kell tlteni a rendszert a kazn alatt lv tltcsap megnyitsval, amg a kijelz 1 s 2 bar kztti rtket mutat. Ha tl gyakran kellene Ha tbb napig nem vagyok otthon, krt tehet-e a fagy a ftsi rendszerben? A ftsi s hasznlati melegvz zemmdgombok mini llsa fagy elleni vdelmet biztost. A hosszabb ideig hasznlaton kvl ll laksokban le kell rteni a berendezst vagy specilis ftsi fagyll anyaggal elltni (ezt bzzuk szakemberre). Hogyan ellenrizhetem a ftkr nyomst, amikor a hmrskletet mutatja a kijelz ? Ha a kaznt ftsre lltjuk, akkor valban a hmrsklet jelenik meg a kijelzn. A nyoms ellenrzshez lltsuk az zemmdgombot llsba, ami megszaktja a fts-indtst s megjelenik a nyoms rtke. Utna trjen vissza fts mdba.

0.5
bar

Feljegyzseim
...................................................................... ...................................................................... ...................................................................... ...................................................................... ...................................................................... ......................................................................

feltlteni a ftsi rendszert, ez szivrgs miatt is lehetsges. Ebben az esetben hvja a szakszervizt.

...................................................................... ......................................................................

SZERELS-SZERZ
Mretek
A kaznt kt csomagban szlltjk : - kazn - szerelpanel Az F tpus kaznok esetben tbbfle fstgz elvezet rendelhet.

Mszaki jellemzk
Vizhozam/nyoms grbe

Az elremen s visszatr ftvz kztti nyomsklnbsg (kPa)

50
1

40 30 20 10

2 3 4 5

740

500

1000
Szlltott vzmennyisg (l/ra)

1 2 3

Bypass zrva Negyed fordulattal nyitva Fl fordulattal nyitva

4 5

Egy fordulattal nyitva Kt fordulattal nyitva

410

Themaclassic
Nett tmeg Brutt tmeg A B (kg) (kg) (mm) (mm)

C 24 E 31 32 184

C AS 24 E 30 31 184

F 24 E 34 35 184 -

F AS 24 E 33 34 184 -

125*

125*

* : 110 mm-es gstermk-elvezet is alkalmazhat

10

11

SZERELS-SZERVZ
Mszaki jellemzk Themaclassic
Fts
Hterhels vltoztathat Hatsfoka Elremen ftvz max. hmrsklete Elremen ftvz min. hmrsklete Tgulsi tartly hasznos rtartalma a ftkrben Ftkr max. trfogata 75 C-on Biztonsgi szelep, max. nyomsa a ftrendszerben (bar) 3,0 C 24 E (kW)-tl (kW)-ig Max. hmrsklet melegvznl Legkisebb vzmennyisg Specifikus tmegram (t 25C) Min. hlzati nyoms Max. hlzati nyoms (C) (l/perc) (l/perc) (bar) (bar) 8,4 23,6 63 1,7 13 0,5 10 C 24 E kmnnyel (mm) mestersgesen (mm) Friss levegbelps mestersgesen gsleveg igny (1013 mbar - 0C) gstermk elvezets tmegrama Fstgz hmrsklete gstermk tartalma (mm) m /ra (g/s) (C) CO (ppm) CO2 (%) NOx (ppm)
3

Mszaki jellemzk Themaclassic


C 24 E (kW)-tl (kW)-ig (%) (C) (C) (l) (l) 8,4 23,6 90 87 38 5 110 F 24 E 8,9 23,6 91 87 38 5 110 3,0 F 24 E 8,9 23,6 63 1,7 13 0,5 10 F 24 E _ 60 100 44 15 160 60 6,7 65 F 24 E 230 0,53 122 IPX4D C AS 24 E F AS 24 E 8,4 23,6 90 87 38 5 110 3,0 8,9 23,6 91 87 38 5 110 3,0

FLDGZ II.
g fvka szkt Nvleges gznyoms Max. gnyoms Min. gnyoms Max. gzterhels Min. gzterhels (mm) (mm) (mbar) (mbar) (mbar) (m /h) (m /h)
3 3

