VIOLENȚA ÎN FAMILIE

Obiectivele lecției • • • • • • La finele lecției elevul va fi capabil să: definească noțiunea de violență clasifice tipurile de violență evidențieze cauzele violenței în familie enumere consecințele violenței în familie enumere actorii actului de violență în familie elaboreze modalități de prevenire a violenței în familie 2 .

Ce este violență? Durere Agresivitate Porecliri Lovituri Violența Hărțuire Bătaie Batjocură Critică 3 .

În cazul familiei va fi între membrii unei familii.CE ESTE VIOLENŢA? Violenţa reprezintă orice act vătămător care are loc între membrii unei comunități. .

folosirea armelor • economică – distrugerea bunurilor materiale. glume și farse repetate. țipete.Violența poate fi: • verbală – amenințări.șantajul. aruncarea cu obiecte. neglijența • fizică – îmbrânceala. victimă fără agresor • emoțională . supraîncărcarea cu responsabilități. critică. de diferite regiuni. învinuiri. descurajare. diminuarea meritelor. furt • sexuală – atingeri. frica. porecle. tragerea. contact sexual 5 . lovirea. terorizarea.

6 .

7 .

8 .

Consecințele violenței în familie 3. Metode de prevenire a violenței în familie 4. Actorii actului de violență în diferite situații .Lucrul în grup 1. Cauzele violenței în familie 2.

tulburări de somn. depresie. gelozie. atitudinea negativă. neîncredere. atitudini de copiere. iritații. memorie traumatică. gânduri de suicid. comportament de reducere a tensiunilor. sarcini timpurii. schimbări de atitudine. oboseala. tradiția rolurilor. subordonare materială. coșmaruri. etc. nemulțumiri. frica de a fi omorât. dependență de droguri sau alte vicii.) Consecințelor violenței în familie (sentiment de pericol. neîncrederea în sine sau alt membru. singurătate. relațiile extraconjugale. tulburări de somn. probleme la locul de muncă. cultura. etc. abilități scăzute în viața intimă. de control a acțiunilor părinților. sentimente de vinovăție.Caracteristica: Cauzelor violenței în familie (temperament. retragere. lipsa stimei de sine. tulburări alimentare. stare de sănătate.stres posttraumatic. consumul de alcool sau alte vicii. chiar și tentative. izolare. frica de a fi abandonat. dificultăți în luarea deciziilor. educația. imaturitate emoțională. istorie personală.) 10 . subapreciere.

pentru a învăţa din fiecare cum putem să evităm repetarea lor. netolerarea a nici un fel violenţa. religie. elaborare de strategii de viaţă bazate pe egalitate de gen.Caracteristica: Metodelor de prevenire a violenței în familie (neacceptarea existenţei violenței. desfășurarea acţiunilor de educare / socializare pentru agresori sau persoane cu risc.) . adresare la forțele de ordine. analiza și studierea fiecărui caz de violenţă domestică. etc. implicarea activă în combaterea violenței. acordarea măsurilor de ajutorare a victimelor. naţionalitate.

frica de răniri şi moarte. probleme de comportament: agresivitate sau pasivitate la agresiunile celorlalţi. ironic.Probleme fizice. boli coronariene. enurezis. Copiii: . comparare cu viaţa mai fericită a colegilor. neîncredere în sine.) 12 . poate apărea comportamentul de deplasare a furiei pe copii. fuga de acasă. probleme cu somnul. în conversaţii încearcă să domine. bătăi. etc. crede că înnebuneşte. etc. neglijenţa personală. crede că puterea şi controlul.Caracteristica: Actorilor actului de violență în diferite situații (Agresor:.). identificare cu eroi negativi. expuşi la accidente în casă şi în afara casei. a valorii de sine şi a simţământului de control. probleme emoţionale şi mentale: anxietate mărită. schimbă partenerii.Pierderea încrederii în sine. critic. simţământ de culpabilitate. poate să provoace boli psihosomatice (ulcer. migrene. cinic. cu stare de sănătate nedefinită. atracţie pentru arme. manie. Victimă: . depresie. consum de droguri şi alcool. igienă şi nutriţie. relaţii pentru a scăpa de acasă. frică de abandon.neîncredere. supărat pe lume. pot fi obţinute prin violenţă. fără ocupaţii serioase. eliminare. schimbări bruşte în performantele şcolare. comportament defensiv cu minciună.). dezvoltare fizică mai lentă. probleme psihologice: neîncredere în sine. lipsa de maniere sociale. temperament violent. mutilare. creşterea consumului de droguri şi alcool. poate agrava boli cronice (astm. sarcini la vârste mici. probleme şcolare . devenind violenţa cu ei. învinovăţeşte pe alţii pentru eşecurile proprii. lipsa de concentrare.Consum de alcool sau alte vicii. stres ridicat şi frică. boli inexplicabile. izolare.

Sarcină de lucru: Elaborați un mesaj pentru membrii familiilor în care există cazuri de violență .

. deoarece .” 14 . .Temă pentru acasă Scrieți un eseu cu tema: „Familia pe care o voi crea eu va fi ideală.