C 24 E 1,20 _ 25 11,8 2,16 2,77 1,07

F 24 E 1,20 _ 25 12,2 2,25 2,74 1,16

C AS 24 E F AS 24 E 1,20 _ 25 11,8 2,16 2,77 1,07 1,20 _ 25 12,2 2,25 2,74 1,16

FLDGZ S Hasznlati melegvz


Melegvz teljestmny vltoztathat C AS 24 E F AS 24 E g fvka szkt Nvleges gznyoms Max. gnyoms Min. gnyoms Max. gzterhels Min. gzterhels (mm) (mm) (mbar) (mbar) (mbar) (m /h) (m /h)
3 3

C 24 E 1,3 25 13,3 2,36 3,21 1,25

F 24 E 1,3 25 13,6 2,35 3,18 1,35

C AS 24 E F AS 24 E 1,3 25 13,3 2,36 3,21 1,25 1,3 25 13,6 2,35 3,18 1,35

gstermk
gstermk elvezets

C AS 24 E F AS 24 E 125* _ _ 57 20,7 118 20 4,85 73 _ 60 100 44 15 160 60 6,7 65

125* _ _ 57 20,7 118 20 4,85 73 C 24 E

PB Gz
g fvka szkt Nvleges gznyoms Max. gnyoms Min. gnyoms Max. gzterhels Min. gzterhels (mm) (mm) (mbar) (mbar) (mbar) (kg/h) (kg/h)

C 24 E 0,73 4,8 30 29,7 5,0 2,03 0,78

F 24 E 0,73 4,8 30 29,8 5,4 2,01 0,83

C AS 24 E F AS 24 E 0,73 4,8 30 29,7 5,0 2,03 0,78 0,73 4,8 30 29,8 5,4 2,01 0,83

Villamos tplls
Tpfeszltsg ramfelvtel Max. villamos teljestmny Elektromos vdettsg
* : 110 mm-es gstermk-elvezet is alkalmazhat

C AS 24 E F AS 24 E 230 0,3 70 IPX4D 230 0,53 122 IPX4D

(V) (A) (W)

230 0,3 70 IPX4D

12

13

SZERELS-SZERVZ
Hidraulikus kr
Themaclassic C 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 - Fstgz visszaramls-gtl - Deflektor - Ftsi hcserl - Tlmelegeds hatrol - gtr - Tgulsi tartly - Ionizcis elektrda - g - Gyjt elektrda - Keringet szivatty - Ftsi s HMV hmrsklet hatrol - Gyjt traf - By-pass - Gz szelep - Ftvz nyoms-rzkel 6 - HMV hcserl (1) - 3 jrat szelep (1) - Tmegram rzkel (1) - Bemen hidegvz szr (1) - Feltlt egysg (1) - 3 bar-os biztonsgi szelep - Lert csap - Ftkri szr

Hidraulikus kr
Themaclassic F 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 - Ventiltor - Nyomskapcsol gstermk - Ftsi hcserl - Tlmelegeds hatrol friss leveg - gtr - Tgulsi tartly - Ionizcis elektrda - g - Gyjt elektrda - Keringet szivatty - Ftsi s HMV hmrsklet hatrol - Gyjttraf - By-pass - Gz szelep - Ftvz nyoms-rzkel 6 - HMV hcserl (1) - 3 jrat szelep (1) - Tmegram rzkel (1) - Bemen hidegvz szr (1) - Feltlt egysg (1) - 3 bar-os biztonsgi szelep - Lert csap - Ftkri szr

7 8

7 8

10

11

12

10

11

12

13 15 16 22

17

14

13 15 16

14 17

18 19 20

22

18 19 20

A B C D E

- Visszatr ftvz - Hidegvz bemenet (1) - Elremen ftvz kimenet - Melegvz kimenet (1) - Gzbemenet

23 21

D E

A B C D E

- Ftvz visszatr g - Hidegvz bemenet (1) - Ftvz elremen g - Hasznlati melegvz (1) - Gzcsatlakozs

23 21

D E

(1) az AS modellekre nem vonatkozik

(1) az AS modellekre nem vonatkozik

14

15

SZERELS-SZERVZ
Ftkr mkdse
A Themaclassic kaznokat minden tpus rendszerbe bepthetjk : ktcsves, egycsves, soros vagy prhuzamos, padlfts, falfts, stb. A ftfelletek lehetnek raditorok, hlgbefvk, stb. Figyelem : ha a felhasznlt anyagok klnbz minsgek, korrzi lphet fel (elektrokmiai potencil klnbsg miatt). Ebben az esetben ajnlatos a ftkrbe korrzigtlt adagolni, a javasolt mennyisgben, mely megakadlyozza a gztermelst s az oxidci kialakulst. A cshlzatot a szoksos mdszerek szerint kell kialaktani, vzhozam-grbe segtsgvel (9. oldal). A ftkrt a vals szksgletek szerint kell kiszmtani, tekintet nlkl a kazn maximlis teljestmnyre. A kimen s a visszatr g kztti hmrsklet legyen kisebb vagy egyenl 20C-kal. A minimlis tmegram 500 l/h lehet a szivattynl. A vezetkek nyomvonalt gy kell kialaktani, hogy elkerlhet legyen a lgzskok kialakulsa s knnyen lehessen a rendszert lgtelenteni. Lgtelentket kell tervezni a cshlzat fels pontjaira. A kaznba beptett tgulsi tartly gyrilag 0,5 bar nyomsra van belltva (vagy 5 m.v.o.) gy a ftkr 110 liter 75C-os ftvizet tartalmazhat max. 3 bar zemi nyomson. Az zembe helyezsnl mdostani lehet az zemi nyomst magasabb statikus terhels esetn. A rendszer legmlyebb pontjra leereszt csapot kell szerelni. A csak ft kaznok esetben biztostani kell egy a ftkr feltltsre szolgl csapot. Ha termosztatikus szelepeket hasznl, ne alkalmazza ezeket minden raditoron, hanem fleg a nagyobb hingadozs helyeken szerelje fel ket, s sohasem abban a helyisgben, ahov szobatermosztt kerl. Ha rgebben kszlt rendszerrl van sz, mindenkppen szksges a ftkrt tmosni, mieltt bekti az j kszlket.

A kazn felszerelse
A kazn helynek kialaktsnl a kvetkezket kell figyelembe venni: A hozzfrhetsg cljbl mindenkppen biztostani kell egy minimum 20 mm-es oldaltvolsgot a kszlktl, (50-50 mm ajnlott) Tartsa be a minimum 1,80 m-es magassgot a deflektor als pontjig abban az esetben, ha kmnyes gstermk elvezetsrl van sz. (C modell). Ezt a felttelt teljestjk, ha a tartt a fldtl legalbb 2,05 m-re helyezzk, Kerljk a tl knny vlaszfalra trtn szerelst, illetve nagy felletre (membrnhats zaj) Ne helyezzk a kszlket olyan berendezs fl, amelynek mkdse kros lehet (zsros gzt kibocst tzhely, mosgp, stb.) vagy olyan helyisgbe, ahol korrzit elidz kzeg van, vagy ahol nagy a porkibocsts (C tpus kazn).

Hasznlati merlegvzkr kialaktsa


gy kell kialaktani a HMV krt, hogy igyekezznk a minimumra cskkenteni a nyomsvesztesget : hasznljunk minl kevesebb knykt s szerelvnyt, hogy a melegvz hozam elegend legyen. A kazn 0,6 bar nyomson is kpes mkdni, de csak alacsony melegvz hozammal. Ajnlatos az 1 bar fltti hlzati vznyoms.

Ne helyezznk a kaznnal (C modell) egy helyisgbe olyan berendezseket, melyek a belp gsi levegt felhasznlhatjk (elszv, szrt, stb). Emlkeztet : gyeljnk arra, hogy a fels s als szellzk sose legyenek elzrva, a kazntrnl. A szerelpanel lehetv teszi a tmrsgi prbk elvgzst anlkl, hogy a kszlk fel lenne szerelve. A szerelpanel egy szerelalapbl, egy rgztbl s egy felfggesztbl ll.

2,05 m taljtl

A felhelyezs a sablonon lv lers szerint kell, hogy trtnjen. Ha a kazn nem kerl azonnal felszerelsre, vdeni kell a csatlakozsokat a gipsz s a festkszennyezdstl, ami a ksbbi j mkdst veszlyeztetheti.

16

17

SZERELS-SZERVZ
Themaclassic C gstermk elvezets
A fstgzelvezetst gy kell megoldani, hogy a fggleges fstcsben esetlegesen kpzd kondenzvz semmikppen se folyjon vissza a kaznba. Az elvezet cs vzszintes rsznek legyen minimum 3 %-os lejtse a kazn fel, kivve ha ez a csszakasz rvidebb mint 1 mter. Vzszintes fstelvezets 60 s 100 mm-es koncentrikus csvekkel (C 12 szerelsi md) Maximlis nyomsvesztesg : 60 Pa. gy vzszintesen egy 3,5 mter hossz (L) csvel s egy knykt
A kaznhoz adott szkitt a ventiltornl kell elhelyezni, ha a hosszsg (L) kisebb, mint 0,5 m.

lehet hasznlni. Valahnyszor egy tovbbi 90-os (vagy 2 db 45)-os knyk beptse szksges, a csvezetk hosszsgt (L) egy mterrel cskkenteni kell.
L

Tmts
72
1%

A fstgzelvezetnek legyen kb. 1%-os lejtse kifel az esetleges csapadk visszaramlsnak elkerlsre.

Fstgz elvezetsek Themaclassic F


A Saunier Duval kaznon klnbz fstgz kivezetsek lehetsgesek, amelyekbl albb bemutatunk nhnyat. Tovbbi felvilgostsrt az egyb lehetsgekkel s tartozkokkal kapcsolatban forduljon a mrkakereskedhz illetve a mrkaszerviz kzpontokhoz vagy a kszlk forgalmazjhoz.

Minimlis tvolsgok (mm-ben) amelyeket be kell tartani a gstermkelvezet kivezetsnl* A - Ablak alatt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .600 B - Levegztet nyls alatt . . . . . . . . . . . .600 C - Eresz alatt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .300 D - Erkly alatt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .300 C E - Szomszdos ablaktl . . . . . . . . . . . . . .400 N F - Szellz nylstl . . . . . . . . . . . . . . . . .600 E F M G - Fggleges vagy vzszintes A csvezetkektl . . . . . . . . . . . . . . . . . .600 B D H - plet sarktl . . . . . . . . . . . . . . . . . .300 I - plet bejrattl . . . . . . . . . . . . . . . .1000 L - Talajtl vagy egy msik emelettll . .1800 M - Kt fggleges kivezets kztt . . . .1500 N - Kt vzszintes kivezets kztt . . . . . .600
* A megadott rtkek irnyadk (Franciaorszgi norma), hazai hinyban

18 4
I H L

18

19

SZERELS-SZERVZ
Szerelpanel
Fggleges fstgz elvezet rendszer 80 s 125 cs (C 32 tpus szerels) Maximlis nyomsvesztesg : 80 Pa. Fgglegesen 12 mter hossz gstermkelvezett (L) s egy indtelemet hasznlhatunk A kaznhoz adott szktt a ventiltornl kell elhelyezni, ha a hosszsg (L) kisebb, mint 1 m.
70

A - ftvz visszatr g golyscsappal B - hidegvz bemeng golyscsappal C - ftvz elremen g golyscsappal D - hasznlati melegvz kimen g E - gzcsatlakozs elzr csappal

A B
18 4

2 10 70

C D
Tmegram korltoz (12l/perc)

38

s ga 5 9, 14 Rgztse a szerelpanel sarkait a szlltott csavarok segtsgvel, hogy elrje a 149,5 mm-t.

18

Osztott gstermk elvezets 2 x 80 mm-es csvekkel (C52 tpus megolds) Maximlis nyomsvesztesg : 80 Pa. A kt fstcs (L l + L 2) hossza egyttesen lehet 38 mter, valamint s kt knykt s egy szepartort alkalmazhatunk. Figyelem :
az gsi levegt szllt, valamint az gstermket elvezet csvek kivezetst nem szabad az plet ellenttes oldalaira elhelyezni /-D, vagy Ny-K/!

Csbektsek
L1
L 2
1

80

145

Tmts

A szerelpanellel szlltott csidomok lehetv teszik, hogy a fts hasznlati melegvzkrt rkssk a kvetkezkre : 1 - Fts 20x27 (3/4" gz) egyenes csidom 2 - HMV 15x21 (1/2" gz) egyenes csidom

Fontos : Abban az esetben, ha a csvezetkeket a kszlk mgtt flfel kell vezetni, a tgulsi tartly elhelyezsre a falon helyet kell fenntartani. A ftsi biztonsgi szelepet s a lert szelepet kssk be a csatornba a szlltott manyag csvek segtsgvel.

80

A tmtsekhez adott szkitt a fstgz kimenetnl kell elhelyezni, ha a hosszsg (L1+L2) kisebb, mint 6 m.

Lertsi csatlakozs

3 - Gz csidom 15x21 (1/2" gz) knyk

20

21

SZERELS-SZERVZ
A kazn felszerelse
Minden egyb mvelet eltt a csvezetkeket a lehet leggondosabban meg kell tiszttani egy a clnak megfelel tiszttval, amely eltvoltja az olyan szennyezdseket, mint a reszelk, forraszanyag, olaj vagy klnbz zsrok. Ezen idegen anyagok bekerlhetnek a kszlkbe s zavarhatjk annak mkdst. Megjegyzs : mar anyagok a ftkrben krosodst okozhatnak. Felszerels : Helyezze a kszlket a felfggesztre a csatlakoz pontoknak megfelelen. Hagyja leereszkedni a ftkszlket, amg elri a szerelpanelt. Helyezze el a tmtseket (vzkorltoz) s a hollandi anykkal ksse ssze a kaznt s a szerelpanelt. Ne feledje elhelyezni a kls tltcsatlakozt. Kls idjrskvet szablyoz A kiegsztsknt szlltott kls idjrskvet kt rszbl ll : - Modem, amely 3 vezetkkel csatlakoztathat a vezrlpanelre - Hmrsklet rzkel, melyet a csatlakoz 1. s 2 kapcsra kell ktni Megjegyzs : a 3. s 4. kapcsot ennl a kaznnl nem hasznlatos. A kls idjrskvet rzkel vezetk csatlakozsai

C C

Elektromos bekts
A ftkszlk csatlakoz vezetkt 230 V vdvezets hlzatra csatlakoztassa. Az rvnyes szabvnyok szerint ktsark levlaszt kapcsolt kell az idszakosan nedves helyisgen kvl elhelyezni, melynek rintkez nylsa legalbb 3 mm. Figyelem : a kaznba specilis villamos kbel van beptve. Ha ki akarja cserlni, a kbelt kizrlag valamelyik Saunier Duval szakszerviznl rendelje meg S1008600 ref. szmmal.

Termosztt A kp alapjn ksse r a termosztt vezetkeit a kt kapocsra. Fontos : a csatlakozt a termosztthoz kell csatlakoztatni. Semmikppen sem szabad a 230 V-os hlzatra csatlakoztatni.

Hcserls melegvztartly A Themaclassic AS kaznokhoz kell ktni a hcserls melegvztartly vezetkeit az bra alapjn.

Themaclassic elektronikus krtya

22

23

SZERELS-SZERVZ
A kazn zembe helyezse
Rkts gzvezetkre Nyissuk meg a gzmr csapjt Ellenrizzk, hogy a gzbekts szivrgsmentes-e. Gyzdjnk meg, hogy a gzrn keresztl jut-e elg gz a kaznhoz, amikor minden gzkszlk be van kapcsolva. ramellts Gyzdjnk meg, hogy a kazn megfelelen kapja-e a 230 V-os ramot. Lgtelentsnk minden raditort a vz norml folysig, majd zrjuk el a lgtelentket.

Hagyjuk llandan nyitva a szivatty lgtelentt.

lltsa az zemmd-gombot I llsba.

Nyissa meg a hrom golyscsapot a szerelpanel csatlakozin:

a csavar vgatnak fgglegesen kell llnia.

Nyissuk ki a klnbz melegvz csapokat a rendszer lgtelentsre.

Gyzdjnk meg, hogy a nyomsmr a rendszer lgtelentsre a belltott 1 s 2 bar kztti rtken maradt-e.

Nyissa meg a szivatty tetejn lv lgtelent zrcsavart s a ftkr automatikus lgtelentit.

Nyissa meg a kazn alatt lv feltlt csapot addig, amg a nyoms kijelz 2 bar-t mutat.

1.5
bar
24 25

SZERELS-SZERVZ
Beszablyozs
A ftsi teljestmny szablyozsa A kazn teljestmny ftsi zemmdban bellthat brmely rtkre a 12. oldalon lv rtkhatrok kztt. Ez lehetv teszi, hogy megfelel teljestmny szolglja ki a rendszer relis hszksgleteit tlzott teljestmny ignybevtele nlkl, de megtartva a magas hatsfokot. Ezt a szablyozst egy csavarhzval kell elvgezni a potenciomteren (A. bra), a vezrlpanel bels feln. Megjegyzs : A ftteljestmny cskkentse semmilyen hatssal nincs a hasznlati melegvz teljestmnyre. Gyrilag a kaznokat 15 kW-ra szablyozzk be. A ftkr vzmennyisgnek szablyozsa A vzhozamot a ftsi rendszer szmtott mkdshez kell szablyozni. A ftkszlk 1/2 krre nyitott, beptett bypass C csavarral van szlltva, amelyen a szksgletnek megfelel szm fordulatot kell vgezni (pl. elzrshoz), hogy a rendelkezsre ll nyomsmagassgot hozzigaztsuk a rendszer vesztesghez a hozam/nyoms grbe szerint (11. oldal).

Lerts
Ha tvollte esetn fagyveszly van, le kell rteni a rendszert. Hogy ezt a mveletet elkerljk, specilis ftsi fagyll folyadkot adagolhatunk a rendszerbe 15 tf.%-ig. A ftkr lertse Nyissa ki a rendszer legalsbb pontjn lv csapot. Juttasson a rendszerbe levegt a rendszer egy lgtelentjnek kinyitsval vagy a ftkszlk leereszt csavarjval (r).

r
A hasznlati melegvz lertse Zrja el a vzra csapjt. Nyisson ki egy vagy tbb csapot. Csak a ftkszlk lertse Zrja el a gmbcsapokat (A) (B) s (C) (a csavar vgata vzszintes legyen). Nyissa ki a lert csavart (r). Nyisson ki egy vagy tbb melegvz csapot.

Gzfajta megvltoztatsa
Vlasztsi lehetsgek a vezrlpanelen : A 4 kapcsol llsa (B) ON s OFF helyzetben meghatrozza a szivatty mkdst s a kazn maximlis ftsi hmrsklett gyri bellts ON ON OFF lland gvel ON ON OFF

maxi 15kW

Kapcsol 1 Kapcsol 2 > Szivatty

OFF ON lland OFF termosztt tal OFF ON OFF

Ha megvltoztatja a rendszert ellt gz fajtjt, a ftkszlk bizonyos elemeit

is ki kell cserlni; ehhez a Gz tllt" kszletet kln szlltjuk. Az tszerelst

s jraszablyozst csak a mrkaszerviz vgezheti el.

mini

Kapcsol 3 Kapcsol 4 > Max. elremen hmrsklet

Minsgtansts
A Saunier Duval tanstja - a 2/1984 (III.10.) BKM Jp eggyttes rendelete szerint -, hogy a szllitott kszlk a Szerelsi s hasznlati tmutatban szerepl adatoknak megfelel.

53C

87C

53C

73C

26

27

SZERELS-SZERVZ
A melegvztartly Themaclassic AS-hez valcsatlakoztatsa
1 - Ftvz elremen (1b) s visszatr (1a) ghoz knykcsatlakoz 3/4" hollandi anyval 2 - Hromjrat szelep 3 - Tartpanel 4 - Ftvz elremen (4b) s visszatr (4a) ghoz 3/4" tml hollandi anyval 5 - Elektromos csatlakoz kbel

A csatlakoztat kszlet sszeszerelse


Csavarja ki a kazn elejn a kt tartcsavart. Vegye le a hidraulikus blokk mgtt lv zrlemezt

5 1a 1b

2 4b 4a
bojlertl

1b
bojler fel

Tegye helyre a kszletben lv tartpanelt. Rgztse az 1. knykt s a 4. rugalmas tmlt a melegvztartly bemen s kimen csonkjra.

Hzza ki a hidraulikus egysg jobb oldaln lv dugt Tegye helyre a kszletben lv 2. hromjrat Ksse az 5. kbelt a szelepre

2 5

28

Ksse az 5. kbel csatlakozjt a vezrlpanelre (V3V)

A csatlakoztat kszlet beszerelse ezzel befejezdtt. Ezutn vgezze el a melegvztartly rktst a melegvzhlzatra a melegvztartly hasznlati lersban tallhat utastsoknak megfelelen.

29

LTALNOSSGOK
Mkds biztonsga
Gzhiny A kszlk biztonsgi okbl lell, a vezrlpanelen a piros lmpa villog s a kijelz az F1 vagy F4 kdot mutatja Ebben az esetben hvja a legkzelebbi szakszervizt.

F1

ramsznet A kazn lell. Ha jra van ram, a kszlk automatik usan jraindul. Tlmelegeds elleni vdelem/ Ha egy hiba miatt biztonsgi okbl lell a kazn (kzi mkdtets termosztt),

F9

Fagyvdelem Ha nhny napra tvol vagyunk, lltsuk a gombot mini" llsra, hogy megvjuk a kszlket a fagytl. Tarts tvollt esetn jrjunk el a Lerts" fejezetben (27. oldal) lertak szerint. A fstgz elvezets biztonsga (Themaclassic C) Ha brmilyen, akr rszbeni elzrds keletkezik a fstgz elvezet csben, az automatikus biztonsgi

berendezs lelltja a kszlket. Ebben az esetben a vezrlpanelen villog a piros lmpa s a kijelz az F2 vagy F3 kdot mutatja. A kazn 15 perc mlva automatikusan jraindul. Ha ez nem trtnik meg, hvja az szakszervzt. Fontos : a fstelvezets biztonsgi berendezst tilos zemen kvlre helyezni. A biztonsgi berendezsekhez csak a szakszerviz szerelje

nylhat, s csak a Saunier Duval ltal szlltott alkatrszek hasznlhatk fel. A lgramls biztonsga (Themaclassic F) Ha a leveg-ramlsban rendellenessg mutatkozik, a biztonsgi rendszer megszaktja a kazn mkdst, s a vezrlpanelen a piros lmpa villog s a kijelz az F2 kdot mutatja. Ebben az esetben hvja a legkzelebbi szakszervizt.

a vezrlpanelen a piros lmpa villog s a kijelz az F9 kdot mutatja. Ebben az esetben hvja a legkzelebbi szakszervizt. Leveg jelenlte a csvekben rtse ki a levegt a raditorokbl s lltsa be a nyomst. Ha ez tl gyakran elfordul, hvja a szakszervizt, mert lehetsges, hogy : - a ftkrben szivrgs van, aminek meg kell keresni az eredett; - a ftsi krben korrzi van, melyet a ftsi vz kezelsvel lehet megszntetni. Fontos : Egy ftsi rendszer nem mkdhet megfelelen, ha nincs feltltve vzzel, s nincs jl lgtelentve az indulsnl. Ha ezek a felttelek nem teljeslnek, akkor klnbz zajokat szlelnk, amelyek jhetnek a kaznbl a vz felforrsa miatt, vagy a raditorokbl a vz csorgsa miatt.

F2

F2

30

31

09/04 - 4000121826-3 - Themaclassic Hungary